Dodaj do ulubionych

Od poniedziałku budowa nowych rond

08.07.06, 16:30
ze strony UM:
Rozpoczynamy budowę rond przy ul. 3 Maja
(na skrzyżowaniu z ulicą Kardynała Wyszyńskiego i na skrzyżowaniu z ulicą Graniczną)

W wyniku przeprowadzonych przetargów nieograniczonych, 30 czerwca 2006 r. Urząd Miasta
Józefowa podpisał dwie umowy z Firmą KROL Zakład Robót Drogowych i Inżynieryjno -
Instalacyjnych z Wołomina na:

- budowę skrzyżowania o ruchu okrężnym (ronda) ulicy 3 Maja i Kardynała Wyszyńskiego w
Józefowie
- budowę skrzyżowania o ruchu okrężnym (ronda) ulicy 3 Maja i Granicznej w Józefowie

Rozpoczęcie robót przy ul. Kardynała Wyszyńskiego nastąpi w dniu 10 lipca 2006 r. Termin
zakończenia prac: 10 września 2006 r.
Do czasu zakończenia budowy zalecany jest objazd.

Rozpoczęcie robót przy ul. Granicznej nastąpi w dniu 14 lipca 2006 r. Termin zakończenia prac: 10
września 2006 r.
Do czasu zakończenia budowy zalecany jest objazd.

Z uwagi na konieczność powtórzenia przetargu, w terminie późniejszym podamy Państwu informacje
o terminie rozpoczęcia robót przy budowie trzeciego ronda w ul. 3 Maja (skrzyżowanie z ul. Polną)

www.jozefow.pl/WWW/AKT/060707A/info.html
W linku są linki do zalecanych objazdów
Obserwuj wątek
    • morkub Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 08.07.06, 18:55
      O - a ja nie wiedziałam, że będę tam ronda uncertain kojarzę tylko, że mają być właśnie na skrzyżowaniu 3 Maja z Polną oraz Wyszyńskiego z Wawerską - ale to widać później.
    • morkub Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 11.07.06, 10:39
      Przechodziłam dziś przez skrzyżowanie Wyszyńskiego z 3 Maja. I nic. Żadnych prac nie widać. A 10 lipca był wczoraj.
      • marius68 Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 11.07.06, 12:17
        Na skrzyżowaniu Granicznej i 3 Maja też nie widać żadnych prac.
        Mariusz
        • sylkwa1 Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 12.07.06, 09:50
          bo tam ma być 14.07 big_grin, ale pewnie też nie będzie jak przy Wyszyńskiego...
          • lamelka007 Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 12.07.06, 10:47
            dziś rano nadal nic...
            • morkub Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 12.07.06, 11:33
              Uściślając - na skrzyżowaniu z Wyszyńskiego nic się nie dzieje, ale są jakieś czerwone znaki na jezdni i chodniku, jakby zarys ronda. Poza tym widziałam, jak stawiano dziś tuż przed zakrętem w Świderską tablicę informującą o objeździe.
              • lamelka007 Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 12.07.06, 11:51
                znaki mówiące o zmknięciu dróg przy rondach itp to ja widziałam już parę dni
                temu (oczywiście pozasłaniane) nie pozostaje nam nic innego jak tylko bacznie
                analizować rozwój sytuacji...smile
                • malinela Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 12.07.06, 16:52
                  lamelka007 napisała:

nie pozostaje nam nic innego jak tylko bacznie
                  > analizować rozwój sytuacji...smile

A może utworzyć sztab antykryzysowy, albo wręcz przeciwnie - kryzysowy i badać
                  rozwój sytuacji co godzinę;o))
                  • morkub Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 12.07.06, 17:18
                    Co godzina to stanowczo za rzadko! Powinno być to kontrolowane co kwadrans i na żywno wejście z miejsca budowy (lub jej braku) w tvn24 winksmile
                    • malinela Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 12.07.06, 17:28
                      ok, wozy transmisyjne na każdym skrzyżowaniu. Orędzie Prezydenta, w przypadku,
                      gdyby sytuacja nie unormowała się do 24.00.
                      • lamelka007 Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 12.07.06, 17:48
                        spóźniłyście się! ja już mam zainstalowane ukryte kamery a do centrum
                        monitoringu spływają dane i są analizowane przez super komputer!!!!! morkub
                        widzialm jak dziś tamtęde przechodziłaś big_grin
                        • lamelka007 Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 12.07.06, 17:52
                          zapomniałam napisać o zdjęciach satelitarnych....
                          • morkub Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 12.07.06, 18:15
                            Zawsze podejrzewałam, że to forum pełne jest szpiegów, ale teraz mam przyznanie się do winy! smile
    • morkub Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 12.07.06, 22:15
      No szpiedzy - jak tam monitoring??
      Najnowsze wieści - robią rondo!!! 3 Maja/Wyszyńskiego przynajmniej. Na razie podobno zryli jedną czwartą - i tyle wink
      • 111majka Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 12.07.06, 22:17
        O tej porze???????
        To chyba zlodzieje kradną ulicę !!!!!!
        • malinela Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 12.07.06, 22:34
          Może próbki asfaltu są pobierane i analizowane w centrum monitoringu (Lamelo
          Lab)przez super komputery (Atari).
          • lamelka007 Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 13.07.06, 08:38
            to prowokacja!!! malinela to szpieg z krainy deszczowców!!!big_grin
            • lamelka007 Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 13.07.06, 08:42
              na granicznej niestety nic się nie dzieje sad
              • morkub Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 13.07.06, 09:09
                Dziś od rana słychać podejrzane odgłosy! Muszę się udać w teren i to sprawdzić.
                • morkub Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 13.07.06, 10:27
                  Robią, robią. A kierowcy to na pamięć jeżdzą i znaków o objeździe nie zauważają, bo widziałam dziś całe sznury samochodów zawracające sprzed budowanego ronda wink
            • malinela Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 13.07.06, 09:35
              karramba ;-0
    • jackie_brown Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 13.07.06, 11:12
      A do kiedy będzie ten remont?
      • morkub Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 13.07.06, 11:56
        W pierszym poście tego wątku jest informacja ze strony UM, że budowa rond ma trwać do 10 września. Ale jeśli ten termin tak potraktują jak termin rozpoczęcia prac... wink
    • jackie_brown Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 13.07.06, 12:37
      Oj niedobrze niedobrze. biorę ślub w kościele na 3 maja i nie chcę aby znajomi
      błądzili.
      • 111majka Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 13.07.06, 13:35
        Wytłumaczysz im jak dojechaç Polnąsmile

Dzisiaj po 10 dwóch panów "pracujących" przy rondzie na Wyszyńskiego siedziało na ulicy i pokazywało
        nadjeżdżającym samochodom ktorędy po trawnikach omijać przeszkody (czyli znaki z zakazem
        wjazdu).
        • doomi Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 17.07.06, 12:32
          Wracaliśmy z wakacji od strony góry kalwarii i skręciliśmy w wyszyńskiego. No i
          hm, wstyd się przyznać kawałek drogi przejechaliśmy chodnikiem uncertain Bo asfalt
          częściowo zerwany, ale oznakowania co się dzieje zero... A tyle się
          zastanawialiśmy co to za kataklizm ;D
          • morkub Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 17.07.06, 12:48
            Właśnie że są oznakowania - na ulicach dochodzących do remontowanego skrzyzowania stoją wielkie tablice informujące o objezdzie. Tylko w weekend jacys dowcipnisie czy też rajdowi kierowcy poprzewracali barierki. sad
            A widzialam sporo takich kierowcow, ktorzy się zapędzali na srodek skrzyzowania i potem kombinowali bokami wink
            A swoją drogą to mnóstwo kierowców przegapia oznaczenia objazdu i jedzie na pamięc do samego skrzyzowania.
            • doomi Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 17.07.06, 13:16
              Przeprowadzę dochodzenie w tej sprawie wink małż dzisiaj po południu będzie
              zeznawał przed komisją śledczą. Morkub chcesz zostać przewodniczącym? ;D

Bo że winny jazdy po chodniku to pewnik, trzeba mu jeszcze jakąś karę surową
              wyznaczyć za ten czyn. Jakieś propozycje?
              • morkub Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 17.07.06, 13:20
                Z pewnością nasze centrum monitoringu rond to wyłapało wink
                A za karę będzie musiał posadziś kwiatki na środku ronda i wyrywać chwasty co tydzień tongue_out
                A tak poważnie, to ciekawe, co będzie na środku tego i innych rond?? Może palma? tongue_out
                • lamelka007 Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 17.07.06, 13:39
                  chyba plama...
                  a czy ktoś wie jak długo ma potrwać budowa tegoż ronda???
                  • 111majka Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 17.07.06, 13:47
                    Do 10 września.
                    A ronda nie będą miały środków, bo będą z tych mniejszych. Gdzieś na stronie UM są projekty.
                    • sylkwa1 Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 17.07.06, 13:57
                      A ja widziałam dzisiaj jakichś ludzi kręcących się z miarkami i rurkami po
                      skrzyżowaniu 3-go maja i Granicznej. Może tylko tydzień tego opóźnienia
                      będzie? big_grin
                      • marius68 Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 19.07.06, 18:16
                        Zaczeli budowę ronda na skrzyżowaniu 3 Maja i Granicznej.
                        Prawie wszyscy kierowcy jeżdżą na pamięć, rozjeżdżając okoliczne chodniki
                        Mariusz
                        • morkub Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 19.07.06, 18:19
                          Dziś koło 10 jeszcze nic się tam nie działo.
                          To ile opóznienia? Półtora tygodnia? Nie, żebym się czepiała...
                          • malkoska Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 20.07.06, 07:23
                            zaczeli, zaczeli ... i kurcze ja tez dojechalam do tego ronda i koniec ... tylko
                            ze ... ha musze dzis jescze tamtedy wrocic, bo jakos znakow wczesniej ze droga
                            zamknieta nie zauwazylam, dopiero przed samym skrzyzowaniem ...
    • nocny_tramwaj Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 02.08.06, 14:45
      Witam
      Od momentu rozpoczęcia budowy ronda na skrzyżowaniu ulic Wyszyńskiego i 3 Maja
      zastanawiam się nad celowoscią i potrzebą tej inwestycji. Mieszkam w bardzo
      bliskim sąsiedztwie tego ronda przechodzę bądź przejeżdzam tamtędy 3-4 razy
      dziennie i naprawdę do końca nie jestem pewien, czy jest tam ono tak naprawdę
      potrzebne. Zlikwidowany został chodnik, którym można było iść ulicą 3 maja,
      rondo jest bardzo ciasne i z pewnością duże samochody będą miały sporo
      problemów, żeby się w nim zmieścić. Podobnie sprawa się ma ronda przy ulicy
      Polnej. Nie jestem sobie w stanie nawet wyobrazić, jak się ono tam, zmieści.
      Natomiast podpisuję się oniema rękami (nogami w razie potrzeby też) za rondami
      przy Granicznej I Wawerskiej!
      Ha! Wyraziłem tylko swoją opinię, ale od razu mi jakos lżej na duszy smile.
      Pozdrawiam
      Gaweł
      • malinela Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 02.08.06, 15:19
        Gaweł, jeśli mieszkasz w sąsiedztwie, to powinieneś wiedzieć, że na tym
        skrzyżowaniu dochodzi do wielu wypadków. Poza tym Wyszyńskiego jest jedną z
        ulic, doskonale nadającą się na sprawdzenie możliwości silnika i często w tym
        celu wykorzystywana. Dwa ronda na Wyszyńskiego spowolnią jazdę a la Kubica i to
        mnie cieszy.

Natomiast wielkość ronda to juz inna sprawa. Nie widziałam, ale mam nadzieję,
        że UM nie wybrał jednego projektu ronda, o tej samej średnicy i buduje go
        wszędzie tam, gdzie się zmieści;o)
        ps
        fajny nick
        • nocny_tramwaj Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 03.08.06, 09:32
          Malinela, masz rację, 2-3 razy widziałem już tam większą bądź mniejszą
          stłuczkę, więc w jakis sposób to skrzyżowanie trzeba było uregulować. Nie wiem,
          może lepszym rozwiązaniem byłyby światła (znacznie mniejszy koszt). Ale rondo
          powstaje i nie ma co teraz już "gdybać", bo stoimy przed faktem dokonanym. Za
          to coś o jeżdżeniu na Kubicę wiem, bo teraz moja ulica, która była w miarę
          cichą uliczka stała się torem do popisów rajdowych różnej maści bajerantów w
          pseudosportowych samochodach.
          A może w okolicach 10 września w związku z otwarciem tego ronda zorganizujemy
          jakąś imprezę plenerowo-integracyjną na jego środku smile))???
          Pozdrawiam
          Gaweł
          • 111majka Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 03.08.06, 10:39
            nocny_tramwaj napisał:

> A może w okolicach 10 września w związku z otwarciem tego ronda zorganizujemy
            > jakąś imprezę plenerowo-integracyjną na jego środku smile))???

To chyba będzie małe rondo z malym środkiem. Nie zmieścimy się wszyscy smile))
            • morkub Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 03.08.06, 11:27
              Ależ ten środek już jest i wcale nie jest taki mały wink Zmieścimy się my i orkiestra dęta smile
          • krzysio1972 Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 03.08.06, 11:30
            nocny_tramwaj napisał:

> Malinela, masz rację, 2-3 razy widziałem już tam większą bądź mniejszą
            > stłuczkę, więc w jakis sposób to skrzyżowanie trzeba było uregulować. Nie wiem,
            >
            > może lepszym rozwiązaniem byłyby światła (znacznie mniejszy koszt).

No niestety nie jest tak, budowa sygnalizacji swietlnej i jej utrzymanie (w tym
            konkretnym przypadku, tez trzeba by poprawic chodniki i jezdnie) jest _drozsze_
            od budowy rond. Dlatego obnizajac koszty buduje sie ronda, a nie swiatla. Poza
            tym rondo jest jeszcze "spowalniaczem" dla roznej masci miszczuff kierownicy, na
            czerwonym bez zatrzymania/zwolnienia przejedziesz, przez rondo przewaznie nie.
            No i dla mnie najwazniejszy argument, rondo uplynnia ruch, dla tych, ktorzy
            umieja jezdzic po rondzie wink
          • malinela Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 04.08.06, 14:33
            nocny_tramwaj napisał:

> A może w okolicach 10 września w związku z otwarciem tego ronda zorganizujemy
            > jakąś imprezę plenerowo-integracyjną na jego środku smile))???

Świetny pomysł, może nie poprzestaniemy li tylko na tym rondzie, ale będziemy
            się spotykać przy okazji otwierania kolejnych rond - taka nowa świecka tradycja!

ps
            mam namiary na zespół kubański!
            • malinela Marzenia 04.08.06, 14:42
              Marzy mi się piękna, nowoczesna rzeźba na środku ronda, każdego ronda :o)Na
              przykład taka:
              www.onephoto.net/info.php3?id=182739
      • morkub Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 02.08.06, 15:22
        Zgadzam się z tobą co do ronda 3Maja/Wyszyńskiego. Także nie jestem przekonana co do jego celowości. Ktoś mi mówił, że było na nim dużo wypadków, ale nigdy żadnego nie widziałam, a często przechodzę tym skrzyżowaniem. I martwi mnie sprawa tego chodnika - nie wyobrażam sobie, jak się tam przemieszczać będą piesi.
        Co do skrzyżowania 3Maja i Polnej - widoczność jest tam bardzo ograniczona - i dla kierowców, i dla pieszych na przejściu. Tam niestety widziałam już stłuczki. Jednak masz rację, miejsca na rondo jest tam niewiele.
        • pepe_01 Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 03.08.06, 16:36
          Masz 100% racji. Wszelkie zmiany powinny być dokonywane, tylko wtedy jeżeli Ty
          zaobserwujesz jakies nieprawidłowości
          • morkub Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 03.08.06, 17:25
            Cóż - przynajmniej potrafię obserwować i przedstawiać jakieś argumenty w dyskusji, a nie tylko serwować bezpodstawne złośliwości tongue_out Liczyłam na jakieś rzeczowe głosy w dyskusji, ale już wiem, że z Twojej strony nie mogę na to liczyć. Mimo to pozdrawiam wink
            • pepe_01 Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 03.08.06, 19:19
              siła Twoich argumentow mnie poprostu przytłoczyła

"ale nigdy żadnego nie widziałam, a często przechodzę tym skrzyżowaniem"

Równiez pozdrawiam smile
              • doomi Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 03.08.06, 21:50
                To rondo na Wyszyńskiego to nawet spore jest, wygląda jak na razie całkiem
                fajnie ;D
                A te chodniki to chyba żadna tragedia, w końcu można przejść naokoło big_grinDD
                • 111majka Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 03.08.06, 22:13
                  Można naokoło, można wciągnąć brzuch i się przecisnąć boczkiem, można szybciutko po ulicy, można
                  zrezygnować, można poczekać aż poszerzą, można inną drogą...
                  Możliwości mamy całe mnóstwo smile
                  • morkub Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 04.08.06, 09:07
                    A mi się z tego żartować nie chce.
                    Co z tego, że rondo wygląda fajnie, skoro nie spełni w 100% swojej funkcji, czyli polepszenia bezpieczeństwa na skrzyżowaniu. Dlaczego nie spełni? Bo ilu pieszych idąc 3Maja od strony Sosnowej i chcąc skręcić w Wyszyńskiego w prawo rzeczywiście obejdzie rondo wokoło po chodniku? Myślę, że żaden. Wszyscy będą walić jezdnią. A to chyba bezpieczne nie jest, mimo że to tylko niewielki odcinek do przejścia.
                    No ale rondo przecież buduje się dla zmotoryzowanych, a nie dla pieszych.
                    • 111majka Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 04.08.06, 09:40
                      Morkubie, ja to sobie żartuję, bo jestem pewna, że zabiorą (przepraszam - wykupią) kawalek działki od
                      właściciela nieszczęsnego płota i przesuną go te dwa metry dalej. Gdybym nie była tego pewna to bym
                      była bardzo oburzona. Bo przecież nie może tak być jak teraz.

Hm, mam nadzieję że nie może...
                      • morkub Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 04.08.06, 09:50
                        Nie jestem taką optymistką. Wydaje mi się, że gdyby mieli tak zrobić, jak mówisz, to już by to zrobili...
                        • lamelka007 Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 04.08.06, 09:52
                          ale dziś się chyba wystaraszyli deszczu bo rano nic nie robili - przynajmniej
                          na tym na granicznejsad.
                          ja mam nadzieję, że zdrowy rozsądek będzie górą wcześniej niż późniejsmile
                        • pepe_01 Re: Od poniedziałku budowa nowych rond 17.08.06, 14:41
                          Zawsze jest cos z czym w 100% można się z Toba zgodzic, "wydawaje mi się" smile)))))
    • jackie_brown Co do wielkości rond 03.08.06, 23:10
      To pamiętam jak w Międzylesiu zrobili takie małe rondo wielkości studzienki no
      i ludzie normalnie walili na wsprost jakby tam nie było żadnego ruchu okrężnego.
      Potem musieli to rondo powiększyc. Konkluzja jest taka - jak zrobią u nas małe
      ronka, do będą musieli wyłożyc kapustę drugi raz na powiększenie.
      • morkub Re: Co do wielkości rond 04.08.06, 09:13
        Zgodzę się, że za małe rondo nie spełniłoby swojej funkcji. Ale dlaczego zaraz trzeba było budować rondo za duże? Bez uwzględnienia wielkości skrzyżowania i praw pieszych w ruchu drogowym? Czy jedyną alternatywą dla tak dużego ronda jest tylko taki, o jakim napisalas? Nie chce mi się wierzyć, że nie istnieje projekt jakiegoś pośredniego co do wielkości ronda. Czy zaważyły tylko względy finansowe? Tak jak w wypadku przetargu, o którym mowa w drugim wątku rondowym.
        Może rozsądniej byłoby na tym skrzyżowaniu wybudować jednak sygnalizację swietlną, a na ulicy połozyć spowalniacze?
        No ale to juz takie gadanie "po ptokach", bo rondo sobie pięknie rośnie wink
        A ja patrzę na to w kontekście politycznym (ktoś mowił, że za mało polityki na naszym forum? wink) i gdy w kampanii przed wyborami samorządowymi usłyszę od obecnie rządzącej ekipy "wybudowaliśmy 4 ronda", to nie łyknę tak gładko tego argumentu wink
        • mefistto Re: Co do wielkości rond 04.08.06, 10:35
          A skąd wiesz, że rondo jest za duże?
          Chcielibyśmy miekskich autobusów w Józku a jakoś o wymaganiach dla
          kilkunastometrowych pojazdów zapominamy... Na za małe rondo lub co gorsza ulicę
          ze spowalniaczami autobusy nigdy nie zostaną wpuszczone. Tak jest i już!
          A projekty rond opracowywane są infywidualnie dla każdej inwestycji - to nie
          domki jednorodzinne, gdzie kupujemy projekt "typowy".
          Polityki może i można dopatrywać się w samej decyzji co do budowy (chociaż w
          naszym mieście inwestycje realizowane są ciągle - niezależnie od tego czy są
          wybory, czy ich nie ma), związku polityki z wielkością ronda jakoś dopatrzyć się
          nie mogę.
          • morkub Re: Co do wielkości rond 04.08.06, 10:56
            Jeżeli projekty rond opracowuje się indywidualnie, to tym bardziej dziwi mnie fakt, że to rondo się po prostu na tym skrzyżowaniu nie mieści. Być może Tobie i większosci mieszkanców Józefowa nie przeszkadza to, że rondo to stanowić będzie utrudnienie dla ruchu pieszych. No chyba, że będzie tak, jak napisała majka, że chodnik poszerzony zostanie o fragment sąsiadującej działki. Oby.
            Co do autobusów miejskich - mnie osobiście jest to obojętne, czy będę one w Józefowie, czy nie. W najbliższej przyszłości się na to chyba jednak nie zanosi. Ale wielu mieszkancom ułatwiłyby zycie, wiec prosze bardzo - tylko dlaczego nie planuje się tego z głową? Przecież samo rondo nie rozwiąze sprawy autobusów, bo mamy za wąskie jezdnie. Ale skoro rondo ma tam byc, to wciaz nie rozumiem, dlaczego nie przewidziano na nie odpowiedniej ilosci miejsca.
            • doomi Re: Co do wielkości rond 04.08.06, 12:21
              A ja myślę, że się jednak morkub trochę czepiasz i strasznie osobiście do tego
              ronda na Wyszyńskiego podchodzisz. A gdzie jest powiedziane, że z każdej strony
              ronda ma być chodnik? W jednym miejscu da się zaprojektować żeby był, w innym
              widocznie się nie da... chyba logicznie. Przynajmniej jak dla mnie. Przecież
              będziesz miała chodnik z trzech stron ronda, czy to naprawdę taka filozofia
              przejść te 5-10 metrów obok? Bo dla mnie żadna i dla wielu pewnie też nie. No a
              jak ktoś jest na tyle leniwy, że to jakiś straszny problem to bym powiedziała,
              że to jednak jego osobisty problem. Na pewno nie dopatrywałabym się tutaj jakiś
              spisków... Na skrzyżowaniu polnej i 3 maja są tylko trzy przejścia dla
              pieszych, czyli pieszy który chce przejśc z polnej (od osiedla) musi dokładnie
              tak jak na nowym rondzie przejść przez jedne pasy przez polną, potem przez
              drugie przez 3 maja, znowu przez polną tylko po drugiej stronie i jest z
              powrotem na 3 maja. Wiem, że za chwilę tam będzie rondo i to będzie
              nieaktualne, niemniej jednak nikt do tej pory nie narzekał. Inna sprawa, kto
              chodził naokoło, a kto przez ulicę... ale to już inna sprawa i nie o tym ta
              dyskusja.

• morkub Re: Co do wielkości rond 04.08.06, 13:16
                Pewnie i masz rację. Ale to ja będę to rondo obchodzić kilka razy dziennie. Dlatego mnie ta sprawa tak porusza.
                Na skrzyżowaniu 3Maja/Wyszyńskiego też były do tej pory tylko 3 przejścia. Ale nie zwróciłaś uwagi na jedno - że ulica 3Maja ma chodnik tylko z jednej strony i z tej własnie strony, gdzie chodnika nie ma, bedzie mozna rondo objesc, a z tej, gdzie jest, nie będzie mozna. To chyba nie jest logiczne.
                Ale ta dyskusja i tak jest jałowa, bo dopóki rondo nie zostanie skonczone, nie wiemy, jak rozwiązna zostanie sprawa ruchu pieszych - może rzeczywiscie budowlancy maja w zanadrzu jakaś miłą niespodziankę wink
                • morkub Re: Co do wielkości rond 04.08.06, 14:05
                  Chociaż nie - to, że będę nadrabiać drogi obchodząc rondo, to akurat żaden problem. Trochę ruchu z pewnością nikomu nie zaszkodzi. Problemem według mnie jest to, że zaplanowano tam taką zmianę w ciągu pieszym. Ja myślę, że tych "chodzących na pamięć", którym nie będzie się chciało iść naokoło, będzie dużo. A to stworzy zagrożenie. I już mi się roi taka wizja, że idę sobie z wózeczkiem przepisowo naokoło po pasach, a tu jakiś za przeproszeniem baran włazi w tym newralgicznym miejscu na jezdnie, jadący rondem kierowca próbując go wyminąć i wjeżdża we mnie... Brrr... Fantazja mnie poniosła wink
                  • doomi Re: Co do wielkości rond 04.08.06, 14:57
                    Mogę się z Tobą zgodzić
                    Ale tylko częściowo
                    a dokładnie chodzi mi o ten fragment Twojej wypowiedzi:
                    " Fantazja mnie poniosła wink"
                    ;DDD
      • malinela Re: Co do wielkości rond 04.08.06, 15:02
        Rondo w Międzylesiu w mojej rodzinie nazywane jest "Rondem Cioci Grażyny"
        Geneza nazwy sięga dnia, kiedy to ciocia, śpiesząca (w każdym tego słowa
        znaczeniu) z wizyta do mojej mamy, wjechała na "rondo" niemalże równocześnie z
        innym dżentelmenem. Policja nie była w stanie ustalić sprawcy wypadku.

Ronda muszą mieć określoną średnicę, w przeciwnym razie nie spełniają swojej
        funkcji.
        • chiste Re: Co do wielkości rond 04.08.06, 15:05
          Ale o które międzyleskie rondo sie rozchodzi?
          O to przy stacji BP, o to przy Kaczym Dole, czy o ten krowi placek koło
          Niespodzianki?

P.S.
          Niezle brzmi to pytanie. Kaczy Dół z Niespodzianką w krowim placku wink
          _______
          Ospo czorna!
          Idź do Dorna!
          • malinela Re: Co do wielkości rond 04.08.06, 15:12
            chiste napisał:

> Ale o które międzyleskie rondo sie rozchodzi?
            > O to przy stacji BP, o to przy Kaczym Dole, czy o ten krowi placek koło
            > Niespodzianki?
            >
            >
            > P.S.
            > Niezle brzmi to pytanie. Kaczy Dół z Niespodzianką w krowim placku wink
            > _______
            > Ospo czorna!
            > Idź do Dorna!

Krowi Placek ;D

Dół to ja mam, jak patrzę na kaczory z niespodzianką, czy bez ..choć zwykle z
            niespodzianką ...

"Nikt nam nie będzie mówił, ze białe jest białe, a czarne jest czarne (śmiech
            na sali)"
            • chiste Krowi placek 04.08.06, 15:25
              Zawsze mi się podoba, jak 115 na krowim placku daje popis jazdy po rondzie
              (zwłaszcza gdy kurs obsługuje 15-metrowy nieprzegubowy autobus).
              Kiedyś tez widzialem w tym miejscu pościg. Najpierw z dużą prędkościa
              nadciągnął wypasiony, czarny Mesio; elegancko zwolnił, objechal krowi placek i
              popruł w kierunku Radości.
              30 sekund za Mesiem z furią wpadł radiowóz marki Polonez Caro, NIC NIE
              OBJEŻDŻAŁ, LECZ WJECHAŁ PROSTO NA KROWI PLACEK, SYPNĄŁ ISKRAMI OCIERAJĄC
              PODWOZIE, WYSTRZELI W GORĘ, PRZELECIAŁ KAWAŁEK, i pomknął za Mesiem w stronę
              Radosci
    • morkub Tego ronda obejść się nie da! 05.08.06, 14:07
      Szlag mnie trafi z tym rondem! Tym na skrzyżowaniu 3Maja i Wyszyńskiego oczywiście.
      Wiem, wiem, jestem monotematyczna wink Ale obiecuję, że piszę na ten temat już ostatni raz wink
      Prace budowlane na rondzie postąpiły już tak daleko, że są tam zjazdy do przejść dla pieszych. Wygląda na to, że przejścia zaplanowano trzy. No to zrobiłam sobie dziś taką quasisymulację spacerku wokół ronda. I pupa! (Weźcie i sprawdźcie sami, jak nie wierzycie milicji. wink) Na wszystkich rogach skrzyżowania postawiono wysokie betonowe słupy, wyglądają na oświetleniowe. Na położonym po przekątnej do tego z uciętym chodnikiem rogu skrzyżowania taki słup stoi dokładnie na środku chodnika. Przejść bo jego obu stronach mogę sobie osoby zwinne i szczupłe, no ewentualnie można wciągnąc brzuszek, jak sugerowała majka wink Ale mamuśki z wózkami, nawet z wąską spacerówką-parasolką, mogą sobie co najwyżej pofruwać. Wieczorem wrzucę dowody na fotoforum.
      To tyle. Idę robić licencję pilota. Na miotłę wink
      • 111majka Re: Tego ronda obejść się nie da! 07.08.06, 00:07
        Morkub, jak tam licencja pilota?
        Poczyniłaś może jakieś nowe obserwacje?

Tak sobie pomyślalam, że jak ktoś sobie będzie szedł 3 maja w stronę Michalina i chcialby tylko skręcić
        w prawo w Wyszyńskiego - to zamiast cały czas iść chodnikiem będzie musiał pokonać 3 przejścia
        przez ulicę...

Morkub, a w którym miejscu nie będzie przejścia dla pieszych?
        • morkub Re: Tego ronda obejść się nie da! 09.08.06, 00:04
          Obserwuję z lotu ptaka - ale daleko od Józefowa wink

Przejścia nie będzie (chyba) na Wyszyńskiego od strony Świderskiej. Ale to wynik
          obserwacji sprzed kilku dni.
          • 111majka Re: Tego ronda obejść się nie da! 09.08.06, 00:20
            Zorientowany też próbował przejść
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19980&w=46231387&a=46519948
            Morkub, jak nie będzie jakiegoś przejścia to się nie da ronda obejść tak, żeby móc skręcić 3 Maja w
            Wyszyńskiego idąc od Otwocka w stronę torów.
            Ale namotalam...
            • doomi Re: Tego ronda obejść się nie da! 09.08.06, 00:22
              Ale jestem ciekawa tego co piszecie. Jutro idę zrobić wizję lokalną big_grin
              • 111majka Re: Tego ronda obejść się nie da! 09.08.06, 00:24
                To dopiero będzie !!!
                Tylko weź ze sobą jakiś wózek, albo chociaż rowersmile
                O, możemy się umowić jutro na rondzie. Z rowerami, a Ty dodatkowo z książką i aparatem smile
            • morkub Re: Tego ronda obejść się nie da! 09.08.06, 00:25
              No nie da się tak skręcić. Pisałam już o tym w którymś poście chyba...
              • 111majka Re: Tego ronda obejść się nie da! 09.08.06, 00:28
                Skręcić się nie da. Ale byłam pewna, że da się obejść. Jeżeli zabraknie dowolnego przejścia to z
                obejścia nici.
                • doomi Re: Tego ronda obejść się nie da! 09.08.06, 16:13
                  Z moich (chociaż pobieżnych, bo dzisiaj tam ciężki sprzęt pracował) obserwacji
                  wynika, że przejścia będą jednak z każdej strony.
                  Jednak muszę tutaj także zgodzić się z morkubem, że z jednej strony na samym
                  środku stoi słup. I tam faktycznie trzeba będzie się przeciskać. Przynajmniej
                  tak to wygląda z odległości kilku metrów.
                  Trzeba się będzie jeszcze wybrać z wózkiem, rowerem i walizką (to cytat z majki
                  hi hi). Najlepiej komisyjnie smile
                  A tak w ogóle to może zdekupażujmy ten słup big_grin
                  • lamelka007 Re: Tego ronda obejść się nie da! 09.08.06, 20:54
                    ja czekan na zdjęcie z tego komisyjnego sprawdzania. najbardziej ciekawi mnie
                    wariant z walizką - oczyma duszy mojej widzę taką ogromną pakę jaką ludzie
                    zabierają jak lecą do stanów smile)) a rower moze być z przyczepką - taką do
                    przewożenia dziecismile))
                    zdekupażowany słup? .... może w róże??????
                    • doomi Re: Tego ronda obejść się nie da! 09.08.06, 21:33
                      A to by był numer, jakbyśmy w nocy słup zdekupażowały (zawsze to jakaś
                      alternatywa dla grafitti). Na razie ćwiczę na słoikach - do oglądnięcia na foto-
                      forum.
                      • zorientowany1 Re: Tego ronda obejść się nie da! 09.08.06, 21:52
                        Nie wiem czy tak to sobie firma zaplanowała i rozłożyła pracę nad rondem ,czy
                        też może dopiero teraz zorientowali się co do braku możliwości skrętu w ul.
                        Wyszyńskiego bo dzisiaj już widziałem prace w tamtym miejscu . Wspomniany
                        wczesniej płot na rogu 3 maja i Wyszyńskiego został cofnięty w głąb posesji i
                        wygospodarowali chodnik , którego jeszcze w poniedziałek nie było. Nie
                        przygladałem się jednak z bliska i nie potrafię powiedzieć czy wszystkie
                        wymienione przez lamelkę rekwizyty uda się tamtedy przetoczyć wink
                        • 111majka Re: Tego ronda obejść się nie da! 10.08.06, 00:42
                          Tak myślałam, że ogrodzenie dozna naglego odsunięcia. Widać już pora na to przyszla.
                          Latarnia na tym skrawku stala tuż przy krawężniku (bo innej możliwości nie było), więc pewnie zostanie
                          trochę miejsca pod płotem na te wózki, walizy i inne niezbędniki wielkoformatowe.
                          To są zdjęcia (czyżby już archiwalne?):
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=782&w=46338460&a=46338571
                          • marius68 Te ronda można już objechać!!!!! 13.08.06, 13:54
                            Od wczoraj można już jeździć po obu ronadach.
                            Czy to nie jest na miesiąc przed zapowiadanym terminem?
                            Chodniki jeszcze miejscami nie dokończone, ale autem pomyka się bez problemów.
                            Mariusz
                            • 111majka Re: Te ronda można już objechać!!!!! 13.08.06, 18:43
                              Wow!!!!
                              Jeździć? Samochodami prawdziwymi?
                              Wierzyć się nie chce.
                              Rzeczywiście wcześniej. Niektórzy "zwalą" to oczywiście na chwyt wyborczy.... smile
    • malinela Veni, vidi..i .. 14.08.06, 11:20
      ..i muszę skomentować. Mam nadzieję, że rondo nie jest jeszcze ukończone, bo w
      takim stanie jest zupełnie niewidoczne po zmierzchu. Tym samym nie spełnia
      swojego zadania.
      • doomi Re: Veni, vidi..i .. 14.08.06, 11:35
        Dokładnie takie samo wrażenie odniosłam wczoraj, zwłaszcza że jechałam tamtędy
        nocą praktycznie. Ale słupy do oświetlenia stoją, więc myślę że będzie ok.
        Chociaż faktycznie w takim stanie jaki jest teraz to to rondo jest... niezłym
        zagrożeniem, szczególnie dla tych co na pamięć jeżdżą ;D

W sumie to chyba nieodpowiedzialność "drogowców", że w takim stanie dopuścili
        to do ruchu, bo w końcu zakazu ruchu tam nie ma!

Aha, pisałam o rondzie na granicznej, drugiego jeszcze nie sprawdziłam wink
        • 111majka Re: Veni, vidi..i .. 14.08.06, 11:42
          Ono chyba jest dosyć plaskie, więc niechcący może można przejechać prosto....
          Ale rzeczywiście nie pomyśleli do końca.
        • marius68 Re: Veni, vidi..i .. 14.08.06, 11:45
          doomi napisała:

> W sumie to chyba nieodpowiedzialność "drogowców", że w takim stanie dopuścili
          > to do ruchu, bo w końcu zakazu ruchu tam nie ma!

A ja, jestem bardzo zadowolony że oba ronda są już przejezdne.
          Te objazdy zwłaszcza po sierpniowych deszczach były dla mnie zoraz bardziej uciążliwe.
          Teoretycznie znaki na dojazdach do rond nadal informują o ślepych ulicach, więc formalnie ronda nie
          są dopuszczone do ruchu.
          Jeżeli już ktoś jeździ na pamięć to chyba objazdem.
          Mariusz
          • 111majka Re: Veni, vidi..i .. 14.08.06, 11:53
            Fakt, dopiero z forum dowiedziałąm się, że są przejezdne, jeździlam dookoła...
          • doomi Re: Veni, vidi..i .. 14.08.06, 11:56
            znak "ślepa ulica" jest przy rondzie (tym od latarni), natomiast jak wyjedziesz
            na przykład z teatralnej to informacji zero... na 3 maja chyba w ogóle nie ma
            takiego znaku.

Też się cieszę, że można już tamtędy jeździć, co nie zmienia faktu, że
            wieczorem to oznakowanie które jest nie wystarcza. Wystarczyłoby przykleić na
            nawierzchni jakieś odblaski i już.
      • pepe_01 Re: Veni, vidi..i .. 16.08.06, 14:53
        pewnie znak C-12, jest tez niewidoczny , ale kto by zwracał uwage na znaki smile))
        • malinela Re: Veni, vidi..i .. 16.08.06, 16:16
          H5N1 też jest niewidoczny gołym okiem, ale niektórzy wiedzą o jego
          istnieniu ;o))
          • pepe_01 Re: Veni, vidi..i .. 17.08.06, 20:06
            no to widząc znak dotyczący ronda, to trzeba uznać ze tam znajduje się rondo , a
            nie walić przez srodek tongue_out
            • doomi Re: Veni, vidi..i .. 17.08.06, 20:56
              Na granicznej nie da się "walić przez środek" ;P Leżą tam biało-czerwone dechy.
              • marius68 Re: Veni, vidi..i .. 18.08.06, 00:35
                doomi napisała:
                > Na granicznej nie da się "walić przez środek" ;P Leżą tam biało-czerwone dechy.

Widocznie ktoś próbował przejechać, albo wykonawcy czytają nasze forum.
                Potwierdzam, też widziałem dechy podparte cegłami.
                Mariusz
                • 111majka Re: Veni, vidi..i .. 18.08.06, 00:45
                  Nie da się walić przez środek bo leżą dechy...
                  Hm... A jak już nie bedą leżaly?
                  • doomi Re: Veni, vidi..i .. 18.08.06, 00:56
                    oj majka, no to wtedy się da ;P
                    • 111majka Re: Veni, vidi..i .. 18.08.06, 01:02
                      To niech je tam zostawią na tych ceglach może. Te dechy oczywiście...
                      Bo inaczej będą walić przez środek. Plaściutkie to rondo.
                      • doomi Re: Veni, vidi..i .. 18.08.06, 01:21
                        A to na Wyszyńskiego równie płaskie big_grin I dzisiaj je objechałam dokładnie
                        naokoło, bo w momencie kiedy już prawie na nie wjeżdżałam córcia powiedziała,
                        że na chodniku na sosnowej leży człowiek. No więc szybka przejażdżka wokół
                        rondka i myk na sosnową. No leżał, pijany zresztą (chociaż nie jestem pewna),
                        no więc być może uratowałyśmy komuś życie (albo wkurzyłyśmy dżentelmena jak
                        dostanie rano rachunek w izbie...)
                        • marius68 Re: Veni, vidi..i .. 18.08.06, 08:23
                          doomi napisała:
                          > A to na Wyszyńskiego równie płaskie

Tak sobie myślę, że gdyby kiedyś zrobii komunikację miejską w Józefowie, to gdyby te ronda nie były
                          takie płaskie to trzeba by je wtedy przebudowywać. Pamiętacie niedawną odpowiedź ZTM w sprawie
                          szerokości ulic po których mają jeździć autobusy? A zabłąkany TIR? Myślę że w innym przypadku trzeba
                          by te ronda ciągle naprawiać.
                          Mariusz
                        • malinela Re: Veni, vidi..i .. 18.08.06, 11:08
                          doomi napisała:

No leżał, pijany zresztą (chociaż nie jestem pewna),
                          > no więc być może uratowałyśmy komuś życie (albo wkurzyłyśmy dżentelmena jak
                          > dostanie rano rachunek w izbie...)

Doomi, jak mogłaś. Być może to jeden z forumowiczów fetujący otwarcie nowego
                          ronda (mieliśmy być wszyscy, ale przyszedł tylko jeden)a Ty go izbą
                          potraktowałaś. Wstyd!.
                          • doomi Re: Veni, vidi..i .. 18.08.06, 12:17
                            Masz rację, jestem bez serca. Ale dobrze mu tak, chciał świętować sam - to ma
                            za karę. W końcu mógł jakiś wątek o spotkaniu założyć, co?
    • krzysio1972 A na granicznej rondo juz zepsute 22.08.06, 14:29
      ktos czyms ciezkim musial przejechac przez srodek (no prawie) i jest koleina z
      wywalonymi kostkami. A juz sie tam ladnie zaczynalo robic, chodniki prawie
      skonczone, pasy wymalowane, odblaski w jezdni zamontowane, a tu pierwszy remoncik.
      • morkub na wyszyńskiego też 28.08.06, 09:28
        Niestety - od paru dni także na środku ronda 3Maja/Wyszyńskiego piętrzy się powyrywana kostka. Co mnie raczej nie dziwi, bo wielokrotnie obserwowałam tam kierowców prujących przez środek ronda (m.in. śmieciarkę Remondisu). Ale za to teraz ta rozwalona kostka skutecznie odstrasza kierowców i wszyscy grzecznie jeżdżą naokoło. To może by ją tak zostawić wink
        A tak poważnie - co mogłoby powstrzymać kierowców przed przejeżdżaniem ronda na przełaj? Umieszczony na środku słup oświetleniowy (czy to nie niebezpieczne?), kwietnik a może jakiś oswietlony pachołek??
        • lamelka007 Re: na wyszyńskiego też 28.08.06, 10:11
          oj rozwalone, rozwalone! i dopóki środek ronda nie bedzie wyeksponowany to
          obawiam sie że tak będzie ciąglesad
          • marius68 Re: na wyszyńskiego też 28.08.06, 10:22
            Myślę że postawienie donic z kwiatami ostudziłoby pomysły z przejazdem na wprost.

A co do zniszczonej kostki to myślę że to dobrze że ktoś przejechał przez ronda jeszcze przed odbiorem
            ich przez miasto. Jest szansa aby wymusić na wykonawcy mocniejszy podkład pod kostką, tak by w
            przyszłości nie dochodziło do jej odksztalcenia.
            Mariusz
            • krzysio1972 Re: na wyszyńskiego też 28.08.06, 10:59
              Nikt przez srodek raczej nie jezdzi, to przyczepy/naczepy zachodza podczas
              skrecania/zawracania. Tylko co oni tam robili, na granicznej jest ograniczenia
              10 ton, a na wyszynskiego 7.
              • morkub Re: na wyszyńskiego też 28.08.06, 11:53
                Widziałam artystów przejeżdzających to rondo dokładnie przez środek. I dokładnie na środku jest ta poniszczona kostka.
                Co do ograniczeń - są, owszem, ale co z tego, skoro na wyszyńskiego, na odcinku między 3Maja a Świderską, minęły mnie parę dni temu dwa ogromne tiry. Myslałam, ze mam przewidzenie wink Szkoda, że nie widziałam, jako one sobie na rondzie poradziły wink
                • doomi Re: na wyszyńskiego też 29.08.06, 13:38
                  Och jak ja lubię te pełne dowcipu teksty redaktora do spraw józefowskch z LO
                  www.linia.com.pl/public/article.php?1-8881-0
                  Ta solidna kostka, to coś oderwane z podwozia itd.
                  • lamelka007 Re: na wyszyńskiego też 29.08.06, 13:42
                    hihihi!
                    • lamelka007 Re: na wyszyńskiego też 05.09.06, 08:24
                      lepperują rondo na granicznejsmile
                      • 111majka Re: na wyszyńskiego też 05.09.06, 09:37
                        A jak ono wygląfało? Bo ostatnio widziałam tylko to na Wyszyńskiego. Podobnie?
                        Ciekwawe czy posadzą kwiatki....
                        • doomi Re: na wyszyńskiego też 05.09.06, 09:40
                          Na razie rośnie tam tylko sprzęt ciężki, jakieś kopary itd.
                          Z kwiatków tylko kilka pomarańczowych kubraczków wypatrzyłam wink

Praktycznie takie samo jak na Wyszyńskiego.
                          • 111majka Re: na wyszyńskiego też 05.09.06, 10:24
                            smile
                            Pytalam o rodzaj uszkodzeń, bo już kiedyś sobie po nim w kółeczko pojeździłam.
                            A takie pomarańczowe fluorescencyjne kubraczki chyba skutecznie zniechęcałyby do jazdy prosto.
                            Może zostaną?
                            • doomi Re: na wyszyńskiego też 05.09.06, 10:35
                              No rodzaj uszkodzeń taki sam.
        • surmia Re: na wyszyńskiego też 05.09.06, 13:22
          Ronda są stanowczo za płaskie. Nasz Burmistrz jest podobnego zdania, może coś
          zmieni? Oto co odpowiedział zatroskanemu mieszkańcowi:
          "szanowny Panie Burmistrzu. Bardzo się ciesze z budowy ronda na skrzyżowaniu
          ulic 3 maja i wyszyńskiego jednak twierdze ze na środku niego powinny zostać
          postawione kwietniki lub np, znaki ponieważ nie jest ono za bardzo widoczne.
          Pozdrawiam
          Tak, jak odpowiedziałem wcześniej prace nad budową rond nie zostały jeszcze
          zakończone. Jestem podobnego zdania jak Pan i staram się przekonać inżynierów od
          organizacji ruchu do wyrażenia zgody na jakieś roślinne zasadzenia. Mam
          nadzieję, że uda mi się ich przekonać". To odpowiedź z 19.08.
          Ja również myślę, że jakieś zielone krzaczory by się tam przydały. Tacy co lubią
          jeździć przez środek baliby się o lakier.
          • doomi Re: na wyszyńskiego też 05.09.06, 13:30
            Melduję, że rondo na granicznej nie będzię już płaskie. Panowie pomarańczowi
            budują właśnie jakieś podwyższenie na środku.
            • lamelka007 Re: na wyszyńskiego też 05.09.06, 13:32
              ciekawa jestem co tam będzie w tym podwyższeniu? może latarnia a może jakieś
              krzaczory?smile
              • 111majka Re: na wyszyńskiego też 05.09.06, 13:53
                Lamelko, jakie znów krzaczory.
                Tam będą "roślinne zasadzenia" smile
                - mam nadzieję....
                • surmia Re: na wyszyńskiego też 05.09.06, 18:33
                  roślinne zasadzenia się nie sprawdzą. Za płaskie i zbyt oswojone. Tam powinny
                  być dzikie, drapieżne krzaczory (poddane delikatnym zabiegom zapobiegającym
                  zbytnią chęć wyłażenia na ulicę)
                  • 111majka Re: na wyszyńskiego też 05.09.06, 18:39
                    Mam na myśli roślinne zasadzenia zasadzone w wielkich betonowych donicach. Roślinki będą wyglądać
                    ładnie (jak będą), a donice skutecznie uniemożliwią jazdę na wprost.
                    Chociaż takie krzaczory też spełnilyby swoją hamującą funkcję smile
                    • surmia Re: na wyszyńskiego też 05.09.06, 18:43
                      Betonowe donice są w porządku. Żelbetonowe? To może fajnie wyglądać. Ładne są te
                      na Polnej, choć co roku giną z nich kwiatki (ciekawostka?) Swoją drogą, ciekawe,
                      kto pierwszy i jak szybko w nie wjedzie, jeśli tam staną w ogóle
                      • 111majka Re: na wyszyńskiego też 05.09.06, 18:52
                        Ej, komu by się chciało w donice wjeżdżać.... Ja już dwie miski olejowe w te wakacje skasowalam, więc
                        na mnie nie liczcie. smile
                        • surmia Re: na wyszyńskiego też 05.09.06, 19:08
                          dlaczego moje wpisy są takie stłoczone? Tzn, nie są tak szerokie jak inne.
                          Chodzi mi o długość wiersza. Jakoś tak dużo miejsca zajmuję przez to. Co robię
                          źle? Zaznaczam, że podczas pisania nie używam akapitów
                          • 111majka Re: na wyszyńskiego też 05.09.06, 19:57
                            Hm... Zapytaj się doomi, ona też ma stloczone. Ale to bardzo ładnie wygląda, więc się nie przejmuj.
                            Też bym chciała tak umieć.... smile
                            • doomi Re: na wyszyńskiego też 05.09.06, 20:29
                              A może by tak zasadzić na środku ronda hm... surmię big_grinDD
                              Mam u siebie, pięknie kwitnie:
                              www.allegro.pl/item125797432_surmia_ciekawy_okaz_.html
                              • 111majka Re: na wyszyńskiego też 05.09.06, 20:36
                                big_grinDD
                                To jest chyba najlepsze rozwiązanie. Żadne krzaczory czy inne "zasadzenia roślinne".
                                Surmia, dasz się zasadzić? Tylko musiałabyś potem dobrze ronda pilnować, żeby nikt przez środek nie
                                jeździł. My Ci pomożemy smile
                                • lamelka007 Re: na wyszyńskiego też 06.09.06, 08:22
                                  surmia - dobry pomysł! tylko kto jej będzie pilnować i nie myślę o
                                  przejeżdżaczach samochodowych ale o "zapalonych" ogrodnikach!
                              • surmia Re: na wyszyńskiego też 06.09.06, 09:37
                                No właśnie ! Zasadzić surmię. Jakież to proste! doomi napisz, proszę, czy ta
                                twoja surmia pachnie. Jeśli tak, to czy to jest ładny zapach, bo nie wiem. Też
                                chcę zasadzić, bo mi sumaka połamał wściekły wiatr. Słyszałam, że z tym zapachem
                                to nie jest takie oczywiste, jedni mówią że ładnie pachnie, inni, że raczej nie
                                • doomi Re: na wyszyńskiego też 06.09.06, 13:53
                                  Hm, chyba nie pachnie. A jeśli tak, to widocznie słabo. Pierwszy raz mi kwitła
                                  w tym roku i nie wąchałam muszę przyznać.
                                  Co do tych naszych wpisów to nie wiem dlaczego jest tak a nie inaczej.
                              • surmia Re: na wyszyńskiego też 06.09.06, 09:46
                                doomi, dlaczego też masz stłoczone wpisy? Jak je odtłoczyć? Napisz, bo uważam że
                                my, jako osoby o stłoczonych wpisach stanowczo powinnyśmy się wspierać.
            • jozefow_sadowa Re: na wyszyńskiego też 06.09.06, 09:16
              podwyższenie .. ???
              tak, tak podwyższenie, ale na podwyższeniu też jest kostka
              wydaję mi się że będzie mniejsza wysepka na środku a wokół dadzą asfalt, tak
              aby ciężarówki mogły zakręcać ...
              .. i nici z krzaczorów smile
              • 111majka Re: na wyszyńskiego też 06.09.06, 09:19
                sad
                Pewnie chodzi o to, żeby była jednak możliwość przejechania przez środek np karetki gdy rondo
                będzie zakorkowane.

...Boże, co ja gadam, jakie korki, w Józefowie?....
                • doomi Re: na wyszyńskiego też 06.09.06, 13:51
                  Nie wiem jak karetki, ale taki dostawczak-chłodnia dzisiaj się nie mógł na tym
                  rondzie wyrobić. Nie wiem co jest nie tak, bo przecież nie jest maleńkie.
                  Panowie nadal siedzą na środku, a to podwyższenie też nie takie jak myślałam na
                  początku. Niestety wygląda na to, że ten środek jednak cały zakostkują...
                  • lamelka007 Re: na wyszyńskiego też 06.09.06, 14:12
                    i pwenie znowu będą je poprawiaćsmile/sad
                    • 111majka Re: na wyszyńskiego też 06.09.06, 14:13
                      A niech poprawiają. Byle na lepsze smile
                      • lamelka007 Rondo na Granicznej 07.09.06, 08:09
                        a i owszem zbudowali na śroku coś co teoretycznie mozna byłoby nazwać
                        powyższeniem - na moje oko coś ok 15-20 cm. nie zostawiono tam miejsca na
                        krzaczory ani roślinne zasadzenia. a efekt bedzie taki że za miesiąc będą
                        poprawiać jeszcze raz
                      • lamelka007 Piaskowa 07.09.06, 08:20
                        Szlak mnie niedługo tafi albo coś innego. nie wiem czy wiecie ale jest u nas w
                        Józku ulica Piaskowa. Do nie dawna ulica ta w większości była asfaltowa! tylko
                        ok 200 metrowy fragment tejże był piaszczescy, dołowaty i trudno przejezdny.
                        Mieszkańcy parokrotnie intereniowali (w ciągu ostatnich paru lat) aby ten
                        nieszczęsny kawałek utwardzić! A nie w tym roku słyszeliśmy, bo kanalizacja,
                        woga, gaz.... I jakież wielki było moje zdziwinie kiedy to wracam z wakacji a
                        Piaskowa rokopana a roboty w toku. Nareszcie- pomyślałam sobie. Kiełbasa
                        wyborcza kiełbasą -nareszcie będzie normalna droga. Moi drodzy trwa to już od
                        połowy sierpnia a panowie wykonujący pracę NARESZCIE kończą (mam nadzieję). Ja
                        nie mam żalu do tych Panów bo to ich praca ALE KTO WYMYŚLIŁ NA LITOŚĆ BOSKĄ
                        ŻEBY TĄ DROGĘ UTWARDZIĆ KOSTKĄ?????? Może ja się nie znam, może to i taniej(?)
                        HELP
                        • surmia Re: Piaskowa 07.09.06, 09:46
                          lamelko007 kostka jest ok. Osobiście chciałabym żeby moja ulica (w tej chwili
                          wysypana kaleczącym obcasy kamieniem, tłuczniem, żwirem???) była zakostkowana.
                          Asfalt trochę śmierdzi w lato i robią się kałuże jak jest dołek. Kostka jest
                          bardziej przyjazna naturze. Ale chyba trochę mniej trwała. Ja chcę kostkę !
                          • 111majka Re: Piaskowa 07.09.06, 12:18
                            Kostka jest the best. Też bym chciała....
    • 111majka odpowiedz burmistrza... 07.09.06, 12:20
      ... o krzaczorach i nie tylko

"...Odnośnie rond - ich zadaniem jest spowolnienie ruchu. Z względu na szczupłość terenu, ronda przy
      ul. 3 Maja nie mogą być większe niż obecnie pobudowane. Dla tej wielkości rond niemożliwe jest
      wybudowanie wysepek z zieleni. Zabraniają tego przepisy. Ronda te są w czasie budowy. Przed
      zakończeniem zostaną lepiej oznakowane. Do końca września ronda zostaną ukończone. Niezależnie
      od konstrukcji i wyglądu ronda, każdy kierowca ma obowiązek przestrzegania oznakowania i przepisów
      ruchu drogowego. Modernizacja skrzyżowania ma zmniejszyć ilość wypadków, a nie zwalniać
      kierowców z przestrzegania zasad ruchu drogowego."
      • lamelka007 od ronda do mostku 16.09.06, 16:47
        nie wiem, jak wy ale ja jestem pod wrażeniem tego z czego robią chodnik
        (+ścieżkę rowerową) od ronda do mostku - a ma też iść dalej w stronę wawy.
        takie ładniutkie, kwadratowe płyty chodnikowe i na dodatek w trzech kolorach.
        mam tylko nadzieję, że trwałość tyże będzie nieporónywalnie większa od kostki
        przy basenie.
        • lamelka007 Re: od ronda do mostku 18.09.06, 12:41
          czy nikt tego nie widział?
          • surmia Re: od ronda do mostku 18.09.06, 15:54
            Wszyscy widzieli tę drogę. Wszyscy są jednak w szoku. Porównując to co układają
            z tym co było...to po prostu bajka i poezja w jednym. A ten chodnik układa
            Józefów czy Otwock? Bo nie wiem czy pociągną go dalej. Skończyłyby się wycieczki
            samobójców na rowerach między autobusami w drodze do Otwocka. (nie krzyczeć !!!
            Wiem, że nie ma innej drogi a jechać trzeba! Ja jednak, jeśli wybieram się do
            Otwocka rowerkiem (lubię!) jeżdżę tą ulicą za kościołem, tam gdzie poczta.
            Spokojniej i bezpieczniej - polecam)
            • doomi Re: od ronda do mostku 18.09.06, 20:04
              Ten chodnik robi Józefów. Otwock go dalej nie pociągnie sad a szkoda!
        • truski1 Re: od ronda do mostku 18.09.06, 12:45
          Fakt ładniutkie. I zapewne na rolkach mozna będzie po nim posuwać. Bo po kostce
          to trochę za bardzo „telepie” a tak po gładziutkich płytach chodnikowych
          zapewne będzie zdecydowanie lepiej. Wygląda też na dosyć solidną, kolorowa....
          Bardzo mi się podoba. Zdecydowanie wolę takie płyty niż kostkę.
          • rupert3 Re: od ronda do mostku 19.09.06, 10:29
            Ja tylko mam nadzieję że nie będą klawiszować. Obawy moje spowodowało zapytanie
            jednego z potencjalnych wykonawców (jeszcze przed rozstrzygnjięciem przetargu).
            Wyrażał on delikatnie mówiąc zdziwienie że Józefów chce położyć płyty. Podobno
            to dobrze wygląda tylko przy odbiorze, gorzej z eksploatacją.
            Ja tylko mam nadzieję żę się myli i nie będziemy mieli powtórki z "ul
            Jarosławskiej", gdzie bez sensu wydano dwa razy pieniądze - a winnych ani widu
            ani słychu.
            A co do przebiegu to będzie ona prowadzić od mostu na Świdrze do ul. Skorupki w
            Michalinie (przynajmniej na razie jest taki projekt)
            • 111majka Ronda... 20.09.06, 22:55
              Dziwnie te nasze ronda wyglądają...
              Czy już tak zostanie?
              • lamelka007 Re: Ronda... 21.09.06, 09:43
                hehehe!
                pewnie aż się wszyscy przyzwyczają że tam sąsmile)))
                i bedzie małe ryzyko że beda przejżżać przez środek...
              • obywatel25 Re: Ronda... 21.09.06, 10:50
                Myślę że te ronda to wizytówka Józefowa.Jężeli się nie mylę ul. Graniczna to
                droga powiatowa, użytkownicy to oceniają.

Tak sobie myślę z obserwacji życia,jeżeli gdzieś jest ,,duża kasa do zarobienia"
                to są cudowne pomysły i piękne obiekty.Przy tych rondach pewnie jest mała
                sakiewka, a i gawiedź(przepraszam) się cieszy.Jeżeli się mylę to proszę
                wyprowadźcie mnie z błędu.
                • lamelka007 Re: Ronda... 21.09.06, 11:17
                  a ja myślę że tam poprostu nie ma miejsca na większe ronda...
                • surmia Re: Ronda... 21.09.06, 11:55
                  A ja jak zwykle optymistycznie. Uważam, że te ronda (mimo, że bez krzaczorów) są
                  potrzebne. Jakie by one nie były. Za dużo ludzi tu zginęło i ucierpiało. Mój
                  brat na przykład miał bardzo poważny wypadek na rogu Granicznej i 3-maja. Dawno
                  co prawda, ale pamiętam. Wpadł na niego bardzo rozpędzony maluch! To dziwnie
                  brzmi, ale tak było. Teraz po prostu bezmyślni muszą zwolnić, chociażby po to,
                  żeby sobie auta nie zniszczyć. Przypomnijcie sobie, ile wypadków było na tych
                  skrzyżowaniach! Ludzie, trochę wiary i dobrej woli. Najłatwiej krytykować i
                  posądzać o finansowe machlojki. Spróbujmy dostrzec to co zostało zrobione. Dla nas.

Sorry, że tak poważnie, ale mnie poniosło...
                  • 111majka Re: Ronda... 21.09.06, 14:04
                    Surmia, spokojnie, przecież wszyscy się z tych rond cieszymy. Obywatel tylko coś tam próbuje
                    namieszać, ale sam napisał, że może być w błędzie smile
                    Tylko niech je, kurcze, skończą. Tak niewiele już zostało.
                    • surmia Re: Ronda... 21.09.06, 14:48
                      ....bo mnie poniosło jakoś...Ja w ogóle jestem taka dziwna, co się cieszy ze
                      wszystkiego. Może to oznaka jakichś braków gdzieniegdzie? Ale - dla równowagi -
                      są też rzeczy, które mnie wkurzają. Nie będę tu o nich pisać. Był tu gdzieś taki
                      wątek kiedyś...
                      • obywatel25 Re: Ronda... 21.09.06, 21:37
                        Jestem oczywiście za tym rondem.Wszyscy muszą myśleć że inny użytkownik jezdni
                        też chce włączyć się do ruchu. Myślę że i wtym celu są ronda. Jest miejsca ile
                        jest, tylko niech to będzie porządnie i jaskrawo oznakowane i widoczne. o to
                        tylko mi szło. Gdyby nikt się nie odzywał może tak by pozostało jak wiele innych
                        prac wykonanych np.chodniki, zobaczcie czy całe są naprawione? Bez insynuacji.

Natomiast przykro mi że niektóre osoby wchodząc w różne dyskusje, przyjmują
                        wszystko do siebie,nie ma potrzeby.Myślę że trzeba się wczytać w to co ktoś
                        napisał, ewentualnie dopytać co miał na umyśle ha,ha.Życie jest piękne komu
                        było dane żyć i należy się tym cieszyć. Ufff, ale sobie pozwoliłem pouczać Amen
                        • surmia Re: Ronda... 22.09.06, 11:02
                          No i posypało się. To wszystko wina wczorajszych sejmowych wiadomości.
                          Zdenerwowałam się.
                          Wiem, że trzeba mówić co nas boli. Zawsze mówię. Chodziło mi tylko o to, że nie
                          można przy okazji nikogo krzywdzić bezpodstawnie.
                          I naprawdę, cieszę się życiem jak nie wiem co. Jeśli kogoś uraziłam, to
                          przepraszam smile
                          • jozefow_sadowa Re: Ronda... 22.09.06, 13:08
                            o mamo
                            jak miło
                            wszyscy się po-przepraszali,
                            fajnie smile

żeby tak w sejmie się szybko i skutecznie godzili ... ach

to by była istna kraina szczęśliwości
                            pozdrawiam
                            smile
                            • truski1 Re: Ronda... 22.09.06, 13:25
                              oj tak, ale podobno premier dzisiaj przepraszał, były kwiaty itd.....
                              Ale jednocześnie dostałam wiadomości, że moją koleżankę na 24 godziny przejęło
                              CBA z zarzutem o korupcję, której rzekomo dokonała 5 lat temu. Wszyscy
                              przeżyliśmy szok, już nie powiem o niej. Na pewno się wszystko wyjaśni, bo to
                              nie ona podejmowała decyzje, tylko ktoś wyżej.....
                              Ale może spotkać to każdego z nas. Siedzisz sobie w pracy, niczego nie
                              podejrzewając, a tu przychodzą Panowie, zabierają, nie pozwalają zadzwonić. Po
                              24 godzinach z kawałkiem wypuszczają, a powód dlaczego tak długo, bo pisanie
                              się przedłużyło.....
                              Ale to taka mała dygresja. Nikt nie jest pewny co go pewnego dnia może
                              spotkać.....
                              • jozefow_sadowa Re: Ronda... 22.09.06, 14:29
                                to z tego wniosek, że trzeba cieszyć się życiem, każdym dniem ...

.... bo nie wiadomo kiedy i gdzie przyjdą "smutni panowie"

ciekawe czy CBA też daje kwiaty na przeprosiny ?
                                • truski1 Re: Ronda... 25.09.06, 09:14
                                  też jestem ciekawa, ale ona kwiatów nie dostała....
                                  • doomi Re: Ronda... 09.10.06, 15:07
                                    No to dzisiaj na tym 3 maja/graniczna był już pierwszy (?) dzwon. Kierowca
                                    wylądował na słupie... były aż dwa wozy policyjne i karetka. Wyglądało to tak,
                                    jakby się nie wyrobił na bezkolizyjnym rondku.
                                    • marius68 Re: Ronda... 09.10.06, 19:20
                                      doomi napisała:
                                      > No to dzisiaj na tym 3 maja/graniczna był już pierwszy (?) dzwon. Kierowca
                                      > wylądował na słupie... były aż dwa wozy policyjne i karetka. Wyglądało to tak,
                                      > jakby się nie wyrobił na bezkolizyjnym rondku.

I bardzo dobrze.
                                      Lepiej że wylądował na słupie niż na dzieciaku przy szkole, albo na pieszym przy sklepie OK.
                                      Ronda zrobili po to by ruch samochodowy zwolnić. Jeżeli ktoś nie zauważa ograniczenia prędkości,
                                      podwójnego oznakowania informującego o rondzie, to i przechodzącego dziecka przy szkole nie
                                      zobaczy. Miem szkoda zdrowia każdego człowieka, ale sam sobie winien.
                                      Tyle.
                                      Mariusz
                                      • obywatel25 Re: Ronda... 09.10.06, 22:01
                                        Szanowni,świat nie jest czarno-biały.Swiat jest kolorowy,a i ronda mogłyby być
                                        jaskrawo oznakowane,a nie mówiłem 21.09.Moim zdaniem macie szanowni poniekąd
                                        rację.
                                        Natomiast nie powinni produkować coraz szybszych samochodów i jezdni prostych
                                        iszerokich.Włożyć ,,czipa do mózgu" każdego kierowcy,nie tylko i wszystko
                                        będzie jak w zegarku słynnym.
                                        Na luzie, kto mnie sprawdzi ortograficznie i gramatycznie bo mogłem wplątać
                                        jakiegoś byczka na takim przyspieszeniu.
                                        Pozdrawiam, szerokiej drogi już czas......
    • 111majka W tym roku nowe rondo. 15.01.07, 13:10
      Fragment z odpowiedzi burmistrza:
      "Wiosną 2007 r. bęzie budowane rondo na skrzyżowaniu ul. 3 Maja z ul. Polną."

Czy będą jeszcze jakieś?
      • surmia Re: W tym roku nowe rondo. 16.01.07, 10:49
        wszędzie się słyszy, o potrzebie zbudowania ronda na rogu Polnej i Patriotów -
        przy przejeździe kolejowym. Tylko tam mało miejsca.
        A może by tak sygnalizacja świetlna???
        • morkub Re: W tym roku nowe rondo. 16.01.07, 11:01
          jesuuu, jakich Patriotów? W pierwszej chwili nie zrozumiałam kompletnie, o jakie skrzyżowanie Ci chodzi. No ale skoro mowa o przejeździe, to musi to być skrzyżowanie Polnej i PIŁSUDSKIEGO wink
          • surmia Re: W tym roku nowe rondo. 16.01.07, 11:06
            no jasne, że Piłsudskiego...to taki skrót myślowy był. Zupełnie nieudany zresztą...
            • a34567 Re: W tym roku nowe rondo. 16.01.07, 14:40
              na skrzyżowaniach przy "przejeździe kolejowym" nie może być sygnalizacji
              świetlnej gdyż mogło by to doprowadzić do pozostawienia pojazdu na torach przy
              nadjeżdżającym pociągu
              • morkub Re: W tym roku nowe rondo. 16.01.07, 15:40
                No tak, logiczne. Na rodno podobno nie ma tam miejsca. Pozostaje zatem postawić tam policjanta kierującego ruchem - oj tylko, czy biedak by to przeżył? wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka