Dodaj do ulubionych

Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja

01.12.06, 10:52
Witajcie,

moze warto zalazyc taki watek zeby dzielic sie pomocnymi radami, kontaktami
np. na lokalnych specow budowlanych itp itd Co o tym sadzicie? Czu sa tu
wogole osoby ktore zaczynaja sie budowac?
Ja jestem wlasnie na etapie kupna dzialki i zaczynam szukac ekipy.
Obserwuj wątek
    • sylkwa1 Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 01.12.06, 15:29
      mam bardzo fajnego elektryka. napiszę coś więcej jak mnie skasuje...
    • cieplykabanos Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 01.12.06, 16:40
      a znacie jakiegos dobrego goscia co by mi zrobil kilka dodatkowych gniazdek
      oraz rozprowadzil po wszystkich pozostalych pokojach instalacje tv (dobral
      kable z odpowiednim tlumienieniem etc). jakies 4-6 gniazdka. pewnie robota na 2-
      4 godzinki.
      • jerry-15 Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 02.12.06, 09:26
        W sprawach instalacji RTV/SAT chętnie pomogę/doradzę osobiście.
        Kontakt: jerry-15@gazeta.pl
    • muffinek2 Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 01.12.06, 19:42
      jestem w polowie budowy, chetnie moge sluzyc informacjami i doswiadczeniem,
      ktore juz mam, jak beda jakies pytania
      • arkadia67 Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 01.12.06, 23:15
        Ha, muffinek2 to możesz słuzyć radą i ja bym chętnie skorzystała.
        Na początek, oczekuję na warunki zabudowy terenu "naszej działki" -to takie
        10000 m2. Jak tylko je dosyenę (podobno w tym miesiącu) geodeta podzieli na małe
        kawałki, takie po 2000 m2 - na jednym z nich będę się budowaćsmile)) Ziemia jest
        "rolna", ale mój kawałek będzie duuuży.
        Szczerze, przeraża mnie załatwianie wszystkich pozwoleń, jak można prosić napisz
        o tym co po kolei załatwiałeś?
        • muffinek2 Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 01.12.06, 23:37
          to Cie nie uskrzydli, ale mysle, ze przerazenie wobec ilosci pozwolen, ktore
          tzreba wychodzic jest zasadne...
          ja mam dzialke lesna wiec pewnie moja sytuacja bedzie troche inna, ale jak
          zbiore mysli to napisze co robilam, krok po kroku, w mojej sytuacji, ale to
          pewnie juz nie dzisiaj

jak dostaniesz warunki zabudowy to zdaje sie, ze w nich powinno byc ogolnie do
          kogo masz pojsc i co zalatwic

jestes z Jozefowa lub okolic? jesli tak to uzbroj sie w duuuuuuuuuuuuza
          cierpliwosc - otwocki wydzial architektury to niezly skansen, mozna by o nim
          pisac godzinami, ale szkoda czasu, wkazdym badz razie to okropne doswiadczenie
        • muffinek2 Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 04.12.06, 12:23
          Ogolnie rzecz biorac do pozwolenia na budowe potrzebujesz:
          1) projekt - banalne, ale warto duzo wczesniej o nim myslec, z roznych powodow,
          takze dlatego, ze czasem trudno sie zdecydowac co wybrac. Poza tym z warunkow
          zabudowy wynikac moze, ze nie mozesz zbudowac domu o powierzchni wikeszej niz
          jakas tam liczba. Choc to pewnie nei bedzie problem dla Ciebie, bo masz duza
          dzialke.
          2) warunki podlaczenia do mediow - z gazowni (Jozefow, ul. Okrzei), z
          elektrowni (Otwock), z wodociagow i kanalizacji (jesli masz dostep do takich
          mediow na swojej dzialce).
          3) musisz miec dokumnet na odrolnienie swojej dzialki (nie wiem, jak to sie
          zalatwia, bo ja swoja dzialke musialam odlesic, czyli chodzilam do innego
          urzedu).
          To tak ogolnie, bo w szczegolach to trudno jest podac wszystko, bo kazda
          sytuacja jest troche inna.

arkadia67 napisała:

> Ha, muffinek2 to możesz słuzyć radą i ja bym chętnie skorzystała.
          > Na początek, oczekuję na warunki zabudowy terenu "naszej działki" -to takie
          > 10000 m2. Jak tylko je dosyenę (podobno w tym miesiącu) geodeta podzieli na
          mał
          > e
          > kawałki, takie po 2000 m2 - na jednym z nich będę się budowaćsmile)) Ziemia jest
          > "rolna", ale mój kawałek będzie duuuży.
          > Szczerze, przeraża mnie załatwianie wszystkich pozwoleń, jak można prosić
          napis
          > z
          > o tym co po kolei załatwiałeś?
    • jerry-15 Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 02.12.06, 13:43
      Dużo porad i doświadczeń dotyczących budowy domu, materiałów, cen itp.
      znalazłem na forum "Budowa i remont" :

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=217

Jeżeli dobrze wkleiłem link to polecam.
      • jazzybelle Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 02.12.06, 17:38
        Popieram wątek i przyłączam sięsmile Jesteśmy z mężem na etapie projektu (jesteśmy ogrodzeni, mamy mapę geodezyjną, warunki zabudowy, warunki przyłącza gazowego). Projekt będziemy mieć pewnie pod koniec marca, więc pozwolenie na budowę dostaniemy najwcześniej w czerwcu. Ekipę mamy z polecenia, ale zupełnie nie z okolic Józefowa. Nie wiem jeszcze jak się sprawdzą - jeśli ok. to będziemy polecać dalej, bo zaletą budowlańców spoza Warszawy jest na pewno cena. No więc czeka nas jeszcze: odlesienie, wycinka (niestety!), podłączenie gazu i prądu (chcemy kable podziemne, a to trzeba zaznaczyć i upewnić się, czy polecenie nie zostało zignorowane), wykopanie studni itd.
        Ze wszystkimi formalnościami to jest tak, że im wcześniej tym lepiej. My sądziliśmy, że uda nam się zacząć budowę na wiosnę, tymczasem dobrze będzie, jeśli zaczeniemy w czerwcu.
        Pozdrawiam wszystkich budujących i planujących budowęsmile
    • cania12 Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 03.12.06, 11:24
      Witam!
      Chętnie się dołączę do poradsmile

Jestem na etapie stanu "0" czyli mam zrobiony fundament... Jak dobra pogoda
      będzie się utrzymywać idziemy ze ścianamismile

Pozdrawiam wszystkich budującychsmile
      • jackie_brown Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 03.12.06, 19:20
        Mój dom powstanie 5 min. na piechotę od twojego. Więc pewnie prędzej czy
        później się spotkamy smile
        • cinqueterre Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 04.12.06, 10:09
          Czesc.
          Ja juz w zasadzie wybudowalem i uwazeam, iz fantastycznym zrodlem informacji
          jest Forum Muratora, a dla nas w szczegolnosci wazne bylo podforum >grupa
          otwocka<. Ponizej link.
          forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=9177&start=840&postdays=0&postorder=asc&highlight=&sid=0ef1bcc926d03a37e733aa9
          d9e680a81
          Proponuje przeczytac caly watek a wiele rzeczy stanie sie prostsze. Powodzenia
        • cania12 Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 04.12.06, 20:07
          Jackie, czyżby okolice ul. Polnej i Bema?

jackie_brown napisała:

> Mój dom powstanie 5 min. na piechotę od twojego. Więc pewnie prędzej czy
          > później się spotkamy smile
          • sylkwa1 Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 05.12.06, 12:56
            ach, to ja "wasze" domki sobie oglądam jak rosną big_grinDD. Piękne miejsce. Trochę z
            zazdrością patrzę (spóźniliśmy się z kupnem działki smile)
            U mnie zaczynają hydraulicy. Nie są zbyt drodzy. Jak zrobią to będę oceniać
            fachowość. Może komuś się przyda...
            • jackie_brown Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 06.12.06, 21:05
              Okolice Polnej i Godebskiego. 30 sekund od sylkwy1 smile
              • 111majka Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 06.12.06, 22:47
                To moje trasy rowerowe smile
                • sylkwa1 Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 07.12.06, 10:52
                  Będziesz nas zgarniać po drodze? Ja nie mam z kim jeździć sad
                  • 111majka Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 07.12.06, 11:05
                    Ja jeżdżę sama. Możecie się podłączać po drodze smile
                    • jazzybelle Kanalizacja, a wraz z nią... 09.12.06, 14:16
                      obowiązek wpłaty 30% wartości gruntu na rzecz gminy, jeśli nie postawimy na pustej działce ... wygódkismile, czyli jeśli nie podłączymy się pod kanalizację od razu! W sumie żaden problem, ale czy to nie przesada nakładać taki obowiązek?
                      • jazzybelle Sprostowanie 10.12.06, 11:26
                        No więc nie 30% wartości działki, lecz wzrostu tej wartości w związku z kanalizacją - taki przepis. Właśnie się dokładnie dowiedziałamsmile
                        • marius68 Re: Sprostowanie 11.12.06, 09:22
                          jazzybelle napisała:
                          > No więc nie 30% wartości działki, lecz wzrostu tej wartości w związku z kanalizacją - taki przepis.
                          Właśnie się dokładnie dowiedziałamsmile

Szacuje się że wzrost wartości działki dzięki samej możliwośći podłączenia do niej kanalizacji może
                          sięgać nawet 30% jej wartości.
                          Więc można się liczyć z opłatą adiacencką w wysokości ok. 10% wartości nieruchomości.
                          Ja nie ryzykowałem żeby urząd to dokładnie obliczył i chociaż miałem do pociągnięcia aż 45 metrów to
                          do kanalizacji już się podłączyłem.
                          Mariusz
    • mobger Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 09.12.06, 14:35
      Jeżeli jestescie na etapie planowania budowy domu i potrzebujecie architekta do
      zrobienia projektu to służę pomocą smile
      • jackie_brown Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 10.12.06, 13:54
        OOO super. To poproszę o kontakt na e-maila smile Telefon, e-mail i może jakieś
        przykłady projektów?
        • funcia2 Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 10.12.06, 21:06
          Ja też bardzo bym chciała jakiś numer telefonu na e-maila, może adres biura -
          jak masz? ewentualnie przykładowe projekty
      • sylkwa1 Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 11.12.06, 09:31
        Moja koleżanka potrzebuje architekta do "doprojektowania" domu do stojącego
        budynku. Poproszę o tel. na priva.
        • obywatel25 Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 11.12.06, 09:42
          Mam taki namiar na architektów, którym dzielę się:

faab.waw.pl

powodzenia
          • sylkwa1 Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 11.12.06, 10:39
            dzięki
            • dominka2001 Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 14.12.06, 17:29
              No i jak tam? Buduje się ktoś, czy przerwa zimowo-świąteczna?
              Budujecie wg projektów indywidualnych czy gotowców?
              Ja wreszcie po 3-ech tygodniach poszukiwań (chyba) znalazłam projekt idealny.
              Z czego murujecie ściany,bo ja zastanawiam się nad Silką.
              • olga_ola Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 15.12.06, 09:45
                A podzielisz się jaki jest ten idealny projekt? Wiadomo, że każdy ma inne
                priorytety i załoenia, ale ja szukam i szukam i jak na razie ideału nie widać.
              • cania12 Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 19.12.06, 15:07
                Przerwa tylko na chwilkę - na opłatekwink
                Pogoda i temperatura sprzyja więc praca wresmile))

My budujemy wg. projektu gotowego:
                www.jota.gda.pl/index.cgi?cmd=VDT_EDIT&action=02&idn=7
                z drobnymi zmianami.

Jeśli chodzi o materiał to zdecydowaliśmy się na porotherm p+w 44cm. W lesie
                jest dosyć wilgotno, więc odradzono nam materiały, które łatwo nasiąkają.
                Pierwotnie chcieliśmy budować z ytonga, ale perspektywa wilgotnego domu średnio
                nam się spodobała.

Pozdrowienia!!!
    • muffinek2 Odpady pobudowlane 05.01.07, 10:41
      Czy ktos z Was wie coś może o tym, gdzie można w niedalekiej okolicy oddać
      folie pobudowlane do przerobienia, jako surowiec wtórny? Ktos mi powiedział, ze
      istnieje gdzieś w Otwocku?, Świdrze? taka firma. Ktoś coś o niej słyszał?
      • 111majka Re: Odpady pobudowlane 05.01.07, 11:11
        Może spróbuj tutaj
        www.jozefow.pl/WWW/MJ/OS/os.html
        W punkcie 3 jest odbiór materiałów pobudowlanych, ale niebezpiecznych. Może nie tylko
        niebezpiecznych.
        • wielebny123 Re: Odpady pobudowlane 05.01.07, 22:06
          Z tego co pamiętam chyba firma zajmująca się recyclingiem jest w Wiązownie przy
          ul. Kościelnej.
    • tibi44 Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 05.01.07, 23:45
      witam,
      prowadzę firmę remontowo-budowlaną. I chciałem się tutaj zareklamować-polecić.
      Raczej nie narzekam na brak pracy (posiadam referencje), ale pewien klient na
      koniec stycznia nagle zrezygnował z prac i mam wolne. Posiadam w tej chwili 3
      pracowników. Jak ktoś jest zainteresowany dalszą rozmową to polecam się. Mail
      tibi44@go2.pl moja stronka (przepraszam, ale wciąż "under
      construction")www.tibi.com.pl
      P.S. A może jest tu ktoś co pomoże mi dokończyć stronkę www?
      • piotrek_32 Re: Do tych co obecnie buduja lub zamierzaja 08.01.07, 13:22
        jaki zakres prac?
    • funcia2 Re: Ziemia pod budowę. 11.01.07, 22:19
      Obecnie jesteśmy na etapie zakopywania dołu po jakimś niewielkim stawku
      hodowlanym i wyrównywania terenu, w związku z tym potzrebujemy parę (ale dużo
      więcej niż parę) wywrotek ziemi, gruzu itp. Wiecie może czy ktoś chce się
      pozbyć czegoś takiego, a może sprzedać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka