shelmahh 02.01.08, 12:14 Czołem w Nowym Roku w tym roku 6cio latki będą mogły rozpocząć naukę w szkole. ale jak to będzie wyglądać w praktyce? czy mój syn pójdzie w szkole do zerówki czy do 1 klasy? a jak było do tej pory? czy zerówka nie była obowiązkowa? pozdrówki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emzetaa Re: 6-cio latki do szkol 02.01.08, 17:51 wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=10254 1 września 2008 r. - do szkoły idą dzieci rodziców, którzy wyrażą taką wolę. Uczą się jeszcze według programów dla siedmiolatków i dlatego rodzice mają decydować, czy puścić dziecko do szkoły. 1 września 2009 r. - wchodzi do szkoły reforma. Są już gotowe nowe podstawy programowe przystosowane dla sześciolatków, ale rodzice mogą jeszcze przytrzymać dzieci w domach. 1 września 2010 - drugi rok reformy. Nadal do szkół mogą iść siedmiolatki. 1 września 2011 - koniec możliwości wyboru. Nauka dla sześciolatków jest obligatoryjna. 1 września 2012 - szkoła całkowicie zreformowana. Odpowiedz Link
shelmahh Re: 6-cio latki do szkol 02.01.08, 20:37 czyli nie zerówka tylko 1 klasa? dobrze to rozumiem? Odpowiedz Link
truski1 Re: 6-cio latki do szkol 03.01.08, 08:17 Zastanawiam sie tylko jak np moje dziecko sobie nie poradzi. Ja sobie mogę życzyć by chodziło do 1 klasy, ale czy oby na pewno jest juz do tego przygotowane? Jeżeli program jest nie zmieniony? Czy będą np jakieś testy? Odpowiedz Link
shelmahh Re: 6-cio latki do szkol 03.01.08, 10:12 mysle,ze w sumie nic wielkiego by sie nie stalo gdyby dzieci mogly w razie czego powtorzyc 1 klase bo szum powstal tylko nikt nie mowi nic o programie nauczania ani o tym,czy szkoly sa przygotowane do tego typu zmian -> glownie jesli chodzi o programy nauczania, ktore chyba musza sie roznic od tych, ktore sa obecnie w 1 klasie Odpowiedz Link
drnorbk Re: 6-cio latki do szkol 03.01.08, 10:19 Ja, jako kacikowy stary cynik i wieczna maruda , zastanawiam sie , czy wprowadzenie przymusu nauczania dla 6-latkow jest poparte jakimis konkretnymi dlugoletnimi badaniami w ktorych plusy przeslonily minusy czy jest tylko moda - zachlysniecie sie Zachodem - tak jak wprowadzenie nauki w gimnazjach? Odpowiedz Link
shelmahh Re: 6-cio latki do szkol 03.01.08, 10:38 to nie cynizm z tego co czytam a racjonalna analiza..tez jestem zaskoczony ta zmiana bo oprocz tego,ze szesciolatki beda mogly smigac do szkoly juz od tego roku, nie wiem zupelnie nic.. brak informacji jest nieco niepokojacy i przez to nie odbieram Twojego postu jako marudzenie czy cynizm pzdr Odpowiedz Link
drnorbk Re: 6-cio latki do szkol 03.01.08, 10:46 Dziekuje i uchylam kapelusza - milo mi, ze choc jedna osoba mnie zrozumiala Odpowiedz Link
truski1 Re: 6-cio latki do szkol 03.01.08, 12:39 wyżej masz napisane, ze programy w 2008 roku mają być stare. To znaczy takie jak teraz uczą się 7 latki, dopiero w 2009 będą już inne dostosowane dla 6 latków, ale nadal masz wybór- teraz lub jeszcze poczekać. Zaskoczyła mnie ta wiadomość, choć słyszałam ze coś ma się zmieniać. Ale jakoś inaczej to sobie wyobrażałam, choć właśnie było coś takiego jak obowiązek szkolny dla 6 latków. To ze może powtarzać jeszcze raz, to może w każdej klasie. Ale czy nie jest to za duży stres dla dziecka. Jak będzie odbiegać od klasy w której będą dzieci starsze i lepiej przygotowane. Moja jest okrutnie wrażliwa i przeżywa każdą porażkę strasznie. Nie potrafi przegrywać i jak jej jeszcze bym zafundowała klasę gdzie są starsze dzieci i miałby być na końcu. Nie, ja chyba się nie zdecyduję. Chyba, ze będą jakieś testy i okaże się, ze jest szansa, ze sobie poradzi, ale tak to raczej nie. Odpowiedz Link
shelmahh Re: 6-cio latki do szkol 03.01.08, 13:09 hmm..dzieki za wytlumaczenie :\ ale wcale mnie nie pocieszylas.. myslalem,ze chociaz klasy beda sie skladac z samych 6cio latkow :\ Odpowiedz Link
doomi Re: 6-cio latki do szkol 03.01.08, 13:16 Mnie niby temat nie dotyczy, ale powiem szczerze, że bym się nie zdecydowała na wcześniejszą pierwszą klasę, mimo że sama w tym systemie poszłam do szkoły (ale to inny temat). Moje starsze dziecko mimo, że bardzo zdolne i gotowe szkolnie, było niekoniecznie gotowe do szkoły społecznie. Pierwszy rok, to była "szkoła nerwów". Córka jest z grudnia, więc i tak jest młodsza od kolegów z klasy, nie fundowałabym jej dodatkowej różnicy wieku. Program w klasie pierwszej jest wymagający. Nam już na początku zapowiedziano, że pani nie ma czasu na naukę czytania i pisania, że tego dzieci powinny się nauczyć już w zerówce, pierwsze dwa-trzy miesiące to było utrwalenie tego co nauczyli się w zerówce, a potem już wprowadzano same nowości. Jak miałyby poradzić sobie z tym wszystkim dzieci, które nie uczęszczały do zerówki nie mam pojęcia. W każdym razie ja nie eksperymentowałabym na własnym dziecku... Odpowiedz Link
shelmahh Re: 6-cio latki do szkol 03.01.08, 13:40 hmm.dla mnie oczywistym powinno byc,ze dzieci, ktore ida o rok wczesniej do szkoly powinny miec nieco inny program niz dzieci z lat poprzednich :\ ale chyba w MENie to takie oczywiste nie jest..cos chyba nie do konca przemyslano te reforme.. niby moje dziecko cos tam duka z tymi literkami i nawet popisuje sobie (hasla do komputera hehe), z liczeniem tez nie najgorzej ale jesli mialoby wygladac to tak jak opisujesz doomi, to tez chyba odpuscimy w tym roku :\ cholera! Odpowiedz Link
ludwik_13 Re: 6-cio latki do szkol 03.01.08, 15:27 Były też takie pomysły, żeby szły do szkoly w 1 roku "Reformy" dzieci urodzone w 1 kwartale, potem te z 1 półrocza itp. Uważam, że to wcale nie jest głupie. Każdorazowo (i dla 6 i 7 latkow ) powinien być przeprowadzany test dojrzalości szkolnej i czasami warto nawet siedmiolatka (zwłaszcza grudniowego) wstrzymać o rok. Efekty bywają zdumiewająco dobre -wiem, bo tak miał synek znajomych , dziś już gimnazjalista z poważnymi sukcesami edukacyjnymi. Odpowiedz Link
m975 Re: 6-cio latki do szkol 03.01.08, 21:04 a mnie bardzo martwi jeszcze jedna sprawa. Jeśli tak faktycznie ma być i to już od września to znaczy że nasze józefowskie szkoły już wogóle pękną w szwach i dzieci będą się chyba uczyć na 3 zmiany. Już teraz pierwszaki zaczynają czasem zajęcia ok godz 12-tej i kończa ok 16-tej. A jeszcze jak przybędzie nam trochę mieszkańców... Nie będzie dobrze... już teraz jest tłok na korytarzach, zajęcia wf w szatni... A nasze władze nic z tym nie robią. Aż się prosi aby budynek po WSGE wrócił do swojej pierwotnej roli czyli na zajęcia dla młodszych klas. Odpowiedz Link
doomi Re: 6-cio latki do szkol 03.01.08, 23:00 "A jeszcze jak przybędzie nam trochę mieszkańców... > Nie będzie dobrze... już teraz jest tłok na korytarzach, zajęcia wf > w szatni..." Z tą częścią wypowiedzi się zgadzam, ale nie bardzo rozumiem jak sama reforma ma wpłynąć na przepełnienie? przecież dotyczy ona dzieci, które tak czy siak wylądują w przyszłym roku w podstawówkach. W Józefowie już od jakiegoś czasu zerówki są tylko w szkołach, a rodzic będzie mógł zadecydować czy dziecko pójdzie do zerówki, czy do pierwszej klasy. Według mojego rozumowania "stan" dzieci w szkole się nie zmieni. Chyba że masz na myśli fakt, że sporo osób zdecyduje się od razu na pierwszą klasę i wtedy rzeczywiście w okresie nazwijmy to "przejściowym" czyli przez pierwszy rok, lub dwa będzie ciut trochę więcej klas pierwszych niżby to wynikało z obecnych wyliczeń. Za to teoretycznie będzie luźniej w zerówkach... No ale jest szansa, że w momencie wejścia w życie pełnej reformy dzieci będzie jednak mniej (nie licząc napływowych oczywiście), odejdą przecież zerówki, bo rozumiem że szkoła podstawowa będzie wtedy nadal sześcioklasowa, bez klas "zero". Tak czy siak, roczniki "doświadczalne" są zawsze najbiedniejsze. Podobna sytuacja miała miejsce kiedy wprowadzono w Polsce szkoły gimnazjalne... Oczywiście nie zmienia to faktu, że jak najbardziej przydałaby się w józku trzecia szkoła podstawowa, a wkrótce również gimnazjum! Chociaż tu jak już podkreślałam wielokrotnie wystarczyłoby faktycznie przyjmować tylko dzieci z rejonu (kolejny drażliwy temat). Odpowiedz Link
m975 Re: 6-cio latki do szkol 04.01.08, 09:38 Ozywiście chodziło mi o zwiekszenie ilości ewentualnych pierwszaków. Patrząc też jak rozwija się liczbowo nasze miasto myślę że w zerówkach też się nie poluźni. Tak czy siak nasze miasto potrzebuje kolejnych budynków na szkoły, bo obecna organizacja zajęc na zmiany, wf w szatniach itp na pewno nie pomoże szczególnie maluchom zaaklimatyzować się w szkole Odpowiedz Link
shelmahh Re: 6-cio latki do szkol 04.01.08, 11:03 hmm..czy w takim razie 6cio latki beda mialy swoja 1 klase a 7mio latki swoja? czy raczej beda zmiksowani? myślę intensywnie o tej reformie i jeśli jedne 6cio latki będą w zerówce a inne w 1 klasie to przychylam sie do pomyslu aby synka oddac do 1 klasy bo i tak wszyscy beda w jednym budynku. zawsze mozna sprobowac oddac dziecko do zerowki po pierwszym semestrze jakby sie cos dzialo.. Odpowiedz Link
doomi Re: 6-cio latki do szkol 04.01.08, 11:55 Zawsze można zadzwonić do szkoły do której ma uczęszczać dziecko i się wszystkiego wcześniej dowiedzieć, żeby mieć czas do namysłu. Bo my tu sobie możemy gdybać, ale i tak nikt z nas nie wie jak to będzie wyglądało. Czy dzieci młodsze będą stanowiły oddzielną klasę pierwszą, czy jednak będą "wymieszane". No i czy faktycznie w razie czego będzie można dziecko przenieść... ps. sekretarka w dwójce to bardzo miła babeczka, na pewno wszystko wyjaśni Ja bym się za to zabrała teraz, bo do szkoły trzeba zapisywać dzieci już w kwietniu! Odpowiedz Link
shelmahh Re: 6-cio latki do szkol 04.01.08, 12:24 wiem wiem doomi..wezmę wolne i sie przejdę po szkołach. a tak na marginesie, która podstawówka jest oceniana lepiej przez rodziców? Odpowiedz Link
doomi Re: 6-cio latki do szkol 04.01.08, 12:28 Był taki wątek - poszukaj A zresztą czy Wy jesteście pewni, że to dotyczy dzieci, które pódją do szkoły w tym roku, a nie w 2009? Tak czytam, czytam i mam coraz większy mętlik w głowie serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,52300,4584402.html www.gazetawyborcza.pl/1,76842,4778896.html serwisy.gazeta.pl/tokfm/1,73365,4783441.html Odpowiedz Link
shelmahh Re: 6-cio latki do szkol 04.01.08, 12:48 eeee..wymiekłem :\ jak widać kolejna reforma bez pomysłu na jej realizacje szkoda Odpowiedz Link