Gość: Homonto IP: 212.160.138.* 03.02.04, 13:25 Chcę kupić używane auto. mam na oku samochód, który posiada homologacje na ciężarowy. Ale nie chcę wyglądać jak buras z kratką. Jaka jest procedura przerejestrowania na osobowy? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Greg Re: Jak przerejestrować ciężarowy na osobowy? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 03.02.04, 22:34 takiego z prawdziwa homologacja chyba sie nie da; takiego pseudociezarowego zarejestrowanego na podstawie badan technicznych mozna znowu na podstawie nowych badan zrobic osobowym (chyba w 2002 nie mozna bylo) Link Zgłoś
mha1 Re: Jak przerejestrować ciężarowy na osobowy? 03.02.04, 23:04 jak dla mnie temat na czasie: w moim przypadku: najpierw trzeba było "przerobić" ciężarowy na osobowy. czyli zdjąć kratke, założyć pasy i zagłówki na tylne siedzenia. z fakturą za "przerobienie" poleciałam do wydziału komunikacji. dostałam skierownie na przegląd techniczny "specjalny", taki po przeróbce. z przeglądem biegiem z powrotem do wydziału kom. po decyzję. na razie jestem w trakcie robienia przeglądu. miałam problemy ze zdobyciem pasów :( ale meta już blisko, bliziutko... Link Zgłoś
Gość: Wicio Re: Jak przerejestrować ciężarowy na osobowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.04, 01:06 Czyli kupuję auto jako ciężarowe ileś tam procent taniej, przerabiam na osobowy, legalizuję i mam osobowy iles tam procent taniej?? Czy przeróbka i legalizacja niwelują korzyść (mam tu na myśli auto w cenie ok. 60-70 tys., bo wiadomo, że jak kupię ciężarowe Porsche, Lamborgini czy Maybacha to taka przeróbka się opłaci). No chyba że trzeba dopłacić różnice VATu? Link Zgłoś
zippo1 Re: Jak przerejestrować ciężarowy na osobowy? 04.02.04, 01:42 To ciekawe , bo wiem że jezeli samochod ma homologacje jako ciezarowy to mozna go zarejestrowac jako osobowy tylko po zmianie homologacji. Jest to mozliwe,ale nierealne ze wzgledu na koszty. Napisz jak jest homologowany Twoj samochod - a moze byl okres ze szlo rejestrowac samochody jako ciezarowe mimo homologacji na osobowe. Link Zgłoś
mha1 Re: Jak przerejestrować ciężarowy na osobowy? 04.02.04, 20:08 kupiłam auto osobowe (peugeot 306) z ciężarową homologacją. z tego co wiem, poprzedni właściciel kupił go w salonie już z homologacją ciężarowego. dokupił tylnie fotele, ja dokładam pasy z tyłu i zagłówki. czy się opłaca? chyba tak. auto kosztowało trochę mniej od "osobowego" (różnica około 2 tys). koszt zmiany homologacji to suma kosztów przeróbek i obowiązkowego przeglądu technicznego (droższy około 50 zł od "zwykłego" przeglądu). chyba nie ma żadnych dodatkowych opłat w wydz. komunikacji, ale na 100% nie jestem pewna... Link Zgłoś
Gość: Wicio Re: Jak przerejestrować ciężarowy na osobowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.04, 23:40 > auto kosztowało trochę mniej od "osobowego" (różnica około 2 tys) 2 tys. złotych??? czy euro???? bo nie wiem czy za mniej niż 2 tys. zł można kupić 2 fotele, zagłówki i pasy. Chyba że od starego malucha... Link Zgłoś
mha1 Re: Jak przerejestrować ciężarowy na osobowy? 05.02.04, 00:11 2 tys. zł, fotele kosztowały (nie mnie, tylko poprzedniego właściciela) 800 zł (ze szrotu), pasy (mój wydatek) to 300 zł (ze sklepu). nie każde auto z homologacją ciężarową to samochód z fotelami tylko z przodu. jeżeli znajdziesz takie z siedzeniami z tyłu, to wydatek jest jeszcze mniejszy (same pasy i zagłówki). Link Zgłoś
Gość: kotek Re: Jak przerejestrować ciężarowy na osobowy? IP: *.plwaw.energis.pl 05.02.04, 07:46 A czy płaciłaś VAT??? Rejestrując "ciężarówkę" można odliczyć VAT - czy po zmianie włąściciela na osobę fizyczną nie musiałaś płacić VAT-u??? Pozdrawiam Link Zgłoś
mha1 Re: Jak przerejestrować ciężarowy na osobowy? 05.02.04, 22:59 nie płaciłam VATu, tylko normalne opłaty, jak przy rejestracji Link Zgłoś
zippo1 Re: Jak przerejestrować ciężarowy na osobowy? 05.02.04, 04:17 Nie bylo pasow i zaglowkow a byly fotele ( z tylu)?? Ziec kupil Fokusa z homologacja ciezarowego i wszystko to jest. Link Zgłoś
mha1 Re: Jak przerejestrować ciężarowy na osobowy? 05.02.04, 23:02 nie było z tyłu nic! dwa fotele z przodu, z tyłu kratka i bagażnik. pierwszy właściciel właśnie taki samochód kupił w salonie. jeśli Twój zieć zechce zmienić homologację na osobowy, to będzie miał taniej :) Link Zgłoś
Gość: marcinc3 Re: Jak przerejestrować ciężarowy na osobowy? IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.02.04, 08:08 mozna bez problemu do warsztatu dolozyc co trzeba na przeglad i do u komunikacji Link Zgłoś
zippo1 HOMOLOGACJA 06.02.04, 00:40 Troche poszperalem i wychodzi na to ze zmiana samochodu z osobowego na ciezarowy i odwrotnie wymaga jednak zmiany homologacji "...dokonane przeróbki samochodu nabytego przez podatnika nie powodują zmiany klasyfikacji samochodu. Samochód ten, zgodnie z homologacją, został zakupiony przez pierwszego nabywcę – importera jako samochód osobowy; dopiero drugi nabywca tego samochodu dokonał w nim zmian polegających na zamontowaniu przegrody metalowej za przednimi fotelami i uzyskał zaświadczenie ze stacji kontroli pojazdów o dopuszczeniu tego pojazdu do ruchu jako samochodu ciężarowo -osobowego po czym sprzedał samochód.." " W żadnym przypadku nie jest dopuszczalna zmiana danych określonych w “świadectwie homologacji” pojazdu w drodze wydania “zaświadczenia o wyniku badań technicznych” tego pojazdu. " “W razie wprowadzenia zmian w typie pojazdu, przedmiocie wyposażenia lub części wpływających na zmianę warunków stanowiących podstawę wydania świadectwa homologacji, producent lub importer jest obowiązany uzyskać nowe świadectwo homologacji na dany typ pojazdu, przedmiot wyposażenia lub część”. " ...nabył: “samochód osobowy” typu Renault Megane Scenic....następnie, we wnętrzu tego pojazdu – “samochodu osobowego” zainstalowana została przegroda z siatki metalowej, która faktycznie umożliwia jego użytkowanie jako samochodu “ciężarowo-osobowego”, jednakże po dokonaniu tej zmiany samochód ten nie został poddany ponownej homologacji, a więc nie została dokonana zmiana “świadectwa homologacji” tego pojazdu, a to oznacza, że w świetle obowiązujących przepisów prawnych pojazd ten nadal musi być traktowany jako “samochód osobowy”. www.monitorprawniczy.pl/artykul.php?idart=421 " Nieprawidłowych rejestracji zmian kategorii samochodów (z osobowej na ciężarową) dokonywali starostowie. Zmiana kategorii tych samochodów następowała bowiem na podstawie zaświadczeń stacji kontroli pojazdów (SKP), zamiast na podstawie wymaganych wyciągów ze świadectw homologacji, wydanych na nową kategorię pojazdów. " " ..Samochody te najpierw zarejestrowane zostały jako osobowe, a następnie, po wykonanych przebudowach i przeprowadzonych w SKP badaniach technicznych, w krótkim czasie (często tego samego lub kilku dni), przerejestrowane zostały na ciężarowe, mimo że według świadectw homologacji pozostawały w dalszym ciągu samochodami osobowymi. " " .. W 5 urzędach stwierdzono także przypadki dokonywanej przez starostów nieprawidłowej rejestracji zmian kategorii z ciężarowej na osobową. " www.nik.gov.pl/o_nik/rzecznik/skrot_prasowy/2001148.html i jescze pare innych www.rzeczpospolita.pl/prawo/doc/Orzecznictwo/NSA/OPK_17_00.html www.urowska.com.pl/kompendium/12112001.htm www.infor.pl/przeglad_prasy/?hist=w&gazeta=5&id=3749 Link Zgłoś
mha1 Re: HOMOLOGACJA 06.02.04, 09:39 wszystkie artykuły, do których podałeś linki, dotyczą zmiany samochodu osobowego na ciężarowy i kombinacjami z podatkiem VAT. czy zmiana ciężarowego "adaptowanego" na osobowy jest tak samo dyskusyjna? być może tak jest... jak pisałam wcześniej, samochód został kupiony w salonie jako ciężarowy. nie wiem, czy ma homologację osobową czy ciężarową. na szczęście, za złą rejestrację niezgodną z homologacją nie ja odpowiadam, tylko "organ" :) Link Zgłoś
zippo1 Re: HOMOLOGACJA 07.02.04, 02:15 Ciekaw bylem tylko jak mozna zarejestrowac samochod niezgodnie z homologacja,skoro : " W żadnym przypadku nie jest dopuszczalna zmiana danych określonych w “świadectwie homologacji” pojazdu w drodze wydania “zaświadczenia o wyniku badań technicznych” tego pojazdu. " Jak widac dziala to we "wszystkie" strony. Co do odpowiedzialnosci to chyba masz racje ( nie znam sie na tym), ale czy po stwierdzeniu nieprawidlowosci przy rejestracji urzedasy nie moga jej cofnac.? Link Zgłoś
zippo1 Re: HOMOLOGACJA 07.02.04, 02:15 Ciekaw bylem tylko jak mozna zarejestrowac samochod niezgodnie z homologacja,skoro : " W żadnym przypadku nie jest dopuszczalna zmiana danych określonych w “świadectwie homologacji” pojazdu w drodze wydania “zaświadczenia o wyniku badań technicznych” tego pojazdu. " Jak widac dziala to we "wszystkie" strony. Co do odpowiedzialnosci to chyba masz racje ( nie znam sie na tym), ale czy po stwierdzeniu nieprawidlowosci przy rejestracji urzedasy nie moga jej cofnac.? Link Zgłoś
mha1 Re: HOMOLOGACJA 07.02.04, 14:01 > " W żadnym przypadku nie jest dopuszczalna zmiana danych określonych > w “świadectwie homologacji” pojazdu w drodze wydania “zaświad > czenia o wyniku > badań technicznych” tego pojazdu. " oczywiście, że nie. homologacja mojego samochodu została zmieniona na osobową. nie dostałam zaświadczenia z badań technicznych tylko świadectwo nowej osobowej homologacji. Link Zgłoś