Dodaj do ulubionych

Peugeot 307

IP: *.chello.pl 15.01.10, 18:54
Lanos rządzi! 110 tys. kilometrów i żaden z wyżej opisanych problemów. A najważniejsze: nie spala oleju w ogóle! FSO wróć :)
Obserwuj wątek
    • Gość: 306 Re: Peugeot 307 IP: *.multimo.pl 16.01.10, 11:30
      znam człowieka który ma 306 co prawda z końca produkcji i na awaryjność nie narzeka także nie warto generalizować
    • Gość: ala Re: Peugeot 307 IP: *.202.116.195.easy-com.pl 16.01.10, 16:10
      306 mówimy o 307..
    • Gość: kjubus Re: Peugeot 307 IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.10, 23:00
      co do 306 potwierdzam - z silnikiem 1.9D nie do zajechania (mamy takiego w rodzinie).

co do wypowiedzi o lanosie i 110tys km. - mam citroena zx 1.4 z 1993 z gazem - auto nie do zaj*bania. doslownie. jezdzilem bez wody w chlodnicy (LATEM), z powietrzem w silniku, regularnie bez oleju w silniku (czasami nie schodzi nic przez 3 miesiace, czasem w 2 tygodnie wszystko wychlapie). filtr powietrza wymieniony po (sporo ponad)30k km, zamiast po 15, filtr gazu - tez po podobnym przebiegu (powinien byc co 10k). mimo nienaciagnietej linki od alternatora - bez problemu mi odpala w ciagu ostatniego miesiaca - czy to po 2 godzinach stania na mrozie, czy 4 dniach.

a z tego co wiem - silniki 1.4 (takie same, tylko z odrobine wieksza iloscia elektroniki) nadal sa montowane w peugeotcie i citroenie - wiec pod tym wzgledem moge je polecic:)
    • Gość: manio23 Re: Peugeot 307 IP: 94.254.218.* 18.01.10, 10:31
      kjubus,mówisz tutaj o klasycznym,wolnossącym dieslu z komorą wstępną i 8-zaworowej benzynie na jednopunkcie,czy jeszcze nawet na gażniku...
      Co do tych silników,to zgoda,że były nie do zajebania,szkoda,że niestety pseudoekolodzy wymusili zaniechanie produkcji takich silników.
      Co do 307,to jak słyszę i czytam o problemach np. z silnikami HDI,to dziwię się,że jeszcze są amatorzy na te auta,pomijając to ,że Peżot sam w sobie nigdy nie słynął z jakości swoich pojazdów.
    • Gość: omarek Re: Peugeot 307 IP: 212.106.29.* 18.01.10, 11:41
      Mam takie cudo. Mam tez cytryne, Jeden lepszy od drugiego. Francuzom mowie pass!!
    • Gość: miki Re: Peugeot 307 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.10, 21:30
      Mam 307 z 2001r.110tys.przejechane,z tych opinii tylko kierunkowskazy się potwierdzają w moim egzemplarzu.A tak auto bez zarzutu.
    • Gość: JA Re: Peugeot 307 IP: *.toya.net.pl 24.03.10, 22:58
      Niestety ale artykuł pana Jacka Balkana mija się z prawdą.Osobiście nigdy nie byłem użytkownikiem Peugeota 307,ale technicznie autko znam bardzo dobrze-lata pracy w serwisie.A więc zacznijmy od początku.
      Cytat "Najwięcej przykrości mogą sprawić egzemplarze z pierwszych miesięcy produkcji - w kolejnych latach część usterek wyeliminowano. Niektóre potrafią zaleźć za skórę właścicielom, wystawiając na próbę ich cierpliwość i tolerancję" i tu się zgodze-mnogość kampanii poczynając od drobnych pierdułek po wymianę oprogramowania w sterowniku wtrysku czy BSI może doprowadzić do szału-częste wizyty w serwisie.
      Co do zużycia oleju to nie spotkałem auta a zwłaszcza z silnikiem benzynowym o pojemności 1,6 litra które zużywa ok 0.5 lit/1000km.Zużycie na poziomie ok 1.5 litra na 30000km(okres miedzyprzeglądowy) jest chyba do przyjęcia a i takich silników jest mało.Jeżeli chodzi o diesla to przez tych pare lat miałem jednego co zużywał ok 1.5 litra na 5000km-przejście z oleju 0W30 na 5W40 i zużycie spadło do 2 litrów na 20000km(silnik 1,4 HDI)-można powiedzieć lekko ponad normę(ok 1-1.5 litra na 20000km)
      Przełącznik kierunkowskazów to prawda-fatalne.Od jakiegoś czasu(2-3 latka)wprowadzono zmiany wewnątrz mechanizmu kierunków-awaryjność zdecydowanie mniejsza.Kupno na giełdzie to tak jakby zamienił stryjek siekierkę na kijek-kupuje się w takim samym stanie lub ciutkę lepsze-bardziej polecam naprawę,jak się da.
      Seryjnie montowane tarcze hamulcowe-fakt kiepskie.
      Zbiorniki paliwa... przeciekają.I to też nie do końca prawda.Auta z silnikami benzynowymi są pod tym względem bezproblemowe-odpowietrzenie i filtr węgla aktywnego znajduje się pod przednim prawym błotnikiem-jedyne co to słyszalne cykliczne stukanie na wolnych obrotach elektrozaworu odpowietrzenia kanistra.W silnikach Diesla zdarzały się takie przypadki ale i praktyka podpowiada rozwiązanie-jeżeli przerywamy tankowanie przy pierwszym odbiciu pistoletu(nie pstrykamy pod korek) problemu nie ma.Niestety jeżeli już usterka wystąpi konieczna jest wymiana zbiornika paliwa-zablokowanie zaworka odpowietrzającego znajdującego się na zbiorniku.
      Niektóre egzemplarze z silnikiem HDi nieoczekiwanie tracą moc-fakt przytarcia regulatora wysokiego ciśnienia paliwa.Wymiana regulatora nie zawsze daje poprawę,niekiedy konieczna wymiana pompy wysokiego ciśnienia.Rada stosowanie dodatków do paliwa-czyszczą układ-dostępne w sieci Peugeot lub na wolnym rynku.Dolegliwość tyczy głównie silników z osprzętem BOSCH .A i jakość paliwa w tej sprawie ma decydujące znaczenie.
      Wskaźnik ilości oleju zawsze pokazuje mniej ale jest bagnet.
      Wskaźnik paliwa zdażało się.

Peugeot 307 nie jest ani super ani totalny badziew.Jak każdy model ma swoje wady i zalety.Niestety media i prasa szuka sensacji i zawsze opisze to co złe a pominie to co dobre.Znam wiele osób które mają 307 kilka lat z przebiegami grubo powyżej 120000km i są bardzo zadowolone-sami mówią że ten model ma swoje plusy ale i minusy.
    • Gość: eggo Re: Peugeot 307 IP: *.lukman.pl 06.04.10, 21:21
      @JA bardzo wyważony komentarz. Podaj mi proszę jakich kolwiek namiar na siebie. Chcę zakupić 307 SW kombi i potrzebuję porady (odpłatna też wchodzi w grę).
      • Gość: M.Lach Re: Peugeot 307 IP: *.eckrakow.pl 14.10.11, 13:20
        To może trochę o moim 307,1,4 16V-pierwsze problemy to stapiające się gniazda lamp H-1,nie do kupienia w serwisie chyba że z całą lampą (min1500 zł), trzeba szukać po szrotach, kolejne- 70 tys. km.i uszczelka pod głowicą, hamulce w całości, łącznik wachacza,czujnik abs, -razem 5000zł., 80 000 i znowu uszczelka pod głowicą, oraz końcówka drążka kierownicy, 85 000 km cieknąca chłodnica, drążek kierownicy dziura w wydechu, akumulator....a dalej zobaczymy. Pewnie w peugeocie to standard....serwis do bani chyba że najdroższy, sami nie wiedza ile brać za usługę, nie pozwalają patrzeć na ręce ...
    • Gość: m Re: Peugeot 307 IP: 188.33.27.* 13.04.10, 16:16
      Lepiej kup Polo zamiast grata 306... moja Polóweczka śmiga aż miło bez żadnych awarii :-)
    • Gość: gosc Re: Peugeot 307 IP: *.adsl.inetia.pl 13.04.10, 23:24
      Bardzo fajny text i komentarz kolegi @Ja . Pieknie mnei to uleczyło, w moim aucie ktore ma 258000 cos mi lekko zaczelo stukać z tylu pewnie lozysko... Tak se myslalem ze czas na nowe auto ale jak to przeczytalem... Niee.... wole zmienic łozyska i jeszcze pojezdzić, jak czytam o takich problemach... Swoja droga pan @JA na początku pisze o mijaniu sie z prawdą a potem prawie wszystkie tezy potwierdza...
    • patryk307 Re: Peugeot 307 04.05.10, 20:01
      POMOZCIE MI PROSZE!!!!!!!!!!! jestem posiadaczem peugeota 307 1,6 xsi 2001 rok. mam problem bo jezdze od mechanika do mechanika ale widocznie takich znam do bani. mam pewne klopoty z moim autem a mianowicie po pierwsze to wariuje mi predkosciomierz skacze gora dol gora dol podczas normalnej jazdy ( czesciej podczas dodania mocniej gazu) po drugie zauwazylem pod nogami kierowcy pod dywanikiem ze jest mokro jakas ciecz koloru zielonego????po trzecie rano jak go odpalem to cos stuka w okolicach rozrzadu i ustaje po jakiejs minucie no i podczas chamowania raz cos mi trze w prawym przednim kole a raz mi nic nie trze pomozcie mi prosze co mam z tym zrobic z gory dziekuje Patryk
    • mijagi78 Re: Peugeot 307 18.05.10, 16:20
      Malo z fotela nie spadlem jak to przeczytalem :) Tak sie bwiem sklada ze mam peugeota 307 1.4 HDI z 2001 roku (sprowadzony z Francji, wiec notka o rozpoczeciu produkcji w 2002 chyba troche nieaktualna) i prawie kazda usterka opisana w artykule wystepuje w moim "lwie". Dotyczy to zwlaszcza stykow kierunkowskazow ( od samego poczatku przeskakiwaly), wadliwej elektryki (raz przy przejezdzie przez torowisko zrobilo mi sie zwarcie, chwile pozniej auto zgaslo i nie dalo sie juz odpalic, trzeba bylo sciagac na lawecie do warsztatu i kodowac silnik- koszt 600 zl ), problem z "antipolution fault"- auto gaslo w trakcie jazdy, po minucie odpalalo, przejezdzalem ok 2-3 km, po cz ym znowu gaslo - mechanik wymienil katalizator jako czesc winna problemowi. Oprocz tego wymienialem jeszcze czujnik ABS i kodowalem kluczyk. Generalnie uwazam, ze gdyby nie ta nieszczesna elektryka, zwlaszcza system IPS (lub IDS, nie jestem pewny nazwy) ktory steruje wiekszoscia funkcji auta i czesto sie psuje, to bylby calkiem fajny samochodzik. Na pewno ma duze wnetrze (sporo wieksze niz np Golf IV), oszczedne i dosc dynamiczne silniki (moj ma przejechane 258 tys km i dynamika naprawde przyjemna) i dosc komfortowe zawieszenie.
    • Gość: me Re: Peugeot 307 IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.10, 00:07
      antypolution faul? Kto kogo fauluje? Jak juz to fault i przyczym moze byc wiele, ja sugeruje wymienic wtedy tylna szybe, nie pomoze, ale i nie powinno zaszkodzic. a tak na serio to u mnie sie ten komunikat pokazywal jak padal akumulator.
    • Gość: do patryk 307 Re: Peugeot 307 IP: *.adsl.inetia.pl 20.05.10, 10:59
      kiedy wymieniales sprzeglo? podnies przod auta i poruszaj kolem - moze uslyszysz co trze. Sprawdz stan hamolcow i zawiechy
    • Gość: Gość Re: Peugeot 307 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.10, 19:23
      Większej bzdury dawno nie czytałem. Panie Redaktorze ma Pan uraz z dzieciństwa do dentysty czy wypadł Pan z wózka na podłogę? Moja 4 letnia 307-ka 1.4 16V jest bezawaryjna. Olej owszem wlewam ale w ASO i raz na 30 tysięcy kilometrów. W jednym sie Pan nie rozminął 0 była w 2009 aktualizacja oprogramowania - wgrali mi nowe gry żybym się w korkach nie nudził..pozdrawiam wszystkich zadowolonych Peugeo-fanów
    • Gość: Gość Re: Peugeot 307 IP: *.limes.com.pl 09.10.10, 23:36
      Mieliśmy w domu 205-ę potem 307 benz-1.4 i 307 on 1.9. Były to naprawde wdzięczne i wygodne auta i oszędności księgowych koncernu jeszcze nie były tak dokuczliwe. Ostatniego sprzedaliśmy jak 307 był już 2 lata na rynku i pomimo kilku przymiarek do zakupu nie mogliśmy się do niego przekonać. Powodem były poważne problemy znajomych którzy kupili takowe. Były to poważne awarie które trudno było mi uznać je za niedbałość kierowców , bo każdy znich już kupował nowe auto (duży wydatek o który się dba) i żaden znich nie uczył się nim jeździć.
      Ogólna tandencja zwiększania zysków kosztem jakości w dzisiejszej motoryzacji jest w przypadku 307 jaskrawym przykładem. Szkoda bo w końcu Peugeot to bodaj najstarsza marka w Europie i może kiedyś do niej wrócę. Miała kilka niezłych pomysłów np. twarde składane dachy w kabrioletach i świetne 205 GTI,m które w swoim czasie na krętych drogach zawstdzały o wiele bardziej znaczące marki. Na dziś jestem byłym wielbicielem i klientem którego marka straciła na własne życzenie. Pozdrawiam
    • Gość: Jacek Re: Peugeot 307 IP: 217.70.85.* 12.10.10, 00:14
      antypolusion faul??? A cóż to za potworek? Chyba Antipollution fault !
    • Gość: AK Re: Peugeot 307 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 08:08
      Uzytkuje swoje 307 od 2004 (kupiony jako nowy, 2.0HDi 90KM). Samochod ma juz ponad 200kkm. Nigdy nie ulegl powaznej awarii. Nigdy mnie nie zawiodl na drodze. Oleju nie dolewam (wystarcza to co wleja na przegladzie). Wlacznik kierunkowskazow wymieniony dwa razy (gwarancja). Tarcze przednie EBC Turbo Groove (wymiana po 100kkm, pierwsze klocki po 60kkm), tyl orginalne wymienione przy 180kkm. Zawieszenie jest trwale. Antipollution fault mialem z 3 razy, po zmianie stacji paliw (z BP) problem sam ustapil. Spalanie okolo 5l w trasie, 6-6.5l w miescie (Warszawa).
    • Gość: BOB Re: Peugeot 307 IP: 77.236.26.* 25.12.10, 13:30
      to auto to ZŁOM! nie kupujcie go, jak chcecie żyć w spokoju. Niech Was nie zwabi niska cena (to też o czymś świadczy)
    • Gość: 666ppp Re: Peugeot 307 IP: *.jjs-isp.pl 18.08.11, 20:36
      mam to auto z drugiej ręki ( auto flotowe, użytkowane przez kilka osób ), kupiłem 5 letnie z przebiegiem 120.000, teraz 170.000 i jedyne co przykrego mnie spotkało to wymiana chłodnicy klimatyzacji z powodu nieszczelności i stuki w tylnej belce ( pewnie jakaś guma ). Poza tym auto wdzięczne, wygodne i ma co trzeba - autom klimę, elekt. lusterka, ABS i 6 poduszek. Mam w rodzinie Megane II generacji i muszę powiedzieć że Peugeot lepiej się prowadzi i jakość wykończenia jest lepsza.
    • Gość: lolita Re: Peugeot 307 IP: *.szczecin.mm.pl 18.08.11, 23:45
      Kolega posiada 307 1.6 HDI 110 KM. Miałem okazję wiele razy prowadzić.
      Nie narzeka jakoś specjalnie na awaryjność tego samochodu. Oczywiście zdarzały się problemy przede wszystkim z elektryką:
      wyświetlała się kontrolka poduszki powietrznej z niewiadomych przyczyn, popsuły się zamki do tego stopnia że nie można było się do auta dostać, zawieszenie też wymagało naprawy. Auto posiada też liczne plusy:
      przede wszystkim silnik, nie duża pojemność ale zaskakująco dobra dynamika jak na dość ciężkie auto, najlepiej zbiera się w przedziale 1.8-4.2 tyś obr/min. Spalanie ok 6L po mieście. Zawieszenie jest dość miękkie i bardzo ładnie tłumi nierówności a mimo to w szybkich zakrętach jest w miare pewne. Plastki są dobrej jakości a wnętrze zaskakująco obszerne, duże wrażenie robi ogromna przednia szyba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka