Dodaj do ulubionych

PUNTO II 1.2 16V - Wasze opinie

20.02.02, 07:41
Witam. Jestem na kupnie auta w przedziale cenowym 35-40.000 Moim faworytem do
tej pory byla Corsa z takim silnikiem (golas). Ale przypadkowo bylem w salonie
Fiata, pytam sie o Punto. Na wejsciu 3500, ale jezeli mam cos wspolnego ze
sluzbami mundurowymi daja 15% rabatu (ja akurat nie ale szwagier strazak).
Pytam sie o wersje HLX (najbogatsza 5drzwiowka)- cena ponad 45.000, ale gosc
zaczyna liczyć i wychodzi okolo 39.000 + pakiet ubezpieczeniowy gratis. No i
nie wiem co mam robic. Jezeli macie jakies doswiadczenia z tym samochodem to
bardzo prosze o pomoc. Wielkie dzieki.
Obserwuj wątek
    • artekja Re: PUNTO II 1.2 16V - Wasze opinie 20.02.02, 09:34
      Czy nikt nie jeździ takim samochodem ?
    • Gość: malko Re: PUNTO II 1.2 16V - Wasze opinie IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 20.02.02, 09:58
      Własnie miałem kupić punto 16V, ale znalazłem brawo jtd i pewnie zmienię
      zamiary. 1,2 16V 80KM to najrozsądniejszy silnik do Punto. Lepsze jest jtd, ale
      benzyna pali tak mało, że nie opłaca się inwestować w diesla. 16v nie jest
      rakietą, ale jeździ dużo lepiej od 60 KM 8v. Jeżeli planujesz jeździć w trasę
      kilka razy w roku to warto zainwestować w mocniejszy silnik - jest czym
      wyprzedzać. 60 tka nadaje się TYLKO do miasta. Nie bedzie problemu z
      odsprzedażą. Od dłuższego czasu poluję na przechadzne 16V, ale rozchodzą się w
      ciągu godzin. Jedynie można kupic bez problemu 80 tkę z automatyczną skrzynią
      biegów (odradzam). Te z manualem są po prostu rozchwytywane, tym bardziej że
      nie jest ich dużo. Cena jaką proponują za ten samochód jest dobra przy
      założeniu, że to rocznik 2002, ale z tego co wiem to chyba jeszcze FAP nie
      sprowadził osiemdziesiątek w tym roku. Polecam ten samochodzik, nikt z
      konkurencji nie proponuje w tej cenie 4 jaśków, regulownego siedzenia i
      kierownicy, absu, świateł soczewkowych (rewelka). Ergonomia (zwłaszcza dla
      wysokich kierowców) w przypadku punto z regulacją siedzenia i kierownicy
      przewyższa konkurencję w tej klasie. Jakość materiałów wykończeniowych jest
      dużo wyższa niż w tanszych modelach punto. Oczywiście fiaty uchodzą za
      awaryjne, ale jak poczytać raporty dekry to można się dowiedzieć że w
      większości psują się pierdoły. Poważne usterki dotyczą zawieszenia, ale na to
      cierpią prawie wszystkie samochody w Polsce :-(. Silniki i skrzynie biegów
      (manualne) są trwałe. Części do fiatów są tanie i powszechnie dostępne poza
      aso. Dostaniesz z resztą 2 lata gwarancji. Jeżeli to rocznik 2001 to wyszarp
      jeszcze radio i dywaniki gratis. Polecam.
      • artekja Re: PUNTO II 1.2 16V - Wasze opinie 20.02.02, 15:22
        Malko wielkie dzieki za podjecie tematu. Czekam na kolejne opinie
    • joasia1 Re: PUNTO II 1.2 16V - Wasze opinie 20.02.02, 10:23
      autokacik.pl/postlist.php?Cat=&Board=punto
    • artekja Re: PUNTO II 1.2 16V - Wasze opinie 20.02.02, 14:40
      Malko wielkie dzieki za podjecie tematu. Czekam na dalsze opinie.
      • Gość: Niknejm Re: PUNTO II 1.2 16V - Wasze opinie IP: *.pg.com 20.02.02, 15:08
        artekja napisał(a):

> Malko wielkie dzieki za podjecie tematu. Czekam na dalsze opinie.

Jak już niedawno pisałem... Miałem Punto I, fajny samochodzik, ale awaryjny.
        Rozsypało mi się w nim sprzęgło po 1000km (opinia ASO: ten typ tak ma, wymiana na
        gwarancji) i niedługo potem tylne zawieszenie (tłukło się straszliwie, podobno
        typowa usterka, której naprawienie kosztowałoby mnie około 1500zł - było już po
        gwarancji). Na szczęście przestałem eksploatować ten samochód zanim naprawiłem to
        zawieszenie ;-))
        Poza tym samochodzik bardzo dobry do miasta, spalał przy dość dynamicznej jeździe
        około 8L/100 km (silnik 1.1 55KM). Zwrotny, wygodny przy wsiadaniu i wysiadaniu,
        spory wewnątrz przy zewnętrznych wymiarach nie za dużych (parkowanie).

Jeśli więc masz szansę kupić go za dobrą cenę - zastanów się, może warto. Ale
        raczej wykup 3-letnią gwarancję (teraz chyba tak można).

Ja bym go raczej nie wziął - ze względu na awaryjność.

Pozdrawiam,
        Niknejm
    • Gość: artekja Re: PUNTO II 1.2 16V - Wasze opinie IP: *.uwoj.krakow.pl 20.02.02, 15:02
      Wielkie dzieki Malko. Czekam na dalsze opinie
    • Gość: Krzysiek Re: PUNTO II 1.2 16V - Wasze opinie IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.02, 15:12
      Ja mam doswiadczenie z silnikiem, 60000km, bardzo pozytywne zreszta. Oszczedny
      i mocny. Do punto nadaje sie znakomicie. To ze pali okolo 5 litrow na trasie to
      nie bajer, w cyklu mieszanym (polowa trasa, polowa miasto wyszlo mi cos kolo
      6,6 litra w fiacie bravo).
    • druid_ Re: PUNTO II 1.2 16V - Wasze opinie 20.02.02, 15:31
      artekja napisał(a):

> Witam. Jestem na kupnie auta

Siedzisz czy lezysz?
      I co to wlasciwie za kupa?
    • artekja Re: PUNTO II 1.2 16V - Wasze opinie 20.02.02, 15:41
    • Gość: artekja Re: PUNTO II 1.2 16V - Wasze opinie IP: *.uwoj.krakow.pl 20.02.02, 15:42
      • Gość: evitax Re: PUNTO II 1.2 16V - Wasze opinie IP: *.icpnet.pl 20.02.02, 16:00
        Myślę ,że powinieneś to przmyśleć. Najbardziej udanym modelem Fiata był Fiat
        125p. Mój za 1520pln :-).
    • art111 Re: PUNTO II 1.2 16V - Wasze opinie 21.02.02, 08:48
      Dzieki za duzego fiata. Bylem wczoraj jeszcze raz w salonie. Auto do zamowienia
      z tego roku. Cena 40.500 z metaliciem + alarm + blokada skrzyni w cenie.
      Jeszcze jedno chyba jeszcze pare dni poczekam bo wchodza nowe wersje Punto.
      Odpowiednik HLX to Emotion wyposazenie takie samo + klima. Tylko nie znaja
      jeszcze ceny. Jak bedziecie cos wiedziec o cenach to dajcie znac. Ale wracajac
      do starego ukladu czyli HLX warto czy nie ?
      • Gość: malko Re: PUNTO II 1.2 16V - Wasze opinie IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 21.02.02, 09:15
        Co do 4 jaśków to wiesz jak jest. Punciak z dwoma jaśkami dostał 4 gwiazdki w
        crash testach. Zawsze moga życie uratować, więc jak masz kase to warto. Życzę
        żebyś nie musiał "używać". ABS w fiacie jest taki sobie i "rajdowcy" marudzą,
        że działa za szybko itp. Jak nie jesteś wytrawnym kierowcą to raczej warto
        (uwaga ABS wydłuża drogę hamowania o jakieś 2 metry - tu fiat dał ciała, ale i
        tak uważam że warto). Lepsze szamaty na siedzeniach dla mnie nie mają znaczenia
        bo i tak muszę założyć pokrowce ze względu na potomka. Tapicerka drzwi z tą
        bajerancką siatką jest super, w niższych wersjach tego nie ma. Ale po dwu
        tygodniach przestaniesz zwracać na to uwagę. Najważniejszy w tym wszystkim jest
        silnik i ten wart jest moim zdaniem dopłaty. Fajny bajer to oczywiście
        dodatkowe prędkości wycieraczek. Ja osobiście decydowałem się na wersję SX 3D z
        trzech względów:
        - finanse
        - podobają nam się 3d (czerwone 3d jest boskie, sorry ale nie lubię metalików)
        - jak kogoś nie stać na klimę to uchylne tylne okna pozwalają zachować w miarę
        niską temperaturę latem, przy czym żona nie krzyczy że dzieciak się przeziębi.
        W zimie to też sporo daje, człowiek ma świeższy umysł pomimo włączonego
        ogrzewania.
        - moja kobieta woli gramolić się z dzieciakiem na tylną kanapę od przodu, a nie
        z boku. Twierdzi że jest jej wygodniej. Musze się z nią zgodzić. Jak jeździłem
        po salonach i po ustawieniu przedniego fotela (wysoki jestem) sprawdzałem ile
        jeszcze zostało z tyłu miejsca, to zawsze miałem problem z wyjśceim przez te
        wąskie tylne drzwi.
        Jak wejdzie ten Emotion to byłoby fajnie dostać klimę, ale na pewno nie
        dostaniesz tej ceny (spróbuje przycisnąć znajomych to może się czegoś dowiem).
        Fiat co roku na wiosnę podwyższa wypas swoich samochodów, wyprzedając magazyny
        w niższych cenach. Daj znać jaka jest twoja decyzja i wrażenia z jazdy (mnie
        się podobało za każdym razem jak jechałem 1,2 16V).
        • Gość: malko Re: PUNTO II 1.2 16V - Wasze opinie IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 21.02.02, 09:18
          Zapomniałem dodać, że opony 14" podnoszą komfort jazdy i pozytywnie wpływają na
          trwałość elementów zawieszenia.
    • gmc1 Re: PUNTO II 1.2 16V - Wasze opinie 21.02.02, 10:39
      Moje rady: jeśli możesz wybież wersję z klimą naprawdę warto,lakier metalik
      jest trwały i ładny ale w przypadku małego uszkodzenia to problemy /musisz
      malować cały element- kredki do lakieru i polerowanie nie pomogą /
      Ja wybrałem 60SX5D ogólnie jestem zadowolony :niskie spalanie,cichy silnik
      ,na trasie daje sobie radę/w końcu po co pędzić przy tym tłoku na drogach/
      Obecnie gdybym był na twoim miejscu kupił bym Bravę 1,2sx 80 : dużo więcej
      miejsca ,podobne osiągi , większy bagaż.
      Pozdr.
      • Gość: conradou Re: PUNTO II 1.2 16V - Wasze opinie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.02.02, 20:28
        Nie kupuj Brava 80 16 V.Jeżdziłem tym.To totalna pomyłka,silnik się dusi,jest
        za słaby no i wogóle to auto jest kiepskie.Jedyna zaleta to dość niskie
        spalanie.
        Krótko,dla mnie Punto II zaczyna się od HGT,choć w porównaniu z poprzednikiem
        czyli GT (miałem to auto przez rok) jest gorsze,poprostu nie ma tego "czegoś"
        GT dzięki turbinie zawijał się jak złoto (7,8 s do paczki),a do tego ta 0,5
        sekundowa dziura i...jazda.Wciągałem nosem wielu cwaniaków w Golfach GTI,BMW
        itp.Na światłach otwierali okna i pytali co ja tam mam pod maską.A tam 1372 ccm
        doładowane Garret'em w sumie 136 KM.
        Zawieszenie wytrzymałe,dało radę z tymi kurewskimi drogami,a na przeglądzie
        tech.koleś stwierdził,że to nie możliwe - żadnych luzów i nie mógł się do
        niczego przyczepić.
        Więc polecam raczej HGT,masz przynajmniej wyposażenie,a cena ?
        Rocznego HGT można naprawdę kupić za rozsądne pieniądze.
        Zrobisz jak uważasz.
        Nara.Conrado
        Niby to nie dużo,ale frajda z jazdy zajebista.
    • Gość: aaaa Re: PUNTO II 1.2 16V - Wasze opinie IP: *.bresa.com.pl 21.02.02, 14:28
      Mam zwykła wersje 60S - najgorszy samochód na swiecie. Krzywo spasowane blachy,
      wady lakiernicze - na gwarancji miałem lakierowane drzwi. Permanentne wycieki
      oleju , 6 napraw na gwarancji - bez rezultatu. Maglownica wytrzymała 10 kkm.
      We wnętrzu wszystko skrzypi, trzeszczy i stuka. Zawieszenie twarde jak deska -
      o komforcie zapomnij. Słabo wytłumiona praca zawieszenia. Osiągi - w
      konfrontacji z np. Matizem jestem bez szans.
    • atlon Re: PUNTO II 1.2 16V - Wasze opinie 22.02.02, 09:59
      Ja bym sie nie zastanawial, przeciez to topowa wersja, a tak nawiasem mówiąc
      (pisząc)czy ta wersja chyba robiona jest we Włoszech. Czy kolega Malko
      dowiedzial sie cos o cenach tych nowych wersji ?
      • Gość: malko Re: PUNTO II 1.2 16V - Wasze opinie IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 22.02.02, 10:54
        Guzik. U nas na prowincji coś tam słyszeli, ale nic tak na prawdę nie wiedzą. W
        BB nie znam nikogo, a sprzedawcy nic nie chcą powiedzieć. Jak ktoś się czegoś
        konkretnego dowie to prosze o info.
        • Gość: malko Re: PUNTO II 1.2 16V - Wasze opinie IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 22.02.02, 11:16
          Będą dwie wersja wyposażenia Active i Emotion. FAP nie podał jeszcze dokładnych
          specyfikacji i cen. Sprawa ma się wyjaśnić w ciągu tygodnia.
          • artekja Re: PUNTO II 1.2 16V - Wasze opinie 25.02.02, 08:07
            Gość portalu: malko napisał(a):

> Będą dwie wersja wyposażenia Active i Emotion. FAP nie podał jeszcze dokładnych
            >
            > specyfikacji i cen. Sprawa ma się wyjaśnić w ciągu tygodnia.

Malko jakies przecieki co do cen ?
            • artekja Re: PUNTO II 1.2 16V - Wasze opinie 26.02.02, 08:36
              Malko masz jakies wieści ?
              Aha sprawa upustu na mundurowego juz nieaktualna (z rodziną najlepiej wychodzi
              się na zdjęciu!!!)Jak myslicie czy moge od faceta wydrzec poza standardowym
              upustem fiata pakiet ubezpieczeniowy ?
              • Gość: malko Re: PUNTO II 1.2 16V - Wasze opinie IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 26.02.02, 11:53
                Wiem na razie tyle:
                Podstawowe Punto uzyskało dodatkowo: Wartość dla klienta

- Zderzaki w kolorze nadwozia 500 PLN

- Elektrycznie sterowane szyby przednie i centralny zamek 1 500 PLN

- Komputer pokładowy 500 PLN

- Regulację wysokości siedzenia kierowcy i

regulację wysokości kierownicy 550 PLN

- Obrotomierz 100 PLN

- Ochronne listwy boczne 265 PLN

3 415 PLN

Dopłata za silnik 1.2 16v (80 KM) 2 500 PLN

Nowe wersje:

Active to nowy atrakcyjniejszy wygląd zewnętrzny i bogaty standard wyposażenia
                oraz możliwość wyboru silnika 1.2 8v, 1.2 16v, 1.9 D i 1.9 JTD. Wersję tą
                chcemy kierować głównie do rodzin

Sound to obecna wersja GO! z tym, że wyposażona w radio z CD z subwoofer’em i
                kierownicę sportową. Ją podobnie jak w przypadku GO! chcemy kierować do ludzi
                młodych, dynamicznych, chcących się wyróżnić. Teraz także z silnikiem 1.2 16v
                80 KM.Class to wersja, którą chcemy kierować do kobiet. Wersja wyposażona w
                tapicerkę typu Cannette w kolorze szarym i beżowym oraz wyposażenie standardowe
                obejmujące dodatkowo do wersji Active:

Radio kasetowe Blaupunkt HiFi

Przystosowanie do montażu telefonu komórkowego

Dzielone tylne oparcie

Centralny zamek sterowany z pilota

Elektrycznie sterowane, podgrzewane, malowane w kolorze nadwozia lusterka

Pakiet dla kobiet, który będzie obejmował:

- szufladę w miejscu popielniczki

- podświetlane lusterko w osłonie przeciwsłonecznej po stronie kierowcy

- haczyki na torby

- siatki mocujące i składane pudełko w bagażniku

- dywaniki

Dokładniejsze informacje prześlemy wkrótce.

Dynamic – to wersja zbliżona do wersji ELX, wyposażona w poduszki powietrzne
                dla kierowcy i pasażera oraz ABS, także dostępny z silnikiem 1.2 16v. Wersja ta
                będzie kierowana do rodzin bardziej zorientowanych na bezpieczeństwo.

Emotion – będzie to obecny HLX wzbogacony o radio kasetowe Blaupunkt HiFi .
                Wersja ta kierowana do najbardziej wymagających klientów szukających komfortu i
                bezpieczeństwa oraz pełnego wyposażenia. Dostępna tylko z silnikiem 1.2 16v

Sporting – otrzymał dodatkowo radio kasetowe Blaupunkt HiFi z subwoofer’em

HGT – wzbogacono o radio z CD i subwoofer’em

Pakiet FIX & GO – WAŻNE!!!

Wersje wyposażenia:

- Class

- Emotion

- Sporting

- HGT

będą standardowo wyposażone w pakiet Fix & GO (kod opcji 499), na który
                składają się:

Kompresor 12V
                Pojemnik z płynem uszczelniającym (ze względu na skład chemiczny nie ma terminu
                ważności, zachowuje swoje właściwości aż do kompletnego zużycia)
                Śrubokręt
                Pudełko na cały komplet
                Instrukcja obsługi
                WERSJE POWYŻSZE NIE BĘDĄ WYPOSAŻONE W KOŁO DOJAZDOWE!!!

Nie znam na razie cen.

Jak się czegoś dowiem więcej to dam znać.
                Co do rodziny masz rację.
                Liczyć można tylko na siebie. Można się co najwyżej miło rozczarować.

Pozdrowienia
    • Gość: HIHA Re: PUNTO II 1.2 16V - Wasze opinie IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.02, 01:41
      nie no..... punto ? może jednak zostań przy tej corsie, mam doświadczenia z I-
      szym puntem - awaryjność wysoka przez drobne pierdoły, naprawde - głupie
      wycieraczki, czy problemy ze sprzeglem - potrafią człowieka w końcu doprowadzić
      do nerwicy, nie polecam
    • art111 Re: PUNTO II 1.2 16V - Wasze opinie 14.03.02, 21:30
      No to jak z tym Puntem polecacie czy nie ? Dopłacać około 3000 do Corsy ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka