Dodaj do ulubionych

A3 ze skrzynia DSG z 2005, 2006 roku,tsk czy nie?

22.07.10, 14:37
Mam kupic 1sze auto, manualna skrzynia odpada, jakis czas temu na forum
pytalam sie o nowe Polo z DSG, ale ostatnio odkrylam ze Audi mial te skrzynie
montowana juz wczesniej, dokladniej chodzi o model 2.0 TDI DSG AMBITION.
Samochod do jazdy miejskiej plus troche autostrady, dziennie ok 100 km. Cena
jest nizsza o 5 tys. Euro od nowego Polo,w zaleznosvci od rocznika, a
wykonczenie wnetrz i wyposazenie bardziej luksusowe. Czy warto wybrac ten
model? Dodam, ze nie kupuje w Polsce i nie ma niebezpieczenstwa ze bylo zle
prowadzone czy 'dresiarekie'. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: A3 ze skrzynia DSG z 2005, 2006 roku,tsk czy 22.07.10, 14:52
      nie
      dsg z początków produkcji jest idealne do benzyn
      w autach z dieslem krytykowano taką sobie pracę oprogramowania...
      Nie jestem pewien czy można je zaktualizować - tego problemu dzis
      juz nie ma, ale vw pracuje nad dsg non stop i jesli chodzi o diesle
      to efekty przyszły niedawno...
      jeep
      • ligaturka Re: A3 ze skrzynia DSG z 2005, 2006 roku,tsk czy 22.07.10, 15:04
        Dzieki...ale moze jakies mlodsze audi a3 z dsg typu 2007 rok? Czy jednak lepiej
        nowe Polo z DSG z salonu? Szkoda mi wydawac na nowe, bo to pierwsze auto i nie
        chce drzec ze zarysuje, itp.,a poza tym auto tyle traci przez pierwsze 2 lata...
        • ligaturka Re: A3 ze skrzynia DSG z 2005, 2006 roku,tsk czy 22.07.10, 15:13
          Na przyklad takie> AUDI A3 SPB. 2.0 16V TFSI S tronic Ambition z 2006 roku? z
          tego ci widze benzyna...
    • jeepwdyzlu Re: A3 ze skrzynia DSG z 2005, 2006 roku,tsk czy 22.07.10, 15:27
      róznica miedzy polo a a3 jest jak miedzy koniem a koniakiem
      tu nie ma skali porównawczej...
      Zwłaszcza, że a3 ma sens z silniekiem benzyną od 160 koni i wiecej..
      wiec 2tfsi bedzie ok

pamietaj jednak
      ze polo jest nowe
      ma gwarancję
      płacisz nie tylko za kawałek blachy...
      co robić?
      ja bym Ci radził odpuścić audi i poszukac golfa :-)
      jeep
      • ligaturka Re: A3 ze skrzynia DSG z 2005, 2006 roku,tsk czy 22.07.10, 15:42
        Dzieki wielkie! Nie sadze abym dynamicznie jezdila, jestem nowicjuszem, ale
        powiem ze tam gdzie mieszkam Polo z dsg jest strasznie drogie/tylko wersja highline.

Musze miec automata,a mowia ze dsg jest bdb. Golf ogranicza mnie cena 25000
        euro, wole nie wydawac tyle na poczatek, moze za 10 lat .Znalazlam tez Audi A3
        3.2 quattro tiptronic, moze byc?
        • jeepwdyzlu Re: A3 ze skrzynia DSG z 2005, 2006 roku,tsk czy 22.07.10, 15:47
          na golfa Cie nie stać a na a3 z silnikeim 3,2 stać????
          Tu podajesz cene nowego tu myslisz o uzywanym?
          KUP UZYWANEGO golfa
          z dsg

audi w dodatku z tak egzotycznym silnikiem dla kierowcy, który nie
          sądzi, że będzie dynamicznie jezdził(a) ???
          To szukaj diesla 1,9
          bedzie idealny

moja rada: weź zimną kąpiel i wszystko sobie przemyśl...
          jeep
          • v-6 Tak, sądząc po tym, co piszesz. 23.07.10, 00:26
            Było kilka silników oznaczanych jako 2,0 TDI. W okresie, który ciebie interesuje, miały one pompowtryskiwacze. Najpopularniejszy miał kod BKD i nie był wolny od wad, z których najbardziej znaną były pękające głowice. Tę wadę usunięto dopiero w 2006 roku, inne sukcesywnie, ale generalnie uważa się, że te silniki nie dorównywały trwałością poprzednim - 1,9 TDI. W 2008 przestano je produkować. Tak więc jeśli 2,0 TDI, to od 2006 wzwyż.
            Co do DSG to w tym przypadku masz rację, ta do diesla (6-biegowa) jest najlepsza w małym aucie i przy ograniczeniu cenowym.
            Dla mnie audi a3 to auto już trochę przestarzałe, ciasne i przesadnie twarde. To ostatnie wydaje się mieć mniejsze znaczenie, jeśli mieszkasz - a chyba tak - w kraju dobrych dróg.
            Mimo to samochód godny polecenia ze względu na perfekcję i trwałość wykonania.
            Pozdrawiam
            v-6
            • ligaturka Re: Tak, sądząc po tym, co piszesz. 11.09.10, 21:23
              Tak jak radziliscie, ogladalam fajnego Golfa 1,9 DSG z 2006 z przebiegiem 100tys.km. Potem poszlismy do dilera Opla, ktory nas przekonywal, aby za ta sama cene wziac 1,2 Opel Corsa Easytronic...kuszace jest miec auto nowe, bardziej pewne, ale czy skrzynia nowa Easytronic dobrze dziala, nie szarpie i nie jest glosna? Maz woli abym wziela cos nowego niz przeplacac za Golfa tylko dlatego, ze ma DSG Mam jezdzic do pracy 70 km dziennie, w duzym ruchu...
              • tocqueville Re: Tak, sądząc po tym, co piszesz. 11.09.10, 22:02

a o jaką cenę się rozchodzi?
                ile możesz dać?
                • ligaturka Re: Tak, sądząc po tym, co piszesz. 12.09.10, 00:32
                  Chce wydac jak najmniej, ale 12 000 euro to jest chyba absolutne minimum aby o jakimkolwiek automatiku klasy B lub C w ogole pomarzyc...czy sa jakies moze troche dynamiczniejsze skrzynie? Bo nawet uklad Easytronica jest dla mnie troche dziwny, dsg choc ma uklad 'typowego' automatika, ktory akurat ja lubie.
              • tocqueville Re: Tak, sądząc po tym, co piszesz. 11.09.10, 22:05

jeśli Polo z DSG kosztuje tylko co Corsa z easytronic to brać... POLO!
              • v-6 Re: Tak, sądząc po tym, co piszesz. 12.09.10, 00:06
                ligaturka napisała:

> , ale czy skrzynia nowa Easytronic dobrze dziala, nie szarpie i nie jest glosna
                > ? Maz woli abym wziela cos nowego niz przeplacac za Golfa tylko dlatego, ze ma
                > DSG Mam jezdzic do pracy 70 km dziennie, w duzym ruchu...

Jeździłem z tą skrzynią dobre parę lat temu, corsą c. Nie jest głośna i nie podnosi zużycia paliwa, na tym w zasadzie kończą się jej zalety. Spowalnia auto, ale Opel daje teraz do niej specjalnie mocniejszy silnik niż do wersji z manualem, co powinno niwelować różnicę, przynajmniej częściowo. Największą jej wadą jest "wahanie się" w nieco bardziej skomplikowanych sytuacjach drogowych. Poza tym zmienia wolno i opóźnia trochę reakcję auta na gaz.
                Normalnie to bym nie polecał, ale jeżeli auto ma służyć przede wszystkim do jeżdzenia do pracy w dużym ruchu (miejskim?), to się przyzwyczaisz. Powolność decyzji i reakcji tej skrzyni najbardziej boli przy wyprzedzaniu na szosie. W mieście ujdzie, a wygoda w trybie automatycznym będzie nieoceniona.
                Jeśli chodzi o szarpanie, to owszem, nie zmienia tak gładko jak dobry "prawdziwy automat". I zdarza jej się szarpnąć przy posuwaniu się w korku. Ale pod tym względem DSG nie jest wcale lepsza, szczególnie w korkach.
                Easytronic nie jest specjalnie awaryjny - i dobrze, bo chociaż konstrukcja skrzyń tego typu jest tak bardzo zbliżona do manualnych, to koszty ich naprawy są już raczej bliższe kosztom naprawy zwykłego automatu.
                Reasumując - twój mąż chyba ma rację, szczególnie że konkurentem jest golf po przebiegu 100k.
                Pozdrawiam
                v-6
                • ligaturka Re: Tak, sądząc po tym, co piszesz. 12.09.10, 00:26
                  Corsa z silnikiem 1.2 twinport ecotec benzyna 85CV. Wizualnie podoba mi sie, ale chyba warto przejechac sie 'ta skrzynia', aby nie bylo niespodzianek. Myslalam moze o Seat Ibizie 1.6 Style DSG...czy bedzie lepsza od corsy? nie bede jezdzila po miescie, ale w duzym ruchu (TIRy, itp, na tzw drogach krakowych), i gdzie czesto trzeba sie wepchnac przed nie. Odradzano mi automatiki ogolnie z tego wzgledu, myslalam, ze DSG ma szybsza reakcje i jest przez to bezpieczniejsze...
                  • v-6 Re: Tak, sądząc po tym, co piszesz. 12.09.10, 00:45
                    ligaturka napisała:

> Corsa z silnikiem 1.2 twinport ecotec benzyna 85CV. Wizualnie podoba mi sie, al
                    > e chyba warto przejechac sie 'ta skrzynia', aby nie bylo niespodzianek. Myslala
                    > m moze o Seat Ibizie 1.6 Style DSG...czy bedzie lepsza od corsy? nie bede jezdz
                    > ila po miescie, ale w duzym ruchu (TIRy, itp, na tzw drogach krakowych), i gdzi
                    > e czesto trzeba sie wepchnac przed nie. Odradzano mi automatiki ogolnie z tego
                    > wzgledu, myslalam, ze DSG ma szybsza reakcje i jest przez to bezpieczniejsze...

Ibizę 1,6 Style DSG ma moja żona ... jakby nie była lepsza od corsy, to kupilibyśmy corsę :) Ale taka ibiza jest dużo droższa od corsy - przynajmniej w Polsce, nie wiem, gdzie mieszkasz.
                    Oczywiście skrzynia DSG jest bardzo szybka, z tego właśnie słynie. Ale dla mnie jej największą zaletą jest to, że nie daje się "oszukać", a próbowałem wielokrotnie :) Bezbłędnie czyta sytuacje drogowe i zawsze robi to, co trzeba. Zapewne szybciej, niż sam bym to zrobił. Te dwie zalety - szybkość reakcji i podejmowanie właściwych decyzji - czynią ją z pewnością bardziej bezpieczną od Easytronica. Jednak w jeździe miejskiej nie ma to aż takiego znaczenia.
                    Jeśli serio myslisz o ibizie style z DSG, mogę ci parę rzeczy o niej napisać.
                    Pozdrawiam
                    v-6
                    • v-6 Re: Tak, sądząc po tym, co piszesz. 12.09.10, 00:55
                      Sorry, nie doczytałem - jakoś z twoich poprzednich postów wywnioskowałem, że nie mieszkasz w Polsce.
                      Jeśli masz codziennie jeździć do pracy 70 km po zapchanych polskich drogach i wyprzedzać tiry, to zapomnij o Easytronicu i każdej innej zautomatyzowanej skrzyni jednosprzęgłowej. DSG będzie najlepsze, a jak nie to zwykły manual. Oczywiście mówimy o autach segmentu B, ew. C.
                      Pozdrawiam
                      v-6
                      • ligaturka Re: Tak, sądząc po tym, co piszesz. 12.09.10, 09:25
                        Nie mieszkam w Polsce, ale korki za miastem sa, tzn bede jezdzic w 1 strone 35 km, no i sa tiry, i trzeba sie czesto 'dynamicznie wepchnac' w ruch, no i nie wykluczam, wyprzedzac tiry i/lub traktory.

Opla bym miala za 12000 Euro, a Ibize style za 14000. Co mozesz mi napisac o Seat Ibizie? Ladne sa obydwie, martwie sie bardziej ta skrzynia...
                        • elfkabezhaltera Wpychanie się przed TIRy 12.09.10, 13:46
                          Orientacyjne ceny z Niemiec
                          Kia Rio - 16000 Euro
                          Kia Venga - 18000 Euro
                          Kia Ce'ed - 20000 Euro

Mam Ceed kombi, 125km i automat - nie mam problemu z wyprzedzaniem TIRów.
                          Taki sam silnik będzie w wersji hatchback oraz w Vendze. Będą żwawsze, bo lżejsze od mojego SW.
                          Rio jest nieco mniejszy i ma 90KM - nie jeździłem więc sie nie wypowiem.

"Troniki" w trybie automat do wyprzedzania - nie najlepij im to wychodzi. Brak zrzucenia biegu (knock-down) jest sporą wadą.

• v-6 Re: Tak, sądząc po tym, co piszesz. 12.09.10, 15:38
                          ligaturka napisała:

> Opla bym miala za 12000 Euro, a Ibize style za 14000. Co mozesz mi napisac o Se
                          > at Ibizie? Ladne sa obydwie, martwie sie bardziej ta skrzynia...

Wersja podstawowa wygląda tandetnie w środku, dopiero Style z pakietem Design jest atrakcyjna. W ramach tego pakietu dają bardzo wygodny podłokietnik pomiędzy przednimi fotelami, bez którego ja sobie nie wyobrażam wygodnego jeżdżenia. Ale chyba można też dokupić ten podłokietnik osobno. Ponieważ jednak nie znam standardowej specyfikacji ibizy dla kraju, w którym mieszkasz, daruję sobie kwestie wyposażenia i cen. Jak również ilości miejsca, co sama najlepiej ocenisz.
                          Silnik 1,6 MPI to sprawdzona konstrukcja Volkswagena jeszcze z lat 90-ych. Nie będzie przykrych niespodzianek. Połączony z 7-biegowym DSG zapewnia bardzo dobre osiągi - 10,2 do setki w teście. Auto świetnie się prowadzi, jest bardzo zwrotne, a niedużą grubą kierownicę fajnie się trzyma. Dla mnie najprzyjemniejszym zaskoczeniem było zawieszenie, bo duzo się mówiło i pisało o twardości seatów. Mamy zwykłą wersję na oponach 185/60 i jest całkiem komfortowa, na pewno nie gorzej niż przeciętna w tej klasie. Ale odbyliśmy również jazdę próbną wersją sc z tzw. sportowym zawieszeniem i na niższych oponach. Tu już jest gorzej z komfortem, ale ciągle nie tak źle - na poziomie suzuki swifta, którym też jeździliśmy.
                          O DSG już pisałem, więc wiesz. Dodam tylko, że jazda z tą skrzynia w trybie sport daje naprawdę dużo frajdy.
                          Niestety nie powiem ci, ile pali. Na oko mało, ale nie sprawdzamy.
                          Wady: ibiza jest dość głośna, słychać silnik, a na dużych wybojach także zawieszenie. Ale trzeba przyznać, że dźwięk silnika jest przyjemny, taki "sportowy". Poprzednio żona miała yarisa 1,3, który przy gwałtowniejszym przyśpieszaniu zwyczajnie wył.
                          Za wadę należy też uznać szarpanie DSG poniżej 1500 obrotów, najbardziej odczuwalne korkach. To osobny temat i nie chcę go tutaj rozwijać - jak kupisz, to służę radą. W każdym razie żona wypracowała technikę jazdy, przy której szarpania prawie nie było. Ja taki zdolny nie jestem, ale po przekroczeniu 4k km szarpanie ... wyraźnie się zmniejszyło. Nie potrafię powiedzieć dlaczego, pewnie trochę się przyzwyczailiśmy i nauczyliśmy z tym jeździć, ale to nie tylko to.
                          Ostatnia sprawa - to nie jest auto dla dużych ludzi. Mam 188 cm, ważę 120 kg (jak uważam na żarcie ;) Ibiza jest niska, do tego przednie słupki poprowadzone są płasko, a w wersji 5- drzwiowej drzwi są wąskie. Muszę ustawiać fotel najniżej i najdalej, czego nie lubię. Siedzi mi się wygodnie, ale wsiada i wysiada kiepsko. Jednak żona - 171 cm i szczupła - nie narzeka.
                          Jakbys chciala wiedzieć cos konkretnego, co pominąłem, to pytaj.
                          Pozdrawiam
                          v-6

• ligaturka Dzieki! 14.09.10, 13:33
                            Maz byl dzis u dilera Seata, nie produkuja juz 1.6 dsg, ale teraz zastapili go przy Euro 5, silniekiem benzyna turbo 1.2, ma tyle samo koni mechanicznych i ta sama cene. Mam tez okazje na VW polo z dsg, 2500 Euro wiecej, ale wg meza ladniejsza jest Ibiza, a mi chodzi o dobre auto z dsg i w sumie marka jest niewazna, no i Ibiza jest grupa VW. Diler powiedzial, ze ten model Seat ibiza bardzo im sie dobrze udal. Czy ten silnik bedzie ok na moja w miare codzienna jazde?
                            • v-6 Re: Dzieki! 14.09.10, 14:45
                              Brać bez namysłu! Silnik 1,2 tsi dopiero wchodzi na rynek, ale na razie ma świetną opinię i jest bardzo poszukiwany. Polo i seat z tym silnikiem (105 KM) są jeszcze szybsze, poniżej 10 sek do setki. Też byśmy go kupili, ale w zeszłym roku ibizy z tym silnikiem nie bylo w ogóle, a polo było ... teoretycznie. Nie wiedzieli, kiedy zaczną się dostawy i nie przyjmowali zamówień (w Polsce), bo fabryki VW nie wyrabiały się z obsługą niemieckich klientów.
                              Czytałem test porównawczy volkswagenów z silnikami 1,6 MPI i 1,2 TSI. 1,2 jest cichszy i trochę szybszy, ale zużycie paliwa w mieście wyszło takie same. Jednak turbina swoje robi ... Na autostradzie 1,2 TSI spalił trochę mniej.
                              Jeśli chodzi o wybór pomiędzy polo i ibizą to ja bym wybrał polo - jest lepiej wyciszone i bardziej miękko resoruje. Seat ma za to wspaniały układ kierowniczy i daje ogólne wrażenie zwinności. Jednak - podobnie jak tobie - mojej żonie ibiza bardziej się podobala. A że wtedy najmocniejszy benzynowy silnik dostępny w polo miał tylko 85 KM - sprawa była przesądzona.
                              Udanego zakupu
                              v-6
                              • ligaturka Re: Dzieki! 15.09.10, 07:44
                                Baaaardzo dziekuje! Jutro jedziemy na jazde probna Ibizy z DSG, i, zamowimy.

Co do opcji, to nie jestem wysoka, i myslalam o Packu bezpieczenstwa tzn sensory parkingu i deszczu, no i ewentualnie Packu zimowym: podgrzewane siedzenia z przodu i cos jeszcze z zima ;-), nie myslalam o Space Packu, bo troche za drogo to wszystko wyjdzie. Co do klimy, to jest manualna, to dobrze? czy lepiej jednak Climatronic? maz ma manualna i jestesmy zadowoleni...

Jeszcze jedno pytanko, jakie sa opcje jezdzenia, jeden automat, a drugi sekwencyjny tzn ze zmienianymi biegami recznie, ale bez pedalu sprzegla, tak? o co chodzi z tym trybem sportowym, o ktorym wspominales? Czy stacyjka zapala sie normalnie, czy przyciskiem (mialam taki w yarisie w szkole jazdy), na zdjeciach nie moge sie dopatrzec tych detali...
                                • elfkabezhaltera Tryb sport 15.09.10, 08:31
                                  Na 99% chodzi o zmienię biegów przy wyższych obrotach niż przy trybie "komfort".

• v-6 Re: Dzieki! 15.09.10, 15:08
                                  Silnik włącza się normalnie, stacyjką.
                                  Czujniki parkowania z tyłu na pewno się przydają, my wzięliśmy.
                                  Wzięlismy też ESP, którego nie ma w standardzie w polskiej specyfikacji.
                                  Bardzo polecam fabryczne przygotowanie pod nawigację (Tom-Tom), chyba że nie korzystasz z nawigacji. Kosztuje grosze, a jest porządnie wykonane.
                                  Klimatyzację mamy zwykłą, co wynika z upodobań mojej żony: pochodzi z ciepłych stron i w Polsce przeważnie marznie. Nawet latem rzadko używa klimatyzacji, a jeżeli już, to włącza ją na krótko. Przy takim używaniu pojedyńczy przycisk jest najwygodniejszy. Klima manualna jest w ibizie bardzo wydajna, jej włączenie powoduje automatycznie zamknięcie obiegu powietrza, co niekoniecznie jest zaletą, ale pozwala błyskawicznie schłodzić wnętrze. Jak się chce przywrócić obieg otwarty przy włączonej klimie, trzeba to zrobić przyciskiem obiegu - jest tuż obok przycisku klimatyzacji.
                                  Podgrzewanie siedzeń jest dwustopniowe i działa bardzo dobrze: u nas to opcja obowiązkowa (patrz wyżej :)
                                  DSG ma wszystkie funkcje normalnego automatu: zmianę automatyczną, ręczną (oczywiście bez sprzęgła, którego nie ma), kickdown, tryb sportowy, pełzanie (tj. po puszczeniu hamulca samochód zaczyna powoli jechać bez dodawania gazu). To ostatnie jest ciekawostką, nie wynika bowiem z konstrukcji samej skrzyni, tylko jest dodane "sztucznie", właśnie żeby upodobnić DSG do "prawdziwego automatu".
                                  Tryb sportowy, jak już kolega napisał, powoduje, że biegi zmieniane są przy wyższych obrotach silnika. Powoduje to lepszą dynamikę, ale też większe zużycie paliwa niż w trybie normalnym. W tej skrzyni tryb sportowy daje też całkiem skuteczne hamowanie silnikiem poprzez automatyczną redukcję biegów. Ceną za "wciskanie w fotel" jest, oprócz podwyższonego zużycia paliwa, bardziej nerwowa praca układu napędowego (szarpnięcia).
                                  Jeśli chodzi o zmianę ręczną, to DSG zmienia biegi tak dobrze, że tryb sekwencyjny przydaje się tylko do zjeżdżania z większej góry.
                                  Przyjemnej przejażdżki
                                  v-6
                                  • ligaturka Zakupiony! 16.09.10, 23:21
                                    Bylam dzis na jezdzie probnej, i musze powiedziec, rewelacja! Oprocz oczywistej wygody nieuzywania zmiany biegow, musze powiedziec, ze silnik 1.2 tsi byl cichy (ok, jechalam 50 na godzine,wiec nie moge ocenic w pelni), no i zmiana raportow-biegow dsg, niezauwazalna, strasznie cicho, nic nie szarpalo jak w manualu. Wzielismy winter pack, sensor pack nie wiem jak sie nazywa, do tego blootootha z usb, bo przyda sie przy dluzszych podrozach jako zestaw glosnomowiacy i ladowanie komorki, muzyki. W kazdym razie-zakupiony!

Auto lepiej sie prezentuje i jest wieksze w salonie niz w folderach. Nie moge sie doczekac auta!
                                    Potrwa to troche, ale dam potem znac co i jak! Dzieki wielkie za pomoc! Bardzo, bardzo drogocenna!
                                    • v-6 Gratuluję! 17.09.10, 00:36
                                      Jakbyś miała jeszcze jakieś sprawy, to pytaj. Albowiem instrukcja obsługi seata ibizy zdecydowanie nie należy do jego mocnych punktów. Szczerze mówiąc jeszcze nie spotkałem tylu niejasności i pominięć, a nawet błędów. Ale oczywiście nie wiem, ile w tym "zasługi" polskiego wydania. Chcieliśmy zdobyć dla żony oryginalną hiszpańską (zna ten język lepiej niż polski), ale okazało się to tak skomplikowane, że daliśmy spokój.
                                      Jeszcze raz pozdrawiam
                                      v-6
                                      • ligaturka Re: Gratuluję! 17.09.10, 14:13
                                        Dzieki, na pewno bede miala mnostwo pytan, szczegolnie ze duzo elektroniki i bajerow, no i poza tym uwielbiam instrukcje obslugi, a tu, skoro mowisz, klapa! W kazdym razie bede czytala twoje opinie, gdyz sa naprawde ciekawe no i mi osobiscie, nieoceniona pomoc w wyborze auta w ktorym przeszlam z Audi a3 uzywanego 2.0 lub 3.2 na seata ibize 1.2 ;-) ale przyznam, ze nie tylko moja wina, ale tez nowej pracy ktora jest w duzym oddaleniu, wiec koniecznosc zmniejszenia kosztow benzyny!
                                      • ligaturka Re: Gratuluję! 17.09.10, 14:13
                                        Dzieki, na pewno bede miala mnostwo pytan, szczegolnie ze duzo elektroniki i bajerow, no i poza tym uwielbiam instrukcje obslugi, a tu, skoro mowisz, klapa! W kazdym razie bede czytala twoje opinie, gdyz sa naprawde ciekawe no i mi osobiscie, nieoceniona pomoc w wyborze auta w ktorym przeszlam z Audi a3 uzywanego 2.0 lub 3.2 na seata ibize 1.2 ;-) ale przyznam, ze nie tylko moja wina, ale tez nowej pracy ktora jest w duzym oddaleniu, wiec koniecznosc zmniejszenia kosztow benzyny!
        • elfkabezhaltera automat a automatyczne sprzęgło 12.09.10, 00:16
          ligaturka napisała:
          > Musze miec automata,a mowia ze dsg jest bdb.

Ktoś już o tym w tym wątku wspomniał. Te wszystkie tip- i easy- i inne "troniki" nie są automatycznymi skrzyniami biegów.
          Przejedż się takim zanim cokolwiek postanowisz.

• ligaturka Re: automat a automatyczne sprzęgło 12.09.10, 00:34
            Chyba trzeba bedzie znalesc, choc nawet ciezko o jazde probna, niewielu dilerow ma te troniki, a tak w ciemno lepiej chyba nie ryzykowac, szczegolnie, ze spory wydatek.
            • elfkabezhaltera Artykuł na ten temat 12.09.10, 00:56
              Akurtat wpadłem na artykuł na ten temat:
              www.motofakty.pl/artykul/zautomatyzowana_skrzynia_biegow.html
          • crannmer Re: automat a automatyczne sprzęgło 12.09.10, 15:21
            elfkabezhaltera napisała:
            > Te wszystkie tip- i easy- i inne "troniki
            > " nie są automatycznymi skrzyniami biegów.

Czy sie to komus podoba, czy nie, skrzynia realizujaca samoczynnie obsluge sprzegla i zmiany biegow w zaleznosci od predkosci jazdy i obciazenia jest per definitionem automatyczna. Niezaleznie od zastosowanych rozwiazan technicznych.

Rezerwacja wyrazenia "skrzynia automatyczna" na rozwiazania z hydrokinetycznym przemiennikiem momentu obrotowego i planetarnymi przekladniami to pozatechniczne gderania fachowcow inaczej. Na dosc niskim poziomie merytorycznym.
            • elfkabezhaltera Re: automat a automatyczne sprzęgło 12.09.10, 16:01
              Niech ci będzie ... czy "klasyczna ASB" uchroni mnie przed twoim gderaniem?
              :D
              • crannmer Re: automat a automatyczne sprzęgło 14.09.10, 13:46
                elfkabezhaltera napisała:

> czy "klasyczna ASB" uchroni mnie przed twoim gderaniem?

Tak.

Chwilowo przynajmniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka