Dodaj do ulubionych

Fotoradary zmniejszają bezpieczeństwo na drogach

• Gość: observer Re: Fotoradary zmniejszają bezpieczeństwo na drog IP: *.acn.waw.pl 23.07.10, 16:58
      co za kretynski tekst - az się dziwię, że puściła to Gazeta, a nie jakiś Superfakt.
      Gdyby podobne podejście zastosowac do uczniów czy studentów, to należałoby zrezygnować z ocen i egzaminów, bo stresują, można oblać i wylecieć. A bandytom na ulicach dać broń i pozwolić się wystrzelać.
      Ile osob musi jeszcze zginąć na polskich drogach, by redaktorzy zastanowili się, zanim cos opublikują. Problem tkwi nie w radarach (jako kierowca z 30. letnim stażem uważam, że jest ich w Polsce 10 razy za mało), ale w bezmózgowcach za kierownicą, którzy nie myślą - dopóki kogoś lub siebie nie zabiją.
    • neospasmin Re: Fotoradary zmniejszają bezpieczeństwo na drog 23.07.10, 17:06
      .michal-zz8:

"Jadąc przepisowo (do czego się
      stosuje z wyjątkiem autostrad w Anglii) musisz czasem przyspieszyć żeby uniknąć
      wypadku... Ja miałem masę takich sytuacji. "

samochod ma max predkosc np.180km/h jesliby mial wieksza to daloby sie wyjsc z wiekszej ilosci niebezpiecznych sytuacji? :)
      Nie, nie musi pan przekraczac dozwolonej predkosci by wyjsc z sytuacji niebezpiecznej.Rozmawiamy o predkosci,nie przyspieszeniu.

"A poza tym na autostradzie (w Anglii
      ograniczenie jest teraz 112 km/h!) ludzie po wprowadzeniu tego durnego pomysłu
      będą za sprawą monotonnej jazdy usypiać swą czujność co się przyczyni do
      większej liczby wypadków. "

Twierdzi pan ze tylko lamanie przepisow powoduje ze jazda staje sie niemonotonna ergo nieusypiajca?

"Przykład: Niemcy, gdzie jest najmniej wypadków na
      autostradach w Europie (o autostradach w Niemczech wyżej). Wyobraźnia i
      uświadomienie ludzi to to nad czym rząd Polski musi pracować. "

ee tam- nie danie ludziom warunkow by czynili zlo jest znacznie prostsze,skuteczniejze nizli sciganie winnych.

m@B

• michal_zz8 Do neospasmin 28.07.10, 18:51
        @@@neospadmin

Jadąc np 50 km/h w mieście załóżmy że wyjechał Ci jakiś samochód z
        podporządkowanej i nie zdążysz już wyhamować więc musisz przyspieszyć
        (przekroczyć dozwoloną prędkość) żeby go wyminąć bo z naprzeciwka już jedzie
        samochód! Wprowadzając twój pomysł z GPSowym ogranicznikiem prędkości będziesz
        miał stłuczkę. Dzisiaj wyprzedzałem tira na ekspresowej drodze i w momencie gdy
        już go wyprzedzałem zobaczyłem rowerzystę którego tir zaraz chciał wyprzedzać.
        Więc musiałem przekroczyć dozwoloną prędkość żeby mnie nie przygniótł do barierki.

Odnośnie monotonnej i przepisowej jazdy. Tak, uważam że jazda po autostradzie z
        prędkością 112 km/h przez nawet godzinę jest niebezpieczna. To usypia naszą
        reakcje i powoduje że nie jesteśmy skupieni na jeździe. Zaznaczam, że mówię tu
        tylko o autostradach! W mieście i w miejscach gdzie rzeczywiście jest konieczne
        jechać np 70 km/h przekraczanie ograniczenia jest brakiem wyobraźni.

Pozdrawiam

Michał

neospasmin napisał:

> .michal-zz8:
        >
        > "Jadąc przepisowo (do czego się
        > stosuje z wyjątkiem autostrad w Anglii) musisz czasem przyspieszyć żeby uniknąć
        > wypadku... Ja miałem masę takich sytuacji. "
        >
        > samochod ma max predkosc np.180km/h jesliby mial wieksza to daloby sie wyjsc z
        > wiekszej ilosci niebezpiecznych sytuacji? :)
        > Nie, nie musi pan przekraczac dozwolonej predkosci by wyjsc z sytuacji niebezpi
        > ecznej.Rozmawiamy o predkosci,nie przyspieszeniu.
        >
        >
        > "A poza tym na autostradzie (w Anglii
        > ograniczenie jest teraz 112 km/h!) ludzie po wprowadzeniu tego durnego pomysłu
        > będą za sprawą monotonnej jazdy usypiać swą czujność co się przyczyni do
        > większej liczby wypadków. "
        >
        > Twierdzi pan ze tylko lamanie przepisow powoduje ze jazda staje sie niemonotonn
        > a ergo nieusypiajca?
        >
        >
        >
        > "Przykład: Niemcy, gdzie jest najmniej wypadków na
        > autostradach w Europie (o autostradach w Niemczech wyżej). Wyobraźnia i
        > uświadomienie ludzi to to nad czym rząd Polski musi pracować. "
        >
        > ee tam- nie danie ludziom warunkow by czynili zlo jest znacznie prostsze,skutec
        > zniejze nizli sciganie winnych.
        >
        >
        > m@B
        >
        >
    • miecio1313 Re: Fotoradary zmniejszają bezpieczeństwo na drog 23.07.10, 17:38
      >Chciałbym zapytać jakie ma to przełożenie na ilość wypadków bo nikt o tym nie wspomniał. Ile wypadków więcej było przez taki fotoradar?... . Badania statystyczne mówią zupełnie coś innego niż sugeruje autor tego wątpliwego artykułu

Podaja ilość wypadków w jakimś miejscu ale nigdy nie spotkałem informacji ile pojazdów przejechało przez to miejsce w ciągu godziny, dnia czy roku.
      Mamy zarejestrownych 12 - 13 miionów samochodów, niech tylko w ciągu jednego dnia jeździ połowa to przez rok będzię z miliard poruszajacych się po drogach więc przy tej ilości liczba wypadków to pewnie nawet nie jeden procent.
      Wypadki są medialne, można zrobic szum i coś na tym zarobić za pomocą fotoradaru
      taki fotoradar zwraca sie po kilku dniach, może dłużej. Kiedyś była informacja że jakis pijaczek kopnął radar straży gminnej i go popsuł, przy okazji policjanci powiedzieli że taki fotoradar może pstryknąć 300 zdjęć. policz sobie ile kasy może to zarobić w tydzień przyjmując średni mandat np 200 zł Fotoradary i tak są ustawiane na większe szybkości niz ograniczenie więc mandat będzię raczej wiekszy
      W Polsce równie dużo ludzi co w wypadkach umiera z innych przyczyn- pożary, rak, błędy lekarskie, samobójstwa ale o tym się tak dużo nie mówi bo to mało medialne. zamiast zarobku trzeba inwestować.
      Jakie przełożenie. nawet z wykresów w artykule widać że jeździmy wiecej niż można.
      A wtedy ludzie bardziej patrza czy stoi fotoradar czy policjant niz obserwują drogę, znaki i to co na niej się dzieje. Przykładem może być że na ograniczeniach do 70-ciu zwalniają poniżej tych 70-ciu. Napewno gdzieś wcześniej był znak z ograniczeniem ale go nie zauważyli wypatrując radaru czy policji a nie patrząc na znaki.
      Pozatym podają informację że w miejscu postawienia radaru ilość wypadków zmalała ale brak czy gdzie indziej nie wzrosła. Informacja ogranicza się do tego miejsca a nie całej trasy
    • Gość: aniela Re: Fotoradary zmniejszają bezpieczeństwo na drog IP: *.multimo.pl 23.07.10, 17:58
      Wiekszosc tych radarów to ,ściema
    • Gość: @ Jas Re: Fotoradary zmniejszają bezpieczeństwo na drog IP: *.oracle.co.uk 23.07.10, 18:04
      Sluchaj kolezko - wlasnie sie przyznales do tego iz ze wzgledu na swoja glupote powodujesz zagrozenie na drodze. Czynisz tak nie dostosowujac sposobu jazdy do otaczajacych cie warunkow - czyli strumienia mijajacych cie pojazdow. To tacy idioci jak ty sa najczestsza przyczyna wypadkow. Z tego co piszesz gdyby pajac rozstawiajacy znaki pomylil sie i ustawil znak nakazu jazdy w lewo w miejscu w ktorym droga skreca w prawo - ty bys pojechal w lewo na drzewo...

Zastanawiam sie czy jakby ci kazano chodzic tylko i wylacznie na rekach to czy tez bys sie stosowal do takiego nakazu? A jakby ci przelozony kazal zagazowac przedstawicieli jakiejs mniejszosci to tez bys otworzyl kurek?

Widzisz - niestety nasze panstwo i jego aparat sa chore i bedac myslacym czlowiekiem ponosisz odpowiedzialnosc za to co robisz - powinienes na drodze redukowac zagrozenie a nie wystawiac kuper na ataki innych sfrustrowanych kierowcow bo ktos kiedys w ciebie wjedzie i byc moze zginiesz ty lub twoja rodzina. Zastanow sie nad tym czy warto tak ryzykowac w imie przestrzegania 'prawa' (a tak naprawde to 'lewa').
    • Gość: bb Re: Fotoradary zmniejszają bezpieczeństwo na drog IP: *.polkomtel.com.pl 23.07.10, 18:30
      na tych słupkach powinna być dozwolona obowiązująca w tym miejscu prędkość
    • Gość: novfak Re: Fotoradary zmniejszają bezpieczeństwo na drog IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.10, 18:42
      Na przykładzie tego artykułu bardzo pięknie widać, jaki denny i żałosny poziom panuje na drogach. Gość na drodze z ograniczeniem do 50km/h, ciśnie 90km/h... aby kilkadziesiąt metrów przed fotoradarem wyhamować do 50km/h...
      Kto tym pajacom dał prawo jazdy?? Tacy ludzie powinni być wysyłani na ponownie kursy i wszelkimi możliwymi sposobami zmuszani do nauki przepisów. Wtedy jeden osioł z drugim, będą wiedzieć, że jadąc 50km/h na drodze z ograniczeniem do 50km/h, nie będzie powodował zagrożenia, nie będzie musiał hamować i przyspieszać. A w domu będzie kilka minut później... czy to aż takie straszne??

Czy jazda przepisowa to już "obciach"?? "zal.pl"?? "chwdp" ??

Ja pierniczę, co się z tymi ludźmi dzieje...

Ludzie totalnie stają się coraz głupsi.
      Skoro osioł wie, że na drodze stoi fotoradar, to po jaką cholerę rozpędza się do 90km/h, skoro niedługo będzie musiał ostro hamować i powodować niebezpieczeństwo...

Powinno być o wiele więcej fotoradarów oraz progów zwalniających. A mandaty o 100% większe. Może wtedy tępota zaczęłaby jeździć bezpieczniej, więc wtedy można by zmniejszać ilość fotoradarów, progów i obniżać mandaty. Nigdy na odwrót.
    • Gość: the bil Re: Fotoradary zmniejszają bezpieczeństwo na drog IP: *.ver.abpl.pl 23.07.10, 18:53
      Największy problem w Polsce, to brak normalnych dróg które nie prowadza w 70% przez teren zabudowany.
    • xaliemorph Re: Fotoradary zmniejszają bezpieczeństwo na drog 23.07.10, 18:54
      Masakrycznie duża jest liczba absurdalnych postów.

Dla wyjaśnienia.
      1. Fotoradary w teorii są dobre i nikt tego nie zaprzeczy, widać że skutecznie działają w krajach zachodnich.

2. Teoria a praktyka to diametralna różnica. To właśnie z tego powodu fotoradary w Polsce są w połowie przypadków jedną wielką porażką:

a) ograniczenia prędkości są generalnie w znakomitej większości przypadków przesadzone. W absolutnej większości tyczą się one kiepskich warunków drogowych a nie przeciętnej. Wniosek? Stawiają ograniczenie do 40 km/h bo w silnym deszczu zdrowy rozsądek nakazuje tyle. Tylko że w znakomitą większość roku jest lepsza pogoda ale trzeba przestrzegać absurdalnego ograniczenia prędkości biorącego pod uwagę kompletnie niecodzienne warunki.

b) Kompletny brak zasad w stawianiu ograniczeń prędkości. Wystarczy spojrzeć na austriacką tabelę ograniczeń prędkości a polską. W polskiej idzie się pogubić a i oprócz tego znaki są tak stawiane raz 70km/h raz 30km/h. Wymuszają STEPOWANIE po pedałach gazu i hamulca a nie płynną jazdę. Naturalnym odruchem człowieka jest ignorowanie takich sprzeczności.

c) istnieje wiele ograniczeń specjalnie obostrzonych specjalnie pod fotoradar. Bardzo często na trasie się spotykałem ze znakami z d... wziętymi 40km/h Oczywiście nic nie groziło, dzieci nie biegały itd. Równie dobrze mogłoby tam być 60km/h Tylko metry za tym znakiem stoi fotoradar. Wszystko jasne. Tu nie chodzi o bezpieczeństwo tylko o kasę.

3. Porównywanie nas do Austrii, Niemiec czy innych krajów to jest czysty KRETYNIZM. Porównajcie sobie jakość dróg oraz ilość dróg ekspresowych i autostrad. W Polsce ich po prostu BRAK.

4. Ceny dróg szybkiego ruchu za granicą są zdecydowanie niższe. Za 40zł w bogatej Austrii, w trudnym górzystym terenie możemy jeździć pełne 10 dni. U nas równowartość tej kwoty nie starczy na podróż w te i z powrotem polską A2. A gdy porównamy zarobki to już jest to totalny ABSURD !!! W Niemczech autostrady są w ogóle bezpłatne.

5. Gdyby taki Niemiec miał jeździć co dzień takimi drogami jak nasze z pewnością po czasie sam by tak jeździł jak Polacy. To nie wynika tylko z braku kultury kierowców. To wynika również z braku kultury wobec kierowców. Państwo samo sobie wychowywuje takie a nie inne zachowania, głównie agresywne.

Reasumując na forum chyba jest banda kretynów która nigdy nie jeździła samochodem a mimo to wszystkie rozumy pozjadała. Polecam przejechanie się po polskich drogach tranzytowo (tzn. z jednego na drugi koniec kraju, zwyczajnie samochodem osobowym) a potem zrobić to samo gdzieś na zachodzie. Wtedy może masa kretynów zauważy że na zachodzie ograniczenia 50km/h wcale nie przeszkadzają w jeździe. Gdyż nie są SZTUCZNE jak w Polsce.
    • Gość: the bil Re: Fotoradary zmniejszają bezpieczeństwo na drog IP: *.ver.abpl.pl 23.07.10, 19:01
      Prosze sprawdzić np na Zumi, jazda z Ustrzyk Dolnych do Świnoujścia zgodnie z przepisami zajmie 14h33min -985 km, W którym normalnym kraju taki odcinek jedzie się tyle godzin???
      Brak dobrych dróg jest tego przyczyną.
    • sobieski1683 Re: Fotoradary zmniejszają bezpieczeństwo na drog 23.07.10, 19:43
      Dlaczego sa radary bo sa niezdyscyplinowani kierowcy.
      Tylko skuteczne wychwytywanie i odpowiednie kary moga ograniczyc liczbe wypadkow powodowanych nadmierna predkoscia. W wielu krajach ustawodawcy juz dawno ten problem rozwiazali wprowadzajac odstraszajace kary np.utrate prawa jazdy na miesiac lub dwa po pzekroczeniu progu dozwolonej predkosci o 30 km/h i oczywiscie wysokie kary pieniezne . Sama kara pieniezna ze wzgledu na roznice w dochodach nie wszystkich jednakowo odsstrasza ale utrata prawa jazdy na miesiac lub dwa to dla wielu przymusowy urlop lub nawet utrata pracy gdyy urlop juz wykorzystany..Nikt w Niemczech czy tez Austrii nie ryzykuje jazdy w terenie zabudowanym jazdy 80 km/h bo wie,ze moze slono zaplacic i nieuchronnie utracic prawkoi na miesiac lub dwa .Jezeli istniejace prawo nie skutkuje to warto podpatrzec sasiadow .Drogi w Polsce wszyscy znamy i wiemy jak bardzo uciazliwe jest po nich poruszanie i uczynmy wszystko aby kazdy niezaleznie jakim pojazdem sie porusza czul sie na nich bezpiecznie. Kazdy z nas dzieki Bogu inny i starajmy sie to zrozumiec i uszanowac.
      Zycze wszystkim szczesliwych powrotow.
    • Gość: Raf Re: Fotoradary zmniejszają bezpieczeństwo na drog IP: 91.214.0.* 23.07.10, 20:07
      warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,8171856,Grozny_wypadek_za_Jankami__Zablokowana_wylotowka.html
      na tym skrzyżowaniu nie ma fotoradaru, jakby ktoś uważał żę są niepotrzebne.
    • Gość: stanczyk Re: Fotoradary zmniejszają bezpieczeństwo na drog IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.10, 20:54
      WTF is Yanosik.pl?:)
      ...
      ciekawy problem z tymi fotoR...popatrzcie jak forum zapchane...
      jestem za fotoradarami pod warunkiem , że podniosą predkosci max w miejscach gdzie mozna jechac szybciej..
    • Gość: ggg Re: Fotoradary zmniejszają bezpieczeństwo na drog IP: *.e-wro.net.pl 23.07.10, 21:27
      Fotoradary powinny być ukryte i nie powinno być znaków zapowiadających radar. Tylko wówczas ruch odbywałby się zgodnie z przepisami i płynnie.
    • Gość: ja Re: Fotoradary zmniejszają bezpieczeństwo na drog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.10, 22:15
      Foto radary to zwykły BANDYTYZM, nic innego. Wyrywanie forsy w 'majestacie prawa' to nadal rozbój na wyrwę! Stawianie ich na łuku jezdni tak, jak to jest na Trasie Łazienkowskiej w Warszawie, to ZBRODNIA!
    • Gość: Andy Re: Fotoradary zmniejszają bezpieczeństwo na drog IP: *.obro.osi.pl 23.07.10, 23:03
      Dodatkowo informacja jak jest umieszczana wcześniej: "Kontrola szybkości - FOTORADAR" powoduje, że kierowcy zamiast patrzeć uważnie na drogę szukają słupka z fotoradarem. To stwarza dodatkowe zagrożenie.
    • Gość: Michu75 Re: Fotoradary zmniejszają bezpieczeństwo na drog IP: *.icpnet.pl 23.07.10, 23:03
      Niedawno będąc w Czechach zaobserwowałem ciekawą rzecz. Nie widziałem tam na terenie zabudowanym dodatkowych ograniczeń prędkości. 50 km/h w całej wiosce bez względu na to jak kręta by nie była. Dzięki temu można się skupić na drodze, a nie na znakach ograniczeń ustawianych przez drogowców. Fotoradarów też jakoś nie dostrzegłem. W Polsce nierzadko zdarzają się ograniczenia do 40 czy nawet 30 km/h tylko dlatego, że droga jest wąska. Przed czym ma mnie to uchronić?A może ma chronić pieszych? Może, ale dlaczego traktować ich jak imbecyli bez instynktu samozachowawczego? Każdy powinien wiedzieć, że na drodze może być niebezpiecznie. A może to dostosowanie prędkości do umiejętności tych mniej sprawnych kierowców? A może takich eliminować z ruchu? Prawo jazdy nie jest dokumentem obowiązkowym w Polsce, a nie każdy ma predyspozycje psychofizyczne by siadać za kółko.
    • Gość: macocha Re: Fotoradary zmniejszają bezpieczeństwo na drog IP: *.111.178.26.static.crowley.pl 23.07.10, 23:09
      Każdy z Was jest tutaj zayebistym mądralą... w praktyce jest gorzej.
    • Gość: gosciu Re: Fotoradary zmniejszają bezpieczeństwo na drog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.10, 01:13
      muszę się przyznać że pare razy złapałem się na tym że patrzyłem na prędkościomierz a nie na drogę
    • pamejudd Re: Fotoradary zmniejszają bezpieczeństwo na drog 24.07.10, 01:50
      @xaliemorph: jezdze na co dzien na Zachodzie i szlag mnie trafia za kazdym razem, gdy musze przyjechac do PL - tego kraju kretynow drogowych. Nie ze wzgledu na ograniczenia predkosci - bo nie musze nadrabiac krotkiego fiutka ich nieprzestrzeganiem - ale wlasnie ze wzgledu na ilosc bucow i wiesniakow, ktorzy jak ty, pozzerali wszystkie rozumy i chrzania ze "ograniczenia sa sztuczne".

Mobilka ci w zad, idioto drogowy...
    • Gość: Ash Re: Fotoradary zmniejszają bezpieczeństwo na drog IP: *.chello.pl 24.07.10, 02:43
      Artykuł sponsorowany.
      A polaczkowe chamstwo się nie nauczy, je treba tresować jak zwierzaki.
      Moge się założyć że po pierwszyych paru tysiakach wydanych na mandaty zaczną się wykształcać odpowiednie zachowania
    • wojujacyzdragami Re: Fotoradary zmniejszają bezpieczeństwo na drog 24.07.10, 07:03
      Stosuję tę technikę od początku pojawienia się radarów i mandatu jeszcze nie dostałem. Wypadku tez nie spowodowałem.
      Mam wrażenie że najniebezpieczniejsi są ludzie poruszający szybkimi samochodami, ze względu na krótką drogę hamowania względem innych samochodów i zajmujący się podczas jazdy telefonem, radiem, gpsem, tylko nie drogą.
    • badziewiak66 Re: Fotoradary zmniejszają bezpieczeństwo na drog 24.07.10, 08:27
      "Jebać obywatela " tak było za komuny i tak już zostało.
    • roweroraffi Re: Fotoradary zmniejszają bezpieczeństwo na drog 24.07.10, 09:17
      Wprowadzić pomiar liniowy mierzący prędkość średnią i skończą się problemy zwalniania tylko na chwilę. Tak to załatwiono np w UK.

Widać natomiast jeszcze jedną rzecz: Nasi kierowcy nie umieją odczytać z jaką prędkością można jechać w danym miejscu. Bo jak inaczej tłumaczyć zwalnianie do 53km/h na 70-tce?
    • Gość: oooo kurde! Re: Fotoradary zmniejszają bezpieczeństwo na drog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.10, 10:58
      Zapraszam na blog o telefonii komórkowej i sprzęcie: testkomorek.blogspot.com/
      Zawsze obiektywnie i konkretnie -bez ściemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka