Dodaj do ulubionych

Opel Zafira czy Kia Ce'ed SW

07.09.10, 19:31
Witam,
mam dylemat, prosze o pomoc/sugestie:-)
Chcemy kupic nowe auto dla rodziny 4 osobowej (drugie dziecko urodzi sie wkrotce). Mamy ograniczenia finansowe powiedzmy 67tys.
Potrzebujemy i chcemy - duzą przestrzen bagażową od 500l (wozek, wakacje, itp), auto stosunkowo duze(od ok 4500 i rozstaw osi ok 2600-2700), zawieszenie nie jest bez znaczenia (mieszkamy na wsi i dojezdzamy co dzien do miasta po drogach niekoniecznie asfaltowych:-) )
Nie musimy: wyprzedzac wszystkich na trasie, lansowac sie na miescie i wsrod znajomych.

Mam mozliwosc kupienia Opla Zafiry z rabatem 15% co dla wersji Enjoy daje kwote ok 67000 (silnik 1,6/115KM).
Opcjonalnie rozwazamy Kia Ceed SW z podobnym silnikiem za 5X000zl , lub silniejszym za ok 60000-63000. Wersji silnika i wyposażenia jest tu sporo dlatego nie podaje jakiejs konkretnej.

Tansze auto pozwoli nam np na zrobienie ogrodu wokol domu, wiec kusi:-)

Nie jestesmy moto-specami. Zasadniczo pytanie jest jedno: czy warto zaplacic 10.000 wiecej za Zafire czy odpuscic? Dodatkowe 2 miejsca nie sa tu czynnikiem rozstrzygajacym, sa niejako dodatkowo (wybor padl na zafire ze wzgledu na dosc duzy rabat ktory moge miec) - zakladam ze oba auta maja porownywalna wielkosc (zafira jest wyzsza), mozna dobrac podobne w miare wyposazenie. Bardziej chodzi mi o klase aut/niezawodnosc/wytrzymalosc zawieszenia - parametry niezalezne od standardu wyposażenia.

Bede wdzieczna za wszelkie sugestie. Dziekuje!
Obserwuj wątek
    • mjf1 Re: Opel Zafira czy Kia Ce'ed SW 07.09.10, 21:43
      Zainteresujcie się Octavią. Bagażnik bezkonkurencyjny. Solidna fura bez wyrazu, ale idealnie pasująca do wymagań.
    • tocqueville Re: Opel Zafira czy Kia Ce'ed SW 07.09.10, 22:03

normalnie bym polecił Zafirę, ale z tym silnikiem 1.6 to nie będzie demon przyspieszenia (to cieżkie auto)
      gdybym miał do wydania 60 tys. na nowe auto to brałbym kię - za tę cenę dostaniesz dobry silnik z lepszym wyposażeniem niż octawia czy zafira
      • qqbek Re: Opel Zafira czy Kia Ce'ed SW 07.09.10, 22:50
        tocqueville napisał:

>
        > normalnie bym polecił Zafirę, ale z tym silnikiem 1.6 to nie będzie demon przys
        > pieszenia (to cieżkie auto)
        > gdybym miał do wydania 60 tys. na nowe auto to brałbym kię - za tę cenę dostani
        > esz dobry silnik z lepszym wyposażeniem niż octawia czy zafira

Przy używanym gardłowałbym za Oplem... ale przy nówce przychylę się do opinii kolegi. Kia i tyle, także ze względu na świetne warunki gwarancji. Co prawda z aut powyższych jeździłem jedynie Zafirą... ale po pierwsze za bardzo mi się nie podobała, po drugie była właśnie z rzeczonym 1,6... wyścigowcem nie jestem, ale czasami trzeba też wyprzedzić na trasie (to tyle na temat Oplowskiego 1,6 w Zafirze).
    • elfkabezhaltera Praktyczne podejście 07.09.10, 23:44
      Czyli chodzi wam głównie o przestrzeń i "nie psucie" się ...

Sam mam Cyda SW i jestem zadowolony. Duży bagażnik, wysoko siedzi - 17cm - nad szosą.
      Silnik 126KM mi wystarcza.

Zafiry nie znam.

Dorzuciłbym jeszcze pod rozważania Dacię MCV - duży, niepsuje się, opracowany pod kątem kiepskich dróg. Ze wszystkimi bajerami wersja 105KM nie przekroczy 50 tysięcy ...
      dacia.pl/gama-dacii/logan-mcv/prezentacja/index.jsp
      Co do Skody - to też fajny wybór. "Stara" wersja jest jeszcze w sprzedaży, ale to chyba ostatnie tygodnie.
      www.skoda-auto.pl/pl/modele-osobowe/octavia-tour.html
      Wersja 102KM z pakietem Optimum i darmowym LPG to ciut ponad 50K.

• smierdzimizjapy Re: Opel Zafira czy Kia Ce'ed SW 08.09.10, 13:20
      Zrobilbym najpierw ogrod. Samochod i tak sprzedasz za kilka lat a drzewka i inne talatajstwa bardzo wolno rosna. Trzeba sadzic odrazu bo ci zycia na ogladanie nie starczy
    • cloclo80 Re: Opel Zafira czy Kia Ce'ed SW 08.09.10, 18:21
      Odpuścić Zafirę, założyć do Cee'da hak, kupić przyczepę.
      Przy takim rozwiązaniu nic nie naciska.
    • carfan Re: Opel Zafira czy Kia Ce'ed SW 08.09.10, 20:11
      Jeśli patrzysz za Zafirą i sporym bagażnikiem to popatrz na nowego Tourana. Prawie 700l + sporo schowków. Pod względem bezpieczeństwa też poprawiony - laserowe zgrzewanie i odpowiednia stal = większa sztywność. Musisz jednak liczyć się z wydatkiem ok. 70tyś. Inna sprawa, że jeśli potrzebujesz kredyt to w VW mają rozsądną propozycję. Ostatnio było na necie porównanie chyba Auto Świat. Najlepiej jednak samemu zorientować się.
    • josner Re: Opel Zafira czy Kia Ce'ed SW 09.09.10, 07:44
      1.6 115KM do ceeda to chyba najlepszy wybór. A moment obrotowy w okolicach 250-260 Nm może dać przyjemność z jazdy. Podejrzewam że weźmiecie wersję kombi.
      Możecie sobie jeszcze porównać bliżniaczą i30 - w tej samej klasie wóz jest lepiej wyposażony ale bagażnik jest mniejszy dlatego, że wygospodarowano więcej miejsca dla podróżnych na tylnej kanapie.
      No i chyba nie musicie bać się że wam ukradną ceeda, bo to przecież "koreański szmelc".
      • histe a moze citroen Berlingo 09.09.10, 07:55
        A może Citroen Berlingo ( wersja osobowa) 5-7 osobowy, mega duży bagażnik, ponad 20 schowków i niezły HDI, ale nie patrz na katalogi w necie, jak to u citroena są duze upusty ale w salonach. Sam niedawno kupowałem i uzyskalem niemal 30% upustu i za auto świetnie wyposażone dałem 61 tys.
        • josner Re: a moze citroen Berlingo 09.09.10, 11:04
          Mogliby sobie dać spokój z tymi pseudo mega upustami. Nikt normalny nie zapłaciłby 90 tys. zł za Berlingo. Nie mogliby od razu wystawiać auta za 60 tys?
          • histe Re: a moze citroen Berlingo 09.09.10, 11:45
            no system jest chory i poroniony traca na tym na pewno sporo klientow ale to chyba ich problem ;-) system ten jest chory do kwadratu bo okazuje sie ze kupujac za gotowke takie samo berlingo jako firma płace mniej niz jesli kupilby je jako osoba prywatna
            • ulubiony19 Re: a moze citroen Berlingo 09.09.10, 23:10
              Zafira to obecnie jeden z najfajniejszych minivanów, ale nie z silnikiem 1.6 pod maską!

Mierna dynamika i relatywnie spore zapotrzebowanie na paliwo to byłby pewnie powód, dla którego miałbyś ochotę sprzedać swoje auto;)

Generalnie ja, mając taki wybór, zdecydowanie postawiłbym na siiiida. Ofkoz tu też silnik absolutnie nie powala, ale to i tak inny świat.

Chyba pomyślałbym jeszcze nad Zafirą z innym napędem.

Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka