Dodaj do ulubionych

JAKIE OPONY LETNIE?

14.04.04, 09:28
Planuje zmiane opon... Mysle o DAYTON D200, ze wzgledu na dobra cene (170 PLN
ze zmiana i wywazeniem)...
znacie te opony? w testach na www.opony.com maja calkiem dobre oceny, ale nie
ma jak zdanie uzytkownika.
Jakie inne ewentualnie mozecie polecic?
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: JAKIE OPONY LETNIE? IP: *.fornfyndet.se 14.04.04, 18:21
      Zobacz;
      W tym roku najwiecej punktow w roznych testach dostaly nastepujace opony
      podaje tylko pare pierwszych marek z trzech pism.
      Automotor & sport; 185/65R15
      1.Continental PremuimContact i Nokian NRHi,
      Goodyear Eagle Ventura,PirelliP6,Dunlop SP Sport01 i Michelin Energy 8.
      Swiat Techniki szwedzki 205/55R16
      1.PirelliP7,Kumho EcstaKH11,Semperit Direction Sport,Nokian
      NRVi40,ContinentalContact,DunlopSP Sport01.
      Vi bilågare / my wlasciciele aut/ tak sie nazywa pismo;
      testowane najtansze warianty dostoepne na rynku;
      195/65R15
      Continental Eco>Contact3 najlepsze i najdrozsze.
      Barum Bravuris dobry zakup
      Daebica Furio dobry zakup
      Maloya Futura Sport Si dobry zakup
      Marshal Power Racer zle
      Galaxi MG-2 regumerowane /nalewki/ zle
      Nexen Classe Peremiere bardzo zle ,fatalne
      Goodride H-600 niebespieczne
      Champiro 65 niebespieczne
      Dayton D 200 pamietam te firme, jej opony mialy zle wlasciwosci na mokrym,moze
      obecnie sie poprawily,orza niewielkie przebiegi.Pzdr.Michal
      • Gość: Maciek Re: JAKIE OPONY LETNIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 20:28
        Witam!
        A co wiecie na temat FULDA DIADEM LINERO?

Pozdrovka
        Maciek
        • niknejm Re: JAKIE OPONY LETNIE? 14.04.04, 21:01
          Poszukajcie na www.adac.de, sekcja Reifentests.

Pzdr
          Niknejm
          • Gość: stefek Re: JAKIE OPONY LETNIE? IP: *.cs.bialystok.pl 15.04.04, 07:47
            Szukam 185/65R14 nie widzę na stronie ADAC. Podaj link jak masz wolną chwilę.
            • niknejm Re: JAKIE OPONY LETNIE? 15.04.04, 19:03
              Gość portalu: stefek napisał(a):

> Szukam 185/65R14 nie widzę na stronie ADAC. Podaj link jak masz wolną chwilę.

Weź rozmiar zbliżony, wyniki powinny być reprezentatywne:
              www.adac.de/Tests/Reifentests/Sommerreifen/185_60_R_14_H_03_2003/default.asp?ComponentID=48351&SourcePageID=8772

Pzdr
              Niknejm
              • Gość: stefek Re: JAKIE OPONY LETNIE? IP: *.cs.bialystok.pl 15.04.04, 19:51
                Tak się spodziewałem, żadna rewelacja. Najdroższe=najlepsze. Normalka. Patrząc
                na poszczególne pkt. to nie jest tak źle. 3 gwiazdki Conti i Bridgestone,
                reszta po 2 i barumy z matadorem 1. Zdziwiły mnie tylko dwie gwiazdki
                koreańczyków. Punktowo prawie równość. Tak czy tak ten test nie dał mi nic. To,
                że na conti kasy nie mam to wiedziałem. Popatrzyłem sobie też ceny. Np. bdg 50-
                70, "mój" rozmiar prawie środkowo czyli dajmy 60x~4,8=290 złociszy. Cena jak
                marzenie. W Polszy 350. Pozostaje fulda, kleber, unoroyal za niecałe 200.
                • niknejm Re: JAKIE OPONY LETNIE? 15.04.04, 20:08
                  Na ceny nie patrz. Są bez sensu - zerknij sobie np. na www.opony.com.pl
                  Poza tym dziwi mnie, że się dziwisz :-) Oczekujesz super jakości po tanich
                  oponach? Cudów (na ogół) nie ma.
                  Policz sobie, ile chcesz wydać, wybierz z cennika kilka opon i sprawdź je w
                  testach ADAC. Wybierz najlepsze z nich. I tyle...

Pzdr
                  Niknejm
                  • Gość: stefek Re: JAKIE OPONY LETNIE? IP: *.cs.bialystok.pl 15.04.04, 20:18
                    "kochany" Niknejm'ie! Przejrzałem opony.pl. baloon.pl i inne. Faktycznie ceny
                    są tańsze, bez dwóch zdań. Doliczmy jednak założenie i wychodzi prawie to samo.
                    Oceny na opony.com.pl są tak zróżnicowane, że kierując się nimi można dostać
                    dezynterii:):):). U jednego super na śliskiej, u drugiego mizeria. Na suchej to
                    samo. Te oceny są do dupy. Jeśli gościu pisze, że dębica pasio i kormorany są
                    ok. to ja wymiękam. Kupię chyba w wyprzedaży uniroyal 680 za 176 złociszy szt.
                    A niech tam.
                    • niknejm Re: JAKIE OPONY LETNIE? 15.04.04, 20:27

> Faktycznie ceny
                      > są tańsze, bez dwóch zdań. Doliczmy jednak założenie i wychodzi prawie to
                      > samo.

Różnie. Na ogół nawet po doliczeniu tych kiludziesięciu PLN wypada taniej, niż
                      ceny opon w serwisach gumiarskich (już z założeniem).

> Oceny na opony.com.pl są tak zróżnicowane, że kierując się nimi można dostać
                      > dezynterii:):):).

100% racji. Dlatego uzywam osobiście ADAC.

> Kupię chyba w wyprzedaży uniroyal 680 za 176 złociszy szt.
                      > A niech tam.

Tylko sprawdź, czy nie wepchną Ci opon sprzed 2-3 lat... IMHO nie ma sensu
                      takich kupować, guma też sie starzeje.

Pzdr
                      Niknejm
                      • Gość: stefek Re: JAKIE OPONY LETNIE? IP: *.cs.bialystok.pl 15.04.04, 20:59
                        Widzisz jak dobrze, że napisałeś. Nie pomyślałem o tym. Chciałem kupić w
                        internecie z wyprzedaży. Po rozpakowaniu dopiero bym zobaczył po symbolach.
                        W takim razie szukam dalej.
                        • niknejm Re: JAKIE OPONY LETNIE? 16.04.04, 12:53

> Widzisz jak dobrze, że napisałeś. Nie pomyślałem o tym. Chciałem kupić w
                          > internecie z wyprzedaży. Po rozpakowaniu dopiero bym zobaczył po symbolach.
                          > W takim razie szukam dalej.

Wystarczy, że zapytasz, jak będą potwierdzać z Tobą zamówienie (zwykle robią to
                          telefonicznie). Ew. możesz zawsze opony odrzucic przy odbiorze.

Pzdr
                          Niknejm
                          • Gość: stefek Re: JAKIE OPONY LETNIE? IP: *.cs.bialystok.pl 16.04.04, 19:25
                            Te uniroyal to opony z wyprzedaży, rok 2003. Zadzwonię i zapytam, który miesiąc.
      • Gość: Tomek Re: JAKIE OPONY LETNIE? IP: *.net 15.04.04, 08:01
        > Barum Bravuris dobry zakup

W ubieglym roku rozgladalem sie za nowymi oponami letnimi,nie znam firmy
        sprzedajacej opony w ktorej ktos powiedzialby cos dobrego o tych
        Barumach,jedyne co maja dobrego to cene.
        • Gość: Pitz Re: JAKIE OPONY LETNIE? IP: 81.210.87.* 15.04.04, 08:41
          Gość portalu: Tomek napisał(a):

> > Barum Bravuris dobry zakup
          >
          > W ubieglym roku rozgladalem sie za nowymi oponami letnimi,nie znam firmy
          > sprzedajacej opony w ktorej ktos powiedzialby cos dobrego o tych
          > Barumach,jedyne co maja dobrego to cene.

Jako były użytkownik też nic dobrego nie powiem. No, może że ciche, ale reszta -
          tragedia
      • Gość: oponiarz Re: JAKIE OPONY LETNIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.04, 22:03
        tak, testy w gazetach samochodowych - bywam czasem na imprezach organizowanych
        przez koncerny oponiarskie; fajnie jest popić z prezesem firmy i podyskutować o
        wyzszości przykładowo Conti nad Bridegestonem; a potem sie posmiac jak to Conti
        wykupiło dwumiesięczną reklamę AMiS i w dwóch testach od razu 1 miejsce; nie
        wierz z ten bełkot - sa oczywiście róznice w jakości i jest to związane z
        markami - ale testy gazetowe sa manipulowane przez reklamodowców, nawet ADAC
        nie jest wolny od tego
        Dayton pochodzi ze stajni Bridgestone - opona low budget - jednakze jest to
        całkiem dobra opona do spokojnej jazdy
        pozdr
    • Gość: Andrzej Re: JAKIE OPONY LETNIE? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.04, 20:12
      Popatrz na opony Pirelli P 3000 E, nie sa najnowsze, ale testy wypadly dla nich
      swietnie, a cena jest zachecajaca.
      • Gość: pepo Re: JAKIE OPONY LETNIE?- P3000 IP: 149.156.45.* 16.04.04, 13:45
        przejeździłem na nich 55 tys km przez 4 lata, były i są nadal OK.

P.
        • niknejm Re: JAKIE OPONY LETNIE?- P3000 16.04.04, 14:09
          Gość portalu: pepo napisał(a):

> przejeździłem na nich 55 tys km przez 4 lata, były i są nadal OK.

Potwierdzam. Jak za tą cenę są OK, osoba z mojej rodziny na tym jeździ, też
          miałem okazje przetestować.

Pzdr
          Niknejm
    • Gość: Ada$ Re: JAKIE OPONY LETNIE? IP: *.toya.net.pl 15.04.04, 21:21
      Nie wiem czy powinienes az tak bardzo brac pod uwage cene. Ja kiedys sie
      polasilem na niezbyt drogie Klebery i potem je przeklinalem. Dwie sie
      rozpierniczyly (zrobily sie bable). Koszty wyszly wieksze niz gdybym kupil
      prawdziwe opony. Teraz mam Continentale ContiEcoContact3 i jestem bardzo
      zadowolony. Samochod lepiej trzyma sie drogi jest cichszy mniej sie czuje
      dziury. Kupilem je przez internet i zaplacilem ok 30 wiecej niz za Klebery
      (razem z zalozeniem i wywazeniem). Nie warto oszczedzac na oponach. To Twoje
      bezpiecznstwo.
    • gregyoda Re: JAKIE OPONY LETNIE? 16.04.04, 12:50
      Ja jestem za DAYTON!
      Osobiście kupiłem D-100 bo poczytałem trochę opini na opony.com, i ludzie
      bardzo je chwalą! średnia 4.6! Nie polecam na pewno Dębicy.
      Porządne wydają się też KLEBER, FULDA DIADEM LINERO oraz te o wiele droższe
      Conti czy Pirelki.
    • mooj Re: JAKIE OPONY LETNIE? 16.04.04, 13:04
      bardzo jestem zadowolony z michelin xt1 (new energy)
      • niki27 Re: JAKIE OPONY LETNIE? 16.04.04, 14:21
        Tak, tylko dlaczego Micheliny są takie drogie? (Ten jeżdżę na new energy,
        polecam. Ale czy aż taka różnica jakości?)
        • Gość: mooj Re: JAKIE OPONY LETNIE? IP: *.spray.net.pl 16.04.04, 14:30
          w "moim" rozmiarze róznica nie była znacząca... za komplet 165/70R14 ze zmianą,
          wyważeniem kosztował mnie 1040 zł. Raczej jestem skąpy z natury (tj w
          większości podzielam opinie że jest drogo:) ale tak szczerze mówiąc ...1000 zł
          za dobre opony to jest akceptowalna cena. daytony kosztowałyby pewnie o jakieś
          280 zł taniej ale ... no bardziej boli mnie że kupilem produkowane nie w Polsce
          (tzn chyba:) aniżeli "drogie"
          pozdrawiam
          • Gość: Henio Re: JAKIE OPONY LETNIE? IP: *.sympatico.ca 17.04.04, 00:34
            Elvin chce zakladac letnie i pyta sie o jak najznizsza cene, hehe ... zmiana z letnich na zimowki
            i odwrotnie to tez koszt, nie? Chyba, ze Adam Slodowy znowu cos wymyslil z cyklu zrob to sam

Koreanskie Kumho Ecsta przy ostrej jezdzie na niskioprofilowych jest swietna do 15K (pozniej
            glosne!) za zdecydowanie mniej kasy niz np. Pirelli P Zero czy Bridgestone Touranza albo
            mieciutkie Yokohamy, ktore sluza dluzej ale sa ponad dwukrotnie drozsze. Ja polecam all
            season Goodyear Eagle RS-A (ciche i twarde - zadkosc!), na ktorych nawet przy 17 calowkach
            przejezdzilem zime, a teraz jak sie ocieplilo to widze dlaczego Goodyear, jako jedyna firma w
            biznesie, dalej pozostala w rekach Jankesow!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka