Gość: Skalpel Re: 3000 klientów na Model S IP: *.e-wro.net.pl 21.12.10, 16:33 8000 akumulatorow w 1 aucie !? w podlodze ? BUAHAHAHAHAHA :D bzdura... pozatym smaochody elektryczne to gadzet dla nowobogackich pseudoekologow. :) slepa galaz techniki Link Zgłoś
Gość: butz Re: 3000 klientów na Model S IP: 91.188.123.* 21.12.10, 16:33 @gordon_3 Jak rozpędzisz się i skoczysz samochodem ze zbocza Wielkiego Kanionu, spadniesz podwoziem na jakiś głaz i te akumulatory zmiażdżą ci ciało to owszem - mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka :) Link Zgłoś
Gość: master Re: 3000 klientów na Model S IP: 46.112.106.* 21.12.10, 16:44 Ja to wiem. Ale w benzyniaku na kazde 100km tez nie wydajesz tylko na benzyne. Benzyniaki zawsze beda wymagac wiekszej troski i wkladu finansowego niz taki elektryk. Oleje filtry, paski, rozrzady, swiece, wtryskiwacze i mase innych pie...to koszty...duze koszty. A pozatym co tu gadac. Elektryczne pojazdy na dobra sprawe jeszce sie nie zaczely a tu juz serwuja ponad 400km. To tylko kwestia czasu jak widac chyba niedlugiego gdy zdetronizuja spaliniaki albo przynajmniej beda na rowni funkcjonalne. Link Zgłoś
Gość: romar Re: 3000 klientów na Model S IP: *.zone7.bethere.co.uk 21.12.10, 16:47 Cena tesli $75 000 i nadal rosnie bo cena srebra rosnie :) w 2012 spokojnie bedzie kosztowac $150 000 :) a przerobka zwyklego auta na elektryczne to $10 000 , i wygoda taka ze mozna sobie wybrac auto ktore sie lubi i je przerobic :) skoro nie widac roznicy to po co przeplacac ? :) Link Zgłoś
Gość: jełop Re: 3000 klientów na Model S IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.10, 18:47 Drogie Petrolheady. Chociażby nie wiem jakie przytaczano argumenty, to czy wam się to podoba czy nie, wszystkich nas czeka przesiadka na wozidełka zasilane czymś innym niż fet dinozaurów, który kiedyś się skończy. Link Zgłoś
Gość: butz Re: 3000 klientów na Model S IP: 91.188.123.* 21.12.10, 19:07 @jełop Dokładnie! No może nie skończy się tak z dnia na dzień, ale jeśli będziemy dalej ssać ropę jako zasilanie 100% transportu drogowego i ciągle zwiększać zapotrzebowanie (a złoża się kurczą), to po woli jej cena zacznie rosnąć aż napęd spalinowy stanie się ekstrawagancją dla bogatych. Poza tym wzrosną ceny transportu i w konsekwencji ceny wszystkiego co macie w sklepach. Dlatego za wczasu trzeba opracowywać i WDRAŻAĆ nowe technologie, żeby potem nie obudzić się z "ręką w nocniku". Jeśli teraz na drogach zrobimy bardziej zróżnicowany transport - część oparta na paliwach koplanych i część na alternatywnych, to wyjdzie to na dobre obu stronom - większa konkurencyjność a przy tym na dłużej starczy paliwa dla beznzynowych pojazdów. Wszystkim powinno na tym zależeć, jeśli ktoś chce się nazywać rozsądnym i przewidującym człowiekiem. Link Zgłoś
Gość: jacek Re: 3000 klientów na Model S IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 20:52 jełop i butz mają niestety rację, silniki spalinowe w końcu polegną. Rzeczywiście trzeba szukać alternatyw, prowadzić badania i wdrażać wyniki. Niestety, dużo jest też nadgorliwców, którzy jako zbawienie proponują (jak mówi pewien profesor) lekarstwo groźniejsze od choroby. Takim lekarstwem są samochody elektryczne zasilane z akumulatorów takich, jak obecnie dostępne w technice. Ani ceną, ani zasięgiem, ani realnym wkładem w ochronę środowiska te pojazdy jeszcze nie zasłużyły na produkcję. Jeśli się damy nabrać i wdepniemy w budowę infrastruktury do ładowania lub wymiany akumulatorów, pobudujemy fabryki akumulatorów i zaczniemy dopłacać do każdego zielonego samochodu, wyjdziemy na tym jak Zabłocki na mydle i przyblokujemy rozwój nowych technologii, gdy takie się pojawią. Tesla S to piękne nadwozie kryjące pomysł na jazdę donikąd, jeśli nie liczyć portfeli udziałowców. Link Zgłoś
Gość: electric_car Re: 3000 klientów na Model S IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 23:32 Ciekawy film dokumentalny, gdzie GM wypuścił w 1996 w USA pojazd elektryczny na rynek - model EV1, a korporacje naftowe wymusiły na rządzie zakaz użytkowania pojazdów elektrycznych- wszystkie prywatne pojazdy elektryczne zostały odebrane właścicielom i zezłomowane - możecie obejrzeć na youtube "who killed the electric cars". Tak oto prawo przyczynia się do zacofania ludzkości. Link Zgłoś
Gość: master Re: 3000 klientów na Model S IP: 46.113.95.* 22.12.10, 00:48 Tak. dokladnie ciekawe jest to ze kilkanasice lat temu GM zbudowal i rozpoczal sprzedaz pojazdu elektrycznyego o relanym zasiegu ponad 100mil. Jak to jest ze dzis taki zasieg jest gorna granica technicznych mozliwosci? Bzdura. Po szufladach szejkow owalaja sie zapewne nie takie projekty. Takze realne mozliwsci istenieja ale wdrozenie musi zajsc w sposob delikatny. Po prostu jest to wiedza ktora nie dotyczy zwyklego zjadacza chleba. Podobne prawidla dotycza takze innych sektorow rynku. Link Zgłoś
Gość: Hmm Re: 3000 klientów na Model S IP: *.wasko.pl 22.12.10, 11:32 Podobnie jak przedmowcy mam wrazenie, ze dane tego auta to skrajna manipulacja. Pare mocnych wcisniec gazu i pol dnia ladowania. Wiec to takie 5,6 do setki dla tych, ktorzy nigdy z tego nie skorzystaja, bo beda chcieli dojechac do domu ;) Link Zgłoś
kiler046 Re: 3000 klientów na Model S 22.12.10, 16:24 "To zdecydowanie będzie mój następny samochód - jeżdzę hybrydą i nie mogę się doczekać chwili gdy przesiądę się do samochodu elektrycznego... - do widzenia TDi ... - do widzenia turbodiesel ... - do widzenia 11 letnie polo ... - do widzenia LPG ... " 11 letnie Polo na gaz to nie hybryda a TDI to właśnie turbodiesel !!! Patrząc na Twój poziom wiedzy to ktoś Ci sprzeda pocket bike`a i będziesz pewien, że jeździsz ybrydowym motorem ;) Link Zgłoś
kiler046 Re: 3000 klientów na Model S 22.12.10, 16:31 poza tym skoro jeździsz samochodem przerobionym na gaz to nie wydaje mi się żebyś kupił rzadki samochód za 49 tys. $ który będzie najprawdopodobniej niezbyt tani w serwisowaniu.Inna sprawa jest taka, że o ile ten smochód do nas trafi to pozostaje mieć nadzieję że cena taka pozostanie a jest to raczej mało prawdopodobne kierując się przykładem tego krasnala moto.pl/MotoPL/1,88571,8516286,Mitsubishi_i_MIEV_od_160_800_zl.html Link Zgłoś
Gość: mądry Re: 3000 klientów na Model S IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 14:37 @ kiler046 Po pierszwe napisz czym jeździsz. Ja dałem za swój samochód 100 tys, a wiec jeżeli jeździsz czymś przyzwoitym to się pochwal - a jak nie to spadaj - z teoretykami nie będę dyskutował. Po drugie jeżdzę hybrydą i jestem sobie w stanie wyobrazić jak jeździ się samochodem elektrycznym więc jeźeli jeździłeś hybrydą to się pochwal - jeżeli nie to spadaj... dyskusje będę prowadził z osobami kompetentymi a nie obszczymurami którzy jeżdzą samochodami za 3000 "juro" Link Zgłoś