Dodaj do ulubionych

pomozcie wybrac samochod prosze

04.06.11, 09:57
witam,
dostane samochod sluzbowy i musze sobie wybrac, ktory chce, rzecz w tym, ze sie kompletnie na tym nie znam, musialabym kazdy samochod szukac w internecie i sprawdzac kazdy szczegol, przeraza mnie to :-(
moze znajda sie tutaj eksperci ktorzy mogliby doradzic;
bede tym samochodem przyjezdzac do polski, wiec argument p/kradziezy tez by sie liczyl (przepraszam jesli ktos sie poczul tym zdaniem urazony);
dla mnie osobiscie wazna jest klima, oraz wsparcie parkowania, na liscie sa hybrydy a ja nawet nie wiem, co to; jak sie czyms takim jezdzi, czy to praktyczne do tankowania/ladowania akumulatorow, bo one chyba czesciowo na prad ?
liste ulozylam od najtanszego do najdrozszego pod wzgledem podatku ktory bede musiala zaplacic od uzytkowania prywatnego, hybrydy sa najtansze, ale ja nawet nie wiem co to za cudo;
Brand Model Bluetooth J/N GPS
TOYOTA Auris 1.8 CVT SOL HSD 136PK (hybride) J N
TOYOTA Prius Liftback 1.8 CVT HSD Sol 136 PK (hybride) J J
Volvo S40 1.6 DRIVe Start/Stop 115 PK J J
Volvo V50 1.6 DRIVe Start/Stop 115 PK J J
AUDI A3 Sportback Attraction 1.6TDI E 105 PK Start/Stop DFP J J
Ford Focus 5d 1.6 tdci Titanium start/stop 115 pk J J
FORD Mondeo 1.6 TDCI 5DTrend 115 PK Econetic J J
VW Passat Berline 1.6 CRTDI 105pk DPG BMT Trendline J J
FORD Mondeo Clipper 1.6 TDCI 5DTrend 115 PK Econetic J J
Volvo S60 Kinetic 1.6 DRIVe 115 pk , J J
AUDI A4 Berline 2,0 TDI e 136 PK Start/Stop DPF N N
VW Passat Variant 1.6 CRTDI 105pk DPG BMT Trendline J J
BMW BMW 3 318 D 136 PK N N
VW Passat Berline 2.0 CRTDI 136pk DPG BMT Comfortline J J
Volvo V60 Kinetic 1.6 DRIVe 115 pk J J
FORD GRAND C-MAX 1.6 TDCI Titanium DPF 115 pk J J
Citroën Grand C4 Picasso 16HDi 110 BVM6 Business GPS J J
FORD Mondeo 2.0 TDCI 5DTrend 115 PK J J

z gory bardzo dziekuje za wszelkie wskazowki
pozdr
Obserwuj wątek
    • conveyor Re: pomozcie wybrac samochod prosze 04.06.11, 11:13
      Wszystkie beda mialy klimatyzacje i power steering, a hybrydami jezdzi sie tak samo jak normalnymi samochodami. Jesli firma placi, to po prostu obejrzyj kazdy z tych samochodow czy to osobiscie czy w internecie i wybierz ten ktory Ci sie najbardziej spodoba.
      • conveyor Re: pomozcie wybrac samochod prosze 04.06.11, 11:14
        Aha, teoretycznie hybrydy beda palic najmniej paliwa ze wszystkich.
        • sibet Re: pomozcie wybrac samochod prosze 04.06.11, 14:41
          Jest z czego wybierać! Zajrzyj na stronę www.autocentrum.pl/. Znajdziesz wiele informacji na temat poszczególnych modeli aut. Oczywiście warto też sięgnąć do oficjalnych stron producentów, jednak trzeba się liczyć, że auta będą przedstawione samych superlatywach. Mam wrażenie, że wszystkie auta z Twojej listy nie zawiodą!
    • thelma.3333 Re: pomozcie wybrac samochod prosze 04.06.11, 15:33
      dziekuje za wskazowki
      odnosnie hybryd to czy tam sie tylko tankuje, czy tez laduje ten prad? i jesli tak, to jak czasochlonne to jest? i czy jest problem z tym, moze to jakies specjalistyczne, takie jak samochody na gaz, nie wszystkie stacje maja gaz; to bylyby klopot wtedy
      • conveyor Re: pomozcie wybrac samochod prosze 04.06.11, 17:57
        Hybrydy tylko tankuje sie benzyna,i nie robi nic wiecej niz przy zwyklych samochodach.
    • michaelm3 Re: pomozcie wybrac samochod prosze 04.06.11, 16:00
      BMW BMW 3 318 D 136 PK
      AUDI A4 Berline 2,0 TDI e 136 PK Start/Stop DPF
      Volvo S60 Kinetic 1.6 DRIVe 115 pk
      Volvo V60 Kinetic 1.6 DRIVe 115 pk

I to by bylo na tyle. Po co sobie komplikowac zycie skoro mozesz ograniczyc sie do 4 najlepszych z listy, ktora przytoczylas.

Jedyna niewiadoma jest to S60, ktore dopiero niedawno weszlo na rynek ale jak do tej pory nie ma informacji o zadnych problemach w tym modelu.
      • thelma.3333 Re: pomozcie wybrac samochod prosze 04.06.11, 16:31
        dla kasy? :-)
        dzieki za wskazowki!
        • jszafranski Re: pomozcie wybrac samochod prosze 04.06.11, 17:59
          Wybierz priusa
          • thelma.3333 Re: pomozcie wybrac samochod prosze 05.06.11, 08:26
            widzialam ten filmik i mnie PORAZIL! na plus :-)
            www.youtube.com/watch?v=2eng94_flJw
            bylam juz zdecydowana na priusa, ale wyzej przeczytalam , ze hybrydy to benzyniaki; no to odpada, ja sie strasznie boje, ze kiedys ktos we mnie wjedzie, i mi samochod w ogniu stanie;
            wiec jednak musze wziac z listy diesla;
            • conveyor Re: pomozcie wybrac samochod prosze 05.06.11, 08:43
              W sumie argument dobry jak kazdy inny, jedni biora dizla bo taniej, inni bo dizlowe konie mechaniczne sa mocniejsze niz benzynowe a jeszcze inni bo dizel jakby co to sie nie pali.
      • zibin4 Re: pomozcie wybrac samochod prosze 09.06.11, 18:44
        > Jedyna niewiadoma jest to S60, ktore dopiero niedawno weszlo na rynek ale jak d
        > o tej pory nie ma informacji o zadnych problemach w tym modelu.

Nie znam szczegolow zasad posiadania samochodu sluzbowego thelma.3333, ale o ile mnie pamiec nie myli to w razie jakichkolwiek klopotow technicznych auto jest naprawiane na koszt lesaingodawcy a klient otrzymuje auto zastepcze. W takim razie czy auto jest problemowe czy nie w niewielkim stopniu dotyczy uzytkownika.
        • thelma.3333 Re: pomozcie wybrac samochod prosze 09.06.11, 19:20
          to prawda, ale prawda tez jest, ze kazde klopoty auta to moje klopoty; stracony czas i koniecznosc uzytkowania jakiegos auta zastepczego; wiec wolalabym tego uniknac;
    • dziala_nawalony Re: pomozcie wybrac samochod prosze 04.06.11, 21:31
      Wymieniasz calkiem rozne typy i modele!? ..a moze inaczej...czym do tej pory jezdzilas i co podobalo ci sie w tym aucie/tach? wowczas mozna cos ci dopasowac inaczej to strzelanie po omacku,a co sie tyczy kradziezy ...hmm tu sie kradnie wszystko co sie nawinie.
      • thelma.3333 Re: pomozcie wybrac samochod prosze 05.06.11, 08:28
        takie mam do wyboru po prostu
        teraz jezdze kia venga i tak szczerze w zupelnosci mi wystarcza
        to co sie w niej dla mnie liczy to: silnik diesel, klima, wbudowany gps i kamerka z tylu do wspomagania parkowania; reszta jest jak w kazdym przecietnym samochodzie, skrzynia biegow troche ciezko chodzi, ale tak ogolnie samochod ok;
        no nic, spojrze na te typy kolegi wyzej, mysle, ze jakis diesel sie tam trafi;
        • tocqueville Re: pomozcie wybrac samochod prosze 05.06.11, 09:48
          jesli jeździsz venga i ci wystarcza a na dodatek masz problemy z parkowaniem to nie bierz auta typu mondeo kombi, ford grand c-max, passat, picasso grand, audi 4 avant
          bo one są długie i dość duże
          wystarczy ci w zupełności kompakt: Auris, Focus, Audi a3, to wszystko przyzwoite auta, choć audi naturalnie się spośród nich wyróżnia :)
          ale może najlepszym wyborem będzie Toyota Prius

BMW ma napęd na tylną oś - nie wiem czy ci to potrzebne
          • adrian_ktostam Re: pomozcie wybrac samochod prosze 05.06.11, 12:41
            tu się wtrącę.

Jeżeli większość czasu samochód będzie jeździł po mieście, to tylko Prius, ale jeżeli większość czasu ona będzie jeździła w trasie, to Priusa stanowczo odradzam. Wtedy niech weźmie wygodnego diesla z mocniejszym silnikiem i bogato wyposażonego - BMW, Audi A4, A3.
            • thelma.3333 Re: pomozcie wybrac samochod prosze 05.06.11, 13:10
              tak, wiekszosc czasu bede jezdzic poza miastem ; co prawda odleglosci nie beda duze (do 50 km max) ale jednak poza miastem
              a dlaczego to ma znaczenie? bo dzis wlasnie widzialam w parku nowke priusa i znowu zaczelam mieknoc, ale ciagle o tej wybuchajacej benzynie mysle...
              • adrian_ktostam Re: pomozcie wybrac samochod prosze 05.06.11, 14:04
                Pisząc w dużym uproszczeniu, prius odzyskuje część energii, którą inne samochody tracą podczas zwalniania czy hamowania. Jeżdżąc po mieście, gdzie często zwalniamy i hamujemy, ma to sens i napęd hybrydowy jest w tych warunkach bezkonkurencyjny. Przy płynnej jeździe w trasie zalety napędu hybrydowego są wykorzystywane w bardzo małym stopniu, a przecież akumulatory swoje ważą. dlatego też na autostradach czy drogach szybkiego ruchu lepiej sprawdza się silnik diesla.
                • thelma.3333 Re: pomozcie wybrac samochod prosze 05.06.11, 14:49
                  no i niech mi ktos powie, ze pytanie na forum jest bez sensu;
                  dzieki wielkie!
                  • michaelm3 Re: pomozcie wybrac samochod prosze 05.06.11, 18:22
                    Powtarzam jeszcze raz:
                    BMW, AUDI lub VOLVO z listy ktora podalas wyzej.

Przepowiednie co niektorych odnosnie napedu na tyl w BMW sa troche na wyrost. W codziennej jezdzie nie sprawia on laikowi najmniejszego problemu a troche wyzsze od przecietnych umiejetnosci potrzebne do opanowania takiego auta potrzebne sa dopiero
                    przy bardzo agresywnej jezdzie.

Seria 3 BMW prowadzi sie za to najlepiej w klasie (najlepiej z calej Twojej listy), jest wzorcowo wykonana i niewiele wieksza od takiego Priusa (jezeli chodzi o latwosc parkowania).
                    Poza tym to samochod, ktorego prowadzenie sprawia najwieksza przyjemnosc w porownaniu do reszty aut z listy. I nie, nie jechalem Grand Picasso, Priusem czy nowym Passatem ale jakos moge sie zalozyc, ze satytsfakcja z jazdy nie dorownuja nawet w polowie BMW.

Nie bardzo chce mi sie wnikac gdzie mieszkasz ale jezeli to Francja czy nawet ktorys z krajow Beneluksu to do Polski masz kawalek i dodatkowo w codziennym uzytkowaniu bedziesz jezdzic
                    raczej poza miastem a w takim wypadku na dlugie trasy najwygodniejszym i najbardziej optymalnym rozwiazaniem jest diesel sredniej klasy.
                    W ostatecznosci to A3 jeszcze przejdzie...ale po co skoro masz wieksze, nowoczejsniejsze, bardziej komfortowe, szybsze i bezpieczniejsze A4!
                    • milos75 Re: pomozcie wybrac samochod prosze 05.06.11, 19:46
                      Skoro będziesz jeździć głównie poza miastem, to na Twoim miejscu z tej listy wybrałbym BMW 3, mimo że jestem fanem aut japońskich. Ale na Twojej liście nie ma np. Lexusa IS250, są za to hybrydy, które jak koledzy piszą, są super w mieście, ale na trasie niekoniecznie.
                      Audi czy Volvo są w miarę OK ale BMW 3 bije je na głowę. Koszty eksploatacji nie są istotne skoro firma płaci, w UK BMW 3 jest ulubionym autem służbowym. Dodatkowo będziesz w nim ładnie wyglądać :-)
                      • thelma.3333 Re: pomozcie wybrac samochod prosze 05.06.11, 19:56
                        haha, od razu tak trzeba bylo, ze bede w nim ladnie wygladac! :-)
                        wreszcie argument ktory calkowicie rozumiem ;-)
                        lexusa tez moglabym wziac, ale tez hybryda, wiec benzyniak, nie chce;
                        chyba w pierwszej kolejnosci tym bmw sie przejade; i fotke se strzele, a co :-)
                        • milos75 Re: pomozcie wybrac samochod prosze 05.06.11, 20:19
                          Nie no z tym wybuchaniem benzyn to zupełnie bez sensu, na ten argument nie zwracaj w ogóle uwagi. Cały świat poza Europą jeździ na benzynie, w Stanach praktycznie nie znają diesli, a powiedzmy sobie szczerze że Europa to coraz większe motoryzacyjne zadupie, a świat ucieka w nowe rozwiązania. Diesle są głośne, a samochody wybuchają głównie na filmach :-)
                          PS BMW 3 też bym wolał benzynę, zwłaszcza że nie Ty będziesz za nią płacić. A na fotkę czekamy :-)
                    • thelma.3333 Re: pomozcie wybrac samochod prosze 05.06.11, 19:54
                      dzieki ze napisales jeszcze raz;
                      mieszkam w belgii i to tez prawda, ze podroze do polski ta kia venga nie naleza do najbardziej komfortowych; a pamietam faktycznie raz bylam w podrozy sluzbowej i mialam bmw i komfort jazdy byl wysoki;
                      toyote prius juz skreslilam z listy, auris tak samo (jednak kluczowym tutaj jest dla mnie ze benzyniaki); z diesli mysle, ze umowie sie na jazdy probne tymi co wymieniles, plus audi a3, i wtedy zadecyduje;
                      • do.ki Re: pomozcie wybrac samochod prosze 05.06.11, 21:12
                        Ale BMW na Twojej liscie jest bez GPS i bez Bluetootha.

Twoja awersja do benzyniakow jest typowo belgijska (ciezko przekonac Belga, zeby nie kupil diesla, mimo ze w wiekszosci przypadkow jest to kompletnie bez sensu). W dodatku Twoj argument z wybuchajaca benzyna jest niesluszny. Musialabys zostac sprasowana miedzy dwiema ciezarowkami w korku, zeby doszlo do zdarzenia, ktorego tak sie boisz. Nie ma sensu sie tym kierowac przy wyborze auta.

Jesli pracodawca nie bedzie Cie naciskal w kierunku wyboru hybrydy (co oznacza, ze jestes bardzo cenionym pracownikiem, bo roznica w kosztach, ktore bedzie musial poniesc jest spora, wynika to z limitow odpisu podatkowego aut sluzbowych zaleznie od poziomu emisji), a Ty nijak nie dasz sie przekonac (co jeszcze w pewnych okolicznosciach da sie zrozumiec), to z Twojej listy przy danych zalozeniach (raczej male, latwe do parkowania, GPS i BT na pokladzie, wygodne na 1000-kilometrowej trasie i mozliwie malo chetnie kradzione w PL, no to zostaje tylko Volvo, ze wzkazaniem na V50, no i Audi A3, na trzecim miejscu Focus.
                        • michaelm3 Re: pomozcie wybrac samochod prosze 05.06.11, 22:56
                          do.ki napisał:

> Ale BMW na Twojej liscie jest bez GPS i bez Bluetootha.

To sobie zalozycielka watku oba przydatne gadzety za 300 euro dokupi.

Poruszany tutaj problem parkowania teoretycznie wiekszego samochodu klasy sredniej jakim jest seria 3 BMW w porownaniu do aktualnych, napompowanych modeli aut kompaktowych jest wyssany z palca ze wzgledu na faktycznie male rozmiary trojki.
                          Poza tym jezeli koszty nie graja znaczacej roli (oprocz tego wspomnianego podatku) to wybranie plastykowej wytloczki jaka jest Focus nad auto z Monachium byloby nieporozumieniem.

Majac do wyboru V50 (bedacy odpicowanym Focusem I-szej generacji) i nowe V60 osobiscie nie zastanawialbym sie nad mniejszym i starszym modelem.

PS.
                          Starajac sie byc obiektywnym wspomne tylko o tym, ze BMW 3 za pare miesiecy bedzie mialo nastepce...
                          No ale co z tego, skoro pod wzgledem rozwiazan technicznych i wlasciwosci jezdnych (mimo uplywu 6 lat od premiery) moze byc wzorem dla nowszych konkurentow.
                          • michaelm3 Re: pomozcie wybrac samochod prosze 05.06.11, 22:58
                            > Majac do wyboru V50 (bedacy odpicowanym Focusem I-szej generacji)

oczywiscie chodzilo o poprzednia generacje...
                          • do.ki Re: pomozcie wybrac samochod prosze 05.06.11, 23:47
                            > To sobie zalozycielka watku oba przydatne gadzety za 300 euro dokupi.

Dobry zart. Nie wiem ktora marka kaze sobie doplacac 300 euro za opcjonalny GPS, ale na pewno nie BMW.

> kompaktowych jest wyssany z palca ze wzgledu na faktycznie male rozmiary trojki.

Powiedz od razu, ze w BMW trojce jest po prostu ciasno. Zwlaszcza z tylu.

A co z podatnoscia BMW na kradzieze? I w Belgii, i w Polsce?
                            • thelma.3333 Re: pomozcie wybrac samochod prosze 06.06.11, 00:00
                              gps nie musi byc, mam wlasny; obecnie w kia venga tez jest wbudowany gps, i zauwazylam, ze ten moj wlasny przenosny jest dokladniejszy, wiec tragedii by nie bylo;
                              byloby milo gdyby byl, no ale bez tez ok;
                              a bluetooth to nie wiem do czego w samochodzie mi sie przydaje...

ale tym ze ciasno to mnie bardzo zmartwiles; to ma byc auto na 5 osob i ja de facto tyle potrzebuje; czy to znaczy ze tyle sie nie zmiesci albo zmiesci jak sardynki?
                              no, i chyba bym sie spalila ze wstydu, gdybym musiala w pracy sie przyznac, ze mi auto w polsce rabneli...
                              • milos75 Re: pomozcie wybrac samochod prosze 06.06.11, 01:35
                                thelma.3333 napisała:

>
                                > ale tym ze ciasno to mnie bardzo zmartwiles; to ma byc auto na 5 osob i ja de f
                                > acto tyle potrzebuje; czy to znaczy ze tyle sie nie zmiesci albo zmiesci jak sa
                                > rdynki?

Dlaczego dopiero teraz o tym piszesz? Oczywiście, że BMW 3 to nie jest auto do wygodnej jazdy dla 5 osób. 4 osoby jadą w miarę wygodnie, ale te z tyłu i tak nie mają za dużo miejsca na nogi. To jest nieduża limuzynka z tylnym napędem, środkiem idzie wał napędowy, który zajmuje miejsce na nogi dla osoby siedzącej na środku z tyłu - musi więc ona siedzieć okrakiem. Naprawdę GPS i BT to nieistotne szczegóły w porównaniu z tym, że nie napisałaś wcześniej swojego naprawdę istotnego wymogu co do auta.

W takim wypadku wszystkie wcześniejsze porady łącznie z moją można o kant tyłka potłuc i niestety pozostają Ci tylko nudne jak flaki z olejem Mondeo i Passat i jeszcze nudniejsze kompaktowe minivany Grand C-MAX i C4 Grand Picasso. Z czworga złego wybrałbym Mondeo. Już Ci nie zazdroszczę ;-)
                                • do.ki Re: pomozcie wybrac samochod prosze 06.06.11, 06:32
                                  > Dlaczego dopiero teraz o tym piszesz? Oczywiście, że BMW 3 to nie jest auto do
                                  > wygodnej jazdy dla 5 osób. 4 osoby jadą w miarę wygodnie, ale te z tyłu i tak n
                                  > ie mają za dużo miejsca na nogi. To jest nieduża limuzynka z tylnym napędem, śr
                                  > odkiem idzie wał napędowy, który zajmuje miejsce na nogi dla osoby siedzącej na
                                  > środku z tyłu - musi więc ona siedzieć okrakiem.

Dokladnie tak, plus "sportowa sylwetka", czyli dach, ktory z tylu wisi tuz nad pasazerami.

Ale faktycznie, zmienilas znaczaco warunki wyjsciowe, wiec i ja swoje typy musze wycofac. Zgadzam sie co do nudy Passata (bez polotu, w dodatku slabo z niezawodnoscia- obserwuje kolegow). Z Twojej listy wybralbym Audi A4 albo Volvo V60, z minimalnym wskazaniem na ten drugi, ale to ze wzgledow estetycznych. W ostatecznosci Volvo S60 i na koncu Mondeo.

Tylko gdyby okazalo sie, ze niektory z tych pieciorga osob, ktore beda podrozowac tym autem to dzieci, a dzieci oznaczaja cale sterty bagazu, przemyslalbym minivany. A z dwoch, ktore sa na liscie, wybralbym Grand Picasso ze wzgledow praktycznych. Ja wiem, ze prawdziwie mescy doradcy beda krecic nosem, ale trudno: wnetrze Citroena jest rozwiazane lepiej niz Forda.
                                • thelma.3333 Re: pomozcie wybrac samochod prosze 06.06.11, 07:21
                                  prosze na mnie nie krzyczec...przeciez te samochody wszystkie sa na 5 osob, skad mam wiedziec, ze 5 osob w fordzie to nie to samo co 5 osob w bmw? ...
                            • michaelm3 Re: pomozcie wybrac samochod prosze 06.06.11, 17:56
                              do.ki napisał:

> Dobry zart. Nie wiem ktora marka kaze sobie doplacac 300 euro za opcjonalny GPS
                              > , ale na pewno nie BMW.

Nigdzie nie napisalem, ze chodzi o dokupienie opcji z listy wyposazenia dodatkowego.

> Powiedz od razu, ze w BMW trojce jest po prostu ciasno. Zwlaszcza z tylu.

Troche nie bardzo wiem o co ci chodzi, jeszcze wtedy argument zalozycielki watku o potrzebie komfortowego wozenia 5-ciu osob nie byl nam znany wiec wzmianka o ilosci miejsca na tylnej kanapie byla nieistotna.

> A co z podatnoscia BMW na kradzieze? I w Belgii, i w Polsce?

Gdybysmy na serio chcieli brac pod uwage ten czynnik to dziewczyna do swojej listy musialaby dorzucic jeszcze Dacie i moze jakas wloszczyzne (poza cinquecento) bo to chyba jedyne marki, ktore nie ciesza sie jeszcze zainteresowaniem zlodziei.
                              Wszystkie AUDI, BMW, VW, FORDY, TOYOTY z listy to auta podatne w PL na kradziez. A VOLVO tez sie kwalifikuje do tej grupy jak kazdy nowy samochod na zagranicznych numerach
                              jezdzacy po naszym kraju.

W ubieglym roku przyjechalem na tydzien do Warszawy A4 '10 na niemieckich numerach.
                              Jazda po tym miescie nigdy wczesniej nie byla az tak uciazliwa jak wtedy, kiedy zaparkowanie w danym miejscu uwarunkowane bylo obecnoscia parkingu strzezonego.

Po Warszawie jezdza tysiace drozszych samochodow ale jednak auto z zagranicznym tablicami przyciaga zlodziei jak magnes wiec zainteresowana musi sie liczyc z ryzykiem.
                              • do.ki Re: pomozcie wybrac samochod prosze 06.06.11, 21:49
                                > Nigdzie nie napisalem, ze chodzi o dokupienie opcji z listy wyposazenia dodatko
                                > wego.

Nie musiales tego pisac. Skoro jednak, jak wynika z listy, to BMW nie jest wyposazone standardowo w GPS, to jesli chcesz miec GPS wbudowane, a tak bylo chyba w jednym z postow powyzej, to musisz je sobie dokupic jako opcje.

A z tymi kradziezami to troche demonizujesz. Auta sa kradzione albo na zamowienie, albo przez szczyli. W obu przypadkach Volvo bedzie mialo mniejsze wziecie niz BMW czy VW.
                        • ulubiony19 Niektórym to się powodzi..:) 05.06.11, 23:13
                          Jeździłem każdym z wymienionych w liście aut (niekoniecznie w tych konkretnych specyfikacjach) i pomijając w niektórych przypadkach pewien fakt (że diesel, no szkoda...), to każden jeden jest przynajmniej przyzwoity (ale o tym chyba wiesz, nie?:))
                          W zasadzie dla mnie wybór jest oczywisty i ultra prosty, mianowicie BMW 3. Skoro los tak się pieści, to wybierz najlepiej.
                          "3" to generalnie najprzyjemniejsze auto z tego zestawu. To wóz wystarczający na wielu płaszczyznach, jest niezła pod wieloma względami, a pod całą resztą wyśmienita i zachwycająca! Ja na przykład mam kupę powodów, by lubić to auto, a wcale nie noszę slipów z logo marki. Wiem, że lada moment pewnie pojawi się nowa "trójka", ale co mi tam! Jak dla mnie, to mogą ją klepać jeszcze przez 40 lat:)
                          Co do komfortu, który podobno cenisz, to w tym BMW jest bardzo dobrze. Nie chodzi mi tu o sam komfort ze strony pracy podwozia (Venga dość słabo ukrywa to, z czym koła walczą, więc seria 3 będzie o klasę lepsza, ale kosmosu z wiadomych przyczyn nie ma), ale o rewelacyjne fotele (wersja z "pompowaniem" mniammm), intuicyjność obsługi, jakość, przejrzystość, poczucie bezpieczeństwa i takie tam pierdy. No to w sumie jedno z tych aut, co mogę powiedzieć, że "dopieszczony".
                          Nie kategoryzuj (tak na płytko) aut wg. sposobu przeniesienia napędu (w sensie, czy na przód, tył, czy na wszystkie), bo to do niczego nie prowadzi. Wielu straszy, że auta tylnonapędowe są niby jakieś takie tam i lepiej wybrać coś z napędem na przód. A ja mówię gó... prawda, bo różnie to jest, a wielu takich wytrawnych kerofcóf ma auta z napędem na tył właśnie i próbują sobie chyba podrasować ego poprzez gadanie, jakie to są te auta tylnonapędowe i że nie dla wszystkich (auto ogólnie to nie wynalazek dla każdego, więc o czym tu gadać). Mając jakiś punkt odniesienia, to może się okazać, że auto tylnonapędowe jest właśnie bardziej przyjazne kierowcy, niż jakieś FWD, bo: naturalniejsze w reakcjach, bardziej przewidywalne, lepiej wyważone, później osiągające granicę przyczepności... A "trójka" to akurat auto bajecznie proste do jazdy, dające pewność, przewidywalność zachowań. No gdybym był apostołem, to bym powiedział, że to auto jest idealne dla lamerów. Poza tym liczą się się takie rzeczy, jak łatwość obsługi lewarka (jak ręczna skrzynia, biegi wskakują zawsze tam, gdzie trzeba), praca sprzęgła (mięsista, łatwa do wyczucia, niezwykle bezstresowo można "jeździć" w korkach), etc. Istotnie, w zimie może być różnie, bo BMW 3 łatwiej "zostać", a facet w Golfie/Focusie/Aurisie/... wyjechał bez jakichś większych czarów. Ale nie ma tragedii;) Poza tym jeśli widzi się dziewczynę w BMW 3 i jest tak, jak pisze jakiś koneser wyżej- ładnie:), to pewnie nawet pedały z Tigry będą Ci dywaniki pod koła wciskać. A już nawet nie wspominam o takich wrażliwcach jak ja!:)
                          Tak w ogóle to na Twoim miejscu odrzuciłbym auta mniejsze. Po co Ci, dajmy na to A3 właśnie, skoro możesz mieć A4. A4 of koz lepsze, a aut za dużych przecież nie ma. Są tylko za małe.
                          Odrzuciłbym też hybrydy, bynajmniej nie z powodu faktu zalewania baku benzyną, ale u Ciebie pewnie nie ma to większego sensu. Skoro można mieć BMW 3...
                          Ale nie mówię, że są złe. Wręcz przeciwnie, ja na przykład nic do Priusa aktualnego nie mam. Auto dobre w ogóle i w szczególe, nie tylko na tle innych hybryd. Ale jak jak to ja, zajebiście polecam się przejechać (w miarę możliwości of koz) każdym z wymienionych aut. A nóż Prius to właśnie to, czego szukasz.
                          Nie wiem kurczę dlaczego, ale bardzo optymalny wybór to też V40. Jak to się mówi, niby nic specjalnego, ale przyjemniaczek generalnie.
                          Jakbym mógł dodać coś od siebie do Twojej listy, to kolejnym autem byłaby Renault Laguna GT. Auto uniwerslane, cholernie dobre na długie wycieczki, idealne dla tych co lubią pierdyknąć 1000 km na dzień, z przerwą na S/S/O (Siku/Seks/Obiadek).
                          Pozdr
                          • jureek Re: Niektórym to się powodzi..:) 06.06.11, 10:52
                            ulubiony19 napisał:

> Tak w ogóle to na Twoim miejscu odrzuciłbym auta mniejsze. Po co Ci, dajmy na t
                            > o A3 właśnie, skoro możesz mieć A4. A4 of koz lepsze, a aut za dużych przecież
                            > nie ma. Są tylko za małe.

No i wyszło, że BMW 3 jest właśnie za małe.
                            Jura
    • thelma.3333 Re: pomozcie wybrac samochod prosze 05.06.11, 23:53
      dziekuje wszystkim za tak obszerne odpowiedzi!!! wszystko czytam sobie dokladnie i powolutku robie liste aut 'pozadanych', choc te argumenty do bmw sa bardzo przekonywujace;
      no a jak mowicie jeszcze, ze dziewczyna w bmw tak ladnie wyglada, to juz w ogole ;-)
      a tak na powaznie to zaczne od tego bmw, potem audi/volvo, mimo wszystko przejade sie tez priusem, moze cudu tutaj dokonacie i sie przestane bac benzyniakow, nawet jesli jej nie wezme;
      jeszcze raz dzieki, i jakby komus wpadlo jeszcze cos do glowy, to prosze o podzielenie sie kolejnymi wskazowkami; pozdrawiam!
      • ulubiony19 Re: pomozcie wybrac samochod prosze 06.06.11, 00:23
        > a tak na powaznie to zaczne od tego bmw, potem audi/volvo, mimo wszystko przeja
        > de sie tez priusem,

Super!:) Do tej pory jedna ciotka mówi mi "Michaś, poszerzaj horyzonty". Wujek w sumie też, ale raczej w innym kontekście, bo to alkoholik (po tylu latach doszedłem do wniosku, że to hobbysta jednak:)).

moze cudu tutaj dokonacie i sie przestane bac benzyniakow,
        > nawet jesli jej nie wezme;

Ja się boje dużych świn (z pochodzenia jestem wieśniakiem). Kaaaazdy ma swoje zboczenia;)

> jeszcze raz dzieki, i jakby komus wpadlo jeszcze cos do glowy, to prosze o podz
        > ielenie sie kolejnymi wskazowkami;

Jeśli chodzi o wskazówki, to robert888 wali świetne porady. Serio, kupy nie ma:)

Pozdrawiam
    • elfkabezhaltera Trolicha 06.06.11, 06:15
      :)
      • thelma.3333 Re: Trolicha 06.06.11, 07:22
        wypraszam sobie!
        • ulubiony19 Re: Trolicha 06.06.11, 20:14
          A ja tam dalej obstaję przy swoim. W końcu to Ty masz jeździć, a nie pasażery. W "trójce" nie jest po prostu ciasno, w tym aucie kierowca czuję się idelanie, pasażer z przodu też nie powinien narzekać, z tyłu trójka (osób) wejdzie i pojedzie, ale może mamrotać. Bez rozpasania.
          Ale jeśli faktycznie ilość miejsca i sposób zagospodarowania wnętrza (zapewniające bardzo dobre warunki na długich dystansach) to najistotniejsze czynniki dla Ciebie, to najlepiej wróżą minivany Forda i Citroena. Sam miałbym problem, który wybrać, ale Picasso wydaje mi się przyjemniejszy.

--

Przyjmę Ferrai 458 Italia jako darowiznę. Tylko poważne oferty.
          • thelma.3333 Re: Trolicha 06.06.11, 20:57
            czuje sie, jakbym wywolala burze w szklance wody :-(
            ostatecznie zrobie tak, ze wszyscy sie tymi samochodami przejedziemy i wtedy wybiore;
            nie, citroena na pewno nie wezme, i forda tez nie; jak juz to passat, ale chce mimo to zobaczyc te bmw i audi; priusa takze; ostatecznie przejechac sie nic nie kosztuje;
            dziekuje wszystkim za porady i pozdr
            • milos75 Re: Trolicha 06.06.11, 23:24
              Jeżeli zależy Ci na wygodnej jeździe w 5 dorosłych osób na dalekich trasach to z tej listy brałbym zdecydowanie Mondeo. Tak jak wyżej już ktoś napisał, jeśli wśród pasażerów masz dzieci, to wtedy i tylko wtedy minivan. Citroen jest dużo fajniejszy dla pasażerów od C-Maxa ale niestety mocno upierdliwy dla kierowcy. Jednak ostatecznie bym go wolał, bo C-Max ma niezbyt dobrze przemyślane wnętrze.
              Pozdr.
              • milos75 Re: Trolicha 06.06.11, 23:30
                PS I tak w żadnym nie będzie Ci tak ładnie jak w BMW, które niestety bym odpuścił tak jak i Audi, Volvo i Priusa. Żadne z nich nie zapewni wygody dla 5 osób. Z drugiej strony pamiętaj, że w żadnym aucie nie będzie Ci tak brzydko jak w Passacie i to nie jest żart :-)
                • thelma.3333 Re: Trolicha 07.06.11, 00:02
                  nie wiem; musze to przemyslec; ostatecznie to ja bede jezdzic tym samochodem, kolega wyzej prawde mi napisal, powinnam patrzec najpierw na moja wygode i komfort;
                  te jazdy probne to chyba najlepszy pomysl;
              • thelma.3333 Re: Trolicha 06.06.11, 23:55
                nie, dzieci wsrod pasazerow nie bedzie, w praktyce te 5 osob to tak do 200 km max mysle; nie, no citroena na pewno nie wezme, nie podoba mi sie zupelnie;
                • milos75 Re: Trolicha 07.06.11, 00:02
                  W takim razie skup się na Mondeo, to będzie moim zdaniem najlepszy wybór.
                  • michaelm3 Re: Trolicha 07.06.11, 01:18
                    Aaa tam, bierz BMW, od 200 kilometrow przejechanych takim sedanem w piatke nikomu nic sie nie stanie a ladna dziewczyna w BMW wyglada jakby po prostu wiedziala o co chodzi;-)))
    • precelos Re: pomozcie wybrac samochod prosze 09.06.11, 11:42
      Ja bym brał A4 albo BMW 318, wszystkie mają gó...ane silniki z tej listy, to niech chociaż będzie miło i wygodnie dla Twojego tyłka. A i plastiki będą milsze w dotyku :)
    • thelma.333 Podsumowanie 22.10.11, 22:42
      witam!
      no wiec mam już ten samochód i jeżdżę nim od 3 miesięcy; a oto podsumowanie okiem kobiety;
      jak przyszłam do pracy to samochód już czekał, wiec niczego wybierać nie mogłam;
      dali mi BMW, wiec teoretycznie najlepszy wybór, jak mi tutaj wszyscy radzili na forum;
      co mogę powiedzieć jako kobieta po 3 miesiącach jeżdżenia;
      po pierwsze od kiedy usiadłam za kierownice jest mi ciągle niedobrze bo jest bardzo niski; BMW ma bardzo niskie zawieszenie, na szczęście udało mi się podnieść siedzenie kierowcy na max wysokość, dzięki czemu w ogóle mogę nim jeździć, ale za to mam mało przestrzeni miedzy nogami a kierownica ;
      dodatkowo żeby zobaczyć ile mam na liczniku muszę się pochylić; wiec chyba standardem jest to niskie siedzenie, ale wtedy nawet pol godziny nie wytrzymuje, tak mi niedobrze
      ; generalnie samochód jest jak wyścigówka, zero praktyczności; nie ma kamerki z tylu, jak mój poprzedni kia venga, wiec teraz parkuje tylko przodem;
      mimo, ze jest dłuższy to ma mało miejsca w środku, generalnie wrażenie ciasnoty;
      nie ma wycieraczki na tylnej szybie;
      drzwi same się zamykają, jak je niedostatecznie szeroko otworze; ile razy mi już przyłożyły to moje...
      wsteczny ciężko wchodzi; nie raz i nie dwa chciałam ruszyć do przodu, a wrzuciłam wsteczny;
      a teraz prawdziwy hicior- nie ma kola zapasowego; myślałam, ze mi firma pożałowała, ale zaglądam do bagażnika a tam nie ma nawet miejsca na kolo zapasowe! wiec jak gdzieś w polu stanę to mam dzwonić po pomoc żeby mnie ratowali;
      wiem, ze to wszystko brzmi jak kapryszenie księżniczki, ale uwierzcie mi, jakbym mogla się zamienić z powrotem na moja kie venga, nie wahałabym się ani chwili (niestety zmiana samochodu jest spowodowana zmiana pracy, wiec taka opcja odpada, a szkoda :-(
      tak wiec, myślę, ze mój oryginalny post wykazał jedynie, ze naprawdę mężczyźni i kobiety patrzą zupełnie inaczej na te same sprawy, a co najmniej na użytkowanie samochodu;
      mimo to dziękuje wam bardzo za wasze wpisy i porady; na szczęście nie mogłam ich zastosować, bo bym pewnie teraz pisała: no, poszłam za waszymi radami, to żeście mnie urządzili! ;-)
      mam nadzieje, ze nikt nie poczuje się urażony tym postem;
      pozdrawiam wszystkich
      • billy.the.kid Re: Podsumowanie 23.10.11, 08:22
        jak wygląda ten PODATEK OD UZYTKOWANIA PRYWATNEGO????
      • tocqueville Re: Podsumowanie 25.10.11, 06:51
        od razu pisałem, żeby brać coś innego
        dyskutanci wybierali auto POD SIEBIE :) a nie pod ciebie
        ja też bym tej beemki nie brał - nie znoszę ciasnoty
        jeżdzę minivanem i już nie wrócę do pozycji sportowo-leżącej :)
        venga też ma podobny układ krzesełkowy choć to najwyżej mikro-mikrovan
        • thelma.333 Re: Podsumowanie 28.10.11, 21:14
          :-(
          tesknie za moja venga, chlip chlip...
        • michaelm3 Re: Podsumowanie 29.10.11, 03:04
          tocqueville napisał:

> od razu pisałem, żeby brać coś innego
          > dyskutanci wybierali auto POD SIEBIE :) a nie pod ciebie

jak ma sie to powyzej do tego co napisales ponizej w kontekscie obiektywnej opinii o aucie?

> ja też bym tej beemki nie brał - nie znoszę ciasnoty

Trudno bylo przewidziec, ze dziewczyna bedzie kwestionowac najlepiej prowadzace sie i najlepiej wykonane auto z calej przedstawionej w pierwszym poscie listy.
          Jezeli komus nie pasuje idealna pozycja za kierownica a wrecz dostaje od niej nudnosci to moze powinien zasiegnac porady na forum medycznym a nie auto-moto.
          Przedkladanie jakichs plasykowych wytloczek o gabarytach kontenera jakimi sa wspomniana Venga czy popularne mikrovany forda, citroena itp. nad najlepsze auto klasy sredniej i wylewanie swoich zali na forum jest po prostu zabawne.
          Znam megaatrakcyjne dziewczyny, wykonujace odpowiedzialna prace, ktore nie potrzebuja podwyzszac sobie statusu prestizowa marka ale wiem, ze nie mialyby najmniejszego problemu w dokonaniu wyboru przed ktorym zostala postawiona zalozycielka watku. I nie bylby to Prius, Picasso, C-MAX czy inny karton na kolkach.
          Widocznie autorka zalicza sie do innej grupy kobiet.
          • elfkabezhaltera Obśmiałem się jak ta norka :) 29.10.11, 11:15
            michaelm3 napisał ... dużo śmiesznych rzeczy:

No tak, osoba której nie odpowiada BMW to jakiś odpad ewolucji, prawda?
            :D
            • michaelm3 Re: Obśmiałem się jak ta norka :) 29.10.11, 16:03
              elfkabezhaltera napisała:

> No tak, osoba której nie odpowiada BMW to jakiś odpad ewolucji, prawda?
              > :D

To twoje slowa, ja spodziewalem sie troche innych wnioskow.
          • thelma.333 Re: Podsumowanie 29.10.11, 15:51
            nie wiem do jakiej grupy kobiet się zaliczam, ale wiem do jakiej Ty się zaliczasz: niewychowanych i nie posiadających kultury osobistej;

• michaelm3 Re: Podsumowanie 29.10.11, 16:08
              thelma.333 napisała:

> nie wiem do jakiej grupy kobiet się zaliczam, ale wiem do jakiej Ty się zalicza
              > sz: niewychowanych i nie posiadających kultury osobistej;

Haha, nie wiem skad u ciebie ta pewnosc ale gwarantuje ci, ze do zadnej z tych grup sie nie zaliczam... ale ciesze sie, ze trafilem w sedno choc nie spodziewalem sie tak agresywnej reakcji.
    • volkenban Re: pomozcie wybrac samochod prosze 28.10.11, 23:54
      Volvo S60 lub V60. Proponuję akurat te, bo są moim zdaniem najlepsze. A czemu Volvo? "Lubię jeździć Volvo, bo nie lubię wypadków." Na poważnie - to najbezpieczniejsze samochody z Twojej listy. :)
      • stuntman-mark Re: pomozcie wybrac samochod prosze 31.10.11, 02:25
        zawsze można sprawdzić co jest dostepne w ofercie select lub zdecydować sie na finansowanie w financial
    • michaelm3 Re: pomozcie wybrac samochod prosze 01.11.11, 00:12
      jolka7-p napisała:

> audi bądź citroen, ale bardziej citroen, fajną masz firmę, że sama możesz wybra
      > ć czym jeździć.

O!!! I to jest konkretna odpowiedz! 3 miesiace po fakcie, kobieta juz od dawna jezdzi, wszystko pozamiatane a tu Jola wyskakuje z tematem - audi badz citroen!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka