04.07.11, 15:28
Jak znam zycie to to da sie obejsc (tzn sfalszowac, skrakowac itp, itd...)
Czy macie jakies info na ten temat?
(Pd razu zaznaczam ze mnie to nie dotyczy, ale pytam tak z ciekawosci. Poniwaz sprawa jest z gatunku lamania prawa wiec osobiscie potepiam takie praktyki, ale znajac nas...)
Obserwuj wątek
    • zimnokrwisty Re: viatoll 04.07.11, 15:51
      > Jak znam zycie to to da sie obejsc (tzn sfalszowac, skrakowac itp, itd...)
      Jasne, równie dobrze można fantazjować o skrakowaniu np. kart kredytowych (np typu PayPass)
    • laptopek24 Re: viatoll 05.07.11, 14:51
      Cały problem polega na tym, że będziemy płacić na drogi, a pieniądze będą szły nie wiadomo gdzie. Tak było z opłatą paliwową, akcyzą. Gdzie te pieniądze na drogi są?
      I to najbardziej boli Polaków. Pieniądze na drogi są.... i ich nie ma. Cuda!
      • przemasboss Re: viatoll 23.08.11, 22:25
        Płacić i tak byśmy musieli a plusem tego systemu viaTOLL jest to że jest to system elektroniczny czyli jak dla mnie wygodniejszy.
        • diabelskipomiot Re: viatoll 24.08.11, 11:06
          wygodniejszy jak wygodniejszy - z całą pewnością bardziej logiczny - w końcu płaci się tyle ile się przejechało, a nie jedna opłata i rób Pan co chcesz

co do obejścia to raczej bym nie próbował, raz, że kary wysokie jak diabli, a dwa, że wykrywalność oszustów jest 4x większa jak w winietach i wynosi 80% (a jak uszczelnią, to będzie jeszcze więcej), więc raczej nie warto
          • jestklawo Re: viatoll 24.08.11, 12:53
            diabelskipomiot napisał:

>w końcu płaci się tyle ile się przejechało,

a tak konkretnie, to za co się płaci? Te pieniądze są księgowane na koncie: "remonty dróg"?Gdzie możliwość wyboru bezpłatnej drogi? Bezpłatny przejazd tirem przez centrum miasta nie jest żadnym wyborem.
            Żeby opłaty wam nie uciekały, możecie postawić zakaz wjazdu tirów na bezpłatne objazdy *

*- zakładam że pracujesz w tej branży, bo skąd wiesz że:

> co do obejścia to raczej bym nie próbował, raz, że kary wysokie jak diabli, a d
            > wa, że wykrywalność oszustów jest 4x większa jak w winietach i wynosi 80%

• robsonos Re: viatoll 24.08.11, 13:33
              jestklawo napisała:

> diabelskipomiot napisał:
              >
              > >w końcu płaci się tyle ile się przejechało,
              >
              > a tak konkretnie, to za co się płaci? Te pieniądze są księgowane na koncie: "re
              > monty dróg"?Gdzie możliwość wyboru bezpłatnej drogi? Bezpłatny przejazd tirem p
              > rzez centrum miasta nie jest żadnym wyborem.
              > Żeby opłaty wam nie uciekały, możecie postawić zakaz wjazdu tirów na bezpłatne
              > objazdy *
              >
              Na krótką metę to jest jakieś rozwiązanie (ucieczka na bezpłatne drogi), ale chyba nie na długo, bo kto lubi stać w korkach.

• babaqba Re: viatoll 24.08.11, 15:14
        laptopek24 napisał:

> Cały problem polega na tym, że będziemy płacić na drogi, a pieniądze będą szły
        > nie wiadomo gdzie. Tak było z opłatą paliwową, akcyzą. Gdzie te pieniądze na dr
        > ogi są? (...)

W kieszeni emeryta ze wschodu.

Zauważ, że w Polsce praktycznie cały naród siedzi na zasiłkach. Oficjalnie pracuje najmniejszy odsetek w Unii, około 50% zdolnych do pracy, ale zauważ, że większość z nich pracuje w dziedzinach nie wytwarzających wartości dodanej lub wręcz dotowanych. Pozostaje tylko garstka takich, których praca przynosi realne dochody. Olbrzymie podatki nałożone na ich pracę nie wystarczą, stąd trzeba łupić wszędzie, gdzie to możliwe. Nasze drogi, naszą przyszłość, nasz rozwój zżerają miliony "uprawnionych".

Dla ciekawości - dwór hrabiego Komorowskiego kosztuje podatnika 750 000 złotych dziennie. To więcej niż dwór królowej Anglii z jej pałacami, służbą etc. Każde pieniądze są w stanie wsiąknąć. Polska sarmacka i tyle.
        • kontik_71 Re: viatoll 24.08.11, 15:48
          Tak z ciekawosci spytam ile dni ma twoj rok :)
          • nazimno Widzisz, kontik_71, oni to jednak publikuja. 24.08.11, 17:30
            Kazdy sobie moze:

www.royal.gov.uk/pdf/annual%20report%201011/66862_2pg%20Summary.p1.PDF
            • kontik_71 Re: Widzisz, kontik_71, oni to jednak publikuja. 24.08.11, 17:48
              I co niby chcesz przekazac? Nie do konca przenikam twoja mysl.
              Budzet panstwa jest dostepny, budzet kancelarii tez jest dostepny wiec w czym problem?
              • nazimno Porownanie jest dobre. 24.08.11, 18:04
                Uruchamia myslenie i wnioskowanie.
                No i na koncu moznaby zadac pare pytan z gatunku "retorycznych".
                Wiadomo bowiem, ze nie uslyszy sie zadnej rozsadnej odpowiedzi.

• robsonos Re: viatoll 25.08.11, 11:21
          A co to ma wspólnego z tematem? Nie jestem fanem obecnej władzy, łatwo jej wykazać najróżniejsze błędy, ale sam Viatoll jest dobrym systemem. Pora skończyć z komunistycznym myśleniem, że wszystko powinno być za darmo. Oczywiście lepiej byłoby, gdybyśmy mieli "parę" kilometrów autostrad więcej. Zapewne stąd bierze się przede wszystkim opór przed płaceniem za przejazd.
          • kontik_71 Re: viatoll 25.08.11, 11:41
            Ma sie nijak do tematu ale jest dobrym momentem na marudzenie i lekkie przeinaczenie faktow :)
          • jestklawo Re: viatoll 26.08.11, 21:27
            robsonos napisał:

>Viatoll jest dobrym systemem

dla Donka na pewno. Zapłacił austriackiej firmie Kapsz (tak sie chyba to czyta, cranmer co nie? :) 4,5 mld PLN za system "na gotowo" (nigdzie tyle Kapsz nie zarobił). Opłat zebrali 30 mln PLN. Mniej o 40% niz zakładano. Donek, dla oka, żąda odszkodowań od Kapsza. Kapsz mówi: nie ma problemu, ile trzeba zapłacić? 10 mln PLN? Wszak żeście nam życie uratowali (jak kiedyś Gierek Berlietowi, tylko że Gierek zrobił to bezinteresownie, bo chciał pokazać że jest nowoczesny). Jedyne co mnie nurtuje, czy zwyczajoowe 10% prowizji załatwiło sprawę :)))

>Zapewne stąd bierze się przede wszystkim opór przed płaceniem za przejazd.

a pomyślałeś kiedyś, że nie każdy lubi być dymany?
            • robsonos Re: viatoll 27.08.11, 12:13
              jestklawo napisała:

> >Zapewne stąd bierze się przede wszystkim opór przed płaceniem za przejazd.
              >
              > a pomyślałeś kiedyś, że nie każdy lubi być dymany?

Pomyślałem. Nie uważam jednak, że e-myto jest złym pomysłem. Nie jestem fanem Donka, co nie oznacza, że wszystko co powstaje za jego rządu jest złe. Czy Viatoll się sprawdzi - tego nie wiadomo? Start ma trudny, ale na osiągnięcie dobrej efektywności należy poczekać.
          • wolfgang87 Re: viatoll 26.08.11, 22:00
            >Pora skończyć z
            > komunistycznym myśleniem, że wszystko powinno być za darmo.

Oczywiście, że nic nie jest za darmo. Za to płacimy podatki, opłaty paliwowe, akcyzy.

Dla wielu ludzi fakt, że tranzyt nie idzie krajowymi się nie liczy. I nie policzą ile oszczędzamy dzięki temu kasy, na ofiarach, na leczeniu rannych, na odszkodowaniach, na korki.

A argument, że skoro nie jeżdże, to nie chcę płacić jest żałosny, bo korzystasz z usług firm, które muszą towary jakoś dowieźć. I jeśli skasujemy je na autostradach, to zapłacisz za to w cenie jedzenia, RTV/AGD, przesyłek kurierskich. A potem fala podwyżek się rozleje aż do warzywniaka i fryzjera pod blokiem.

Już zapłaciliśmy za te autostrady. I za ich utrzymanie też. Nie bój się.
            • robsonos Re: viatoll 27.08.11, 12:22
              wolfgang87 napisał:

> A argument, że skoro nie jeżdże, to nie chcę płacić jest żałosny, bo korzystasz
              > z usług firm, które muszą towary jakoś dowieźć. I jeśli skasujemy je na autost
              > radach, to zapłacisz za to w cenie jedzenia, RTV/AGD, przesyłek kurierskich. A
              > potem fala podwyżek się rozleje aż do warzywniaka i fryzjera pod blokiem.
              >
              > Już zapłaciliśmy za te autostrady. I za ich utrzymanie też. Nie bój się.

Nie wiem czy zapłaciliśmy. Oczywiście masz rację, że obciążeń jest za dużo. Powtórzę jednak, że należy płacić za użytkowanie dróg.
              System dopiero wystartował, więc należy mu dać szansę.
              Oczywiście nie uśmiechają mi się podwyżki cen, ale to nie sam system jest winien, a ogólnie nadmierne obciążenie. I to z tym trzeba walczyć a nie z Viatollem.
              • edekmacedonski Re: viatoll 31.08.11, 02:08
                my swoje a viatoll swoje ;)
                Po ośmiu miesiącach przygotowań uruchomiony został elektroniczny system poboru opłat viaTOLL, który tylko przez pierwsze 54 dni funkcjonowania zarobił dla Skarbu Państwa prawie 80 milionów złotych.
                www.flota.v10.pl/Przychody,z,systemu,viaTOLL,systematycznie,rosna,66530.html
                • robsonos Re: viatoll 31.08.11, 10:24
                  Na odtrąbienie sukcesu Viatollu trzeba jeszcze poczekać. W końcu system nie jest idealny, są luki, które należy wyeliminować. Ale niech zarabia.
                  • jestklawo Re: viatoll 01.09.11, 08:12
                    robsonos napisał:

>są luki, które należy wyeliminować

na przykład wybudować kilka tysięcy km alternatywnych dróg

>Ale niech zarabia

i PIT i CIT też niech podniosą. I akcyzę. Bardzo dolega mi też brak opłat za stanie w korku. Przecież ci wszyscy kierowcy dłużej przez to użytkują drogi. I to ma być za darmo? Opłaty za grzybobranie też powinny być. Wędkarze płacą składki, a grzybiarze tylko korzystają za darmo. I jeszcze na tym zarabiają.
                    Im więcej opłat tym lepiej, na wszystkim powinni zarabiać
                    • robsonos Re: viatoll 01.09.11, 15:00
                      Reguła ogólna jest prosta. Albo należy płacić za korzystanie z niektórych dróg, albo wszystko pozostaje na utrzymaniu gmin i państwa. Płatności za korzystanie z autostrad nie są przecież polskim wymysłem.
                      Czy oburza Ciebie to, że za bilet do kina musisz płacić, albo za komunikacje miejską.
                      Ale fakt podatków generalnie jest za dużo i są za wysokie. Tutaj pełna zgoda.
                      • jestklawo Re: viatoll 02.09.11, 08:12
                        robsonos napisał:

>Albo należy płacić za korzystanie z niektórych dróg

mo właśnie: niektórych. Poproszę więc o możliwość wyboru

> albo wszystko pozostaje na utrzymaniu gmin i państwa

:) .... czyli ???....., no właśnie, moim. Jesteś takim antykomunistą, a tego nie dostrzegasz. Płacę podatki lokalne, państwowe, cena benzyny zawiera bóg wie ile opat na drogi, a wam ciągle mało

> Płatności za korzystanie
                        > z autostrad nie są przecież polskim wymysłem.

zgoda, mogę płacić, ale za drogi nowowybudowane, z parkingami, nowoczesne. Przecież istniejące, pożal się boże, drogi zostały wybudowane i zapłacone m.in. przeze mnie. Wstydziłbym się żądać kasy za przejazd czymś takim. I ciągle płacę za ich remonty. Przecież drogi służą nie tylko tym którzy po nich jeżdżą. Dlaczego tylko ja mam płacić za świeże bułki w sklepiku na osiedlu? I karetkę pogotowia, która musi po jakiejś drodze dojechać?

>za bilet do kina musisz płacić, albo za komunikacje miejską.

to jest mój wybór, nie obowiązek

• awatarnumer500 Re: viatoll 01.09.11, 08:00
            wszystko absolutnie nie powinno być za "darmo". ale drogi akurat tak. chyba że ty uważasz że za chodzenie chodnikiem też powinno się płacić (w ramach swojego antykomunistycznego myślenia).
            • do.ki Re: viatoll 01.09.11, 08:59
              awatarnumer500 napisała:

> wszystko absolutnie nie powinno być za "darmo". ale drogi akurat tak.

Drogi powinny byc za darmo... piekny postulat. Ale nieprecyzyjny. Czy nie powinno placic sie za korzystanie, czy tez powinny byc przez kogos tam budowane za darmo?

chyba że
              > ty uważasz że za chodzenie chodnikiem też powinno się płacić (w ramach swojego
              > antykomunistycznego myślenia).

Pytanie nie do mnie, ale odpowiadam: owszem, za chodzenie chodnikiem powinno sie placic i ja place. To sie nazywa podatki gminne.
            • robsonos Re: viatoll 03.09.11, 12:30

awatarnumer500 napisała:

> wszystko absolutnie nie powinno być za "darmo". ale drogi akurat tak. chyba że
              > ty uważasz że za chodzenie chodnikiem też powinno się płacić (w ramach swojego
              > antykomunistycznego myślenia).

Odpowiedź także do @jestklawo

Nie twierdzę, że obecny system - te wszystkie opłaty, które ponosimy, że to jest ok. Bo tak nie jest.
              Drogi mamy fatalne, autostrad mało.
              Powyżej opisałem dwie możliwości - państwo (i gmina) utrzymują całość lub niektóre drogi są płatne.
              Uważam, że ten drugi system jest sprawiedliwszy, bo płacisz jak wybierasz określoną drogę lub jedziesz za darmo. Twór wybór, to wybór jakości przejazdu. Za podwyższony standard płacisz.
              Po to właśnie powstał Viatoll. Można się spierać czy to najwłaściwszy system. Ale jeżeli mamy być normalnym państwem, to myto wydaje się dobrym rozwiązaniem. Np. podatek w paliwie nie jest w stanie rozróżnić tego jakiej klasy drogę użytkujesz.

Płaci się za różne rzeczy. Wstęp do Tatrzańskiego Parku Narodowego także kosztuje, choć tam nie płacisz za użytkowanie ścieżek górskich, ale przecież z nich musisz korzystać zwiedzając Tatry.

• elektro24 Re: viatoll 22.11.11, 20:46
      z tego co wiem mozna taki gadzet kupic na allegro pod nazwą "chip viatol", znajomy mówil ze dziala bez zarzutów.
    • elektro24 Re: viatoll 22.11.11, 21:15
      zwn51 napisał:

> Jak znam zycie to to da sie obejsc (tzn sfalszowac, skrakowac itp, itd...)
      > Czy macie jakies info na ten temat?
      > (Pd razu zaznaczam ze mnie to nie dotyczy, ale pytam tak z ciekawosci. Poniwaz
      > sprawa jest z gatunku lamania prawa wiec osobiscie potepiam takie praktyki, ale
      > znajac nas...)

z tego co wiem to jest sposób na obejście tego. znajomy kupil urządzenie na allegro pod nazwą "chip viatol" i bardzo sobie chwali.
    • josner viatoll dla osobówek z przyczepką 29.10.13, 22:20
      W Wiadomościach w tvp1 słucham i nie wierzę: jak ktoś doczepi sobie przyczepkę i pojedzie drogą "obramkowaną" viatollem to może otrzymać karę na podstawie monitoringu kamer z bramek. Za przejechanie każdej bramki kara może wynieść lub wynosi 3000 zł. Pokazali później gościa mającego starego merola dostawczaka, który ze swoim zepsutym urządzeniem w aucie minął około 80 bramek i dostał karę w wysokości ponad 200000zł.

Nie dziwię się, że kierowcy przez CB pytają się jak wjechać na starą S3...
      • josner viatoll dla osobówek z przyczepką pow. 3,5t 29.10.13, 22:25
        W kalkulatorze viatolla znalazłem że obliczenie stawki można zrobić również dla czegoś takiego:
        "Zespół złożony z pojazdu lekkiego i przyczepy o łącznej dopuszczalnej masie całkowitej pojazdu i przyczepy przekraczającej 3,5 t"

Czyli wszystko jest OK dopóki nie łączna masa auta i przyczepy nie przekroczy 3,5t.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka