Dodaj do ulubionych

...jakies opinie na temat SMART*A...

07.08.11, 22:55
...moja zona chcialaby wziasc w leasing to male pudelko smart....jak na miasto ponoc to autko super sie sprawdza...ale moze ktos podalby mi tu jakies inne opinie np. ile to cos pali albo jakie jest w uzyciu...no takie wlasne doswiadczenia mnie interesuja...czy warto to autko wziasc???..pozdro
Obserwuj wątek
    • qqbek Wziąć do ręki... 07.08.11, 23:35
      andrzejek4747 napisał:

> ...moja zona chcialaby wziasc w leasing to male pudelko smart....jak na miasto
      > ponoc to autko super sie sprawdza...ale moze ktos podalby mi tu jakies inne opi
      > nie np. ile to cos pali albo jakie jest w uzyciu...no takie wlasne doswiadczeni
      > a mnie interesuja...czy warto to autko wziasc???..pozdro

..to warto Słownik Poprawnej Polszczyzny.
      Co do moich doświadczeń- sąsiadka ma tego małego Diesla i sobie chwali. Za miasto tym nie wyjeżdża, a pomimo tego pali coś koło 4,5l ON na 100km (zapewnienia o niższym spalaniu, biorąc pod uwagę porę roku, gdzie klimatyzacja chodzi non-stop, między bajki, proszę, włóż).
      Raz jeszcze proszę... skoro stać was na Smarta, to stać was też na porządny słownik naszego miejscowego narzecza... tak więc proszę... bez "wziasc".

Pozdrawiam.
    • wielki_czarownik Sam nie jeździłem, ale 08.08.11, 01:20
      Znajomek użytkował jakiś czas ten wynalazek. Opinię miał taką - gdyby to kosztowało 15-20 tysięcy PLN to można, ale za tą kasę, jakiej żąda producent, to po prostu nie ma sensu. To coś w rodzaju skutera z dachem. Mało pali, łatwo zaparkować i na tym zalety się kończą. No chyba, że macie kasę i będzie to trzecie auto w domu. Ale to 2 osobowe "coś" z dynamiką Skody 105 w cenie fajnego samochodu. Poza tym skomplikowane to (turbo) i napęd ma na dupkę (co zimą generuje problemy).
      • elfkabezhaltera Nie ze wszystkim się zgodzę 08.08.11, 03:18
        wielki_czarownik napisał:

Jeździłem raz, z Warszawy do Radomia i z powrotem.

> Znajomek użytkował jakiś czas ten wynalazek. Opinię miał taką - gdyby to
        > kosztowało 15-20 tysięcy PLN to można, ale za tą kasę, jakiej żąda producent,
        > to po prostu nie ma sensu. To coś w rodzaju skutera z dachem. Mało pali,
        > łatwo zaparkować i na tym zalety się kończą. No chyba, że macie kasę i
        > będzie to trzecie auto w domu.
        Co do ceny trudno się nie zgodzić. Ale niestety, wszystkie jeździdełka kosztują ok. €10K. Za to parkowanie - genialne! To naprawdę świetny wóz do miasta. Natomiast co do drugiego samochodu w rodzinie - niech kobieta przemyśli Smarta pod kątem zakupów - tam nie ma zbyt wiele miejsca. Jeśli już chcecie jeździdełko, to Microcar/Ligier/Aixam mają bagażniki jak klasa C :)

> Ale to 2 osobowe "coś" z dynamiką Skody 105 w cenie fajnego samochodu.
        Na dynamikę nie narzekałem. Jechałem benzyniakiem. W trybie automatycznym. Ruszając ze świateł do 90km/h byłem pierwszy/jeden z pierwszych, potem mnie wyprzedzano. Moim zdaniem do jazdy w mieście wytarczało aż nadto.

> Poza tym skomplikowane to (turbo) i napęd ma na dupkę (co zimą generuje
        > problemy).
        Tu juz się nie wypowiem.
        • elfkabezhaltera Czy wziać 08.08.11, 03:22
          Osobiście bym nie wziął, bo gdy będzie mnie wstać na drugi wóz w domu, to owszem, dokupię jeździdełko. Ale nie Smarta, ale Ligier'a/Aixam'a. Jeszcze mniejszy, jeszcze wolniejszy, za to z kufrem jak duży samochód, oraz syn przed 18-tka pojeździ.
          www.aixam.com/en/
          • andrzejek4747 Re: Czy wziać 08.08.11, 13:44
            ...ja nie pisalem ze chcemy kupic tylko wziasc w leasing...tutaj bardzo duzo ludzi ma wlasnie samochody w leasingu...bierzesz autko na rok czy dwa w zaleznosci od umowy a po tym czasie znowu bierzesz nastepne nowe autko...i tak ciagle jezdzisz w sumie nowym autem...auto jest potrzebne do jazdy do pracy wiec rozgladamy sie za czyms malym i malo palacym i niedrogim...to tyle...pozdro
            • elfkabezhaltera Re: Czy wziać 08.08.11, 14:32
              No to bierzcie. Na dojazd do pracy - po mieście - jest świetny.
            • tpiat Re: Czy wziać 08.08.11, 16:47
              Sprawdź, czy nie ma go w jakiejś okolicznej wypożyczalni samochodowej, lub weź na jazdę próbną i przekonaj się sam :)
              • andrzejek4747 Re: Czy wziać 08.08.11, 19:28
                ...dzieki wszystkim za opinie...czyli...bierzemy...nie pisze juz wziasc bo mnie jakis polonista ustrzeli...pozdro
    • ratpoles_tamer Ja myślę, że byłoby jednak lepiej, 29.08.11, 15:35
      żebyś stąd spadał i doopy więcej nie zawracał.

Nieudacznych wyjechańców na polskich forach jest już dostatek i więcej nam ich nie trza.
    • simon_r Na początek wypożyczyć.... 29.08.11, 16:12
      są wypożyczalnie, w których można Smarta wziąć za ok. 60zł na cały dzień... to wystarczy do wypróbowania.
      Jeździ się Smartem bardzo fajnie. Jak już sie siedzi w środku to nie czuje się, że on aż taki mały... dopiero przy parkowaniu człowiek jest zaskoczony.
      Niestety pali całkiem nie mało bo nawet do 6l/100km.
    • bogdanows Re: ...jakies opinie na temat SMART*A... 29.08.11, 16:31
      www.serwismoto.netserwer.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka