Dodaj do ulubionych

problemy biegu jałowego

31.05.04, 14:47
Mam pewne problemy z obrotami na luzie w Toyocie Corolli 1.4- mam ok. 900
obr. na biegu jałowym i silnik lubi zgasnąć. Jak powinny być ustawione obroty
na luzie ? Byc moze te 900 obr. jest OK, wiec powinien sie przyzwyczaic?
beewdzieczny za popdowiedz
Obserwuj wątek
    • etom Re: problemy biegu jałowego 31.05.04, 15:02
      Gasnie na luzie czy przy ruszaniu ??
      • kg0607 Re: problemy biegu jałowego 31.05.04, 15:32
        Przy ruszaniu, na luzie nigdy, Dopiero go kupilem (uzywany 98r.), wiec sie na
        razie wczuwam.
        • mooj Re: problemy biegu jałowego 31.05.04, 15:38
          aż takie niewyczucie sprzęgła jest mało prawdopodobne:)
          prawdopodbne jest natomiast (wg mnie), że będziesz musiał sprzęgło sprawdzić.
          Może i głupoty piszę (typowy objaw to ślizganie a nie "skokowe łapanie" ale
          przy ślizganiu buksowanei mogłoby chyba taki efekt dawać) ale licz się z
          wydatkiem rzędu 650 zł (docisk+tarcza+wymiana). Nic innego nie przychodzi mi do
          głowy (filtry?)
          pozdrawiam
    • mooj Re: problemy biegu jałowego 31.05.04, 15:12
      jaki silnik? VVTI?
      900 to nie są niskie obroty jak na nie VVTI
      to ze lubi gasnąć na pewno nie jest normalne
      • kg0607 Re: problemy biegu jałowego 31.05.04, 15:33
        tp nie jest VVT - Corolla z 98r. Ale rowniez sadze ze nie sa zbyt niskie
        • mooj Re: problemy biegu jałowego 31.05.04, 15:40
          odpowiedziałem wyżej + uzupełnienie tu:
          japończyk? (JT?) przebieg? co do tej pory było robione? (niezbyt związane - z
          ciekawości pytam - używam corolli JT98 1.4 z przebiegiem 130 K i stąd
          zainteresowanie)
          pozdrawiam
          • kg0607 Re: problemy biegu jałowego 31.05.04, 15:44
            Chętnie odpowiem - przebieg 79000, wlasciwie nic nie bylo robione oprocz
            lakierowanie drzwi. Nic w silniku sie nie dzialo, przynajmniej w ksiazce
            serwisowej (serwis w toyocie) nic o tym nie ma. Prawdopodobnie po prostu trzeba
            sie przyzwyczaic. Trzeba dluzej przy ruszaniu jechac na polsprzegle i wtedy
            wyrownac obroty. Czy masz podobne doswiadczenia?
            • mooj Re: problemy biegu jałowego 31.05.04, 15:50
              nie ale to pewni emocno subiektywne
              po wymianie sprzęgła (125K ,pierwsze ~90K poprzedni użytkownik) musiałem się
              przyzwyczaic do szybszego łapania -wtedy owszem raz mi zgasł.
              przy relatywnie niedużym przebiegu właściwie nie mam żadnych rad..moze
              tylko..akumulator, opony (ze względu na rocznik jeśli te same od nowości),
              hamulce do sprawdzenia, płyn hamulcowy do wymiany i szerokiej drogi:)
              pozdrawiam
              • kg0607 Re: problemy biegu jałowego 31.05.04, 15:56
                Jeszcze tylko sie zastanawiam, czy podkrecenie obrotów coś by tu zmieniło.
                Kupilem ten samochod w Toyocie (komis) wiec powinienem auto super dostrojone.
                Ale to tylko teoria... pozdrawiam
                • mooj Re: problemy biegu jałowego 31.05.04, 15:58
                  to w ogóle się nie zastanawiaj i jedź tam
                  zgłoś problem - popros o opinie na piśmie
                  jakiej gwarancji toyota na rynku wtórnym udziela?
                  • kg0607 Re: problemy biegu jałowego 31.05.04, 16:03
                    To jest taka troche wirtualna gwarancja - nie ma nic na pismie. jest po prostu
                    program "Pewne auto", co oznacza ze w ciagu 1 roku auto ma dzialac sprawnie (w
                    razie zwyklej awarii). Ale nie wiem jakie sa doswiadczenia ludzi, ktorzy w
                    ciagu roku zglaszali sie z problemami. Pomysle czy tam nie jechac. Inna sprawa
                    ze auto bylo uzytkowane wczesniej bardzo (przesadnie) spokojnie, silnik chodzil
                    troche anemicznie, ale teraz po kilku godzinach jazdy jest jakby lepiej.
                    Podobno po kilku tygodniach silnik sie "dostraja" jesli mocniej sie cisnie...
                    • mooj Re: problemy biegu jałowego 31.05.04, 16:06
                      dostrajanie po 80K? pierwsze słyszę:) ale młody jeszcze jestem więc i uczyć się
                      czegos nowego nie żal
                      zerknij tutaj
                      www.forum.corollaclub.org/
                      może madrzejsi udziela ci pomocy
                      pozdrawiam
                      • kg0607 Re: problemy biegu jałowego 31.05.04, 16:08
                        duze dzięki za link. Nie, nie to ja sie raczej moge nauczyc tu od Ciebie, ja
                        mam mniejsze doswiadczenie. Podrąże ten temat, Dzieki za pomoc.
                        • Gość: Michal Re: problemy biegu jałowego IP: *.fornfyndet.se 31.05.04, 18:10
                          Obroty wolne sa prawidlowe,
                          Wystarczy wlac do zbiornmika paliwa troche byle jakiego czyscicieela wtryskow i
                          pojezdzic pare dni i wszystko wroci do normy.Nic nie regulowac,zreszta tam
                          niema co regulowac.Te obroty sa zaprogramowane.
                          Przyczyna tego stanu rzeczy jest paliwo kiepskiej jakosci.pzdr.Michal
                          P.S Po wlaniu i sie przejechaniu nastapi wyczysczenie ukladu wtryskowego i
                          wszystko bedzie okey.
                          • kg0607 Re: problemy biegu jałowego 31.05.04, 21:01
                            Czy mozesz mi powiedziec cos więcej na temat "czyscicieli wtryskow", co
                            konkretnie polecasz i jak to zastosowac?
      • Gość: wredny Re: problemy biegu jałowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.04, 18:27
        W Yarisie wolne obroty 525/min i przy wolnym puszczaniu sprzegla ruszy bez gazu
        • Gość: Michal Re: problemy biegu jałowego IP: *.fornfyndet.se 31.05.04, 18:43
          Yaris posiada silnik V-tech.Pzdr.Michal
          • niknejm Re: problemy biegu jałowego 31.05.04, 19:25
            Gość portalu: Michal napisał(a):

> Yaris posiada silnik V-tech.Pzdr.Michal

Michale, błagam... VVTi. Vtech w języku potocznym to użyteczne urządzonko do
            pomiarów przyspieszeń. Nie mylić z VTECiem :-)
            Co do meritum - dziwne. Stawiam na to, że autor wątku po prostu nie ma
            wyczucia. Dobrym pomysłem byłoby skonfrontowanie z innym egzemplarzem tego
            modelu.
            Jak jeździłem róznymi Toyotami, jakoś silnik nigdy mi nie zgasł...

Pzdr
            Niknejm
            • kg0607 Re: problemy biegu jałowego 31.05.04, 19:33
              Przyznaje, doswiadczeń w jezdzie Toyota nie mam żadnych. Jeździłem Oplem Corsa,
              słabszy silnik, słabe przyspieszenia, wszystko wolno i nudno. Tu zpuelnie
              inaczej, ale musze bardziej uważać. Poobserwuje troche - to moj 1-szy dzien
              posiadania Corolli
        • kg0607 Re: problemy biegu jałowego 31.05.04, 19:30
          No to w przypadku mojej corolli nie ma mowy o ruszeniu bez gazu
          • Gość: mooj Re: problemy biegu jałowego IP: *.spray.net.pl 31.05.04, 21:23
            a to niepokojące jest
            może rzeczywiście test porównawczy? jeździ tego od cholery i ciut ciut więc
            problemu dużego z "dobraniem pary" nie powinno być
    • ag2812 Re: problemy biegu jałowego 31.05.04, 23:25
      Czytając wasze wypowiedzi zastanawiam się o co chodzi. Chcecie ruszać bez gazu ?
      Każde auto przy ruszaniu bez gazu ma prawo zgasnąć, raz się uda raz nie, jak
      będzie z górki to ruszy jak będzie dołek to zgaśnie i tyle.
      Natomiast jeżeli jest problem to zamiast wymieniać sprzegło jak ktoś tu
      proponował wyreguluj je może jest za niskie i zbyt szybko łapie. Może ma rację
      kolega który podejrzewa złe paliwo, ale jeżeli nie ma innych objawów tzn auto
      nie szarpie przy przyspieszaniu i jeżdzi dobrze to raczej nie tu przyczyna. A
      obroty sa dobre i jeśli są stabilne to i tu nie ma co grzebać.
      • Gość: mooj Re: problemy biegu jałowego IP: *.spray.net.pl 01.06.04, 12:39
        hej hej ja nie napisałem -idź wymień sprzęgło:) napisałem że być może trzeba
        się liczyć z kosztami na wymianę
        to samo z ruszaniem -nikt nie postuluje ruszania bez gazu jako eksploatacji.
        jednak jesli z 2 bliźniaczych samochodów jeden to umożliwia - drugi nie (a ma
        wyższe wolne obroty) to może świadczyć to o jakims oporze -prawda? szczególnie
        jelsiby te wolne obroty zostało celowo podwyzszone przez gwaranta (ASO) aby coś
        ukryć
        pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka