Dodaj do ulubionych

almera a odglos zaworow

IP: 195.41.66.* 11.03.02, 16:35
Almera, 150 tys. przebiegu. Jak silnik zimny (pierwszy kilometr jazdy) to na
niskich obrotach wydaje mi sie, ze slychac zawory. Pan z serwisu twierdzi, ze
to niemozliwe i ze zawory maja automatyczna regulacje i ze to moze byc lancuch
rozrzadu ale nie ma sie czym przejmowac bo kilometry zrobily swoje, ...
bla,bla,bla....

czy pan w serwisie ma racje???
Obserwuj wątek
    • Gość: Szyszkow Re: almera a odglos zaworow IP: *.upp2.poczta.wroclaw.pl 11.03.02, 16:39
      Nie wiem, jak dwojka, ale wydaje mi sie, ze Almera I nie ma automatycznej
      regulacji zaworow.
      • Gość: Ziutek Re: almera a odglos zaworow IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.02, 20:35
        Gość portalu: Szyszkow napisał(a):

> Nie wiem, jak dwojka, ale wydaje mi sie, ze Almera I nie ma automatycznej
        > regulacji zaworow.
        Chyba jednak luzy kasowane automatyczne.
        W instrukcji do N14 '"Dla silników GA regularna kontrola luzów zaworowych nie
        jest konieczna. Przeprowadzić ją przy podwyzszonej głośności rozrządu."
        Hałas po rozruchu wystepuje w zależności od tego jak rozprowadzony jest olej.
        Najwyżej 20 sekund klekotania tylko wtedy gdy słabe smarowanie.
        Pozdrawiam
        • Gość: Mikolaj Re: almera a odglos zaworow IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 13.03.02, 09:31
          Mało istotna dygresja. N14 to Sunny ostatniej generacji, Almera I ma kod N15.
          pzdr
    • Gość: Marek Re: almera a odglos zaworow IP: 172.18.118.* 11.03.02, 16:51
      Po takim przebiegu automatyczna regulacja luzu zaworow jest najpawdopodobniej
      dosc zuzyta. Wydaje mi sie ze nie masz sie czym przejmowac. Wiele nowych
      silnikow z automatyczna regulacja zaworow wydaje ten klapiacy dzwiek pzez
      kilkanascie - kilkadziesiac sekund zanim olej nie osiagnie w regulatorach
      odpowiedniego cisnienia.
      • Gość: Niknejm Re: almera a odglos zaworow IP: *.pg.com 12.03.02, 18:06
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> Po takim przebiegu automatyczna regulacja luzu zaworow jest najpawdopodobniej
        > dosc zuzyta. Wydaje mi sie ze nie masz sie czym przejmowac. Wiele nowych
        > silnikow z automatyczna regulacja zaworow wydaje ten klapiacy dzwiek pzez
        > kilkanascie - kilkadziesiac sekund zanim olej nie osiagnie w regulatorach
        > odpowiedniego cisnienia.

W Hondzie Concerto dopóki silnik nie osiągnie optymalnej temperatury pracy, na
        wysokich obrotach (powyżej 5000) słychać to również. Ale zimnego silnika nie
        należy wkręcać na wysokie obroty! Dlatego np. w Hondzie S2000 elektroniczny
        ogranicznik obrotów działa przy dużo niższych obrotach niż na rozgrzanym silniku.

Pozdrawiam,
        Niknejm

• Gość: Marek Re: almera a odglos zaworow IP: 172.18.118.* 12.03.02, 18:54
          A w Grand Prix przeciwnie - "fachowcy" montuja specjalne termostaty nastawione
          na 160 F (70 C) zeby silnik byl stale zimny - mozna dzeki temu napompowac
          wiecej powietrza i benzynki do cylindra = osiagnac wieksza moc.
          • Gość: Niknejm Re: almera a odglos zaworow IP: *.pg.com 12.03.02, 19:29

> A w Grand Prix przeciwnie - "fachowcy" montuja specjalne termostaty nastawione
            > na 160 F (70 C) zeby silnik byl stale zimny - mozna dzeki temu napompowac
            > wiecej powietrza i benzynki do cylindra = osiagnac wieksza moc.

Przeca takie coś to zabójstwo dla silnika, a zysk z tego pewnie rzędu 2KM...
            Dla mnie to idiotyzm. Nie lepiej zamontować soft turbo (ale naprawdę soft, max do
            0.2-0.3atm)? Mniej rozwala silnik, daje lepszy efekt, a koszt, jeśli
            policzyć 'skasowane' silniki, pewnie wychodzi mniejszy...

Pozdrawiam,
            Niknejm

• Gość: Marek Re: almera a odglos zaworow IP: 172.18.118.* 12.03.02, 19:32
              Grand Prix juz ma sprezarke Eaton'a (M60). Niestety ciezko do niej zalozyc
              intercooler wiec "mistrzowie" robia takie numery. Zajrzyj na:

www.southfloridapulleyhq.com/gtp_products_frame.htm

jak chesz zobaczyc jakie "wynalazki" mozna wymyslec...
            • Gość: Marek Re: almera a odglos zaworow IP: 172.18.118.* 12.03.02, 19:34
              A tak sa reklamowane te termostaty:
              - Increases Mass Flow Rate of intake air, allows engine to cool down
              - Lower temperature than factory thermostats
              - Reduces engine's tendency to detonate
              - Reduce temperature of both the Incoming Air/Fuel Mixture and combustion
              chamber surface
              • Gość: Niknejm Re: almera a odglos zaworow IP: *.pg.com 12.03.02, 19:58

> A tak sa reklamowane te termostaty:
                > - Increases Mass Flow Rate of intake air, allows engine to cool down
                > - Lower temperature than factory thermostats
                > - Reduces engine's tendency to detonate
                > - Reduce temperature of both the Incoming Air/Fuel Mixture and combustion
                > chamber surface

Zapomnieli dopisać: decreases motor oil efficiency and causes engine to work in
                sub-optimal temperature. Hence increases engine wear, which allows American car
                industry to prosper ;-))

Pozdrawiam,
                Niknejm
                • Gość: kokos do ziutka IP: 195.41.66.* 15.03.02, 09:38
                  1. Almera, o ktora chodzi ma na 100% automatyczna regulacje zaworow. Sek w tym,
                  ze w serwisie zlekcewazyli moja uwage o odglosie zaworow. Tu zas ludzie pisza,
                  ze powinno sie cos podregulowac. Wiec pytanie jest takie: co i czy jest to
                  istotny problem?

2. Czy lancuch rozrzadu wymienia sie w almerze po jakims okreslonym przebiegu?
                  • Gość: Mikolaj Re: nie od ziutka, a od Mikołaja IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 15.03.02, 09:55
                    Gość portalu: kokos napisał(a):

> 1. Almera, o ktora chodzi ma na 100% automatyczna regulacje zaworow. Sek w tym,
                    >
                    > ze w serwisie zlekcewazyli moja uwage o odglosie zaworow. Tu zas ludzie pisza,
                    > ze powinno sie cos podregulowac. Wiec pytanie jest takie: co i czy jest to
                    > istotny problem?
                    >
                    Moim zdaniem nie jest to żaden problem. Jeżeli po rozgrzaniu silnika objawy
                    ustępują, to myślę że możesz spać spokojnie. Moja Micra (101 tyś km) też na zimno
                    pracuje trochę inaczej.

> 2. Czy lancuch rozrzadu wymienia sie w almerze po jakims okreslonym przebiegu?

Nie ma żadnego określonego przebiegu. Teoretycznie powinien wytrzymać do remontu
                    silnika. Jeżeli zużyje się wcześniej, to objawi się to bardzo słyszalnym łomotem.
                    Nie słyszałem natomiast o żadnym przypadku zerwania łańcucha w Nissanie. W mojej
                    poprzedniej Micrze przy 270.000 km łańcuch nie wymagał jeszcze żadnej interwencji.

Pozdrawiam
                    Mikołaj
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka