Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o KIA Venga?

03.04.12, 20:11
Zastanawiam się nad zmianą autka. Ostatnio byłem w salonie KIA i zaciekawiła mnie Venga. Do tej pory zastanawiałem się nad Roomsterem lub Octavią ( oba z silnikiem 1,2 105 KM - spalanie w normie, da się przyśpieszyć - obydwoma jeździłem ). W KIA przeraża mnie spalanie ( ostatnio czytałem że średnio spala ok. 8 literków, a ja jeżdżę ok. 30 tys. rocznie.)
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mariusz-ef Re: Co sądzicie o KIA Venga? 04.04.12, 07:31
      trochę nie w temacie:
      zarówno w przypadku octavii i roomstera należy się spodziewać spalania w okolicach 8 litrów/100 km
      nie mam zmiłuj
      • octavian-33 Re: Co sądzicie o KIA Venga? 04.04.12, 09:28
        W testach różnych gazetek motoryzacyjnych podobno spalały ok. 6,5 literka. Wiem, że niektórzy będą się śmiali, że patrzę na spalanie, ale nie będę udawał milionera. Mam trójkę dzieciaków i zależy mi na autku dość pojemnym. Obecnie mam octavię w TDI i naprawdę mało mi pali. Nowych ropniaków raczej bym nie kupił ze względu na filtry DPF. W czasie jazd próbnych te autka spalały ok. 6,4. Fakt, że nie szalałem. Prędkość w granicach ok. 100 km/h.
        Pozdrawiam
        • klemens1 Re: Co sądzicie o KIA Venga? 04.04.12, 12:34
          Pomyśl o octavii 1.2 tsi - spalanie bardzo małe, a lepiej jeździ od 1.6.
        • magdalena-20 Re: Co sądzicie o KIA Venga? 04.04.12, 21:25
          Ładne auto, moim skromnym zdaniem, zwłaszcza w kolorze ciemnego burgunda ;-) polecam.
          Octawianku, czy Ty jesteś malutkim chłopczyczkiem, że piszesz "autko", "literek benzynki", "gazetka"... itp, itd...;-)
          A już najbardziej mnie irytuje słowo "pieniążki"... ludzie.
          Pozdrawiam wiosenno-światecznie ;-)

• jeepwdyzlu a dla 5 osób to raczej 04.04.12, 22:48
            scenic
            picasso
            większe fordy czy tuareg
            albo duże kombi (naprawdę duże) passat minimum
            nawet używane
            w kii - fajnym aucie - będziesz się męczyć
            ciao
            jeep
            • jeepwdyzlu turan nie tuareg 04.04.12, 22:50
              :-)
              wesołych i mokrego
              j.
            • jszafranski Re: a dla 5 osób to raczej 05.04.12, 15:10
              Potwierdzam ze jesli nie jestescie pigmejami to nie bedzie wam zbyt wygodnie w Vendze (zreszta w octavii w 5 tez szalu nie ma).
              z nowych w cenie Vengi bedzie ciezko cos duzego wygodnego znalezc (chyba ze dacia mpv albo jakies berlingo itp).
              Venga, ix25, i30 czy ceed to moim zdaniem komfortowa podroz dla 4 pasazerow, chyba ze z tylu 3 dzieci (ale foteliki moga pobyc problemem).
              Faktycznie Gran Scenic, 4 Picasso, czy chocby Kia Carnival bylyby chyba lepszym rozwiazaniem. No i nie liczylbym tu na silnik 1.2 :)
          • loyezoo Re: Co sądzicie o KIA Venga? 05.04.12, 22:15
            magdalena-20 napisała:

..............A już najbardziej mnie irytuje słowo "pieniążki"... ludzie.

A niby dlaczego.Ja za małe "pieniążki" chętnie kupię auto....tym bardziej,że pieniążki to grzyby:)
    • fredoo Re: Co sądzicie o KIA Venga? 04.04.12, 08:56
      Popatrz na Fiat Sedici (Suzuki sx4). Z silnikiem 1,6 genz. pali 5- 7 w zalezności od ciężkości nogi.
      • pejotpe4 Re: Co sądzicie o KIA Venga? 04.04.12, 09:42
        SX4 to maleństwo, biorąc pod uwagę, iż autor posta ma rodzinę - dla dwóch osób starcza, ale bagażniczek to ma malutki. Poza tym, to spalanie - w mieście i 9 wciągnie, na trasie pomiędzy 6 a 7...
        • milos75 Re: Co sądzicie o KIA Venga? 04.04.12, 09:50
          Mój ojciec ma od jakiegoś czasu Suzuki SX4 w dieslu i nie narzeka, ale auto faktycznie małe, zwłaszcza bagażnik. On jeździ z reguły sam, więc jest ok, w dodatku potrzebuje takiego podwyższonego samochodu ze względu na pracę. Ale dla rodziny, jeszcze z trójką dzieci to moim zdaniem odpada całkowicie.
      • dx771 Re: Co sądzicie o KIA Venga? 11.01.13, 19:54
        Venga to fajne auto (choć ja nie lubię podwyzszanych - bo bujają), trochę tłucze zawieszenie.

Ale nie jest to auto RODZINNE dla 3 dzieci, może dla mniejszych rodzin lub jako drugie zamiast np. Corsy.

Jeździłem.
    • jeepwdyzlu Re: Co sądzicie o KIA Venga? 04.04.12, 09:27
      venga i 8 litrów?
      chyba zimą i w mieście
      mój accord 2,4 pali na trasie koło 7
      a jak jeździsz 30 tys to kup dieselka
      te od kii/hyundaya chwalone są
      na gaz bym się nie kusił - akcyzę podniosą lada chwila i cały rachunek ekonomiczny szlag trafi
      ciao
      jeep
      • octavian-33 Re: Co sądzicie o KIA Venga? 04.04.12, 09:33
        Ostatnio czytałem o filtrach DPF i trochę się tego boję. Mam TDI i naprawdę muszę się natrudzić żeby przekroczyć 6,5 literka na stówkę. Przeważnie w granicach ok. 5,5-5,8 l. przy prędkościach 110-120 km/h. Muszę podejść jeszcze do Hyundaya. Skoda przesadza z cenami i to bardzo.
        Dzięki i pozdrawiam.
        • darmowy1 Re: Co sądzicie o KIA Venga? 04.04.12, 13:55
          6,4 to miałem po jeździe na odcinku 120km z prędkością 140-150km/h, 4 osoby, opony zimowe i30 1.6 diesel

Jak wpakujesz rodzinę do auta takiego jak octavia z silnikiem 1.2 105KM (może chodzi o 1.6?) to i tak będziesz miał spore spalanie ze względu na to że silnik będzie musiał sobie poradzić z większą masą auta.
    • milos75 Re: Co sądzicie o KIA Venga? 04.04.12, 09:57
      Vengę oglądałem dość dokładnie i bardzo mi to auto przypadło do gustu. Niewiarygodne ile miejsca udało się uzyskać jego konstruktorom we wnętrzu i w bagażniku jak na tak niewielkie auto. Jednak jest to jak by nie patrzeć konkurencja dla Yarisa, dla rodziny z trójką dzieci mimo wysiłków konstruktorów moim zdaniem i tak będzie zdecydowanie przymałe. Pytanie jeszcze jak często jeździcie w pełnym składzie. Ale tak czy inaczej z podanych aut stawiałbym na nową Octavię.

A sam na miejscu autora wątku dokładnie przyjrzałbym się Chevroletowi Orlando - dobra propozycja dla większej rodziny w dobrej cenie. Są też na rynku inne niedrogie minivany kompaktowe jak Citroen C4 Picasso, ale tu już jest loteria co do tego jak się to auto będzie sprawować... Chevrolet może bardziej siermiężny ale wydaje się solidniejszy.
      • laisar Re: Co sądzicie o KIA Venga? 04.04.12, 11:58
        milos75 napisał:

> tak czy inaczej z podanych aut stawiałbym na nową Octavię.

MEIN GOTT!!! Wstydu nie masz, czy aż tak bardzo nie lubisz wątkotwórcy i jego rodziny? <;

Owszem, octavia to całkiem fajne auto - ALE PRZECIEŻ NIE DLA TRÓJKI DZIECI.

Już samo miejsce na środku jest mega niewygodne, ale co gorsza, także osoby siedzące z brzegów będą w plecy - i to dosłownie, bo oparcie kanapy tuż przy drzwiach to właściwie sam materiał tapicerki położony niemal bezpośrednio na nadkolu...

...A jeśli dzieci fotelikowe, to jest jeszcze gorzej, bo tych na zewnątrz po prostu nie da się przypiąć przodem do kierunku jazdy - oba mają silną tendencję, żeby skręcać w kierunku wnętrza auta.

Nie, no, naprawdę, po Tobie się tego nie spodziewałem - et tu, Brute...?
        • milos75 Re: Co sądzicie o KIA Venga? 04.04.12, 12:16
          Hehe, nie polecam Octavii ot tak sobie jako najlepszego auta dla rodziny z trójką dzieci, tylko wyraźnie napisałem, że stawiałbym na nią spośród trzech aut wymienionych przez autora wątku (Octavia, Roomster, Venga). Jakie auto wybrałbym gdybym nie był ograniczony propozycjami autora też napisałem (Orlando). Wad Octavii z punktu widzenia 5-osobowej rodziny już dokładnie nie opisywałem, bo przecież autor porusza się obecnie Octavią i chyba zna je dobrze. Gdyby te wady były dla niego dyskwalifikujące, chyba nie brałby Octavii powtórnie pod uwagę. Może rodzina autora rzadko przemieszcza się razem?

A tak w ogóle, to mam już trochę dosyć pisania któryś raz z rzędu tego samego - zwłaszcza, że wydawałoby się, że są to rzeczy oczywiste :-)
          • laisar Re: Co sądzicie o KIA Venga? 05.04.12, 11:48
            milos75 napisał:

> nie polecam Octavii ot tak sobie jako najlepszego auta dla rodziny z trój
            > ką dzieci, tylko wyraźnie napisałem, że stawiałbym na nią spośród trzech aut wy
            > mienionych przez autora wątku (Octavia, Roomster, Venga)

No ale właściwie dlaczego? Przecież ona dla 3 dzieciaków nie nadaje się w ogóle, nawet awaryjnie, nie tylko rzadko - i roomster, i venga będą pod tym względem znacznie lepsze. (Choćby dlatego że gorzej chyba być nie może...).

Może to moja nadinterpretacja, ale ja zrozumiałem, że octavian szuka większego pojazdu właśnie ze względu na trzecie dziecko. Naprawdę nie wyobrażam sobie, żeby jeździł z całą trójką już teraz...

(Chyba że on z tych bezfotelikowych i bezpasowych, ale to nawet nie próbuję myśleć w tamtą stronę).

(O orlando za chwilę).
      • adoptowany Re: Co sądzicie o KIA Venga? 04.04.12, 23:21
        milos75
        >
        > A sam na miejscu autora wątku dokładnie przyjrzałbym się Chevroletowi Orlando -
        > dobra propozycja dla większej rodziny w dobrej cenie. Są też na rynku inne nie
        > drogie minivany kompaktowe jak Citroen C4 Picasso, ale tu już jest loteria co d
        > o tego jak się to auto będzie sprawować... Chevrolet może bardziej siermiężny a
        > le wydaje się solidniejszy.
        >

zrobiłbym to samo, postawilbym na orlando. Sam mam czteroletnie doswiadzczenie z ta marka.Nasza tacuma przejechala prawie 100tys mil. nigdy nie zawiodla,a dwukrotnie zdarzyło sie ,ze smigala przez europe po dwa tys km w jednym etapie i z powrotem.Tydzien temu zostala wymieniona na chevroleta lacetti.Natomiast moje trzy francuzy pozostawily niesmak i nadwyrężone moje konto.W odwecie /dwa z nich/ zostały zezłomowane jako jedyne auta jakie dotychczas posiadałem przez dwadziwscia lat.
        • laisar Orlando (BYŁO: Re: Co sądzicie o KIA Venga?) 05.04.12, 12:26
          Ogólnie, orlando rzeczywiście wygląda nieźle, ale, niestety, przy 3 dzieci ma też poważny feler: środkowe miejsce na kanapie jest bardzo, bardzo wąskie - na tyle, że nie tylko nie da się tam przypiąć fotelika, ale nawet co większe nastolatki mogą mieć ciasno ):

img2.netcarshow.com/Chevrolet-Orlando_2012_1280x960_wallpaper_51.jpg
          (Nie pamięta dobrze, ale między klamrami jest chyba 30 cm).

Na co dzień można oczywiście wykorzystywać naprawdę obszerne miejsca w trzecim rzędzie (zmieści się nawet całkiem wysoki dorosły), ale w przypadku podróży z większą ilością bagaży znowu robi się marnie /: Jak na całkiem sporego drania, orlando ma niestety drugą wadę: mikry bagażnik - OIDP 450 l przy złożonych w podłogę fotelach w bagażniku. Normalnie by to wystarczyło, ale zredukowane do połowy przez pasażera w 3. rzędzie to już porażka...

Wielka szkoda, bo auto naprawdę jest fajne ]:
    • andip Re: Co sądzicie o KIA Venga? 04.04.12, 21:01
      Dla 5 osobowej rodziny, to moim zdaniem potrzebny jest już mini-van. A jest ich obecnie sporo: Ford C-Max (Grand), Toyota Verso, Mazda 5 (ale tuż przy ziemi), Opel Zafira (poprzedni model)...
    • octavian-33 Re: Chyba Berlingo. 05.04.12, 16:18
      Dziękuję za rady. Wczoraj i dzisiaj pojeździłem po salonach. Oglądałem i Orlando i C4, przy okazji wsiadłem sobie do Berlingo (dzieciaki z fotelikami) i okazało się, że nawet dużo miejsca w samochodzie i bagażniku.
      Pozdrawiam.
      Ps. Już nie będę octavianem-33.
      • pejotpe4 Re: Chyba Berlingo. 06.04.12, 09:31
        Wybierz to, co Ci się podoba i co ma dobry serwis (bo nie ma aut niezawodnych, a jak trzeba czekać na durną szybę trzy tygodnie, to się odechciewa nawet rzadko psującego się auta)...
        Moja rodzina to raptem 2+2 (bez opcji powiększenia, bo żona powiedziała: "veto"), ale w zeszłym roku rozglądaliśmy się za nowym autem - była jazda Vengą (ale to na maks 2+2), Sportage (dziwnie mały bagażnik, jak na całkiem spore auto), ix20 (mi się całkiem spodobał - zdecydowanie bardziej niż Venga, ale cenę to miał odpowiednio wyższą), ix35 - mój faworyt, ale bardzo głośne zawieszenie i spalanie znacznie wyższe niż podaje producent, Scenic - odpadł, bo żona zjechała go za trzy małe siedziska z tyłu - wolałaby coś bardziej uniwersalnego, bo dla dorosłych (przypadkowo) to się nie nadają, C4 Picasso - w sumie OK, ale jakoś nie przekonało mnie to akwarium za kierownicą - ale to bardzo subiektywne odczucie. W końcu zwyciężył rozsądek (90% czasu jeżdżę jednak sam) i wygrał nowy C4 - ale to maksymalnie na czteroosobową rodzinę bez wózka.
        • tay2 Re: Chyba Berlingo. 11.01.13, 15:39
          Kia to no name car.
          • soner3 Re: Chyba Berlingo. 11.01.13, 15:59
            tay2 napisał(a):

> Kia to no name car.

Gornikom podlączyli internet?
      • mapo0 Co w końcu kupiłeś? 13.01.13, 21:29
        Co w końcu kupiłeś? Kię Vengę?
        • octavian-33 Używaną Vengę, trzyletnią 1,4l benzyna. Ale po 20.01.13, 10:39
          czterech miesiącach się pozbyłem i wróciłem do octavii. Kia to porażka, przynajmniej dla mnie. Zawieszenia tragiczne, wali jak kuźni. Silnik taki sobie, ale cała reszto do bani, plastiki nędza.
          • mapo0 Re: Używaną Vengę, trzyletnią 1,4l benzyna. Ale p 20.01.13, 13:20
            Że Kia to (droga) tandeta, czułem już mając na kilka dni Ceeda jako autko zastępcze z wypożyczalni aut. Kupiłeś nową oktawkę?
            • octavian-33 Re: Używaną Octavię. 20.01.13, 13:54
              Pojechałem po nówkę 1,6 a później chciałem załóżyć LPG, ale musiałem trochę poczekać, bo musieli zrobić jakiś przegląd. Więc poszedłem sobie do ich komisu, i stała tam octavka 1,9 tdi z 2009r z przebiegiem 102 tys. Przebieg prawdopodobnie prawdziwy, była serwisowana u nich. Zapłaciłem więcej niż cena rynkowa o 4 tys. zł. Polizingowa. Od połowy września przejechałem 12000 km. i nic się nie dzieje. To moja druga od tego samego komisu.
              Pozdrawiam.
              • misiaczek1281 Re: Używaną Octavię. 20.01.13, 14:31
                octavian-33 napisał:

> Pojechałem po nówkę 1,6 a później chciałem załóżyć LPG, ale musiałem trochę po
                > czekać, bo musieli zrobić jakiś przegląd. Więc poszedłem sobie do ich komisu, i
                > stała tam octavka 1,9 tdi z 2009r z przebiegiem 102 tys. Przebieg prawdopodobn
                > ie prawdziwy, była serwisowana u nich. Zapłaciłem więcej niż cena rynkowa o 4 t
                > ys. zł. Polizingowa. Od połowy września przejechałem 12000 km. i nic się nie dz
                > ieje. To moja druga od tego samego komisu.
                > Pozdrawiam.

Ja już dawno wiedziałem że KIA to tandetne plastiki :) Dlatego wolałem dopłacić i kupić Volkswagena:) ale nie polizingowego i nie Diesel bo takie mają zazwyczaj większe przebiegi niż benzyna po prywatnym właścicielu....:) Poza tym 102 tys.km w 4 letnim polizingowym aucie to stan licznika ale niekoniecznie przebieg ;-)
              • mapo0 Re: Używaną Octavię. 20.01.13, 14:47
                A to też opcja. Octavka 2 combi? Zdradź ile dałeś :)
                • octavian-33 Re: Używaną Octavię II. 20.01.13, 15:10
                  45500 zł. U Lelka. Trochę daleko musiałem podjechać, ale pierwszą Octavkę też tam kupiłem i nie
                  narzekałem. Namiary na tego dilera dał mi znajomy, mówił mi że obsługuje firmę lizingową (przeglądy, itp), a później odkupuje te autka od nich i sprzedaje je w swoim komisie. Czy to prawda? Nie pytałem się o to, ale ja i kumpel na razie nie narzekamy na autka kupione u nich.
                  Właśnie przed chwilą byłem na ich stronie i widziałem taką czerwoną z mniejszym przebiegiem..
                  Muszę dodać, że w tej cenie wymienili mi rozrząd i pompkę wody. Chciałem się targować, ale oni powiedzieli mi że wymienią mi te rzeczy, ale targowania nie ma. Więc poszedłem na to. Tak samo miałem jak kupowałem pierwszą octavkę.
                  • misiaczek1281 Re: Używaną Octavię II. 20.01.13, 17:58
                    octavian-33 napisał:

> 45500 zł. U Lelka. Trochę daleko musiałem podjechać, ale pierwszą Octavkę też t
                    > am kupiłem i nie
                    > narzekałem. Namiary na tego dilera dał mi znajomy, mówił mi że obsługuje firmę
                    > lizingową (przeglądy, itp), a później odkupuje te autka od nich i sprzedaje je
                    > w swoim komisie. Czy to prawda? Nie pytałem się o to, ale ja i kumpel na razie
                    > nie narzekamy na autka kupione u nich.
                    > Właśnie przed chwilą byłem na ich stronie i widziałem taką czerwoną z mniejszym
                    > przebiegiem..
                    > Muszę dodać, że w tej cenie wymienili mi rozrząd i pompkę wody. Chciałem się ta
                    > rgować, ale oni powiedzieli mi że wymienią mi te rzeczy, ale targowania nie ma
                    > . Więc poszedłem na to. Tak samo miałem jak kupowałem pierwszą octavkę.

Dobry wybór bo niezniszczalny silnik 1,9 TDI to ostatni taki dzielny rycerz :)
                    Poza tym nowe Diesle są nie tylko bardziej awaryjne ale też dużo droższe od benzyniaków...przykład: Nowa Octavia 1,4 benzyna i 1,6 TDI 105KM - różnica w cenie to aż 18 000 zł !!! aż boję się pomyśleć po jakim czasie zwróci się te 18 000 zł na paliwie ? Po 7-8 latach? i to pod warunkiem że ktoś dużo jeździ...bo benzyna jest tańsza o 30 groszy od oleju napędowego ;-) Szerokiej drogi

www.skoda-auto.pl/Documents/models/Octavia/cenniki/O2XST13121302A.pdf
                  • mapo0 Re: Używaną Octavię II. 20.01.13, 20:23
                    pamiętam, że kiedyś ten salon w Opolu wygrał w rankingu salonów Skody pod względem jakości obsługi. Mam nadzieję, że byłeś dobrze obsłużony i autko będzie dobrze służyć :)
    • makova_panenka Re: Co sądzicie o KIA Venga? 11.01.13, 22:26
      Kup se Civica, kup se Civica.
      • ulubiony19 Re: Co sądzicie o KIA Venga? 12.01.13, 18:17
        Chłopie! Dejże spokój z tą Vengą. To chała jest. Okropne autko za wcale nie małe pieniążki dla ludzi, którzy żrą salceson i mówią, że to takie fajne, tanie autko.
        Ktoś się zachwyca wykorzystaniem przestrzeni. To są jakieś jaja. Nic nadzwyczajnego. Zawsze Twingo I można wspomnieć. Ten to miejsce umiał wykorzystać.
        Venga jest niewygodna, ślamazarna i śmierdzi tandetnym marketingiem. Jak już będziesz jej miał dość, to kto to od Ciebie kupi? Ja wiem, że czytacie gazetki, a w gazetkach kia to takie fajne autko, ale co wy?! Sami myśleć nie umiecie?
        Koreański pijar wmawia wszystkim, niestety z dobrym skutkiem, że kupując Kie, to stajesz się inny, lepszy, mądrzejszy i w ogóle samozachwyt masturbacja. A dostajesz gó... warte mdłe jeździdło ani trochę inne, niż inne gó...ane wózki dla fajnych, mądrych ludzi.
        Każda Skoda na tle tej chińszczyzny jest zajebista, nawet jak jedzie 20 na lewym pasie. Bo jak masz Skode, to jesteś ktoś, a mając Venge jesteś pipą, dymanym bez mydła obywatelem zero.
        Co wy w tym autku widzicie!?
        I czemu mnie to tak irytuje!?
        • gardan Re: Co sądzicie o KIA Venga? 13.01.13, 12:07
          Witam ponownie i dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Dało mi to do myślenia i wybrałem octavie z silnikiem 1.6 w wersji family. Sprzedawca z salonu dorzucił jeszcze czujniki parkowania i dywaniki w cenie. Byłem też w salonie Kia. Jakoś obsługa była nastawiona typu: nie ten frajer to inny się nabierze. Co do skody to kupiłem jedną z ostatnich sztuk z silnikiem 1.6 w benzynie. Na ten rok już nie ma skody bez turbiny. Wszystkie benzyniaki mają silniki TSI. Myślę, że w przyszłości i skodzie i WV wyjdzie to bokiem jak kierowcy zobaczą, ze te motory po prostu nie wytrzymują przebiegów 200-300tyś.
          Za to teraz będę mieć inny kłopot.
          Aktualnie mam "na stanie" felicie i matiza. W obydwa zainwestowaliśmy dużo pieniędzy. Teraz jednego trzeba się będzie nagle pozbyć choć tego nie planowaliśmy. Tylko pytanie którego. Oba są z 1999r., oba zadbane. Wiem, że nie wiadomo ile nie dostane a handlarzowi nie sprzedam :(
          Co byście szanowni forumowicze zrobili??
          Pozdrawiam wszystkich
        • gardan Re: Co sądzicie o KIA Venga? 13.01.13, 13:32
          Upss... sorry to nie ten post :)
    • gardan Re: Co sądzicie o KIA Venga? 13.01.13, 13:55
      Witam. Ja też miałem podobny problem (vide - kilka postów wstecz). Wybrałem octavię z kilka przyczyn. Nie wiem do czego potrzebne będzie Ci auto i to głównie jest wyznacznikiem jakie kupisz. Ale jak dla mnie 1,2 TSI zniszczy się po 150-200 tyś km. Zawsze turbina robi swoje i wyciąganie z 1,2 tylu koni mija się z celem choć nie dla producenta (części zapasowe). A venga ma 2 silniki benzynowe 1,4 i 1,6. Z tego co wiem ten mniejszy oczywiście spala mniej choć tylko 90KM. Jeśli jeździsz głównie po mieście to venga chyba będzie lepsza. Octavia jest za duża. Jeśli chciałbyś natomiast ropniaka to już nie pomogę - jestem zwolennikiem benzyny albo silników na ropę ale wolnossących.
      Pozdrawiam
    • auto-blog Re: Co sądzicie o KIA Venga? 20.01.13, 19:21
      Autko godne polecenia. Ma mój znajomy i jest zadowolony z wyboru.
      • 4dwersarz Re: Co sądzicie o KIA Venga? 21.01.13, 14:01
        za to mój znajomy jest chyba bardziej szczery, bo klenia jak ...... i żałuje, że kupił to auto. Trzeszczące plastiki po 6 mc użytkowania doprowadzają go do szewskiej pasji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka