Dodaj do ulubionych

Zarejestrowanie samochodu w PL

30.05.12, 11:54
Mam pytanie. Jestem wlascicielem samochodu kupionego w salonie i zarejestrowanego za granica, gdzie obecnie mieszkam. Chcialbym go sprzedac w Polsce i przed sprzedaza przerejestrowac go na polskie tablice. Jaka jest procedura takiej rejestracji? Czy musze go najpierw wyrejestrowac za granica? Czy musze zaplacic akcyze, clo, itp.?

Wielkie dzieki za informacje lub linka do strony.

Obserwuj wątek
    • nazimno Od kiedy "on" posluguje sie komputerem? 30.05.12, 11:59
      Banalne to jest, przy uzyciu dowolnej wyszukiwarki:

www.motoekspert.mojeauto.pl/cms/?id=150
      • galtomone Mała uwaga 30.05.12, 12:24
        Jesli pytajacy nie jest zameldowany na terenie RP to auta nie zarejestruje.
        • corky1 Re: Mała uwaga 30.05.12, 12:33
          Pytajacy jest zameldowany, wiec ten problem odpada. Jak mam natomiast ocenic wartosc samochodu przy zaplacie akcyzy? Jestem jego wlascicielem od nowosci, a obecnie ma on 5 lat. Przyjmuje zwyczajowa utrate wartosci od ceny zaplaconej na fakturze zakupu?
          • apodemus Re: Mała uwaga 30.05.12, 12:37
            Eurotax albo inne takie - używane choćby przy wycenie dla celów ubezpieczeniowych.
          • nazimno Urzedy. 30.05.12, 12:37
            I Skarbowy i Celny maja swoje tabele.
            Twoja swoboda jest wiec tylko pozorna.
            Dowiedz sie po prostu, co stoi w tabeli.
          • galtomone Re: Mała uwaga 30.05.12, 12:38
            Nie rob sobie i innym klopotu, idz do najblizszej (tyam gdzie mieszkasz) agencji celnej (to male biura i w kazdym miescie ich pelno) i nie edziesz sie musial martwic o takie pierdoly :-).

Potem zostanie Ci tylko wydzial komunikacji i juz.

Tak z ciekawosci... auto zostaje w PL czy wracasz nim za granice?
            • galtomone 2ga mala uwaga 30.05.12, 12:39
              Po co Ci ten klopot z przerejestrowaniem???
              Nie lepiej przywiezc, wyrejestrowac tam (odzyskasz podetek drogowy czy ubezpiecznie) a tu wstawic do komisu i tyle.

Ktos kupi to sobie sam zarejestruje.
              • corky1 Re: 2ga mala uwaga 30.05.12, 12:58
                galtomone napisał:

> Po co Ci ten klopot z przerejestrowaniem???
                > Nie lepiej przywiezc, wyrejestrowac tam (odzyskasz podetek drogowy czy ubezpiec
                > znie) a tu wstawic do komisu i tyle.
                >
                > Ktos kupi to sobie sam zarejestruje.

W sumie racja, tyle ze wolalbym go sprzedac bezposrednio (w komisie zaproponuja pewnie nizsza cene pomniejszona o marze). Jestem pierwszym wlascicielem, samochod bez wiekszych przygod no i przebieg stosunkowo niewysoki i, co najwazniejsze, oryginalny, wiec teoretycznie powinno byc ze sprzedaza latwiej. Ale wydaje mi sie, ze koniecznosc przerejestrowania samochodu przez kupujacego moze ograniczyc zakres potencjalnych zainteresowanych (nie kazdemu sie chce przechodzic przez te wszystkie formalnosci i urzedy - btw dzieki za linka do strony), stad moje pytanie.
                • galtomone Re: 2ga mala uwaga 30.05.12, 13:03
                  Wstawienie do komisu a sprzedanie komisowi - 2 rozne rzeczy!!!
                  Musialbys tylko tak przygotowac papiery (umowa kupna/sprzedazy), zeby (jak sie znajdzie chetny) mogo sie to odbyc bez Ciebie.
                  Sprzedaj na papierze Wujkowi, Cioci, Bratu i tyle.
                  Nie musza ubezpieczac, rejestrowac za to beda mogli kolejna umowe podpisac... reszte zalatwi sobie kupujacy majac obie umowy w reku i obecny dowod rejestracyjny.

Nie jestem handflarzem ale cos mi mowi, ze tak sie to robi...
    • adriankowalski78 Re: Zarejestrowanie samochodu w PL 30.05.12, 17:29
      napisz jaka bryka - moze ja kupie
      tylko ja diesel to daj sobie spokoj
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka