Dodaj do ulubionych

Opel Astra czy Ford Focus

09.07.04, 13:41
Mam pytanie do szanownych forumowiczów, który z tych samochodów w wersji z
silnikiem 1,4 lepiej byłoby wybrać. Wiem moc zbliżona, co porawda Opel ma 14
koni więcej ale moment na tym samym poziomie a zauważyłem że to jest
ciekawsza informacja. Focus śmielszy w sylwetce, wewnątrz równiez bardziej
fantazyjnie zrobiony. Ale Opel jest składany w Gliwicach, a z tego co
czytałęm to bardzo dobra rekomendacja. Wersje FX silver i zdaje się Hawaje
lub coś takiego u Opla. Cena ta sama 48000. Jakie opinie?
Pozdrawiam Fredek
Obserwuj wątek
    • Gość: as Re: Opel Astra czy Ford Focus IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.04, 13:45
      Z uwagi na patriotyzm wybrałbym Opla
      • Gość: Ble Re: Opel Astra czy Ford Focus IP: 195.136.112.* 09.07.04, 13:51
        Mówisz o Astrze II, tak? Nie znam Focusa, ale brałbym jednak Astrę, bo staniała
        ostatnio (gdy weszła III). Poza tym akurat Astra II, to bardzo udany model, sam
        mam, bo polecił mi kolega z Opla (od razu wyjaśniam, że nie żaden menedżer,
        tylko zwykły pracownik, nie miał celu w tym, żeby ściemniać, zwłaszcza, że
        kupowałem u innego dilera).
        • Gość: Opel to szajs! Re: Opel Astra czy Ford Focus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.04, 18:41
          cóz z tego ze Astra II staniała..
          wybór jest wręcz smieszny bo musisz brać ochłapy - to co akurat zostało..
          nie masz praktycznie zadnego wyboru, jesli chodzi o silnik, wyposazenie, o
          dodatkowych opcjach już nie wspominam...
    • Gość: Andrzej Re: Opel Astra czy Ford Focus IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 09.07.04, 14:21
      Też myślę że astra to lepszy wybór. Focus ma kontrowersyjne oceny. O astrze
      poza narzekaniem na cenę nic złego nie słyszałem. Sam jeżdzę astrą F z tym
      silnikiem i jestem bardzo zadowolony. Na focusa bym nie zamienił ...no może na
      mondeo.
    • Gość: długopisem Re: Opel Astra czy Ford Focus IP: 81.190.172.* 09.07.04, 16:56
      Właśnie, dlatego że w Gliwicach to kupuj Astrę. Naprawdę niezłe auto, a dajesz
      zarobić rodakom. Pamiętaj, że póżniejsze naprawy/części są tańsze w przypadku
      takich "polskich" aut.
      pozdrawiam
      • Gość: Posiadacz Re: Opel Astra czy Ford Focus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 18:41
        Focus i tylko Focus!!!
        O 2 klasy lepsze zawieszenie i o 3 wiecej miejsca w srodku.
        Opel ma do dupy siedzenia, wszystko klekocze od nowości...

ps. Focusa 1.6 mam słuzbowego, Astrę 1.6 prywatną i już nigdy więcej!!!
        • Gość: Kadett_e Re: Opel Astra czy Ford Focus IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.07.04, 18:47
          Miałeś widocznie pecha - ja jeżdzę vectrą B ale często jeżdżę też firmową Astrą
          G (czyli popularnie zwaną Astrą II) i nie mogę narzekać. Autko z silnikiem 1.4
          16V z przebiegiem 180.000km i nie ma na co narzekać - raz był wymieniany cały
          wydech, raz tarcze i 2xlusterko bo ukradli. Poza tym nic się nie dzieje.
          Przynajmniej nie rdzewieje jak focus.
          Jak chodzi o zawieszenie to uważam, że na polskie drogi lepsza jest astra.
          Jak chodzi o miejsce wewnątrz to porównywalne choć ja osobiscie wolę fotele
          astry (może dlatego, że jestem wysoki)
          Może kolega długopis pomylił focusa z mondeo???
          Pozdr.
      • Gość: Kadett_e sprostowanie IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.07.04, 18:49
        Sprostowanie - w ten 2 post wkradł się błąd - polemizowałem oczywiście
        z "Posiadacz" a nie "dlugopis"
        Przepraszam!
        Pozdr.
        • Gość: michał Re: sprostowanie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.07.04, 20:56
          nhbbvbcvc
    • Gość: michał Re: Opel Astra czy Ford Focus IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.07.04, 21:02
      Zdecydowanie bierz focusa,mam takiego co prawda z silnikiem 1.6,ale co do
      zawieszenia ma jedno z najlepszych w tej klasie,o ile nie najlepsze,poza tym
      jest to samochód nowszy od astry i wogóle nowocześniejszy.Co do rdzy,to
      niestety wyskoczyła na klapie bagażnika,ale całe szczęście,że jest na
      gwarancji,na pocieszenie ci dodam,że rdzewieją focusy wyprodukowane do 2002 r.
      Ja bym zdecydowanie brał focusa.Polecam
      Pozdr
    • daniel.jed Re: Opel Astra czy Ford Focus 10.07.04, 01:30
      Tylko się cieszyć że coraz więcej u nas patriotów i myślenie podobne jak
      niemców- najpierw nasze, a później reszta. Może inne koncerny się do nas
      przekonają. Wcześniej focusa brałbym w ciemno, ale teraz bym się zastanawiał
      nad astrą.
      • Gość: abc Re: Opel Astra czy Ford Focus IP: *.futrzak.net / *.futrzak.net 10.07.04, 09:47
        bierz focusa. lepsze zawieszenie, a i zaawansowanie technologiczne tez. poza
        tym wiecej miejsca. no i obsluga lepsza.

pzdr

abc.
        • Gość: tx A co ty jesteś helmut????? -do abc IP: *.zielman.pl 10.07.04, 22:04
          Nie rozumiesz o co chodzi?Będziesz karmił bogatego szwaba?Tylko polskie
          wyroby!!!!!!! A Astra to naprawdę niezłe auto!
          • Gość: PCK Re: A co ty jesteś helmut????? -do abc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.04, 22:06
            tak, tak.....

I podobno mało pali, podobno nic nie trzeszczy w 1szym roku, podobno nic sie
            nie psuje a te z motorem 1.4 90 KM potrafią i 180 km/h leciec ;-))))

• Gość: abc Re: A co ty jesteś helmut????? -do abc IP: *.futrzak.net / *.futrzak.net 11.07.04, 18:49
            Gość portalu: tx napisał(a):

> Nie rozumiesz o co chodzi?Będziesz karmił bogatego szwaba?Tylko polskie
            > wyroby!!!!!!! A Astra to naprawdę niezłe auto!

powiem Ci tak: kupuje POLSKIE jedzienie, poniewaz uwazam je za lepsze i
            zdrowsze niz zachodnie. ale focus bardziej mi sie podoba niz astra i nie
            interesuje mnie to, gdzie kazdy z nich jest robiony. jesli beda robili focusa u
            nas, to wtedy go kupie.

pzdr

abc.
    • Gość: długopisem Opel Astra IP: 81.190.172.* 11.07.04, 15:09
      Pamiętajcie, że niemiecka i polska Astra to co innego, w wykonaniu, na korzyść
      z PL
      • Gość: ołówek Re: Opel Astra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.04, 15:15
        Chyba upadłes na głowę....
        • Gość: długopisem Re: Opel Astra IP: 81.190.172.* 11.07.04, 19:41
          Gość portalu: ołówek napisał(a):

> Chyba upadłes na głowę....

chyba nie wiesz co to jest Gliwickie wykonanie
          • Gość: dajlong Re: Opel Astra IP: 62.29.160.* 14.09.04, 12:22
            Chyba nie wiesz co to niemieckie wykonanie... W Polskim zakładzie każdy się
            stara wykonywać swoją robotę dobrze bo boi się że go wyleją. W niemieckim oplu,
            jak w każdym zakładzie nie mogą znaleść rąk do pracy bo współczesni niemcy to
            lenie śmierdzące, więc zatrudniają różnej maści arabusów, murzynów a także
            polaków, możesz sobie wyobrazić co tam sie dzieje. Wiem to dobrze bo pracuję w
            firmie motoryzacyjnej i widziałem juz niejedną fabrykę aut w Niemczech, Polsce
            i nie tylko...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka