Dodaj do ulubionych

Zdjęcie z fotoradaru i naklejka na szybie

09.02.13, 12:37
Kolega pochwalił się, że fotoradar na Puławskiej strzelił mu fotkę, ale on miał zaśnieżone tablice rejestracyjne z przodu, więc "mogą mu naskoczyć". Ale inny kolega oświecił mnie, że jest jeszcze możliwość odczytania naklejki z nr rejestracyjnym z przedniej szyby - i stąd moje pytanie, czy faktycznie jest taka możliwość? O ile oczywiście koleś nie miał też śniegu na naklejce, heh.
Obserwuj wątek
    • nazimno Jesli urzadzenie jest nowej generacji, to tak. 09.02.13, 16:25
      Jesli numerki mialy "na calej polaci snieg", to, oczywiscie, nie.
      Wiec do ostatniej chwili bedzie Hitchcockowy suspens.
      • misiaczek1281 Re: Jesli urzadzenie jest nowej generacji, to tak 09.02.13, 20:05
        Jeśli odczytają numery z naklejki to oprócz mandatu za prędkość powinni mu dać bonus: Mandat za jazdę z nieczytelnymi tablicami :) Hehe :)
    • edekmacedonski Re: Zdjęcie z fotoradaru i naklejka na szybie 09.02.13, 23:24
      Rzeczywiście, mogą odczytać numery z naklejki, m.in. po to ją dają :) Mogą też przy okazji ukarać mandatem za nieczytelne tablice. Mi jednak wydaje się, że machną ręką na sprawę i pominą kolegę :)
    • 1nick Re: Zdjęcie z fotoradaru i naklejka na szybie 10.02.13, 18:36
      Wszystkie nowe automatyczne urządzenia do rejestracji wykroczeń w ruchu drogowym (radarowe) zarówno Fotorapid C , CM jak i seria Multaradar bezproblemowo odczytają naklejkę na szybie. Starsze urządzenia np. Multanova 6f miały z tym problem.
      Znając naszych dzielnych strażników na bank dostanie jeszcze mandat za nieczytelne tablice :D
      • who_cares Re: Zdjęcie z fotoradaru i naklejka na szybie 10.02.13, 18:41
        Podczas testów odcinkowego pomiaru prędkości nawet w nocy w deszczu dawało się odczytywać numery z naklejek.
        • 1nick Re: Zdjęcie z fotoradaru i naklejka na szybie 10.02.13, 21:35
          Odcinkowego powiadasz. To pewnie pod Bydgoszczą :) A drogę tam już macie wywzorcowaną ;D ? I te 20 m różnicy w odczycie mnie intryguje. Wiesz coś więcej ?

• who_cares Re: Zdjęcie z fotoradaru i naklejka na szybie 11.02.13, 11:22
            Sprawę znam sprzed kilku lat jak zaczęto montować urządzenia do ViaTolla - ten sam sprzęt można użyć do pomiaru średniej prędkości.
      • hazzard Re: Zdjęcie z fotoradaru i naklejka na szybie 11.02.13, 10:17
        chodzi o fotoradar na Puławskiej, chyba ten nowy najnowszy;) Ale nie mam pewności, bo osobiście tamtędy nie jeżdżę.
        • mapo0 Warszawiak? 11.02.13, 10:59
          Zauważyłem, że Warszawiacy podają jako adres tylko nazwę ulicy bez nazwy miasta.
          • jamesonwhiskey Re: Warszawiak? 11.02.13, 14:07
            jak bys mieszkal w centrum wszechswiata to tez bys nie podawal
            • nazimno Problem: wszechswiat nie ma centrum. 11.02.13, 14:12
              I to juz wiadomo od lat.
          • hazzard Re: Warszawiak? 13.02.13, 18:35
            hehe, w sumie racja - nawet nie zwróciłam na to uwagi;))) Ale swoją drogą, jeśli ktoś nie z Wawy i/lub nie zna Wawy, to i tak mu nic nie powie taka czy inna ulica, a jak ktoś mieszka i zna, to od razu wie, o jakie miasto chodzi;)
            • ulubiony19 Re: Warszawiak? 13.02.13, 19:04
              Z moich badań wynika, że jazda z ufajdanymi szyldami, naklejką umieszczoną na jednej linii z ramieniem wycieraczki (jest? jest!) i w ku...ko klawej włochatej czapce z uszami diametralnie zmniejsza ryzyko wygrania mandatu.
              Jeśli chcemy zmniejszyć to ryzyko prawie do zera, wystarczy mieć np. niezarejestrowany, świeżo sprowadzony wóz (no... opłacony) na blaszkach nie do pary, które akurat mieliśmy pod kanapą.
              Jeśli ktoś dużo jeździ i lubi swoją żonę, to jest to dla niego doskonałe rozwiązanie. I co najważniejsze, jest tanio!
              • ulubiony19 Re: Warszawiak? 13.02.13, 19:05
                Aha. Nie wiem, co miałem na myśli pisząc "diametralnie", ale rozchodziło mi się o DRASTYCZNIE
            • jestklawo Re: Warszawiak? 15.02.13, 12:26
              hazzard napisała:

> a jak ktoś mieszka i zna, to od razu wie

pamiętam jak raz zapomniałem wziąć do metra ajfona i kubka starbaks, narobiłem sobie siary w całej dzielni. Że wiocha i że nie wie jak metrem jeździć
              • hazzard Re: Warszawiak? 16.02.13, 19:31
                co Wy wszyscy z tymi IPhonami i Starbucksami? Jestem z Wawy w 4 pokoleniu i wcale mnie to nie rusza. Kawa fujaśna, iPhone przereklamowany - wolę swojego LG i kawę z własnego ekspresu;)) Kiedyś to się w metrze czytało gazetę Metro albo Metropol, a muzy słuchało z discmana (kto to jeszcze pamięta, hehe), a teraz kurczę gadżetomania zapanowała - już nie książka, a ebook na smartfonie lub tablecie (przy czym mega obciach pokazać się publicznie z chińszczyzną typu Ainol lub Bmorn, heh). Co za czasy!

PS. Mam 35 lat, a nie 70;)
                • babaqba Re: Warszawiak? 10.03.13, 19:47
                  hazzard napisała:

(przy czym mega obciach pokazać się publicznie z chińszczyzną typu Ainol lub
                  > Bmorn, heh). Co za czasy!
                  >
                  > PS. Mam 35 lat, a nie 70;)

A brzmisz jak 80! Co kogo obchodzi jaki mam telefon? Jaki typ człowieka czerpie swoją wartość z marki posiadanego tabletu? Naprawdę są tacy? Ja raczej uważam, że to ta druga strona - obserwujący, mają kompleksy i uważają, że tamten facet z iPadem wcale nic nie czyta, tylko go specjalnie prezentuje, żeby wam żyłka pękła. Czy to jest wyraz powszechnej biedy, w której iPad za dwa tysiące może być przedmiotem takich zagrywek? Chiba tak. Kiedy wreszcie przeniesiemy się na lambo?

No i to "szlachectwo": z Wawy w 4tym pokoleniu! Szacun! Choć wiem skąd to wynika: Wawa jest jedynym dużym miastem na biednych pustaciach Mazowsza. Kiedy ktoś przyjeżdżał spoza Warszawy, to musiał być bardzo prosty chłopek. Wielkopolanie jeździli do Niemiec, Berlina, Monachium, krakowianie do Wiednia. Stąd utarte zdanie, że ten "nie od pokoleń warszawiak" jest zawsze osobą prostą i nogą drzwi otwiera.
                  • hazzard Re: Warszawiak? 10.03.13, 21:40
                    Rozczaruję Cię - nie mam kompleksów z powodu nie posiadania Iphone'a za 2 tys czy iPada za podobną sumę. Poza tym nie jeżdżę zbiorkomem, zatem nie muszę szpanować ani zazdrościć, hihi. Kompletnie mnie to nie rusza. Niestety z moich obserwacji wynika, że to głównie przyjezdni, którym się w życiu powiodło, lubią eksponować swój status.
            • mapo0 Dlaczego zakładasz,że Puławska jest tylko w Wawie? 15.02.13, 13:10
              Dlaczego zakładasz,że ulica Puławska jest tylko w Wawie?
              Jest w wielu innych miastach, choćby w Lublinie i Poznaniu, nie wspominając o miejscowościach położonych w pobliżu Puław.
            • tomek854 Re: Warszawiak? 10.03.13, 22:05
              Może Cię to zdziwi, ale w innych miastach też są ulice. I niektóre się nawet nazywają tak, jak te w Warszawie. :)
    • goofi.vp Re: Zdjęcie z fotoradaru i naklejka na szybie 16.02.13, 15:37
      Z tego co wiem ZAWSZE sczytuje z naklejki, oszczędź sobie brudzenia blach. Strata czasu.
    • dayerling1 Re: Zdjęcie z fotoradaru i naklejka na szybie 07.03.13, 18:03
      Potwierdzam.jeżeli naklejka była czysta to będzie mandat
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka