Dodaj do ulubionych

seat ibiza 1.2 tsi

17.04.13, 15:41
Czy ktos ma, czy ktos uzywa? Czy ktos zadowolony jest?
Czy pasuje na auto rodzinne?
Podoba mi sie, potrzebuje niedrogiego (rowniez w utrzymaniu) auta rodzinnego, ale mam nieodparte wrazenie, ze wyglada troche jak dla mlodego czlowieka, ktory jedzie na szpan a ja stateczna juz jestem.
Ale wyglad to pikus, bardziej mi zalezy na oszczednym aucie rodzinnym.
Moze ktos ma jakies doswiadczenie.
Obserwuj wątek
    • nazimno Byl problem z lancuchem rozrzadu w 1.2 / 1.4 tsi 17.04.13, 15:52

www.faz.net/aktuell/technik-motor/auto-verkehr/qualitaetsmaengel-an-tsi-motoren-steuerketten-im-vw-machen-aerger-11719840.html
      Lepiej juz wybierz sobie cos ze zwyklym paskiem zebatym rozrzadu.

• nazimno Jeszcze: problem z lancuchem rozrzadu w 1.2 / 1.4 17.04.13, 15:57

suite101.de/article/gehaufte-schaden-an-12-tsi-motoren-und-14-tsi-motoren-a133276#axzz2QjFO4Mn2
      • soner3 Re: Byl problem z lancuchem rozrzadu w 1.2 / 1.4 17.04.13, 17:30
        Rok modelowy 2013 ma juz pasek rozrzadu a nie lancuszek .
        W Polsce tyle samo co Ibiza kosztuje pratycznie identyczne technicznie VW Polo ktore jest wyraznie bardziej komfortowy i znacznie lepiej wykonczony
        • carfan Re: Byl problem z lancuchem rozrzadu w 1.2 / 1.4 18.04.13, 20:41
          Zmienione to fakt. Natomiast co do samego silnika to bazą jest starsza jednostka o stosunkowo prostej i trwałej konstrukcji. Dodano turbinę i auto jest dynamiczne. Jak delikatnie obchodzi się z gazem to będzie małe spalanie, jak pedał w podłodze to wiadomo więcej. Wersja 105KM to ok 6l jak raportują użytkownicy.
          • gzesiolek Re: Byl problem z lancuchem rozrzadu w 1.2 / 1.4 29.07.13, 14:19
            Jezdzilem Fabia 1.2 TSi 85KM i niczym w dziedzinie oszczednosc czy dynamika nie powalala ani nie podpadala... turbina daje wiekszy margines dla niewprawnych kierowcow bo nie musza pamietac o redukcji...
            Ale na tej samej dokladnie trasie i cyklu jazdy palila mi srednio o 0,2l/100km więcej niż znacznie większy Lancer 1.5 109KM ale może to kwestia wprawy... Lancerem zrobiliśmy z żoną już prawie 90tys km przez 4,5 roku... a Fabią jeździliśmy tylko 16dni (ok. 1000 km)

Najwazniejsze ze niczym mnie silnik nie zaskoczyl... 1.2 TSI jest calkiem udana konstrukcja, pewnie w wersji 105KM juz niezle malcow odpycha...
            • pedroski Re: Byl problem z lancuchem rozrzadu w 1.2 / 1.4 29.07.13, 15:06
              co do porównania do lancera to mniejszy silnik musisz bardziej cisnąć...

ale wyjazd na wakacje rodziną 2+1, załadowanym autem + box.... wtedy komp pokazał spalanie (chwilowe i średnie) ok 9,8 litra przy 130 km/h na autostradzie... :O
              w tym samym zestawie normalna krajówka (DK17, DK7) i spokojnej jeździe daje jakieś 6,5 l

mam w ibizie tsi 105 km i na pusto owszem odpycha... ale czytaj jw.
    • qqbek Mijamy się najwyraźniej w rozumieniu pojęcia 17.04.13, 17:43
      "auto rodzinne".
      Jak chcesz niedrogiego auta rodzinnego to kup Daćkę (małą Logan, większą Duster lub sporą Lodgy) lub Śkodę (tutaj masz szerszy wybór w postaci: Fabieda z bagażnikiem [Rapid]/Octavia/Yeti/Roomster).
    • goere Re: seat ibiza 1.2 tsi 19.04.13, 08:46
      Mam Ibize z 2011, ale w dieslu. Auto nie robi problemow, malo pali i jestem z niego bardzo zadowolona, ale ja jezdze najczesciej sama. Mysle, ze na auto rodzinne jest zdecydowanie za male. Jak wozilam przyjaciolke z dzieckiem to poza nieduza spacerowka wiele do bagaznika nie weszlo. We dwie osoby na urlop mozna sie spakowac, ale bagaze rodziny z dziecmi juz by raczej sie nie zmiescily. Podsumowujac: auto fajne, ale nie rodzinne.
    • pedroski Re: seat ibiza 1.2 tsi 19.04.13, 11:40
      Ktoś pisał o Polo... sorry, ale w środku nuda jak nie wiem...
      Co do spalania potwierdzam 6, a jak się jedzie spokojnie w trasie to i 5,5 l.
      Baaaardzo sympatyczny silnik z turbiną :) Warto dbać: nie deptać na zimnym silniku, nie gasić od razu jak się dawało po garach itp. Chyba jak z każdym. Co do rozrządu owszem... naciskałem na serwis, zdiagnozowali, później trochę czekałem na części i finalnie mam wymieniony łańcuch z osprzętem (przy przebiegu poniżej 30 tys km)

Ja kupowałem w 2010, kiedy byliśmy we dwójkę i taka była koncepcja: nie za drogi w utrzymaniu, sprytny do miasta, śmignie w trasie, a jak się pojawi potomek to i przez rok, dwa, (...) jakoś się pomieścimy...
      Od pół roku jest potomek i JAKOŚ się (we trójkę) mieścimy ;) Rodzinnym autem i na dłużej ciężko jednak nazwać ibizę. W tym momencie albo rok temu brałbym w wersji ST czyli z większym kuprem. Brałem ją z serwisu jako zastępczy i bagażnik całkiem całkiem. Co prawda tył auta wizualnie nie pociąga, ale w środku to ta sama, charakterna uważam, ibiza.
      Jak nie będzie kasy na większe auto to się dokupi box dachowy na większe wypady i tyle.

Powodzenia :)
    • ok_vip Re: seat ibiza 1.2 tsi 19.04.13, 18:27
      Mam VW caddy 1.2 tsi w wersji 105KM.

Auto ma aktualnie około 65 000km przebiegu.

I faktycznie miało kiedyś problem z głośno pracującym łańcuchem rozrządu - wszystko zostało naprawione podczas akcji serwisowych.

Poza tym jestem "wniebowzięty" tym silnikiem. Ja jeżdżę bardzo dynamicznie i zazwyczaj z niemałym obciążeniem, a mimo to spalanie na dystansie ostatnich ~8000km nie przekracza 8 litrów/100km. Weż pod uwagę, że jeżdżę dostawczym VW caddy, który nie dość, że wozi towar - to jeszcze jest spoooro wyższy od ibizy/polo.

Przy spokojnej jeździe (czytaj: BARDZO spokojnej), da się uzyskać wynik rzędu 5,5l/100km.

Auto jest bardzo dynamiczne. Jeździłem na jeździe próbnej VW polo z tym slinikiem - byłem zachwycony... Caddy ze względu na gabaryty oraz wagę jest nieco mniej dynamiczny, ale i tak pozytywnie odstaje od większości konkurentów.

To jest jeden z tych silników, które potrafią dać prawdziwą frajdę z jazdy. Szczególnie biorąc pod uwagę ich pojemność oraz spalanie...

Ciężko mówić mi o trwałości. Ja, jako, że silnik ten nie był sprawdzony (W czasie gdy kupowałem samochód) - dopłaciłem do 5 letniej gwarancji. Mam nadzieję, że nie będzie ona potrzebna.

Rozmawiałem ostatnio ze znajomym serwisantem z ASO VW - stwierdził, że powoli zaczynają się pojawiać u nich te samochody z przebiegiem >150000km. Podobno nic strasznego im nie dolega. Ale wiadomo - w takich sytuacjach nie wiadomo komu wierzyć, a komu nie.

Reasumując - zdecydowanie polecam ten silnik. Początkowe problemy z rozrządem zostały szybko i sprawnie załatwione. Mój silnik to stara, sprawdzona 8 zaworowa jednostka i mam nadzieję, że nie będzie z nim problemów. Ale... Byłem ostatnio na jeździe próbnej nowym golfem i usłyszałem od sprzedawcy, że podobno nowy 1.2 TSI to już zupełnie zmodernizowana wersja na łańcuchu rozrządu. Nie interesowałem się dokładnie tym tematem - więc nie wiem ile w tym prawdy.
      • twojalewareka Re: seat ibiza 1.2 tsi 16.05.13, 13:27
        Mam A3 z silnikiem 1.2 TFSI, przebieg niestety na razie bardzo mały bo zaledwie 4500km, więc o trwałości się nie wypowiadam (na wszelki wypadek wykupiłem gwarancję na 5lat).
        Jeśli chodzi o spalanie to przy jeździe w trasie (nie autostrada) z prędkością ok 90-100km/h auto spala ok 5.3l. W mieście bez korków ok 6.5l, na autostradzie przy prędkości 140-160 8-9l, miasto w korku 9-10l. Średnie spalanie od nowości pokazuje 6.7l (kilka wypadów w Polske + na codzień Warszawa, mam raczej ciężką nogę), co w porównaniu z poprzednią Toyota Corolla 1.6 110KM jest wynikiem o ok 1l mniejszym, uważam je za bardzo dobre. Generalnie w porównaniu do zwykłych silników 1.6 auto spala ok 1.5l mniej w mieście i około 1l mniej w trasie przy prędkościach do 100km/h, na autostradzie przy 160-170km/h różnice maleją i spalanie jest takie jak w zwykłym 1.6.
        Silnik 1.2 TSI/TFSI daje jednak dużą przyjemność z jazdy, powiedziałbym że auto udaje mocniejsze niż jest w rzeczywistości. Przyspieszenie 0-100 nie jest imponujące, ok 11sek, ale dzięki sprężarce elastyczność jest znacznie lepsza niż w zwykłym 1.6, to ułatwia wyprzedzanie.
        • przemekthor Re: seat ibiza 1.2 tsi 17.05.13, 10:18
          Jest coś takiego, jak A3 z 1,2? Na stronie widziałem najmniejszy 1,4.
          • milamala Re: seat ibiza 1.2 tsi 20.05.13, 13:01
            Dziekuje wszystkim za odpowidz. Ju kupila to auto I licze, ze troche mi posluzy. Mam zao inny problem, o ktorym zapytam w innym watku.
            • pedroski Re: seat ibiza 1.2 tsi 20.05.13, 13:24
              to wklej też tutaj linka
          • twojalewareka Re: seat ibiza 1.2 tsi 29.07.13, 12:50
            1.2 TFSI jest dostępny w A3 chyba od 2-3 lat. W nowym modelu wszedł do sprzedaży kilka miesięcy po debiutanckim 1.4
            Nowy cennik Audi zawiera już silnik 1.2 TFSI
            www.audi.pl/etc/medialib/ngw/pl/cenniki_07_2013.Par.0019.File.pdf/audi_a3_sportback.pdf
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka