Dodaj do ulubionych

Octavia 1.6 jaki olej

20.09.13, 08:15
Witam
Pół roku temu kupiłem octavie II z motorem 1.6 z salonu. W tej chwili ma zrobione 13tyś km. Zamierzam przejść z wymiany oleju ze zmiennym okresem obsługowym (co 60tyś lub 2 lata) do wymiany ze stałym okresem obsługowym (co 15tyś lub co rok). Obecnie jeżdżę na castrolu 5w-30 long life. Jaki olej mam wybrać do stałego okresu obsługi?

Są 2 do wyboru
1 . magnatec.castrol.com/pl/gama-olejow/5w-30-a3/b4.html
2. castroledge.pl/oleje/5w-40

Aha i jaki filtr oleju? Do oleju long life są specjalne filtry. Czy przy wymianie oleju filtr zamontować jak do oleju long life czy też jak do oleju "normalnego"? Będą jakieś różnice?

Który wybrać?
Dzięki z góry za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • malylos Re: Octavia 1.6 jaki olej 13.11.13, 12:04
      moja 7 letnia skoda cały czas jeżdzi na takim oleju.
      • nom73 Re: Octavia 1.6 jaki olej 16.11.13, 14:39
        malylos napisała:

> moja 7 letnia skoda cały czas jeżdzi na takim oleju.

"Na takim" to znaczy na jakim, bo autor podał 2 oleje? ;-)
        Bez wymiany jeździ 7 lat? :-)
    • t.birczyk Re: Octavia 1.6 jaki olej 19.02.16, 19:36
      Witaj mam Octavie II 2005 1.9 TDI od przebiegu 125000 jestem jej włascicielem, serwisuje u jednego mechanika w niezależnym aso, wlewam Shell Helix Ultra 5W40 oczywiście z własciwą normą na pomopwtryskiwacze i jestem bardzo zadowolony auto ma przebieg 292tyś km. Kolo dwumasowe wymieniałem po 262tyś km a tak poza to tylko części eksplatacyjne. Faktem jest,że na rynku jest wiele aut z bardzo dżymi przebiegami i często są "zmęczone". Jednak w swoim podejściu do zakupu nie kieruje się jako głównym kryterium przebiegiem ponieważ częst auta z faktycznym nominalnie nie za dużym przebiegiem są znacznie bardziej wyeksploatowane. Należy szukac auta po znajomych i takie, o którym znamy historię

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka