Dodaj do ulubionych

120 TKM Passatem B7

14.07.14, 11:53
wlasnieneidlugo minie 120TKM passat bz 2.0BLUE TDI. Do tej pory super bezawaryjnie i dobrze sie jezdzi od stycznia 2012, ale.... wlasnie 1 awaria sklonila mnie do malego podsumowania.
Otoz przy 116000, czyli 4tkm przed serwisem strzelila pompa wody zalewajac pasek rozrzadu. Plyn chlodniczy zaczal uciekac (przy okazji dowiuedzialem sie ze nei mozna mieszac roznych plynow chlodniczych - kiedys bylo jedno borygo i klopotu nie bylo - passat ma typ R19)
plusy
+ dobra jakosc wykonania i fajne materialy
+ niskie zuzycie paliwa
+ duzy bagaznik (rodzinne urlopy nie sa klopotem)#
+ fajnie rozkadany hak holowniczy

minusy
-140KM to troche malo jak na te auto - trzeba brac 170KM
- ad blue - zupelnie bez sensu, zajmuje miejsce kola zapasowego a nie wystarcza na przebieg miedzy przegladami i co ok 15tkm trzeba dolewac no i brak zapasu....
- nawigacja rns510 kosztuje kupe kasy a jej funkcjonalnosc jest lekko mowiac do d...
- zwykle fotele mogly by byc troszke wygodniejsze
- no i ta awaria pompy wodnej. mogli zalecic wymane paska po 90tkm i by nie bylo klopotu - pozatym zadnej awarii nie bylo
- swiatla ksenonowe w porownaniu do innych aut raczej mizernie swieca, fajna jest funkcja ich skrecania (nie doswietlania zakretow halogenami), sporo pomaga na gorskich drozkach

taka moja krotka refleksja na temat b7. Moze komus bedzie pomocna
Obserwuj wątek
    • galtomone Re: 120 TKM Passatem B7 14.07.14, 12:12
      wujo_prezio napisał:

> wlasnieneidlugo minie 120TKM passat bz 2.0BLUE TDI. Do tej pory super bezawaryj
      > nie [...]
      > Otoz przy 116000, czyli 4tkm przed serwisem strzelila pompa wody zalewajac pase
      > k rozrzadu.

Mnie to nie brzmi jak superbezawaryjne... 116kkm? Co to jest.... toz to zaden przebieg!!!!

> plusy
      > + dobra jakosc wykonania i fajne materialy

Dobra jakosc czego? :-) Bo chyba nie pompy wody....

> + niskie zuzycie paliwa

To co zaoszdzedzi sie na paliwe (po uplywie gwarancji) wyda sie z naddatkiem na naprawy ;-)

> + fajnie rozkadany hak holowniczy

Toz to chyba nawet w Pandzie mozna sobie dolozyc....

> minusy

> - ad blue - zupelnie bez sensu, zajmuje miejsce kola zapasowego a nie wystarcza
      > na przebieg miedzy przegladami i co ok 15tkm trzeba dolewac no i brak zapasu..

A co to???

> - nawigacja rns510 kosztuje kupe kasy a jej funkcjonalnosc jest lekko mowiac do
      > d...

Jak wszystkich fabrycznych navi, ktore sie nie lacza z netem, nie synchronizuja z komputerem/telefonem.

> - no i ta awaria pompy wodnej. mogli zalecic wymane paska po 90tkm i by nie byl
      > o klopotu - pozatym zadnej awarii nie bylo

Poczekaj, masz dopiero 120kkm za soba... Kiedy sie gwarancja konczy? ;-)

> taka moja krotka refleksja na temat b7. Moze komus bedzie pomocna

Dzieki!!!
      • jeepwdyzlu składany hak 14.07.14, 12:21
        + fajnie rozkadany hak holowniczy
        --------
        tylko po co?
        Jak nie jedziecie do Szwajcarii, a Austryjaków zaszczycacie najwyżej odlaniem się w ich państwowych cpn'ach
        to reszta świata ma to w dupie..
        I swobodnie ludzie jeżdżą ze stałymi hakami....

jeep
        • wujo_prezio Re: składany hak 14.07.14, 12:22
          mnie hak wk.... bo jak nie jest skladany to zwasze urbudze nogawki albo uderze sie noge.
          a co do szwajcarii czy austrii. jak nie masz tam zarejestrowanego auta to cie to dynda
          • jeepwdyzlu Re: składany hak 14.07.14, 12:24
            jak nie masz tam zarejestrowanego auta to cie to dynda
            --------
            niezupełnie
            jak masz hak - w aucie zarejestrowanym również w Polsce
            to możesz go używać do woli
            Ale jak go NIE używasz
            to ma być schowany, odkręcony - w każdym razie ma nie wystawać
            Tyle - że ten przepis jest martwy - poza faszystowskimi krajami rzecz jasna....
            jeep
            • crannmer Wymyslone przepisy 14.07.14, 21:50
              jeepwdyzlu napisał:
              > Ale jak go NIE używasz
              > to ma być schowany, odkręcony - w każdym razie ma nie wystawać

Umocowanie prawne?

> Tyle - że ten przepis jest martwy - poza faszystowskimi krajami rzecz jasna....

Brednie. Nie ma takiego przepisu. Chowac nieuzywany hak trzeba tylko w jednym przypadku - jesli w stanie zalozonym zaslania tablice rejestracyjna.
              • jeepwdyzlu cranmer ty leniu 14.07.14, 22:56
                napisałem, że chowam hak?
                mam automat ale jeżdzę z nie schowanym
                Mam ci szukać PODSTAW prawnych?
                Sam sobie szukaj...
                Według mojej wiedzy
                hak może być w stanie wzwodu tylko gdy go używasz
                jak nie - chowasz go
                (robisz inaczej?)

Prawnie jest inaczej?
                Fajowo - nie będę się kłócił...

jeep
        • galtomone Re: składany hak 14.07.14, 13:03
          E... skladany hak ma Tesc w Previi. Fajna sprawa. W lecie ciagnie lodke albo podpiuna bagaznik na rowery.
          Jak juz miec hak to skladany.
          + auto sie robi jednak krotsze co da niektych oznacza prakowac w garazu albo nie.
          • jeepwdyzlu Re: składany hak 14.07.14, 13:04
            też mam składany ale...
            nie składam :-)

jeep
            • do.ki Re: składany hak 14.07.14, 19:44
              Też mam składany. W ogóle nie wyobrażam sobie, żeby nie był składany, tzn żeby taki jakiś psztymulec sterczał mi za zderzakiem, nie mówiąc już o tym, że miałbym te parę cm mniej miejsca w garażu, żeby postawić motocykl.
              I od razu po użyciu składam, bo kto to widział, żeby jeździć z hakiem.
              • galtomone Re: składany hak 14.07.14, 20:24
                do.ki napisał:

> I od razu po użyciu składam, bo kto to widział, żeby jeździć z hakiem.

Ja I to nie jednokrotnie. Serio nie widziales ze mozna miec hak co sie nie sklada I tak jezdzic. Jak ktos nie ma garazu czesto korzysta albo kupil uzywane I juz taki byl... to co. Ma sie powiesic czy przepraszac ze wstydem, ze jest biedny?
                • do.ki Re: składany hak 14.07.14, 20:48
                  nie zrozumałeś. Oczywiście, że widzę wiele osób jeżdżących z hakiem na wierzchu i nie chcę być jednym z nich. Jedyny pożytek z wystawionego haka: przy parkowaniu równoległym nikt ci nie podrapie tylnego zderzaka.
                  • galtomone Re: składany hak 15.07.14, 07:45
                    do.ki napisał:

> nie zrozumałeś. Oczywiście, że widzę wiele osób jeżdżących z hakiem na wierzchu
                    > i nie chcę być jednym z nich. Jedyny pożytek z wystawionego haka: przy parkowa
                    > niu równoległym nikt ci nie podrapie tylnego zderzaka.

Nie tylko. Mój Ojciec miał taki hak w Audi 80 - kiedyś nie było innych niż na stale. W miescie (już kiedyś pisałem) jeden krewki młody człowiek chciał w niego wjechać bo się spieszyl. Ale glowne uderzenie poszlo w hak, po czym jego plastkiowy zderzak przeskoczyl i na haku się zawiesil.

Ojciec miał dobry dzień, wiec nie zaczal Pana rugac od razu za slepote a chciał zaproponować jakies uniesienie auta, itd... zaby się "rozlaczyli". Ale Kierowca (sprawca) cos miał pretensje (może o ten hak?), rzucil ze dwa przekleństwa, wrzucil wsteczny i ruszyl.... okazało się to być wyjątkowo kiepskim pomysłem, bo wyrwal sobie przy okazji caly przod auta. W tej sytuacji, Taus wsiadł w auto (jak już nie miał nic na holu oraz zero strat własnych) i pojechal dalej... ;-)
      • wujo_prezio Re: 120 TKM Passatem B7 14.07.14, 12:21
        dla sprecyzowania
        - dobra jakosc wykonania wnetrza.
        - chodzi o hak skladany na guziczek, nie odkrecany
        - gwarancja juz sie skonczyla ale co do wspomnianej awarii nie obchodzi mnie top az tak bardzo bo pompe tak czy siak musialbym zmienic na serwisie przy wymianie paska rozrzadu Vw dal fajny rabat w zwiazku z przedwczesnym przyjazdem.
        - co bedzie dalej po gwarancji to mnie malo;) jezdze jeszcez pol roku a dalej nich sie inni martwia.
        a 120tys to racja -nic. Moj ojciec w toyocie carinie 2 przy tym przebiegu dopiero pierwsze klocki zbieral....
        co do ad blue niedlugo kazdy nowy diesel to bedzie mial to sie dowiesz
        • jeepwdyzlu Re: 120 TKM Passatem B7 14.07.14, 12:22
          co do ad blue niedlugo kazdy nowy diesel to bedzie mial to sie dowiesz
          -------
          już ma
          ale niekoniecznie w tej technologii
          lepszy wydaje się DPF

jeep
          • wujo_prezio Re: 120 TKM Passatem B7 15.07.14, 09:21
            DPF euro 5. Ad Blue euro 6. Dpf to filtruje czastki stale a AD Blue, czyli mocznik rozklada czastki azotu wiec jeszcez troche kazdy diesel bedzie to mial.... a rzecz upierdliwa, no chyba ze bedzie mozna tankowac z dystrybutora jak ciezarowki a nie jakims lejkem w bagazniku przez cienka rurke....
        • galtomone Re: 120 TKM Passatem B7 14.07.14, 13:07
          wujo_prezio napisał:

> - chodzi o hak skladany na guziczek, nie odkrecany

Brzmi fajnie.Ale im wiecej tak napawde niepotrzebnej elektroniki, tym drozsze naprawy...

> - gwarancja juz sie skonczyla ale co do wspomnianej awarii nie obchodzi mnie to
          > p az tak bardzo bo pompe tak czy siak musialbym zmienic na serwisie przy wymian
          > ie paska rozrzadu Vw dal fajny rabat w zwiazku z przedwczesnym przyjazdem.

Wiesz... nie wiem jak w Twoim pasku... ale znam auto, w ktorym popa wody stalena (zatarla sie) przed czasem co poskutkowalo sciecziem wszystkich zebow z paska rozrzadu... Dalej opowiadac ? :-)

> - co bedzie dalej po gwarancji to mnie malo;) jezdze jeszcez pol roku a dalej n
          > ich sie inni martwia.

Owszem, ale pisanie takich postow nie sprawia, ze bedzie ci latwiej sprzedac i za lepsza kase.
          Jak jeszcze nic serwis nie wymienil a tak powazne cos jak pompa wody sie rozsypuje, to przyszlemu wlascicielowie nalezy bardzo wspolczuc, bo dopiero zacznie wymieniac....

> a 120tys to racja -nic. Moj ojciec w toyocie carinie 2 przy tym przebiegu dopie
          > ro pierwsze klocki zbieral....

> co do ad blue niedlugo kazdy nowy diesel to bedzie mial to sie dowiesz
          Napisz co to, bo ja diesla dlugo jeszcze nie kupie. Na razie wole wolnossace V6 :-)
    • trypel Re: 120 TKM Passatem B7 14.07.14, 12:33
      wujo_prezio napisał:

>
      > + dobra jakosc wykonania i fajne materialy

zgadzam sie

> + duzy bagaznik (rodzinne urlopy nie sa klopotem)#

zgadzam sie (w kombi szczególnie :) )

> + fajnie rozkadany hak holowniczy

taaa, też mam ten guziczek :) i co z tego, raz użyłem haka. Wymysliłem fanaberię :)

>
      > minusy
      > -140KM to troche malo jak na te auto - trzeba brac 170KM

poczekaj na 240 KM w nastepnym

> - nawigacja rns510 kosztuje kupe kasy a jej funkcjonalnosc jest lekko mowiac do

a trzeba było brać 315, jest dużo szybsza i lepsza. No i sporo tańsza.

> - zwykle fotele mogly by byc troszke wygodniejsze

Mam. Uważam je za jedne z lepszych foteli (zwłaszcza po koszmarze w bmw który jeszcze pamietam)

> - swiatla ksenonowe w porownaniu do innych aut raczej mizernie swieca, fajna je
      > st funkcja ich skrecania (nie doswietlania zakretow halogenami), sporo pomaga n
      > a gorskich drozkach

Uważam że są bardzo dobre, np w porównaniu do A4 albo bmw 3

dzięki, ma,m nadzieję że mi pompa nie strzeli, za te 5-6 msc ;)
      • jeepwdyzlu Re: 120 TKM Passatem B7 14.07.14, 12:35
        i co z tego, raz użyłem haka. Wymysliłem fanaberię :)
        ---------
        patrz
        a ja 2/3 roku na rowerach więc hak na bagażnik jest potrzebny
        i to bardzo....

jeep
        • trypel Re: 120 TKM Passatem B7 14.07.14, 12:41
          a ja wymysliłem bo mi sie wydawało że sobie doswiadczalnie z przyczepą do Norwegii pojadę.
          I przez 1,5 roku raz użyłem haka żeby motocykl do serwisu zawieźć :)
          a rowery na dach wolę. Nigdy na haku nie woziłem
          • jeepwdyzlu Re: 120 TKM Passatem B7 14.07.14, 12:47
            a rowery na dach wolę. Nigdy na haku nie woziłem
            ---------
            różnica jest KOLOSALNA
            naprawdę szczerze polecam
            -bagażnik montujesz dosłownie w 20 sekund (w tym 15 sekund drapania się po dupie)
            -rowerów nie dźwigasz, montaż 3 rowerów na platformie zajmuje 3 minuty (w tym drapanie jak wyżej :-)
            -bagaznik masz nie zblokowany (odchyla się to ustrojstwo)
            -jedziesz szybko i palisz normalnie
            -jest ciszej niż z rowerami na dachu...
            Potaniały w ciągu ostatnich 10 lat więc warto pomyśleć...

jeep
            • trypel Re: 120 TKM Passatem B7 14.07.14, 12:50
              czyli że mogę zajrzeć w kombi do bagażnika nie zdejmując rowerów????
              to zawsze był dla mnie warunek odrzucajacy ten bagaznik
              • jeepwdyzlu Re: 120 TKM Passatem B7 14.07.14, 12:57
                Oczywiście
                To standardowa cecha - nawet z rowerami...
                O dużym bagażniku mówię - klapie jak w X5, pasku kombi
                Platforma rowerowa NIE blokuje dostępu do bagażnika :-)

jeep
                • qqbek Tylko... 14.07.14, 13:08
                  ...tylko tę durną rejestracje wypada przełożyć (a to dodatkowa minuta, lub nawet pięć z drapaniem się po dupie)... albo rzeźbić.
            • nieznajacy_sie Re: 120 TKM Passatem B7 14.07.14, 13:15
              Z tymi czasami montażu to kolega trochę pojechał - w każdym razie ja nie mam takiej wprawy.
              Co nie zmienia faktu, że moim skromnym zdaniem wożenie rowerów na haku to najlepszy sposób.
              Pewnym problem są oczywiście nasze przepisy. Bo bagażnik jak i rowery zasłaniają tablicę rejestracyjną, a trzeciej się nie dostanie, z samochodu nie wolną zdjąć itd.
              Można trafić na upierdliwego policmajstra:(
              • jeepwdyzlu urban legend 14.07.14, 15:24
                tylko tę durną rejestracje wypada przełożyć (a to dodatkowa minuta, lub nawet pięć z drapaniem się po dupie)... albo rzeźbić.
                ---------
                to nieprawda
                wszystkie firmy sprzedające te bagażniki
                oferują w cenie
                -przejściówki do gniazd
                -TABLICĘ - podajesz tylko numery - sami Ci je nakleją
                zrobione to jest w pełni profesjonalnie - ŻADEN policaj się nie przeczepi
                a jak przyczepi - to nie przyjmujesz mandatu i uniewinni Cię sad (na forach rowerowych jest o tym ze sto postów - wszystkie zakończyły się przegranymi policji - to było zresztą ze 3, 4 lata temu - dziś gliniarze są mądrzejsi)

jeep

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka