Gość: daniel IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.02, 18:21 Które z tych aut wybrać? A3 za tą samą cenę mogłaby być lepiej wyposażona, silnik 1.8 benz. lub (raczej) 1.9 TDi (130 ps). Dzięki za odpowiedż! Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: daniel Re: Co wybrać? Audi A3 czy BMW 318 ti Compact IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.02, 18:32 A może ktoś dysponuje danymi dot. pojemności bagażnika w BMW i po rozlozeniu siedzen? Bo na stronie nie raczyli tego podać. Link Zgłoś
Gość: Gordi Re: Co wybrać? Audi A3 czy BMW 318 ti Compact IP: *.zigzag.pl 09.04.02, 18:45 Ja Bym wybrał BMW.A3 to taki "szlachetniejszy" Golf IV czyli w sumie nic szczególnego.BMW ma lepsze właściwości jezdne,jest ogólnie o wiele nowocześniejszy(niedługo wchodzi nowe A3,a model obecny jest produkowany już od 96r).Silnik 1.8 20V w Audi jest nieco "nieokrzesany".W miare mocny ale głośny i dużo pije..... Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Co wybrać? Audi A3 czy BMW 318 ti Compact IP: *.pg.com 09.04.02, 19:17 Gość portalu: Gordi napisał(a): > Ja Bym wybrał BMW.A3 to taki "szlachetniejszy" Golf IV czyli w sumie nic > szczególnego.BMW ma lepsze właściwości jezdne,jest ogólnie o wiele > nowocześniejszy(niedługo wchodzi nowe A3,a model obecny jest produkowany już od > 96r).Silnik 1.8 20V w Audi jest nieco "nieokrzesany".W miare mocny ale głośny i > dużo pije..... Zgodzę się, ale... Niedawno czytałem test długodystansowy BMW 3. Samochód miał mnóstwo poważnych, usuwanych kolejno przez serwis usterek. Dziennikarze starali się nieco przejść nad tym do porządku dziennego i zbagatelizować sprawę... ale złe wrażenie i tak pozostało. A skandalicznym był fakt, że auto zostało niefachowo i brutalnie dotarte w fabryce, co pozostawiło po sobie nadmierne zużycie niektórych elementów silnika. Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Co wybrać? Audi A3 czy BMW 318 ti Compact IP: 172.18.118.* 09.04.02, 19:50 Ja bym wzial Audi A3 - malutkie BMW ma strasznie brzydka sylwetke. Link Zgłoś
Gość: bObO Re: Co wybrać? Audi A3 czy BMW 318 ti Compact IP: *.chello.pl 09.04.02, 20:58 Gość portalu: Marek napisał(a): > Ja bym wzial Audi A3 - malutkie BMW ma strasznie brzydka sylwetke. Noo, nie to co coupe! Link Zgłoś
Gość: Mikolaj Re: Co wybrać? Audi A3 czy BMW 318 ti Compact IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 10.04.02, 10:07 Za to BMW ma tylni napęd. Nie każdy to lubi, ale jak się człowiek nauczy to zabawa jest przednia. Miałem kiedyś przyjemność pojeżdżenia po torze treningowym właśnie BMW 328. Jak polali ten tor wodą to zaczęła się zabawa. Na początku "zawracałem" przy każdym manewrze, ale po odrobinie przyzwyczajenia było super... pzdr Mikołaj Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Co wybrać? Audi A3 czy BMW 318 ti Compact IP: 172.18.118.* 12.04.02, 12:39 To malutkie BMW ma naped na tyl? Myslalem ze ma na przod.... Link Zgłoś
Gość: Mikolaj Re: Co wybrać? Audi A3 czy BMW 318 ti Compact IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 12.04.02, 13:32 Przecież to to samo co zwykła trójka tylko ze skróconym tyłem, o ile się nie mylę. Link Zgłoś
Gość: KL BMW 318 compact!!! Wiekszy szpan!! IP: *.teaching-labs.bond.edu.au 12.04.02, 08:17 Duzo wiekszym szpanem jest BMW niz Audi. Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: BMW 318 compact!!! Wiekszy szpan!! IP: *.pg.com 12.04.02, 09:59 Gość portalu: KL napisał(a): > Duzo wiekszym szpanem jest BMW niz Audi. KL, co Ty tak ciągle wyjeżdżasz z tym szpanem (w innym wątku też)? Dowartościowywać się musisz, czy co? Ważne, żeby samochód spełniał oczekiwania swojego właściciela - a różni ludzie mają różne oczekiwania. Szpanem się nie jeździ. Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: BMW 318 compact!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 12.04.02, 12:25 Niektórzy oczekują właśnie szpanerskiego charakteru, a wygląd i renoma to (tylko) jeden z przejawów owego szpanu. Równie dobrze szpanować można w pewnych 'kręgach' silnikiem tdi, w innych niepozornym wyglądem (wilk w owczej skórze), a jeszcze innych- czymś, co jest antytezą 'aktualnego szpanu' (np. niepozornością, na którą składać się może tradcyjny do bólu projekt, lub wręcz zamierzona anachroniczność czy...zabytkowy charakter). Tak więc szkalowanie, pardon- sugerowanie, iż szpan jest jakoby dyspozycją naganną, uważam za dyskursywny paradoks. Bo czymże innym właśnie wielu zaspokoi swoje oczekiwania względem samochodu, jak nie jego 'hiciarskim imagem'? Odmawianie autkom jednej z ich możliwych funkcji (tyle, że nie najważniejszej, i to należałoby raczej wykazać, choć czy aby na pewno?) pozbawiłoby wielu firm prawa bytu. A i mi osobiście nie byłoby raczej weselej, gdyby z ulic znikły cacka 'kłujące w oczy'. Tymczasem proponuję okulary z dobrym polaryzacyjnym szkiełkiem, pozdrawiam PS.Autorze, czy chodzi o nowy, czy stary model Compacta? Bo jeśli stary, to opowiadam się za Audi, ale jeśli nowy!to nie mam wątpliwości. Wreszcie compakt przestał coś udawać i jest piekielnie nowoczesny. Poza tym zasługuje na swoją nazwę. No i może być przykładem dla aktualnej reszty przepompowanych 'piłek bejzbolowych' (w ich trzydrzwiowych wersjach). Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: BMW 318 compact!!! IP: *.pg.com 12.04.02, 12:42 No dobra, tylko jeśli główną cechą samochodu ma być jego 'szpanerskość' to chyba przesada... A taki był wydźwięk wypowiedzi (nie jednej!) kolegi KL. Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: pod agendą BMW 318 compact!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 12.04.02, 14:41 Ilekroć w nagłówku pojawia się BMW, pytanie o szpan nasuwa się samo. Dla mnie osobiście ta cecha Beemek jest ciężarem, właśnie przez ten automatyzm kojarzenia. Być może bierze się to z faktu (uważam to za fakt, nie za puste słowo), że istnieje znaczna grupa ludzi, która rozumie samochód przez pryzmat obiegowych opinii i reklamowych danych. W przypadku BMW idzie tym samym na łatwiznę, i to może boleć- zero wiedzy, a i tak wybierze słusznie. Ambitne podejście z kolei zawsze obarczone jest pewnym ryzykiem. Z drugiej strony jednak, wysiłek włożony w 'cały ten interes' (czyli przekopanie się przez całe sterty wyświechtanych frazesów) skutkuje pewną satysfakcją: (nawet wracając do punktu wyjścia) zdobywa się pewność. Braku (np. wiedzy) zaś nie trzeba kompensować (fałszywą?)dumą z dobrze podjętej decyzji. Bo jak ktoś wie, to co mu po zdaniu innych? PS.Sory za pociąganie obsłuchanej struny- ale dla (większości przeciętnych) młodych ludzi szpanerski samochód jest instrumentem, którego skuteczności trudno przecenić (szybki podryw, szacunek u rówieśników, wyładowanie świeżych jeszcze kompleksów z dzieciństwa- dawanie łupnie starszym na drodze itp.). Tego nie da się wytłumaczyć. To można jedynie znosić. Do kogoś, kto wciąż 'bawi się' samochodami argument funkcjonalnej użyteczności nie dociera- to nie ta faza rozwoju. Można ją rozpoznać m.in. po jednostronności opinii, choć powinno się odróżniać dzieci spontaniczne od 'zepsutych bękartów'. Link Zgłoś
Gość: robert Re: Co wybrać? Audi A3 czy BMW 318 ti Compact IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 12.04.02, 13:47 Wiele zależy od twojego podejścia do jazdy autem. Jeśli jesteś osobą "praktyczną" to pewnie ci przypadnie do gustu Audi. Jest to zresztą bardzo ładnie wyglądający i doskonale jakościowo zbudowany samochód. Jeżeli jednak cenisz tę odrobinę "szaleństwa" w prawej nodze to dużo frajdy będziesz miał z BMW. To jest w końcu ostatnia firma, która robi samochody tylko z tylnym napędem. Ja należę do tej drugiej grupy i wybrałbym BMW. Jednak nie Compact lecz Coupe. Compact nie podoba mi się. Link Zgłoś