Dodaj do ulubionych

Nowe formy finansowania dla klienta indywidualnego

19.09.15, 15:34
Ostatnio dowiedziałem się, że od pewnego czasu VW Bank oferuje taki jakby kredyto-leasing dla klienta indywidualnego. W VW to się nazywa EasyDrive, w Skodzie Kredyt Niskich Rat. Polega to na tym, że nie spłacamy całego samochodu, a jedynie jego utratę wartości przez 3 lub 4 lata plus odsetki. Na końcu umowy możemy wykupić samochód za gotówkę lub na raty albo oddać samochód bankowi i wciąć następny nowy (albo i nie).

Co sądzicie o czymś takim? Wg mnie rozszerzy to trochę dostęp do nowych samochodów dla polaków, którzy, jak wiemy, zarabiają zwykle za mało, by kupić nowy samochód. Ceny nowych samochodów są ewidentnie przewidziane na przeciętnego Europejczyka z zachodu zarabiającego 1500-2000 Euro, dlatego polaczki ze swoimi 700 Euro muszą jakoś kombinować :D
Obserwuj wątek
    • wicehrabia.julian Re: Nowe formy finansowania dla klienta indywidua 19.09.15, 17:46
      schweppes1 napisał:

> Co sądzicie o czymś takim? Wg mnie rozszerzy to trochę dostęp do nowych samocho
      > dów dla polaków, którzy, jak wiemy, zarabiają zwykle za mało, by kupić nowy sam
      > ochód.

od zmiany nazwy kredytu Polacy nie zaczną zarabiać więcej, a oferta nie stanie się bardziej atrakcyjna, miłałoby to sens gdyby za niską miesięczną ratę mógłbyś mieć samochód nie przejmując się ubezpieczeniem i przeglądami jak przy wynajmie, a tak zmieniło się jedynie opakowanie, kredyt zostaje ten sam, niespecjalnie atrakcyjny
    • galtomone Re: Nowe formy finansowania dla klienta indywidua 19.09.15, 18:31
      To jakbym chciał wziąć Superba kombi albo Octavie nie golasa ale tez nie najwyzsza wersje - ile musiałbym zaplacic miesięcznie ... Orientacyjnie...
      • schweppes1 Re: Nowe formy finansowania dla klienta indywidua 19.09.15, 23:09
        Przy umowie na 4 lata mniej więcej jego cenę /100. Przy 3 latach odrobinę więcej.
        • galtomone Nic mi to nie mowi :-( 21.09.15, 07:00
          Ile kosztuje Superb, Octavia z sesnownym silnikiem i wyposażeniem (tak jak pisałem, nie pytam o najdrozsza w cenniku)?
          I te kwote dziele przez 100 i mam miesieczna rate?
          • galtomone I jeszcze jedno... 21.09.15, 07:02
            Rozumiem, ze taka rata zawiera już koszty serwisu i ubezpieczenia... czy to tylko oplata za samo użytkowanie auta przez 4 lata?

Ale tak czy siak... drogo to wychodzi.
            • schweppes1 Re: I jeszcze jedno... 21.09.15, 07:21
              Zawiera jedynie ubezpieczenie.
          • schweppes1 Re: Nic mi to nie mowi :-( 21.09.15, 07:19
            Sensowna Octavia kosztuje jakieś 80k, Superb jakieś 120k. Raty wyjdą odpowiednio ok. 800-1000 zł i 1200-1500 zł w zależności od długości umowy, wpłaty własnej i limitu przebiegu.
            • galtomone Re: Nic mi to nie mowi :-( 21.09.15, 09:13
              To to jakas kosmiczna kasa jest biorac pod uwagę (chyba ty cos pisales) ze i tak cos jeszcze trzeba wplacic na początku.
    • to.niemozliwe Re: Nowe formy finansowania dla klienta indywidua 19.09.15, 20:39
      Nie wiadomo na ile Ci wycenia ten samochód, jak go będziesz oddawał po 3 latach. Co innego, jakby Ci wyliczył, np płacisz x zł na miesiąc przez 3 lata i oddajesz, czyli najem długoterminowy.
      • schweppes1 Re: Nowe formy finansowania dla klienta indywidua 19.09.15, 23:10
        Wartość rezydualna jest określona z góry przy podpisaniu umowy. Inaczej przecież nie wyliczyli by rat. Po 3 latach są to okolice 50%.
        • to.niemozliwe Re: Nowe formy finansowania dla klienta indywidua 20.09.15, 08:46
          A limity kilometrów? Nie ma?
          • schweppes1 Re: Nowe formy finansowania dla klienta indywidua 20.09.15, 18:09
            Są, do 40.000 km rocznie.
    • wtop.ek Re: Nowe formy finansowania dla klienta indywidua 19.09.15, 21:06
      ciekaw jestem, jak ty kombinujesz ze swoimi 700 euro, podziel się doświadczeniami, ciapku...
      • schweppes1 Re: Nowe formy finansowania dla klienta indywidua 19.09.15, 23:14
        Rata za Fabię zaczyna się od 370 zł... Oczywiście golas, przy 30% wpłacie własnej i najdłuższej umowie. Ale przy przyzwoitym wyposażeniu i niższej wpłacie własnej w 150 Euro zł się zmieścisz.
    • liczbynieklamia Re: Nowe formy finansowania dla klienta indywidua 20.09.15, 14:10
      > Wg mnie rozszerzy to trochę dostęp do nowych samochodów dla polaków, którzy, jak wiemy, zarabiają zwykle za mało, by kupić nowy samochód.

W żadnym razie. To interesująca propozycja dla osób, które stać na to, by kupować samochody nowe i zmieniać je często. Jeśli ktoś do tej pory nie rozważał nowego samochodu - nadal nie będzie.

Jeżeli chcesz nowy samochód użytkować tanio, porównywalnie do całkowitych kosztów jeżdżenia w tym czasie zmienianymi często samochodami używanymi, to musisz kupić coś taniego i jeździć nim i dbać o niego przez 12-14 lat.
      • to.niemozliwe Re: Nowe formy finansowania dla klienta indywidua 20.09.15, 15:17
        Zgadzam się. Oferta leasingu konsumenckiego ma sens jeśli kogoś stać i świadomie chce jeździć względnie nowym autem i jeszcze mieć małe przebiegi. Bo wtedy dostanie sensowna ofertę cenowa. Normalnie, to jest okres w użytkowaniu auta, kiedy cena rynkowa nie odzwierciedla wartości użytkowej ok. 4-10 rok wieku samochodu. Dlatego te 12-14 lat od nowości są sensowne, chyba, że się ktoś kieruje innymi kwestiami, typu pozycja społeczna, prestiż, itp..
    • po_matador Re: Nowe formy finansowania dla klienta indywidua 20.09.15, 21:37
      schweppes1 napisał:

> Co sądzicie o czymś takim? Wg mnie rozszerzy to trochę dostęp do nowych samocho
      > dów dla polaków, którzy, jak wiemy, zarabiają zwykle za mało, by kupić nowy sam
      > ochód.

"Polaków" pisze się z dużej litery polskojęzyczny chamie.
      • misiaczek1281 Re: Nowe formy finansowania dla klienta indywidua 20.09.15, 22:20
        Łatwiej płacić ratę np. 400 zł niż jednorazowo wpłacić całość ceny za nowe auto 30-50 000 zł, ale żaden kredyt , leasing nie sprawi że ogromna utrata wartości w nowym aucie zniknie a samo auto będzie tańsze niż używane za gotówkę :)
      • schweppes1 Re: Nowe formy finansowania dla klienta indywidua 21.09.15, 02:36
        To pisz, nikt ci nie zabrania.
      • schweppes1 Re: Nowe formy finansowania dla klienta indywidua 21.09.15, 02:39
        PS. Pisze się :wielką literą", ewentualnie "dużą literą", a nie "z dużej litery", nieuku.
        • poohdell Re: Nowe formy finansowania dla klienta indywidua 21.09.15, 09:54
          Tylko "dużą literą" jest poprawnie.
    • thorpe Re: Nowe formy finansowania dla klienta indywidua 20.09.15, 22:37
      Pytałem o to sprzedawcę w salonie Skody i nie miał zielonego pojęcia o cym mówię (a widziałem to wcześniej w reklamie Skody), Trzy razy mnie pytał, czy chodzi mi o normalny leasing, bo to było jedyne, co w ogóle kojarzył. W końcu uznał, że coś bredzę, jestem jakimś ciemniakiem, co nie odróżnia kredytu od lokaty. I tyle w temacie fachowości sprzedawców w PL.
      Uważam, że to ciekawa rzecz, ale nie znalazłem w sieci nic realnie oceniającego te ofertę, przede wszystkim doświadczeń tych, co próbowali potem auto oddać. I w końcu przestało mnie to interesować. Nie zostałem w końcu klientem Skody i z tego co zrozumiałem w salonie wcale im nie jest żal, bo nie potrzebują takich klientów - konsumentów z duża ilością pytań, floty i tak kupią Octavię i plan sprzedaży będzie wyrobiony.
    • galtomone A co z tym leasingiiem dla mas? 21.09.15, 07:07
      Bo dla mnie (nie wiem jak z wysokoscia rat) brzmi to prościej i bardziej atrakcyjnie. Place, jezdze i reszta mnie nie interesuje.
      Nie place - zabierają auto, albo po np. 4 latach biore kolejne.
      Chyba podobnie działa to w USA.

A tu czytam, ze musze zaplacic 30% wartość auta, potem placic co miesiąc rate a ono i tak nie jest moje... Jakos brzmi to mniej atrakcyjnie i prosto.
      • schweppes1 Re: A co z tym leasingiiem dla mas? 21.09.15, 07:24
        Ale przecież zarówno w leasingu jak i kredycie niskich rat zabierają samochód po umowie, ew. można wykupić. W leasingu samochód nie jest Twój, w kredycie niskich rat samochód jest Twój przez okres umowy (zarejestrowany na Ciebie). Jeżeli umiejętnie eksploatujesz samochód, to na wynajmie stracisz na serwisie (ściągną od Ciebie znacznie więcej niż wydadzą na serwis), więc taniej Ci wyjdzie serwisować samemu. Oczywiście istnieje ryzyko, że po gwarancji padnie Ci np. turbo czy dwumas, wtedy może być słabiej.
        • galtomone Re: A co z tym leasingiiem dla mas? 21.09.15, 09:21
          Jak to dziala w USA , ze taka forma zakupu nowego auta jest tak popularna?
          Jak rozumiem place za auto (za biezaca eksploatacje, serwis, ubepziecznie I I sam, dodatkowo tylko za paliwo i jest to generalnie dobra alternatywa do faktycznego zakupu auta na kredyt czy gotowke?
          • schweppes1 Re: A co z tym leasingiiem dla mas? 21.09.15, 09:37
            Tak to działa, że amerykanie biorą bez żadnych obaw wszystko na kredyt, bo w razie W mogą ogłosić tzw. bankructwo i pokazać faka bankowi. Na to oczywiście składa się reszta spłacających.

W USA cena samochodu na etykiecie jest podana małym drukiem, bo i tak nic takiemu jankesowi nie mówi (za trudne do policzenia), a ogromną czcionką jest podana rata miesięczna, bo tylko to go interesuje - ile miesięcznie musi wydać na samochód. Jak się dobrze przyjrzysz, to w Polsce też powoli to wchodzi, na wielu salonach, w cennikach niektórych marek i na ich stronach w roli głównej są wysokości rat poszczególnych modeli.

W UK też takie kredyto-leasingi są popularne. Znam to z autopsji. Mój znajomy ostatnio kupił tak nowe BMW 320d - rata wynosi śmieszne 230 funtów. Przy średniej pensji w UK 2300 funtów ta rata jest śmieszna. To 1/10 średniej pensji. Wyobraź sobie, jakbyś w Polsce za nową trójkę miał płacić 280 zł + eksploatacja...

Powyżej mowa akurat to umowie na 5 lat i wpłacie własnej 20%. W Polsce rata za przyzwoitą 320d wyjdzie ok. 1300 zł

go-leasing.pl/kalkulatory/

I nie jest to wcale takie głupie, bo ja i tak dłużej niż 5 lat nie chcę jeździć tym samym samochodem, więc i tak bym go sprzedał, a tak odzyskuję prawie całą tą kasę ze sprzedaży już na starcie.

Zastanawiałem się skąd tyle tych nowych BMW 520d i Audi A6 C7 na drogach, ale teraz widzę, że rata za dobrze wyposażony taki samochód to ok. 2000 zł, po doliczeniu eksploatacji i odjęciu podatku dochodowego wyjdzie jakieś 3000 zł miesięcznie na samochód. Sprawna mikrofiremka daje jakieś 10 tys. dochodu, więc jak komuś zależy to nie ma problemu - magia leasingu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka