Dodaj do ulubionych

Pan Samochodzik

31.12.15, 10:25
Ostatni dzień roku to może czas na trochę lżejszy wątek, bynajmniej nie OT.
Kto z Was zaczytywał się w dzieciństwie/młodości/obecnie w bohaterze powieści Z. Nienackiego?
Jako fan tej serii, nawet w tzw. dorosłości sięgając po te pozycje nie miałem poczucia przesadnej infantylności tych książek, w przeciwieństwie np. do twórczości A. Szklarskiego.
A fascynacja 12-cylindrowymi motorami, obojętnie z jakiej epoki, pozostała.
Dziś ten klimat, delikatnie mówiąc, trąci myszką ale jakiś urok pozostał.

Najlepszego i mniej poprawności politycznej na forum w Nowym Roku!
Obserwuj wątek
    • poohdell Re: Pan Samochodzik 31.12.15, 10:56
      Czytuje do dziś.Nawet sobie kompletuje wszystkie. I mam gdzieś, że są socrealistyczne naloty. Aby nowy rok nie był gorszy niż stary.
      • hukers Re: Pan Samochodzik 31.12.15, 12:12
        Wszystkie części przerobione po kilka razy. Ostatnio córka czytała jako lekturę więc odświeżyłem sobie temat:-)
    • wujaszek_joe Re: Pan Samochodzik 31.12.15, 12:31
      czytałem i ja, wspaniałe książki były.
      choć ekranizacja pojazdu skonstruowanego przez wujka Gromiłło zdruzgotała mi sporo z moich wyobrażeń.
      • marcio_bb Re: Pan Samochodzik 06.01.16, 13:28
        ..najbardziej luiłem "Pan Samochodzik i praskie tajemnice'"-zamiana metalu w zloto, kabała ite klimaty.Do dziś mi zostało :)
        • poohdell Re: Pan Samochodzik 07.01.16, 08:44
          To sie nazywało za moich czasów "PS i tajemnica tajemnic". Chyba moj ulubiony.
    • bimota Re: Pan Samochodzik 31.12.15, 15:05
      OSTATNIO WPADLA MI W RECE, WIEC MOZE SIE W KONCU SKUSZE...
    • trypel Re: Pan Samochodzik 06.01.16, 14:39
      Nie widzicie ze z punktu widzenia obecnej polit-poprawności Pan Samochodzik to pedofil i komuch który tłumi prywatna inicjatywę swojego byłego kolegi (R Batura), należy do tfu ormo, molestuje nieletnich chłopców spiąć z nimi pod namiotem i wożąc na wycieczki "krajoznawcze"... Ma kompleksy widoczne w kontaktach z pięknymi kobietami... I wszystko co znajdzie przekazuje państwu (lewak!)
      Promowanie takiej lektury na forum ogólnodostępnym grozi młodzieży (bimota!) zejściem na zła drogę i powinno byc karane.

Ja najbardziej lubiłem cześć z Fantomasem i Winnetou:)
      • koza_oddam Re: Pan Samochodzik 06.01.16, 16:29
        Otóż to, w państwie prawa i sprawiedliwości bym się oficjalnie nie przyznawał...
        Cholera, jak to się szybko czytało ;)
        • agios_pneumatos Re: Pan Samochodzik 06.01.16, 20:01
          koza_oddam napisał:

> Otóż to, w państwie prawa i sprawiedliwości bym się oficjalnie nie przyznawał..
          > .
          > Cholera, jak to się szybko czytało ;)

Bo duże litery były. Zwłaszcza serii 'olsztyńskiej' (wydawnictwo Pojezierze i druk OZGraf).
    • macaja Re: Pan Samochodzik 10.01.16, 22:34
      Czytałem te książki po kilka razy. Moje ulubione: Wyspa Złoczyńców, Niesamowity dwór, Nowe przygody Pana Samochodzika.
      Nie mogę nie przypomnieć o Niziurskim, którego książki i opowiadania też czytałem po kilka-kilkanaście razy. "Jutro klasówkę" i "Sposób na Alcybiadesa" po prostu "zaczytałem"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka