Dodaj do ulubionych

OT ZUS liczy emerytury

22.06.16, 09:44
Wiem, że nie tutaj, ale ciekawy jestem Waszego zdania.
Dostałem wczoraj list z ZUS z wyliczeniem mojej hipotetycznej emertyury. I mam kłopot, bo pozwoliłem sobie policzyć to i owo. Gdzie są moje pieniądze?? Zgodnie z najnowszą tabela będę żył na emeryturze 200 miesięcy (67+16=83 lata). Nie wiem skąd takie dane (skoro na cmentarzu pełno mężczyzn co mieli 6 z przodu jak umierali). Ale niech i tak jest. Sęk w tym, że jak podzieli się kapitał który ZUS pisze, że zgromadził na moim koncie emerytalnym przez te 200 to wychodzi mi więcej niż mi napisał hipotetycznej emerytury i to wychdzi sporo więcej. Ktoś wie gdzie ucieka ta kasa??
Obserwuj wątek
    • nazimno Re: OT ZUS liczy emerytury 22.06.16, 11:44
      www.infor.pl/wskazniki/glowny-urzad-statystyczny/187,Tablica-sredniego-dalszego-trwania-zycia-kobiet-i-mezczyzn.html
    • qqbek Re: OT ZUS liczy emerytury 22.06.16, 12:08
      Jakie konto emerytalne? Gdzieś ty się takich bredni nasłuchał? Twoje pieniądze idą w ZUS do jednego wspólnego wora (do którego niemało dokłada z naszych podatków państwo), po czym ZUS buduje sobie za nie wspaniałe pałace próżności, zatrudnia nieprzebrane rzesze krewnych i znajomych królika na efemerycznych etatach, wywala kosmiczne sumy na niedziałające i nieskoordynowane (na przykład z NFZ) systemy informatyczne (przez które rok po zmianie przypisania córki z mojego do żony ubezpieczenia każda wizyta u lekarza kończyła się podpisywaniem deklaracji mówiącej, że nie jesteśmy spod mostu, żona me etat a ja firmę i składki płacimy).
      Co zostaje jest dzielone pomiędzy obecnych emerytów (nie za szczodrze - niektórzy "szczęśliwcy" dostali w tym roku "aż" złotówkę podwyżki waloryzacyjnej).

Konto emerytalne to masz co najwyżej w rozmontowanym w połowie przez PO (zaraz PiS rzuci się na pozostały "kadłubek") OFE. Tam nawet jak nie dociągniesz do 67, to zgromadzone środki dostaną spadkobiercy.
      • nieznajacy_sie Re: OT ZUS liczy emerytury 22.06.16, 12:41
        Tak się jakoś łudziłem, że skoro tyle się trąbi o tym, że ile odłozysz teraz to tyle będziesz miał na emeryturze. A tu gucio. Licząc pi razy oko zakoszą ok. 50% kasy. Pytanie jest gdzie się ona dzieje (przecież budżet cały czas dokłada a i emerytury nie sa jakieś wypasione (poza górnikami i innymi wybrańcami władzy))
        • nazimno Re: OT ZUS liczy emerytury 22.06.16, 12:46
          Wiara w ZUS jest jest podstawa ILUZJI.
          • qqbek Re: OT ZUS liczy emerytury 22.06.16, 14:54
            W związku ze spodziewanym załamaniem całego systemu należałoby zastanowić się nad zryczałtowaniem daniny na ubezpieczenie społeczne (albo nawet włączeniem jej do obciążeń podatkowych - wtedy byłoby nawet sprawiedliwiej, bo "bogaci" łożyliby proporcjonalnie trochę więcej, pomagając przy tym biedniejszym w imię solidarności społecznej) w zamian za minimalną (podkreślam MINIMALNĄ) emeryturę państwową (tak jak jest to w UK - teraz to coś koło 120 funtów brutto tygodniowo, podczas gdy płaca minimalna to jakieś 270 funtów [typowy tydzień pracy to 37,5 godziny]). Resztę uciułaj sobie obywatelu w dofinansowanym przez państwo drugim filarze, albo w zupełnie komercyjnym trzecim filarze. No i dość emerytur uprzywilejowanych poza mundurówką.
            • tdf-888 Re: OT ZUS liczy emerytury 22.06.16, 15:04
              zasadnicze pytanie: czemu wróciłeś z tej zajebistej Brytanii do kraju, na który przy kazdej okazji plujesz? a codziennie polski chleb wpieprzasz...
              wracaj tam. będziesz mógł wypić trzy piwka i siąść za fajere a inni się będą do ciebie szczerze uśmiechać nie to co skwaszone polskie mordy
              • qqbek Re: OT ZUS liczy emerytury 22.06.16, 15:16
                tdf-888 napisał:

> zasadnicze pytanie: czemu wróciłeś z tej zajebistej Brytanii do kraju, na który
                > przy kazdej okazji plujesz? a codziennie polski chleb wpieprzasz...

Konkretna odpowiedź:
                1. Nie pluje na ten kraj. Śmieszą mnie po prostu nierozsądne rozwiązania. To ty plujesz na ten kraj prezentując poza jego granicami swoją "Januszowatość".
                2. Dlaczego wróciłem? Bo tutaj mogę szybciej się wzbogacić. Zarabiam porównywalnie, ale po opłaceniu wszystkiego zostaje mi trochę więcej. To zupełnie odwrotnie niż w przypadku większości emigrantów zarobkowych. Pojechałem zaś, bo jeszcze dobrze nie zarabiałem a ciążył mi niespłacony kredyt (zaciągnięty na spłacenie czyichś udziałów w moim obecnie mieszkaniu). Posiedziałem dwa lata, wróciła normalność (odsunięto od koryta koalicję PiS, LPR i biało-czerwonych krawatów), wróciłem i ja. Miałem wybór, mogłem zostać, kupić dom na kredyt (albo sprzedać mieszkanie w Polsce i nie potrzebowałbym już kredytu) i równie dobrze żyć i tam. Wolę tutaj. Ty nie masz zapewne doświadczeń z dłuższym życiem poza krajem, więc nie będę Tobie opowiadał "jak to jest", bo równie dobrze na dobranoc mógłbym Tobie bajkę o żelaznym wilku opowiedzieć.

> wracaj tam. będziesz mógł wypić trzy piwka i siąść za fajere a inni się będą do
                > ciebie szczerze uśmiechać nie to co skwaszone polskie mordy
                To ty lepiej nie wyjeżdżaj do kraju, gdzie potrafią tobie bydlaki odholować samochód za postój na chodniku w miejscu niedozwolonym, lub walnąć fotkę z fotoradaru za przekroczenie prędkości o ledwie 50km/h. Ty się czujesz w domu w kraju, gdzie możesz stać i naprawiać auto na pasie awaryjnym, bo przecież po to jest "awaryjny".
                • tdf-888 Re: OT ZUS liczy emerytury 22.06.16, 15:56
                  ja się na przepisy nie skarżę. moja wina i pech. a że próbuje się wywinac... zachowanie typowego Polaka :)
                  ja kocham swój kraj i nie narzekam tylko się akomoduje.
                  a wy jojczycie jak tu źle i niesprawiedliwe a przecież granice otwarte - droga wolna.
    • tdf-888 Re: OT ZUS liczy emerytury 22.06.16, 14:59
      nie. ty nie chcesz wiedzieć skąd te szacunki. wolisz se tu pojojczyc i posłuchać jeczenia innych pseudo speców od ekonomii zamiast zadac pytanie zusowi
      • qqbek Re: OT ZUS liczy emerytury 22.06.16, 15:20
        46000 urzędników zatrudnionych za średnią nieodbiegającą od średniej krajowej. Prawdziwe pałace. Informatyzacja za ponad 2 miliardy złotych (kolejne 700 milionów znów dołożono niedawno)... która nie do końca działa. Czy jako płatnik składek nie mam prawa mieć o to pretensji, skoro płacę 1000 złotych danin miesięcznie a nie sądzę, by emeryturę wyliczyli mi (za 35+ lat składek po 1000 złotych na miesiąc) na coś ponad 1000 złotych... przez góra 16 lat?
    • toreon Re: OT ZUS liczy emerytury 22.06.16, 15:19
      ZUS już dawno jest bankrutem, tyle że nikt tego nie ogłosił. Nie przywiązywałbym się więc do jakichś ich wyliczeń czy prognoz.
      Z tego co widzę, wszystko chyba zmierza do tzw. emerytury obywatelskiej. Kazdy dostanie po tysiaku niezależnie od swoich zasług i niech się cieszy.
      • leila.ben.ali JeZUS 22.06.16, 17:28

Większość naszych zysków je ZUS. To więcej niż dziesiecina:)
        • nazimno Re: JeZUS 22.06.16, 17:39
          Zysk jest pojeciem nieadekwatnym w stosunku do skladek wplacanych do czarnej dziury.

• liczbynieklamia Re: OT ZUS liczy emerytury 22.06.16, 17:49
      > Nie wiem skąd takie dane (skoro na cmentarzu pełno mężczyzn co mieli 6 z przodu jak umierali)
      Prawdopodobieństwo warunkowe. Rozważ ludzi, którzy umarli przed 83 rokiem życia. Część z nich umarło jako noworodki, część jako dzieci, jako młodzież, i tak dalej i tak dalej. Powiedzmy, że połowa z nich umiera przed 67 rokiem życia. To znaczy, że szansa na dożycie do 83 lat człowieka, który ma 67 lat jest dwukrotnie większa niż szansa noworodka.

> Gdzie są moje pieniądze?
      Są właśnie wypłacane jako renty i emerytury dla obecnych rencistów i emerytów.
      • nieznajacy_sie Re: OT ZUS liczy emerytury 23.06.16, 08:41
        Kwestię długości życia na emeryturze już inni wyliczaja - obecnie planuje się, że 67 latek bedzie żył ok. 200 miesięcy (stąd ta liczba w moich obliczeniach). Jest oczywistą oczywistościa, że nie każdy pracujący (płacący składki) dożyje do emerytury to uwzgledniając to, że jest grupa płatników która nie pobierze żadnej emerytury emerytura osoby która dożyła powinna być większa a nie mniejsza niż proste dzielenie kwoty przez średnią długośc życia na emeryturze. A tak dziś jest to liczone. Tylko, że tzw. mój kapitał (tak nawet pisze ZUS) który zgormadziłem jest sporo większy niż oczekiwana emerytura pomnozona przez średnią, oczekiwaną długość życia.
        To, że kasa zgromadzona w ZUS-ie jest czysto wirtualna to wiem, to że jest wudawana na bierzących emertów też wiem. Ale kazdy system tak działa. Nawet jak bedę odkładał w banku to i tak moja odłożona kasa bedzie w sposób posredni powiązana z przszłą wydolnością gospodarki. Bo jak kraj bedzie w ruinie, biedny to i moja kasa zgromadzona w banku okaże się czysto wirtualna (tak samo akcje i obligacje)
        • liczbynieklamia Re: OT ZUS liczy emerytury 23.06.16, 11:08
          > kasa zgromadzona w banku okaże się czysto wirtualna (tak samo akcje i obligacje)
          Mówimy o kompletnie różnych poziomach wirtualności. Weźmy sobie dwóch ludzi, nazwijmy ich A (od akcji) i Z (od ZUS-u). Obaj codziennie idą do sklepu i kupują butelkę wódki. A ją przechowuje, Z ją wypija (albo wylewa), skrupulatnie zapisując, ile na nią wydał. Rzeczywiście, za 30 lat A może zostać z niczym - wódka może stać się bezwartościowa, np. ze względu na zniesienie akcyzy. Tylko nasz bohater Z został z niczym NA PEWNO.
          • tbernard Re: OT ZUS liczy emerytury 23.06.16, 13:04
            A dlaczego Z miałby ją wylewać? Moim zdaniem lepiej aby kogoś poczęstował. W przyszłości może ten ktoś się odwdzięczyć.
          • qqbek Re: OT ZUS liczy emerytury 23.06.16, 13:35
            Otóż to!
            Jak zechcę zagrać na loterii, to zagram na loterii.
            Nie, żeby mnie bardzo składki ZUS obciążały, ale do jasnej ciasnej - to co się w ZUS-ie wyrabia to skandal.
            Do tego ten pier_olony cyrk zwany KRUS-em, który aż 1/10 wydatków finansuje z pobieranych składek.
            Ja rozumiem, że 500 zeta kwartalnie płaci biedny rolnik na 3ha ziemi 6-kategorii.
            Ale te same 500 złotych płaci facet, który na wsi gdzie mam domek letniskowy ma 45 hektarów... pod szkłem.
            Tyle samo płaci "wykonujący pozarolniczą działalność gospodarczą", który oficjalnie ma 1-2 hektary (które i tak komuś wydzierżawił, a za które pobiera tylko dopłaty). Dlaczego jednoosobowa firma, z którą mam konkurować na wolnym rynku płaci 1000 złotych składek na pół roku, a ja na miesiąc?
            To jest popaprane.

Wolałbym mieć możliwość płacić te 500 kwartalnie (niech już będzie nawet 500 miesięcznie) ale niech płacą tyle samo (i przez taki sam okres czasu) wszyscy. Na razie jest tak, że ja, jako Z muszę zanieść flaszkę 0,7 do depozytu (obowiązkowo) i tyle ją widziałem (w nadziei, że w bliżej nieokreślonej przyszłości ktoś mi flaszkę, góra 0,5 da), a taki A wpłaca setkę zamiast pół litra do KRUS-u i dostanie za nią pół litra 15 lat wcześniej niż ja.
    • loyezoo Re: OT ZUS liczy emerytury 22.06.16, 18:20
      Dlatego od kilku lat mam w żyźni system."Emeryturę" mam swoją,z zainwestowanych pieniędzy.Polecam każdemu,szczególnie jak ktoś jest młody (20-30 lat),bo o emeryturze państwowej , raczej może zapomnieć,bo to po prostu w takim kształcie,jak jest obecnie,musi "pyznąć" i tyle.
    • szymi_mispanda Re: OT ZUS liczy emerytury 23.06.16, 11:25
      Ida na emerytury dla sedziow, prokuratorow ktorzy maja je po 10-20tys a przez cale zycie nie odprowadzaja ani zlotowki skladek, na 20 limuzyn dla BOR, na samoloty dla VIP i tysiace innych rzeczy
      • nazimno Re: OT ZUS liczy emerytury 23.06.16, 13:59
        www.bankier.pl/wiadomosc/Ile-kosztuja-emerytury-resortowe-7289487.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka