Dodaj do ulubionych

auto za 500+

12.07.16, 15:40
moto.onet.pl/aktualnosci/program-500-plus-napedza-zakupy-samochodow/45jrwn
Nie nadążam za naszymi rodakami. Jak można za 500 miesięcznie kupić samochód, choćby jakiegoś grata?
Obserwuj wątek
    • do.ki Re: auto za 500+ 12.07.16, 15:46
      Mozna wziac kredyt, ktorego miesieczna rata nie przekracza 500 zl.
      • nazimno Re: auto za 500+ 12.07.16, 16:05
        Jak sie ma wiecej dzieci, to i kredyt moze byc calkiem niezly.
        Nawet nowka wchodzi w gre.
        • szymi_mispanda Re: auto za 500+ 12.07.16, 17:10
          no ale jak te pieniadze ida na splate kredytu to z czego dzieci zyja?
          • tiges_wiz Re: auto za 500+ 12.07.16, 18:11
            nie ma limitu dochodowego na 2 dziecko. Myślisz, że rodzina 2+2 się nie utrzyma? A tak mają jeszcze dodatkowy bonus jak ja :>
          • do.ki Re: auto za 500+ 13.07.16, 06:28
            Jak to z czego? Z tego samego co przed 500+.
      • toreon Re: auto za 500+ 13.07.16, 08:37
        Ja to wszystko rozumiem - kredyt, leasingi etc. Ale z dołączonego tekstu nie wynika, że tu chodzi o raty. Kupują bo po prostu mają zastrzyk gotówki. Poza tym jaki % kupujących dziś bierze samochód na kredyt, to nie lata 90-te kiedy 3/4 aut było branych na kredyt. Dziś to chyba nie więcej niż 20% i to raczej w przypadku nówek, nie bardzo sobie wyobrażam branie np. 10-latka na kredyt.
        A co do zasadności samego programu to już inna historia - ot państwo dobrodusznie zdecydowało że z tej rzeki pieniędzy którą corocznie zabiera obywatelowi wyda co niektórym trochę reszty. Niech się cieszą.
        • wujaszek_joe Re: auto za 500+ 13.07.16, 12:40
          ty sobie nie wyobrażasz ale wiesz jak robią inni. Wolałbym podeprzeć się jakimiś danymi formułując takie tezy.
          Nie każdy ma odłożone kilkanaście tysięcy żeby wywalić na złom stare tico i kupić 10-latka.
    • qqbek Re: auto za 500+ 12.07.16, 19:12
      Przecież Tobie napisali, że w wypadku zakupu na raty wchodzą w grę całkiem niestare auta (i to już przy 1x500).
      Mam w rodzinie osobę, która ma ponad 4k dochodu na osobę w rodzinie (2+5) a i tak bierze 500+ na czwórkę. Za 2k miesięcznie to X3 można nowe wziąć w leasing, a nie jakieś bieda-szroty.
      • nazimno Re: auto za 500+ 13.07.16, 09:57
        qqbek - do roboty !
    • liczbynieklamia Re: auto za 500+ 12.07.16, 20:35
      Za 500zł miesięcznie kupisz bez wkładu własnego samochód za 20 tysięcy na 5 lat lub za 10 tysięcy na 2 lata. Za 10 tysięcy od biedy znajdziesz coś sensownego, za 20 bez problemu. Przy podwójnym 500+ jesteś w stanie kupić nowy samochód typu kompakt przy kredycie na 5 lat.
      • bemeta Re: auto za 500+ 12.07.16, 20:41
        Obrzygany alkoholik i kryminalista Wipler to chyba od Rydzyka Maybacha moze odkupic.
    • galtomone Przeciez to oczywiste!!! 12.07.16, 21:32
      toreon napisał:

> Nie nadążam za naszymi rodakami. Jak można za 500 miesięcznie kupić samochód, c
      > hoćby jakiegoś grata?

Wyborca PiS uwierzyl w te brednie, ze zle PO go okrada. Kasy jest w bród tylko Tusk nie chce dac bo sam zabiera.
      Ze bedziemy produkowac milion elektrykow rocznie,
      ze jak zabierzemy kase z resztek OFE to ludzie beda chetniej oszczedzac,
      itd...itd...

No to jak dali 500 to trzeba wydac!

Pzeciez to dopiero poczatek strumienia pieniedzy. Jak juz calkiem z kolan wstaniemy, wynegocjujemy nowe trkataty to UE, Rusy i Amerykanie sami nam dadza kase, kupia nsze auta i patenty, itd...

Bedzie bosko - to po jaki ch. oszczedzac?
    • szymi_mispanda Re: auto za 500+ 12.07.16, 22:39
      nie wiem czy jest limit czy nie ma ale ja bym nie bral.

bo po pierwsze nie potrzebuje a po drugie uwazam takie programy za szkodliwe dla gospodarki.

ale widzialem w TV rysia petru ktorz mowil ze ten system 500 plus niszczy budzet a dzis powiedzial ze sam tez pobiera bo dlaczego nie.

i wiem ze wiekszosc 99% nawet bogatych bieze, bo moi rodacy to nie zaden krolewski szczep piastowy tylko jedbane niehonorowe scierwa. i dlatrego ten kraj zawsze bedzie kloaka. to tacy ku... ludzie.
      • qqbek Re: auto za 500+ 12.07.16, 22:49
        Chwila Misiu...
        ...jesteś w 1% najlepiej zarabiających Polaków... i nagle państwo, które cię je_ie bez litości na wszystkim, na podatkach bezpośrednich, na podatkach pośrednich (AKCYZA!), daje tobie jałmużnę daleko poniżej tego, co odprowadzasz co miesiąc na sam PIT, za to, że akurat masz dzieci.

Ja wiem, że Tobie to ciężko będzie zrozumieć, ale pięć stów miesięcznie, jak chcesz o dziecko naprawdę zadbać, to z ledwością może na noworodka starczy... a "im dalej tym drożej". Ja się Petru i mojej siostrze stryjecznej nie dziwię. Niech państwo sobie je_ie dziadków-singli, co na dziwki latają i mogą się podzielić dochodami, ale jak ktoś ma dwoje dzieci czy więcej, to akurat oddawać mu część z tego co i tak do wspólnej kasy wpłaca (drobną część, podkreślmy w tym miejscu) to chyba działanie ze wszech miar fajne.

Ja bym wprowadził dolny (jakikolwiek - powiedzmy 300 złotych na osobę w rodzinie) próg dochodowy dla "500+" a nie górny. Bo tak wspieramy głównie Polmosy... dzieci tych ludzi, bez kolejnej znaczącej pomocy ze strony państwa i/lub innych organizacji i tak na Twoją emeryturę nie zapracują.
        • szymi_mispanda Re: auto za 500+ 13.07.16, 10:31
          nie jestem bo nie pracuje w polsce

honor albo sie ma albo sie go nie ma, i takiej sytuacji 90% poakow nie zrozumie bo go nie ma i im nie ma co tlumaczyc, nie chodzi o sume, czy 5, 500 czy 5 mln PLN jak jestem przeciwny takim systemom to nie biore

jak biore to jestem niehonorowa ku..., kwota to tylko wyraz ceny ku...

nie gadam o tym wiecej bo to jaki mamy narod to sie przekonalem po raz pierwszy bedac u znajomego w tej brzydkiej deszczowej wielkiej brytanii / i tam przyjechala polka, ktora od razu zaczela kombinowac jak dostawac roznego rodzaju zasilki zamiast isc do roboty.
          jakby ona jedna to co mnie to obchodzi ale tam przyszla wtedy jakas pi... co juz iles lat tam siedziala i prowadzila jakby takie kolko wzajemnej adoracji dla polskich pizd jak i gdzie isc, co napisac na pismie itd zeby wyludzac rozne benefity

ja to widzac takich ludzi rzygam do miski, niestety tak juz mam. UAE to jest oaza matematycznej logiki dla mnie - pracujesz masz, nie pracujesz nie masz, placone masz od godziny jako kontraktor, a nie jakies pensje miesieczne urlopy, dni chorobowe itp.

nikt ci nic nie da ale tez raczej nikt ci nic nie ukradnie. wszystko jest prostte i banalne. nie ma pism urzedowych nawet najbardziej skomplikowanych ktore nie mieszcza sie na kartce wielkosci pocztowki.

i chuk.
          • nazimno Re: auto za 500+ 13.07.16, 10:43
            W tym ostanim slowie ma byc "j".
          • qqbek Re: auto za 500+ 13.07.16, 10:51
            Z tym 1% to odnosiłem się do sytuacji takiego Petru, czy mojej siostry stryjecznej.

Co do zachowania Petru - fakt, wychodzi na dwulicowego sk..., ale czego oczekujesz od polityka?
            Ostatnio sieć zawojował mem pokazujący wielce prorodzinnego posła PiS, przeciwnika ustawy antyprzemocowej, zwolennika całkowitego zakazu aborcji... który stłukł żonę (i matkę jego dzieci) na kwaśne jabłko i zabrał jej telefon, po tym jak dowiedziała się, że namówił swoją kochankę do aborcji i urządziła mu z tego powodu awanturę.

W Lublinie niedawno skończyła się sprawa prostytutki i dwóch jej kolegów, którzy szantażowali posła PiS (też wielce prorodzinny, kościół, żona w ciąży itepe). Powodem szantażu było to, że Pan Poseł wziął sobie panienkę na całą noc i nie zapłacił. Koledzy panienki pójdą teraz siedzieć... a panienka może się czuć wydymana przez władzę (rzecz jasna poseł nadal nie zapłacił, a z żoną się "pojednał").

To ja już z tych dwulicowców wolę Rysia Petru, który dyma system, niż damskich bokserów i okradających dziwki z owoców ich pracy.

Co do UAE to chyba nie do końca jest tak jak mówisz, bo ludzie pierwszej kategorii (obywatele) to mogą się zdaje opie...ć a i tak im państwo na to zapłaci, pracować muszą ludzie drugiej kategorii (Prole znaczy się) im taki Prol zdolniejszy, tym lepiej opłacany.

Co do zasiłkowców w Anglii - akurat tego nie musisz mi klarować, mieszkałem 2 lata w Anglii. Pierwsze 3 miesiące uczą jednego - im dalej od "typowych Polaków" tym lepiej... zwłaszcza dla zdrowia psychicznego.
            • galtomone Re: auto za 500+ 13.07.16, 11:04
              qqbek napisał:

> Co do zachowania Petru - fakt, wychodzi na dwulicowego sk..., ale czego oczekuj
              > esz od polityka?

Niby dlaczego???

Dwulicowy by byl, gdyby mowil, ze jest przeciw 500+ a glosowal za uchwaleniem i teraz bral.
              Bierze jak wszyscy.

Zgadzasz sie, ze 100% praw i obowiazkow obywatelskich w PL? Bo jesli nie ale sie im podporzadkowujesz.... np. chodzac za darmo do lekarza gdy np. twierdzilbys, ze sluzba zdrowia powinna byc platna i polegac na indywidualnych ubezpieczeniach tez bylbys dwulicowy.

To, ze bierze to zadna dwulicowosc. Ktos takie durne prawo w koncu uchwalil...

> To ja już z tych dwulicowców wolę Rysia Petru, który dyma system, niż damskich
              > bokserów i okradających dziwki z owoców ich pracy.

Dokladnie - I jakie to dymanie systemu? On nie nagina prawa i nie wykorzustuje luki. Ma dzieci, to mu sie nalezy.
              Dymanie systemu to by bylo jakby bral 500 zl na dziecko sasiada tylko datego, ze u niego mieszka.

> Co do zasiłkowców w Anglii - akurat tego nie musisz mi klarować, mieszkałem 2 l
              > ata w Anglii. Pierwsze 3 miesiące uczą jednego - im dalej od "typowych Polaków"
              > tym lepiej... zwłaszcza dla zdrowia psychicznego.

I to sie sprawdza zawsze i wszedzie, tylko w PL to strasznie trudna sztuczka ;-)

A tak na powaznie, to cztajac o kretynskich wizjach morawieckiego i widzac co tu sie dzieje, to chyba wyemigruje znow - teraz do Czech, blosko granicy. Bede mial swiety spokoj I nadl mogl miec klientow w PL :-)
              • jestklawo Re: auto za 500+ 13.07.16, 11:55
                galtomone napisał:

> Dwulicowy by byl, gdyby mowil, ze jest przeciw 500+ a glosowal za uchwaleniem i
                > teraz bral.
                > Bierze jak wszyscy.

bierze, ale twierdził w lutym: "chodzi o to, aby zamożne osoby tych pieniędzy nie dostały"

Jeśli to nie jest dwulicowość, to przyjmijmy że ma na ten temat własne zdanie, ale sie z nim nie zgadza.
                • galtomone Re: auto za 500+ 13.07.16, 12:01
                  No ale glosowal ze tym zeby bogaci tez dostali czy nie? Bo o ile wiem to nie. To ze dostaje przeglosowal socjalistyczny PiS.
                  Wiec to raczej tu jest dwulicowosc.
                  Dobrze ze bierze, bo moze to otworzy oczy choc kilku wyborcom PiS oczy na to, jak zle prawo jest uchwalane i jak bezsensownie sa wydawane nasze pieniadze.

A tak, to za kazdym razem jak wladza uchwali kolejny bubel prawny czy inna bzdure to powiemy, ze nic sie nie stalo... bo my jestesmy honorowi i sami sie dostosujemy w zaleznosci od potrzeb do nowego prawa, zeby bylo dobrze.
                  • jestklawo Re: auto za 500+ 13.07.16, 12:28
                    zgadzam się, byłby głupcem gdyby nie brał, ale jeśli nie chciał żeby te pieniądze dostawali zamożni, to o których mu chodziło? Innym zamożnym nie dać, ale sam wezmę?

Czy słowo hipokryta załatwia sprawę?
                    • galtomone Re: auto za 500+ 13.07.16, 12:33
                      Tez nie. Gdyby mowil ze jest przecie, tak jak mowil ale glosowa ZA to bylby hipokryta. Ale glosowal przeciw, a ze wekszosc uznala ze wie lepiej i ze tez mu sie nalezy to chyba nie jego wina?
                      Widac PiS uznal, ze bogaci tez powini dostac... no to skoro tak to dlaego ma nie brac?
                      • jestklawo Re: auto za 500+ 13.07.16, 12:49
                        nie mógł głosować ZA, bo jest postrzegany jako lobbysta zachodniego systemu bankowego (pieniądze na 500+ mają być z podatku bankowego), więc zrujnowałby sobie wizerunek ;)

No dobra, wygrałeś
                        • nazimno Re: auto za 500+ 13.07.16, 12:52
                          To dlatego, ze Polska lezy na wschod od Zachodu i na zachod od Wschodu.
                          • tbernard Re: auto za 500+ 13.07.16, 13:24
                            Poprawiła mi humor ta ciekawa sentencja :)
                        • galtomone Re: auto za 500+ 13.07.16, 12:56
                          Postzeganie to jedno i bez zwiazku ze sprawa. Mowil, ze to zly pomysl, glosowal przeciw a to ze bierze... jak pisalem, dobrze. Pokazje jak beznadzieje prawo uchwalaja tegie glowy u wladzy.
                          • nazimno Re: auto za 500+ 13.07.16, 13:03
                            Mnie w ogole nie interesuje ten facio. Tym bardziej jego wynurzenia.
                          • tbernard Re: auto za 500+ 13.07.16, 13:31
                            Mam mieszane odczucia. Jeśli uważam, że prawo jest złe, ale sytuacja jest na tyle komfortowa, że nie muszę tego zła popełniać, to się po prostu powstrzymuję. Chyba, że za niezłożenie wniosków do urzędów grozi jakaś kara.
                • donvito52 Re: auto za 500+ 13.07.16, 12:18
                  Co ma honor do 500+ ???
                  Dają, należy się to biorę ... a raczej brałbym ... moje dzieci mają dzieci ... ;))
                  Jak masz ulgę podatkową to zarabiając milion nie skorzystasz ?
                  Jak w sklepie promocja ... coś tam 50% taniej, to uniesiesz się honorem że stać Cię na zapłacenie pełnej ceny ??
                  Jak kupujesz używanego ... używane Ferrari to nie targujesz się ?? mimo że stać na cenę wywoławczą ???
                  • galtomone Re: auto za 500+ 13.07.16, 12:21
                    No wlasnie o to samo go pytam :-).
                  • jestklawo Re: auto za 500+ 13.07.16, 12:33
                    a gdzież jam o honorze pisał?
          • galtomone Re: auto za 500+ 13.07.16, 10:58
            A co to ma do honoru???
            Co zmieni, ze ktos nie wezmie 500 I dlaczego mialby nie brac?
            Od jakiego polapu finansowego twoim zdaniem nalezy sie uniesc hnorem?
            Zdajesz sobie sprawe, ze jak ty nie wezmiesz (bo to jest zle dla gospodarki - really???? :-) ) - to twoje 500 zl dadza komus innemu w najlepszym wypadku miesiac czy dwa pozniej?

Jakbys byl honorowy i chciel wspomoc gospodarke, to brabys 500 I kupowal za nie obligacje skarbowe!! :-) To by bylo paryiotyczne I honorowe.
            • szymi_mispanda Re: auto za 500+ 13.07.16, 11:37
              >A co to ma do honoru???
              >Co zmieni, ze ktos nie wezmie 500 I dlaczego mialby nie brac?

nic nie zmieni poza tym ze ten kto honor ma nie wezmie i ten honor zachowa

ale to juz napisalem wyzej ze 90% polakow tego nie zrozumie bo niestety co to jest honor to nie da sie komus wytlumaczyc, jak widac tobie tez nie, ale to nie zarzut, widocznie w takim srodowisku zyjesz, a jak zyjesz w polsce to ciezko naprawde o dobre wzorce, i tak sie uksztaltowales nie ze swojej winy

rysio petru, robiacy jakies intercyzy tuz przed wyborami zeby nie wyszlo ze ma 10 tylko 5mln, pokazujacy w oswiadczeniu majatkowym za 2015 wykazujacy przychod 650tys PLN jakby mial choc odrobine honoru to by nie bral 500 PLN

to se psie czasy, gdzie jest brak autorytetow, i dlatego zwykli ludzie nie wiedza co to jest honor.

wystarczylo by zeby znalazl sie choc jeden z autorytetem co by nie wzial jakis mazowiecki, skubiszewski czy ktos tam kto juz nie zyje i by lemingi POwe i PISowe sie zaczely zastanawiac chociaz @kurde, jak to jest ze ten ma tyle kasy i bierze a tamten mowi ze nie wezmie bo sie swiatopogladowo z tym nie zgadza...a poza tym tak po ludzku ku..., jak ktos ma 650tys dochodu ale nie pogardzi dodatkowymi 5 stowami to jest lajza ktora kazdy lobbysta, obcy wywiad czy kto chce moze za jakies drobne sobie kupic.

i to sa tez czasy braku logiki - kiedys, jak ktory cos nabroil to wiedzial i np. jak kwasniewski bezczelnie klamal, np. najebal sie to mowil ze sie nie najebal

i ja to ogladalem i rozumialem i sobie myslalem o ty ku... klamliwa, ale smiec sie nie przyzna

a teraz nastaly czasy braku logiki
              tzn wezmie taka ku... petru czy inna z PIS bogata na pewni sie znajda wezmie te 5 stowek i ja logicznie oczekuje ze jak jest ku... to tak jak kwasniewski oszuka i powie ze nie wzial albo ze cos mu sie pomylilo i byl pijanz jak bral i odda

ale nie. teraz on mowi tak wzialem i to jest wszystko ok. i ja wtedz siedze i tego nie rozumiem.
              • galtomone Twoja argumentacja, przypomina mi ten wywiad 13.07.16, 11:58
                szymi_mispanda napisał(a):

> >A co to ma do honoru???
                > >Co zmieni, ze ktos nie wezmie 500 I dlaczego mialby nie brac?
                >
                > nic nie zmieni poza tym ze ten kto honor ma nie wezmie i ten honor zachowa
                >
                > ale to juz napisalem wyzej ze 90% polakow tego nie zrozumie bo niestety co to j
                > est honor to nie da sie komus wytlumaczyc, jak widac tobie tez nie,

Nie nie da sie wytlumaczyc, tylko ty nie potrafisz. To nie to samo.

To ile trzeba zarabiac na lba, zeby branie 500 bylo w wg ciebie nie honorowe?

> ale to nie
                > zarzut, widocznie w takim srodowisku zyjesz, a jak zyjesz w polsce to ciezko na
                > prawde o dobre wzorce,

O moje wzorce sie nie martw. Z mojego p. widzenia im wiecej ludzi wezmie te kase tym lepiej, bo sie szybciej skonczy.
                Od tego, ze pomysly obecnej wladzy bedziemy jako kraj odrabiac przez lata juz nie ma ucieczki.

> i tak sie uksztaltowales nie ze swojej winy

Nie pitol. Twoje bajanie o honorze w tym wypadku jest tak samo sensowe jak wypowiedzi tego Pana w tym wywadzie:

lodz.wyborcza.pl/lodz/1,44788,20321694,jak-odroznic-geja-od-pedala-jacy-jestescie-chlopcy-prawicy.html#BoxGWImg

Poziom argumentow i wiedza o swiecie na niesamowicie wysokim poziomie.

> rysio petru, robiacy jakies intercyzy tuz przed wyborami zeby nie wyszlo ze ma
                > 10 tylko 5mln, pokazujacy w oswiadczeniu majatkowym za 2015 wykazujacy przychod
                > 650tys PLN jakby mial choc odrobine honoru to by nie bral 500 PLN

Gdyz???? Jak sie nalezy do "gorszego sortu" to nie nalezy brac? Czy z powodu wysokosci dochodu na czlonka rodziny? No to sie pytam, ile trzeba zarabiac, zeby bylo nie honorowo i dlaczego?

Z ulg podatkowych tez nie powinien korzystac?
                A moze bogaci powinni zgodnie z honorem placic wyzsze podatki?

> wystarczylo by zeby znalazl sie choc jeden z autorytetem co by nie wzial jakis
                > mazowiecki, skubiszewski czy ktos tam kto juz nie zyje i by lemingi POwe i PISo
                > we sie zaczely zastanawiac chociaz

No I co... dla wiekszosci Polakow to bylby tak pusty i niezrozumialy gest jak marsze w obronie TK.

Na tym tle to kazdy kto ma honor (nie wzne czy za rabia 100 czy 1000000) powinien nie brac. Bo ten program jest zly I niesprawiedliwy. Nie liczac faktu, ze nas na niego nie stac.
      • waga170 Sto Procent Zgoda 13.07.16, 03:35

> i wiem ze wiekszosc 99% nawet bogatych bieze, bo moi rodacy to nie zaden krolew
        > ski szczep piastowy tylko jedbane niehonorowe scierwa. i dlatrego ten kraj zaws
        > ze bedzie kloaka. to tacy ku... ludzie.

Wystarczy popatrzec na te tu forum i wpisy co poniektorych. Cos im wytlumaczysz a oni zamiast podziekowac za nauke to na ciebie napadaja bo un jest najmundrzejszy. O tym ze jest najmundrzejszy sie dowiedzial od swagra przy wodce. A moze nie, on juz sie ulungl w naszym kurniku z takim genem ze jak sie gdaka najglosniej to cie inne kury czy kaczki bez pytania sluchaja?
      • galtomone BTW honoru.... 13.07.16, 12:04
        Wyksztalcenie, ktore pozwala ci teraz pracowac i mieszkac tam gdzie jestes zdobyles w PL czy za granica (gdzie mieszkasz od zawsze)?
      • gzesiolek Re: auto za 500+ 13.07.16, 13:19
        Ja wiem... Dla Ciebie byłbym bardziej honorowy oszukując i uciekając od podatków i nic płacąc na Państwo i wtedy mógłbym unieść się honorem... 500+ to nie wezmę...
        Ale sorki tyle set tysięcy PLN co mnie Państwo oskubało to ja swoim córkom tych 500 miesięcznie nie odmówię...
        Nie wiem co jest takiego nie-honorowego w korzystaniu z własnych pieniędzy...

I żeby nie było sam jestem przeciw 500+ bo wolałbym program który bardziej zachęca do posiadania dzieci tych co nie mają a ich spokojnie na to stać, niż takich co mają dzieci a ich na to nie stać...

Prosta rzecz podatek płacony od dochodu na osobę w rodzinie... Dlaczego przez te lata nikt nawet nie próbuje cokolwiek wprowadzić w tym temacie... Powiem szczerze, że łatwiej by nam z żoną by było podjąć decyzje o 3 dziecku...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka