Dodaj do ulubionych

przerejestrowanie auta

02.02.17, 16:52
Witam, jestem moldym kierowca i mam pytanie co do mozliwosci formalnych w sytuacji gdy:
1) kupilem auto od handlarza w pazdzierniku
2) rejestracje są na osobe która posiadała auto przed handlarzem (nie zarejestrowalem na siebie)
3) dowód kupna sprzedazy jest tylko na mnie
Czy w obecnej sytacji ja moge jeszcze odsprzedac auto na starych rejestracjach ? Chce aby w papierach auto bylo wlasnoscia mojej siostry bo ona zaplaci grosze za ubezpiecznie a ja majątek... Czy jednak musze zarejestrowac na siebie (zmienic tablice) i dopiero odsprzedac? Czy tez sa moze inne mozliwosci?
Dziekuje za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • loyezoo Re: przerejestrowanie auta 02.02.17, 17:32
      1.Brawo ty,że nie masz umowy z handlarzem (czyli szwindel)
      2.A OC masz na siebie?,jak nie,to przygotuj jakieś 4tys.+ koszt OC
      Oczywiście,że auto możesz odsprzedać,dając kupującemu wszystkie umowy (musi być ciągłość)

Nie zmienia to faktu,że z OC pewnie sobie i tak już pozamiatałeś:)
      • syzyf12 Re: przerejestrowanie auta 02.02.17, 17:44
        1) jest umowa z handlarzem
        2) nadal jest ważne OC na to auto, z tym ze z danymi na posiadacza przed handlarzem
      • tdf-888 Re: przerejestrowanie auta 02.02.17, 17:47
        nie siej defetyzmu.
        ja myślę że właśnie kończy się stare OC (jeszcze przez poprzedniego właściciela brane) które przeszło na nowego i teraz kolega się zajął tematem.
        a siostrze samochód możesz nawet darować a nie sprzedawać (z resztą kazdemu) i może to podatkowo lepiej wyjść. możesz też jej przepisać połowę samochodu byleby ona była wpisana jako główny właściciel to będzie mogła ubezpiecza na siebie.
        pytanie czy handlarz wystawiał fakturę czy to było na umowę k-s od której trzeba było odprowadzić pcc. jak tego nie zrobiłeś to teraz jest za późno i może być grzywna ☺
        • syzyf12 Re: przerejestrowanie auta 02.02.17, 17:52
          Handlarz wystawil fakture ktora zwalnia mnie zoplaty od czynnsci cywilno prawnych.
          Czyli uwazasz ze nie ma przeszkód aby formalnie samochód sprzedac siostrze pomimo obecnosci starych tablic?
          • tdf-888 Re: przerejestrowanie auta 02.02.17, 17:54
            nie ma przeszkód.
            jesteś właścicielem pojazdu. nie musisz sprzedawać. możesz podarować połowę udziału i żeby była głównym właścicielem a ty w dowodzie jako wspoludzialowiec.
            • syzyf12 Re: przerejestrowanie auta 02.02.17, 17:57
              A w skrócie gdzie takie cos zalatwie? US?
              • tdf-888 Re: przerejestrowanie auta 02.02.17, 18:03
                no tak. albo poczytaj w necie. czy musisz jakoś zgłaszać darowiznę połowy samochodu siostrze. jak jej odsprzedasz to na pewno będzie musiała te 2% od transakcji uiścić a z darowizna to nie wiem jak to jest
                • syzyf12 Re: przerejestrowanie auta 02.02.17, 18:04
                  Ok dziekuje bardzo za wskazówki
                  • tdf-888 Re: przerejestrowanie auta 02.02.17, 18:10
                    www.infor.pl/prawo/darowizny/darowizna-samochodu/305342,Darowizna-samochodu-w-rodzinie.html

macie pół roku na zgłoszenie darowizny i wtedy nie płacicie podatku
        • loyezoo Re: przerejestrowanie auta 02.02.17, 19:02
          OC na poprzedniego właściciela,ważne jest miesiąc.(kolega kupił auto w październiku)Musisz w ciągu m-ca przepisać na siebie (z rekalkulacją składki) lub wypowiedzieć umowę i zawrzeć nową.Jeżeli właściciel zgłosił sprzedaż (a zakładam,że tak) to już tego OC nie ma.

Rozumiem tdf,że wiesz o czymś,o czym ja nie wiem może (mimo siedzenia w ubezpieczeniach ponad 20 lat)
          • tdf-888 Re: przerejestrowanie auta 02.02.17, 19:11
            jakieś dwa lat temu kupiłem samochód z polisa w pzu i takich ceregieli nie było. po prostu przejął em ubezpieczenie i nigdzie tego nie zglaszalem - owszem poprzedni właściciel zgłosił ze sprzedał. ja żadnych formalności z ubezpieczeniem nie dopelnialem. płaciłem te sama składkę con poprzedni właściciel (oszukałem sie na tym bo mogłem wypowiedzieć i mieć mniejsza ale myślałem ze nie będę płacić nic ale jako że to była kalkulacja w ratach to pozostałe raty przeszły na mnie).
            • kanna13 Re: przerejestrowanie auta 06.02.17, 17:52
              I to jest najlepsze postępowanie, bierzesz polisę OC od Zbywcy i jeździsz z nią do końca jej ważności. Tylko własnie trzeba sprawdzać czy nie ratalna i policzyć czy się to opłaca jak termin zapłaty raty wypada po dniu zakupu.
          • syzyf12 Re: przerejestrowanie auta 02.02.17, 22:33
            OC przeszlo na mnie, sprawdzalem to nawet w bazie UFG
            • tdf-888 Re: przerejestrowanie auta 02.02.17, 23:29
              a co ty go bedziesz przekonywal. ło jeżu 20 lat pracuje w ubezpieczeniach i wie ze tak nie może być
              • loyezoo Re: przerejestrowanie auta 03.02.17, 09:20
                Jakbyś czytał ze zrozumieniem.....Nigdzie nie napisałem,że tak nie może być.Polecam czytanie ze zrozumieniem.

syzyf,no to ten problem z głowy,resztę już ci opisano:)
                • kanna13 Re: przerejestrowanie auta 06.02.17, 17:59
                  Nie żebym się czepiał ale temat jest o tyle istotny, bo może rodzić konsekwencje finansowe ale napisałeś wyraźnie :
                  "OC na poprzedniego właściciela,ważne jest miesiąc."
                  "Jeżeli właściciel zgłosił sprzedaż (a zakładam,że tak) to już tego OC nie ma."
                  Oba powyższe stwierdzenia wg. mnie są po prostu błędne i nie mają jakiegokolwiek pokrycia w ustawie o obowiązkowym ubezpieczeniu OC.
          • kanna13 Re: przerejestrowanie auta 06.02.17, 17:48
            A mnie się wydaje, (może dlatego, że leżę sobie w tych ubezpieczeniach od ponad 20 lat i może dlatego nie umknęła mi nowelizacja z 2012 roku) że jest jednak troszkę inaczej.
            Zbywca informuje jedynie FU o zbyciu pojazdu i dacie sprzedaży - ma na to 14 dni ale jak tego nie zrobi to nic się wielkiego nie stanie, sankcji za to żadnych nie ma, mogą być tylko lekkie niedogodności.
            Nabywca dostaje polisę OC i ta polisa jest cały czas ważna do daty wpisanej na polisie jako data końca odpowiedzialności.
            Co może zrobić Nabywca ?
            1. Przepisać polisę na siebie z ewentualną rekalkulacją składki i na polisie zmieni się jedynie nazwisko właściciela pojazdu bez zmiany jej okresu ważności.
            2. Wypowiedzieć umowę i zawrzeć nową w innej FU.
            Gdy zaistnieje przypadek 2 Zbywca może otrzymać zwrot składki za niewykorzystany okres z polisy od dnia wypowiedzenia umowy do dnia końca ważności ubezpieczenia.

Reasumując to mogę od dzisiaj tj. 06.02.2017 zawrzeć OC na rok czyli do dnia 05.02.2018, a jutro jak będę miał taki kaprys sprzedać samochód i oddać dopiero co zakupioną polisę OC Nabywcy i polisa jeśli Nabywca jej nie wypowie jest cały czas ważna do 05.02.2018.
            • menago_bb Re: przerejestrowanie auta 13.02.17, 12:41
              Jeśli na umowie nie ma że kupujący zrzeka się OC poprzedniego właściciela lub nie wypowie pisemnie takiego OC- jest do końca okresu ubezpieczenia, i nie ma znaczenia czy 2 rata zapłacona czy nie, nie twój problem.
    • tbernard Re: przerejestrowanie auta 02.02.17, 17:44
      A nie można dogadać się z handlarzem i siostrą aby się spotkać i spisać nową umowę a poprzednią anulować?
      • syzyf12 Re: przerejestrowanie auta 02.02.17, 17:45
        ale gosc podaje w wydziale komunikacji tylko moje dane z umowy
        • syzyf12 Re: przerejestrowanie auta 02.02.17, 17:47
          tez myslalem o takiej opcji ale dane sa zaklepane w systemie, tak to jest jak sie nie pomysli wczesniej
          • tdf-888 Re: przerejestrowanie auta 02.02.17, 17:52
            przepisz na nią połowę samochodu i nie pekaj. dowiedz się tylko w urzędzie skarbowym czy od takiej darowizny trzeba coś zapłacić
            • allegropajew Re: przerejestrowanie auta 02.02.17, 18:06
              NIE trzeba, trzeba tylko zgłosić fakt. O ile darowizna przekracza kwotę ok. 9000 zł.

Gościula
    • loyezoo Re: przerejestrowanie auta 06.02.17, 16:38
      NIE POLECAM www.mojeauto.pl zatrudniają idiotów spamerów,zaśmiecających forum,niezgodnie z regulaminem,na dodatek reklamują dno

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka