Dodaj do ulubionych

autostrada i dachowanie

25.07.18, 16:34
lodz.onet.pl/wypadek-na-a1-samochod-dachowal-w-okolicach-kutna/cmpzl4z
To ponure zdarzenie, cala rodzina ranna, stalo sie. Oby wyszli z tego bez konsekwencji
na zdrowiu.

PS
Co trzeba umiec, zeby dachowac w idealnych warunkach pogodowych na takiej drodze.
Zastanawiam sie i nie bardzo wiem, co sobie wytlumaczyc.

Obserwuj wątek
    • do.ki Re: autostrada i dachowanie 25.07.18, 16:52
      Niewiele. Wystarczy przy prędkości autostradowej odbić się od czegoś: jadącego obok pojazdu, albo od barierki. W odpowiednim momencie panicznie machnąć kierownicą. Podziwiać świat z innej perspektywy. Wszystko. Zaobserwowane regularnie.
    • kos52 Re: autostrada i dachowanie 25.07.18, 19:47
      Gdyby rozpatrywać tylko siły tarcia (pominięcie sił zewnętrznych) , można zauważyć, że w idealnych warunkach przyczepności:
      - pojazd będzie wpadał w poślizg przy środku ciężkości położonym poniżej połowy rozstawu kół,
      - pojazd będzie się przewracał przy środku ciężkości położonym powyżej połowy rozstawu kół.

www.prawko-kwartnik.info/kalku/zakret.html

Decyduje prędkość, środek ciężkości i nagły ruch kierownicy.
      • kokosowy15 Re: autostrada i dachowanie 25.07.18, 20:08
        Jezeli glownym czynnikiem powodujacym dachowanie jest nagly ruch kierownica i predkosc, to jezeli nie mozna uniemozzliwic krecenia kierownica nalezy ograniczyc predkosc.
        • nazimno Re: autostrada i dachowanie 25.07.18, 20:35
          Januszom predkosc ograniczac?
          A jak?
        • do.ki Re: autostrada i dachowanie 25.07.18, 21:55
          > Jezeli glownym czynnikiem powodujacym dachowanie jest nagly ruch kierownica i predkosc, to jezeli nie mozna
          > uniemozzliwic krecenia kierownica nalezy ograniczyc predkosc.

@kokosowy15, nie bierz się jeszcze za wnioskowanie, bo ci nie wychodzi. Chyba lepiej dopuścić dachowanie od czasu do czasu niż wszystkim ograniczać prędkość? Czego tu nie rozumiesz?
          • kokosowy15 Re: autostrada i dachowanie 25.07.18, 22:01
            Ograniczenie wszystkim predkosci nie niesie zagrozenia, za to dopuszczenie dachowania powoduje niebezpieczenstwo utraty zdrowia lub zycia nie tylko dachujacego ale takze osob postronnych. Co zatem jest lepsze?
            • nazimno Re: autostrada i dachowanie 25.07.18, 22:12
              Optymalne byloby "wydachowanie" wszystkich
              uzdolnionych Januszow.
              Potem bylby spokoj.
              • misiaczek1281 Re: autostrada i dachowanie 25.07.18, 22:17
                Dziś w nocy jechałem A1 nad morze. 80% ruchu to Tiry jadące prawą stroną...Nocą Janusze śpią:)
                • qqbek Re: autostrada i dachowanie 26.07.18, 00:48
                  To twoje Trolo się do 90 km/h rozpędza?
                  WOW.
                  Myślałem, że silnik już dawno padł.

Swoją drogą fajną pogodę trafiasz (mają być dwa tygodnie słońca nad morzem - ja trafiłem 1 dzień deszczu na 9 dni urlopu), gorzej będzie z sinicami, bo od 4 dni flauta, więc zaraz zakwitną wszędzie (ja miałem w pakiecie dwa dni sinic).
                  • misiaczek1281 Re: autostrada i dachowanie 26.07.18, 11:14
                    qqbek napisał:

> To twoje Trolo się do 90 km/h rozpędza?
                    > WOW.
                    > Myślałem, że silnik już dawno padł.
                    >
                    > Swoją drogą fajną pogodę trafiasz (mają być dwa tygodnie słońca nad morzem - ja
                    > trafiłem 1 dzień deszczu na 9 dni urlopu), gorzej będzie z sinicami, bo od 4 d
                    > ni flauta, więc zaraz zakwitną wszędzie (ja miałem w pakiecie dwa dni sinic).
                    >
                    Trafiam wspaniałą pogodę...wczoraj żar leje się z nieba a w tej chwili patrzę za okno - słońce i ani jednej chmury:) bajka:)
                    Wyjechałem we wtorek 10 min przed północą. Na Częstochowę,Łódź tu na A1, Toruń do Gdańska tu na S6 i na Hel. Utrzymywałem na A1 stałą prędkość 120-140 km/h - sporo jazdy lewym pasem i wyprzedzania. Spalanie ok. 9 l LPG. O dziwo silnik nie spalił nic oleju. Zatrzymałem się na stacji na A1...ceny kosmos...bułka drożdżówka 4 zł...baton 3.8zł.
                    Jechałem 7,5 godziny z małymi przerwami. Rano zawitałem do Jastarnia City. Szybko znalazłem miejsce do parkowania, później nie sposób. Parking płatny. 90% ludzi to turyści...dookoła małe sklepiki z rybą...rejestracje przeróżne z goframi , wypożyczalnie sprrzętu surfingowego...ceny noclegów 100-170zł doba ale mi się udało wyrwać miejscówkę za 50zł:) ktoś zrezygnował lub nie przyjechał...głupi to ma szczęście:)...turyście to EL łódzkie, WE warszawka, SK śląskie...po drodze nawet dwie lubelskie LU:) Wczoraj, dziś upał... jutro ma być upał a w sobotę ma być pochmurno i deszcz. Z atrakcji : wczoraj był bieg na 5km wzdłuż torów po lesie...na 40 zawodników i byłem szósty...co prawda po 3 km byłem trzeci ale za szybko wystartowałem i spaliłem - odeszły siły :) Dzisiaj ma wystąpić Maciej Maleńczuk. Wczoraj byłem na plaży obadać czy są sinice - podobno sanepid tydzień temu pozamykał plaże we Władysławowie....ale nie stwierdziłem więc dziś zaryzykuje kąpiel w Bałtyku a później posmakuję wędzonej ryby ... może Dorsz albo flądra? co polecacie?
                    • qqbek Re: autostrada i dachowanie 26.07.18, 11:43
                      misiaczek1281 napisała:

> Trafiam wspaniałą pogodę...wczoraj żar leje się z nieba a w tej chwili patrzę z
                      > a okno - słońce i ani jednej chmury:) bajka:)
                      To się po kilku dniach nudzi. Serio.

> Wyjechałem we wtorek 10 min przed północą. Na Częstochowę,Łódź tu na A1, Toruń
                      > do Gdańska tu na S6 i na Hel. Utrzymywałem na A1 stałą prędkość 120-140 km/h -
                      > sporo jazdy lewym pasem i wyprzedzania. Spalanie ok. 9 l LPG.
                      Nie chcę ciebie martwić, ale strasznie dużo to twoje Polo pali:
                      U mnie było:
                      6,0 (to jak jechałem w pierwszą stronę, 150-170 na autostradzie)
                      5,3 (to powrót, 140-150 na autostradzie)
                      4,8 (końcówka powrotu, od tankowania pod Skierniewicami - 90 km krajówkami, 110 km ekspresówkami, 15 km po dwóch większych miastach, na krajówkach przepisowo, na ekspresówkach 130-140 - zresztą widać po średniej prędkości)

> O dziwo silnik ni
                      > e spalił nic oleju.
                      Dziwne..

> Zatrzymałem się na stacji na A1...ceny kosmos...bułka drożd
                      > żówka 4 zł...baton 3.8zł.
                      A czego się spodziewałeś?
                      Jeszcze fajniej ceny LPG pewnie wyglądały :)
                      Ja dojeżdżam na jednym baku nad morze bez problemu.

> Jechałem 7,5 godziny z małymi przerwami. Rano zawitałem do Jastarnia City. Szyb
                      > ko znalazłem miejsce do parkowania, później nie sposób. Parking płatny.
                      Norma.

> 90% lu
                      > dzi to turyści...
                      Dziwne;)

> dookoła małe sklepiki z rybą...
                      A w środku same Ukrainki.

> rejestracje przeróżne z gofram
                      > i
                      Ooo - to dopiero nowość. Rejestracja z goframi.

> , wypożyczalnie sprrzętu surfingowego...
                      A co innego można robić w Zatoce Puckiej?

> ceny noclegów 100-170zł doba ale mi s
                      > ię udało wyrwać miejscówkę za 50zł:)
                      Ja tam nie potrafię spać w samochodzie na campingu, ale co kto woli ;)

> turyście to EL łódzkie, WE warszawka, SK śląskie...po dr
                      > odze nawet dwie lubelskie LU:)
                      W Karwii najwięcej było chyba śląskich (S) i podkarpackich (R)... aż dziwne, biorąc pod uwagę jak daleko ci ostatni mieli.

> Wczoraj, dziś upał... jutro ma być upał a w sobo
                      > tę ma być pochmurno i deszcz.
                      Zatęsknisz jeszcze za chmurkami.

> Z atrakcji : wczoraj był bieg na 5km wzdłuż torów
                      > po lesie...na 40 zawodników i byłem szósty...co prawda po 3 km byłem trzeci al
                      > e za szybko wystartowałem i spaliłem - odeszły siły :)
                      No i fajnie.

> Dzisiaj ma wystąpić Maci
                      > ej Maleńczuk.
                      Przecież to artysta antyreżymowy!
                      Jeszcze swoją pisiastość na szwank narazisz (już o kieszeni nie wspomnę, bo pewnie biletowany "wjazd").

> Wczoraj byłem na plaży obadać czy są sinice - podobno sanepid tyd
                      > zień temu pozamykał plaże we Władysławowie....ale nie stwierdziłem więc dziś za
                      > ryzykuje kąpiel w Bałtyku
                      Od Zatoki chyba nadal są sinice, idź od otwartego morza.

> a później posmakuję wędzonej ryby ... może Dorsz albo
                      > flądra? co polecacie?
                      Flądrę (tj. stornię).
                      Na stornię okres ochronny kończy się w maju, więc jest (nikła) szansa, że dostaniesz świeżutką.
                      Na dorsza okres ochronny trwa od czerwca do końca sierpnia (a w głębi bałtyckiej nawet dłużej bo do października), tak więc szansa, że dostaniesz rybę świeżą jest... zerowa.
                      Choć dorsz smaczniejszy.
                      • hukers Re: autostrada i dachowanie 26.07.18, 13:36
                        Misiaczek, pierwszy raz na wczasach? Bo Twój sążnisty opis, tak sugeruje...
            • mykonid Re: autostrada i dachowanie 26.07.18, 00:38
              A do jakiej prędkości? Poza tym może ten co dachował nie przestrzegał przepisów.
            • do.ki Re: autostrada i dachowanie 26.07.18, 07:29
              > Ograniczenie wszystkim predkosci nie niesie zagrozenia

I owszem, niesie. Jazda zgodnie z ograniczeniami predkosci grozi zasnieciem za kierownica i smiertelnym wypadkiem.
              • nazimno Re: autostrada i dachowanie 26.07.18, 07:46
                Takich wypadkow jest na peczki w USA.
                Im bardziej prosta droga, tym czesciej.
    • marekggg Re: autostrada i dachowanie 26.07.18, 02:59
      peknieta opona? z tym sie podobno trudno walczy jezeli czlowiek nie ma odpowiedniego treningu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka