Dodaj do ulubionych

Ceny paliw USA <---> PL

26.09.18, 09:48
skladniki ceny w USA:

www.eia.gov/energyexplained/index.php?page=gasoline_factors_affecting_prices
skladniki ceny w PL

www.motofakty.pl/tag/z-czego-sklada-sie-cena-paliwa/

Tak panstwo rznie po kasie swje ukochane owieczki.
Obserwuj wątek
    • nazimno Uzupelnienie o torcik % 26.09.18, 09:57

independenttrader.pl/fileman/Uploads/podatki_1.png
      • yasiaq Re: Uzupelnienie o torcik % 26.09.18, 10:22
        Na pocieszenie dodam, że w nieszczęsnej UE Polska wyróżnia się 2 najdelikatniejszym rżnięciem jesli chodzi o podatki od paliw. 1wsze miejsce ma Bułgaria gdzie paliwa są najtańsze ale warto zauważyć ,że ceny paliw nawet na nieszczęsnej Litwie są wyższe (czyzby efekt tEuro??)
        • yasiaq Re: Uzupelnienie o torcik % 26.09.18, 10:23
          www.e-petrol.pl/notowania/rynki-zagraniczne/stacje-paliw-europa/pb95
    • vogon.jeltz Re: Ceny paliw USA <---> PL 26.09.18, 10:34
      Tak naprawdę - ktoś to zdaje się kiedyś policzył - że koszty zewnętrzne związane z transportem samochodowym są na tyle duże, że paliwa powinny być jeszcze sporo droższe. No ale to zarżnęłoby święty PeKaBe, więc nikt się za bardzo tymi kosztami nie przejmuje.

Druga rzecz jest taka, że w wielu państwach (Grecja, Turcja) szara strefa gospodarki jest ogromna. Mnóstwo transakcji nie jest rejestrowanych, ludzie nie płacą podatków. A ściągnąć podatek od paliwa jest łatwo, więc się opodatkowuje paliwo, żeby budżet się spinał.
      • nazimno Re: Ceny paliw USA <---> PL 26.09.18, 11:23
        W Turcji sie boja, bo kary sa drakonskie, a ponadto:

ahvalnews.com/death-penalty/death-penalty-debate-rekindled-turkey
        • vogon.jeltz Re: Ceny paliw USA <---> PL 26.09.18, 11:34
          > W Turcji sie boja, bo kary sa drakonskie

Może teraz za dyktatury się boją. Byłem w Turcji parę lat temu, w rejonach tubylczych i w tubylczym towarzystwie. Ba, nawet reperowałem samochód u tureckiego mechanika, bo po drodze w Serbii skasowałem jakiegoś jebanego psa na autostradzie i uszkodził mi się od tego wentylator chłodnicy. Dostać w wielu miejscach paragon było nieprawdopodobieństwem.
      • jeepwdyzlu Re: Ceny paliw USA <---> PL 29.09.18, 01:03
        Tak naprawdę - ktoś to zdaje się kiedyś policzył - że koszty zewnętrzne związane z transportem samochodowym są na tyle duże, że paliwa powinny być jeszcze sporo droższe.
        ----
        Słucham?
        Koszty paliw są wysokie, bo wacha, jak wódka - jest znskomitym nosicielem podatku. Państwi rżnie cie w dupę czy u nas czy w Bułgarii...
        W usa niby mniej, ale za to płacisz za edukację dzieci czy ochronę zdrowia...
        • loyezoo Re: Ceny paliw USA <---> PL 29.09.18, 09:22
          Płacisz za ochronę zdrowia ale.....nie musisz.U nas musisz.(no chyba,że bezrobotny,niezarejestrowany,wtedy nic nie musisz:)) To samo z edukacją.Chcesz dobre studia,to w Polsce też zapłacisz także ten....
          • nazimno Re: Ceny paliw USA <---> PL 29.09.18, 10:11
            ...podatki, oplaty, akcyzy, koszty manipulacyjne,
            to wszystko tak falszuje relacje ekonomiczne, ze oni juz przestali sie orientowac w tym burdelu, ktory sami stworzyli...
          • jeepwdyzlu Re: Ceny paliw USA <---> PL 29.09.18, 10:25
            .Chcesz dobre studia,to w Polsce też zapłacisz także ten....
            ---
            Mam dwie córki, jedna skończyła Uniwersytet Jagilloński, druga kończy wrocławską politechnikę. Czesnego nie płacę, co jest idiotyczne. Owszem, mieszkania, erasmusy, samochody - to kosztuje. Ale jestem do przodu - w porównaniu do usa - o grubą kasę.
            notabene...do USA mam dwa zastrzeżenia: nie rozwiazany problem rasowy. I za duża skala ubóstwa. Reszta, w tym liberalne rozwiązania ekonomiczne, prawo do broni, rozwiązania orawne (ława przysięgłych) - podoba mi się bsrfziej niż nasze, europejskie...
            J.
            • nazimno Re: Ceny paliw USA <---> PL 29.09.18, 14:44
              Mozna wykonac maila/facebooka/twittera do Donalda, niech sie bierze do roboty.
              • misiaczek1281 Re: Ceny paliw USA <---> PL 29.09.18, 15:39
                ja kupuję paliwo po 2,4 zł (LPG)...podziwiam was....kochacie swoją ojczyznę skoro płacicie za litr paliwa 5,2 zł i finansujecie 500+
                • qqbek Re: Ceny paliw USA <---> PL 29.09.18, 22:47
                  Ty robisz dużo więcej, ty tych skończonych złodziei popierasz.

Trzy mieszkania we Wrocławiu, 300-metrowy dom w Warszawie, kilka milionów złotych oszczędności... twój idol Mateusz przepisał to wszystko na żonę, żeby PiS-iorkowatych w oczy nie kuło. A przy prezesie wszystkich Wolaków, uwłaszczonym na RSWiA i Expressie Wieczornym, utuczonym na Telegrafie i Fundacji Prasowej "Solidarność" to on mały pikuś jest.
                • tbernard Re: Ceny paliw USA <---> PL 30.09.18, 01:50
                  misiaczek1281 napisała:

> ja kupuję paliwo po 2,4 zł (LPG)...

Paliwo to benzyna, a LPG to gaz.
                  • bwv1080 Re: Ceny paliw USA <---> PL 30.09.18, 12:38
                    tbernard napisał:
                    > Paliwo to benzyna, a LPG to gaz.

Paliwem jest to, co w silniku cieplnym lub ogniwie paliwowym jest mieszane z utleniaczem i ulega reakcji redoks.
                    Olej napędowy, olej ciężki w dieslu, benzyna, metan, propan, butan, wodór w silniku z zapłonem iskrowym, olej, węgiel przy napędzie parowym, wodór, metanol, metan w ogniwie paliwowym...
                • jeepwdyzlu Re: Ceny paliw USA <---> PL 30.09.18, 15:59
                  podziwiam was....kochacie swoją ojczyznę skoro płacicie za litr paliwa 5,2 zł i finansujecie 500+
                  ---
                  Tak. Kochamy Ojczyznę. Ty nie?
                  Tak, płacimy podatki. Ty nie?
                  Tak, finansujemy 500+ Ty nie?
                  J.
                  • aron2004 Re: Ceny paliw USA <---> PL 07.10.18, 08:14
                    Ale my mamy
                    1. LPG
                    2. możliwość kupna małego samochodu do miasta a nie takiego wielkiego jak w USA
                    3. lepiej rozwiniętą komunikację zbiorową niż w USA (kolej, busy, tramwaje itp.)
            • engine8 Re: Ceny paliw USA <---> PL 04.10.18, 14:40
              I z tych dwóch zastrzeżeń pierwsze możesz mieć praktycznie w D jako że możesz sobie wybrać miejsce do zamieszkania a nad drugim masz 100% kontroli.
          • aron2004 Re: Ceny paliw USA <---> PL 07.10.18, 08:04
            No raczej w Polsce najlepsze uczelnie są państwowe. Prędzej dostaniesz robotę po UW czy UJ niż po WSGnG w Myciskach Niżnych.
          • aron2004 Re: Ceny paliw USA <---> PL 07.10.18, 08:15
            No i jak rolnik to też nie płacisz na NFZ
    • aron2004 Re: Ceny paliw USA <---> PL 07.10.18, 08:05
      W UE są też lepsze drogi niż w USA ( oczywiście średnio, wiadomo że w Polsce, Rumunii czy Bułgarii są gorsze ale Francja, Niemcy czy Włochy nadrabiają).
    • aron2004 Re: Ceny paliw USA <---> PL 07.10.18, 08:13
      W USA jest więcej zabitych na drogach niż w UE. Średnia dla USA jest mniej więcej taka jak dla Polski ( a Polska jest jedna z gorszych w UE pod względem wypadków).
      Do tego w USA jest większy smog niż w UE co razem z wypadkami przekłada się na krótsze życie niż średnio w UE.

Czyli ich państwo też rżnie po kasie tylko w inny sposób np. nieubezpieczeni ( których tam jest 20 mln) muszą płacić sami za leczenie po wypadku samochodowym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka