Dodaj do ulubionych

Tarcze hamulcowe

06.10.18, 21:06
Dlaczego niektóre są ze stali nierdzewnej a niektóre z żeliwa, niektóre rdzewieją po paru h (rdzawy nalot) a inne po tygodniach stania pod chmurką nie. W jakim stopniu materiał wpływa na lepsze gorsze hamowanie?
Taki nietypowy wątek motoryzacyjny zamiast filmowych i politycznych.
Obserwuj wątek
    • nazimno Re: Tarcze hamulcowe 06.10.18, 21:12
      Tutaj jest syntetyczne podsumowanie:

www.researchgate.net/publication/237710289_Development_of_materials_for_automotive_disc_brakes

Niestety, trzeba to przeczytac.

• bruner4 Re: Tarcze hamulcowe 06.10.18, 21:24
      Właściwości materiałów się różnią: przewodzenie ciepła, współczynnik tarcia, ścieralność (przekłada się na trwałość) no i cena, wszystko to zoptymalizowane do określonego segmentu auta i jego przeznaczenia.
      • trypel Re: Tarcze hamulcowe 06.10.18, 21:43
        Ok, stał nierdzewna jest dużo droższa od żeliwa. Czyli lepsze auto powinno mieć tarcze z nierdzewki?
        • nazimno Re: Tarcze hamulcowe 06.10.18, 21:47
          Tarcze z kompozytow ceramicznych.
          • bruner4 Re: Tarcze hamulcowe 06.10.18, 21:58
            W motoryzacji jest więcej takich przykładów różnicowania materiałów i technologii; np. karoseria- potrafi być z :
            -blach stalowych (ocynkowanych lub nie)
            -aluminium
            -kevlaru
            -włókna szklanego
            w zależności od zasobności portfela kupującego, charakteru pojazdu lub po prostu wybranej koncepcji technicznej przez producenta (wał napędowy w Giuli z włókien węglowych, karoseria Trabanta z duroplastu :-) itp.)
            • nazimno Re: Tarcze hamulcowe 06.10.18, 22:14
              Karoseria niczego nie potrafi i nigdy nic nie potrafila.
              Chyba, ze jak jest z blachy stalowej, to rdzewieje.
              I to jest jedyne, co ewentualnie "potrafi".
              • bruner4 Re: Tarcze hamulcowe 06.10.18, 22:17
                To taki przykład, by pokazać różne rozwiązania w motoryzacji i bardziej uświadomić powody, skąd się one biorą. Po co się głupio czepiasz jakiś słówek, piszemy o różnych rozwiązaniach materiałowych i technologicznych.
                • trypel Re: Tarcze hamulcowe 06.10.18, 22:22
                  no i własnie sie zastanawiam dlaczego po lekkim deszczu tarcze w bmw są rude, te w dodżu dopiero po dużym deszczu przez pare dni a w vespie nigdy - nierdzewka.
                  • bruner4 Re: Tarcze hamulcowe 06.10.18, 22:41
                    Różna materiały, rózny potencjał elektrochemiczny, różna podatność na korozje
                    • arekcebul222 Re: Tarcze hamulcowe 16.10.18, 11:56
                      A próbowaliście może z delphi zamawiać? Właśnie przeglądałem ich oferty i dość popularne są.
                  • waga170 Re: Tarcze hamulcowe 08.10.18, 13:27
                    > a w vespie nigdy - nierdzewka
                    > .
                    W motocyklach tarcze sa ze stali nierdzewnwj tylko i wylacznie z jednego powodu: Nie rdzewieja.
                    Wyobrazasz sobie motocykl caly lsniacy i chromowany ale tarcze obrosniete rdza?
                • nazimno Re: Tarcze hamulcowe 06.10.18, 22:33
                  ...ja sie czepiam...?

...jaja sobie robie...to wszystko
                  • bruner4 Re: Tarcze hamulcowe 06.10.18, 22:39
                    Może i faktycznie wieczorne sobotnie klimaty sprzyjają jajom- dobrej zabawy
              • rafal_rx Re: Tarcze hamulcowe 10.10.18, 18:38
                "Karoseria niczego nie potrafi i nigdy nic nie potrafila.
                Chyba, ze jak jest z blachy stalowej, to rdzewieje.
                I to jest jedyne, co ewentualnie "potrafi"."

Przenosi momenty gnące i skręcające. Jeżeli jest z blachy stalowej, to zmienne obciążenia są również przyczyną korozji na zgrzewach.
                • nazimno Re: Tarcze hamulcowe 10.10.18, 19:13
                  Ja sobie kpilem, czlowieku, z tego "potrafienia".

• nazimno Re: Tarcze hamulcowe 06.10.18, 21:55
          porsche.pl/modele/911/911-carrera-4s/szczegoly/bezpieczenstwo/hamulce-porsche-ceramic-composite-brake-pccb/
    • wislok1 Re: Tarcze hamulcowe 06.10.18, 22:25
      Cena
    • qqbek Re: Tarcze hamulcowe 06.10.18, 22:47
      Coś jest na rzeczy.
      Co prawda zawsze miałem tarcze z materiałów niekompozytowych, ale:
      Wszystkie Ople miały tarcze "szybkognijące"
      "Trójka" BMW mogła stać miesiąc na podjeździe, albo całą zimę w garażu (jedną zimę tak spędziła) i plamki nie było.
      W X5 gniły trochę poprzenie, po wymianie przednich (na TRW) problem "powrócił" do poziomu z E36... tj. przestał istnieć.

W Swetrze nawet nie wiem jak jest, bo kupiłem go na stalowych felgach (najlepsze jest to, że to jest Comfortline i ktoś sobie na specjalne zamówienie takie zażyczył - jest nawet odpowiedni kod wyposażenia na naklejce z danymi auta w książce serwisowej) i aluminiowe kupię dopiero na wiosnę, jak się będę już z zimowymi oponami żegnał - dopiero wtedy zobaczę, czy tarcze gniją, czy nie.
    • engine8 Re: Tarcze hamulcowe 07.10.18, 12:49
      Ja używam tylko żeliwnych i wentylowanych oraz wymieniam razem z klockami.
      • trypel Re: Tarcze hamulcowe 07.10.18, 14:08
        A dlaczego żeliwnych? Właśnie o takie opinie mi chodzi
        • nazimno Re: Tarcze hamulcowe 07.10.18, 16:43
          Standard, tani, dobry, sprawdzony,
          dziala, zuzyje sie, bedzie nastepna tarcza.
          • who_cares Re: Tarcze hamulcowe 08.10.18, 09:53
            Żeliwne są wystarczające , ważne żeby były polakierowane lakierem utwardzanym UV:
            autokult.pl/29816,tarcze-hamulcowe-lakierowane-metoda-uv-skuteczny-sposob-na-korozje
            Wówczas powierzchnie które nie mają kontaktu z okładzinami przez kilka lat nie pokrywają się korozją.
            • nazimno Re: Tarcze hamulcowe 08.10.18, 12:04
              A niech sie pokrywaja czym chca, jesli nie maja styku z klockami.
              To lakierowanie jest funkcjonalnie podobne do pompowania kol azotem albo innych magicznych zabiegow.
              Nie zaszkodzi i nie pomoze.

• who_cares Re: Tarcze hamulcowe 08.10.18, 12:20
                Ładniej wyglądają przy ażurowych felgach. Przy stalowych powierzchniowa korozja nie przechodzi na felgi. Można je montować prosto z pudełka bez odtłuszczania.
                A co do wyboru to ja akurat zakładałem ostatnio oryginalne tarcze i klocki od Renault - założone w fabryce dobrze hamowały, nie miałem problemów z odkształceniem tarcz , kosztują niewiele drożej od dobrych zamienników Brembo czy TRW. Zakup w sprawdzonym sklepie internetowym - montaż samodzielny żeby trochę poćwiczyć mechanikę zajął godzinkę.
        • waga170 Re: Tarcze hamulcowe 08.10.18, 11:30
          Tarcza to maly pikus. Liczy sie klocek. Bez wnikania w szczegoly, z dwoch materialow (tarczy i klocka) jeden jest zazwyczaj "twardy" a drugi "miekki". Dobry klocek jest twardy, wiec pracuje w parze z zeliwna, miekka tarcza. Z kolei tarcza stalowa, twarda, pracuje z miekkim klockiem. Czekam na uwagi forumowego znawcy klockow.
    • derff Re: Tarcze hamulcowe 08.10.18, 11:40
      brakestock.pl/news/view-ewolucja-tarcz-hamulcowych-skutecznosc.html
      99% tarcz jest wykonana z żeliwa.
      • derff Re: Tarcze hamulcowe 08.10.18, 11:47
        www.czesci24.pl/artykuly/docieranie-tarcz-i-klockow-hamulcowych,58
        Może docieranie jest ważniejsze od dyskusji o materiałach
    • obeznany1 Re: Tarcze hamulcowe 09.10.18, 14:10
      Dzięki za pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka