Gość: Ghost Rider IP: *.instalnet.pl / 80.51.226.* 15.10.04, 23:44 Powiem tylko jedno... popier..... ich. Te wszystkie zmieny są poronione. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: omirek Re: Informator Gazety: prawo jazdy po nowemu IP: *.who.vectranet.pl / 81.15.225.* 16.10.04, 08:52 Nie wierzę w cudowne zmiany. Jaki będzie koszt takich kursów, gdy już dziś biedny nie ma szans na wykupienie kursu i opłacenie egzaminu. Do jednego sie zgadzam - większa weryfikacja egzaminatorów. Na dzień dzisiejszy moja opinia o nich jest taka: wulgarni i niekulturalni, niektórzy nie przystosowani do kontaktów z ludźmi. Wydaje im się, że są panami życia i śmierci. Od jednego ich słowa, decyzji, czy zaliczą nam te kilkanaście cm czy nie, zależy wszystko. Z tego żyją i sprawia im niekłamaną radość że mogą kogoś oblać, pognębić i totalnie zdołować swoim złośliwym komentarzem. Jestem rozżalona, bo o te kilkanaście cm oblano mnie już 2 razy, a każą nam czekać ponad 2 m-ce na następny egz. bo nie mają ochoty zwiększyć liczby godzin pracy od 8 do 16. Przecież ustawowo maksymalny czas oczekiwania na egz. jest 1 mc! Po dwóch m- cach już nie pamiętam jak wygląda kierownica! Kurs rozpoczęłam w marcu a pierwszy egz. miałam w lipcu. Jeżeli komuś po takim czasie uda się zdać egz. to tylko fuksem. Słyszałam, że to nie żaden problem kupić prawko, a takim działaniem ośrodki egz. robią wszystko, by wkurzonych i zdesperowanych ludzi do tego kroku doprowadzić. Kupienie prawa jazdy w gruncie rzeczy wychodzi taniej niż kilkakrotne podchodzenie do egzaminu. To dopiero zagrożenie, gdy taki "kierowca" wyjedzie na ulicę. Tym powinni i się zająć decydenci, a nie głupimi zmianami, jeszcze bardziej utrudniającymi nam życie. Link Zgłoś
Gość: maks Re: Informator Gazety: prawo jazdy po nowemu IP: 80.244.139.* 21.10.04, 23:01 moja droga te kilkanascie cm na drodze moze Cie kosztowac rozbity samochod wbrew pozorom na placu liczy sie umiejestnosc myslenia i egzamin mozna zdac bez problemu ,osoba ktora czuje samochod i ma o tym pojecie poradzi sobie ktos kto w "zyciu" wyjezdzil tylko te 20 godzin i w dodatku nie zawsze czuje bluesa ma zawsze trudnosci :):) owszem zdzrzaj sie przypadki zlosliwego oblewania ale mysle ze te cm to nei zlosliwosc bo jesli pojechalas po slupkach to nawet dobra wola egzaminatora nieweiele tu da powodzenia Link Zgłoś
Gość: tor Re: Informator Gazety: prawo jazdy po nowemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 23:33 Panie autorze Piotrze Miączyński! Proszę nie wprowadzać w błąd opinii publicznej swoimi wypocinami. Szczególnie dotknęła mnie wypowiedź na temat instruktorów: "Teraz sprawdza się tylko, czy "są w stanie prowadzić pojazd"." Informuję, że INSTRUKTOR musi być: - niekarany, - mieć odpowiedniego rodzaju prawo jazdy conajmniej przez trzy lata, - nienaganny stan zdrowia potwierdzany okresowo przez uprawnionych lekarzy , - zaliczone badania psychotechniczne, - ukończony odpowiedniego rodzaju kurs teoretyczny i praktyczny, - zdany pozytywnie egzamin, - zaliczoną okresowo weryfikację, - zarejestrowany we właściwym Wydziale Komunikacji, - posiadać legitymację instruktora, - posiadać wiedzę i umiejętności panowania w każdej sytuacji nad kursantem i pojazdem, - o ile prowadzi samodzielnie działalność nie może być w rejestrze KRS. To 11 pozycji !!!!!!!!!!!!! W tym świetle lektura pozostałej części wypowiedzi mija się z celem. Ale ponieważ niektóre propozycje się powtarzają wymienię te szczególnie złe: 1. Agresja na drodze wzrasta przy niewłaściwej organizacji ruchu, przy niezachowujących żadnych reguł uczestnikach tegoż ruchu. 2. Badania psychologiczne są potrzebne aktualnym uczestnikom ruchu na wzór niemieckiego "idiotentest" i wykonywane winny być w odpowiedzialnych instytutach medyczno-psychologicznych. 3.Egzamin poza obszarem jest marzeniem nierealnym w aktualnej rzeczywistości 4.Kamera cyfrowa na egzaminie jest policzkiem wymierzonym w egzaminatorów - ludzi z wyższym wykształceniem, znawców techniki samochodowej i ruchu drogowego, po ukończonych kursach, zdanych egzaminach, niekaranych, nie bądących jednocześnie instruktorami, odbytej praktyce i w końcu zatrudnionych lub nie przez WORD. 5.Dlaczego 16 lat jak dyrektywy UNII na to nie pozwalają - nawet 17 lat nie można było utrzymać a było to lepsze rozwiązanie niż obecnie 16 z towarzystwem opiekuna. 6.Ograniczenie 50 już w obszarze zabudowanym jest, a jadący 50 czy też 80 poza obszarem zabudowanym będzie TWÓRCĄ AGRESJI NA DRODZE. 7.WORD i szkolenie na skuterach - a przecież oni nie mogą sobie poradzić z egzaminami. Cena kursu reedukacyjnego - 100 zł - pomnożyć przez 3. 8.Cena kursu z zakresu bezpieczeństwa ruchu drogowego 5,5 godz za 90 PLN - to chyba tylko pokaz filmu. Pozytywnie oceniam tylko projekt listów ostrzegawczych, kursów reedukacyjnych, możliwości pozbawiania praw jazdy. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Zoska Re: Informator Gazety: prawo jazdy po nowemu IP: *.acn.waw.pl 17.10.04, 19:58 Dziwny troche tor.Formalne kwalifikacje instruktorow i egzaminatorow sa znane. Nader czesto tez widzi sie na placach egzaminacyjnych kompletnie bezradnych kandydatow, ewidentnie nie majacych za soba jednej porzadnej lekcji. Ktos tych ludzi "przygotowal" i przedstawil do egzaminu. Warto tez pamietac, ze nie ma w Polsce uczelni przygotowujacej egzaminatorow i instruktorow. Nie ma polskiego podrecznika instruktora. Nie ma nawet sredniej szkoly. - Szerokiej drogi! Link Zgłoś
Gość: Henio Re: Informator Gazety: prawo jazdy po nowemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 08:23 ????????????? 4.Kamera cyfrowa na egzaminie jest policzkiem wymierzonym w egzaminatorów - ludzi z wyższym wykształceniem, znawców techniki samochodowej i ruchu drogowego, po ukończonych kursach, zdanych egzaminach, niekaranych, nie bądących jednocześnie instruktorami, odbytej praktyce i w końcu zatrudnionych lub nie przez WORD. ????????????? Czy kamera w supermarkecie jest policzkiem wymierzonym personelowi, w prokuraturze - prokuratorom, a na sali operacyjnej lekarzom? Jakieś kompleksy? Kamery są już wielu WORD-ach i nikt się na nie nie skarży! Link Zgłoś
Gość: dj.g Re: Informator Gazety: prawo jazdy po nowemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 20:56 taka kamerka to dobra sprawa.Jutro(19.X)mam egza a moj WORD jest znany z tego ze bez kasy zdanie za pierwszym razem graniczy z cudem:(. ale jestem dobraj mysli.co do prawka od 16 to czuje ze bedzie z tym wiecej zachodu niz warto, juz lepiej poczekac do 18. Link Zgłoś
Gość: tor Kamera i moralność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 20:03 Gość portalu: Henio napisał(a): > ???????? > Czy kamera w supermarkecie jest policzkiem wymierzonym personelowi, w > prokuraturze - prokuratorom, a na sali operacyjnej lekarzom? Jakieś kompleksy? > Kamery są już wielu WORD-ach i nikt się na nie nie skarży! Chyba mam kompleksy - uważam,że kamery w tych wszystkch przypadkach wyrażają brak zaufania dla tych ludzi, uznając ich za przestępców, ktorych władza zmusza do uczciwej pracy kamerą - ŻAŁOSNE !!! Dalej uważam, że systemy kamer, fotoradarów nie są receptą na stosowanie zasad etyki, wartości moralnych, sprawiedliwego i jasnego prawa, uczciwego życia i postępowania. To jedynie urzędniczy wysiłek w materii, której nie znają. Jeśli w tych kategoriach trafił się przestępca - należy go wskazać i przykładnie ukarać a nie szykanować i ośmieszać całe środowisko. Szczególnie groźna jest w tym świetle dewaluacja wartości środowisk i zawodów odpowiedzialnych za wychowanie młodego pokolenia - co ostatnimi czasy staje się modne. Ratowanie życia na drodze młodym należy rozpocząć od wychowania w duchu społecznym, z poszanowaniem ogólnie uznanych wartości etycznych i moralnych. Pa Link Zgłoś
Gość: Pavlo Re: Informator Gazety: prawo jazdy po nowemu IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 17.10.04, 18:12 Widać że posłowie już nie mają co wymyślac!! już im sie całkiem w głowie poprzewracało jak nie macie co robic to zajmijcie sie ukrucaniem waszych diet poselskich albo wyłapywaniem waszych przestemps ja!! Uważam że te zmiany są popie....... i zbędne ale to jest polska polityka i polscy posłowie i nic tego nie zmieni!!! Mogli by troche pomyśleć za nim coś wprowadzają. Link Zgłoś
Gość: MieszkoIII Re: Informator Gazety: prawo jazdy po nowemu IP: 5.5R* / *.mtnk.rnc.net.cable.rogers.com 17.10.04, 19:00 To wszystko jest znowu robione dla wyludzenia pieniedzy. Ja osobiscie posiadam kilka prawo jazdy w tym Polske rowniez.Uwazam ze powinnismy wziasc przyklad od amerykanow lub od kanadyjczykow. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Informator Gazety: prawo jazdy po nowemu IP: *.fornfyndet.se 17.10.04, 19:32 Witaj Ghost Rider , Oni tego nie wymyslili tylko sie dopasowali do Uni.Dobrze przygotowany kierowca i nauczony w poszanowaniu prawa to znikoma ilosc wypadkow na drogach. Ludzie macie pierwsze miejsce w swiecie w nastepujacych pozycjach; ilosc wypadkow nieposzanowanie totalne przepisow, najgorsze szkolenie,najwieksze przekupstwo powrownywalne z krajami afrykanskimi. i tylko te duze problemy sa powodem takiego stanu jaki jest. Gdyby w Szwecji nie bylo takich drog jakie sa, ale ludzie szanowali prawo jezdziloby sie wolno ale nikt by nie ginal. Dobrze ze sie wzieto za to.Trzeba od czegos zaczac.Wasza generacja jest juz stracona,ale przynajmniej te nastepna da sie uratowac.Mozecie lamentowac ale spych idzie do przodu. Nie roztrzeliwujcie mnie jeszcze .Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: psycholog Rozstrzeliwac ? Pana? IP: *.aster.pl 17.10.04, 21:41 Pan po prostu nie otrzymalby nigdy prawa jazdy wg nowych przepisow. Po rozmowie z psychologiem zakonczylby sie Panski etap starania sie o prawo jazdy, wiec nie trzeba byloby nikogo rozstrzeliwac. Po pierwsze za mitomanie ujawniona ponizszymi stwierdzeniami: > Ludzie macie pierwsze miejsce w swiecie w nastepujacych pozycjach; > ilosc wypadkow > nieposzanowanie totalne przepisow, > najgorsze szkolenie,najwieksze przekupstwo powrownywalne z krajami afrykanskimi > . > i tylko te duze problemy sa powodem takiego stanu jaki jest. Opartymi na blizej niezidentyfikowanych wiesciach gminnych czyli plotkach. Powielanie tej mitomanii moze czynic z Pana socjopate, ktory stara sie przekonac wieksza grupe do wiary w Panskie mity. Po drugie, i to juz na prawde powazna sprawa, to: > Nie roztrzeliwujcie mnie jeszcze To juz jest przejaw kompletnego zachowania aspolecznego z przejawem nadmiernego stresu w zwiazku z prezentowana opinia. Jesli mialby Pan wyjechac samochodem na ulice z haslem "nie rozstrzeliwujcie mnie jeszcze", to lepiej zeby Pan zostal w cieplych bamboszach w domu pod spodniczka zony i nigdy sie nie dotykal kierownicy. Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Rozstrzeliwac ? Pana? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.10.04, 23:42 A jak długo i jah dużo Pan jeździ ?!!!! Niech Pan tak jak ja pokonuje trasę Warszawa Elbląg dwa razy w tygodniu, to naogląda się \Pan tych młodych, skretyniałych szaleńców, dla których nie ma żadnych zachamowań!!!! Link Zgłoś
Gość: Michal Re:Do Marcina a ten drugi do Psychologa,. IP: *.fornfyndet.se 18.10.04, 19:18 Witaj Marcinie, Teraz juz niewiele,ale wswoim zyciu przegonilem ponad 1mln 600tyskm.44lata prawo jazdy.( 8lat w Geofizyce aparatura sejsmiczna ciezki terenowy samochod,pozniej na zachodzie mialem wlasna firme w Niemczech i dojezdzalem z Szwecji Mercedesem ciezarowym,no i 5 aut osobowych dobrze wyjezdzonych prawie do konca.Bylem w Polsce w zeszlym roku i dodechcialo sie mnie wiecej jezdzic samochodem,obecnie korzystam z tanich lini lotniczych.4 krotnie taniej i bez zmeczenia,szybko bez tych diabelskich promow,szosy,kradziezy wybitych szyb straconych radioodbiornikow rzeczy.Pelna przyjkemnosc leciec. Dlatego wlasnie powiedzialem ze ta generacja niestety jest stracona i trzeba ratowac nastepne. Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Rozstrzeliwac ? Pana? IP: *.fornfyndet.se 18.10.04, 19:10 Witaj Psychologu, Dwa lata temu wlasnie przeszedlem takowe badania z powodu przedluzenia prawa jazdy.Obowiazkowe po 45 roku zycia.Zaliczylem ku rozpaczy Pana i moge smialo gonic pojazdami o wadze nieograniczonej do 70 roku zycia. Miej Pan pretensje do mediow krajowych.Tylko ogladam dzienniki i czytam gazety z internetu innej mozliwosci niemam. Wyszkolilem swoje wszystkie dzieci,ktore juz od roku 1999 przejechaly po 100tyskm bez najmniejszej kolizji i mandatu nawet za parkowanie. Dzieci podchodzily do egzaminu za pierwszym razem zdawaly.Raz syn tylko oblal,niezauwazyl znaku 30km/h na asfalcie wymalowanego i pojechal 33km/h.Za drugim razem zdal. Reszta dzieci nie miala problemow.Wszystkie maja pojazdy dwusladowe a dwoje jescze na dodatek motocykle. Wlasnie Pan mnie roztrzelal,ujmujac sie glupio za swoja duma narodowa a kryjac pod ciosami we mnie braki W Waszym systemie nauczania i chalosie na drogacvh niekompetencjach itp.Wystarczy niech Pan poczyta posty co ludzie pisza i na co narzekaja. Nigdy nikogo nie przekonywalem gdyz tu na forum sa ludzie myslacy.Kazdy przeczyta innych wypowiedzi i sam wyciaga wnioski.To nie jest nasiadowa partyjna tylko spotkanie fanow motoryzacji.Kazdy pisze jak chce i kazdy odpowiada jak chce i nigdy nikt nikogo nie strofuje bo i poco. Czuje sie juz zastrzelony. Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: Rozstrzeliwac ? Pana? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.04, 10:17 Michal, jednym trafiłeś w sedno: "To pokolenie jest już stracone". Dochrapało się szybkich aut, a policja działa jak w latach 70-tych. Drogi są opanowane przez "młodych-gniewnych", którzy "kilka razy w tygodniu muszą pędzić z W-wy do Elbląga" nie licząć się z żadnymi przepisami, a już na pewno nie z ograniczeniami prędkości. Coraz więcej kierowców w średnim czy starszym wieku rezygnuje z jazdy i przesiada się do pociągu. Mam prawo jazdy 26 lat(bez mandatu czy stłuczki) i też się nad tym zaczynam zastanawiać. Posiadanie auta to u nas b. droga sprawa, a po co uczestniczyć w tym szaleństwie, które ma miejsce na naszych drogach. Wczoraj np. jechałem A-4 z Krakowa do Katowic, koło Chrzanowa czynna tylko jedna jezdnia. Nie chciałbyś widzieć co się działo za mną, gdy ośmielilem się tam zwolnić do 100 (ograniczenie do 90). Pzdr. Link Zgłoś
Gość: kik podsumowując: więcej w łapę większej ilosci osób ! IP: *.konin.sdi.tpnet.pl 17.10.04, 20:41 urzędasy walczą o miejsca pracy dla swoich !! Link Zgłoś
Gość: macius Re: Informator Gazety: prawo jazdy po nowemu IP: *.udn.pl 17.10.04, 22:29 zmiany tak - wiecej i lepszego (jakościowo) szkolenia, nalezy "wykosic" pseudo szkoly i pseudo instruktorow sprzedajacych bajer kursantom celem wycoiagniecia kasy. Nie maja komputerow zeby moc rozwiazywac testy na szkoleniu, nie prowadza wykladow lub robia to byle jak, skracaja jazy zamiast 60 min jest 40, 45 w tym kilka razy przerwa naafajeczke lub pogaduszke na czasami nieciekawe (lewe) tematy, czesto wizyta w barze lub w domu na sniadanko a czas leci. Bywa ze taki gosc nie potrafi sie wyslowic i wyjasnic co tzreba uczniowi. Zbyt latwo chyba beda zabierac prawka. zluzujcie troche Link Zgłoś
Gość: Swistak Re: Informator Gazety: prawo jazdy po nowemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 23:03 Ok, załóżmy że nawt wejdą te przepsiy w styczniu 2005. A co wtedy z kimś kto np. 20 grudnia ukończył kurs na starych warunkach i zapisał się na egzamin na styczeń?? Albo z dniem 1-ego stycznia jest np w połowie szkolenia na starych warunkach. Co w takich przypadkach???? Link Zgłoś
Gość: asdf Dajemy zarobić na lewo psychologom ? OK :)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 23:35 Skoro w telewizji oglądamy, jak za 100 zł można mieć opinie biegłego na potrzeby rozprawy sądowej, to niby dlaczego ktoś nie miałby napisać, że wszysko z nami w porządku, na potrzebę "głupiego" prawa jazdy? Brawo panowie posłowie, brawo. Bardzo się w tym sejmie nudzicie. Polska zawsze musi stosować rewolucyjne rozwiązania. Prawie nigdzie na świecie tego nie ma, ale - co tam - my wiemy lepiej, co jest dobre i co się sprawdza. A wy panowie psychologowie zacierajcie ręce i już możecie ustalać cennik lewych zaświadczeń na prawko, a za tę możliwość podziękujcie tym, którzy tworzą prawo w polsce. Link Zgłoś
Gość: turkish a na dachu IP: *.158.108.9.Dial1.Chicago1.Level3.net 18.10.04, 00:57 naklejka z igla swierka syberyjskiego Link Zgłoś
Gość: PiTeR Re: Informator Gazety: prawo jazdy po nowemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 06:15 Jestem za!Moze to ograniczy tych "ulicznych rajdowcow".Moim zdaniem kary powinny byc wyzsze i mandaty za szyba jazde i po pijanemu rowniez.pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: rencista ALE JAJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 06:38 a ci co to wymyslili ,nie sa przypadkiem zarazeni jakims wirusem,ktory siadl im na mozg?kto da nam pewnosc ze zostali oni przbadani pod wzgledem nrom/co to znaczy normy/kto je ustali/i czy tez bedzie badany? POWIEM WAM-TO SA PARANOICY,WIECZNI CHCA BYC PRZED ORKIESTRA.TWORKI PANOWIE NA WAS CZEKAJA. Link Zgłoś
Gość: qwerty007 Re: Informator Gazety: prawo jazdy po nowemu IP: *.skierniewice.mediaclub.pl 18.10.04, 07:10 (Od dawna nie ma ZADNEJ kontroli ruchu drogowego nie liczac kontroli szybkosci.) Ludzie, którzy biora sie za kolejne zmiany w tej materii, nie maja o niej zielonego pojecia ! Robione to jest wszystko zza biurka przez kompletnych ignorantów. Ale wiadomo : na leczeniu i komunikacji w Polsce zna sie kazdy. Zobaczcie oznaczenia miast, ograniczenia predkosci (!) i np.egzekwowanie tego przepisu. Dopóki "fachowcy" beda nas przekonywali, ze przyczyna wypadków i kolizji jest nadmierna predkosc a nie zla jazda nie wierze w zadne poprawy. Link Zgłoś
Gość: Henio Re: Informator Gazety: prawo jazdy po nowemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 08:29 ale nadmierna szybkość jest elementem złej jazdy. W Polsce wszyscy przekraczają szybkość, a egzakwowanie ograniczeń jest mniej niż sporadyczne. Link Zgłoś
Gość: KROKODYL Re: Informator Gazety: prawo jazdy po nowemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 16:40 Prawko mam od 22lat.Najpierw kat.B a za 2 iata kat.C.EGZAMIN na B i C podobny- Test pisemny i jazda po mieście.Ja w obu egzaminach nie przejechałem nawet 2 km.Zdawałem za pierwszym pazem. Jakie pola manewrowe?,cofania,parkowanie itd.Egzaminator nie czepiał się dupereli,że stanąłem 10 cm za daleko od czegoś.Mówił-proszę jechać i obserwował kandydata.Ale wtedy instruktorzy uczyli, nie tylko jazdy i budowy silnika,ale kultury w ruchu.Sam byłem instruktorem i wiem jak to jest, poprostu nie każdy może być kierowcą.Ja sam lubię szybką jazdę,ale czasami trzeba pomyśleć.Nie jestem sam na drodze. Link Zgłoś
Gość: Yoyo Re: Informator Gazety: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 09:16 W artykule jest bardzo dużo błędów, ale to normalne, dziennikarze nie mogą znać się na wszystkim. Ważne jest to, że ktoś wreszcie upublicznia ten problem i podejmuje dyskusję. Dzięki Gazeto! Całą problematykę bezpieczeństwa ruchu drogowego trzeba wreszcie potraktować poważnie, od rzetelnego wychowania komunikacyjnego (i to nie tylko dzieci), przez kontrolę i weryfikację słuszności rozwiązań komunikacyjnych, po ustalenie jednorodnego prawa obowiązującego wszystkich uczestników ruchu drogowego. Może na początek kilka prostych pytań bez prostych odpowiedzi: - dlaczego pasy na przejściach maluje się farbą, która przy wzroście wilgotności lub po opadach staje się śliska jak lód (odebranie szansy na kilku ostatnich metrach)? - dlaczego pieszy na nowoczesnym skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną musi odszukać właściwy przycisk i przeważnie odczekać jeden cykl zanim zapali się dla niego zielone światło (kierowca nie musi nic naciskać - nierówne traktowanie uczestników ruchu)? - dlaczego policja używa czerwonego koguta w czasie dojazdu do wypadków lub interwencji, chociaż jest to zastrzeżone dla pojazdu otwierającego lub zamykającego kolumnę pojazdów uprzywilejowanych w akcji (czyżby nieznajomość przepisów)? - dlaczego nie egzakwuje się właściwego oznakowania dróg z pierwszeństwem przejazdu pozwalając na jazdę zgodną z tradycją miejsca, a nie przepisami prawa (kto wtedy odpowiada za niewłaściwe zachowanie kierowców)? To tylko kilka banalnych pytań. W rzeczywistości spotykamy się z permanentnym pomijaniem opinii uczestników ruchu drogowego (w tym brakiem możliwosci ich wyrażenia), lokalnym adhocyzmem, powszechnym przekonaniem o prawie silniejszego i braku jednolitej polityki państwa w tym zakresie. Może ten tekst w gazecie jest jakimś światłem w tunelu. Link Zgłoś
Gość: ulalala A jak jest z doborem personelu w WORD-ach? itp? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 10:20 Czy dyrektorzy są już obsadzani na podstawie konkursów? Czy odbywają się REGULARNIE egzaminy na egzaminatorów i istnieje jakiś nadzór nad nimi (egzaminami)? Czy wyjaśniono dlaczego ITS ma monopol na dostarczanie oprogramowania WORD do WORD-ów? Czy wydziały komunikacji wzmogły kontrolę szkół jazdy w okresie nasilenia fali szkolących się (niektóre ośrodki wyszkoliły więcej w ciągu miesiąca niż dawniej w ciągu pół roku)? Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Informator Gazety: prawo jazdy po nowemu IP: 62.111.159.* 18.10.04, 15:09 i bardzo dobrze.tylko że prawko powinno byc wydawane od 21 lat,co prawda nie do konca gwarantuje to bezpieczeństwo na drodze ale chyba taki 21-latek ma mniej nasrane we łbie niz 16 letni gówniarz rozbijający się BeMKą tatusia?chociaż ostatnio wjechał mi pod maskę 40-latek :/ zaznaczam że jechał pod prąd po moim pasie.tylko że ja mam volvo 244 a on Tico ... Pozdrówka dla wszystkich rozsądnych kierowców Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Informator Gazety: prawo jazdy po nowemu IP: 82.177.8.* 22.10.04, 11:06 Ludzie zastanowcie sie co robicie czy myslicie ze 16-letnie dzieci nadaja sie na kierowcow????!!!! chyba NIE w tych czasach!!!Myslicie ze kazdy rodzic czy opiekun bedzie mial czas aby jezdzic z dzieciakiem?? - watpie. Wiecej niebezpieczenstwa i wypadkow to jedyne co przyniesie zmiana chodzi oczywiscie o minimalny wiek bo co do samego kursu i egzaminu nie mam zastrzezen. Link Zgłoś
Gość: ryKARD Re: Informator Gazety: prawo jazdy po nowemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.04, 14:13 POPIRAM P.ridel Link Zgłoś
Gość: ryKARD Re: Informator Gazety: prawo jazdy po nowemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.04, 14:13 POPIRAM P.ridel Link Zgłoś
Gość: stary Dobrze,że robiłem prawo jazdy w 1988 roku IP: 80.48.232.* 27.10.04, 14:57 dzisiaj bym tego chyba nie przeżył Link Zgłoś
Gość: CHUDY_ICE Wszystko przez U.E. IP: *.sigmanet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 15:32 Ludzie juz głupieją liżą dup.. UE i robiom tak jak oni, więcej wypadków jest przez to, ze złodzieje z wiejskiej nie inwestują w drogi i ulice przez to jest 3x więcej wypadków w polsce. Po drugie korupcja przejdzie na szefów ośrodków szkoleniowych bo oni będą mieli kase jak obleją kursantów Link Zgłoś
Gość: mirba Re: Informator Gazety: prawo jazdy po nowemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 18:52 Karty rowerowe zgodnie z prawem o ruchu drogowym są od 5 lat wydawane jedynie przez dyrektorów szkół. Szkolenia są prowadzone przez nauczycieli na przedmiotach tevhnika i wych. fizyczne. Tak wiec informacja jakoby tak dopiero miało być jest nieścisła bowiem tak już jest. Link Zgłoś
Gość: Randal do mirby!!! IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.04, 01:04 @mirba@ coś Ci się chyba pomieszało dyrektorowie szkół i nauczycielowie tylko pomagają (pośredniczą) w tym procederze zle wszystko załatwiane jest "na zewnątrz"!!! Link Zgłoś
Gość: łysy Re: Informator Gazety: prawo jazdy po nowemu IP: 193.151.48.* 31.10.04, 23:13 jak to dobrze ze zdalem teraz prawko :) nieweim po co oni to tak komplikuja z moich obserwacij mlodsi w moim wieku (tzn 18 lat) jezdza lepiej niz starsi ja zdalem za 1-wszym razem gdzy bylem na egzaminie to gadalem z ludzmi co mieli okolo 40 lat i niezdali po raz 3 ,4 wiec ja niewiem czemu oni tak boja sie mlodych lepszych sprytniejszych kierowcoe pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Tomek 17,7 Re: Informator Gazety: prawo jazdy po nowemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 21:28 Poj...... tak nie wile mi zostało a teraz pewnie wprowadzą jakieś jeb..... zmiany a nie dość że płace 2 razy tyle to jeszcze testy psychologiczne żeby im bardzie te skorumpowane kieszenie powypychać! Złodzieje i poj... Link Zgłoś
Gość: MARIUSZ Re: Informator Gazety: prawo jazdy po nowemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 22:44 MAM 16 LAT MOIM ZDANIE POWINNO BYC TAK JAK KIEDYS OD 17 LAT I NA STALE PRAWKO A NIE OKRESY PRÓBNE I INNE BZDETY. Link Zgłoś
Gość: MARTA Re: Informator Gazety: prawo jazdy po nowemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.05, 21:52 Zmiany idą ku lepszemu.Za dużo idiotów otrzymało prawo jazdy. Link Zgłoś