waga170 28.02.19, 02:28 www.youtube.com/watch?v=C3p55J-VA5k Odpowiedz napisana na beczce, tak okolo 2:21 A moze to bylo paliwo pierwszego kierowcy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
engine8 Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 28.02.19, 04:05 Nie jestem fanatykiem Bourbonu ale dzis wlasnie bedac w sklepie - gosc mi polecil mieszanke Bourbonu z Whiskey z zyta. Podobno dobre. Kupilem jedna butleke na sprobowanie..... Zobaczymy czy to odpali za pierwszym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 28.02.19, 05:54 Zauwazylem ze ow pojazd jest zarejestrowany, ma tablice, ma kolcowane opony, wsteczny, i cos pod spodem na siedzacych mu na zderzaku albo scigajaca go policje. Co do mieszanki paliwowej, nie martw sie, po chwilowych czkawkach, jak widac w 3:28, odpalilo i poooszlooo! Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 28.02.19, 11:20 > gosc mi polecil mieszanke Bourbonu z Whiskey z zyta. Podobno dobre. Kupilem jedna butleke Czyli nie robisz sobie mieszanki z dwoch. No to zapodaj nazwisko i adres albo zdjecie tej butelki a moje sluzby mi ja dostarccza na przesluchanie. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 28.02.19, 17:57 O widzisz, przetestuj to bedze wiedzial czego oczekiwac... bo jeszcze czegos takiego w pysku nie mialem citywinecellar.com/liquor/whiskey/rye-whiskey/basil-hayden-s-two-by-two-whiskey-750ml.html?gclid=CjwKCAiAqt7jBRAcEiwAof2uKwEnNsUnN2cWEULtv2RMex0YaSPsIE7kE4oP09_qeI1yaElJuAYUTBoC71wQAvD_BwE Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 28.02.19, 18:01 Czytam Rewview i w paragrafie Value - mowi ze do dupy..... Eh, najwyzej do baku wleje.. Albo gosciom bede "drinki" z tego robil hehehehehhe// breakingbourbon.com/basil-haydens-two-by-two-rye.html Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 28.02.19, 18:18 Ja mam lekkiego bzika na punkcie pierwszego wrazenia. Pierwsze co zauwazylem to ze naklejka przyklejona wzdluz a nie w poprzek butelki. Czyli tam gdzie odstaje od butelki mozna sobie dotknac kleju? A przy odrobinie wyobrazni to sie moze skojarzyc z ksiedzem w ornacie. Nie, dziekuje. Jezeli tak spieprzyli na zewnatrz to pewnie i wewnatrz tez. Ale keep us informed jak smakowalo! Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 01.03.19, 02:57 No i sprobowalem.... Generalnie to zgadzam sie z opinia na tym video.... www.youtube.com/watch?v=USFh6kRqNM4 (Ta dziewczyna wyglada ze nie testuje pierwszej butelki.... ) Tzn ... nie jest to zla i na pewno do zlewu ani do baku nie wleje ale jak w barku bedzie posucha to sie wypije .... no i jak beda chetnie na drinka z whiskey, ale na pewno nie kupie nastepnej butelki. Nie moj smak.. Cena Ok ale ja zwykle nie cen sie kieruje. A temu co doradzal - jak zapyta, to mu powiem: "Sorry Pal, but you have to do better next time". :) What the heck, one more glass.. jak troche nabral powietrza to smakuje troche lepeij LOL Jak sie nie ma co sie lubi..... Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 01.03.19, 03:14 Haha, skad oni biora takich modeli… To jest mieszanka czterech (dwoch bourbon i dwoch rye bourbon), chyba kac gwarantowany. Ale zapros mnie to wypije reszte i Ci opowiem! Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 01.03.19, 03:31 Sami sie biora. Kazdy robi to co potrafi najlepiej.. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 02.03.19, 04:53 Pierwsze pol szklanki bylo Ok, druga polowa calkiem niezla a druga szklaneczka juz zupelnie zdatna do picia.... I polowa problemu z glowy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 02.03.19, 05:27 Czyli mnie juz nie zaprosisz na degustacje tylko sam zdegustujesz, Ty chamie. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 02.03.19, 17:26 nie ma sie czym dzielic... powiesz potem ze zaprosil a nic do picia nie mial? Degustacja tego bym nie nazywal - raczej konicznosci zwolnienia miejsca w szafce... Leb po tym nie boli i rano nie ma problemow tylko sie pic chce. Odpowiedz Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 28.02.19, 06:49 Burbon zgodnie z amerykańskim prawem musi być rozcieńczony do 80 proof (40%). To trochę mało niestety, musiałby być barrel proof. Jak widać wcześniej, paliwem w tym samochodzie było oczywiście drewno - choć silniki parowe są akurat mało wymagające jeśli chodzi o rodzaj paliwa. Gdyby wstawić tam grzałkę elektryczną, zasilaną najpierw z sieci, a potem z akumulatorów, też by pojechał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 28.02.19, 09:35 Swoją drogą, ja rozumiem, że inżynieria 250 lat temu nie stała na nadzwyczajnym poziomie, ale nie trzeba chyba geniusza, żeby zauważyć, że takie umieszczenie ciężkiego kotła parowego spowoduje niestabilność wehikułu i problemy ze sterownością. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 28.02.19, 10:15 Przy projektowaniu tego monstrum zabraklo im materialu do pierwszego kroku w inzynierii, "Przeglad podobnych istniejacych konstrukcji". Rozumiesz, czy dac z przodu tarczowe a z tylu jednak bebnowe:) Byc moze bali sie ze kociol pierdyknie i kapitana tego okretu ladowego poparzy? Nie sadze ze martwili sie o stabilnosc w zakretach, martwili sie czy toto w ogole ruszy! Poza tym w dobrze zaprojektowanym produkcie zawsze pozostawia sie "room for improvement" co inzynierowi daje "job security" do emerytury. Wiec pod tym wzgledem byl to produkt calkiem dobry, roboty dostarczyl dla milionow na dziesiatki pokolen, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 28.02.19, 10:18 > Przy projektowaniu tego monstrum zabraklo im materialu do pierwszego > kroku w inzynierii, "Przeglad podobnych istniejacych konstrukcji". No nie wiem, pojazdy kołowe jako takie były już wtedy znane co najmniej od paru lat i chyba mniej więcej wiedziano, czym może skończyć się nierównomierne rozłożenie ciężaru na jedną oś. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 28.02.19, 10:35 Moze bali sie wielkiego przyspieszenia i dociazyli przod :) Znane byly pojazdy wleczone albo pchane, ale o wlasnym napedzie chyba nie? Zauwaz ze to nie byl naped "korbowy" tylko listwami zebatymi, zapadkami. Byc moze prototyp po puszczeniu pary dawal "kopa" ktory zrywal przyczepnosc zelaznej opony na piasku i dlatego tak dowazyli kolo napedowe. Jak dla mnie to maja moj szacun a nie krytyke konstrukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 28.02.19, 10:23 > spowoduje niestabilność wehikułu i problemy ze sterownością Zwłaszcza w szybko pokonywanych zakrętach... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 28.02.19, 10:29 > Zwłaszcza w szybko pokonywanych zakrętach... ;) Śmiejesz się, a przecież przy pokonywaniu zakrętu z prędkością zbliżoną do maksymalnej jest duże ryzyko, jeśli nie pewność, że ten pojazd się przewróci. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 28.02.19, 10:41 Trzykolowiec tak. Wedlug dzisiejszych standartow dwa kola powinny byc z przodu a jedno z tylu w trzykolowcu. A jednak do niedawna, przed quadami, byly (albo i dalej sa) trzykolowce z jednym kolem z przodu, wywrotne, smierc w oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.hayd Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 02.03.19, 22:13 Raczej nie było alternatywy. Nie znano wtedy przekładni kierowniczej umożliwiającej skręcania dwoma kołami. Chyba też nie znano mechanizmu różnicowego. Cugnot nie pomyślał też o żadnej przekładni. Zresztą nikt nie planował, że będzie tym jeździć dla sportu lub przyjemności. Cugnot chciał zbudować ciągnik artyleryjski. Coś, co zastąpi konie. Widział przemarsze artylerii w Alpach, gdzie konie nie dawały rady ciągnąć ciężkich armat. Konie ciągną, nie pchają, więc pierwszym pomysłem konstruktora była myśl, że kocioł parowy ma pojazd ciągnąć. A z drugiej strony pojazd będzie obciążony ciężką armatą na lawecie. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 02.03.19, 23:08 Jedno co nalezy Cugnotowi przyznac, to genialny pomysl zeby zastosowac… kola! Zobacz z jakim uporem maniaka setki pionierow lotnictwa probowaly wzniesc sie w powietrze przy pomocy urzadzenia machajacego skrzydlami ala ptak mechaniczny. Czemu nie zastapic koni machina ruszajaca "nogami" na wzor konia? Pewnie niejeden ze zgloszonych na konkurs projektow poszedl tym, ze tak powiem, konskim tropem. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.hayd Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 03.03.19, 21:44 Muszę Ci podziękować za link do tego filmiku. Do tej pory o tym pojeździe czytałem, widziałem ryciny, ale nie przyszło mi do głowy, że ktoś może zbudować jeżdżącą replikę. Jeździ znacznie lepiej niż to sobie wyobrażałem. Choć nie jestem w stanie sobie wyobrazić jak to by się sprawdziło na XVIII wiecznych błotnistych, nieutwardzonych drogach. A jeśli chodzi o naśladowanie konia, w jakiejś książce widziałem ryciny maszyn z tamtego okresu, które miały się poruszać na 4 nogach jak koń. Czy powstały jakieś prototypy? Nie wiem. Nawet wśród pionierów kolejnictwa był spór na temat tego czy szyny powinny być gładkie czy też może ząbkowane + zębate koła napędowe lokomotywy. Obawiali się, że lokomotywa nie ruszy, bo koła będą się ślizgać w miejscu! To co dla nas jest oczywiste, dla pionierów techniki było niewiadomą. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1080 Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 03.03.19, 22:06 dr.hayd napisał: > jak to by się sprawdziło na XVIII wiecznych błotnistyc > h, nieutwardzonych drogach. W tej formie wcale. Dlatego ciągnik Cugnota natychmiast wylądował w lamusie. Sprawdziły się dopiero cztero- i wielokołowe parowe autobusy w połowie XIX w. w Wielkiej Brytanii. > A jeśli chodzi o naśladowanie konia, w jakiejś książce widziałem ryciny maszyn > z tamtego okresu, które miały się poruszać na 4 nogach jak koń. Jeśli, to była to karykatura, a nie projekt. Jedyne realne prototypy w tym kierunku to maszyny na toczące się na kołach, które wprawiały się w ruch poprzez odpychanie się dwoma nogami od gruntu. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 05.03.19, 05:36 Aaa, nie musisz mi za nic dziekowac. Odplacam sie linkiem do pozniejszych pomyslow ludzkosci, ale najlepiej zacznij ogladac filmik o innym trzykolowcu z jednym kolem z przodu, zaczyna sie tak okolo 3:03. www.youtube.com/watch?v=l3tO8twHZ3o Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 06.03.19, 08:29 Na tym podlinkowanym filmiku pojazd Cugnota jezdzi w dzisiejszej formie. Trzeba tylko zlapac te pare sekund w okolicy 7:01. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 04.03.19, 10:50 > Raczej nie było alternatywy. Nie znano wtedy przekładni kierowniczej umożliwiającej > skręcania dwoma kołami. Chyba też nie znano mechanizmu różnicowego. > Cugnot nie pomyślał też o żadnej przekładni. Jasne. Ale mógł przynajmniej pomyśleć, że w tej sytuacji może przydałoby się rodzielić koła napędzane od kierowanych, a montaż gigantycznego ciężaru przed przednią osią to nie jest jednak najlepszy pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1080 Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 04.03.19, 17:00 vogon.jeltz napisał: > montaż gigantycznego ciężaru przed przednią osią to nie jest jednak najlepszy pomysł. W stanie załadowanym, z jedną-dwoma lufami większego kalibru z tyłu pod ramą, rozkład obciążeń byłby znacznie sensowniejszy. Ale problem niskiej stabilności pojazdu trójkołowego oczywiście dalej pozostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 01.03.19, 20:30 Nic dziwnego, że kierownicy takich pojazdów stale mieli włączone przeciwmgielne. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 02.03.19, 05:38 Mnie intryguje ten obiekt pod spodem przyczepiony do ramy. Jakby nie patrzyl to armata. I dlaczego wycelowana do tylu? Odpowiedz Link Zgłoś
dr.hayd Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 02.03.19, 21:59 Z tego co kojarzę to miał być ciągnik artyleryjski. Armia francuska ogłosiła konkurs, Cugnot zaprezentował właśnie taki pojazd. Choć raczej spodziewałem się, że armata będzie na lawecie. W tym przypadku pewnie pełni rolę przeciwwagi dla ciężkiego kotła z przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.hayd Re: Jakie bylo paliwo pierwszego pojazdu? 03.03.19, 22:01 Zaintrygowała mnie też ta konstrukcja na ramie z tyłu. Jakieś liny, bloczki, kabestany. Może taki był właśnie przewidywany sposób transportu armaty? I dopiero na polu bitwy lufa była mocowana na łożu armatnim? Mało praktyczne. Na pewno w tej pozycji nikt by nie próbował z tego strzelać. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone "Ryje" OK 05.03.19, 12:55 Mieszanej z żyta i kukurydzy jeszcze nie piłem, u nas nie ma, albo nie widzialem. Inna sprawa, że nie mam ciśnienia na wydawanie 200 (i więcej) zł na taki alkohol. Ale parę popularnych opcji rye już piłem i bardzo mi smakowały - Indyczek jest często w sklepach i zielony Jim B. Generalnie od dawna przez burbon i rye na szkocką nie mam ochoty. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: "Ryje" OK 06.03.19, 04:47 Zobaczylem Jack Daniels rye, no to sie skusilem dla proby. Istna siwucha. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: "Ryje" OK 06.03.19, 07:20 Jest Polskie cos co sie nazywa siwucha i smakuje zupelnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: "Ryje" OK 06.03.19, 07:50 A wiesz skad sie wziela roznica miedzy "czysta" a "siwucha"? Na pewno nie wiesz wiec Cie doksztalce. Ze sposobu rozcienczania bimbru woda zeby uzyskac 40 procent. Po zmierzeniu tegosci i objetosci bimbru oblicza sie potrzebna ilosc wody do wymieszania. Fachowcy wlewaja bimber do wody i dostaja czysta, a patalachy dolewaja wode do bimbru i dostaja siwuche. I co najciekawsze, filtr ktory z siwuchy zrobi czysta jeszcze nie zostal wynaleziony. Chyba ze ponowna destylacja. Dziekuje za uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: "Ryje" OK 07.03.19, 09:03 Zbyt trudnym jezykiem napisales i nic z tego nie zrozumialem. Poza tym nie wiem co ma wspolnego bimber, czysta, siwucha i burbon (czy pochodne). Poza tym, ze rzyga sie po nich podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: "Ryje" OK 06.03.19, 09:31 > Zobaczylem Jack Daniels rye, Oj ryje Dżek Daniels, ryje... Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: "Ryje" OK 06.03.19, 10:49 No dobra dobra, ale dlaczego dzEk? Wkurwia mnie kEmping, kEsz i pare innych podobnych. Najwyrazniej kupiles chinska podrobke na ktorej pisalo Jeck zamiast Jack. Jecek i Plecek pasowalbo by jeszcze lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: "Ryje" OK 06.03.19, 11:52 > No dobra dobra, ale dlaczego dzEk? Bo to amerykańska wóda z Tennesee. Jakby była brytyjska, to by był Dżak. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: "Ryje" OK 06.03.19, 11:53 Także: dyskoteka pana Dżeka. Pewne rzeczy utrwalone w dzieciństwie zostają na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: "Ryje" OK 06.03.19, 12:03 Trzeba byc konsekwentnym, jak sie mowi Dzek to trzeba powiedziec Deniels. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: "Ryje" OK 07.03.19, 14:17 > Trzeba byc konsekwentnym, jak sie mowi Dzek to trzeba powiedziec Deniels. Bo jak się mówi "kat" (cut) to trzeba też powiedzieć "pat" (put)? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: "Ryje" OK 07.03.19, 09:04 Zbyt uprzaszasz sprawe. "Akcentow" w angielskim jest w tzw. ch. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: "Ryje" OK 07.03.19, 14:18 > Zbyt uprzaszasz sprawe. No. Ale ogólna idea jest słuszna. Odpowiedz Link Zgłoś