Dodaj do ulubionych

Covid w RFN w praktyce, luz blues

31.01.21, 13:40
Trasa Wrocław Berlin Berlin Szczecin pies z kulawa nogą nikogo nie kontroluje, zero patroli na granicach.
W samym Berlinie knajpy pootwierane ale sprzedają n wynos jak u nas, na ulicach połowa ludzi bez masek, ale - przed lokalami stoliki do.jedzenia na stojąco. Nie tylko streetfood zwykłe restauracje też widać restauratorzy nieco bardziej kreatywni niz u nas. Wszyscy maja menu zmodyfikowane do szybkiego podawania. Trasa Berlin Monachium duży ruch wszystkie knajpy przy dużych stacjach czynne w wielu miejscach zje się przy stolikach.
Monachium hotele wszystkie czynne spaliśmy w 4porach roku, swoją droga ceny dwa razy niższe niz zwykle 129 euro a hotel uczciwie 5 gwiazdkowy. W cenie legendarne śniadania i wypieki, kawa owoce lokalne wino, parking czy basen. Dania z karty przywożone do pokoju. Basen, spa, siłownia nawet masaże wszystko czynne. Knajpy w mieście reżim mniej restrykcyjny niz w Berlinie stoliki rzadziej rozstawione ale je się wewnątrz. Na ulicach luz w maskach może 30% kolorowi praktycznie zawsze bez.
Więc jak chcecie sie trochę oderwać od covidowej chujni to w Niemczech mimo teoretycznych restrykcji jest luźniej. Byłem też w GaPa, kolejka na Zugspitz jeździ do połowy, więc zrezygnowałem (a nart debil nie wziąłem). W miasteczku klimat wakacyjny czynne wszystko kawiarnie, cukiernie, pensjonaty, podobno tak jest od piątku rano do niedzieli wieczór..
Policjanta nie widziałem ani jednego. Nigdzie.
Ani w Bawarii ani Brandenburgii ani na granicach z PL. Za to nasi siedzą w Nyskach, znaczy Sprinterach...
Obserwuj wątek
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 31.01.21, 14:42
      Dzięki za info. Napisz jak wrażenia z jazdy, Volvo chyba?
      • jeepwdyzlu Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 31.01.21, 14:47
        Napisz jak wrażenia z jazdy, Volvo chyba?
        --
        Pisanie o samochodach zakończyłem.

J.
    • wislok1 Kosmiczne pier.doly 31.01.21, 18:18
      jeepwdyzlu napisał:

> Trasa Wrocław Berlin Berlin Szczecin pies z kulawa nogą nikogo nie kontroluje,
      > zero patroli na granicach.

Wczoraj jechalem w odwortnym kierunku, do PL, w Zgorzelcu Straz Graniczna, w Görlitz policaje..

> W samym Berlinie knajpy pootwierane ale sprzedają n wynos jak u nas, na ulicach
      > połowa ludzi bez masek, ale - przed lokalami stoliki do.jedzenia na stojąco. N
      > ie tylko streetfood zwykłe restauracje też widać restauratorzy nieco bardziej k
      > reatywni niz u nas. Wszyscy maja menu zmodyfikowane do szybkiego podawania.

W DE NIE MA OBOWIZAKU chodzenia w maskach na ulicach POZA wyznaczonymi strefami, czyliw praktyce deptakami, wiec NIE DA SIE TO porownywac z PL
      Kreatywnosc knajpiarzy w DE dotyczy knajp prowadzonych przez obcokrajowcow, Niemcy przewaznie maja POZAMYKANE na 4 spusty ( biora 80procent odszkodowania za lockdown )

Tr> asa Berlin Monachium duży ruch wszystkie knajpy przy dużych stacjach czynne w w
      > ielu miejscach zje się przy stolikach.

NIE WOLNO jesc przy stolikach
      Wolno tylko po opusczeniu terenu knajpy
      KATEGORYCZNIE nie wolno jest w srodku lokalu

> Monachium hotele wszystkie czynne spaliśmy w 4porach roku, swoją droga ceny dwa
      > razy niższe niz zwykle 129 euro a hotel uczciwie 5 gwiazdkowy. W cenie legenda
      > rne śniadania i wypieki, kawa owoce lokalne wino, parking czy basen. Dania z ka
      > rty przywożone do pokoju. Basen, spa, siłownia nawet masaże wszystko czynne.

Czynne moze 10% hoteli, tylko noclegi SLUZBOWE, kategorycznie jest zabroniona turystyka !!!

Knajpy w mieście reżim mniej restrykcyjny niz w Berlinie stoliki rzadziej rozstaw
      > ione ale je się wewnątrz. Na ulicach luz w maskach może 30% kolorowi praktyczn
      > ie zawsze bez.

Powtarzam NIE WOLNO jesc w srodku, NIGDZIE
      I poza knajpami cudzoziemski reszta pozamykana na 4 spusty
      W maskach 100% tam, gdzie jest to nakazane, czyli np. na deptaku kolo ratusza
      Poza tym terenem, gdzie jest przymus noszenia masek, chodzi w maskach moze 10%

> Więc jak chcecie sie trochę oderwać od covidowej chujni to w Niemczech mimo teo
      > retycznych restrykcji jest luźniej.

W Monachium jest w centrum DEPRESYJNIE, miasto wyglada jakby ludzie sie ukrywali, prawie calkowicie puste ulice, mnostwo policji, atmosfera dla kogos, kto to miasto dobrze zna, jest smutna.....

Byłem też w GaPa, kolejka na Zugspitz jeźdz
      > i do połowy, więc zrezygnowałem (a nart debil nie wziąłem). W miasteczku klimat
      > wakacyjny czynne wszystko kawiarnie, cukiernie, pensjonaty, podobno tak jest o
      > d piątku rano do niedzieli wieczór..

W GAPA jest KATASTROFA , prawie nie ma turystow poza weekendowymi w niedziele, pozamykane WSZYSTKIE atrakcje turystyczne, w tym WSZYSTKIE wyciagi narciarskie--
      Kawiarnie i cuekiernie sprzedaja tylko na wynos, jesli sa otwarte, pensjonaty pozamykane na 4 spusty, chyba ze przyjmuja gosci sluzbowych...
      Atmosfera grobowa, pustki na ulicach
      Caly biznes turystayczny bierze 80% kasy za lockdown i czeka na jego koniec

To samo jest w innych miejscowosciach alpejskich

Jest DUZO turystow niedzielnych, ale oni zajmuja stoki saneczkowe, jezdza na biegowkach, wybieraja miejsca mniej popularne
      Sa otwarte kioski z kebabami i inne bary na wynos...

Sa przepiekne Alpy, ale ta zima to KATASTROFA dla turystyki

> Policjanta nie widziałem ani jednego. Nigdzie.
      > Ani w Bawarii ani Brandenburgii ani na granicach z PL. Za to nasi siedzą w Nys
      > kach, znaczy Sprinterach...
      >
      Policji jest w 3 d.py, wszedzie tam, gdzie jest duzo ludzi i w centrach miast...

Zasady lockdownu sa RYGORYSTYCZNE, zakazy i nakazy kategorycznie przestrzegane
      • wislok1 Re: Kosmiczne pier.doly 31.01.21, 18:47
        Oczywiscie jak ktos lubi zwiedzac zabytki, nie jest to zabronione, mozna prebywac w kosciolach w srodku i tylko tam...
        Mozna jezdzic na nartach biegowych, wejsc na gorke i z niej zjechac na nartach czy sankach..
        Mozna spacerowac po pustych ulicach Monachium czy GaPa
        Mozna spaceorwac po gorach, ale schroniska pozamykane...
        Mozna kupic kebapa i go zjesc 10 metrow dalej ( jak budka z kebapem nie jest na deptaku )
        Mozna zamowic jedzenie do domu z knajpy chinskiej, chorwackiej, greckiej, wloskiej, tureckiej, wietnamskiej, indyjskiej....
        Mozna zrobic zakupy w polskich delikatesach w Monachium ( sa 2 )

Wszystko da sie kupic w hipermarketach, np. Real

Poza hipermarketami czynne sa supermarkety, drogerie, apteki, banki, itp. sklepy

MediaMarkt, sklepy budowlane, fryzjerzy, ksiegarnie, sklepy odziezowee, obuwnicze, itd...pozamykane

W sklepach i w transporcie zbiorowowym MUSZA byc maseczki ffp2, brak kosztuje 500 euro (jak ktos natychmiast nie opusci sklepu czy np. pociagu)

Przyjezdnych z PL poza WYJATKAMI obowiazuje kwarantanna, najszybciej moze byc zniesiona po 5 dniach

Faktycznie straszny luz
      • jeepwdyzlu Re: Kosmiczne pier.doly 31.01.21, 23:05
        No widzisz wisłok żyjrmy w rówoległych swiatach. Tak samo pisałeś o lockdownie we Wloszech, na szczęscie Ciebie nie posłuchałem. I spędziłrm fantastyczne bezmaskowe i zupelnie normalne wakacje. Teraz tak samo. Ty piszesz o przepisach, ja o realiach. Byłem w GaPa w weekend. Tłumy. Ty piszesz tragedia. Monachium. Powtórzę: nie eidziałrm nawet jednego policjanta.
        Nie pierwszy raz mamy zupelnie inne podejście do życia. Czynne knajpy tylko cudzoziemcy. Pomijam że to rasistowskie, ale nieprawdziwe. Ci cudzoziemcy mają najczęsciej od 3 pokoleń niemieckie obywatelstwa. I tak. Nie wolno jeść wewnątrz. Ale ludzie jedzą.
        A ty masz mentalność szwajcarskiego kapusia. Ja - włoskiego luzaka. Nigdy się nie zgodzimy.
        • wislok1 Re: Kosmiczne pier.doly 31.01.21, 23:52
          jeepwdyzlu napisał:

> No widzisz wisłok żyjrmy w rówoległych swiatach. Tak samo pisałeś o lockdownie
          > we Wloszech, na szczęscie Ciebie nie posłuchałem. I spędziłrm fantastyczne bezm
          > askowe i zupelnie normalne wakacje. Teraz tak samo. Ty piszesz o przepisach, ja
          > o realiach. Byłem w GaPa w weekend. Tłumy. Ty piszesz tragedia. Monachium. Po
          > wtórzę: nie eidziałrm nawet jednego policjanta.
          > Nie pierwszy raz mamy zupelnie inne podejście do życia. Czynne knajpy tylko cud
          > zoziemcy. Pomijam że to rasistowskie, ale nieprawdziwe. Ci cudzoziemcy mają naj
          > częsciej od 3 pokoleń niemieckie obywatelstwa. I tak. Nie wolno jeść wewnątrz.
          > Ale ludzie jedzą.
          > A ty masz mentalność szwajcarskiego kapusia. Ja - włoskiego luzaka. Nigdy się n
          > ie zgodzimy.
          >
          To nie jest kwestia podejscia do zycia, to jest kwestia pisania prawdy, czy bajkopisarstwa...

Ja nie lubie bajkopisarstwa
      • jeepwdyzlu Re: Kosmiczne pier.doly 31.01.21, 23:22
        Czynne moze 10% hoteli, tylko noclegi SLUZBOWE, kategorycznie jest zabroniona turystyka !!!
        ---
        To przykład klasycznego wislokowego pierdolenia.
        Co to znaczy kategorycznie zabroniona turystyka?
        Ja byłem sluzbowo i mogłem to udowodnić, tyle że NIKT mnie o nic nie pytał. Ani w hotelu ani nigdzie indziej. Nikt.
        • wislok1 Re: Kosmiczne pier.doly 31.01.21, 23:58
          jeepwdyzlu napisał:

> Czynne moze 10% hoteli, tylko noclegi SLUZBOWE, kategorycznie jest zabroniona t
          > urystyka !!!
          > ---
          > To przykład klasycznego wislokowego pierdolenia.
          > Co to znaczy kategorycznie zabroniona turystyka?
          > Ja byłem sluzbowo i mogłem to udowodnić, tyle że NIKT mnie o nic nie pytał. Ani
          > w hotelu ani nigdzie indziej. Nikt.
          >
          >
          NIE WOLNO nocowac turystow, wolno tylko goscic tych, co podrozuja sluzbowo...

Podrozujacy sluzbowo MUSZA miec na to dowody...

To sa fakty

Jednodniowa turystyka nei jest zabroniona, ale co robic w takim niemieckim Zakopanem, jak Garmisch-Partenkirchen, jesli pozamykane sa knajpy, wyciagi narciarskie, kolejki, muzea, wszystkie inne atrakcje ??
          Kolejka na Zugspitze nie jezdzi do polowy, jezdzi do tylko do wioski Grainau zaraz za GaPa, a tam tez wszystko pozamykane....

Ku.wa, ja mieszkam tam i REGULARNIE na weekend jezdze na wycieczki i wiem, jak jest...
          • jeepwdyzlu Re: Kosmiczne pier.doly 01.02.21, 00:08
            Podrozujacy sluzbowo MUSZA miec na to dowody...

To sa fakty
            -
            Znam je.
            Tylko ze te przepisy są nieprzestrzegane. Nie przeze mnie. Przez Niemców.
            Tak samo knajpy. Nie wolno jeść w środku. Masz rację. Wiem o tym. Ale.ludzie jedzą wewnątrz i osa z kulawą nogą to nie interesuje.
            Odrózniasz prawo od realnych sytuacji?
            Pisałeś we wrześniu o włoskich regulacjach i powszechnym iżywaniu masek. Miałes racje teoretycznie. Praktycznie maski nosiła tylko obsługa restauracji. Nieliczna.
            Podajesz tu regulacje i przepisy prawa. Oczywiscie.masz rację. Ale czemu zarzucasz mi nieprawde skoroo pisze o moich wrazeniach, praktycznych - z konktetnych miejsc sprzed kilku.dni?
            • wislok1 Re: Kosmiczne pier.doly 01.02.21, 07:23
              Bo Niemcy to nie Italia

To jest zupelnie inna mentalnosc

• wislok1 Lockdown Bawaria 01.02.21, 07:24
                wislok1 napisał:

> Bo Niemcy to nie Italia
                >
                > To jest zupelnie inna mentalnosc
                >

photos.app.goo.gl/fisyzxtAta4BZB1ZA
                Moje fotki

• bywalec.hoteli Re: Lockdown Bawaria 01.02.21, 07:58
                  wislok1 napisał:

> wislok1 napisał:
                  >
                  > > Bo Niemcy to nie Italia
                  > >
                  > > To jest zupelnie inna mentalnosc
                  > >
                  >
                  > photos.app.goo.gl/fisyzxtAta4BZB1ZA
                  > Moje fotki
                  >

no i wyszło ile są warte opowieści Jeepa
                  bajkopisarz, megaloman może?
                • wislok1 Re: Lockdown Bawaria 01.02.21, 07:59
                  Na poczatku jest Garmisch-Partenkirchen i ogromne tlumy ludzi na deptaku, kazdy tez pozna Monachium i tez ogromne tlumy w centrum miasta...

Podobnie to wyglada gdzie indziej...

Najwiekszy kontrast kolo zamkow Neuschwanstein i Hohenschwangau....
                  Dawniej trudno tam sie bylo przepchac przez grupy turystow...

Co do hoteli, to jak przyjmuja na czarno turystow, to traca 80% pomocy panstwa i placa kare...
                  Nikt nie jest takim idiota, zeby przyjmowac kilku turystow i ryzykowac...
                  Pozy tym mentalnosc Niemcow jest taka, ze od razu by takiego hotelarza zakablowali sasiedzi...
                  • trypel Re: Lockdown Bawaria 01.02.21, 08:08
                    Dlatego trzeba uciekać poza Europe na urlop na razie. Tam jest normalnie. Czynne knajpy. Hotele. Zero maseczek (teoretycznie w komunikacji publicznej)
                    Wynajęliśmy już dom na lipiec we Włoszech ale kto wie co będzie. I czy nie trzeba będzie planów zmienić
                  • jeepwdyzlu Re: Lockdown Bawaria 01.02.21, 09:06
                    Co do hoteli, to jak przyjmuja na czarno turystow, to traca 80% pomocy panstwa i placa kare...
                    ---
                    Na czarno....
                    Wisłok zwariował.
                    Jakie na czarno?
                    W ogóle tak można? Bez pandemii nawet?
                    Tylko dziś rano tylko w booking.com jest w Monachium 720 ofert hotelowych.
                    • bywalec.hoteli Re: Lockdown Bawaria 01.02.21, 09:10
                      Jeep, no niestety w tym wątku wychodzi twoja fantazja i megalomania.
                      Szkoda, miałem Cie za fajnego gościa.
                      • jeepwdyzlu Re: Lockdown Bawaria 01.02.21, 09:16

Szkoda, miałem Cie za fajnego gościa.
                        ---
                        Nie. Nigdy nie miałeś mnie za fajnego gościa.
                        Przypierdalasz sie od miesięcy w wielu dyskusjach, z powodu takich jak ty pisze tu coraz rzadziej.
                        Teraz tak samo.
                        Niby jaki jest Twój zarzut?
                        Że wszystko w Monachium pozamykane?
                        Jedź i sam sprawdź jak wygląda w praktyce przestrzeganir przepisów.
                        Żegnam.
                        • bywalec.hoteli Re: Lockdown Bawaria 01.02.21, 10:29
                          Nieprawda, nie przypier..am się do ciebie, tylko punktuję kiedy widzę w twych wypowiedziach błędy, braki, fantazjowanie. Tak jak Trzaskowski miał wygrać w pierwszej rundzie, PiS miał przegrać, tak często nasz raczysz fantasy.
                          • jeepwdyzlu Re: Lockdown Bawaria 01.02.21, 10:50
                            nie przypier..am się do ciebie, tylko punktuję kiedy widzę w twych wypowiedziach błędy, braki, fantazjowanie. Tak jak Trzaskowski miał wygrać w pierwszej rundzie, PiS miał przegrać, tak często nasz raczysz fantasy.
                            ---
                            No właśnie.
                            Nie odróżniasz politycznych rozmów i nadzieji od kłamstwa.
                            Znam wielu takich ludzi jak ty. Zakompleksionych bywalców czarnej dupy. Wyjeżdżam z tego kraju własnie dlatego że tacy hejterzy jak ty nadają tu ton. Temu forum i temu krajowi.
                            Te żenujące zaczepki bawią mnie bardziej niż zloszczą. Ale wiedz że zawsze będziesz nieszczęsnikiem z prowincji - chyba że przestaniesz zazdrościć i zaczniesz w końcu zarabiać. Weź sie do roboty zamiast tu klepać w godzinach pracy. Ja mogę. Jestem kapitalistą.
                            • bywalec.hoteli Re: Lockdown Bawaria 01.02.21, 10:51
                              Nie mam żadnych kompleksów wobec buców i megalomanów.
                              No nie mazgaj się już. Albo obraź się w końcu. Zdecyduj się chłopie.
                  • jeepwdyzlu Re: Lockdown Bawaria 01.02.21, 09:11
                    Na poczatku jest Garmisch-Partenkirchen i ogromne tlumy ludzi na deptaku,
                    ---
                    Trza było robić zdjęcia w sobotę w połdnie a nie we wtorek o 5 rano....
                    Wyraźnie zaznaczyłrm, że nawet obsługa w kawiarniach podkreślała że w GaPa w środku tygodnia wszystko pozamykane.
                    Ech wisłok...
                    Identyczne dyskusje juz były.
                    Nie przyjmujesz faktów do wiadomości.
                    Ciao...
                    J
                    • bywalec.hoteli Re: Lockdown Bawaria 01.02.21, 09:13
                      Jeep, teraz obrazisz się i pójdziesz sobie? :)
                      • jeepwdyzlu Re: Lockdown Bawaria 01.02.21, 09:18
                        Jeep, teraz obrazisz się i pójdziesz sobie?
                        ---
                        Niby czym.
                        Napisałem o swoich wrażeniach i tyle.
                        J
                        • bywalec.hoteli Re: Lockdown Bawaria 01.02.21, 10:28
                          No zwykle się obrażasz i mówisz, że sobie idziesz...po czym za jakiś czas powracasz z nową dawką megalomańskich opowieści.
                    • pan99 Re: Lockdown Bawaria 01.02.21, 11:47
                      Ta lekko zwiększona frekwencja w GaPa w ten weekend wynika być może z tego żei teraz są zawody kobiet w super gigancie (nawet dokładnie w tej chwili w tv jest live bo wczoraj była zła pogoda i przenieśli na poniedziałek) i stąd pewno trochę więcej ludzi niż w tygodniu.
                      Przed kowidem podczas pucharu jest tam kilkadziesiąt tysięcy ludzi i szpilki nie ma gdzie wcisnąć.
                      • wislok1 Re: Lockdown Bawaria 01.02.21, 13:57
                        Ja bylem na kwalifikacjach do turnieju 4 skoczni przed covidem caly parking przed skocznia byl nabita autami, a ludzie zeby zaparkowac musieli to robic kilka kilometrow od skoczni, a na tej ulicy, gdzie teraz hula wiatr bylo jak w centrum Zakopanego w szczycie sezonu...
                    • wislok1 To juz jest Bezczelnosc 01.02.21, 13:45
                      jeepwdyzlu napisał:

> Na poczatku jest Garmisch-Partenkirchen i ogromne tlumy ludzi na deptaku,
                      > ---
                      > Trza było robić zdjęcia w sobotę w połdnie a nie we wtorek o 5 rano....
                      > Wyraźnie zaznaczyłrm, że nawet obsługa w kawiarniach podkreślała że w GaPa w śr
                      > odku tygodnia wszystko pozamykane.
                      > Ech wisłok...
                      > Identyczne dyskusje juz były.
                      > Nie przyjmujesz faktów do wiadomości.
                      > Ciao...
                      > J
                      >
                      >
                      >Trzeba kliknac w I kolo zdjecia, zeby sie dowiedziec, kiedy zostalo zrobione !!!

Zdjecia sa z NIEDZIELI, z POLUDNIA

Jak mozna tak bezczelnie klamac ???
                    • engine8 Re: Lockdown Bawaria 02.02.21, 01:56
                      To nie zauwazyles ze w tej klasie nie ma uczniow tylko nauczyciele?
                  • jeepwdyzlu Re: Lockdown Bawaria 01.02.21, 09:23
                    Pozy tym mentalnosc Niemcow jest taka, ze od razu by takiego hotelarza zakablowali sasiedzi...
                    ---
                    Spałem w Vier Jahreszeiten Kempinski .
                    Czytałeś w ogóle mój piereszy wpis? Wątpię...
                    • wislok1 Re: Lockdown Bawaria 01.02.21, 13:46
                      Hotel widziales na obrazku

Tak mysle
                    • wislok1 Re: Lockdown Bawaria 01.02.21, 13:58
                      Naprawde uwazasz, ze niemiecki urzad skarobowy to banda idiotow, ktora nie umie odkryc tego, ze hotel gosci turystow ?

Jak ktos podrozuje sluzbowo, to ma do tego prawo, zeby sobie pozwiedzac okolice...
                      Ale MUSI podrozowac sluzbowo
                      • jeepwdyzlu Re: Lockdown Bawaria 01.02.21, 14:09
                        Wisłok.
                        Napiszę to po raz ostatni.
                        Podróżowałem służbowo.
                        Ale nikt tego nie sprawdzał.
                        Zupełnie. Na żadnym etapie.
                        I nie, nie uważam niemieckiego rządu za bandę idiotów. Wręcz przeciwnie.
                        Za to za idiotę pieniacza i teoretyka uważam ciebie.
                        Kończę.
                        J
                        • wislok1 Re: Lockdown Bawaria 01.02.21, 14:15
                          Teraz to mnie obraziles

M I T O M A N I E
                          • jeepwdyzlu Re: Lockdown Bawaria 01.02.21, 14:19
                            Teraz to mnie obraziles
                            ---
                            Nie rycz.
                            Otrzyj łzy.
                            I zastanów się dlaczego
                            • wislok1 Re: Lockdown Bawaria 01.02.21, 14:27
                              Akurat ryczysz i histeryzujesz ty, mitomanie
                              • wislok1 Re: Lockdown Bawaria 01.02.21, 14:40
                                Stosowne rozporzadzenie z Berlina, akurat to jest OFICJALNIE przetlumaczone na polski, podobnie jest calych Niemczech

Noclegi w hotelach, obiektach noclegowych, kwaterach wakacyjnych i podobnych obiektach są zabronione i nie mogą być oferowane przez operatorów. Nie dotyczy to noclegów związanych z podróżami służbowymi i biznesowymi oraz mających miejsce z koniecznych przyczyn prywatnych. Przed zawarciem umowy operatorzy obiektów, o których mowa w zdaniu pierwszym, muszą zapytać o cel najmu lub zakwaterowania gościa i udokumentować to wraz z ze zgromadzonymi danymi osobowymi gościa. Goście muszą udzielić kompletnych i prawdziwych informacji na ten temat
                                www.berlin.de/corona/massnahmen/verordnung/artikel.909952.pl.php
                                • jeepwdyzlu Re: Lockdown Bawaria 01.02.21, 15:15
                                  No własnie. Ty rozporządzenie. Ja informuję Forumowiczów że w Monachium dziś to teoria. Zapewne w małych miasteczkach i na prowincji gdzie kazdy kazdego zna jest inaczej.
                                  Identico z kwarantanną. Tylko nie wklejaj przepisów. Wiemy że są. Na szczęscie nie są przestrzegane, każdego dnia w Niemczech sa dziesiątki tysięcy Polaków którzy nie mieli, nie mają i nie beda mieli kwarantanny.
                                  • wislok1 Re: Lockdown Bawaria 01.02.21, 17:24
                                    Pisalem o kwarantannie ponizej...
                                    Nie bede sie powtarzal...

Co do hoteli, to skarbowka ma rekach bat i marchewke...
                                    Jednak wyplata 80% przychodow to solidna marchewka, niewarta ryzykowania...
                                    A skarbowka niemiecka slynie z upierdliwosci, jesli cos im podpadnie...

Gdyby bylo inaczej, to hotele w gorach bylyby otwarte dla wszystkich, dla jaj by kazdy gosc pisal oswiadczenie, ze podrozuje sluzbowo,
                                    a sa pozamykane na 4 spusty z wyjatkami...
                                    W Monachium to co innego, bo tam duzo ludzi podrozuje biznesowo, wiec nie robia nikogo w wala, kwity sa czyste, hotel moze ich przenocowac...
                                    Oczywiscie zdarza sie, ze ktos przenocuje prywatnie w Alpach kogos z Berlina czy Hamburga, ale zawsze sie bedzie tlumaczyl, ze to wizyta rodziny ...
                                    I trudnio bedzie udowodnic, ze tak nie jest, jesli chodzi o prywatny dom...

Ale juz zadna skarbowka w to nie uwierzy jak chodzi o pensjonat czy hotel....
      • bywalec.hoteli Re: Kosmiczne pier.doly 31.01.21, 23:39
        no i upadła propaganda sukcesu Jeepa?
        Owszem chyba wszyscy by chcieli normalności w turystyce i HoReCa jaka była przed pandemią.
        Ale normalnie nie jest :(
        • jeepwdyzlu Re: Kosmiczne pier.doly 31.01.21, 23:46
          Napisałem bywalec że jest normalnie?
          Napisałem jak jest. I co widziałem. Gdzie byłem. Znów naiwnie sądziłem że to może kogos zainteresować.
          Ale nie ty wolisz w swojej bańce żyć. Żyj.
          EOT
          J.
        • tomek9991 Re: Kosmiczne pier.doly 31.01.21, 23:46
          Wierze wislokowi
          On tam mieszka i pracuje
          Poza tym to, co pisze, kazde media potwierdzaja, farmazony jeepa nikt nie potwierdza, sa jedynie wytworem jego wyobrazni
          • jeepwdyzlu Re: Kosmiczne pier.doly 31.01.21, 23:53
            Wislok nie mieszka w Monachium. ani w GaPa. Ja mieszkam w Berlinie od 25 lat.
            • bywalec.hoteli Re: Kosmiczne pier.doly 31.01.21, 23:55
              To mieszkasz w końcu we Wrocławiu, Szczecinie czy Berlinie?
              • jeepwdyzlu Re: Kosmiczne pier.doly 31.01.21, 23:57
                To mieszkasz w końcu we Wrocławiu, Szczecinie czy Berlinie?
                ---
                We wszystkich tych miejscach mam własne nieruchomości. Ostatnie pół roku większość czasu spędzam w Niemczech. Firmy mam też tu i tu.
                • bywalec.hoteli Re: Kosmiczne pier.doly 01.02.21, 00:07
                  nie da się realnie mieszkać w 3 miejscach naraz
                  • jeepwdyzlu Re: Kosmiczne pier.doly 01.02.21, 00:08
                    nie da się realnie mieszkać w 3 miejscach naraz
                    ---
                    To mieszkaj w jednym.
                  • marekggg Re: Kosmiczne pier.doly 01.02.21, 01:15
                    stary, czy ty tylko zgrywasz czy nie?
                    mozna mieszkac gdzie sie chce. a tym bardziej we wlasnych nieruchomosciach
                    • bywalec.hoteli Re: Kosmiczne pier.doly 01.02.21, 09:12
                      marekggg napisał:

> stary, czy ty tylko zgrywasz czy nie?
                      > mozna mieszkac gdzie sie chce. a tym bardziej we wlasnych nieruchomosciach

Pomieszkiwać - owszem można. Dzielić domy - owszem można. Ale tak naprawę mieszka się w jednym miejscu. Rok ma 365 dni. Jeśli Jeep spędza np. 30 dni w roku w Berlinie to nie może mówić, ze tam mieszka.
                      • trypel Re: Kosmiczne pier.doly 01.02.21, 09:36
                        E tam gadanie
                        Przez 3 lata pracowałem w Warszawie i mieszkałem tam pon-czw. A resztę tygodnia we Wrocławiu.
                        Rodzina tak samo mieszkala we Wrocławiu ale często tez w Warszawie parę dni
                        Skomplikowane ale mozliwe
                        Kolega ma dwa domy, jeden w Warszawie a jeden pod Zakopanem i mieszka we dwóch
                        Raz 2 msc tu a raz tam
                        • bywalec.hoteli Re: Kosmiczne pier.doly 01.02.21, 10:29
                          W 2 to jeszcze ale nie w trzech.
                          • trypel Re: Kosmiczne pier.doly 01.02.21, 10:47
                            To po prostu jeden wiecej
                            W każdym masz podstawowy zestaw ciuchów, kosmetyków i jakieś zapasowe trampki i juz. Nic więcej nie trzeba jeśli nie masz dzieci w wieku szkolnym
                            • bywalec.hoteli Re: Kosmiczne pier.doly 01.02.21, 10:50
                              i w każdym baba?
                              • engine8 Re: Kosmiczne pier.doly 01.02.21, 22:40
                                No a jak myslisz?

Moze sie dogadajcie i ustalcie ze leoszym okresleniem bedzie "pomieszkuje"?

:)
                                • bywalec.hoteli Re: Kosmiczne pier.doly 01.02.21, 23:17
                                  engine8 napisał(a):

> No a jak myslisz?
                                  >
                                  > Moze sie dogadajcie i ustalcie ze leoszym okresleniem bedzie "pomieszkuje"?
                                  >
                                  > :)

kurde, niby Engin tyle juz w hameryce i trudno się czyta co on pisze po polsku, ale tu jak znawca językowy zaproponował idealne określenie!
                                  • engine8 Re: Kosmiczne pier.doly 02.02.21, 01:52
                                    Przez pomylke... :)
                                    • bywalec.hoteli Re: Kosmiczne pier.doly 02.02.21, 09:03
                                      Bo to inżynier humanista! Jeszcze pogadaj z synem, żeby Ci zainstalował polskie znaki w telefonie czy komputerze, z którego piszesz.
                                      • engine8 Re: Kosmiczne pier.doly 02.02.21, 18:32
                                        Po chuj? Komputerowcy - nawet Wasi ich nie uzywaja jako ze one nic materialnego do dyskusji - nawet polskiej, nie wnosza a jedynie mase rzeczy komplikuja.
                                        bo wtedy to bedzie sie trzeba zastanawiac czy napsac "benc" czy bęc? a tak to bec i po klopocie :)
                                        • marekggg Re: Kosmiczne pier.doly 02.02.21, 18:38
                                          na necie jest tak, ze jak sie juz ktos nie ma do czego przypierdolic, to do polskich znakow, ortografii i gramatyki.
                                          sa rzeczy w ktorych sie z toba nie zgadzam ale za to ci nie bede wytykac literowek.
                                          • bywalec.hoteli Re: Kosmiczne pier.doly 02.02.21, 18:42
                                            A na necie jest już tak, że jak ktoś nie ma się do czego przypierdolić, to innego oskarża o przypierdalanie. Tymczasem ja Engine pochwaliłem za dobre podpowiedzenie słowa.
                                          • nousecomplaining Re: Kosmiczne pier.doly 02.02.21, 19:27
                                            > na necie jest tak, ze jak sie juz ktos nie ma do czego przypierdolic, to do polskich znakow, ortografii i gramatyki
                                            Ok, ale qrna jakiś poziom utrzymywać trzeba, bo pisanie szybko, byle tylko wysłać posta, często kończy się wpisem ciężkim do zrozumienia. Szanujmy trochę tych, którzy nasze wypociny czytają.
                                            • marekggg Re: Kosmiczne pier.doly 02.02.21, 20:06
                                              rzadko pisze z telefonu. natomiast przecietniy czlowiek zrozumie zdanie nawet z literowkami. kiedys krazyl taki tekst po angielsku.
                                              inna sprawa jest jezeli ktos pisze jak troglodyta za dlugie zdania bez sensu.
                                              • vogon.jeltz Re: Kosmiczne pier.doly 03.02.21, 10:54
                                                > jezeli ktos pisze jak troglodyta za dlugie zdania

Jak troglodyta może napisać za długie zdanie? Rozumiesz w ogóle znaczenie pojęcia "troglodyta"?
                                                • marekggg Re: Kosmiczne pier.doly 03.02.21, 22:47
                                                  oczywiscie ze moze - napisze to co mu sie akurat w glowie miesci, bez zadnego skladu, interpunkcji, tylko poszczegolne slowa mozna zrozumiec ale sensu zdania juz niestety nie
                                        • vogon.jeltz Re: Kosmiczne pier.doly 03.02.21, 10:53
                                          > Po chuj? Komputerowcy - nawet Wasi ich nie uzywaja

Jak zwykle twoje informacje o Polsce pochodzą z poprzedniego interglacjału...
                                          • engine8 Re: Kosmiczne pier.doly 03.02.21, 20:36
                                            Znow sie mylisz - ja po prostu ciebie obserwuje
                                            • bywalec.hoteli Re: Kosmiczne pier.doly 03.02.21, 21:22
                                              Vogon jest komputerowcem? Pewnie koduje w Turbo Leninie :D
                                              • engine8 Re: Kosmiczne pier.doly 03.02.21, 21:27
                                                A czym on nie jest?
                          • marekggg Re: Kosmiczne pier.doly 01.02.21, 19:10
                            nie masz zielonego pojecia... mamy z zona 3 nieruchomosci - kazda w innym kraju. i tylko odemnie zalezy gdzie akurat jestem. i gdzie mieszkam. ciekawe ze w jednym kraju mam zameldowanie, w drugim mam rowniez zameldowanie, w trzecim nie mam nic, tylko klucze od mieszkania.
                            • bywalec.hoteli Re: Kosmiczne pier.doly 01.02.21, 19:27
                              jeden w Polsce, jeden w Niemczech a trzeci?
                              • marekggg Re: Kosmiczne pier.doly 01.02.21, 22:37
                                po co mi w niemczech? a po co mam ci sie zwierzac? wszystkie sa w UE
                                • engine8 Re: Kosmiczne pier.doly 01.02.21, 22:41
                                  A co to za kraje gdzie jest wymagane "zameldowanie" ? Myslalem ze te zniknely razem z komuna?
    • engine8 Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 01.02.21, 00:08
      U nas praktyczne zawsze tak bylo.
      Knajpy oficjalnie na wynos i nie mozna siedziec przy stolikach w srodku ale na zwnatrze mozna - dzieki pogodzie to wcale nie taki kompromis.. bo np dzis jest +20C
      Byl okres "lockdown" i wtedy niby nie wolno bylo tez serowac na zewnatrz ale wtedy ustawino stoliki 2 m dalej - na parkingu za chodnikiem i podawano tam "na wynos" bo to poza terenem restauracji a miasto nie robilo problemow.
      Smeiszne bo kilka dni temuy Gubernator oglsil ze odwolal "lock down" - a ja mowie a To kurba byl jakis locj down? Nawet nie zauwazylem..
      A ponic byl i bylby nakazy gdzi i keidy maski nosic tylk ze natychmiast policja i szeryf na ofcjalnych forach podsumwali ze oni nie sa policj amaskowa i niczego takiego egzekwowac nie beda.... Wszytko na zasadzie dobrowolnosci.
      Wlasnie w San Diego otwarto ZOO i Safari - z ograniczeniami oczywiscie ale otwarte .....
      Maski? Byly i sa jedynie zaklecane i ludzie nosza w sklepach ale na zwnatrz to moze polowa...na plazy prawie nikt.
      Nigdy nie widzialem aby Policja komukolwiek zwrocial uwage - podobno to robia ale nikt nikogo nie karze a jedynie oferuje darmowe maseczki ...

No ale to nie "zdyscyplinowana" Europa ale zgnily Dziki Zachod. I to nie jest uwazane za luz blus ale za powazne ograniczenia ....

• klemens1 Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 01.02.21, 10:51
        engine8 napisał(a):

> No ale to nie "zdyscyplinowana" Europa ale zgnily Dziki Zachod. I to nie jest u
        > wazane za luz blus ale za powazne ograniczenia ....

Dzięki temu macie 440 tys. zgonów ekstra.
        Ja wam bin Laden 3 tys. ludzi zgładził, to był wkurw - a tak - luz ...

• engine8 Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 01.02.21, 18:53
          W Kaliforni mamy 1035 zgonow na milion a w Polsce 983/1M - taka duza roznicca?
          • vogon.jeltz Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 01.02.21, 18:58
            > W Kaliforni mamy 1035 zgonow na milion a w Polsce 983/1M - taka duza roznicca?

Wyciągnąć ci twoje posty, w których pisałeś, jak to w Kalafiorni macie kilkakrotnie mniejszy body count per capita niż kraje europejskie?
            • carnivore69 Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 01.02.21, 20:22
              Daj mu spokój, może (niestety) o UK myślał (circa 1600?).

Pzdr.
            • engine8 Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 01.02.21, 22:36
              Wyciagaj jesli tylko ci to sprawi przyjemnosc i wszyscy czegos sie tam z tego nauczymy..
          • klemens1 Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 01.02.21, 21:01
            engine8 napisał(a):

> W Kaliforni mamy 1035 zgonow na milion a w Polsce 983/1M - taka duza roznicca?

A te 3000 z WTC to ile jest na milion?
            • engine8 Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 01.02.21, 22:38
              No wiedzis z go...... WTC mu sie skojarzylo....
              A moze Afganistan albo co tam jeszcze
              Co chciales przez to ppazac czy udowoadnic? Ba ja sie pogubilem.?
              • klemens1 Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 02.02.21, 09:55
                Pewną nieadekwatność reakcji do skali problemu.
    • klemens1 Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 01.02.21, 10:44
      jeepwdyzlu napisał:

> Na ulicach luz w maskach może 30% kolorowi praktycznie zawsze bez.

A lewacy nam wmawiają, że oni się statystycznie od nas tylko kolorem skóry różnią.

• wislok1 Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 01.02.21, 14:25
        To sa tylko fantazje autora watku...

Takie tam bajki dla doroslych i dzieci....

Powtarzam; w DE NIE MA obowiazku noszenia maseczek na zewnatrz, na ulicach i placach, poza wyznaczonymi strefami ( czytaj deptaki wiekszych miast )...
        Musi to byc wyraznie oznaczone i jest, 100% to respektuje, w tym kolorowi....

Powod jest dziecinnie prosty: 500 euro kary....
        Policja nie moze ukarac za brak maseczki, jak ktos teren zaraz opusci, ale jak ktos sie bedzie tlumaczyl, ze sie zagapil, maseczek zalozy, a potem ja zdejmie, to juz go skasuje...
        Zreszta to teoria, bo w praktyce kazdemu szkoda 5 stowek...

W sklepach, gdyby obsluga nie zareagowala na brak maseczki u klienta i mu nie kazala natychmiast sklep opuscic, to klient placi 5 stowek, sklep placi 1500 euro...
        Takie sa stawki w Bawarii
        A po sklepach chodzi mnostow dziadkow, co zaraz zakabluja policajom, ze taki i taki sie nie stosuje do przepisow...
        Policja nie musi nic robic z imprezowiczami, same dziadki dzwonia, ze mlodzi robia impreze na kilkanascie osob

Taka mentalnosc

Dzisiaj na ulicy w PL widzialem, jak ludzie masowo olewaja w praktyce maseczki na ulicach i nosza je tak, ze wystaje nos ...
        Glupi przepis, to i ludzie sie bronia...
        ALe wielu tak samo nosi na odpier... maseczki w sklepach, a to juz moze byc niebezpieczne
        • jeepwdyzlu Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 01.02.21, 14:38
          Wisłok mieszka na jakims zadupiu a nie.w dużym mieście. W Berlinie i Monachium przepisy sa lekceważone. Tak tak w sklepach też nosza na odwal.
          Kwarantanna. Nie pisałes tu niżej teoretyku że.jest obowiązkowa?
          Jest. Teoretycznie. Praktycznie nikt tego nie przrestrzega. Bo przyjeżdza na kilka dni. Bo leci gdzieś samolotem. Bo jest służbowo na delegacji.
          I nikt tego nie sprawdza.
          Ty tego nie rozumiesz. A niemiecki rzad owszem bo moim zdaniem celowo nie ma silnych kontroli. Bo gospodarka.musi się krecić.
          • trypel Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 01.02.21, 16:32
            Nie wiem jak w Monachium i Berlinie ale w tej chwili skończyłem spotkanie z kolegami z Niemiec- Ulm,Munster, Hannover - i sytuacja wygląda raczej gorzej niż lepiej. Miasta puste. Knajpy zamknięte.
            Sprzedaż stanęła w grudniu i jest wielka dupa.
            Nastroje nieciekawe.
            Modla się o otwarcie naszej branży bo styczeń do stycznia -60%
            Na szczęście reszta Europy hula
            • bywalec.hoteli Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 01.02.21, 16:50
              ale Jeepek widzi karnawał w Niemczech, nie to co ten smutek w Polsce.
              • trypel Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 01.02.21, 17:00
                To jest tak ze moja córka we Wrocławiu tez wie do którego klubu pójść bo jest nieoficjalnie ale otwarty. Zona chodzi cały czas na ćwiczenia. Siłownia po cichu otwarta.
                Ale koledzy stamtąd maja smutniejsze miny niż reszta.

Z drugiej strony na slowacji podobno nie wolno wyjść z domu zanim nie wyślę sie smsa na jakiś oficjalny numer z podaniem celu wyjścia i na jak długo
                Tak ze ten - władza testuje jak daleko moze się posunąć
                • wislok1 Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 01.02.21, 17:13
                  Dzisiaj bylem w PÜL u fryzjera, otwarte, obsluga z jakimis komicznymi przylbicami, klienci bez maseczek poza mna....
                  Patrzyli sie dziwnie, co ja ich strasze wypasiona maseczka...

A w Niemczech fryzjerzy maja pozamykane...

Kwiatkow nie da sie kupic, bo kwaiciarnie w DE tez pozamykane...
                  • engine8 Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 01.02.21, 22:45
                    U nas to im ktos bardziej lewicowy tym bardziej wypasiona maseczke nosi bo zauwazylem ze przynajmnije u nas cos w tym jest..... Lewicowcy sie wszystkiego strasznie boja - i zarazy i przepisow a konserwatywnie odwrotnie.
                    U nas fryzjer nigdy nie zamknal zakladu.... Jedynie nie wolno siedziec w srodku i czekac ale na zwnatrz albo w aucie.. Ale pracuja tam chyba na 6 czy 7 stanwisk.. MAski maj i fryzjerzy i klienci ale take zwykle albo jednorazowe..
            • wislok1 Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 01.02.21, 17:10
              No, nastroje w gospodarce sa pesymistyczne, coraz wiecej krytykuje Merkel za uporczywe trzymanie sie lockdownu i nastepne wybory beda zapewne kleska CDU i SPD....
              W landach zachodnich glosno sie mowi, ze rzadzi Niemcami komunistyczna dzialaczka..
              Z drugiej strony mnostwo starszych ludzi jest tak wystraszona wirusem, ze chca dalszego lockdownu ...
              • trypel Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 01.02.21, 17:24
                Akurat tu mi sie bardziej podoba stanowisko Hiszpanii- moze i powinniśmy mieć lockdown ale nie stać nas na zamknięcie gospodarki wiec bądźmy ostrożni ale niech wszystko działa. Zamykają prowincje, miasta ale wewnątrz sklepy czynne, knajpy otwarte
          • wislok1 Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 01.02.21, 17:04
            jeepwdyzlu napisał:

> Wisłok mieszka na jakims zadupiu a nie.w dużym mieście.
            W Berlinie i Monachium
            > przepisy sa lekceważone. Tak tak w sklepach też nosza na odwal.

N I E P R A W D A

Przepisy sa rygorystycznie egzekwowane i 100% nosi maseczki tam, gdzie jest to nakazane, w duzych miastach i na zadupiach

> Kwarantanna. Nie pisałes tu niżej teoretyku że.jest obowiązkowa?
            > Jest. Teoretycznie. Praktycznie nikt tego nie przrestrzega. Bo przyjeżdza na ki
            > lka dni. Bo leci gdzieś samolotem. Bo jest służbowo na delegacji.
            > I nikt tego nie sprawdza.
            > Ty tego nie rozumiesz. A niemiecki rzad owszem bo moim zdaniem celowo nie ma si
            > lnych kontroli. Bo gospodarka.musi się krecić.
            >

Wszystko ci sie pomieszalo,--
            Sa wyjatki od kwarantanny
            Np transport towarow, wizyta u najblizszej rodziny do 72 godzin, tranzyt przez Niemcy, jeszcze inne wyjatki, jak np.codzienna praca Polakow w Niemczech i codzienne dojazdy do pracy....

A zupelnie czym innym sa wyjazdy turystyczne
            .

Do tego kazdy land ma swoje przepisy...

Oczywiscie mozna olac przepisy, ale to w Bawarii kosztuje 500 euro, jak kogos zlapia, a trudne to nie jest...
            A kontrole na granicach Niemiec sa, choc oczywiscie wyrywkowe...
        • klemens1 Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 01.02.21, 15:47
          wislok1 napisał:

> W sklepach, gdyby obsluga nie zareagowala na brak maseczki u klienta i mu nie k
          > azala natychmiast sklep opuscic, to klient placi 5 stowek, sklep placi 1500 euro...

OK, ale ostatnio jedynych których widziałem, że ostentacyjnie wchodzili do galerii handlowej bez maseczki w ogóle, to dwaj Murzyni.
    • trypel Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 01.02.21, 21:14
      Dobrze ze nie przejechałeś granicy pod zugspitze i nie wziąłeś tych nart
      tvn24.pl/swiat/austria-polacy-wsrod-obcokrajowcow-ukaranych-w-kurorcie-narciarskim-w-alpach-5005954
      • bywalec.hoteli Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 01.02.21, 21:30
        może Jeep właśnie zabrał narty i wkurwiony teraz siedzi w przymusowej kwarantannie a nam bajki opowiada ;))))
        • trypel Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 01.02.21, 21:41
          Nie jechalby do st. Anton przez zugspitze.
          Nota bene jeździłem w tamte okolice na narty do Oberlecha. Alez tam pięknie jest.
          • wislok1 Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 01.02.21, 21:57
            O tej akcji austriackiej policji mowili w bawarskich mediach....

Mowili tez, ze PODEJRZEWAJA, ze niektorzy wlasciciele domow w Garmisch-Partenkirchen i okolicach udzielaja noclegow turystom, ale jak chodzi o prywatne domy, nie pensjonaty czy hotele, to policaje nie maja prawa wstepu bez nakazu prokuratury, a wolno nocowac rodzine lub znajomych z drugiego konca Niemiec....
            WIec policaje sa bezradni..., prywatna dom to jest prywatny dom, wlasciciel ma prawo przenocowac swoja rodzine lub znajomych, ch... komu do tego....

Co innego, gdyby nocowal wiecej niz 1 rodzine krawnych czy znajomych.....
            Jak jakis dziadek nie zakabluje z KONKRETNYMI dowodami, nie tylko jego domyslami, ze to nielegalny pensjonat, to policaje nie moga interweniowac...
            • trypel Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 02.02.21, 19:34
              Nie tylko austriacka
              Holenderska policja tez ma jakieś dziwne pomysły
              I tu i tam tłumią sila protesty przeciwko łamaniu praw obywatelskich tłumacząc to obrona demokracji.
              Sie zastanawiam czy ktoś w to wierzy czy po prostu jest im wszystko jedno
              Jprdl co się dzieje.
              Gdzie to było ze jak policja zbyt brutalnie tłumiła protesty to wyszło wojsko i stłumiło policje. Równie brutalnie. Ale chyba nie w Europie
    • engine8 Re: Covid w RFN w praktyce, luz blues 03.02.21, 00:00
      Teraz jet lockdown

www.youtube.com/watch?v=m1UbVSCMyt0&feature=youtu.be

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka