Dodaj do ulubionych

3 dni w XC60

13.08.21, 21:42
3 dni i jakieś 350 mil. W dosc dużym ruchu i 75% autostrady
Diesel chyba 190 km, automat, 4wd
bardzo mi się to auto podobało
A teraz mam zagwozdkę
Dalej mi się podoba ale ilość minusów przesłania poważnie całość
Fajne jest zawieszenie i prześwit.
Duży ustawny bagaznik.
Naprawdę świetne materiały w środku
Genialny automat (zwłaszcza vs dsg)
Świetne wyciszenie wnętrza
Ale
Fotele z których volvo słynie dużo gorsze niż w tiguanie (No i bez masażu)
Gorsze światła- mimo ze tez ledy
Dotykowe sterowanie wszystkim to porażka, podczas jazdy nie byłem w stanie (tez kwestia ze lewą reka) zmienić ustawien i co próbowałem coś zrobić patrząc na drogę to włączałem podgrzewanie fotela
Kiepska nawigacja dzialajaca z opóźnieniem i brak (pewnie w tym) Apple car
No i tradycyjne wyjeżdżanie przodem na zewnątrz zakrętu przy dynamicznej jeżdzie, tiguan jest tu lepszy
Polecę klemensem ale nie dopłaciłbym złotówki do ceny tiguana żeby wziąć volvo, nie widzę zalet wyższej klasy tego wartch
Obserwuj wątek
    • duze_a_male_d_duze_m Re: 3 dni w XC60 13.08.21, 23:04
      Drugi raz już słyszę, że fotele w Volvo komuś nie podchodzą, dziwne, miały być najlepsze.. Z plusów dorzucę niezauważalny start-stop w mildhybrid. AndroidAuto i applecarplay jest od dawna, po ostatnim liftingu te usługi są bezprzewodowo i podobno przebudowali cały system na Android Automotive OS.
    • schweppes1 Re: 3 dni w XC60 13.08.21, 23:19
      Bo od kiedy chinole to kupili, te samochody to jedna wielka tandeta i udawanie premium. Jeszcze flagowce S90/V90/XC90 niby dają radę, ale "budżetowe", kompromisowe S60/V60/XC60 w dół totalnie wypadają z premium.
      • duze_a_male_d_duze_m Re: 3 dni w XC60 13.08.21, 23:25
        Akurat poczucia premium w dobrze wyposażonych wersjach nie brakuje. Niemiecka konkurencja nie oferuje pod względem wykonania nic więcej.
      • gzesiolek Re: 3 dni w XC60 14.08.21, 08:03
        Jeśli chodzi o materiały bo wykończenie to mam wrażenie, że Chinole nawet poprawiły... Ale wycofanie się z 5i6 cylindrowych silników to już ich sprawka (Klemens z pytaniem co dawały dodatkowe cylindry za 1...2...3...)
        • trypel Re: 3 dni w XC60 14.08.21, 08:52
          Materiały były bardzo ok.
          Cisza idealna. Raz sie złapałem że przy wyprzedzaniu doszedłem do 90 mil i wole nie myśleć co za to groziło:)
          Ale dalej jak kiedyś w xc90 auto nie lubi dynamicznej jazdy. No i ten ekran i brak pokręteł byl wkurzający
      • marekggg Re: 3 dni w XC60 14.08.21, 15:20
        chinole w volvo tylko zainwestowali kase i odcinaja kupony. moze polstar jest bardziej chinski, ale troche watpie.
        nie wiem czy dobrze wyposazone xc60 za prawie 70 tys. euro to budzetowy samochod. no ale jak dla kogo...
    • jeepwdyzlu Re: 3 dni w XC60 14.08.21, 13:38
      XC 60 i tiguan, przy podobnych specyfikacjach - mają chyba podobne ceny..

Cisza idealna... :-)
      Musisz spróbować w RX
      • trypel Re: 3 dni w XC60 14.08.21, 14:19
        To mnie raczej nigdy nie spotka służbowo
        Zresztą ciszę podkreśliłem w xc60
        Ale wole warkot w tiguanie
      • schweppes1 Re: 3 dni w XC60 14.08.21, 16:46
        jeepwdyzlu napisał:

> XC 60 i tiguan, przy podobnych specyfikacjach - mają chyba podobne ceny..
        >
        > Cisza idealna... :-)
        > Musisz spróbować w RX

Te samochody są nieporównywalne, bo XC60 to klasa średnia, a Tiguan to kompakt.
        • gzesiolek Re: 3 dni w XC60 14.08.21, 17:40
          Na fotelach różnicy brak...
          • schweppes1 Re: 3 dni w XC60 14.08.21, 18:22
            gzesiolek napisał:

> Na fotelach różnicy brak...

Bo w wypożyczalnianym Volvo bazowe, a w Tiguanie opcjonalne.
            • gzesiolek Re: 3 dni w XC60 14.08.21, 20:35
              Chodzi mi o miejsce... Nie widać różnicy klas... Ba nawet w nowym Tiguanie jest z tyłu chyba nieco więcej miejsca na kolana...
              • trypel Re: 3 dni w XC60 14.08.21, 20:45
                Stary tiguan to było maleństwo
                W nowym jest nieporównywalnie więcej miejsca i z tylu i z przodu
                • gzesiolek Re: 3 dni w XC60 14.08.21, 20:57
                  Stary miał wnętrze Golfa a nowy Octavii (wielkościowo)
                  • bywalec.hoteli Re: 3 dni w XC60 14.08.21, 21:48
                    gzesiolek napisał:

> Stary miał wnętrze Golfa a nowy Octavii (wielkościowo)

Przecież Golf to Octavia.
                    Tiguan to ponoć juz klasa średnia SUV
                    • gzesiolek Re: 3 dni w XC60 14.08.21, 22:29
                      Przecież na tylnej kanapie w Octavii III miałeś 5-6cm na kolana więcej niż w Golfie VI na którym się opierała... A Tiguan nie wiem jaką jest klasą, wiem, że jest na tej samej płycie podłogowej co Golf i Octavia... Ale jednak na tylnej kanapie ma na kolana więcej miejsca niż w Golfie...
                      Ot stary Tiguan miał dokładnie prawie wymiary Golfa(tylko był podniesiony w pionie), a nowy jest obszerniejszy prawie w każdym kierunku... Ale płyta pozostaje ta sama (i mniejsza niż w Pasku)
                      • qqbek Re: 3 dni w XC60 14.08.21, 23:12
                        Porównaj miejsce na nogi w Golfie VII z miejscem na nogi w Golfie Sportsvanie.
                        A to "ta sama platforma".
                        • gzesiolek Re: 3 dni w XC60 15.08.21, 15:05
                          Ale właśnie o tym napisałem porównując zwykłego Golfa z Octavią, czy Golfa z Tiguanem... ;)
                          To ta sama platforma a różnica jest...
                      • simr1979 Re: 3 dni w XC60 14.08.21, 23:37
                        gzesiolek napisał:

> A Tiguan nie wiem jaką jest klasą, wiem, że j
                        > est na tej samej płycie podłogowej co Golf i Octavia...

Nie na tej samej, tylko na dłuższej o 6 cm w rozstawie osi niż płyta podłogowa Golfa. I wszystko jasne.
                      • marekggg Re: 3 dni w XC60 15.08.21, 00:16
                        tylko maly detal - platformy moga sie roznic naprzyklad dlugoscia rozstawu osi. w tych platformach chodzi bardziej o szerokosc i sposob zamocowania poszczegolny czesci typu silnik, osie, skrzynia biegow itp. karoseria to najmniejszy problem. tak samo jak naped czy elektryka.
                        • duze_a_male_d_duze_m Re: 3 dni w XC60 15.08.21, 16:52
                          Śmieszniejsze jest to, że aktualne xc60 dzieli płytę z xc90 i s/v90.
                          • marekggg Re: 3 dni w XC60 15.08.21, 18:52
                            plyte tak, ale rozstaw osi juz raczej nie ten sam:
                            XC 60 2865mm
                            XC 90 2984mm
                            V 90 2941mm
                            • simr1979 Re: 3 dni w XC60 17.08.21, 10:43
                              marekggg napisał:

> plyte tak, ale rozstaw osi juz raczej nie ten sam:

Nie płytę, nie płytę. Płyta podłogowa to największa i najdroższa wytłoczka nadwozia samochodowego, dla każdego rozstawu osi musi być oczywiście inna.

Wyguglujcie sobie po angielsku lub niemiecku - to żadna wiedza tajemna:

Ang.: Platform = platforma(konstrukcyjna); płyta podłogowa= floorpan

Niem.: Baukasten = platforma(konstrukcyjna); płyta podłogowa = bodenplatte

Kiedyś wytłoczka płyty podłogowej determinowała także konstrukcję zawieszenia ( a raczej one determinowały się wzajemnie) i z reguły dwie różne płyty dopasowane były do różnych zawieszeń . Dziś płyty podłogowe różnej długości współpracują z takimi samymi zawieszeniami. To wynika z unifikacji konstrukcyjnej niezbędnej dla uzyskania opłacalności produkcji wielu różnych (choć podobnych konstrukcyjnie) modeli w relatywnie krótkich seriach, a także ze znacznie wyższego niż kiedyś udziału kosztów projektowania w wydatkach na uruchomienie nowych modeli.

• duze_a_male_d_duze_m Re: 3 dni w XC60 17.08.21, 12:39
                                Zasadniczo masz rację, u nas w mowie potocznej przyjęło się nie rozróżniać. en.wikipedia.org/wiki/Volvo_Scalable_Product_Architecture_platform
                              • marekggg Re: 3 dni w XC60 17.08.21, 13:32
                                tak tak plyta dla xc60 i xc90 nazywa sie SPA. XC 40 bedzie na platformie CMA.

Volvo: new platforms for a new company

wspolne platformy do mniejszych czy wiekszych modeli moga byc "te smae" bo roznice w dlugosci pare cm to nie jest problem.
                    • schweppes1 Re: 3 dni w XC60 15.08.21, 16:51
                      bywalec.hoteli napisał:

> Tiguan to ponoć juz klasa średnia SUV

Nie. Tiguan to kompaktowy SUV segmentu C. Delikatnie rozdmuchany, podwyższony Golf. Tak samo jak Skoda Karoq.
                  • trypel Re: 3 dni w XC60 14.08.21, 21:56
                    Może coś w tym stylu
                    W każdym razie jadac w tym roku na urlop pierwszy raz przesunąłem tylna kanapę jakieś 15 cm do przodu zeby powiększyć bagaznik i dalej dzieciaki (22 i 11) bezboleśnie spędziły 1000 km.
                    • gzesiolek Re: 3 dni w XC60 15.08.21, 21:30
                      Nawet nie wiedziałem że w Tiguanie też jest ten patent... W moim Brzydalu b. sobie chwalę przesuwaną kanapę z regulowanym kątem oparcia... Do jazdy miejskiej z tyłu miejsca jak w klasie średniej... A jak potrzebowałem zwiększyć bagażnik o 20cm to z tyłu robi się klasa B, ale bagażnik jak w kombi... Dla drugiego auta w domu idealny patent...
                      • trypel Re: 3 dni w XC60 16.08.21, 13:21
                        To zajebisty patent bo różnica w wielkości bagaznika jest naprawdę spora
    • bywalec.hoteli Re: 3 dni w XC60 14.08.21, 14:57
      a jak ci się jeździ lewą stroną Trypel?
      • trypel Re: 3 dni w XC60 14.08.21, 15:05
        10 min na przestawienie a potem muszę uważać skręcając w prawo.:)
        • qqbek Re: 3 dni w XC60 14.08.21, 15:21
          Zawsze mnie zastanawiało, co kieruje pytającymi o to, "jak się jeździ lewą stroną?".
          Mało spośród pytających osób rozumie też odpowiedź "normalnie".

Gdybym miał wybierać, to chyba po lewej jeździ się odrobinę wygodniej nawet (zakładamy przy tym, że siedzimy w "prawosterze" czyli RHD, a nie aucie kontynentalnym z LHD).
          • schweppes1 Re: 3 dni w XC60 14.08.21, 16:58
            qqbek napisał:

> Zawsze mnie zastanawiało, co kieruje pytającymi o to, "jak się jeździ lewą stro
            > ną?".
            > Mało spośród pytających osób rozumie też odpowiedź "normalnie".
            >
            > Gdybym miał wybierać, to chyba po lewej jeździ się odrobinę wygodniej nawet (za
            > kładamy przy tym, że siedzimy w "prawosterze" czyli RHD, a nie aucie kontynenta
            > lnym z LHD).

Byłem ostatnio w Irlandii i się tego trochę bałem, aż wziąłem automat, żeby sobie ułatwić. Okazało się, że to jest kwestia przyzwyczajenia i ma z tym żadnego problemu oprócz dwóch:
            - radio jest projektowane na kierownicę po lewej stronie, więc kluczowe pokrętła są bliżej, a nie dalej,
            - prawe kolano nie jest oparte o konsolę, przez co mniej precyzyjnie operuje się gazem i chętniej włącza się tempomat, żeby nie trzymać tej nogi w napięciu.

Jak z manualem to nie wiem, ale pewnie na początku chujowo, bo jedynkę wrzucasz "od siebie", czyli przeciwnie do odruchu i możesz mylić z piątką.

Na początku ciężko precyzyjnie utrzymać pas, albo mijać się z innymi na wąskich wiejskich dróżkach. Po kilkudziesięciu milach już jest ok, a po kilkuset wchodzi już kompletnie w odruch, ale też nie na tyle, żeby z kolei po powrocie do PL wydawało się dziwnie.
            • qqbek Re: 3 dni w XC60 14.08.21, 19:27
              Z biegami też idzie szybciej, niż myślisz :)
            • schweppes1 Re: 3 dni w XC60 14.08.21, 20:13
              * dalej, a nie bliżej
              * w Irlandii są oczywiście kilometry, a nie mile
        • engine8 Re: 3 dni w XC60 14.08.21, 16:59
          Jak ja z Japonii wracalem to mi sie zdarzalo ze wyjezdzajac z domu skrecalem w lewo przy lewym krawezniku..
          Tam jakos bledow nie robilem...
          • engine8 Re: 3 dni w XC60 14.08.21, 17:10
            Japonce mialy przestawione przelaczniki kierunkowskazow i wycieraczek - kierunkowskazy przy oknie... i po powrocie na kazdym skrecie wycieraczki wlaczalem.
            Ale zmiany biegow lewa reka gdzie jedynka od siebie i do przody szlo automatycznie i nie wymagalo myslenia chyba dlatego ze zmiana lewa reka?.
            Najlpeiej bylo na stacjach benzyniwych bo tam nie bylo tradycyjnych dystrybutorow i samoobslugi tylko trzebe sie bylo zatrzymac na kolku na cemencie pod dachem i weze byly od gory .. Nie wychodzilo sie z samochdu. Jkas sie chcialo cos do picia to przynosili. Przylatywaly zwykle dwie mlode dziewczyny i jedna lala paliwo a druga myla szyby.. Strasznie to bylo funny - najczesciej one widzac obcego strasznie sie chichraly...a zwlaszcza jak sie im walilo komplementy ze takie ladne - a brzydkie byly jak noc.
            • qqbek Re: 3 dni w XC60 15.08.21, 17:11
              W Anglii standardem są "normalne" dźwigienki, tj. kierunkowskaz i długie po lewej, wycieraczki po prawej.
    • klemens1 Re: 3 dni w XC60 14.08.21, 19:00
      Ja wiem, że z tyłu nie jeździłeś, ale w poprzedniej generacji miejsca jest mniej niż w tico.
      Dodatkowo poczytaj sobie opinie o awaryjności volvo - dotyczy to wszystkich segmentów. Znajomy mechanik twierdzi, że od kiedy przejęli to chińczycy, to standardowo przed upływem 3 lat chłodnica klimatyzacji do wymiany i generalnie gówniana jakość.
      Ale przecież wiadomo, za co się płaci ...
      • trypel Re: 3 dni w XC60 14.08.21, 20:21
        Nie jechałem z tylu ale oczywiście zaglądałem
        Przy moim ustawieniu fotela mniej miejsca niż w tiguanie na pewno
        Zreszta z przodu tez takie wrażenie miałem
        Śmiesznie z bagażnikiem bo wg danych tiguan ma większy ale wrażenie przepastnosci volvo ma lepsze
        No i jeszcze coś co mi się przypomniało - elektryczna klapa w volvo podnosi się wkurzająco wolno
        • klemens1 Re: 3 dni w XC60 16.08.21, 13:14
          trypel napisał:

> Nie jechałem z tylu ale oczywiście zaglądałem
          > Przy moim ustawieniu fotela mniej miejsca niż w tiguanie na pewno

W poprzedniej wersji nawet nie dało się normalnie stóp ułożyć, bo pod fotelem z przodu nie było miejsca, by je wsunąć.

> Śmiesznie z bagażnikiem bo wg danych tiguan ma większy ale wrażenie przepastnos
          > ci volvo ma lepsze

Miałem wrażenie, że strasznie płytki ten bagażnik.

Z plusów - nie czułem w czasie jazdy jakiegoś bujania czy tego typu objawów, że jadę czymś wyższym.
          Ale nie zamieniłbym superba na xc60 - nie widziałem w nim żadnej przewagi, a w wielu kwestiach (np. przestrzeni) po prostu przegrywał. Jednak jedną zaletę miał - nie trzeba zwracać aż takiej uwagi na progi zwalniające i krawężniki.

W nowym może jest lepiej - nie miałem okazji sprawdzić.
          • trypel Re: 3 dni w XC60 16.08.21, 13:19
            Stary vs nowy to inne auta
            Tak jak stare v60 vs nowe
            Co do stóp- ja zawsze ustawiam fotel najwyżej więc stopy tego z tyłu zawsze się mieszczą. Nawet w małych autach
      • marekggg Re: 3 dni w XC60 15.08.21, 00:13
        poprzednia generacje widzialesz tylko na obrazkach co... awaryjnosc... na razie to nie problem. na razie. jakosc w porownania do subaru czy skody - szkoda gadac.
    • hukers Re: 3 dni w XC60 17.08.21, 11:20
      Mam funfla, który nabył metodą kupna xc60 jakieś pół roku temu i teraz był w Chorwacji, nalatał ze trzy tysiące km i o dziwo był zadowolony z bryki. O dziwo, bo on zawsze ma do wszystkiego jakieś "ale". Narzekał jedynie na to, że głośny przy większych prędkościach, ale bardziej chodziło o wiatr niż o silnik. No i spalanie, ale zapierdalał cały czas 180, bo nocą jechał. Ma jakąś wersję wypasioną za 240 koła, inskrypszyn, czy jak to się tam zwie
      • trypel Re: 3 dni w XC60 17.08.21, 11:36
        Ja nie mówię że to zle auto
        Tylko ze nie jest lepsze od tiguana a pod kątem parametrów dla mnie ważnych nawet gorsze
        • duze_a_male_d_duze_m Re: 3 dni w XC60 17.08.21, 13:33
          Spędziłem tydzień ferii w Škodzie Kodiaq (jak Tiguan Allspace). Bardzo obszerne, przepastne auto w środku, ale odczucie badziewatości spore. Dość podstawowa wersja.
          • trypel Re: 3 dni w XC60 17.08.21, 13:44
            Pełna zgoda
            Miałem to samo wrażenie po kodiaku.
            Myślałem że dlatego ze testowałem dosc podstawowa wersję fwd z małym silniczkiem
            • hukers Re: 3 dni w XC60 17.08.21, 13:54
              Ja odczucie badziewatości miałem u kumpeli w Volvo XC30 czy 40, w każdym razie taki miejskie wozidło. Dała za niego 160 albo 180 tysi, ale w porównaniu z Audi, to bieda aż piszczała. Natomiast u kumpla w tym XC60 inskrypszynie, to naprawdę na bogato. Może bym przesadził mówiąc, że Audi się chowa, ale spokojnie w jednym rzędzie mogą stać.
              • trypel Re: 3 dni w XC60 17.08.21, 14:01
                Jeśli chodzi o jakość to najwyższa polka faktycznie
                Ale jak kumpel daje sobie rade z dotykowym sterowaniem wszystkiego? Musi być zaiebistym dotykaczem :)
                • hukers Re: 3 dni w XC60 17.08.21, 14:11
                  trypel napisał:

> Jeśli chodzi o jakość to najwyższa polka faktycznie
                  > Ale jak kumpel daje sobie rade z dotykowym sterowaniem wszystkiego? Musi być za
                  > iebistym dotykaczem :)
                  >
                  To już by trzeba było pytać jego żony, jakim on jest dotykaczem...
                  • trypel Re: 3 dni w XC60 17.08.21, 14:40
                    Miałem nadzieję że znasz jego żonę z tej strony
                    • hukers Re: 3 dni w XC60 17.08.21, 14:45
                      Kurwa, Trypel, nie baw się w Bywalca.
                      Nawiasem mówiąc, znam.
                      Ale to było dawno, kiedy jeszcze nawet nie znała mojego kumpla.
                      Zresztą poznali się przeze mnie.
                      • trypel Re: 3 dni w XC60 17.08.21, 14:47
                        Kurwa żarcik taki
                        Ty zacząłeś z żoną chyba nie?
                        • hukers Re: 3 dni w XC60 17.08.21, 14:53
                          Zacząłem, ale w sensie żeby ją pytać, a nie mnie.
                      • schweppes1 Re: 3 dni w XC60 17.08.21, 18:35
                        hukers napisał:

> Kurwa, Trypel, nie baw się w Bywalca.

Piszesz tak, jakbyś nie widział jego prostackiej sygnaturki pod postami.
                        • qqbek Re: 3 dni w XC60 17.08.21, 19:30
                          schweppes1 napisał:

> Piszesz tak, jakbyś nie widział jego prostackiej sygnaturki pod postami.

Tako rzecze incel.
                          • schweppes1 Re: 3 dni w XC60 18.08.21, 01:00
                            qqbek napisał:

> schweppes1 napisał:
                            >
                            > > Piszesz tak, jakbyś nie widział jego prostackiej sygnaturki pod postami.
                            >
                            > Tako rzecze incel.

Twój stary to incel, od kiedy wpadł z tobą.
                • vogon.jeltz Re: 3 dni w XC60 17.08.21, 15:14
                  > Ale jak kumpel daje sobie rade z dotykowym sterowaniem wszystkiego?

Jechałem takim XC60 kolegi raz. Tiguanem nie jechałem nigdy (nawet jako pasażer), więc nie mam porównania, ale jechało toto super, chociaż nie bardzo dociera do mnie idea mikrohybrydy (to był taki właśnie) - większa masa, mniej miejsca i praktycznie nic to nie daje. Po tym ekranie nie macałem zbyt wiele, ale trzeba przyznać, że jego jakość jest znakomita. Najbardziej rozwaliła mnie szczegółowość obrazu z kamery 360°.
              • duze_a_male_d_duze_m Re: 3 dni w XC60 17.08.21, 14:16
                Inscription to chyba najwyższa wersja, z jasnym środkiem wygląda wybitnie bogato, wg mnie o krok od kiczu (np ta "szklana" gałka zmiany biegów).
            • gzesiolek Re: 3 dni w XC60 17.08.21, 15:57
              Czyli nie tylko ja tak odbieram Kodiaqa... Z trójki Tiguan Allspace, Tarraco, Kodiaq, , ten ostatni zrobił na mnie najgorsze wrażenie wewnątrz... I to w dość wysokiej wersji...
              Ba w porównaniu nawet do Superba obok w podobnej cenie była przepaść... Jakbym miał wybrać brałbym bez zastanowienia Superba Kombi...
              Coś im z Kodiaqiem nie wyszło... To już chyba Kuraq jest lepsiejszy...
        • schweppes1 Re: 3 dni w XC60 17.08.21, 18:33
          trypel napisał:

> Ja nie mówię że to zle auto
          > Tylko ze nie jest lepsze od tiguana a pod kątem parametrów dla mnie ważnych naw
          > et gorsze

SUV premium klasy D nie jest gorszy od budżetowego, kompaktowego crossovera klasy C?

Witaj w klubie klemensa. Mówicie wspólnym językiem.
          • schweppes1 Re: 3 dni w XC60 17.08.21, 18:36
            *lepszy
    • marekggg Re: 3 dni w XC60 17.08.21, 16:00
      ja jade jutro oddac samochod naprawy, teoretycznie powinienem otrzymac jakies tam volvo, pewnie xc40 i to tez to nowe gowno cale. najbardziej mnie wkurzal ten minimalistyczny joystick do automatu. ekran - jakos ustawilem nadmuch, radio. wiecej mi sie nie chcialo, bo drogi znam.
    • savignonblanc Re: 3 dni w XC60 18.08.21, 07:20
      Na mnie xc60 zrobiło marniutkie wrażenie. Być może jestem już zmanierowana autami premium, ale nie podobała mi się słaba jakość wykończenia wnętrza (takie wszystko toporne, nudne), choojowe fotele oraz przyspieszenie. Takie auto dla emeryta.
    • trypel Re: 3 dni w XC60 13.09.21, 08:07
      Nie tylko ja wpadłem na porównanie obu aut
      moto.pl/Testy/7,113466,27527875,opinie-moto-pl-volkswagen-tiguan-2-0-tdi-vs-volvo-xc60-b4.html#e=RelRecImg3

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka