porschepanamerka 04.11.21, 14:07 Są plany wprowadzenia tzw. bonu na paliwo. To ma być dopłata do drożejących paliw takich jak gaz,prąd i benzyna. Co myślicie? Jest to jakaś pomoc w walce z inflacją choć poczekajmy na szczegóły ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
x49xx Re: Bon na paliwo 04.11.21, 14:14 Nie słyszałam o tym. Niech dadzą tym, co pracują i muszą dojeżdżać daleko do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Bon na paliwo 04.11.21, 14:22 x49xx napisała: > Nie słyszałam o tym. Niech dadzą tym, co pracują i muszą dojeżdżać daleko do pr > acy. "Niech dadzą" - doprawdy, rozkoszne. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Bon na paliwo 04.11.21, 15:01 x49xx napisała: > Nie słyszałam o tym. Niech dadzą tym, co pracują i muszą dojeżdżać daleko do pr > acy. Komu mają zabrać, że komuś dać? Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Bon na paliwo 04.11.21, 15:01 Jasne walka z szalejąca inflacją poprzez jeszcze większe drukowanie pustego pieniądza. To się napewno uda... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Bon na paliwo 04.11.21, 15:17 only_the_godfather napisał: > Jasne walka z szalejąca inflacją poprzez jeszcze większe drukowanie pustego pie > niądza. To się napewno uda... A co ma się nie udać? Zawsze mozna dodrukować więcej jak będze brakować. Co my... Korea Pn i jakis problem w dostępie do papieru jest? Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Bon na paliwo 04.11.21, 15:20 W sumie nie, taka Wenezuela bankrutuje kilka razy w roku i jakoś się to kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Bon na paliwo 04.11.21, 15:27 Nooo... Poza tym skoro wszyscy chcemy, zeby ceny spadły, to najpierw musza wzrosnąć... "Wicepremier [Kowalczyk] pytany w Polsat News o wysoką inflację i rosnące ceny żywności, stwierdził, że na ''święta ceny żywności nie spadną, bo jeszcze tak nie wzrosły". Wystarczy słuchać mądrych. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: Bon na paliwo 04.11.21, 15:59 A nie lepiej od razu kartki. 10 litrów miesięcznie na osobę a jak brakuje to można będzie w Pewexie dokupić w cenach komercyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Bon na paliwo 04.11.21, 15:59 porschepanamerka napisał: > Są plany wprowadzenia tzw. bonu na paliwo. To ma być dopłata do drożejących pa > liw takich jak gaz,prąd i benzyna. Co myślicie? Jest to jakaś pomoc w walce z i > nflacją choć poczekajmy na szczegóły ... Myślę, że fajny pomysł. Ja poproszę bon na paliwo, gaz, i prąd. I jeszcze bon na zakupy Sodexo. Odpowiedz Link Zgłoś
porschepanamerka Re: Bon na paliwo 04.11.21, 18:44 hukers napisał: > porschepanamerka napisał: > > > Są plany wprowadzenia tzw. bonu na paliwo. To ma być dopłata do drożejąc > ych pa > > liw takich jak gaz,prąd i benzyna. Co myślicie? Jest to jakaś pomoc w wal > ce z i > > nflacją choć poczekajmy na szczegóły ... > > Myślę, że fajny pomysł. > Ja poproszę bon na paliwo, gaz, i prąd. > I jeszcze bon na zakupy Sodexo. To nie dla talich bogaczy jak wy na tym forum co się chwalicie że macie 10-15 tysięcy miesięcznie 😆 to dla biednych którzy żyją za 2 tysiące 😄😛 Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Bon na paliwo 04.11.21, 20:41 Jak żyjesz za 2 tysiące to polecam miesięczny na transport zbiorowy. Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Bon na paliwo 04.11.21, 20:50 Ja chyba nie wydaję więcej jak dwa tysiące na miesiąc, musiałabym to policzyć, jestem oszczędnym człowiekiem i nie przepadam za luksusami. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Bon na paliwo 04.11.21, 21:04 To nie oszczędność to wegetacja. Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Bon na paliwo 04.11.21, 21:08 Tzn na siebie i męża, czasami więcej, gdy trzeba zrobić ubezpieczenia auta, czy jakieś remonty. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Bon na paliwo 04.11.21, 21:19 2 tysiące na dwie osoby miesięcznie, to naprawdę trzeba wegetować... Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Bon na paliwo 04.11.21, 21:34 A u mnie same stałe opłaty: kredyt hipoteczny, czynsz, media, TV, telefony, internet to ponad 3tys PLN Paliwo do aut to prawie 1tys PLN (z płynem do spryskiwaczy i myjnią wyjdzie pełny) Szkoła, przedszkole, zajęcia dodatkowe, abonament medyczny, basen itd. - 2tys PLN, a będzie więcej bo na razie młodsza miała ograniczane zajęcia dodatkowe, a chcę jak starsza chodzić na taniec i dodatkowy angielski... Na żywność wydajemy min. 2tys PLN miesięcznie (i to bez kupowania koszykami, ale też wolimy kupić lepsze jakościowo niż najtańsze) Serwis, opony + ubezpieczenie na dwa auta to jakieś 6-7tys rocznie, czyli 500-600 miesięcznie Później ubrania (starsza właśnie osiągnęła 164cm - 11lat, spodnie sprzed pół roku zaczynają się robić krótkie), książki, rozrywka, kino i co miesiąc idzie 10tys PLN... Dojdzie jakiś wyjazd weekendowy plus wyjścia do restauracji i może dojść do nastu tysięcy... Wiem, burżujstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Bon na paliwo 04.11.21, 21:43 My tyle nie zarabiamy tak może że 7 mamy razem. Ja ponad 3 zarabiam Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Bon na paliwo 04.11.21, 22:01 Też mam 2 córy, pocieszę Cię, im większe dzieci, tym większe wydatki:-) W tym roku jednej dołożyliśmy do mieszkania, drugiej do auta:-) Wykształcenie (gimnazjum, szkoła średnia, studia) też dużo kosztuje, zwłaszcza, gdy się mieszka na zadupiu, dobranoc:-) Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Bon na paliwo 04.11.21, 16:07 A nie lepiej obniżyć obciążenia podatkowe w cenie paliwa? Wyjdzie taniej... No ale suweren nie będzie mógł wtedy sprzedać i przeznaczyć na inne paliwo, a tak pełen radości będzie wielbić dobrodzieja prezesa przy kolejnej flaszce... Odpowiedz Link Zgłoś
grzek Re: Bon na paliwo 04.11.21, 16:30 Już to kiedyś przerabialiśmy, nawet można nie zmieniać kwot, jakie wtedy ustalono. www.prawo.pl/akty/m-p-1984-3-29-t-j,16820292.html Można powiedzieć - komuna wraca i przewidzieć jakie były następstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: Bon na paliwo 04.11.21, 16:42 Wszytsko się zgadza Ci powyżej 13 tys. nie dostaną żadnej rekompensaty. To już wiadomo skąd w tzw. nowym ładzie ten próg. Odpowiedz Link Zgłoś
grzek Re: Bon na paliwo 04.11.21, 18:36 W tej uchwale trzeba tylko zmienić daty i wszystko będzie pasować do obecnych czasów. Dla jednych będzie "przeżyjmy to jeszcze raz" a młodsi zobaczą jak to kiedyś było. Odpowiedz Link Zgłoś
porschepanamerka Re: Bon na paliwo 04.11.21, 18:46 grzek napisał: > W tej uchwale trzeba tylko zmienić daty i wszystko będzie pasować do obecnych c > zasów. Dla jednych będzie "przeżyjmy to jeszcze raz" a młodsi zobaczą jak to k > iedyś było. Wtedy była bieda i puste półki sklepowe a dziś mamy bogactwo i pełne sklepy towaru ot mała różnica Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: Bon na paliwo 04.11.21, 17:36 Mydlenie oczu ciemnemu ludowi, jaki to ten rząd dobry, jak on o wszystkich biednych dba. Kartki wracają. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Bon na paliwo 04.11.21, 18:18 Co będzie kolejne bon na kurwe i balon? Odpowiedz Link Zgłoś