zimnadzidzia 05.03.22, 12:27 www.google.com/amp/s/forsal.pl/gospodarka/artykuly/8354702,rosja-europa-ropa-naftowa-uzaleznienie-eksport-ropy-rurociagi.html.amp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zimnadzidzia Re: as usual 05.03.22, 12:40 Arabia Saudyjska kasuje putinowy bonus. To tzw. pośredni skutek wojny. Kasa będzie pękać w szwach. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: as usual 05.03.22, 12:42 Rosja rozszerza swój eksport do Azji rurociągiem na wybrzeże Pacyfiku. Nie byłaby w stanie skierować żadnych znaczących wolumenów w kierunku azjatyckim, gdyby przepływy w kierunku zachodnim z jakiegokolwiek powodu uległy załamaniu. Jeśli więc Europa i Zachód nie kupowaliby od Rosji surowca, duża części rosyjskiej produkcji ropy musiałaby zostać wstrzymana lub wysłana w długie rejsy tankowcami z Morza Bałtyckiego i Morza Czarnego – przez wody europejskie – do Azji. i to jest najwazniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
grzek Re: as usual 05.03.22, 13:13 Patrząc długofalowo, to celowa byłaby rezygnacja z importu surowców energetycznych z Rosji. Nawet godząc się na większe koszty importu z innych kierunków. Bandyta zawsze będzie bandytą i nie powinien być finansowany dlatego, że ma w ofercie coś taniej niż inni. Lepiej teraz płacić więcej i odciąć go od finansów, niż za kilka lat wojować za dużo większe pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: as usual 06.03.22, 11:12 Z tego co zrozumiałem, to w związku z nieprzejednanym stanowiskiem gangu OPEC wczoraj zapowiedziano częściowe zniesienie embarga na ropę z Iranu. Jak nie sierpem, to młotem, kacapską hołotę :) Odpowiedz Link Zgłoś
zimnadzidzia Re: as usual 06.03.22, 11:49 Karmienie miliardami wroga Izraela. Opcja dla Swiata? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: as usual 06.03.22, 11:53 do tej pory karmilismy naszego wspolnego wroga - rosje. to sobie mozesz odpowiedziec rowniez na te teze.. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: as usual 06.03.22, 12:36 Nie wiem czy opcja dla świata ale to jak świat od lat traktuje Iran tez nie jest żadna opcja A to czy to wróg Izraela czy nie to mi lotto. Chyba że mówimy o polityce. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: as usual 06.03.22, 12:44 > A to czy to wróg Izraela czy nie to mi lotto. W dupie mam Izrael, to jest państwo faszystowskie nieliczące się z nikim. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: as usual 06.03.22, 12:50 pewnie dlatego, ze z zydami sie w WWII tez nikt nie liczyl. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: as usual 06.03.22, 13:20 >pewnie dlatego, ze z zydami sie w WWII tez nikt nie liczyl. A najbardziej sami Żydzi za oceanem... Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: as usual 06.03.22, 13:29 tylko za oceanem? nigdzie. nawet szwajcaria miala ich w dupie, francja, UK, hiszpania, portugalia, argentyna - nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: as usual 06.03.22, 16:03 > pewnie dlatego, ze z zydami sie w WWII tez nikt nie liczyl Czyli teraz mają prawo robić to samo innym. Jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: as usual 06.03.22, 16:39 zaczerpniemy do historii - co robili katolicy przez kilkaset lat? Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: as usual 06.03.22, 17:41 Że tak się zapytam co mają wspólnego Palestyńczycy z historycznymi grzechami katolików? Bo jakiś niezły skręt myślowy tutaj zapodales... Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: as usual 06.03.22, 19:10 Krucjaty... nadal nie wiem co mają do tego jak Izrael traktuje Palestynę... Kurcze co się będziesz ograniczał wróć do wojen z Asyryjczykami... Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: as usual 06.03.22, 19:26 no wlasnie - to tylka taka aluzja - jak daleko w historii chcemy grzebac? tak jak tu bylo wspomniane - Wolyn... potem ten z sunny state - wszystko banderowcy jeszcze pare innych - niemcy to zlo szwedzi to zlo napoleon to dobro? wojna 30-letnia - to dobrze czy zle? polska ma szczescie, ze nie bylo na tych terenach rzymian - berlusconi by sie mogl upmnic przeciez Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: as usual 06.03.22, 19:41 > no wlasnie - to tylka taka aluzja - jak daleko w historii chcemy grzebac? To przeważnie nie ma sensu, fakt. Ale ja mówię o tym, co jest tu i teraz. Izrael odmawia innemu narodowi (Palestyńczykom) prawa do ustanowienia własnego państwa (o które sami Żydzi tak walczyli). Wysiedlają ich, zabierają bezprawnie ich ziemie. Są silni siłą wuja sama. Stosują potężną siłę militarną, żeby pokazać innym, aby nie podskakiwali. Nie rozumieją, że Allahu Akbar to nie jest okrzyk wojenny. Niech się pierdolą i kiszą we własnym koszernym sosie. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: as usual 06.03.22, 19:54 Ale w temacie Izreala mówimy o aktualnej polityce... W przypadku Ukrainy też bym się skupił na aktualnej sytuacji... W sumie tu na forum nie widziałem odniesień do Wołynia... Ale może przegapiłem... Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: as usual 06.03.22, 20:03 > W przypadku Ukrainy też bym się skupił na aktualnej sytuacji... Ok, ale pewne odniesienia/analogie/sytuacje się nasuwają. Nie możemy sami siebie cenzurować na forum, decydując o tym, co kto może powiedzieć. Zawsze jest możliwość „uniewidocznienia” kogoś, kto nam nie pasuje, niechętnie z tej możliwości korzystam, ale czasem mi się po prostu przelewa. Tak jak w realu, nie spotykam się z ludźmi, z którymi nie chcę rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: as usual 06.03.22, 20:31 > Endzin z tym wyskoczył Ale w sensie że jak? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: as usual 06.03.22, 20:33 No ze banderowcy, Wołyń i żebyśmy uważali.. On ma z wiekiem coraz więcej takich wyskoków Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: as usual 06.03.22, 21:47 A u mnie w rodzinie typu ciotka i kuzynka już zaczęli coś o Wołyniu gadać i aby z pomocą zachować umiar, bo jest wielu Polaków, którzy są w złej sytuacji i nie dostają pomocy. Dodam, że to rodzina pochodząca z Wielkopolski nie mająca z kresami nic wspólnego, żadnych osobistych doświadczeń. Zupełnie przez przypadek gdzieś teraz się na to natknęli. Jak z tragarzami i byłą Ochódzką i ministrem co to sobie z tragarzami akurat przypadkiem przechodzili i postanowili wpaść. Film Wołyń tez tak zupełnie przez przypadek powstał w 2016 czyli po aneksji Krymu i wyszarpywaniu Ukrainie terenów przez zielone ludziki, czyli w czasie, gdy bez wątpienia Rosja już planowała napad na większą skalę. Już bardziej wiarygodny jest przypadek z tymi tragarzami. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: as usual 06.03.22, 21:58 Zawsze możesz odpowiedzieć ze jak Polacy w złej sytuacji nie dostają pomocy to mogą wyjechać na Ukrainę, tam dostaną mieszkanie za free bo dużo wolnych jest i jeszcze może zakosztują seksu z ruskim żołnierzem Mi tak za zaczal gadać gosc co mi łazienkę robi na dole, jak mu powiedziałem żeby podkręcił tempo bo szykuje mieszkanie dla uchodzcow to się zaczęło pierdolenie o banderowcach Gosc 35-40 lat Ze Śląska Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: as usual 06.03.22, 22:03 Już nie dorabiaj teorii spiskowej cały pomysł filmu Wołyń i jego scenariusz powstał zanim Putin nawet pomyślał, że może stracić kontrolę nad Ukrainą... Nie film jest problemem, czy pamięć o tamtych wydarzeniach... Problemem jest gdy przenosimy historyczne rzeczy na aktualną sytuację... Putin cały czas uprawie politykę historyczną i podsyca wszelkie tego typu rzeczy... A Rosjanie od czasów Katarzyny Wielkiej mają tradycje knucia, skłócania i wykorzystywania nawet tych niby dobrych ruchów do swoich celów... I tak może i u nas za późno zauważyli jak mocno spaczony obraz Polski i jej udziału w w wojnie mają na świecie... Ale już coraz więcej osób wie, że to nie była tylko porażka względem Niemiec w 1939... i niejasna sprawa z tymi "polskimi nazistowkimi obozami śmierci"... Że ta historia jest znacznie większa i znacznie bardziej tragiczna... Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: as usual 06.03.22, 22:09 A co do grillowania i propagandy kremlowskiej to jestem przerażony tym co jest na Twitterze... Jak dużo osób miesza, podsyca, a jeszcze więcej się na to łapie i przekazuje dalej... Bo to takie modne być tym lepiej wiedzącym i nie oglupionym przez media... A że przy okazji daje się ogłupiać przez Putinowskie trolle, ale przecież nie... Myslalem, że Polacy są mądrzejsi i jednak sama niechęć do "ruskich" jest wystarczająca by w tej sytuacji się zjednoczyć... Ale obawiam się, że nie doceniłem aparatu proputinowskiej propagandy szeptanej... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: as usual 06.03.22, 22:14 Nie jest źle Zdecydowana większość wie że trzeba razem Na strzelnicy w sobotę tłum. Bez patrzenia na poglądy i politykę. Wszyscy uczą się strzelać. A gosc co uczył moja żonę jak zobaczył jej rozrzut to skomentował że musi kacapa bliżej dopuścić jakby co bo z 25 m nie trafi. Patrzeć jak zaraz przysposobienie obronne do szkoł wroci i przynajmniej znow młodzież będzie wiedziała co robić z bronią Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: as usual 06.03.22, 22:22 Ja się jednak boję... Nie co się stanie teraz... Ale za miesiąc, dwa... Gdy się szybko tematu z Putinem nie uda rozwiązać... Jak minie entuzjazm i ta chęć szczera zgrywania bohatera... My sobie sami do oczu się rzucamy przez debili polityków co się z tego śmieją... A co będzie z Ukraińskimi rodzinami... Skoro już teraz są negatywne komentarze, co będzie za miesiąc... A Kreml już ostro pracuje... Już są fake newsy ... Już się pojawiły teksty, że ukraińskie dzieci dostaną 500+ i dla polskich może braknąć... Albo, że komuś odwołali operacje bo trzeba leczyć Ukraińców itp itd. Ta propaganda będzie narastać... A że i inflacja jeszcze przyśpieszy to zaraz się będzie winnych szukać, że ludziom żyje się gorzej... Chciałbym się mylić... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: as usual 06.03.22, 22:31 Oczywiscie ze przyspieszy inflacja. Jak wszędzie. Jak to Marek napisał za dobrze za długo nam bylo. Ale w tym co się stało upatruje raczej długofalowo szanse dla UE i NATO. Ze się obudzimy i zadbamy nie tylko o lgbt i dostęp do aborcji ale również o bezpieczeństwo militarne W tygodniu spotkałem się z 3 angolami, okazało się że można mieć różne opinie ma temat brexitu i Johnsona i nie obrzucać się obelgami podczas dyskusji. Dziwne. Konkluzja taka ze nawet tych dwóch za brexitem powiedziało ze jakby UE działała tak jak teraz się do konfliktu szybko i razem zabiera to by z niej nie wyszli. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: as usual 06.03.22, 22:39 Nie przeczę, że UE może się obudzić... Ja pracuję dla niemieckiej firmy... I w listopadzie/grudniu jak zaczęły się przepychanki z gazem nagle zaczęli dostrzegać, że ten Putin to jednak jest kawał ch...ja. Teraz już nikt nie ma wątpliwości, że to próbowanie oswajania Rosjan przez biznes i zależności gospodarcze nie wyszło... Mam nadzieję, że na dłużej zapamiętają tą lekcję... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: as usual 06.03.22, 22:48 Teraz warto im punktować ze póki placa i biora gaz od ruskich to wspierają ludobójstwo ma Ukrainie. Żeby każdy to rozumiał. Bo wciąż sa banki które mogą działać w systemie Swift w Rosji Ale wierzę że to obudzi ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: as usual 06.03.22, 22:48 gzesiolek napisał: > Ja się jednak boję... Nie co się stanie teraz... Ale za miesiąc, dwa... Gdy się > szybko tematu z Putinem nie uda rozwiązać... > Jak minie entuzjazm i ta chęć szczera zgrywania bohatera... My sobie sami do oc > zu się rzucamy przez debili polityków co się z tego śmieją... A co będzie z Ukr > aińskimi rodzinami... Skoro już teraz są negatywne komentarze, co będzie za mie > siąc... > A Kreml już ostro pracuje... Już są fake newsy ... Już się pojawiły teksty, że > ukraińskie dzieci dostaną 500+ i dla polskich może braknąć... Albo, że komuś od > wołali operacje bo trzeba leczyć Ukraińców itp itd. Ta propaganda będzie narast > ać... A że i inflacja jeszcze przyśpieszy to zaraz się będzie winnych szukać, ż > e ludziom żyje się gorzej... > Chciałbym się mylić... Pelna zgoda............ Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: as usual 06.03.22, 12:42 zimnadzidzia napisał: > Karmienie miliardami wroga Izraela. > Opcja dla Swiata? Z tego co zrozumiałem to miałaby być druga "ropa za żywność", a nie karmienie miliardami Ajatollahów. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: as usual 06.03.22, 14:36 Jak sie porozgladac niestety sie wszystko zaczyna skladac China hoards over half the world's grain, pushing up global prices asia.nikkei.com/Spotlight/Datawatch/China-hoards-over-half-the-world-s-grain-pushing-up-global-prices Na produkcje na ukrainie to chyba nie ma co liczyc w tym roku Europa sie zarznie sankcjami na ruskich Jak chiny wezma tajwan to by trzeba chyba tez jakies sankcje zapodac i bedzie raczej bida , globalizm wlasnie sie zesral , Odpowiedz Link Zgłoś