marekggg 10.01.25, 09:39 napisalem odpowiedz do posta i tu mi sie pokazuje - ze post zostanie opublikowany jak zostanie zaakceptowany przeaz moderatora. (cos w tym stylu) to jak to jest, jakies filipinczyki teraz klikaja na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marekggg Re: Moderator??? 11.01.25, 11:31 nie wiem ktory, bo sie jakos zapisalo i tyle. Ale jeden z ostatnich dni. Odpowiedz Link Zgłoś
donaldte Re: Moderator??? 11.01.25, 10:31 Unia chce wprowadzić cenzurę na X. businessinsider.com.pl/prawo/ke-oskarza-platforme-x-o-naruszenie-prawa-musk-mowi-o-szantazu-cenzura-albo-kara/3z5yhrj Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Moderator??? 11.01.25, 10:39 Już dawno powinni zablokować te patologie: Twittera i TikToka. Odpowiedz Link Zgłoś
donaldte Re: Moderator??? 11.01.25, 11:01 Nie da się zablokować. Zachodni świat opiera się na wolności słowa. Zablokować można w Chinach. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Moderator??? 11.01.25, 11:44 > Nie da się zablokować. > Zachodni świat opiera się na wolności słowa Da się. Blokada platform służących do rozpowszechniania szkodliwych treści przez wrogie państwa i podmioty nie ma nic wspólnego z wolnością słowa. Nie rozumiesz po prostu tego pojęcia. W USA też niewiele brakowało, by zablokowaliby TikToka, a przecież w USA wolność słowa über alles. I nie to, że były to czcze groźby, bo sam TikTok potraktował to bardzo poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
donaldte Re: Moderator??? 11.01.25, 12:00 vogon.jeltz napisał: > > Nie da się zablokować. > > Zachodni świat opiera się na wolności słowa > > Da się. Blokada platform służących do rozpowszechniania szkodliwych treści prze > z wrogie państwa i podmioty nie ma nic wspólnego z wolnością słowa. Nie rozumie > sz po prostu tego pojęcia. > > W USA też niewiele brakowało, by zablokowaliby TikToka, a przecież w USA wolnoś > ć słowa über alles. I nie to, że były to czcze groźby, bo sam TikTok potraktowa > ł to bardzo poważnie. Tak, technicznie da się wszystko zablokować. Ale co innego gdy jest atak hakerski gdy hakerzy obcego państwa chcą wykraść dane, lub rozpowszechniać szkodliwe treści a co innego , gdy ktoś chce blokować poglądy polityczne , bo są niewygodne dla władzy. W tym drugim przypadku to naruszenie wolności słowa. Każdy ma prawo głosić poglądy polityczne jakie chce. Inne poglądy polityczne też można uznać za szkodliwe treści i zablokować. Ale to już cenzura. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Moderator??? 11.01.25, 12:31 > W tym drugim przypadku to naruszenie > wolności słowa. Każdy ma prawo głosić > poglądy polityczne jakie chce. Inne poglądy > polityczne też można uznać za szkodliwe > treści i zablokować. Ale to już cenzura. No więc właśnie potwierdziłeś, że nie rozumiesz pojęcia wolności slowa. Każdy ma prawo głosić swoje poglądy (też dalece nie "jakie chce", istnieją liczne wyjątki), natomiast nigdzie nie jest powiedziane, że ma się to odbywać za pomocą wrogich i/lub szkodliwych spolecznie mediów, które - mind you - same usuwają niewygodne dla nich treści. Odpowiedz Link Zgłoś
donaldte Re: Moderator??? 11.01.25, 13:15 vogon.jeltz napisał: > > W tym drugim przypadku to naruszenie > > wolności słowa. Każdy ma prawo głosić > > poglądy polityczne jakie chce. Inne poglądy > > polityczne też można uznać za szkodliwe > > treści i zablokować. Ale to już cenzura. > > No więc właśnie potwierdziłeś, że nie rozumiesz pojęcia wolności slowa. Każdy m > a prawo głosić swoje poglądy (też dalece nie "jakie chce", istnieją liczne wyją > tki), natomiast nigdzie nie jest powiedziane, że ma się to odbywać za pomocą wr > ogich i/lub szkodliwych spolecznie mediów, które - mind you - same usuwają niew > ygodne dla nich treści. Ja wszystko rozumiem. Właśnie potwierdziłeś, że masz inną definicję wolności słowa , niż ja. Zależy co uznajesz za szkodliwe społecznie i na czym ta szkodliwość ,miałaby polegać. Wolność słowa polega na zadawaniu niewygodnych pytań, poruszaniu tematów i krytyce władzy. To uznajesz za szkodliwe społecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Moderator??? 11.01.25, 14:29 > Wolność słowa polega na zadawaniu > niewygodnych pytań, poruszaniu tematów i > krytyce władzy. To uznajesz za szkodliwe > społecznie? TikTok nie do tego jest wykorzystywany (oczywiście jakieś, powiedzmy, Memceny zawsze się znajdą, ale to nisza), a i Twitter coraz mniej. Ten drugi właśnie przeobraża się w tubę propagandową nowej władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
donaldte Re: Moderator??? 11.01.25, 15:53 vogon.jeltz napisał: > > Wolność słowa polega na zadawaniu > > niewygodnych pytań, poruszaniu tematów i > > krytyce władzy. To uznajesz za szkodliwe > > społecznie? > > TikTok nie do tego jest wykorzystywany (oczywiście jakieś, powiedzmy, Memceny z > awsze się znajdą, ale to nisza), a i Twitter coraz mniej. Ten drugi właśnie prz > eobraża się w tubę propagandową nowej władzy. Tu nie chodzi o to by jakieś medium nie było tubą propagandową i je zamykać. Chodzi o to by była równowaga na rynku i każdy mógł wybrać co chce. Po dwie tuby z każdej strony, wtedy jest demokracja, a gdy są dwie tuby władzy a druga strona nie ma żadnej tuby to wtedy jest a nie demokracja, lecz dyktatura. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Moderator??? 11.01.25, 13:23 A kto decyduje kto jest wrogiem albo szkodzi społecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Moderator??? 11.01.25, 13:45 Brawo. Każdy sobie może o tym decydować ale wara żeby ktoś decydował co ja chce czytać i oglądać:) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Moderator??? 11.01.25, 13:53 > Brawo. Każdy sobie może o tym decydować > ale wara żeby ktoś decydował co ja chce > czytać i oglądać: Znowu nie widzisz dalej niż czubek własnego lusterka. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Moderator??? 11.01.25, 13:45 marekggg napisał: > JA :-))) Hehe. Mark Zuckerberg i Elon Musk. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Moderator??? 11.01.25, 13:53 > A kto decyduje kto jest wrogiem albo szkodzi społecznie? Może dowody naukowe? Wiesz, sa już całe tomy badań na temat wieloaspektowej szkodliwości tzw. mediów społecznościowych (np. dla zdrowia psychicznego), a TikTok jest uznawany za najgorsze z nich. Do tego masz przypadki jak ostatnio w Rumunii - a będzie tego więcej - gdzie kandydat znikąd (co samo w sobie jeszcze nie jest źle) dzięki kampanii na TikToku finansowanej przez nie wiadomo kogo (co już jest bardzo, bardzo złe) wygrał pierwszą turę wyborów. Czyli potencjał manipulacji przy pomocy tych mediów jest ogromny i nasi wrogowie już z tego korzystają. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Moderator??? 11.01.25, 14:33 Jeszcze raz - kto ma decydować kto jest moim wrogiem i jakie treści szkodzą społecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Moderator??? 11.01.25, 14:47 trypel napisał: > Jeszcze raz - kto ma decydować kto jest moim wrogiem i jakie treści szkodzą społecznie? Jak masz wątpliwości to nie używaj tikitoka ani fejsbóka. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Moderator??? 11.01.25, 15:00 Ale ja nie używam. Zacząłbym dopiero jak ktoś by mi zabronił:) Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Moderator??? 11.01.25, 20:46 trypel napisał: > Ale ja nie używam. Zacząłbym dopiero jak ktoś by mi zabronił:) Zabraniam w takim razie. Abyś mi się nie ważył używać tego, bo pożałujesz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Moderator??? 11.01.25, 15:49 > Jeszcze raz - kto ma decydować kto jest > moim wrogiem i jakie treści szkodzą społecznie? Od decydowania, kto stanowi zagrożenie aka jest wrogiem państwo ma oczywiście odpowiednie organy i służby. Ale i bez tego nie jest dla nikogo tajemnicą, że interesy Europy i Chin są rozbieżne i że Chiny wykorzystują swoją platformę do siania dezinformacji. Co do szkodliwości społecznej to napisałem: są tony rzetelnych badań na ten temat i w oparciu o nie decydenci powinni podejmować działania. Australia właśnie wprowadziła bana na korzystanie z sociali przez nieletnich nie dlatego, że ktoś miał takie widzimisię, tylko dlatego, że na podstawie obserwowanych faktów doszli do wniosku, że są te media szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
donaldte Re: Moderator??? 11.01.25, 16:01 vogon.jeltz napisał: > > Jeszcze raz - kto ma decydować kto jest > > moim wrogiem i jakie treści szkodzą społecznie? > > Od decydowania, kto stanowi zagrożenie aka jest wrogiem państwo ma oczywiście o > dpowiednie organy i służby. Ale i bez tego nie jest dla nikogo tajemnicą, że in > teresy Europy i Chin są rozbieżne i że Chiny wykorzystują swoją platformę do si > ania dezinformacji. > > Co do szkodliwości społecznej to napisałem: są tony rzetelnych badań na ten tem > at i w oparciu o nie decydenci powinni podejmować działania. Australia właśnie > wprowadziła bana na korzystanie z sociali przez nieletnich nie dlatego, że kto > ś miał takie widzimisię, tylko dlatego, że na podstawie obserwowanych faktów do > szli do wniosku, że są te media szkodliwe. Organy i służby? A u nas jakiś polityk uznał, że dane media są szkodliwe i trzeba im zabrać koncesję. Czemu? Bo mówią co innego, niż chciałby usłyszeć ;> Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Moderator??? 11.01.25, 22:42 > A u nas jakiś polityk uznał, że dane media są > szkodliwe i trzeba im zabrać koncesję. Ale ostatecznie nie zabrali. W kraju TikToka zamknęliby takie media natychmiast, a dziennikarzy wsadzili do obozu "reedukacyjnego", a Musk po prostu by kupił i zaorał. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Moderator??? 12.01.25, 05:13 Wszystko zamknać Na poczatek Republika Potem platformę X bo Musk No i facebook, po wypowiedzi Zuckerberga , nie podlega dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Moderator??? 11.01.25, 16:08 Badania i ich wyniki masz jakie sobie zamówisz. I za jakie zapłacisz. To mam nadzieję wiesz. Oczywiście ja nie mówię że tiktok jest super tylko mam jakoś brak zaufania do tego że ci decydenci będą się kierowali moim dobrem a nie swoją korzyścią. Czyli np wycięciem treści które mogą zaszkodzić władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Moderator??? 11.01.25, 17:43 > Czyli np wycięciem treści które mogą zaszkodzić władzy. BTW, na tym forum wycięli wątek, w którym napisałem, że Izrael to państwo faszystowskie. Nie napisałem tego dlatego, że jestem antysemitą (chociaż w pojęciu zbrodniarza wojennego stojącego na czele Izraela, a także w pojęciu "patriotów" żydowskich, jest takim każdy, kto odważy się w jakikolwiek sposób krytykować to państwo), tylko dlatego, że tak po prostu jest - wystarczy choćby trochę zgłębić pojęcie "faszyzmu". Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Moderator??? 11.01.25, 18:32 Ale tną rowno. Mi niepozwolili napisać kim jest andzej Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Moderator??? 11.01.25, 23:25 > tylko dlatego, że tak po prostu jest - wystarczy > choćby trochę zgłębić pojęcie "faszyzmu". Hm, w Izraelu rządzi monopartia kierowana przez nieomylnego wodza, a opozycja jest zakazana? Władzę utrzymuje przy pomocy siejących terror bojówek partyjnych i tajnej policji? Państwo sprawuje kontrolę nad większością gospodarki i dyktuje przedsiębiorstwom, co mają robić? Obowiązującą deologią państwową jest rasistowski nacjonalizm (jak mi ktoś powie, że tak, to spytam: co w takim razie robią w Izraelu dwa miliony Arabów z obywatelstwem tego kraju)? Musiałem coś przeoczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Moderator??? 11.01.25, 20:17 > Badania i ich wyniki masz jakie sobie > zamówisz. I za jakie zapłacisz. To mam > nadzieję wiesz. A foliową czapeczkę już masz? Gdyby faktycznie te badania były robione z założoną tezą i na zamówienie, to media społecznościowe dawno byłyby nielegalne w większości krajów świata. > Oczywiście ja nie mówię że tiktok jest super > tylko mam jakoś brak zaufania do tego że ci > decydenci będą się kierowali moim dobrem a > nie swoją korzyścią Za to nie masz problemu z uwierzeniem, że dziwkarz, malwersant, oszust podatkowy, prymityw o mentalności nastolatka, niezdolny do przewidywania konsekwencji własnych słów i działań odwróci losy USA, a może i świata - i to w dobrą stronę? Oczywiście decydentom trzeba patrzeć na ręce i po to mamy demokrację. Natomast mam przekonanie graniczące z pewnością, że jest znacznie większe prawdopodobieństwo, że decydenci, których sam wybieram, będą przynajmniej uwzględniać moje dobro, niż że będzie to robić wrogie mocarstwo poprzez kontrolowany przez siebie szemrany podmiot serwujący kłamliwe i ogłupiające treści. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Moderator??? 11.01.25, 20:46 vogon.jeltz napisał: > Za to nie masz problemu z uwierzeniem, że dziwkarz, malwersant, oszust podatkow > y, prymityw o mentalności nastolatka, niezdolny do przewidywania konsekwencji w > łasnych słów i działań odwróci losy USA, a może i świata - i to w dobrą stronę? > Skoro inni nic w dobrym kierunku nie robią to warto dać szansę komuś innemu. To nie kwestia wiary tyko rozczarowania. Poza tym to że inni ładniej mówią i są bardziej dyplomatami w żaden sposób nie mówi jacy są naprawdę > Oczywiście decydentom trzeba patrzeć na ręce i po to mamy demokrację. Natomast > mam przekonanie graniczące z pewnością, że jest znacznie większe prawdopodobień > stwo, że decydenci, których sam wybieram, będą przynajmniej uwzględniać moje do > bro, niż że będzie to robić wrogie mocarstwo poprzez kontrolowany przez siebie > szemrany podmiot serwujący kłamliwe i ogłupiające treści. Ja takiego przekonania nie mam zupełnie. Już się wyzbyłem liczenia że ci na których głosuję zrobią coś dobrego dla mnie. Raczej że robiąc coś dobrego dla siebie przypadkiem zrobią dobrze innym. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Moderator??? 11.01.25, 22:01 trypel napisał: > vogon.jeltz napisał: > > > > > > Skoro inni nic w dobrym kierunku nie robią to warto dać szansę komuś innemu. To > nie kwestia wiary tyko rozczarowania. Poza tym to że inni ładniej mówią i są b > ardziej dyplomatami w żaden sposób nie mówi jacy są > > Ja takiego przekonania nie mam zupełnie. Już się wyzbyłem liczenia że ci na któ > rych głosuję zrobią coś dobrego dla mnie. Raczej że robiąc coś dobrego dla sieb > ie przypadkiem zrobią dobrze innym. > > Dużo wszyscy pyskujecie. A jak co to wybieracie takich co później na nich narzekacie. I koło się zamyka. > Dobry Jezu, a nasz Panie. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Moderator??? 11.01.25, 22:48 > Dobry Jezu, a nasz Pane ... daj taniemu, kurwa, w końcu wieczne spoczywanie. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Moderator??? 11.01.25, 22:38 > Skoro inni nic w dobrym kierunku nie robią to > warto dać szansę komuś innemu. Ale on miał już szansę i nie popisał się specjalnie, delikatnie mówiąc. > Poza tym to że inni ładniej mówią i są bardziej > dyplomatami w żaden sposób nie mówi jacy > są naprawdę Nie chodzi o to, że ładniej mówią, tylko że np. nie łamią prawa i nie podjudzają do zbrojnej insurekcji. > Raczej że robiąc coś dobrego dla siebie > przypadkiem zrobią dobrze innym. Nawet przy takim założeniu jest niebotycznie większa szansa, że przypadkiem zrobią ci dobrze lokalsi, niż Musk z Xi Jinpingiem. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Moderator??? 11.01.25, 11:07 vogon.jeltz napisał: > Już dawno powinni zablokować te patologie: Twittera i TikToka. Serio? Dobrze, że ty nie masz wpływu na nic. Trzeba zamknąć internet, żeby podstarzała rura mogła robić za gwiazdę TV. Trzeba zakazać filmów z Hollywood bo aktorów mamy w Polsce równie dobrych tylko filmów nikt nie chce oglądać. Najlepiej od razu zlikwidować Ministerstwo Zdrowia bo mamy Jurasa - specjalistę od szybkiej pomocy. Wszystko będzie, zdrowe, swojskie i nasze. Albo niemieckie. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Moderator??? 11.01.25, 11:32 zlikwidowac ministerstwo zdrowia - masz Jezusa. Odpowiedz Link Zgłoś
donaldte Re: Moderator??? 11.01.25, 11:45 Masz rację, służbę zdrowia należy zreformować. Dlaczego trzeba przymusowo płacić składkę zdrowotną , skoro nie można skorzystać ze służby zdrowia, bo trzeba czekać w kolejce 3 miesiące do specjalisty i ludzie muszą iść do prywatnej służby zdrowia i zapłacić drugi raz? Powinni zwrócić zapłaconą składkę zdrowotną w takiej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Moderator??? 11.01.25, 12:07 donaldte napisał: > Masz rację, służbę zdrowia należy zreformować. > Dlaczego trzeba przymusowo płacić składkę zdrowotną , skoro nie można skorzysta > ć ze służby zdrowia, bo trzeba czekać w kolejce 3 miesiące do specjalisty i lud > zie muszą iść do prywatnej służby zdrowia i zapłacić drugi raz? Powinni zwrócić > zapłaconą składkę zdrowotną w takiej sytuacji. Tylko Leszczyna nie jest stworzona do tej funkcji. Otoczyła się specjalistami - doradcami , a efekt marny. Zaczęła bredzić o zarobkach lekarzy. I skłóciła to środowisko. Dlaczego nie ściągną wzorca z Niemiec i jak funkcjonuje Krankenkasse. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Moderator??? 11.01.25, 13:16 ty nie masz naprawde pojecia o niczym. w niemczech nie istnieje tylko jedna krankenkasse, jest ich kilka, do tego pare prywatnychitp itd. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Moderator??? 11.01.25, 11:47 > Trzeba zakazać filmów z Hollywood bo > aktorów mamy w Polsce równie dobrych tylko > filmów nikt nie chce oglądać. Bredsisz. Jak tylko wychodzi nowy polski serial na którejś z platform (tak, tak, dzisiaj oglądalność zdobywa się na Netflixach, kino staje się pomału reliktem), to od razu ląduje w czołówce najchętniej ogladanych produkcji w Polsce, a nierzadko zdobywa popularność także w innych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Moderator??? 11.01.25, 13:00 Ale tak się dzieje z produkcjami finansowanymi niezależnie od środków ze skarbu państwa. Jak państwo zaczyna maczać paluszki i sypać kasą, to jest dramat i kręcone są gnioty. Najlepszy przykład to szkodnicza działalność poprzedniej koalicji rządzącej i dofinansowane przez nią gnioty "biernych, miernych, ale wiernych". A już spędzanie (za Zalewskiej, z polecenia mianowanych przez nią kuratorów) młodzieży szkolnej na "Smoleńsk", żeby budżet prywatnej produkcji uratować, uważam za szczyt szczytów. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Moderator??? 11.01.25, 13:45 > Ale tak się dzieje z produkcjami > finansowanymi niezależnie od środków ze > skarbu państwa. OK, zgoda. Ale jest trzecim rodzajem prawdy stwierdzenie, że polskich filmów nikt nie ogląda. Odpowiedz Link Zgłoś
donvito52 Re: Moderator??? 11.01.25, 17:40 vogon.jeltz napisał: > > Ale tak się dzieje z produkcjami > > finansowanymi niezależnie od środków ze > > skarbu państwa. > > OK, zgoda. Ale jest trzecim rodzajem prawdy stwierdzenie, że polskich filmów ni > kt nie ogląda. Ja czasem oglądam, lecz tylko takie z napisami ... Inaczej nie rozumiem połowy lub więcej dialogów. Strasznie "aktorzy" bełkocą. Sądziłem, że ze słuchem mam problemy. ale ... w starych filmach nie mam problemu ze zrozumieniem. Zakładam więc, że to aktorzy mają problemy z dykcją. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Moderator??? 11.01.25, 22:41 donvito52 napisał: > Ja czasem oglądam, lecz tylko takie z napisami ... > Inaczej nie rozumiem połowy lub więcej dialogów. > Strasznie "aktorzy" bełkocą. > Sądziłem, że ze słuchem mam problemy. ale ... w starych filmach nie mam problem > u ze zrozumieniem. > Zakładam więc, że to aktorzy mają problemy z dykcją. To chyba specyfika polskiej kinematografii ostatnich 2-3 dekad. Ja, oglądając filmy "nowe" słyszę wszystko (ale ja w dużo gorszych warunkach muszę wszystko słyszeć - taka praca), a "normalny odbiorca", czyt. "małżażona" włącza napisy 🤣 Inna sprawa, że ja "z grubsza" po tym co słyszę, potrafię powiedzieć, skąd jest człowiek. Jak up-a kupowałem, to gość (sprzedawca) brzmiał mi po śląsku, a ponieważ mój ojciec urodził się w pięknym śląskim mieście Stalinogrodzie, indagowałem go na tą okoliczność. Ślązakiem nie był, ale pracował ponad 10 lat w Gliwicach :-) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Moderator??? 11.01.25, 22:57 > To chyba specyfika polskiej kinematografii ostatnich 2-3 dekad. Ja obstawiam, że to kwestia wymuszonej unifikacji i językowego zglajchszaltowania. Wszyscy mają mówić według jednego wzorca, a jak ktoś wysławia się trochę inaczej, to już jest problem ze zrozumieniem (i huzia na Józia). Anglofoni mają pierdylion akcentów i wariantów, które są normalnie obecne w mediach itp., do tego sama wymowa angielszczyzny jest mocno bełkotliwa - i jakoś w większości nie mają problemów ze zrozumieniem dialogów w filmach czy siebie nawzajem. Pewnie dlatego, że obcują z tym od dzieciństwa. Oczywiście druga sprawa to jakość udźwiękowienia w polskich produkcjach, ale jednak platformy zatrudniają do tego profesjonalistów. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Moderator??? 12.01.25, 00:08 vogon.jeltz napisał: > Anglofoni mają pierdylion akcentów i wariantów, które są normalnie obecne w med > iach itp., do tego sama wymowa angielszczyzny jest mocno bełkotliwa - i jakoś w > większości nie mają problemów ze zrozumieniem dialogów w filmach czy siebie na > wzajem. Pewnie dlatego, że obcują z tym od dzieciństwa. Co do anglofonów to bym dyskutował. Jak siedziałem w Liverpool-u to jak wisiałem na telefonie z podwykonawcami z południowej Anglii, to ci nierzadko wyrażali zadowolenie z tego, że gadają ze mną, a nie z moją zmienniczką (Claire, typową Scouserką), bo im łatwiej mnie było zrozumieć. Odnośnie tego: Nicolas Doesn't Understand The West Country Accent | Hot Fuzz | Screen Bites Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Moderator??? 13.01.25, 12:25 > Co do anglofonów to bym dyskutował. Dlatego napisałem "większość". Jak ktoś leci ekstremalnym slangiem, to się nie da nigdzie i wiadomo, że Scouser nie dogada się tak po prostu z Cockneyem, a żaden z nich z Nigga Brotha z południowych Stanów. Ale przeciętny Angol nie ma problemów z rozumieniem Szkota czy Irlandczyka, wszyscy oni z łatwością rozumieją Amerykanów, czy to z East Coast, czy z West Coast, czy nawet Teksańczyków, a jak włączy się w to Aussie, Kiwi, czy nawet Jamajczyk (byle nie nawijał w patois) - to też luzik. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Moderator??? 13.01.25, 12:54 donvito52 napisał: > Ja czasem oglądam, lecz tylko takie z napisami ... > Inaczej nie rozumiem połowy lub więcej dialogów. > Strasznie "aktorzy" bełkocą. > Sądziłem, że ze słuchem mam problemy. ale ... w starych filmach nie mam problem > u ze zrozumieniem. > Zakładam więc, że to aktorzy mają problemy z dykcją. Kiedyś standardowo stosowano postsynchrony (wyguglać jak ktos nie wie co to). Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Moderator??? 11.01.25, 14:56 qqbek napisał: > A już spędzanie (za Zalewskiej, z polecenia mianowanych przez nią kuratorów) młodzieży szkolnej na "Smoleńsk", > żeby budżet prywatnej produkcji uratować, uważam za szczyt szczytów. Film "Smoleńsk" to ambitny film dla intelektualistów pokazuje kulisy dotyczące katastrofy smoleńskiej sugerując, że mogło dojść do zamachu. Nie jest to dla każdego, tak jak nie dla każdego była w PRL-u była "Trybuna Ludu". Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Moderator??? 11.01.25, 11:03 donaldte napisał: > Unia chce wprowadzić cenzurę na X. > > businessinsider.com.pl/prawo/ke-oskarza-platforme-x-o-naruszenie-prawa-musk-mowi-o-szantazu-cenzura-albo-kara/3z5yhrj Bardziej to ta-Dorota Wysocka-Schnepf w programie "Niebezpieczne związki. To ona bredziła Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Moderator??? 11.01.25, 17:58 Jakiś wredny Czech z Pragi ci sprawdzą czy możesz mówić to co mówisz 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Moderator??? 13.01.25, 11:40 Ministerstwo Cyfryzacji chce, by prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej wydawał nakazy blokowania treści w internecie. Decyzje mają być stosowane bez udziału sądu. Autorzy wpisów w mediach społecznościowych dowiedzą się o ich usunięciu dopiero po fakcie. Przepisy zaproponowano już po etapie konsultacji publicznych. "Dziennik Gazeta Prawna" poinformował, że rząd wpisał te zmiany do DSA, czyli prawa o usługach cyfrowych, do którego implementacji zobowiązuje nas Unia Europejska. "Internet do cenzury. Polska chce przyjąć przepisy, które są niebezpieczne dla wolności słowa" Linka nie wklejam. Można znaleźć. Aż strach się bać. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Moderator??? 13.01.25, 12:06 "Mendia społecznościowe" to na całe szczęście jeszcze nie jest internet i jeśli się nie jest totalnym moronem, to można bez nich żyć. To raz. A dwa: no niestety, ale specyfika medium, jakim jest sieć, w której scam i dezinformacja roznoszą się z prędkością światła, wymaga błyskawicznego działania. Bedziesz czekał na decyzję sądu w czasie, kiedy na Facebooku będzie reklamował "wyprzedaż" kolejny upadający "polski sklep z tradycjami" (z siedzibą w Shenzhen)? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Moderator??? 15.01.25, 10:28 Właśnie i mnie "trafiło"... wstrzymało mi post o tym, że osiedlowe/miejskie/gminne ośrodki kultury mają się w Polsce dobrze (wątek o tym, czego nam z PRL brakuje) 🤣 Agora chce zarżnąć to forum najwyraźniej. Jednego brzydkiego słowa nie użyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Moderator??? 15.01.25, 11:23 Ja dostałem wczoraj w ryj komunikatem "twój post zawiera spam". Próbowałem po kolei wycinać wszystko, co mogło striggerować automat, aż z posta prawie nic nie zostało - a komunikat wciąż był. Nie podejrzewam Agory o celowe działanie, to raczej jakieś bugi w sofcie, których nikomu nie chce się już naprawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Moderator??? 15.01.25, 11:43 To jest ich błąd w ustawieniach. Pisał o tym wariant na moderacji. Zależy też z jakiego urządzenia piszesz i przeglądarki. Wystarczy czasami zresetować kompa i wyczyścić ciasteczka. Jeszcze tego nie grali by Agora blokowała wpisy. Moderatorzy tak, bo różni się bujają po forach. Ale ten wyjątkowo tolerancyjny. Tylko czasami ktoś tu niepotrzebnie zagląda. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Moderator??? 15.01.25, 23:53 Właśnie się chciałem z wami podzielić wrażeniami z tygodnia eksploatacji elektryka - ni chu, chu. Moderacja musi się wpierw przyjrzeć. To bujajcie, grzmoty. Jutro jedzie do blacharza, dalsze raporty będą pewnie dopiero pod koniec przyszłego tygodnia (czyli zanim kochana moderacja puści oryginalny post). Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Moderator??? 16.01.25, 21:42 No i nadal "cenzura nie puściła". A bujajcie, up! odstawiony dzisiaj do blacharza na niezbędne korekty. Wchodzę do gościa na halę, gdzie kończył poprzedni produkt i po chwili zbieram szczękę z podłogi. Zgadnijcie, co stało jako "ostatnia robota przed moim up-em" u niego? Dla uczestniczących w konkursie (bywalec wykluczony, bo wie z "innych źródeł") będą podpowiedzi - odpowiem na 1 pytanie każdego użyszkodnika, o ile nie będzie na tyle specyficzne, by szybko zidentyfikować to, co dziś widziałem na podlubelskiej wsi, tam gdzie "wrony już nie dolatują, bo zawracają dużo wcześniej". Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Moderator??? 16.01.25, 22:01 trypel napisał: > Klepał zderzak w Maybachu? Bywalec wie z innych zrodel. Domyslam sie ze nie byl klepany zderzak w Maybachu tylko mlotkiem byla klepana Dupa Bywalca. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Moderator??? 16.01.25, 22:03 A tam zaraz młotkiem. Jak qbek szczękę z podłogi zbierał to to klepanie musiało być bardziej perwersyjne Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Moderator??? 16.01.25, 22:11 trypel napisał: > Jak qbek szczękę z podłogi zbierał to to klepanie musiało > być bardziej perwersyjne Czyli tym mlotkiem nie byla klepana Dupa Bywalca? A chuj tam, moj musi byc cienki, ale za to krotki skoro przechodzi przez sito cenzury, dajmy juz Bywalcowi spokoj bo jeszcze sie obrazi i przestanie pisac, co tylko by temu szanownemu garazowi zaszkodzilo. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Moderator??? 16.01.25, 22:21 trypel napisał: > A tam zaraz młotkiem. Jak qbek szczękę z podłogi zbierał to to klepanie musiało > być bardziej perwersyjne Bywalcowi zrelacjonowałem sprawę w "merdiach społecznościowych" wcześniej, bo byłem naprawdę pod mocnym wrażeniem tego, co tam zobaczyłem. Stąd jego wykluczenie, a nie stąd, że mój ulubiony blacharz/lakiernik bywalca "klepał". Zresztą sam żeś już trafił markę, to teraz zostaje model :P Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Moderator??? 16.01.25, 22:29 Chyba masz slabe zdolnosci manadzerskie (po polsku menadzerskie jak kesz i kemping), bo zes swoj wlasny konkurs zabil po pierwszej odpowiedzi bo byla trafna, a mogles poczekac do jutra i nazbierac kilka/kilkanascie/kilkadziesiat innych, podejrzewam ze nierzadko ciekawych, lacznie z moja nastepna po uslyszeniu waga, znow pudlo. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Moderator??? 16.01.25, 22:45 Słabe? Żadnych 🤣 A tak serio - chciałem podbić wątek i do tego (potencjalnie) zainteresować nim adm/moderację, ale widzę, że nie wyszło. A ten Maybach naprawdę był zjawiskowy (zresztą mój blacharz to od dawna prawdziwy petrolhead i widać przyciąga taką klientelę). Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Moderator??? 16.01.25, 22:04 Bywalec, no dobra, kazales mi stad wypierdalac to postanowilem Cie powkurwiac. A wiesz ze kto sie czubi ten sie lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Moderator??? 16.01.25, 22:05 trypel napisał: > Klepał zderzak w Maybachu? Nie no, zrób zagadkę i pierwszy mądry już trafi. Nie zderzak, dach i słupki A (drzewo). Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Moderator??? 16.01.25, 22:07 waga173 napisał: > Tesla? Gdybym tam Teslę zobaczył, to bym go o miłość do brakoróbstwa oskarżył. Jak się widzieliśmy ostatnio (przy okazji Zafiry) niecałe 2 lata temu, to jeździł CTS-em, teraz się na AMG przesiadł, z tego co widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepster Re: Moderator??? 16.01.25, 22:31 qqbek napisał: > No i nadal "cenzura nie puściła". Napisz to wszystko w Notepadzie czy czymś takim, zrób screen capture i zrób post jako picture. Wtedy zobaczymy jak działa cenzura. Czy siedzi tam jakiś carbon-based-unit czy tylko skrypt. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Moderator??? 16.01.25, 22:43 Ten wątek wisi od wczoraj, dzisiaj może bym miał "dodatkowe obserwacje dotyczące EV", ale niech się bujają. Nie było tam nic niecenzuralnego, no może poza jednym "zayebiście". Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Moderator??? 16.01.25, 22:49 LOL - właśnie widzę, że tryplowi wyciął jakiś mod wypowiedź (na którą zdążyłem odpowiedzieć), ale zero reakcji w tym wątku - anonimowe cięcie i "do widzenia". Chyba rzeczywiście czas pożegnać to forum. Niewinny żart o "klepaniu" bywalca powodem do usunięcia postu? Tutaj? Serio? Odpowiedz Link Zgłoś