dodekanezowiec 28.03.26, 22:20 Akcyza jednak nie spadnie z 1,50 do ok..0,29 ale do ok. 1,29. Obniżka vat da jednak troche. Faktycznie benzyna do ok 6 spadnie. Takie najnowsze wieści. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dodekanezowiec Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 28.03.26, 22:21 Ale z jakimiś rabatami typu stacje BP/ Circle K czy Orlen weekendowo jakies 5,65-5,70 Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 28.03.26, 22:24 Ale ci sie status poprawi....:) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 28.03.26, 22:30 Zafirę muszę zatankować. Choroba, teraz, a nie we wtorek :P Może zatankuję "na misiaczka", czyli za stówę? Za stówę wchodzi zawsze tyle samo, tylko raz się jedzie dalej, a innym razem bliżej :P Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 28.03.26, 22:47 qqbek napisał: > Zafirę muszę zatankować. > Choroba, teraz, a nie we wtorek :P > Może zatankuję "na misiaczka", czyli za stówę? > Za stówę wchodzi zawsze tyle samo, tylko raz się jedzie dalej, a innym razem bl > iżej :P > Az tak jest zle? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 28.03.26, 22:53 engine8t napisał: > Az tak jest zle? Nabijam się z tych, którzy cierpią z powodu cen benzyny. Zawsze tankuję pod korek i jutro pojadę jerychońską też pod korek zatankować. Jak we wtorek ma ruszyć obniżka, to będą takie kolejki jeżdżących "na głębokiej rezerwie" od tygodnia, że nie będzie mi się chciało stać w kolejce. Jakim szmaciarzem trzeba być w tym kraju, gdzie minimalna to już powyżej 31 zeta za godzinę, żeby dla kilkudziesięciu złotych na baku czekać na obniżkę? No jakim? Jeszcze jak ktoś robi za minimalną, to zrozumiem, bo to ze dwie godzinówki będą, niech sobie odstoi tą godzinę w kolejce... ale jak ktoś zarabia normalnie, a nie "minimalnie"? Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 15:35 qqbek napisał: > engine8t napisał: > > > Az tak jest zle? > > Nabijam się z tych, którzy cierpią z powodu cen benzyny. > Zawsze tankuję pod korek i jutro pojadę jerychońską też pod korek zatankować. > Jak we wtorek ma ruszyć obniżka, to będą takie kolejki jeżdżących "na głębokiej > rezerwie" od tygodnia, że nie będzie mi się chciało stać w kolejce. > Jakim szmaciarzem trzeba być w tym kraju, gdzie minimalna to już powyżej 31 zet > a za godzinę, żeby dla kilkudziesięciu złotych na baku czekać na obniżkę? No ja > kim? Jeszcze jak ktoś robi za minimalną, to zrozumiem, bo to ze dwie godzinówki > będą, niech sobie odstoi tą godzinę w kolejce... ale jak ktoś zarabia normalni > e, a nie "minimalnie"? > > Sam się z siebie śmiejesz. Jestem teraz na Shell i mimo promocji nie ma kolejki. I nie będzie od wtorku. Z takich jak ty pożytecznych to ten rząd czerpie wenę. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 07:14 engine8t napisał: > qqbek napisał: > > > Zafirę muszę zatankować. > > Choroba, teraz, a nie we wtorek :P > > Może zatankuję "na misiaczka", czyli za stówę? > > Za stówę wchodzi zawsze tyle samo, tylko raz się jedzie dalej, a innym ra > zem bl > > iżej :P > > > > Az tak jest zle? Ludzie lubia dramatyzować nakrecani przez media Średni przebieg auta w polsce to 15 tys km Ok 1000 l ( bolo 300 a galto 450 ale to raczej wyjatki) Na 1000 l mamy 2000 roznicy w roku. 165 miesiecznie. Obyśmy tylko takie dramaty mieli w zyciu Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 10:22 trypel napisał: > Ludzie lubia dramatyzować nakrecani przez media > Średni przebieg auta w polsce to 15 tys km > Ok 1000 l ( bolo 300 a galto 450 ale to raczej wyjatki) > Na 1000 l mamy 2000 roznicy w roku. 165 miesiecznie. > Obyśmy tylko takie dramaty mieli w zyciu Futrzasty się tu kiedyś chwalił, że robi 8 tysięcy... rocznie. Przy czym poza wyjazdami wakacyjnymi jakieś 300 miesięcznie (czyli mniej, niż ja tygodniowo) A drze szaty o to, że mu na ruski LPG nie obniżyli VAT i akcyzy😁 Na początku 2009, jak tu wróciłem z Anglii, benzyna była po 3,60-3,80, a płaca minimalna to było 1200 zeta (albo 7,60 brutto za godzinę), średnia krajowa 3305 (sprawdziłem sobie). Czyli za minimalną miałeś 325 litrów, za średnią niecałe 900. Teraz 95 musiałaby dobić do dychy (średnia) albo nawet 15 złotych (minimalna), żeby przywrócić te relacje cenowe. A prawaki wyją i żądają obniżek - przy czym o podwyżki skłonni są obwiniać nie tego Donalda T., którego trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 10:56 Nie wiem czyją to wina ze akurat Polska musi teraz kupować ropę drożej niz Włochy, niz Hiszpania czy inna Słowenia:) Ja mam z tym luz. Ale dziwne ze w miejscu gdzie ON byl zawsze droższy od tego w polsce nagle jest w tej samej cdnie albo tańszy:) Ale w sumie akcje orlenu poszły na tyle w gore ze nie ma sie co martwić Odpowiedz Link Zgłoś
tesla3 Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 11:57 qqbek napisał: > trypel napisał: > > > Ludzie lubia dramatyzować nakrecani przez media > > Średni przebieg auta w polsce to 15 tys km > > Ok 1000 l ( bolo 300 a galto 450 ale to raczej wyjatki) > > Na 1000 l mamy 2000 roznicy w roku. 165 miesiecznie. > > Obyśmy tylko takie dramaty mieli w zyciu > > Futrzasty się tu kiedyś chwalił, że robi 8 tysięcy... rocznie. > Przy czym poza wyjazdami wakacyjnymi jakieś 300 miesięcznie (czyli mniej, niż j > a tygodniowo) > A drze szaty o to, że mu na ruski LPG nie obniżyli VAT i akcyzy😁 > Jaki ruski? Gaz jest z Ameryki i Norwegii. Po drugie to nie chodzi o mnie ale o miliony ludzi jeżdżących na gazie. Dwa i pół miliona aut na gaz mamy w Polsce. Sam przecież jeździłeś na gazie 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 13:41 tesla3 napisał(a): > Jaki ruski? Gaz jest z Ameryki i Norwegii. Główne źródła LPG w Polsce (2024) Rosja (45%), Szwecja (20%)... dopiero dalej są Norwegia i USA (poniżej 10% każde). Tak misiu, wspierasz Putina. > Po drugie to nie chodzi o mnie ale o miliony ludzi jeżdżących na gazie. Dwa i p > ół miliona aut na gaz mamy w Polsce. Sam przecież jeździłeś na gazie 😋 Dwa i pół miliona wspierających zbrodniczy reżim Putina. Odpowiedz Link Zgłoś
tesla3 Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 13:58 qqbek napisał: > tesla3 napisał(a): > > > Jaki ruski? Gaz jest z Ameryki i Norwegii. > > Główne źródła LPG w Polsce (2024) > Rosja (45%), Szwecja (20%)... dopiero dalej są Norwegia i USA (poniżej 10% każd > e). > Tak misiu, wspierasz Putina. Nie gadam z tobą bo rozmowa z tobą nie ma sensu bo powielasz kłamstwa od rzeczy. Podajesz dane za 2024 rok a piszesz w czasie teraźniejszym że wspieram. To kłamstwo. Mamy rok 2026 a nie 2024. Całkowity zakaz importu LPG z Rosji, obejmujący wszystkie frakcje, wszedł w życie 26 stycznia 2026 r. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 16:26 tesla3 napisał(a): > Nie gadam z tobą bo rozmowa z tobą nie ma sensu bo powielasz kłamstwa od rzeczy > . > Podajesz dane za 2024 rok a piszesz w czasie teraźniejszym że wspieram. To kłam > stwo. Podałem dane za 2024 rok, bo to był ostatni rok na który kontrakty na dostawy gazu zawierali twoi ulubieńcy polityczni. W 2025 udział Rosji spadł do niecałych 20%, za to udział Szwecji wzrósł do ponad 30% (udział USA i Norwegii, które ty uważałeś za "główne" wzrósł do jakichś 15%). Tak więc tak misiu, Rosja była największym dostawcą LPG na Polski rynek, a w ubiegłym roku udało jej się zachować miejsce "na pudle" (jest drugim największym dostawcą). > Mamy rok 2026 a nie 2024. Całkowity zakaz importu LPG z Rosji, obejmujący wszys > tkie frakcje, wszedł w życie 26 stycznia 2026 r. I sądzisz, że nagły wzrost dostaw z Kazachstanu to przypadek? Odpowiedz Link Zgłoś
tesla3 Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 16:56 1. Nic nie sądzę. Stwierdzam tylko fakty, że 26 stycznia 2026 r. wprowadzono zakaz. 2. Sam jeździłeś na LPG ładnych parę lat temu swoim BMW i powiedz skąd tamten gaz który tankowałeś pochodził? a śmiesz misiowi zarzucać prorosyjskość bo LPG tankował? Odpowiedz Link Zgłoś
tesla3 Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 17:07 Tankowanie LPG nie ma nic wspólnego z popieraniem kraju z którego paliwo pochodzi. Po prostu jest tani to czlowiek tankuje. To Unia decyduje co jest na rynku. Dziwne te skróty myślowe Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 17:07 tesla3 napisał(a): > 1. Nic nie sądzę. Stwierdzam tylko fakty, że 26 stycznia 2026 r. wprowadzono za > kaz. I nagle Kazachstan stał się potęgą w eksporcie LPG 🤣 > 2. Sam jeździłeś na LPG ładnych parę lat temu swoim BMW i powiedz skąd tamten g > az który tankowałeś pochodził? a śmiesz misiowi zarzucać prorosyjskość bo LPG t > ankował? 3 lata misiu. Trochę ponad 3 lata miałem to E53. Sprzedałem je w pierwszej połowie 2018, a więc na 4 lata przed agresją Rosji na Ukrainę. Zresztą ja tam gazu nie zakładałem - już z Włoch przyjechał z instalacją. Ty zdaje się w Polo sam zleciłeś założenie. Odpowiedz Link Zgłoś
tesla3 Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 17:10 Czyli jeździłeś na ruskim gazie 😂 to misiowi tego samego nie zarzucaj bo to głupie to moralność Kalego, jak Kali jeździc na gazie to dobrze ale jak misiu to źle 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
tesla3 Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 17:45 Tak. Instalacje zakładałem w 2016r. Wtedy nikt nie wiedział co będzie za 6.lat Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 14:07 trypel napisał: > Średni przebieg auta w polsce to 15 tys km > Ok 1000 l ( bolo 300 a galto 450 ale to raczej wyjatki) > Na 1000 l mamy 2000 roznicy w roku. 165 miesiecznie. > Obyśmy tylko takie dramaty mieli w zyciu > > Dziś wracam z Bialegostoku. Wjechałes mi na ambicję by zejść poniżej 3L/100km. 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 14:17 Ja dzisiaj jade wprost dokładnie przeciwnie i moze nawet uda mi sie zejść poniżej 7 bo z uwagi na dłuższy dzień jade przez burzenin widawe do S8. Kiedyś sie zastanawiałem co by bylo jakbym jechal 100 ale jakos nigdy sił nie ma zeby sprawdzić Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 21:22 No i oczywiscie sie nie udalo Nie żebym sie starał ale jest jak jest Nowy będzie lepszy. Bez hybrydy-srydy, tzn tylko z mild na szczęście ale za to z bakier 65 Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 30.03.26, 06:44 Ale ty masz paliwo służbowe, a ja jestem prywaciarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 30.03.26, 07:07 Na prywatnym jeżdżę tak samo. To cholerstwo tyle pali i juz. Ale jak bierzemy nieraz bmw to w tych samych warunkach jazdy jest 1.5 do 2 l mniej. I wtedy 1200 na baku. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 30.03.26, 08:45 trypel napisał: > Na prywatnym jeżdżę tak samo. To cholerstwo tyle pali i juz. > Ale jak bierzemy nieraz bmw to w tych samych warunkach jazdy jest 1.5 do 2 l mn > iej. I wtedy 1200 na baku. Inna rzecz mnie zaciekawiła - 50 km/h w trybie "żeglowania" najwyraźniej (obrotomierz), a skrzynia na "6", ja rozumiem, że tam jest 9 przełożeń (bo to zdaje się ZF9HP tam u ciebie siedzi), ale jak to się "odpycha" przy takim programie (przynajmniej jak się już bateryjka skończy i nie ma z czego "dołożyć")? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 30.03.26, 08:59 To nie żeglowanie. Na pradzie jechal. Tuż pod zerem na obrotomierzu masz pasek Power. On pokazuje jak jedzie na pradzie. A 6 jest dość realna przy 50. Pewnie jakies 1100 obrotów i w razie potrzeby przyspieszenia masz te 300 Nm z pradu. Zreszta w mild hybrid bede mial tylko 20 KM z pradu ale za to aż 200 Nm. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 02.04.26, 21:41 trypel napisał: > No i oczywiscie sie nie udalo > Nie żebym sie starał ale jest jak jest > Nowy będzie lepszy. Bez hybrydy-srydy, tzn tylko z mild na szczęście ale za to > z bakier 65 > No i starczyło zmienić opony na letnie (i to niedopuszczone do tego auta) zeby zuzycie spadło o ponad 0.5 l Takie czary Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 13.04.26, 12:55 agios_pneumatos napisał: > trypel napisał: > > > Średni przebieg auta w polsce to 15 tys km > > Ok 1000 l ( bolo 300 a galto 450 ale to raczej wyjatki) > > Na 1000 l mamy 2000 roznicy w roku. 165 miesiecznie. > > Obyśmy tylko takie dramaty mieli w zyciu > > > > > > Dziś wracam z Bialegostoku. Wjechałes mi na ambicję by zejść poniżej 3L/100km. > 😁 Wsiadłem dzisiaj w wypożyczone auto na lotnisku. Nie powiem jakiej marki bo przestaniesz czytać:) usprawiedliwiając sie powiem ze zamawiałem octavie, zrobilem 20 km, z tego 10 przez miasto, i 10 poza na trasie z ograniczeniem do 100. Podjeżdżam na miejsce i taki wynik na ekranie. Zastanawiam sie gdzie jest limit. Bo to żadna hybryda ( ok mild). A wartość wręcz niemozliwa w dużym aucie Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 13.04.26, 15:18 > Nie powiem jakiej marki bo przestaniesz czytać:) Bolid Młodzieży Wiejskiej, wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 13.04.26, 15:28 Ale 3.8 robi wrazenie. Tym bardziej ze te 10km to byl przejazd przez naprawde spore ruchliwe miasto. A to jednak 190KM i 7 s do 100. I pali tyle co tico Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 13.04.26, 19:22 Swoją drogą, kto im te grafiki zegarów robi? Przecież to nie wygląda jak nudny ale solidny niemiecki wóz, tylko jak jakiś chiński aftermarket z AliExpress. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 13.04.26, 20:00 Stoję teraz pod lotniskiem i próbuje zmienić na cos co mi wie spodoba ale okazuje sie ze bez zalogowania sie na konto bmw i dopięcie pojazdu goowno zrobię. Takie czasy Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 13.04.26, 20:13 Jak to dobrze, że w Toyocie mam tradycyjne analogowe zegary, a w VW też wyświetlacz pokazuje mi normalne kółka ze strzałkami. Choć w tym drugim przypadku mogę se tam nawet wrzucić ekran nawigacji - próbowałem, ale nie przekonało mnie to rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 13.04.26, 20:17 Ale tu pewnie tez jest taka opcja tylko bez zalogowania sie nie jestem w stanie nawet wywolac na stale obrazu z komputera pokładowego bo znika za parę s Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 03:14 W takich sprawach powinno ogłaszać się referendum. Obywatele powinni mieć możliwość ustalenia jaką chcą cenę za benzynę. Uważam, że 5 zł za litr byłoby ceną sensowną dla właścicieli hybryd. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 11:12 tbernard napisał: > W takich sprawach powinno ogłaszać się referendum. Obywatele powinni mieć możli > wość ustalenia jaką chcą cenę za benzynę. Uważam, że 5 zł za litr byłoby ceną s > ensowną dla właścicieli hybryd. 5,19 zl. Tak jak obiecywał Donald mniejszy. Ale te wyborcze obiecanki cacanki. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 20:13 tbernard napisał: > W takich sprawach powinno ogłaszać się referendum. Obywatele powinni mieć możli > wość ustalenia jaką chcą cenę za benzynę. Uważam, że 5 zł za litr byłoby ceną s > ensowną dla właścicieli hybryd. No a ze cena rynkow to 8 zl wiec w referenfum bylby pytanie - skad wziac ta roznice? - z funduszu na obrone, na opieke zdrwotna czy moze na ze zbiorki smiaci?....I ludzi by wybierali. I wtedy bu sie mogalo okazac ze w sumie to niech juz to paliwo bedzi drozsze? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 21:05 Nie wiem jak w innych miastach ale we Wrocławiu już dawno zlikwidowano stację benzynowa w rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 08:14 Zamiast ratować sytuację naszymi pieniędzmi, wolałbym, żeby Nawrocki ją uratował rozmową ze swoim guru i końcem wojny. www.youtube.com/shorts/JMUSG0uS_tk Odpowiedz Link Zgłoś
e-zybi Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 09:01 galtomone napisała: > Zamiast ratować sytuację naszymi pieniędzmi, wolałbym, żeby Nawrocki ją uratowa > ł rozmową ze swoim guru i końcem wojny. Tylko tyle, że Nawrocki to może sobie focię załatwić, a kto go tam słucha? Trump sam ma wiele pomysłów w których się gubi, z nikim się nie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 09:37 galtomone napisała: > Zamiast ratować sytuację naszymi pieniędzmi, wolałbym, żeby Nawrocki ją uratowa > ł rozmową ze swoim guru i końcem wojny. > > www.youtube.com/shorts/JMUSG0uS_tk No i? Gdzie są te twoje pieniądze? Kryzys obnaża wszystkie slabości tego rządu. Rząd Tuska nie radzi sobie przy dobrej koniunkturze, a w dobie kryzysu tylko się pogrąża. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 11:47 Ida na obniżki cen benzyny. Także tych podatników, którzy nie jeżdżą. Odpowiedz Link Zgłoś
zandt Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 12:37 To niech sobie kupia samochody i jezdza! Rzad nie jest od tego, zeby sobie glowe zawracac jakimis nieudacznikami i leniami bez samochodow. Ja tylko pytam dlaczego nie ustalono maksymalnej ceny ropy dla producentow i spekulantow ta ropa! Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 13:00 zandt napisał(a): > To niech sobie kupia samochody i jezdza! Rzad nie jest od tego, zeby sobie glow > e zawracac jakimis nieudacznikami i leniami bez samochodow. Ja tylko pytam dlac > zego nie ustalono maksymalnej ceny ropy dla producentow i spekulantow ta ropa! A jak ktoś woli jeździć rowerem z przerzutkami, to po co mu samochód? Odpowiedz Link Zgłoś
zandt Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 30.03.26, 11:06 To placi za tych, ktorzy jezdza samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 30.03.26, 11:07 Aaaa tak jak ja place za tych co jezdza autobusami? Ok, już jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
zandt Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 30.03.26, 15:01 Ekonomii na studiach nie uczyli? Oczywiscie, placisz. Tak, jak ja place za zuzyte przez ciebie jezdnie, zniszczone przy parkowaniu chodniki . Nawet za mozliwosc latania z lokalnego lotniska place 100 zl rocznie, mimo ze nie korzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 30.03.26, 16:31 No to ty plac za moje paliwo. Nie widze problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
zandt Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 30.03.26, 17:01 Tylko tyle masz do powiedzenia? To niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 20:43 zandt napisał(a): > To niech sobie kupia samochody i jezdza! Rzad nie jest od tego, zeby sobie glow > e zawracac jakimis nieudacznikami i leniami bez samochodow. Ja tylko pytam dlac > zego nie ustalono maksymalnej ceny ropy dla producentow i spekulantow ta ropa! O to to! Narzucić im maksymalną cenę! Żeby Kowalski czy Futrzasty nie cierpieli już za te 50 zeta więcej przy dystrybutorze za paliwo do swoich sadzomiotów! Gdzieś tu, czy w sąsiednim wątku podniosłem to, że była straszna guanoburza tu na forum o dopłaty do elektryków, na które poszło przez ponad rok łącznie tyle pieniędzy, ile na 3 tygodnie obniżki dla wielbicieli trucia nas wszystkich. Tamte pieniądze były z UE, te są wyciągane z budżetu. I nie, nie służy to obronie konkurencyjności polskich firm, czy utrzymaniu niskich cen towarów. Obniżka VAT służy jedynie użyszkodnikom indywidualnym, firmy transportowe i tak VAT sobie odliczą - im by wystarczyła sama obniżka akcyzy. Odpowiedz Link Zgłoś
tesla3 Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 30.03.26, 16:35 Racja. Rząd nie dopłaca do prundu? To też paliwo 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 12:58 No ale dzięki obniżce cen benzyny mniej trzeba płacić po zatankowaniu i obywatele są zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
zandt Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 14:32 Zadowoleni, z wyjatkiem tych, ktorzy to finansuja. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 21:05 Finansowaniem zajmują się ci co kupują. Odpowiedz Link Zgłoś
zandt Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 30.03.26, 11:07 A doplata do nich - ci co nie kupuja. Odpowiedz Link Zgłoś
tesla3 Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 30.03.26, 16:54 zandt napisał(a): > A doplata do nich - ci co nie kupuja. Ci którzy jeżdżą elektrykiem 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
humorysta Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 09:39 To nie jest najwazniejsze-tylko to, ze ceny paliw najprawdopodobniej- nie wrócą do poziomu z 29.02-tankowałem wtedy diesla po 6.09zeta. A teraz najniżej to może byc 7,40 zeta- wiec ta rządowa obniżka to żadna łaska. Przy takich cenach również za benzynę-ca 6 zeta- kierowców tankujacych za .. 50 zeta będzie coraz wiecej. czyli- mamy powtórke z rozrywki. Ale kij ma 2 końce- państwo tez dostanie mocno w plecy.Posiadanie samochodu staje sie problematyczne i samochód-tylko dla bogatych. Taki to bedzie dobrobyt. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 11:30 Pismaki przeinaczyli. Akcyza spadnie nie do 29 groszy tylko do 29 eurocentów;) Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 11:57 humorysta napisał(a): > To nie jest najwazniejsze-tylko to, ze ceny paliw najprawdopodobniej- nie wrócą > do poziomu z 29.02-tankowałem wtedy diesla po 6.09zeta. A teraz najniżej to mo > że byc 7,40 zeta- wiec ta rządowa obniżka to żadna łaska. Przy takich cenach ró > wnież za benzynę-ca 6 zeta- kierowców tankujacych za .. 50 zeta będzie coraz w > iecej. czyli- mamy powtórke z rozrywki. Ale kij ma 2 końce- państwo tez dostan > ie mocno w plecy.Posiadanie samochodu staje sie problematyczne i samochód-tylko > dla bogatych. Taki to bedzie dobrobyt. Myślę bolo, że nie będziesz brał chwilówki i ci starczy na te parę litrów do jazdy koło trzepaka. Odpowiedz Link Zgłoś
tesla3 Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 12:09 Nieprawda. Paliwo nie będzie tańsze. Gaz LPG nie spadnie ani o grosz. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 15:29 tesla3 napisał(a): > Nieprawda. Paliwo nie będzie tańsze. Gaz LPG nie spadnie ani o grosz. Przecież to jest mydlenie oczów. A lemingi to łykają. Obniżka mam być od wtorku A na drogim dieslu już dawno rolnicy jeżdżą. Bo pola nie czekają. Wywindował Orlen ceny, a ten namiestnik niemiecki jeszcze okłamuje ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 12:10 W Shell jest promocja zawsze od godziny 14. Bez limitów tankowania. Co z tego, że rząd w dół jak Orlen w górę, w hurcie. Pisiorów projekt leżał w zamrażarce sejmowej u Czarzastego. Obniżka stawki podatku VAT z obecnych 23% na 8%. Ponad dwa miesiące rząd Tuska łupił kierowców. Ale sytuacja w której najpierw wymusza się na prezydencie Nawrockim, wręcz zawrócenie lotu do USA i podpisanie ustaw, a po tym jak prezydent je podpisuje w trakcie podróży, ich opublikowanie dopiero po 18 godzinach i zapowiedź, że obniżka cen na stacjach nastąpi dopiero od wtorku. A Orlen w zaledwie 2 dni podnosi ceny hurtowe o blisko 300 zł. dorzeczy.pl/ekonomia/866548/kaczynski-o-cichej-podwyzce-cen-paliw-przez-orlen-domanski-odpowiada.html Odpowiedz Link Zgłoś
e-zybi Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 29.03.26, 14:12 Skąd to oburzenie, nie rozumiem Twojego zdziwienia, choć u Ciebie to normalne. Procedura ma trwać tyle ile ma trwać i kropka. Sztuka nie polega na tym by jeździć na promocji, tylko na paliwie. Jak Cię nie stać to jest komunikacja miejska, albo chodu z buta ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Jestem w szoku 29.03.26, 22:30 Wladze DE,Austrii,Czech ani mysla obnizac akcyzy oraz Vat Tusk jednak jako JEDYNY Sie martwi o portfele kierowcow I za to jest wsciekle atakowany przez kacza partie Aktualnie, dzisiaj e95 NIEMCY 2,01 Austria 1.81 Czechy 1.71 Pl 1.63 Ceny przykladowe Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Jestem w szoku 29.03.26, 22:31 Takiego dobrego premiera Pl nigdy nie miala Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Jestem w szoku 30.03.26, 18:21 wislok1 napisał: > Takiego dobrego premiera Pl nigdy nie miala dobry = pro-Nimiecki ? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Jestem w szoku 31.03.26, 10:12 Zważywszy, że alternatywą jest pro-kacapski, to tak. Trzeciej opcji nie ma, bo oznacza kosę i z Niemcami, i z Ruskimi. Jak to się kończy - widzieliśmy ostatnio w 1939. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Jestem w szoku 29.03.26, 23:04 I co mnie intryguje w Czechach jest najtaniej na stacjach Globus kolo hipermarketow i na stacjach ONO Srednio 39 koron Przy granicy Czech Odpowiedz Link Zgłoś
humorysta Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 30.03.26, 10:32 Koledzy-kierowcy-nie podniecajcie sie tak tą obniżką rządową -bo Tusek to musiał zrobić z urzędu. Ale ja cos czuje, ze to nic nie da-bo ropa Brent już kosztuje w Londynie 116 $ i cena rośnie. Bo jak kilka dni temu pisałem- wojna z Iranem dopiero sie zacznie na dobre-i ceny paliw nie bedą spadac na swiecie tylko rosnąć-wtedy może być to koniec z normalnymi jazdami samochodem, bo przestanie sie on zupełnie opłacać. Obym sie mylił ? trump wiezie do Iranu ca 10 tys marines a Iran mówi, że ma w du.. negocjacje z USA. Chyba jasne- czym to sie skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Juz nie chyba 30.03.26, 17:41 moto.pl/MotoPL/7,88389,32696238,wrocilo-reczne-sterowanie-cenami-paliw-benzyna-ma-kosztowac.html#do_w=450&do_v=1766&do_st=RS&do_sid=2324&do_a=2324&do_upid=1766_ti&do_utid=32696238&do_uvid=1774876010129&s=BoxCzytImg4 I dopiero sie zacznie nagonka zwolennikow kaczej partii na Tuska Dlaczego dopiero teraz, dlaczego nie 5,19 za litr, dlaczego nie dotyczy to LPG.. Tym ludziom nigdy nie dogodzisz, beda hejtowac do konca swiata Nienawisc im wyzarla mozgi Dla tych krytykow, w DE jest ponad 2 euro za litr, w Czechach minimum 1,70, a Austrii 1,80 W PL bedzie przeszlo 1,40 euro Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Juz nie chyba 30.03.26, 17:50 Jak na Słowacji. Tam Fico tez jest najlepszym premierem. Jak Tusk. www.money.pl/gospodarka/obcokrajowcy-placa-wiecej-za-paliwo-na-slowacji-znamy-ceny-7267440314034624a.html Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Juz nie chyba 31.03.26, 10:38 trypel napisał: > Jak na Słowacji. W Słowacji. W niepodległej Słowacji. W Czechach. W niepodleglej Litwie i w niepodleglej Lotwie które są tak samo niepodlegle jak dalsza Estonia. Tylko ze Estonii już umysł "polskiego pana" traktujacych mniejsze narody z buta nie ogarniał. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Juz nie chyba 31.03.26, 11:01 W czwartek rano jadę na Słowację. Ale DO Bratysławy:) Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Juz nie chyba 31.03.26, 11:03 @trypel A Quadrypel jest lepszy od trypla czy dupla Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Juz nie chyba 31.03.26, 11:24 Czy bedac w Bratysławie i jadac potem do Włoch pojechać lepiej na Węgry i dołem czy od razu na Austrię? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Juz nie chyba 31.03.26, 11:31 > Czy bedac w Bratysławie i jadac potem do Włoch pojechać lepiej na Węgry i dołem > czy od razu na Austrię? Tym prostym i w twoim mnienmaniu prześmiewczym przykładem pokazałeś właśnie cały absurd języka polskiego. "Na Austrię" znaczy tyle co "w kierunku Austrii", podczas gdy "na Węgry" znaczy "do Węgier". Jest to kompletnie bez sensu. No ale można być jak ten ojciec pewnych uczennic, o którym opowiadała nam nauczycielka w liceum. Miał on otóż na nazwisko Cìpa i rzecz jasna jego córki również - co przysparzało im niemałych problemów wśród rówieśników. Poproszony o spotkanie z nauczycielką, na delikatną sugestię, że może rozważyłby zmianę nazwiska, oświadczył: - Mój ociec był Cìpa, jo jest Cìpa i łone tyż bydom Cìpy. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Juz nie chyba 31.03.26, 12:14 Wlasnie moim zamiarem bylo pokazanie absurdu. Co jak widac sie udalo. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Juz nie chyba 31.03.26, 12:39 trypel napisał: > Wlasnie moim zamiarem bylo pokazanie absurdu. Co jak widac sie udalo. > Absurdy tak, przyzwyczajenia też. Niemniej jednak, moim zdaniem, występują 3 przypadki mówienia/pisania "na" zamiast mowienia/pisania "w" bądź "do": 1. Kraj to wyspa stąd na Cyprze na Malcie na Kubie 2. Zbitka językowa bo w Węgrzech czy nawet we Węgrzech- ciężej powiedzieć. 3. Długotrwały brak niepodległości Litwy, Lotwy, Białorusi, Ukrainy i Slowacji. Zgadzam sie ze i tu są wyjątki bo co do krain (na Śląsku na Morawach na Podlasiu itd.) - mówimy jednak w Wielkopolsce i w Małopolsce. Może to kwestia nobilitacji, może czlonu "Polska" (Polska członkiem! Obrazil! Pod sąd! :) Może tak sie przyjęło. Może wzięło sie z tego ze teoretycznie powiedzielibysny tez - w górnej Polsce w Dolnej Polsce itp. Ale z drugiej strony te Litwiny wymyślają Mickiewicziusów po swojemu. Ciekawe czy ktoś sie tam gdzieś w tych Lotwach czy w tych Słowacjach Polska przejmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Juz nie chyba 31.03.26, 13:00 > 1. Kraj to wyspa stąd na Cyprze na Malcie na Kubie Tu powinno być rozróżnienie: "na Malcie" - na wyspie Malta, "w Malcie" - w państwie Malta. Co ma jeszcze więcej sensu, jeśli uświadomimy sobie, że państwo Malta obejmuje nie tylko wyspę Malta. Also, tu też już są precedensy, bo: w Wielkiej Brytanii, w Irlandii, w Japonii, w Bahrajnie. > 2. Zbitka językowa bo w Węgrzech czy nawet we Węgrzech- ciężej powiedzieć. Jakoś nikt nie ma problemu powiedzieć: w Wąchocku, w Węgorzewie, w Wejherowie. > Zgadzam sie ze i tu są wyjątki bo co do krain (na Śląsku na Morawach na Podlasiu itd.) - mówimy jednak w Wielkopolsce i w Małopolsce. Jeszcze zabawniej jest ze stanami i terytoriami USA. Prawie szystkie stany mainland USA są "w", tylko Floryda z jakiegoś niezrozumiałego powodu jest "na" (czasem można spotkać jeszcze "na Rhode Island"). Hawaje są "na", co jeszcze można zrozumieć, bo to archipelag, ale "na" jest też Alaska, za to wyspiarskie Portoryko jest "w". No nie dojdziesz... Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Juz nie chyba 31.03.26, 11:03 Też jestem zdania, że należy te oboczności będące aberracjami języka polskiego ujednolicić - nawet nie z szacunku dla krajów, tylko z powodu elementarnej logiki języka. Wszystkie kraje powinny występować w narzędniku z jednym przyimkiem "w". Jak w każdym normalnym języku. I tak, również "w Węgrzech". A jeszcze lepiej byłoby "w Węgrach" (oraz "w Niemcach" i "we Włochach" - tak jak "w Czechach", "w Chinach", "w Stanach", "w Emiratach" i "w Niderlandach). Ale zdaję sobie sprawę, że takie fleksyjne zaszłości historyczne są ekstremalnie trudne do wytępienia. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Juz nie chyba 31.03.26, 11:09 @vogon I masz rację ze polski zyebany język. Najłatwiejsza pisownia jest w niemieckim i włoskim. Tam zresztą w obu "z" to "c". Względnie we włoskim łatwe reguły "chi" jako "ki" czy "ci" jako "czi". Poza polskim to francuski i angielski też mają aberracje. Po jaki wuj Francuzom.Renault jak to mozna Reno napisać. Jeszcze rozumim.ze Renąlt by było. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Juz nie chyba 31.03.26, 11:25 > Najłatwiejsza pisownia jest w niemieckim i włoskim. > Tam zresztą w obu "z" to "c". Nie zawsze. We włoskim "z" to czasem "c", czasem "dz", a czasem po prostu "c". Zucca to "cukka", ale "zero" to "dzero", a "zio" to "cijo" ("c" niezmiękczone jak w polskim). We włoskim popieprzony jest za to akcent, którego oni w większości w żaden sposób nie zaznaczają w pisowni (chyba że na końcowej samogłosce) - a mają autentyczną trudność w zrozumieniu o co chodzi, jak powiesz "NaPOli" zamiast "NApoli". Są zresztą wyrazy jak "papa", których znaczenie zmienia się w zależności od akcentowanej sylaby (tata vs. papież). Nie jest to poziom pojëbania języków tonalnych, but still. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Juz nie chyba 31.03.26, 11:34 > Nie zawsze. We włoskim "z" to czasem "c", czasem "dz", a czasem po prostu "c". Zucca to "cukka", ale "zero" to "dzero", a "zio" to "cijo" ("c" niezmiękczone jak w polskim). Głupotę napisałem: dwa razy to samo "z" -> "c". Sorry. Ale wciąż pozostaje "c" vs. "dz". Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Juz nie chyba 31.03.26, 13:18 Po co to tępić? Nie jest to bezsensowna strata energii? Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Juz nie chyba 31.03.26, 10:41 wislok1 napisał: , dlaczego nie 5,19 za litr, > . W maju 2025 bywało ze 5,59 plus 40 groszy rabatu. Zdarzały sie ceny typu 5,19. Gdyby tego nie zrobili jak rabat na aplikacje tylko ręcznie sterowali i dali wszystkim 5,19 (maj 25 - kampania wyborcza) to może Alfons by nie wygrał. Pis z Obajtkiem we wrześniu 2023 uwalnial rezerwy żeby było 5,99. Odpowiedz Link Zgłoś
tesla3 Re: Juz nie chyba 31.03.26, 16:36 we wrześniu 2023 gaz był po 2,6zł a dziś po 3,8 zł bo zaPOmnieli obniżyć VAT na LPG. Limuzyny którymi jeżdżą nie są na gaz więc pewnie nie wiedzą co to jest Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Juz nie chyba 31.03.26, 16:55 Czemu mieli by ci obniżyć VAT? I tak płacisz mniej niż jeżdżący na benzynie lub oleju napędowym, więc wg twojego toku myślenia ("czego nie wydałem, to zarobiłem") wciąż zarabiasz - tylko mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
tesla3 Re: Juz nie chyba 31.03.26, 17:01 Temu że gaz to też paliwo tak jak benzyna i też zdrożało przez wojnę proporcjonalnie o podobny procent ceny. Stosunek ceny gazu do ceny benzyny by się jazdą na gazie opłacała był 2:1. Cena gazu to była połowa ceny benzyny. Dziś by to była Połowa gaz musiałby kosztować 3zł a nie 3,7zl. Coś mało rozumiesz sytuacje na rynku paliw Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Juz nie chyba 31.03.26, 18:51 > Temu że gaz to też paliwo tak jak benzyna i też zdrożało przez wojnę proporcjonalnie o podobny procent ceny No i co z tego? Zdrożało to zdrożało, to płać. Nie jest niczyim obowiązkiem, a już najmniej rządu, robienie ci dobrze, bo akurat jeździsz na gazie. > Cena gazu to była połowa ceny benzyny. Nie jest wyryte na żadnych kamiennych tablicach danych przez boga, że ma tak być po wiek wieków. Odpowiedz Link Zgłoś
tesla3 Re: Juz nie chyba 02.04.26, 14:02 vogon.jeltz napisał: > > Temu że gaz to też paliwo tak jak benzyna i też zdrożało przez wojnę prop > orcjonalnie o podobny procent ceny > > No i co z tego? Zdrożało to zdrożało, to płać. Nie jest niczyim obowiązkiem, a > już najmniej rządu, robienie ci dobrze, bo akurat jeździsz na gazie. > > > Cena gazu to była połowa ceny benzyny. > > Nie jest wyryte na żadnych kamiennych tablicach danych przez boga, że ma tak by > ć po wiek wieków. Masz całkowitą rację. Z tym, że trudniej będzie zdobyć głosy tych 3 milionów kierowców którzy tankują LPG, w sytuacji gdy o nich zapomniano i nie obniżono im VAT-u. A wybory już za rok. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Juz nie chyba 02.04.26, 15:24 > Z tym, że trudniej będzie zdobyć głosy tych 3 milionów kierowców którzy tankują LPG, w sytuacji gdy o nich zapomniano i nie obniżono im VAT-u. Czyli uważasz za słuszne podejście, w którym liczą się tylko głosy wyborców, a rachunek ekonomiczny / gospodarka / wszelkie inne czynniki mające rzeczywisty wpływ na nasze życie nie mają żadnego znaczenia? Już to przerabialiśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
tesla3 Re: Juz nie chyba 02.04.26, 15:36 Nie uważam tak jak myślisz. Liczy się gospodarka i niska inflacja. Dlatego należy obniżyć VAT na LPG, by inflacja była nadal niska. Szkoda że rząd tak nie uważa i uważa że liczą się tylko głosy wyborców, i nie obniża VATu na LPG, bo użytkownicy LPG to biedni i nie ich elektorat a prawicy. Nie.Tego jeszcze nie przerabialiśmy. W 2023r rząd obniżył VAT nie tylko na benzynę , także na LPG a dziś nie. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Juz nie chyba 02.04.26, 15:54 Tankujący LPG i tak mają w miarę tanio i tu dużo ludzi sie znajdzie ze "pol szklanki pelnej" dostrzega. Poza tym dla firmy jakiejś 3,69 to 3 zl netto. VAT odliczy cały czy przynajmniej 50%. Odpowiedz Link Zgłoś
tesla3 Re: Juz nie chyba 02.04.26, 20:56 Konflikt na Bliskim Wschodzie się przedłuża. Co tydzień ceny paliw rosną o 30 groszy. Za chwilę cena LPG przekroczy 4zł a przed wojną był po 2,7zł więc to wcale nie tak tanio. Polska Organizacja Gazu Płynnego (POGP), Polska Izba Gazu Płynnego (PIGP), Koalicja Na Rzecz Autogazu. Robią inicjatywę społeczną i piszą pisma. Nawet Minister powiedział że w sprawie LPG niewykluczone, że też będziemy podejmować działania. Poczytaj artykuł. gazeo.pl/informacje/wiadomosci/Kierowcy-dzialaja-CPN-Cena-Pominietego-Napedu,wiadomosc,11521.html?fbclid=IwY2xjawQ7mWpleHRuA2FlbQIxMABicmlkETFJQ0NEaXRRTGFhZFhtejZFc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHtV7dw56X63PTNX0EbZXMqQqvtbyNj51uFKnbyaGMI7Iy9XbcR42mjAMHPV1_aem_Cs6UMBFVv8eIrcLrxX74aw Odpowiedz Link Zgłoś
tesla3 Re: Juz nie chyba 02.04.26, 21:07 Samochód na LPG pali 20% więcej gazu niż benzyny, zatem do tej ceny LPG 3,8zł należy doliczyć 20% czyli 80 groszy i już mamy 4,6 zł do tego dolicz koszt przeglądu i serwisu to masz 5zł za litr. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Juz nie chyba 02.04.26, 21:13 tesla3 napisał(a): > Samochód na LPG pali 20% więcej gazu niż benzyny, zatem do tej ceny LPG 3,8zł n > ależy doliczyć 20% czyli 80 groszy i już mamy 4,6 zł do tego dolicz koszt przeg > lądu i serwisu to masz 5zł za litr. Patrząc na to co ryży idiota Donald T. wyprawia, to zaraz się będziesz cieszył, jak benzyna będzie tylko po 10, a LPG po zaledwie 6 zeta za litr. No i nie mam na myśli ryżego Donalda T. z Polski - to tak dla jasności. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Juz nie chyba 03.04.26, 06:28 qqbek napisał: > > No i nie mam na myśli ryżego Donalda T. z Polski - to tak dla jasności. > > Tak, ryzy Donald T.z korzeniami niemieckimi;) Odpowiedz Link Zgłoś
tesla3 Re: Juz nie chyba 14.04.26, 13:16 qqbek napisał: > tesla3 napisał(a): > > > Samochód na LPG pali 20% więcej gazu niż benzyny, zatem do tej ceny LPG 3 > ,8zł n > > ależy doliczyć 20% czyli 80 groszy i już mamy 4,6 zł do tego dolicz koszt > przeg > > lądu i serwisu to masz 5zł za litr. > > Patrząc na to co ryży idiota Donald T. wyprawia, to zaraz się będziesz cieszył, > jak benzyna będzie tylko po 10, a LPG po zaledwie 6 zeta za litr. > No i nie mam na myśli ryżego Donalda T. z Polski - to tak dla jasności. > > Gdyby ten z Polski obniżył VAT na gaz LPG tak jak obniżył na benzynę, to by gaz kosztował 3zł a nie 4zł. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Juz nie chyba 14.04.26, 13:41 To jeździj na benzynie. Zapłacisz więcej, ale przynajmniej będziesz miał satysfakcję, że mniej oddajesz Ryżemu. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Juz nie chyba 14.04.26, 13:57 Czytałem ze w PiS konsternacja i już nie będą sie tak trzymać Trumpa. Bo niewygodny. Zgodnie z przekazem/ przykazem tutejsze siusiaczki też zmienią zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
tesla3 Re: Juz nie chyba 14.04.26, 16:23 Nie chodzi o politykę lecz o gospodarkę. Gorzej mają te wszystkie małe warsztaty które zakładają i serwisują samochody na gaz. Będą mieli mniej klientów, gdy ludzie przestaną jeździć na gazie. Sprzedawcy i producenci części do instalacji gazowych też. Chodzi o gospodarkę a raczej o branżę transportową i branżę LPG. Dwie duże branże które cierpią na tym kryzysie paliwowym który mamy. One cienko przędą. Wiecie, że w pierwszym kwartale 2026r zniknęło 800 firm transportowych? Nie wiecie? Serio. Na dole link i tam o tym ciekawie mówią. Jaki przekaz dnia? W sumie dobrze, że obniżyli ceny paliw, ale nie można tego robić w nieskończoność, lecz co najwyżej miesiąc, dwa. Co potem? To realny świat gospodarczy który nas otacza a nie żaden przekaz partyjny. www.youtube.com/watch?v=z97YUPjNM4E Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Juz nie chyba 14.04.26, 16:53 No i? Jak podrożeją konserwy, to ucierpią na tym producenci blachy do puszek i otwieraczy. Czy to znaczy, że rząd ma regulować cenę paprykarzu szczecińskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
humorysta Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 31.03.26, 09:50 A co bedzie z cenami-kiedy władza przestanie je ustalać ? Odpowiedz Link Zgłoś
zandt Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 31.03.26, 12:31 Jak wprowadzi kartki. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 02.04.26, 21:35 Dzisiaj tankowałem u drugiego najlepszego premiera. Technika w służbie narodu. Podjeżdżasz na stację. Na pylonie atrakcyjne 1.81 za litr, podjeżdżam pod instrybutor, kamera sprawdza moj numer i nagle pojawia sie nowa cena jak na zdjęciu. 2.01 euro. Bo kamera zdecydowała ze jestem obcy wiec place więcej. Po drodze w Austrii 2.04 a na miejscu 2.08, czyli jeden pies gdzie sie leje. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 02.04.26, 21:44 Niby drugi najlepszy premier (z potencjałem na zostanie pierwszym najlepszym, jak już Węgrzy zaraz pogonią tego najlepszego), a stacja austriacka. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 02.04.26, 21:49 Pierwszy najlepszy to nasz. Bo tez obniżył cenę paliwa ludowi miast i wsi. Ale nasz lepszy bo obniżył wszystkim. A tamten tylko swoim. Orban w tej konkurencji startował pare lat temu. Przetarł szlaki Odpowiedz Link Zgłoś
humorysta Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 04.04.26, 09:48 Cały ten system "CPN" Tuska z paliwami do ... du.. y. Bo okazuje sie, ze w ciągu 1-go dnia diesel drożeje z 7,64 do 7,87 zeta i to jako złote jajo świąteczne. No a po swietach ma kosztować juz nawet 7,97 zeta. 23 grosze w jeden dzień-to nieżle. A co będzie- pózniej. Ano wygląda na to, ze będzie hulaj dusza -piekła nie ma. Czyli ceny paliw oszaleją ... i nikt juz tego nie opanuje. Przy cenie diesla powyżej 6 zeta-nie opłaca sie używać samochodu . No i grozi nam powrót do wozu drabiniastego- o czym wspominałem już przed laty . Nie wiadomo tylko-czy na konia będzie mnie stac? Odpowiedz Link Zgłoś
humorysta Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 04.04.26, 09:49 Oczywiscie -przy cenie diesla -8 zeta . Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 04.04.26, 16:32 Ech bolo, system może i trochę do poopy ale vat mozna ze stawki 23 na 8 a nie np.na 15. No dobrze, że 10 lat temu diesel był sobie za jakieś 5 ale i płace ze 2 razy mniejsze średnio. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 04.04.26, 21:40 Ciekawe, jak ci się "opłaca" używanie samochodu przy cenie dizla poniżej 8 zeta, a przestaje się opłacać powyżej. Opowiesz nam o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 04.04.26, 22:49 vogon.jeltz napisał: > Ciekawe, jak ci się "opłaca" używanie samochodu przy cenie dizla poniżej 8 zeta > , a przestaje się opłacać powyżej. Opowiesz nam o tym? Ależ to dziecinnie proste. Przy cenie powyżej 8 humorysta przesiada sie do samochodu Ireny Ochódzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
tesla3 Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 04.04.26, 17:35 Co to znaczy CPN ? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 04.04.26, 21:00 tesla3 napisał(a): > Co to znaczy CPN ? Cebula Płacze Najrzewniej? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Tańsze paliwo chyba od 31 marca a 95 za ok. 6 04.04.26, 21:38 Nie płacz. Nie ma żadnego powodu, żeby ci cenę gazu obniżać. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Podroz dzisiaj do Bawarii z tankowaniem 06.04.26, 17:56 W PL zatankowalem do pelna i w trase... W Czechach na stacjach pustki, prawie nikt nie tankuje, jutro ma byc tam obnizka do polskiego poziomu cen... Ja tankowalem w Brnie za 40,90 koron obok sympatyczny facet z Wiednia, zero Czechow Wyszlo 1,63 za litr W Austrii dominuje cena 1,78 za litr...Dogadali sie z rzadem ? W kazdym razie austriacki rzad nad tym bu.delem panuje i ceny kontroluje dosc skutecznie... Dotankowalem jescze w Mondsee przed Salzburgiem... W DE szok, ceny zwariowaly, za benzyne WSZEDZIE 2,24 Tydzien temu bylo 2,07 Rzad jest bezradny i nie wie, co robic Politycy sie kloca, czy pojsc sladem PL i obnizyc podatki oraz wprowadzic ceny maksymalne CZesc jest za, czesc jest temu przeciwna, bp nagle wplywy do budzetu sie zmniejsza Przeciwnicy obnizania mowia, ze ludzie dostana O WIELE wieksze koszty uzyskania przychodu w pitach i ze w nastpepnym roku beda BARDZO duze zwroty z pitow... Problem w tym, ze ludzie na paliwo placa tu i teraz Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Podroz dzisiaj do Bawarii z tankowaniem 06.04.26, 18:22 @wislok To nieprowadzący działalności może paliwo w kosztach w Niemczech? U nas to ryczałtowe są koszty podatkowe jakby. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Podroz dzisiaj do Bawarii z tankowaniem 06.04.26, 18:42 Moje rozliczenie podatkowe w DE robi bardzo sympatyczna Slowaczka i ona sie na tym zna.. Ten sytem podatkowy w DE jest o wiele bardzije skomplikowany niz w PL, jest o wiele wiecej ulg podatkowych, ale zeby z nich skorzystac trzeba sie na tym znac.. TO jest kompletnie inaczej niz w DE Jest ulga z tyutlu kosztow dojazdu do pracy Oczywiacie do pewnego poziomu tych kosztow... I ta ulga ma byc powiekszona dzieki obecnej wojnie.... Rozliczenia podatkowe w DE to masakra, bo jest wiele mozliwosci zwrotu podatku, ale bez DUZEJ wiedzy w tym temacie mozna z nich nie skorzystac W DE BARDZO populrane sa firmy, ktore tym sie zajmuja i pomagaja ( nie za darmo ) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Podroz dzisiaj do Bawarii z tankowaniem 06.04.26, 18:46 Mialo byc TO jest kompletnie inaczej niz w PL Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Podroz dzisiaj do Bawarii z tankowaniem 06.04.26, 19:26 Ach so :) Odpowiedz Link Zgłoś
tesla3 Re: Podroz dzisiaj do Bawarii z tankowaniem 13.04.26, 19:09 Niezły kabaret www.facebook.com/reel/1302472935346947 Odpowiedz Link Zgłoś