Dodaj do ulubionych

OT ile nowych regulacji potrzeba

14.05.26, 22:28
Zeby zderegulowac gospodarkę. I ilu nowych urzędników. Zeby przypilnować zeby deregulacja poszła we właściwym kierunku.
www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/ue-budzi-sie-z-letargu-chce-uwolnic-swoja-gospodarke-tym-razem-naprawde/mc0q4nf,79cfc278
Tym razem naprawde :D
Który to juz raz?
Ale moze tym razem sie uda. Pomarzyć mozna.
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 07:37
      trzeba pogonić von der Leyen i jej ludzi łącznie z Tuskiem z Brukseli a UE reformować na większą autonomię poszczególnych ojczyzn
      • marekggg Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 08:39
        i najlepiej przywrocic kontrole na granicacach, cla, faktycznie, w prl-u bylo tak pieknie.
        • only_the_godfather Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 09:05
          Tu jest jeszcze jeden aspekt, USA właśnie pokazują jak na nich można liczyć. Gdyby nie pomoc tej złej UE to zamiast granicy polsko -ukraińskiej mielibyśmy już granicę polsko - rosyjską. To dzięki powiązaniom gospodarczym Ukraina dostaje pomoc od UE. Czym bardziej będziemy się integrować tym większa pewność, że w przypadku W, francuzi jednak będą umierać za Warszawę, bo będę mieć w tym interes. Jednak jak widać niektórzy tego nie rozumieją. Nie rozumieją też tego, że większa autonomia oznacza, że w dobie kryzysu, naszym firmom będzie ciężej zdobywać zagraniczne rynki. Niektórym się chyba marzy powrót do lat 90.
          • bywalec.hoteli Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 10:08
            Marekggg, Godfather, nie mówię o tym - mówię o strzelaniu samobójów w rodzaju tego:
            motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-10-tys-zl-kary-za-kazde-auto-waza-sie-losy-samochodow-spalin,nId,23477757
            • tbernard Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 10:37
              bywalec.hoteli napisał:

> Marekggg, Godfather, nie mówię o tym - mówię o strzelaniu samobójów w rodzaju t
              > ego:
              > motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-10-tys-zl-kary-za-kazde-auto-waza-sie-losy-samochodow-spalin,nId,23477757

Ale chodzi tu o ograniczenia na auta czysto spalinowe, czy hybrydy też?
          • bunkum Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 11:44
            " To dzięki powiązaniom gospodarczym Ukraina dostaje pomoc od UE."

Idiota.
            • only_the_godfather Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 11:59
              Miło, że się przedstawiłeś, ale nie musisz tego robić kolejny raz.
    • humorysta Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 09:02
      Juz za póżno-nie uda sie wiele zderegulować - bo nie ma juz czego .Obecne kurewnictwo UE uruchomiło wiele lat temu bicz samozagłady. Krok po kroku niszczyli rozwój Unii ogłaszając co chwilę nowe , nieprzemyslane dyrektywy.
      A to STS1, a to Zielony ład-czyli niedowład itd. Zniszczyli rozwój Unii poprzez bielmo na oczach w postaci ratowania klimatu. Chore i nie przemyslane decyzje doprowadziły do stagnacji unijnej gospodarki , która dzis staje sie niekonkurencyjna wobec np. Chin. Pozbywaja sie europejskosci, majatku-zółtki przejmuja w Europie dawne niemieckie czy francuskie, włoskie i hiszpanskie fabryki. Jeszcze tylko chinskiego jezyka nie słychac . Ale to kwestia czasu.
      • bywalec.hoteli Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 09:16
        humorysta napisał:

> Juz za póżno-nie uda sie wiele zderegulować - bo nie ma juz czego .Obecne kurew
        > nictwo UE uruchomiło wiele lat temu bicz samozagłady. Krok po kroku niszczyli r
        > ozwój Unii ogłaszając co chwilę nowe , nieprzemyslane dyrektywy.
        > A to STS1, a to Zielony ład-czyli niedowład itd. Zniszczyli rozwój Unii poprzez
        > bielmo na oczach w postaci ratowania klimatu. Chore i nie przemyslane decyzj
        > e doprowadziły do stagnacji unijnej gospodarki , która dzis staje sie niekonkur
        > encyjna wobec np. Chin. Pozbywaja sie europejskosci, majatku-zółtki przejmuja w
        > Europie dawne niemieckie czy francuskie, włoskie i hiszpanskie fabryki. Jeszcz
        > e tylko chinskiego jezyka nie słychac . Ale to kwestia czasu.

Dokładnie! Jakoś o tym marekggg czy only_the_godfather nie chcą myśleć?
        • sclass Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 09:33
          Od 2017r wchodzi podwyżka z 8% do 15% na ryczałcie 😃
          • j_malec Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 11:41
            sclass napisał(a):

> Od 2017r wchodzi podwyżka z 8% do 15% na ryczałcie 😃
            Wstecznie od 2017r.?
            Ale niech będzie że się pomyliłeś. A to też wina UE? A może naszych kochanych rodaków, którzy uznali że tak mocno nagną swoją działalność, że będzie podpadała pod 8%, zamiast 12% ryczałt i dzięki temu zapłacą JESZCZE niższy podatek.
            • sclass Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 12:12
              Racja. Pomyłka. Od 2027. Mnożenie regulacji, wyższe koszty energii i podnoszenie podatków zwiększa szarą strefę i dusi wzrost gospodarczy, zmniejszając konkurencyjność europejskiej gospodarki.
              Ciekawostka. Ile wynosi podstawowa stawka VAT w Chinach? 13%.
              • tadek_pt Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 12:26
                Jeszcze raz. Co ma UE do podniesienia stawki z 8% do 12%, m.in z powodów które napisałem ? I co ma VAT do płacenia ryczałtu?
              • marekggg Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 17:03
                konkurowac z chinami nie potrafi nikt.

nawet trumpeta poszedl dupe lizac zoltkom.
                • trypel Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 17:34
                  Miedzy konkurowaniem a utrudnianiem zycia lokalnym producentom jest jeszcze duzo pomiędzy. I skoro UE juz wie ze nawaliła to moze zrozumienie ze deregulacja powinna byc deregulacją a nie kolejnymi regulacjami deregulacyinymi
                  • marekggg Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 18:14
                    Obawiam sie, ze niektorzy decydenci w UE tego nie zrozumieli i czesto sa to wlasnie poslowie parlamentu UE
                  • only_the_godfather Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 18:21
                    trypel napisał:

> Miedzy konkurowaniem a utrudnianiem zycia lokalnym producentom jest jeszcze duz
                    > o pomiędzy. I skoro UE juz wie ze nawaliła to moze zrozumienie ze deregulacja p
                    > owinna byc deregulacją a nie kolejnymi regulacjami deregulacyinymi
                    >

Tu się z tobą zgodzę w wielu kwestiach szczególnie ochrony środowiska UE dokręca śrubę swoim i udaje że nie widzi tego że poza jej granicami wszyscy mają to w dudzie.
                    • trypel Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 18:50
                      Wlasnie o to chodzi a nie o wychodzenie z UE. O umożliwienie konkurowania na wlasnym rynku z tymi co mogą produkować bez tych ograniczen albo na papierze sa w stanie dostarczyć wszystko i mimo ze wszyscy wiedzą ze to ściema to i tak nikt do Chin audytora nie wysle.
                      Juz pierwsza jaskółka bylo przełożenie dyrektywy EUDR, największego idiotyzmu w ostatnich latach. I mam nadzieje ze EU po prostu sie z niego wycofa a nie zacznie teraz deregulowac...
                      • bywalec.hoteli Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 19:06
                        Dokładnie o to mi chodzi. Nie o wyjście z UE tylko o reformę EU.
                      • only_the_godfather Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 16.05.26, 07:38
                        Lepiej późno niż wcale zweryfikować swoją politykę. Europa musi zacząć chronić swój przemysł. Wolny handel tylko z tymi do których też eksportujemy. Z resztą tylko na towary których sami nie jesteśmy w stanie wyprodukować. Ktoś kiedyś wymyślił, że Europa będzie zielona i będzie centrum biurowym. To jak widać nie działa. Ale z kolei zwiększenie autonomii państw członkowskich też nie przyniesie dobrego efektu, bo zaczną wygrywać partykularne interesu narodowe.
                • only_the_godfather Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 18:23
                  marekggg napisał:

> konkurowac z chinami nie potrafi nikt.
                  >
                  > nawet trumpeta poszedl dupe lizac zoltkom.

Trudno konkurować jak Chiny stosują dumping cenowy. Nie od dziś słychać i tym, że chińskie koncerny mają konkurencyjne ceny bo rząd im rekompensuje straty. Sami w pogoni za zyskiem wychodowaliśmy sobie tego raka.
              • marekggg Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 17:04
                UE nic nie ma do krajowych podatkow.
        • j_malec Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 10:24
          I niby jakbyśmy nie byli w unii, to bylibyśmy silniejsi w rozmowach z Chińczykami? A może Polacy by nie kupowali Chińskich samochodów? Już widzę te buńczuczne głosy naszych 'patriotów' - po co mam kupować droższe polskie (o ile byłyby takowe), jak kupię chińskie tańsze i lepsze.
          • sclass Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 10:46
            Departament zwalczania przedsiębiorczości

www.facebook.com/reel/1713114989879059/?app=fbl
          • tbernard Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 10:56
            Tryb gdybany jest bez sensu. Trzeba na jakiś czas odłożyć rojenia o ekologii jeśli stoją one w sprzeczności z konkurencyjnością o ile nie chcemy wpaść w stan wiecznego skansenu z którego już nie będzie wyjścia. Należy zmieniać Unię zamiast podsycać narrację podszeptywaną przez agenturę kacapską o tym, że bez Unii będzie nam lepiej. Bo nie będzie.
            • j_malec Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 11:10
              '+' :)
          • only_the_godfather Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 11:01
            j_malec napisał:

> I niby jakbyśmy nie byli w unii, to bylibyśmy silniejsi w rozmowach z Chińczyka
            > mi? A może Polacy by nie kupowali Chińskich samochodów? Już widzę te buńczuczne
            > głosy naszych 'patriotów' - po co mam kupować droższe polskie (o ile byłyby ta
            > kowe), jak kupię chińskie tańsze i lepsze.

Pamiętam czasy z przed wejścia do UE, jak nasze fabryki Jelcz i Autosan klepały największe gó... bo i tak na krajowym rynku się sprzeda. Pamiętam też ta ochronę polskiego przemysłu która polegała na tym, że jak Jelcz chciał do ciężarówki zamontować mocniejszy zachodni silnik to płacić gigantyczne cła na silnik, osprzęt itd., przez co cena takiego wypasionego Jelcza była porównywalna za nową zachodnią ciężarówką zmontowaną w Polsce. Pamiętam, też jak w celu ominięcia ceł, w warsztaty remontowe przedsiębiorstw komunikacyjnych nazywane szumnie były montowaniami Ikarusa. Za to za tej złej UE, Solaris zdobył zagraniczne rynki. PESA przejmuje niemieckiego producenta tramwajów, PESA i Newag sprzedają swoje pociągi na zachodzie, Wielton staje się jednym z liderów produkcji naczep i zabudów w Europie. Rosną w siłę takie firmy jak Maspex czy FoodCare, ale tak UE jest zła, potrzeba nam autonomii.
            • j_malec Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 11:17
              Co ty piszesz. Przecież UE to samo zło, a my jesteśmy tylko dojeni. Te Jelcze, Autosany, FSO i pewnie nawet Syrenki, doprowadzilibyśmy do takiego stanu, że cały świat by nam zazdrościł. A ta wredna unia zmusiła nas budowy fabryk takiego VW. A Solaris, czy PESA, powstałyby pewnie dzięki takim Wrzodakom, którzy najpierw rozpieprzyli do cna URSUS, a później krzyczeli że to wina UE.
            • carnivore69x Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 13:22
              A stoły do cymbergaja polskiego Wika można zobaczyć na lotniskach i salonach gier w centrach handlowych w różnych europejskich krajach. Nie mówiąć już automatach dyskutowanego tu InPostu w całej UK. A parę dni temu uświadamiałem lokalesów, że Wiedźmin to Polak - Sapkowski.

Fakt, trzeba mieć 'bigger picture' na uwadze (konkurencyjność i 'seat at the table' w średnim co najmniej horyzoncie) i taktycznie czasem poświęcić te i inne ideały, niemniej rozdrobnienie w Europie nie wyjdzie nikomu w niej na dobre.
    • jeepster Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 20:06
      Czy ktoś może wytłumaczyć jak to jest z tą Unia (EU). Ciągle słyszę, że Unia to lub Unia tamto. Odnoszę wrażenie, że tzw. "oni" z tej Unii sami się wybrali na główne stanowiska i teraz rządzą jak chcą i nic nie może ich ruszyć. Prawie jak w Moskwie. Czy przypadkiem Polska nie ma swoich reprezentantów w tej Unii? Pomijając przynależność partyjną, czy ci ludzie nie mogliby coś robić pozytywnego (dla wszystkich)? Czy oni znają takie koncepcje jak negocjacje, kompromis, wyższe dobro? A tak a propos posłów do EU, jak wygląda typowy dzień takiego posła jak jest w Brukseli oraz typowy dzień jak jest poza Brukselą? Co oni właściwie tam robią? Jak są oceniani? Może wzorem korporacji, dwa razy do roku, powinni podlegać tzw. Performance Review?
      • marekggg Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 21:03
        o funkcjonowaniu UE sa cale ksiazki a ty oczekujesz wypowiedz na forum i wszystkiego sie dowiedziec?
        troche ci o tym napisze.
        istnieja 3 glowne instytucje:
        - parlament
        - rada
        - komisja

parlamenht UE - European Parliament
        rada - European Council
        komisja - European Commission

sa kolejne...

institucje UE: - Institutions of the European Union

wiec wesolego czytania. jakbyco, zapytaj.
        • jeepster Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 21:08
          marekggg napisał:

> o funkcjonowaniu UE sa cale ksiazki a ty oczekujesz wypowiedz na forum i wszyst
          > kiego sie dowiedziec?

Widzę, że nie kumasz co to sarkazm. Następnym razem użyję znaku "/s"
          • marekggg Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 21:16
            nie, wcale bym sdie nie zdziwil jakby 90% ludzi w UE zadalo takie samo pytanie, oraz 99,99% obcokrajowcow
      • trypel Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 23:03
        Nie wiem jakie masz doświadczenia zawodowe ale w wielkich korporacjach czesto zdarza sie to samo, tysiac osob za biurkiem wymyśla milion koniecznych i niezbędnych raportów, przepisow I zasad. I beda za nie walczyli do ostatniej kropli kwi bo to oznacza dla nich spokoj i pewność zatrudnienia do konca zycia
        I nawet jak jakiemuś poslowi wyda sie to durne to co on sam moze? Na start sprawi sobie kupe wrogow?
        Nie widze tego.
        Tu trzeba ostrych cięć na które poki co nikt nie ma odwagi.
        • jeepster Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 23:41
          trypel napisał:

> Nie wiem jakie masz doświadczenia zawodowe ale w wielkich korporacjach czesto z
          > darza sie to samo, tysiac osob za biurkiem wymyśla milion koniecznych i niezbę
          > dnych raportów, przepisow I zasad. I beda za nie walczyli do ostatniej kropli k
          > wi bo to oznacza dla nich spokoj i pewność zatrudnienia do konca zycia
          > I nawet jak jakiemuś poslowi wyda sie to durne to co on sam moze? Na start spra
          > wi sobie kupe wrogow?
          > Nie widze tego.
          > Tu trzeba ostrych cięć na które poki co nikt nie ma odwagi.
          >

Doświadczenie mam bardzo duże. Przez ostatnie 30 lat pracowałem w mega korporacjach z branży IT. Osobiście uważam performance review za BS, ale okazyjnie proces ten potrafił zidentyfikować kombinatorów i leserów. Z drugiej strony jak sobie wyobrażasz ocenę pracownika przez managera, który ma 30 podległych pracowników, którzy pracują jako konsultanci, rozrzucenia po całym kraju, spędzając "u klienta" 90% czasu? Zresztą w moim przypadku najważniejsza była opinia klienta, który po skończonym projekcie wypełniał "customer satisfaction survey". Od tego zależał mój bonus i dalsza praca w korporacji. Podczas projektu standardem był przygotowany przeze mnie co tygodniowy status report. Do tego dochodził status meeting (średnio co dwa tygodnie). Ze względu na to, że klient płacił sporo kasy za godzinę mojej pracy, BS nie wchodził w rachubę. System się sam kontrolował. Może posłowie do EU też powinni przygotowywać dla swoich wyborców raporty, nie koniecznie co tygodniowe, i pokazywać co takiego robią dla ich dobra.
          • trypel Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 15.05.26, 23:49
            To ze posłowie traktuja PE jako zasłużona emeryture to jedno. Ale ja np moge wspomnieć prace w Boschu, jakies 250 tys ludzi. Ile tam bylo durnych zasad nie mających żadnego sensu..ale próba dyskusji wywoływała zgodny strajk wloski wszystkich którzy teoretycznje mieli cie wspierać ale nagle zaczynali robic pod górkę. Bo jak ktoś smie podważać sens raportu cyz26.457.x? Przeciez w projekcie zaangażowane sa 4 osoby od 15at.
            Tutaj moze byc tak samo
            • jeepster Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 16.05.26, 00:15
              Wszystkie wielkie korporacje mają swoje problemy. A jak jeszcze są uzwiązkowione, to problemy potrafią być katastroficzne. Dlatego też od czasu do czasu potrzebny jest tzw. disruptor żeby szybko coś zmienić. Tak jak Tesla była tym disruptorem dla przemysłu samochodowego, Uber dla transportu osobowego czy Air B&B dla hotelarstwa. W latach 90-tych pracowałem dla IBM. W tym czasie nowy prezes (Lou Gerstner) został zatrudniony. W krótkim czasie zwolnił prawie 100 tys. osób, a reszta się przestraszyła i zaczęła uczciwie pracować. Może coś takiego jest potrzebne w polityce, żeby były lepsze rezultaty.
              • trypel Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 16.05.26, 00:21
                Nawet nie może ale na pewno. Ja wlasnie cały czas na taki moment naiwnie czekam :)
              • marekggg Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 16.05.26, 00:36
                dobra, powiem jak jest teraz.

pracujac w komisji, nie masz zadnych bonusow, nie ma zadnej kasy za nadgodziny, nie ma samochodow do uzytku prywatnego.

co masz, to jest w miare stabilnosc zatrudnienia. w komisji sa co roku performance reviews. do tej pory i to juz prawie 19 lat nie zrozumialem o co chodzi. do tego HR-y komisji przyzwaly jakies zewnetrzne firmy consultingowe, ktore maja oczyscic komisje od roznego darmozjadztwa.

tylko wytlumacz mi jedna rzacz - w jaki sposob chcesz przeniesc funkcjonowanie duzej korporacji, ktora ma klientow, szuka klientow i jest nastawiona na produkowanie zysku na system w ktorym sa urzednicy, ktorzy z racji pracy nie sa nastawieni na zysk. przeciez ja pracujac w antymopolach, nie moge sobie ot-tak wylosowac firme, ze ja skontrolujemy. do tego musza istniec jakies powody i musza byc absolutnie twarde dowody na to, ze ktos lamie prawo. dopoki nie mam podstawy prawnej, ktora wydaje nazwyjmy to prokurator unijny" to ja nie mam praw2a dupy ruszyc. a jak trzeba, to trzeba.

o IBM mi nic nie mow, niestety przejechali sie na roznych rzeczah i to od lat 1982 -> do tej pory. Dzisiaj to firma widmo, bo dzisiaj nikt nie kupuje takich komputerow jakie oni produkowali. AI w wydaniu IBM - no troche slabe.

Ostatnia rzecz ktora miala sens to byly maszyny do pisania i apogeum to byly IBM PS/2
                • bywalec.hoteli Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 16.05.26, 00:39
                  Dodam do wypowiedzi marka że widziałem co nieco software ibma i jest to jakiś dramat 🙂 że Microsoft chcesz całować po rękach za ich produkty

To co im w miarę wychodziło to hardware czyli czarne serwery albo dyski
                • jeepster Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 16.05.26, 01:39
                  Nie wiem czy istnieje sposób na ukrócenie biurokracji i usprawnienie procesów. W końcu prawo Parkinsona ma już 70 lat i w dalszym ciągu jest aktualne. Może zastąpienie całej biurokracji sztuczną inteligencją dało by jakieś rezultaty? Nie myślę, żeby było dużo gorzej. I to nie tylko w EU.

IBM to cała historia o której można napisać pracę doktorską lub dwie. Przez dziesiątki lat w Stanach i Kanadzie chodziło powiedzenie "nobody ever got fired for buying IBM". O ile przed pojawieniem się PC miało to jakieś podstawy, o tyle później już nie. Przez wiele lat IBM był swoim własnym największym wrogiem. W czasach, gdy wiadomo było, że Ethernet wygrał wojnę o połączenia sieciowe, IBM cały czas na siłę wciskał swoim klientom Token Ring. O ile na początku Token Ring był technicznie lepszym systemem, to później, wraz z pojawieniem się 100Base-T, był gorszy i droższy. Mniej więcej w tym samym czasie IBM wprowadził linię PC o nazwie PS/ValuePoint i system operacyjny OS/2. Problem w tym, że OS/2 nie mógł być zainstalowany na niektórych komputerach z tej serii. Serwery IBM też przegrywały w cuglach z serwerami firmy Compaq. Każdy, kto miał pojęcie o komputerach, wybierał Compaq ProLiant zamiast IBM. Potem do tego dołączył Dell i HP. Z drugiej strony IBM mainframe w dalszym ciągu są używane w dużych bankach, ubezpieczalniach czy agencjach rządowych. Głównie dlatego, że ci co pisali programy biznesowe (najczęściej w Cobolu), są już dawno na emeryturze lub "wąchają kwiatki od spodu".

• marekggg Re: OT ile nowych regulacji potrzeba 16.05.26, 02:27
                    jeepster napisał:

> Nie wiem czy istnieje sposób na ukrócenie biurokracji i usprawnienie procesów.
                    > W końcu prawo Parkinsona ma już 70 lat i w dalszym ciągu jest aktualne. Może za
                    > stąpienie całej biurokracji sztuczną inteligencją dało by jakieś rezultaty? Nie
                    > myślę, żeby było dużo gorzej. I to nie tylko w EU.

ja jestem dosyc sceptyczny co AI i zastosowania "wszedzie" bo AI mozna (teoretycznie) wytrenowac na jakies tam zadania. ale naprzyklad jak ja wytrenujesz ze "cyganie nic nie robia" no to beda z tego konsekwencje.

> ały czas na siłę wciskał swoim klientom Token Ring. O ile na początku Token Rin
                    > g był technicznie lepszym systemem, to później, wraz z pojawieniem się 100Base-
                    > T,

Token Ring kiedys uzywalem.

napierw sie pojawil 10base T ethernet. Ile ja sie nalazilem na kolana po biurach, zeby znalezsc gdzie ktora pani obcasem rozwalila koncentryka. No i kazdy koniec musial miec terminatora.

No i do tego Novel Netware itp itd.

grywały w cuglach z serwerami firmy Compaq. Każdy, kto miał pojęcie o kompute
                    > rach, wybierał Compaq ProLiant zamiast IBM. Potem do tego dołączył Dell i HP. Z
                    > drugiej strony IBM mainframe w dalszym ciągu są używane w dużych bankach, ubez
                    > pieczalniach czy agencjach rządowych. Głównie dlatego, że ci co pisali programy
                    > biznesowe (najczęściej w Cobolu), są już dawno na emeryturze lub "wąchają kwia
                    > tki od spodu".
                    >
                    Proliantow zainstalowalem dzisiatki, kupilem kilka dziesiat.

Ja sie uczylem programowania na ZX Spectrum (Basic/Assembler) na CDC (Fortran, Cobol), pozniej Turbo Pascal, QBasic, pozniej MS Visual Basic w polaczeniu z MS SQL no i takie dziwne rzeczy.

istnialo jesze cos taki OS, co sie nazywal BeOS, ale zadlugo nie przetrwal. No i za pipip duzo innych rzeczy.

Nawet mialem do czynienia z takzwanymi polskimi Odrami, albo ich klonami. Jeden taki komputer musialem na poczatku lat ;90 rozbierac, lacznie z dyskami, tasmami, procesorami konczac na podlodze i kablach.
    • wislok1 Ciag dalszy czarnej propagandy wrogow UE ... 15.05.26, 21:11

UE wymaga naprawy, ale korzysci dla PL z przynaleznosci do niej WIELOKROTNIE wygrywaja z kosztami...

UE funkcjonuje srednio, ale dziala i jednoczy ludzi, gospodarki, polityke

ALTERNATYWA TO SMIERC

Rozpad UE; podporzadkowanie PL Rosji
      • trypel Re: Ciag dalszy czarnej propagandy wrogow UE ... 15.05.26, 22:59
        wislok1 napisał:

>
        >
        > UE wymaga naprawy, ale korzysci dla PL z przynaleznosci do niej WIELOKROTNIE wy
        > grywaja z kosztami...
        >
        > UE funkcjonuje srednio, ale dziala i jednoczy ludzi, gospodarki, polityke
        >
        > ALTERNATYWA TO SMIERC
        >
        > Rozpad UE; podporzadkowanie PL Rosji

Czyli uważasz ze nie ma żadnej szansy na deregulacje i trzeba brnąć w kierunku jeszcze większej bo alternatywa to śmierć? Czyja śmierć?
        Smutna perspektywa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka