Dodaj do ulubionych

50 euro za wstęp do miasta

07.07.26, 11:55
Temat motoryzacyjny bo tam sie autem jezdzi chyba głównie
Jesteście za czy nawet przeciw?
www.bankier.pl/wiadomosc/Koniec-taniego-zwiedzania-Wenecji-Nowy-burmistrz-zada-nawet-50-euro-za-wstep-9154802.html
Obserwuj wątek
    • engine8t Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 19:40
      No dziwne ze sie dziwosz bo we Wloszech to nawet w restuarcji sie przeciez placi Coperto ?
      A wiec Wenecje tez pobiera swoja wersje za przygotwanie odpwiedniej infrstruktury zwlaszcza jak turysci nie wydaj kasy na miejscu.
      • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 20:11
        Ale gdzie ja sie dziwię? Ja sie pytam o wasza opinie :)
        • wislok1 Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 20:30
          Coperto to jest szczyt chamstwa, tak samo jak dopisane z gory oplaty za obsluge w niektorych knajpach w PL
          • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 20:53
            wislok1 napisał:

> Coperto to jest szczyt chamstwa, tak samo jak dopisane z gory oplaty za obsluge
            > w niektorych knajpach w PL

Dlaczego szczyt chamstwa? To lokalna kultura. Tak jak tania kawa pita przy barze. Mógłbym powiedziec ze cena kawy w niemczech to szczyt chamstwa?
            • qqbek Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 21:00
              W Niemczech?
              Chyba w Polsce 😂
              W Niemczech jest zdzierstwo, ale w Polsce to już czysta goralszczyzna a'la Krupówki.
              • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 21:06
                I w Niemczech i w Polsce i w Austrii i w Czechach nawet cena kawy to szczyt chamstwa. To powinno zostać zabronione:)
                • tbernard Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 08:52
                  trypel napisał:

> I w Niemczech i w Polsce i w Austrii i w Czechach nawet cena kawy to szczyt chamstwa. To powinno zostać zabronione:)

A nie możesz sobie w domu zrobić kawę i przelać do termosu i wypić poza domem?
                  • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 09:01
                    Moge. Tak jak Wislok moze zjesc kanapki zrobione w domu a nie narzekać na coperto we wloszech :)
                    • qqbek Re: 50 euro za wstęp do miasta 11.07.26, 11:32
                      trypel napisał:

> Moge. Tak jak Wislok moze zjesc kanapki zrobione w domu a nie narzekać na coper
                      > to we wloszech :)

Tak z "wyprawy w najniższe góry w Polsce" zauważam, że sporo osób nadal tak spędza wakacje - herbatka i kawa w termosie, kanapki/kabanosy w plecakach i dalej na szlak.
                      Jak ktoś planuje jakieś kosmiczne trasy i nie ma czasu, żeby gdzieś siąść i zjeść jak człowiek, to może i ma to jakieś uzasadnienie, ale męczyć się tak w imię zaoszczędzenia kilku zeta?
                      Zwłaszcza, że gastronomia w Kielcach i okolicach była chyba najtańsza ze wszystkich turystycznych miejsc w Polsce, w których byłem - w Lublinie dwie osoby by miały kłopot najeść się za tyle, za ile w Kielcach udawało nam się nakarmić całą czwórkę (dzisiaj idę na piwo z kolegami do relatywnie taniej knajpy, już poza "głównym ściekiem turystycznym" Lublina i wiem, że za przystawkę zapłacę tam więcej, niż za pełne drugie danie w Kielcach).

Wodę tylko noszę ze sobą, bo to zawsze potrzebne, żarcie kombinuję już "w trasie".
                      Czego mi najbardziej brakuje w Polsce, to lokale czynne od rana (jak te przy piekarniach w Niemczech czy Francji), gdzie można zjeść już rano śniadanie, żeby nie szykować go "na miejscu", albo nie przepłacać mocno za śniadanie w hotelu - bo nie lubię hotelowych śniadań po prostu).
                      • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 11.07.26, 12:21
                        I teraz wyobraz sobie ze twoje miasto jest taka wenecja wschodu do którego garną rocznie miliony takich "turystow" czyli ty masz z tego tłok, tlum i gosci jedzących kanapki na schodach i utrudniających ci przejście gdziekolwiek. Nie chciałbyś zeby miasto wtedy zaczęło sprzedawać bilety? A ty miałbyś szanse na mniejszy tłum? Ja mam takie marzenie ile razy idę w weekend do centrum. Jakby kazdy zapłacił 20 pln za możliwość łażenia po rynku i okolicach to nawet jakby duzo mniej ich nie bylo to przynajmniej miasto (a pośrednio ja) cos z tego by mialo.
                        • qqbek Re: 50 euro za wstęp do miasta 11.07.26, 13:01
                          trypel napisał:

> I teraz wyobraz sobie ze twoje miasto jest taka wenecja wschodu do którego garn
                          > ą rocznie miliony takich "turystow" czyli ty masz z tego tłok, tlum i gosci jed
                          > zących kanapki na schodach i utrudniających ci przejście gdziekolwiek. Nie chci
                          > ałbyś zeby miasto wtedy zaczęło sprzedawać bilety? A ty miałbyś szanse na mnie
                          > jszy tłum? Ja mam takie marzenie ile razy idę w weekend do centrum. Jakby kazdy
                          > zapłacił 20 pln za możliwość łażenia po rynku i okolicach to nawet jakby duzo
                          > mniej ich nie bylo to przynajmniej miasto (a pośrednio ja) cos z tego by mialo.

Ależ ja jestem jak najbardziej za tym, żeby takie ograniczenia wprowadzać tam, gdzie nic innego już nie działa.
                          W Polsce też jest przecież kilka takich miejsc, w których by się to przydało (przykładowo Zakopane, Hel).
                          W Krakowie dzikie tłumy, ale już zwiedzanie Wawelu w godnych, komfortowych warunkach (bo "wszystkomający" bilet kosztuje 200 ziko, a poszczególne wystawy są po 40-50). Wieliczka kosztuje koło 100 od łeba i dzięki temu jest mniej zadeptywana (są ograniczenia liczby wpuszczanych turystów teraz).
                          No to skoro bilety na poszczególne "atrakcje" mogą być relatywnie drogie, to nie widzę żadnych przeszkód, by miejsca które całe są "jedną wielką atrakcją turystyczną" też takie bilety wprowadzały.
                          • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 11.07.26, 13:19
                            Wlasnie. I zgadzam sie ze ma sens zwolnić z opłat turystow noclegowych bo oni zostawiają kasę. Dają prace innym. Ale resztę stonki zmusić do biletów albo niech sobie jadą gdzie indziej
                            • engine8t Re: 50 euro za wstęp do miasta 11.07.26, 22:42
                              trypel napisał:

> Wlasnie. I zgadzam sie ze ma sens zwolnić z opłat turystow noclegowych bo oni z
                              > ostawiają kasę. Dają prace innym. Ale resztę stonki zmusić do biletów albo niec
                              > h sobie jadą gdzie indziej
                              >
                              >

A to przeciez Rzym i Barcelona i inne miasta maja juz podatek turystyczny, A w Rzymie to jeszcze trzeba bilet kupic zeby fontanne Trevi zobaczyc. Zreszta nie tylko w Europie.
                              beyondthejourney.net/european-countries-now-charging-fees-for-tourists/
                • kokosowy15 Re: 50 euro za wstęp do miasta 11.07.26, 11:05
                  Marzysz o cenach regulowanych centralnie? Jest kapitalizm, chcesz,to kupisz, nie stac cie, nie kupisz. Wolna gra rynkowa!
                  • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 11.07.26, 12:23
                    A gdzie tu centralna regulacja? Miasto ma prawo ustalić co mu sie podoba. Jak kogos nie stac to sobie popatrzy na wenecje w internecie.
                    • kokosowy15 Re: 50 euro za wstęp do miasta 11.07.26, 19:37
                      Napisalem o twoim tekscie " to powinno byc zabronione" i tylko tyle.
                      • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 11.07.26, 21:07
                        Jakby ironia podeszła do ciebie i pstryknela w nos to bys ja zauwazyl czy tez nie?
                        • engine8t Re: 50 euro za wstęp do miasta 11.07.26, 22:43
                          trypel napisał:

> Jakby ironia podeszła do ciebie i pstryknela w nos to bys ja zauwazyl czy tez n
                          > ie?
                          >

Zalezy jakie cycki mialaby ta ironia :)
        • engine8t Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 20:43
          trypel napisał:

> Ale gdzie ja sie dziwię? Ja sie pytam o wasza opinie :)
          >

"Nowy burmistrz Wenecji Simone Venturini zaproponował, by opłata za wstęp do miasta na kilkugodzinne zwiedzanie wzrosła w niektóre dni do 30-50 euro od osoby. Obecnie wynosi ona 5 lub 10 euro."

Poniewaz teraz jest to tylko podwyzka juz istniejcych biletow wstepu wiec ja bym podniosl oplate do 150 euro albo wiecej i przerobilbym to miasto na ekskluzywne tzn zamienil ilosc na jakosc odwiedzjacych. Zaloze sie zze Polskie for i instagramy zaroily by sie od fotek z Venecji..
          w koncu bycie tam bylby juz kojarzone z dolaczeniem do elity?
          • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 20:51
            Myślisz ze tam głównie Polacy jezdza?
            • engine8t Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 21:54
              trypel napisał:

> Myślisz ze tam głównie Polacy jezdza?
              >
              >

Nie, ale Nimecy ciagle nie odczuliby tego, podobnie brytyjczycy a Rosjanie i Polacy gdyby mogli pokazac ze sa wsrod elit za jedyne 150 euro to kto wie.
              Polacy wyglada ze powoli zatepuja Rosjaan jako nacja bogacaca sie i pokazujaca to ze "ich juz stac" i chyba doganiajaca czy wrec zastpepuja wiekszsc innych w krajach takich jak Turcja, Egipt czy temu podobne?
              To nie jest zle bo od czegos si emusi to zaaczac

A jakby za te 150 euro dorzucili przy okazzji kupony do restaracji ktore by to spnsorowaly ..
              No i azjaci co to wrecz musz miec fotki z takich miejsc - chinczycy japonczycy
              Okrety wycieczkowe ciagle by odwiedzaly i wyrzucaly na brzeg 5 tys turystow z kasa codziennie?

A nawet jakby zalozyc ze to niewiele zmieni to Wenecja mialaby ogrmny zysk ? :)
              • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 21:57
                Czyli taki byl cel trumpa u was. Zeby sie ludzie mogli na insta pochwalić ze ich stac
                • engine8t Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 22:00
                  trypel napisał:

> Czyli taki byl cel trumpa u was. Zeby sie ludzie mogli na insta pochwalić ze ic
                  > h stac
                  >

Nie, aby zmniejszyc Traffic a to dobre dla wszytkich i zwiekszysc dochody - tez lepsze
                  • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 22:07
                    engine8t napisał:

> trypel napisał:
                    >
                    > > Czyli taki byl cel trumpa u was. Zeby sie ludzie mogli na insta pochwalić
                    > ze ic
                    > > h stac
                    > >
                    >
                    > Nie, aby zmniejszyc Traffic a to dobre dla wszytkich i zwiekszysc dochody - tez
                    > lepsze

Jak będziesz chcial zmniejszyć traffic na swojej ulicy to wywieś znak - Eskimosi placa extra 10 usd za przejazd. Ruch bedzie mniejszy- prawda? I ty zarobisz.
                    Wiesz ze twoje tłumaczenie w sprawie trafficu kompletnie sie nie spina
              • duze_a_male_d_duze_m Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 07:11
                engine8t napisał:

> trypel napisał:
                >
                > > Myślisz ze tam głównie Polacy jezdza?
                > >
                > >
                >
                > Nie, ale Nimecy ciagle nie odczuliby tego, podobnie brytyjczycy a Rosjanie i
                > Polacy gdyby mogli pokazac ze sa wsrod elit za jedyne 150 euro to kto wie.
                > Polacy wyglada ze powoli zatepuja Rosjaan jako nacja bogacaca sie i pokazujaca
                > to ze "ich juz stac" i chyba doganiajaca czy wrec zastpepuja wiekszsc innych
                > w krajach takich jak Turcja, Egipt czy temu podobne?

Daleko nam zasadniczo do mentalności Rosjan czy Ukraińców w tej kwestii, inaczej mają te klocki poukładane w głowach, jak miałeś z nimi jakiś kontakt, to powinieneś o tym wiedzieć.
          • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 21:46
            engine8t napisał:

> Poniewaz teraz jest to tylko podwyzka juz istniejcych biletow wstepu wiec ja by
            > m podniosl oplate do 150 euro albo wiecej i przerobilbym to miasto na ekskluzyw
            > ne tzn zamienil ilosc na jakosc odwiedzjacych. Zaloze sie zze Polskie for i in
            > stagramy zaroily by sie od fotek z Venecji..
            > w koncu bycie tam bylby juz kojarzone z dolaczeniem do elity?

Tak mi sie skojarzylo- czyli taki byl cel trumpa w podniesieniu cen wstępów do parkow narodowych dla turystów? Zeby na insta ludzie sie mieli czym chwalić ze sa elita? :)
            • engine8t Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 21:59
              trypel napisał:

> Tak mi sie skojarzylo- czyli taki byl cel trumpa w podniesieniu cen wstępów do
              > parkow narodowych dla turystów? Zeby na insta ludzie sie mieli czym chwalić ze
              > sa elita? :)
              >
              >

Cel byl taki aby zmniejszyc odwiedziny poniwaz wiekszsc parkow musiaal juz miec rezerwaacje na zapas.
              I jak sie okaazuje to pomimo ze ilosc odwiedzjacych sladla ale dochody z biltow wzrosly a wiuec wszytko poszlo w dobra strone?
              • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 22:00
                Czyli większość odwiedzających stanowili turyści z zagranicy? Jestes tego pewien?
                • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 22:05
                  AI mowi ze zagraniczni turyści to 4-5% odwiedzających. I podwyżka cen miala spowodować ze generalnie ludzi w parkach będzie mniej? W jaki sposób?
                  Zgadzam sie ze miala przynieść wiecej kasy. Ale juz bardziej uwierzę w cel instagramowy niz w redukcje ilości odwiedzających
                • engine8t Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 22:12
                  trypel napisał:

> Czyli większość odwiedzających stanowili turyści z zagranicy? Jestes tego pewie
                  > n?
                  >

To sie nie klei poniewaz przed podwyzka ja przestlaem odwiedzac parki - zwlaszcze te duze i znane bo wszedzie bylo pelno ludzi i wymagane rezerwcje a to upierdliwosc a teraz przestali robic rezerwacje i powoli mozna spokojnie jechac kiedy sie chce do Yosemitte, Yellowstone czy Gacier
                  • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 22:16
                    Jeszcze raz. Jesli zagranicznych jest 5% i ograniczymy ich ilosci nawet o połowę to w jakim stopniu spadnie ilość odwiedzających ogółem? To nie jest trudne obliczenie.
                    • engine8t Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 22:24
                      Czat GTP

About one-third of all visitors to U.S. national parks are from abroad, with approximately 14 million international visitors each year. Specific parks like the Grand Canyon see around 30 to 40 percent of their visitors coming from outside the United States.
                      • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 22:29
                        Ten sam chat gpt

Oficjalne liczniki NPS pokazują głównie liczbę wizyt, miesiące, lata i konkretne parki — bez standardowego podziału „USA vs obcokrajowcy”. NPS sam zaznacza, że jego wejściowe liczniki obejmują też wielu turystów zagranicznych, ale ich osobno nie identyfikują. �
                        National Park Service + 1
                        Są natomiast badania i szacunki:
                        dla całego systemu NPS mówi się o ok. 14 mln wizyt zagranicznych rocznie,
                        przy 323–332 mln wizyt ogółem daje to mniej więcej 4–5% wszystkich wizyt,
                        • engine8t Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 23:56
                          trypel napisał:

> Ten sam chat gpt
                          >
                          > Oficjalne liczniki NPS pokazują głównie liczbę wizyt, miesiące, lata i konkretn
                          > e parki — bez standardowego podziału „USA vs obcokrajowcy”. NPS sam zaznacza, ż
                          > e jego wejściowe liczniki obejmują też wielu turystów zagranicznych, ale ich os
                          > obno nie identyfikują. �
                          > National Park Service + 1
                          > Są natomiast badania i szacunki:
                          > dla całego systemu NPS mówi się o ok. 14 mln wizyt zagranicznych rocznie,
                          > przy 323–332 mln wizyt ogółem daje to mniej więcej 4–5% wszystkich wizyt,
                          >

A ja 3x razy dziennie klne i pomstuje na tego chata bo pie... ostatnio jak potluczony.
                          Jak go pytam dzis jakie stany mahj najwieksza populacje ludzi po studiach to mi podaje 3 i to no ete z nawiejksza ale od razu dodaje 5 z najnizsza. Mowie K pytale o najwyzsza wiec po co mi dahej najnizsze? A on jak nie ma takich danyc jak chcesz to sobi eposzukaj....No wiec mu naklalem ze trenowany przez lewakow i zboczencow i niech przwde pisze nie wywia sie jak progrsywny waz
                          • marekggg tylko idiota pyta chatGPT 08.07.26, 02:21
                            engine8t napisał:

> A ja 3x razy dziennie klne i pomstuje na tego chata bo pie... ostatnio jak potl
                            > uczony.
                            > Jak go pytam dzis jakie stany mahj najwieksza populacje ludzi po studiach to mi
                            > podaje 3 i to no ete z nawiejksza ale od razu dodaje 5 z najnizsza. Mowie K py
                            > tale o najwyzsza wiec po co mi dahej najnizsze? A on jak nie ma takich danyc j
                            > ak chcesz to sobi eposzukaj....No wiec mu naklalem ze trenowany przez lewakow i
                            > zboczencow i niech przwde pisze nie wywia sie jak progrsywny waz

wiec tyle do powiedzenia, to dla engina bylo
                        • engine8t Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 23:59
                          O tu masz screen shot
                          • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 07:08
                            Widzisz i tobie i mi podaje 14 mln turystów zagranicznych. Tylko ze mi dodatkowo podaje ze wszystkich gosci rocznie jest ponad 300 mln. Stąd rozbieżność
                            • engine8t Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 18:56
                              trypel napisał:

> Widzisz i tobie i mi podaje 14 mln turystów zagranicznych. Tylko ze mi dodatkow
                              > o podaje ze wszystkich gosci rocznie jest ponad 300 mln. Stąd rozbieżność
                              >

300 mln to by znaczylo ze prawie wszyscy amerykanie ktorzy moga, odwiedzja te parki co rok?
                              • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 19:10
                                A jak wychodzę z psem na spacer to mamy po 4 nogi? Statystyka to bitch.
                                Macie ponad 60 parkow. I chyba 400 terenów do odwiedzenia w ramach annual pass. Nawet jak 80% obywateli nie ruszy dupy i nie odwiedzi żadnego to wystarczy zeby pozostali odwiedzili po 5 z nich i masz 300 mln wizyt.
                                Spotkalismy i kelnerkę 50plus w Boise ktora nam zazdrościła ze jedziemy do yellowstone bo ona nigdy tam nie byla a to chyba bylo tylko 300 mil. Ale tez spotkalismy emerytów w camperze dla których zycie to podróżowanie od Parku do parku.
                                • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 19:10
                                  Po 3 :)
                                • engine8t Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 19:30
                                  trypel napisał:

> A jak wychodzę z psem na spacer to mamy po 4 nogi? Statystyka to bitch.
                                  > Macie ponad 60 parkow. I chyba 400 terenów do odwiedzenia w ramach annual pass.
                                  > Nawet jak 80% obywateli nie ruszy dupy i nie odwiedzi żadnego to wystarczy zeb
                                  > y pozostali odwiedzili po 5 z nich i masz 300 mln wizyt.
                                  > Spotkalismy i kelnerkę 50plus w Boise ktora nam zazdrościła ze jedziemy do yell
                                  > owstone bo ona nigdy tam nie byla a to chyba bylo tylko 300 mil. Ale tez spotka
                                  > lismy emerytów w camperze dla których zycie to podróżowanie od Parku do parku.
                                  >

Kazdy wierzy w to co chce..... Ja wiem ze na pewno moj chat jest blizej prawdy i jasno mowi ze tu chodzi o najbardzije znzne parki bo jezdzilismy po parkach mase razy i moze wy nie ale my rozmawiamay z ludzmi i wiemy ze na pozor to co drugi to obcy..
                                  I masz racje ze podrozuje 1/3 amerykanow bo reszcie sie nie chce dupy ruszac..
                                  A ty myslsz ze jak ja mam darmowy annual pass i parki dookola to co rok odwiedzam kazdy 5 razy?

Ale nie ma powodu sie z Toba sprzeczac :)
                                  • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 19:46
                                    Dlatego ja sie nie sprzeczam i podaje oficjalne dane. 280-300 mln odwiedzin rocznie. Z tego 14-15 milionow to obcokrajowcy :)
    • dodekanezowiec Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 20:03
      A po co do nieegzotycznej srodkowoeuropejskiej Wenecji ze srodkowoeuropekskim klimatem? Lepiej do Cefalu, Tropei czy Alghero.
      • engine8t Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 20:08
        dodekanezowiec napisał:

> A po co do nieegzotycznej srodkowoeuropejskiej Wenecji ze srodkowoeuropekskim k
        > limatem? Lepiej do Cefalu, Tropei czy Alghero.

Tylko patrzec jak EU wprowadzi podobne oplaty za wjazd i zwiedzanie :)
        • wislok1 Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 20:33
          Wenecja to jest wyjatek, Bogu Dzieki

Skutek takiej polityki wladz miasta jest taki, ze ostatni normalno mieszkancy Wenecji uciekaja ze starego miasta, czynsze sa KOSMICZNE, cale stare miasto sie staje ekskluzywna strefa wynajmowania apartamentow i sa tam tez bardzo liczna hotele, EKSTREMALNIE drogie...

Ci bardzo bogaci zaplacy kazda cene za parking
          • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 20:50
            Mieszkańcy uciekają wlasnie z uwagi na ilosc turystów i wladze staraja sie ograniczyć ich liczbę albo rozłożyć inaczej w czasie. Czyli drozsze weekendy i tansze inne dni.
            Ja wciąż lubie wpasc do wenecji ale w listopadzie albo tuż po świętach w styczniu. Wtedy jest spokój (jak na wenecje) człowiek nie przedziera sie przez tłum ludzi cały czas. Mozna sobie spacerować i byc nawet nieraz samemu na ulicy.
            Na miejscu mieszkańców w obecnej sytuacji tez bym uciekł. Tam w sezonie nie da rady funkcjonować
            • engine8t Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 22:06
              trypel napisał:

> Mieszkańcy uciekają wlasnie z uwagi na ilosc turystów i wladze staraja sie ogra
              > niczyć ich liczbę albo rozłożyć inaczej w czasie. Czyli drozsze weekendy i tans
              > ze inne dni.
              > Ja wciąż lubie wpasc do wenecji ale w listopadzie albo tuż po świętach w styczn
              > iu. Wtedy jest spokój (jak na wenecje) człowiek nie przedziera sie przez tłum l
              > udzi cały czas. Mozna sobie spacerować i byc nawet nieraz samemu na ulicy.
              > Na miejscu mieszkańców w obecnej sytuacji tez bym uciekł. Tam w sezonie nie da
              > rady funkcjonować
              >

Tylko ze mala roznica cenie wejsciow ki niewile zmieni..

U nas za Pass miejscowi placa $80 a turysci $250. I turysci bez rocznego pass placa $100 za osobe.. a wiec ogrmny wzrost.

Low Price Elasticity:
              Economic studies on parks like Yellowstone suggest that for solo long-haul travelers, a $100 fee is a relatively small fraction of a $4,500 total trip budget. Consequently, independent travelers are less deterred than large group tours, which face compounding per-person surcharges.

Increased Revenue: Despite fewer international individuals visiting, the Department of the Interior reported that park pass sales hit $16.7 million in the first three months of 2026 (up from $14.3 million in 2025), with over $2 million directly generated by the new foreign visitor fees.

Shift to Domestic Interest: While international attendance is down, a surge in domestic interest from U.S. residents has helped offset the empty spots, keeping overall park crowds relatively steady.

Because the fee hikes were quite large, the extra money collected from each remaining international traveler more than made up for the losses from those who canceled their trips
              • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 22:14
                Ale wiesz ze to bulshit na poziomie radzieckiej prasy. Jasnym jest ze to czy zapłacę 250 czy 80 czy nawet 500 usd za annual pass nie zniechęci mnie do wycieczki. Bo spadek ilosci turystów to nie wynik wyższej ceny biletu tylko efekt wujowego PR jaki w tej chwili macie.
                Wiec cel ograniczenia ilości turystów jest wymyślony z dupy. Więcej kasy to jedyny cel a ze przy okazji okazało sie ze mimo ze przyjechało mniej to kasy jest wiecej to dorobił jakis aparatczyk teorie
                • qqbek Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 22:25
                  Tylko mu nie mów, że to całe Yellowstone to w rzeczywistości kaldera superwulkanu, który wcześniej czy później pier_lnie, zabierając ze sobą 1/4 nadającej się do życia powierzchni USA, bo się chłopak dodatkowo załamie ;)

A satysfakcję z łojenia zagranicznych turystów można porównać jedynie do podniesienia przez Rosję cen biletów na kolejkę linową na Elbrus.
                  • engine8t Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 22:27
                    qqbek napisał:

> Tylko mu nie mów, że to całe Yellowstone to w rzeczywistości kaldera superwulka
                    > nu, który wcześniej czy później pier_lnie, zabierając ze sobą 1/4 nadającej się
                    > do życia powierzchni USA, bo się chłopak dodatkowo załamie ;)
                    >
                    > A satysfakcję z łojenia zagranicznych turystów można porównać jedynie do podnie
                    > sienia przez Rosję cen biletów na kolejkę linową na Elbrus.
                    >

Dobrze ze ty znow wiesz najlepeij bo sie naczytales.. LOL
                    • qqbek Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 22:44
                      engine8t napisał:

> Dobrze ze ty znow wiesz najlepeij bo sie naczytales.. LOL

Taka prawda Engine.
                      Macie tam największy superwulkan na planecie.
                      Jak walnie, to 1/4 do 3/4 USA będzie niezamieszkiwalne przez wiele dekad... a cały świat czeka atomowa zima przez kilka lat.
                      Ten wulkan walnął 2 miliony lat temu, 1,4 miliona lat temu, 650 tysięcy lat temu, a teraz wykazuje wzmożoną aktywność... resztę sobie dopisz :)

A to, że Old Faithful ma erekcje mierzone zegarkiem nadal mnie nie przekonuje do wizyty. Byłem dziś w malutkim muzeum geologicznym w Kielcach i zakładam, że wyniosłem stamtąd więcej, niż bym wyniósł z Yellowstone (a zjazd ponad 300-metrową tyrolką - tak ze 40m nad ziemią w Rezerwacie Kadzielnia był bardziej emocjonujący, niż jakakolwiek pogadanka strażnika z Yellowstone - jak ktoś nie próbował, to polecam - 120 ziko za całą trasę (łącznie 3 tyrolki ponad 600 metrów), ale przecież młodej bym sam nie puścił, musiałem się sam pobawić też trochę).
                      • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 22:47
                        Teraz ty pierdzielisz.
                        Byłem tam 3 dni i pewnie kolejne 3 mialbym co oglądać z wypiekami na twarzy. Akurat old faithful to najmniejsza atrakcja. Raz ze sie spóźnił 10 minut. Dwa ze otoczony przez ławki z 1000 osob, trzy ze połowa z tego tysiąca zachowuje sie jak przeciętny burak w dzisiejszych czasach czyli głośnik w komórce na full i muzyka albo filmy.
                        Ale poza tym jest tam 1000 innych rzeczy do zobaczenia ze o zwierzętach nie wspomne
                        • qqbek Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 22:56
                          trypel napisał:

> Teraz ty pierdzielisz.

Może i tak.
                          Wolę na_alać przepłaconą mocno tyrolką po skałkach w Polsce (tym bardziej, że jak pisałem, to spontan absolutny wyszedł), niż finansować mokre sny obecnej ADM USA.
                          W czwartek albo piątek znów na tę tyrolkę idziemy. Frajda jak cholera i wuj tam z pieniędzmi.

Jutro uhistorycznianie młodych, a więc ruiny zamku w Chęcinach, jaskinie, jakieś tam centrum nauki... nudy na pudy... w czwartek albo górki, albo znów Rezerwat Kadzielnia...
                          • dodekanezowiec Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 23:10
                            Kolega qqbek w czasie meczu Anglia - Norwegia bedzie mial rozdarte serce niczym ja w meczach Hiszpania - Portugalia bądź Argentyna - Egipt. U mnie grali południowcy, u niego będą ukochani polnocniacy.
                            A poważniej- znam takich co - zawislokuję - MUSZĄ dokads tam Rajanerem bo tanie bilety.
                            Ja juz byl w tym roku ze 3 razy na wyjazdach po 3 dni tak o do Polski autem bo mi sie tak podobało. Jeden zresztą zahaczył o Słowację, drugi o Niemce.
                            • dodekanezowiec Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 23:14
                              A tak mundialowo tez trochę. Kibicowałem/.kibicuje m.in. Maroku czy Egiptowi miedzy innymi dlatego że tam 3-osobowa rodzina moze pojechac za tyle z Polski co nie wiem czy by na Fhansję na 1 starczyło.
                              Wiec dhoga Fhansjo, spieh-kuhwa-dalaj.
                          • engine8t Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 23:53
                            qqbek napisał:

> trypel napisał:
                            >
                            > > Teraz ty pierdzielisz.
                            >
                            > Może i tak.
                            > Wolę na_alać przepłaconą mocno tyrolką po skałkach w Polsce (tym bardziej, że j
                            > ak pisałem, to spontan absolutny wyszedł), niż finansować mokre sny obecnej ADM
                            > USA.
                            > W czwartek albo piątek znów na tę tyrolkę idziemy. Frajda jak cholera i wuj tam
                            > z pieniędzmi.
                            >
                            > Jutro uhistorycznianie młodych, a więc ruiny zamku w Chęcinach, jaskinie, jakie
                            > ś tam centrum nauki... nudy na pudy... w czwartek albo górki, albo znów Rezerwa
                            > t Kadzielnia...

Ja tez wole tu sie nudzic na tej Ziemi niz na Ksiezyc czy nawet na Stacje kosmiczna leciec
                        • engine8t Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 23:52
                          trypel napisał:

> Teraz ty pierdzielisz.
                          > Byłem tam 3 dni i pewnie kolejne 3 mialbym co oglądać z wypiekami na twarzy. Ak
                          > urat old faithful to najmniejsza atrakcja. Raz ze sie spóźnił 10 minut. Dwa ze
                          > otoczony przez ławki z 1000 osob, trzy ze połowa z tego tysiąca zachowuje sie
                          > jak przeciętny burak w dzisiejszych czasach czyli głośnik w komórce na full i m
                          > uzyka albo filmy.
                          > Ale poza tym jest tam 1000 innych rzeczy do zobaczenia ze o zwierzętach nie wsp
                          > omne
                          >

No to sa twoje obserwacje (i nie tylko Twoje)
                          Ale Kubek ma przeciez racje. LOL Ni ebyl a wie lepiej bo ma kuzyna ciotki w ameryce.
                      • engine8t Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 23:50
                        qqbek napisał:

> Taka prawda Engine.
                        > Macie tam największy superwulkan na planecie.
                        > Jak walnie, to 1/4 do 3/4 USA będzie niezamieszkiwalne przez wiele dekad... a c
                        > ały świat czeka atomowa zima przez kilka lat.
                        > Ten wulkan walnął 2 miliony lat temu, 1,4 miliona lat temu, 650 tysięcy lat tem
                        > u, a teraz wykazuje wzmożoną aktywność... resztę sobie dopisz :)
                        >
                        > A to, że Old Faithful ma erekcje mierzone zegarkiem nadal mnie nie przekonuje d
                        > o wizyty. Byłem dziś w malutkim muzeum geologicznym w Kielcach i zakładam, że w
                        > yniosłem stamtąd więcej, niż bym wyniósł z Yellowstone (a zjazd ponad 300-metro
                        > wą tyrolką - tak ze 40m nad ziemią w Rezerwacie Kadzielnia był bardziej emocjon
                        > ujący, niż jakakolwiek pogadanka strażnika z Yellowstone - jak ktoś nie próbowa
                        > ł, to polecam - 120 ziko za całą trasę (łącznie 3 tyrolki ponad 600 metrów), al
                        > e przecież młodej bym sam nie puścił, musiałem się sam pobawić też trochę).
                        >
                        >

I ty przekonany ze nie wiem poczules potrzebe aby mnie o ty pouczac? LOL
                      • tbernard Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 09:20
                        qqbek napisał:

> Macie tam największy superwulkan na planecie.

Z czystej ciekawości pozwoliłem sobie sprawdzić w wyszukiwarce frazę "największy superwulkan na planecie". Wynik z "Przegląd od AI" powiada:
                  • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 22:32
                    qqbek napisał:

> Tylko mu nie mów, że to całe Yellowstone to w rzeczywistości kaldera superwulka
                    > nu, który wcześniej czy później pier_lnie, zabierając ze sobą 1/4 nadającej się
                    > do życia powierzchni USA, bo się chłopak dodatkowo załamie ;)
                    >
                    > A satysfakcję z łojenia zagranicznych turystów można porównać jedynie do podnie
                    >

Ale ja wcale nie mam pretensji o podwyżkę. Jak lecę i wydaje pare tys to rezygnowanie z najważniejszych atrakcji bo cena wzrosła z 80 na 250 byłoby idiotyczne. Chodzi mi tylko o idiotyzm tłumaczenia ze to po to zeby ludzi bylo mniej. Ludzi jest mniej bo nie chca przyjezdzac. A nie ze bilety sa droższe.
                    • qqbek Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 23:07
                      trypel napisał:

> Ale ja wcale nie mam pretensji o podwyżkę. Jak lecę i wydaje pare tys to rezygn
                      > owanie z najważniejszych atrakcji bo cena wzrosła z 80 na 250 byłoby idiotyczn
                      > e. Chodzi mi tylko o idiotyzm tłumaczenia ze to po to zeby ludzi bylo mniej. Lu
                      > dzi jest mniej bo nie chca przyjezdzac. A nie ze bilety sa droższe.

Też racja.
                      Ja sobie jeżdżę/latam często w miejsca "nieoczywiste" i zawsze się miło w nich zaskakuje (no bo kto zdrowy na umyśle jechałby na 5 dni do Kielc [teraz] czy na 4 do Łodzi [ubiegły rok]?)
                      Te największe atrakcje turystyczne często zostawiają niesmak, czy to z powodu cen (ale tutaj jestem najczęściej przygotowany na "premię za turystykę"), czy nieznośności innych zwiedzających (a tutaj zawsze coś potrafi zaskoczyć nieprzyjemnie).
                      Te "nieoczywiste", w stylu "dziura bez perspektyw" zawsze są miłymi odkryciami.
                      Może dlatego, że tam najczęściej populacja "Hilfigerów" jak ich nazywasz jest zdecydowanie mniej liczebna, niż w tych bardziej "oczywistych"?
                  • marekggg Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 21:22
                    qqbek napisał:

>
                    to jest ta z dziura w srodku kabiny? bo tak bylo chyba ze 30 lat.
                    • engine8t Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 22:27
                      marekggg napisał:

> qqbek napisał:
                      >
                      > > A satysfakcję z łojenia zagranicznych turystów można porównać jedynie do
                      > podnie
                      > > sienia przez Rosję cen biletów na kolejkę linową na Elbrus.
                      > >
                      > to jest ta z dziura w srodku kabiny? bo tak bylo chyba ze 30 lat.

Kazdy moze sobie kojarzyc cokolwiek chce z czymkolwiek chce.
                      Turysci to serwisy a to przeciez impreza dochodowa a nie charytatywna i ceny sie utala tak bay sie to jak najbardzije oplacalo..
                      A to dopiero poczatek bo firmy i serwisy zaczynaj zatrudniac AI do ustalania oplacalnosci i cen. Checie kapitalizmu ? to macie
                      Rynek bedzie pracowaal na pelnych obrotach
                      • marekggg Re: 50 euro za wstęp do miasta 09.07.26, 06:57
                        ta kabina ma tyle wspolnego z kapitalizmem co Lenin. to byla stara, okolo 60-letnia kabina na dzisiejszy Elbrus i pozniej na pik Lenina na piechote. i nikto o nia nie dbal az rzdza zrobila dziurre w srodku kabiny.

ale to sa tylko mity radia erewan.
                • engine8t Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 22:26
                  Wyglada ze Twoje zalozenie ze tylko 5% odwiedzajacych to turysci zagraniczni bo Chat GTP
                  mowi ze to 30-40%
                  • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 22:30
                    Mi mowi ze 4-5% wizyt.
                    • engine8t Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 23:48
                      trypel napisał:

> Mi mowi ze 4-5% wizyt.
                      >

Zalezy jak i o co pytasz

ja zaytalem : "what percentage of national park visitors are foreign tourists?"
                      • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 07:14
                        A ja zadałem 2 pytania
                        Czy sa jakies statystyki odwiedzin w national parks w usa?

Oraz
                        Czy jest podział na turystów z usa i obcokrajowców?

I tez masz printsxreena
                        • engine8t Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 18:58
                          trypel napisał:

> A ja zadałem 2 pytania
                          > Czy sa jakies statystyki odwiedzin w national parks w usa?
                          >
                          > Oraz
                          > Czy jest podział na turystów z usa i obcokrajowców?
                          >
                          > I tez masz printsxreena
                          >
                          >
                          >

Jak byles w parkach to wiesz ze tam jest wiecej niz kilka % (3 na 100?) bo to widac golym okiem ?
                          • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 19:05
                            W Grand Canyon tak. Pewnie bym ocenił na 20-30% zagraniczniaków. W yellowstone juz mniej. Pewnie 10-15%. W pozostałych w jakich bylem zwykle byliśmy jedynymi spoza usa bo jak nas zaczepiali to to bylo widac.
                            Zreszta rozdziel to na 2 pytania. Ile odwiedzin rocznie w parkach i ile odwiedzin turystów z zagranicy. I wtedy porównaj obie odpowiedzi
                            • engine8t Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 19:35
                              trypel napisał:

> Zreszta rozdziel to na 2 pytania. Ile odwiedzin rocznie w parkach i ile odwiedz
                              > in turystów z zagranicy. I wtedy porównaj obie odpowiedzi
                              >

Po jaki ch?
                              Jak chcesz znalezc przeciwwko to ci podaam ze sa tacy co narzekaja ze teraz kolejki przed wjazdem sie wydluzyly bo Rangery musz sprawdzacc kto obywatel a kto nie... a wiec przed wjazdem wyglada ze sie pogorszylo w srodku ze luznej... A ze luzniej to mnie nie musisz przekonywaac ze tak nie jest bo widzialem i czulem ma wlasnej D.
                              Ale ja tu mieszkam wiec nie wiem jak to jest z punktu widzenia turysty.
              • marekggg Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 18:14
                a czy tam juz zamiast burgerow podaja miske ryzu?
      • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 10.07.26, 15:12
        dodekanezowiec napisał:

> A po co do nieegzotycznej srodkowoeuropejskiej Wenecji ze srodkowoeuropekskim k
        > limatem? Lepiej do Cefalu, Tropei czy Alghero.

I taki Dodek napisze lataj samolotem.. lataj na poludnie bo tam cieplej.
        A widac go jeszcze nie wyssało nigdy:)

www.onet.pl/turystyka/onetpodroze/w-samolocie-ryanaira-pekla-szyba-pasazer-trafil-do-szpitala/58e5yck,07640b54
    • boggi_dan Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 20:15
      To są tylko propozycje. Zatrzymanie się w Mestre pozwala zaoszczędzić i ułatwia szybki dojazd do historycznego centrum Wenecji Mostem Wolności. Z dworca Venezia Mestre pociągi na stację Santa Lucia jadą zaledwie 10–12 minut, a bilety kosztują około €1,50. Alternatywnie, autobusy i tramwaje firmy ACTV dowiozą Cię na Piazzale Roma w około 15 minut za tę samą cenę. jezdzezglowa.pl/mestre/
    • wislok1 Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 20:28
      Mam to w d..., nigdy tam w tej sytuacji nie pojadem nigdy w zyciu

Rza tym bylismy z rodzina i to miasto to jest KOSZMAR, architektura cudowna, ale dzikie tlumy ludzi i Italiano na kazdym kroku cha cie oskubac na maksa, na chama, na bezczelnego...
      • qqbek Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 21:04
        Lokalny koloryt, jak u nas Zakopane 😀
        Jak nie chcesz brać siana od Bociana (a potem spłacać u Kruka), żeby się gondolą kajtnąć, to zawsze masz tramwaj wodny.

Inna sprawa, że chyba w sierpniu znów się przelecę do Budapesztu. Spodobało mi się.
        • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 21:08
          W przeciwieństwie do zakopanego nawet w centrum wenecji znajdziesz w zaułkach lokalne bacari oferujące za parę euro pyszne rzeczy do jedzenia i do picia. Zakopianskosc ulokowała sie nad głównymi kanałami:)
          • qqbek Re: 50 euro za wstęp do miasta 07.07.26, 22:16
            trypel napisał:

> W przeciwieństwie do zakopanego nawet w centrum wenecji znajdziesz w zaułkach l
            > okalne bacari oferujące za parę euro pyszne rzeczy do jedzenia i do picia. Zako
            > pianskosc ulokowała sie nad głównymi kanałami:)
            >

Też racja.
            A opłata w Wenecji IMHO zniechęci "stonkę", czyniąc Wenecję atrakcyjniejszą turystycznie.
            Ale najgorsze są wycieczkowce - zabronili wpływania tym największym, to teraz cumują te "tylko trochę mniejsze".
            I jeeb, 2 tysiące turystów schodzących na raz na brzeg, porobić fotki, podeptać wszystko, nic nie kupić, bo przecież "kupiom na statku, zaraz po wyjściu z kasyna". A obok cumują 3 podobne statki.
            A do tego Wenecja latem śmierdzi... dosłownie.
            • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 07:16
              Dlateho od maja do września nie da rady tam wytrzymać. Smród. Tłok. Hałas.

Najlepiej jest w zimie i to pod koniec dnia jak sie jednodniowi wynoszą i miasto robi sie puste. I zycie zaczyna toczyć sie leniwie
              • wislok1 Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 19:39
                Z tym smrodem to przesada, nic tam nie smierdzi..

Moze sa jakies dnio w roku, kiedy smierdzi, ale jak ja bylem, to nic nie smierdzialo..

Nie bylo tez smakolykow za kilka euro
                • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 19:48
                  A trafiłeś do jakiejs bacary (zawsze bez coperto)?
                  Np do tej maps.app.goo.gl/3fxeq6S7DYDUwLgo8?g_st=ac
                • qqbek Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 22:30
                  wislok1 napisał:

> Z tym smrodem to przesada, nic tam nie smierdzi..
                  > Moze sa jakies dnio w roku, kiedy smierdzi, ale jak ja bylem, to nic nie smierd
                  > zialo..

No ja zawsze w upały trafiałem do Wenecji.
                  Waliło.
                  Albo ja jestem bardziej wyczulony niż reszta populacji (co też niewykluczone).

> Nie bylo tez smakolykow za kilka euro

W to nie uwierzę... na głównych "deptakach" na pewno, ale gdzieś obok?
                  Wenecja jest spora, są też knajpy dla "tambylców", trzeba tylko zejść z utartego szlaku.
                  Włoch bez lokalnej restauracji jest jak Anglik bez lokalnego pubu - po prostu nie istnieje.
                  • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 22:39
                    Jak ktos lubi przysmaki sycylisjkie to nawet mniej niz 5 euro za arancini
                    maps.app.goo.gl/u3hQgkkK5HXU87QNA
                    Jak sie człowiek chce poszwedac po wenecji poza sezonem, zostać na noc. Załapać sie na kolacje i sniadanie to cenowo nie odbiega to od innych miejsc (jesli nie chce sie zjesc koniecznie nad wielkim kanałem z widokiem na most rialto. Bo wtedy to cena x 5 a jakosc podzielić na 10.
                    • qqbek Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 22:51
                      trypel napisał:

> Jak ktos lubi przysmaki sycylisjkie to nawet mniej niz 5 euro za arancini
                      > maps.app.goo.gl/u3hQgkkK5HXU87QNA
                      > Jak sie człowiek chce poszwedac po wenecji poza sezonem, zostać na noc. Załapać
                      > sie na kolacje i sniadanie to cenowo nie odbiega to od innych miejsc (jesli ni
                      > e chce sie zjesc koniecznie nad wielkim kanałem z widokiem na most rialto. Bo w
                      > tedy to cena x 5 a jakosc podzielić na 10.
                      >

Dlatego ja uprawiam ostatnio głównie "leniwą turystykę", nie odhaczanie atrakcji po drodze, a "zanurzanie się" w miejscu, w którym przebywam.
                      Czepiłem się tego Budapesztu, bo mi się serio podoba (znów w sierpniu lecę) - przy "głównych ściekach turystycznych" ceny warszawskie, a do tego jakość średnia, ale wystarczyło w durnych Google Maps chwilę posiedzieć, poszukać restauracji z opiniami pisanymi głównie po węgiersku i moja żarłoczność została ukojona "lokalnie", ku mojej bezmiernej satysfakcji.
                      To też, IMHO, "efekt stonki"... przy głównych arteriach, którymi się ona porusza nie znajdziesz nic godnego uwagi. Nawet jak żarcie będzie dobre (w co wątpię), to będzie przepłacone... trzeba się nie bać zaułków, podejrzanie wyglądających lokali, czy rdzewiejącego 126p stojącego zaraz obok restauracji, której dwie gwiazdki wystawił jakiś Jankes, co się w lokalu dogadać nie potrafił.
                      Trzeba też wziąć pod uwagę to, że w cywilizowanych częściach Europy je się poza domem zdecydowanie częściej niż w przedmurzu chrześcijaństwa i tropić lokalesów. Bo tam gdzie oni jedzą żarcie będzie dobre i nie będzie trzeba za nie przepłacać.
                      • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 09.07.26, 07:15
                        Ale w tym celu potrzebujesz jeszcze jednego. Zrozumienia odmienności lokalnej kultury.
                        Tego ze jak knajpa podaje w wenecji żarcie o 16.00 to znaczy ze jest to knajpa dla turystów sam sie prosisz o problemy :)
                        Ze coperto to lokalny zwyczaj. Ze wino w Budapeszcie moga ci podać w szklance i nie ma sie co obrażać itd
                        • marekggg Re: 50 euro za wstęp do miasta 09.07.26, 07:44
                          no wlasnie, czasami duzo ludzi (nie mowie o qbku) nie rozumie ze w hiszpanii, czy portugalii knajpa moze i jest otwarta (a moze nawet nie) w ciagu dnia, ale kuchnia dziala dopiero o 19, albo nawet o 21 godzinie.

to samo we francji i czesto w belgii. moja "domowa" knajpa pod domem otwiera kuchnie od 12 do 14:30, pozniej dopiero o 18 do 22:00. w miedzyczasie mozna zjesc cos na szybko, nawet mozna wpasc z sendwiczem z carrefoura (szczegolnie jak sie zna rodzine wlasciciela, wypic kawe, piwo wino, zjesc jakies tiramisu) i wszystko dziala.

oczywiscie jak chce to mam rozne restaracje w prominiu 1 km, gdzie tez znam ludzi, ale to juz nie sa takie rodzinne, ale bardziej dla turystow.
                          • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 09.07.26, 07:52
                            I to jest zrozumienie dla lokalnych zwyczajów a nie oczekiwanie ze wszędzie bedzie tak jak u mnie.
                        • qqbek Re: 50 euro za wstęp do miasta 12.07.26, 21:32
                          trypel napisał:

> Ale w tym celu potrzebujesz jeszcze jednego. Zrozumienia odmienności lokalnej k
                          > ultury.
                          > Tego ze jak knajpa podaje w wenecji żarcie o 16.00 to znaczy ze jest to knajpa
                          > dla turystów sam sie prosisz o problemy :)
                          > Ze coperto to lokalny zwyczaj. Ze wino w Budapeszcie moga ci podać w szklance i
                          > nie ma sie co obrażać itd
                          >

W Hiszpanii przecież normą jest, że można wpaść coś zjeść o 13-14, bo wtedy na chwilę otwierają na późne śniadanie/obiad, ale potem będzie zamknięte i przed 21 o żarcie będzie trudno, bo tam na obiadokolację się idzie bardzo późno.

A wino w Budapeszcie jest tańsze niż Cola i smaczne - co z tego, że w szklance?
                          Noclegi mam teraz bliżej wysokości parlamentu, w Budzie a nie w Peszcie, ale tę knajpę nieopodal Bulwaru św. Stefana (po stronie Wyspy św. Małgorzaty), którą rok temu "wynalazłem", a w której rzeczywiście wino podają w szklankach, na pewno odwiedzę. Mam nadzieję, że przez moją (bardzo pozytywną) opinię w Google Maps się jeszcze nie "umiędzynarodowiła".
                          • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 12.07.26, 22:49
                            Mi to stamtąd tylko dobrej halaszle brakuje. Za reszta nie tęsknię.
                            Chociaz z tamtych rejonów, Marek się bedzie smial- bratyslawa nam sie coraz bardziej podoba. Niby stolica ale mala, kompaktowa, spokojna. Byliśmy w zeszly czwartek jadac na urlop , ja poszedłem służbowo a Zofia w długa po mieście i wróciła z pytaniem kiedy znow :)
                            Tylko trzeba sie trzymać z dala od knajp nad Dunajem na wysokości Eurovei, jak w Wenecji nad wielkim kanałem czyli im drożej tym gorsza jakosc i serwis
                          • dodekanezowiec Re: 50 euro za wstęp do miasta 12.07.26, 23:51
                            @qqbek
                            Przecież Ty nie lubisz Hiszpanii. I byłeś moze raz czy 2 i moze lata temu.
                            • qqbek Re: 50 euro za wstęp do miasta 13.07.26, 00:16
                              dodekanezowiec napisał:

> @qqbek
                              > Przecież Ty nie lubisz Hiszpanii. I byłeś moze raz czy 2 i moze lata temu.

Nie lubię, przez to ich powszechne "mañana", a rzeczywiście ostatnio byłem 7 czy 8 lat temu.
                              Ale "nie lubię" nie oznacza jeszcze "nie rozumiem" :-)

Aaa - na piździernik Grecję, ale Ateny i okolice (a nie Dodekanez) właśnie planuję.
                              Tak, żebyś "się zdziwił co do qqbka" 😁
                              • dodekanezowiec Re: 50 euro za wstęp do miasta 13.07.26, 08:26
                                @qqbek
                                Piździernik :)
                                W Grecji większa mańana
                                Hiszpany spośród tych różnych południowcow to w wielu miejscach maja rowniućko czyściutko i potrafią byc zwawi w robocie.
                                Kraj chyba najbardziej frontem do klienta ale tez te kombinaty turystyczne blokowiska masówka, jest to minus. Co nie oznacza ze mozna znalezc spokojniejsze miejsca.
                  • wislok1 W Wenecji NIE MA knajp dla tubylcow ( stare miast 09.07.26, 21:27
                    NIE MA

Sa tylko knajpy, gdzie zdzieraja na maxa
                    • trypel Re: W Wenecji NIE MA knajp dla tubylcow ( stare m 09.07.26, 21:30
                      Nie krzycz bo sie zaczne jąkac.
                      Sa. Tylko trzeba zejsc znad głównego kanału. Podałem przykład.
                      • wislok1 Re: W Wenecji NIE MA knajp dla tubylcow ( stare m 10.07.26, 20:45
                        G.. prawda
                        • trypel Re: W Wenecji NIE MA knajp dla tubylcow ( stare m 10.07.26, 21:06
                          No tak, z takim argumentem nie ma co dyskutować.
                          W sumie szczęście ze takich "turystow" jak ty tam sie mniej wybierze.
                          • wislok1 Re: W Wenecji NIE MA knajp dla tubylcow ( stare m 12.07.26, 15:57
                            Stwierdzilem fakty, neiprzyjemne dla ciebie
                            • trypel Re: W Wenecji NIE MA knajp dla tubylcow ( stare m 12.07.26, 16:51
                              Nie, fakty to ja podałem w postaci linka do jednej z bacar (nie wiem jak to sie odmienia) a jest ich kilkadziesiąt. Gdzie nie placi sie coperto i ceny sa takie jak widac na linku. To byl fakt. To co ty prezentujesz to mądrości z dudy leżące lata świetlne od faktów
                              • dodekanezowiec Re: W Wenecji NIE MA knajp dla tubylcow ( stare m 12.07.26, 20:51
                                @trypel
                                Wislok jak sie czegoś uczepi..
                                • trypel Re: W Wenecji NIE MA knajp dla tubylcow ( stare m 12.07.26, 22:45
                                  Niestety. Tak jak z noclegami. Czekam na jakis nocleg w Mestre za 12 euro żeby zalinkowal bo ja w Wenecji nigdy nie zaplacilem więcej jak 120 za dwójkę.
                                  A niech bedzie i 150 to gdzie te 10x tansze w mestre?
                                  To miliony stonki sa największym problemem w Wenecji - rok temu wpadliśmy miedzy swietami a sylwestrem na obiad. Bo spokój wtedy. Znaleźliśmy knajpe. Nieco ukryta, dobre żarcie ale rozwaliło mnie ogłoszenie- Sylwester w tek knajpie, muzyka na żywo, 3 dania i butelka wina na pare. Chyba 150 euro za parę. We wroclawiu bez szans.
                                  Tam poza wielkim kanałem i placem sw marka i paroma hitami, sa normalne ceny i normalne zycie. Tylko te tłumy.. a tu znow wystarczy ruszyc dude i popłynąć tramwajem na inne wysepki. I tam tez duzo sppkojniej.
        • wislok1 Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 19:38
          Tramwaje wodne sa totalnie zatloczone, na ulicach dzikie tlumy, po prostu lekki horror...
          Najfajniejsze, ze Wenecja zyje dzieki turystom,a traktuje ich jako WROGA
          • qqbek Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 21:49
            wislok1 napisał:

> Tramwaje wodne sa totalnie zatloczone, na ulicach dzikie tlumy, po prostu lekki
            > horror...
            > Najfajniejsze, ze Wenecja zyje dzieki turystom,a traktuje ich jako WROGA

Żyje dzięki turystom zostawiającym tam pieniądze.
            A nie dzięki "stonce" zwożonej autokarami i wycieczkowcami na pół dnia.
            Stonka sprawia, że to miasto już od dekad wymiera.
            • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 22:13
              Wlasnie. Bo wystarczy zostać na noc i juz mozna bez opłaty. Ale wtedy wiadomo ze sie wydaje kase a nie polazi pół dnia. Porobi tłok ale z wlasnymi kanapkami i woda w bidonie.
              • wislok1 Re: 50 euro za wstęp do miasta 09.07.26, 21:25
                DLaczego mialbym tam zostac na 1 noc i zaplacic 10 razy wiecej niz w Mestre ?

Jescze jestem poczytalny
                • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 09.07.26, 21:31
                  W mestre śpisz za 15 euro?
            • wislok1 G.....prawda 09.07.26, 21:23
              To nieprawda

Wladze miasta sa zainteresowane inwazja stonki i ONE TO POWODUJA,,

Inwazja stonki daje im kase

Wiec wymyslaja dodatkowe oplaty, zeby jescze wiecej zarobic

Üzry okazji niszcza stare miasto w Wenecji, ale maja to w d...
              Kasa sie zgadza
              • trypel Re: G.....prawda 09.07.26, 21:32
                W jaki sposob stonka daje kase?
                Jakis przykład?
                • wislok1 Re: G.....prawda 10.07.26, 20:49
                  Gigantyczne wplywy z podatkow , na przyklad...

Stare miasto w Wencji jest turystyczna enklawa sluzaca do przerabiania kasy z turystow.....
                  Cale zycie Wenecji sie koncentruje w Mestre....

Dzieki turystom Mestre ma mnostwo kasy....

Najbardziej na tym cierpia mieszkancy sterego miasta, bo hotele i apartamenty tak wywindowaly ceny, ze czynsze sa nie do zaplacenia..
                  A wladze Wenecji to popieraja, stad np, oplaty za wstep do Wenecji nie dotycza nocujacych na starowce
                  • trypel Re: G.....prawda 10.07.26, 21:09
                    Opłaty nie dotyczą nocujących w wenecji bo nikomu nie zależy na goowno-turystach przyjeżdżających z kanapkami i własną woda tylko na takich co zostawia tam choć troche kasy. I oby dzięki temu mniej takich tam było
                    • wislok1 Re: G.....prawda 12.07.26, 15:55
                      NIkomu nie zalezy na dziennych turystach ???
                      Zabiles mnie smiechem kolejny raz

Ci turysci i tak nocuja w okolicy starego miasta, bardzo czesto w Mestr, czy w Lido di Jesolo, wydaja kosmiczne sumy na jedzenie i picie w knajpach , kupuja masowo pamiatki i sa traktowani najwyzsza POGARDA; NIENAWISCIA przez wladze miasta, ktore ich oskarzaja o wszystko, co jest zle..

Totalna paranoja...
    • marekggg Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 02:30
      Ja jestem za. szkoda tego miasta, bo za piekne dla tych hord turystow. bylem kilka razy za ostatnie 20-pare lat z wlochami, raz z zona, to samochod zostawilismy przed miastem w duzym garazu samochodowym, potem busem wodnym do 15-wiecznego klastoru wyremontowanego w centrum, no super. ale te tlumy ludzi, to troche za duzo jak dla nas.
      • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 07:18
        Wlasnie. Tez jestem mocno za
      • boggi_dan Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 09:52
        marekggg napisał:

> Ja jestem za. szkoda tego miasta, bo za piekne dla tych hord turystow. bylem ki
        > lka razy za ostatnie 20-pare lat z wlochami, raz z zona, to samochod zostawilis
        > my przed miastem w duzym garazu samochodowym, potem busem wodnym do 15-wieczneg
        > o klastoru wyremontowanego w centrum, no super. ale te tlumy ludzi, to troche z
        > a duzo jak dla nas.
        Przecież napisałem skąd można startować do Wenecji. Żeby ludzie mieli zawsze takie problemy. Są w Polsce kameralne miejscowości jak koło mnie Żarki Letnisko. Gdzie są baseny, lasy, czyste jezioro, można wypożyczyć rowery , zjeść niedrogo rybę , bo stawy hodowlane. I zaszyć się w głuszy z ukochaną osobą i dziećmi. Zwiedziłem poł Europy, a Polski wcale.
        • marekggg Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 13:08
          czlowieku, pisz wiecej, napisze kumplom i sam sie moze przejade. widzis jakie to proste sie dogadac?
      • engine8t Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 19:38
        marekggg napisał:

> Ja jestem za. szkoda tego miasta, bo za piekne dla tych hord turystow. bylem ki
        > lka razy za ostatnie 20-pare lat z wlochami, raz z zona, to samochod zostawilis
        > my przed miastem w duzym garazu samochodowym, potem busem wodnym do 15-wieczneg
        > o klastoru wyremontowanego w centrum, no super. ale te tlumy ludzi, to troche z
        > a duzo jak dla nas.

Ale chyba o to Wenicjanom chodzilo ze masa ludzi przyjezdza pociagiem, wydeptuja chodniki, puszczaja baki, moze kawe wypija i jedyne co robia to tlok wszedzie a kasy nie zostawia.
        • marekggg Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 21:38
          mysle ze sporo kasy zostawiaja, glownie sie daja oszukiwac chinole i roznej masci amerykanie, bo nie maja pojecia co i jak. ja wiem dokad pojsc jakby co - w mala brudna uliczke z wejsciem bez napisu specjalnego, albo zapytac jakiegos "lokalsa", najlepiej murzyna, bo wlochow tam jak na lekarstwo.
    • bolo2002 Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 08:27
      Wenecja jest totalnie przereklamowana-nie warta tych pieniedzy , których sie zada od turystów. A 50 euro za wstep-dla pana burmistrza to juz przegiecie na maxa. Zwiedzałem Wenecje w 2003 r.- wtedy za lampkę wina w kawiarni zapłaciłem 7 Euro-23 lata temu. Dziekuję i nie skorzystam. 3 Euro płaciłem za butelke bardzo dobrego wina z RPA w Niemczech. Ale jedzcie na Ibizę- butelka 0,5 l wody kosztuje tam 16 Euro!
      • qqbek Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 21:54
        Właśnie udowodniłeś tezę trypla.
        Dla mnie Wenecja to unikalne założenie urbanistyczne, miejsce w którym warto zwiedzić wiele zabytków, a na Placu św. Marka wypić choć kawę (obowiązkowo z coperto, przy stoliku, powoli - a nie na szybko, przy barze), żeby choć trochę się zatrzymać i odpocząć.
        Może wszystko to je_nie niedługo, dzięki acqua alta i wszyscy w Wenecji zdają się mieć tego świadomość - ten findesieclowy klimat, to też coś, co jest nieodłączne tam.
    • galtomone Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 10:00
      Miasto jest dość specyficzne i spoko. Wole to (to nie jest duzo kasy) niż 5 mln samochodów w Wenecji.

Zakladam, ze to tylko oplata dla upartych obcych?

Pamietam, ze zostawialem auto na duzym parkingu przed a do samego miasta "z bucika" i nie bylo problemu, ale nie nocowalem w Wencji....

Inna sprawa, ze smrod byl taki (i chu...owa pizza), ze jakos nie tesknie za powrotem.
      • galtomone Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 10:03
        Aaaa nie autem tylko za wstep. To tez nie mam z tym problemu.

Czasy sie zmienily w turystyce dramatycznie a zasady nie.

Popatrzcie na taki everest dzis i 50 lat temu... Ja jednak wole zeby bylo jak bylo... taki konserwatywny jestem.
        • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 08.07.26, 10:22
          Turystyka sie mocno zdemokratyzowala i niestety niektóre miejscówki muszą sie bronic przed stonka.
          Pamiętam ze chyba w 96 roku byliśmy ostatnim rocznikiem turystów co mógł sie bez ograniczeń kapac w Pamukkale i chyba ostatnim co do Derinkuyu po prostu wlazł bez przewodnika i lazil przez parę godzin bez nadzoru.. teraz bez szans bo by sie tłum zadusił
    • marekggg Maska karnawalowa 09.07.26, 07:28
      trypel napisał:

> Temat motoryzacyjny bo tam sie autem jezdzi chyba głównie
      > Jesteście za czy nawet przeciw?

Ja naprzyklad kupilem do tego calkiem niezla maske dla Zofii w specjalistycznym sklepie w Wenecji. Nawet nie byla super droga, moge sprawdzic czy nie z chin :-)

co do zakwaterowania - nie wiem jak sie nam to udalo odnalezsc, ale normalnie to jest czesc uniwerku w wenecji, no ale latem sa wakacje i nie ma studentow w akademiku i pokoje sa wynajmowane dla turystow, za calkiem przyzwoite ceny. poszukam adresu.

no znalazlem - Residenza Universitaria Gesuiti, Cannaregio 4885 Campo dei Gesuiti, Fondamente Nove, 30121 Venezia VE, Italy. od 80 euro za noc to jest taniocha.

Jestes w samym centru, w czystej i wygodnej reziydencji. po prostu zajebiscie. do samochodu na parkingu to jakies 15-20 minut busem wodnym.

Nie ma co oczekiwac jakiegos zajebistego sniadania, od tego sa knajpy w poblizu. ale croissanta czy jajecznice mozna bylo kupic za pare jurkow.

Polecam.
      • trypel Re: Maska karnawalowa 09.07.26, 07:50
        Nie masz co oczekiwać śniadania bo oni ich nie jedzą. I wlasnie idziesz sobie do jakiejś piekarni czy baru obok.
        Czyli w sumie wenecja dobrze robi - chca wiecej turystów na dluzej a nie stonki z kanapkami i bidonami na pół dnia
        • marekggg Re: Maska karnawalowa 09.07.26, 09:11
          a ja znow oczekuje normalnych restauracji a nie jakichs tam nie wiadomo czego.

dla mnie lokalna kuchnia w kazdym kraju to jest to.

btw. - co to sa te stonki?
          • trypel Re: Maska karnawalowa 09.07.26, 09:14
            Stonka ziemniaczana ktora zrzucili na biedna Polskę amerykanie:)
            • engine8t Re: Maska karnawalowa 10.07.26, 00:10
              trypel napisał:

> Stonka ziemniaczana ktora zrzucili na biedna Polskę amerykanie:)
              >
              >

Nie zartuj sobie bo ja ze szkoly chodzilem na czyn spoleczny zbierac ta stonke z kartofli PGR-owskich.
              Zbieralismy do butelki litowej po wodce i przwiazywalismy do nie sznurek (taki od snopowiazalki jak ktos wie jak to wyglad ) i wiedzileismy ze to zrzucili na nas najwieksi imperialisci.. A potem w dordze portonej odbieralismy Oliwe z Oliwek z UNRWy z flaga amerykanska na niej :)
            • marekggg Re: Maska karnawalowa 10.07.26, 08:29
              aaaa OK, na czechoslowacjet tez jakos w latach '60tych
              • trypel Re: Maska karnawalowa 10.07.26, 09:08
                To sobie potrafisz wyobrazić- kupa ich, włażą wszędzie, żadnego z nich pożytku
          • trypel Re: Maska karnawalowa 09.07.26, 10:43
            marekggg napisał:

> a ja znow oczekuje normalnych restauracji a nie jakichs tam nie wiadomo czego.
            >
            > dla mnie lokalna kuchnia w kazdym kraju to jest to.
            >
            > btw. - co to sa te stonki?

A tak w kwestii normalnych restauracji - na październikowy wyjazd dołączyli do nas przyjaciele - super ludzie ale znamy ich podejście, ma byc urokliwie i instagramowo. Mamy traumę z wyjazdów sprzed lat kiedy główna czesc wieczoru to bylo chodzenie i sprawdzanie w jakiej knajpie jes t najładniej i najromantyczniej.
            Wlasnie z Zofia przegadaliśmy temat ze musze na tydzien rozpisać knajpy i po prostu je narzucić. Trzymając sie 2 parametrow- dobre opinie tubylców i zle opinie turystów.
    • tbernard Re: 50 euro za wstęp do miasta 09.07.26, 11:00
      A co myślicie aby wprowadzić opłaty za wstęp do galerii handlowych? Bilet mógłby kosztować 10 zł za osobę dorosłą i ulgowy 5 zł.
      • trypel Re: 50 euro za wstęp do miasta 09.07.26, 11:07
        Masz mój głos!!! :)
        A tak poważnie- jakies 100 lat temu jak w polsce pojawił sie pierwszy sklep z akcesoriami motocyklowymi (larsson) to zaczęli wydawać katalog. Za katalog sie płaciło. Niemało. Ale odliczali kwotę z pierwszego zakupu. Sprytne i automatycznie pozbywali sie stonki co chciała sobie tylko katalog wziac
      • engine8t Re: 50 euro za wstęp do miasta 10.07.26, 00:11
        tbernard napisał:

> A co myślicie aby wprowadzić opłaty za wstęp do galerii handlowych? Bilet mógłb
        > y kosztować 10 zł za osobę dorosłą i ulgowy 5 zł.

No przeciez podobnie pracuje wasze Makro i nasze Costco?
        • marekggg Re: 50 euro za wstęp do miasta 10.07.26, 09:04
          Costo istnieje glownie w UK, pare sklepow poza UK. Nie ma sie czym podniecac.
          Makro istnieje w paru krajach, ale tez sie nie ma za bardzo czym podniecac.
          Metro jest w niemieckojezycznych krajach, potem w Hiszpanii, Portugalii, i czasami na wschodzie europy.

Ale jezeli ktos prowadzi porzadna restauracje, to moze oprocz jakichs tam napojow nic tam nie zamawia, bo niczego ciekawego tam nie ma. I niszowe produkty to sie kupuje gdzie indziej.
    • hukers Re: 50 euro za wstęp do miasta 10.07.26, 10:26
      Że niby jakbym chciał pozwiedzać Wenecję z dzieciorami i Zofią to 200 jurków musiałbym wyrzucić?
      Non posumus!
      Ostatnio płaciłem dychę za łba, bo oczywiście w ostatniej chwili zakup, ale te ichniejsze kontrole, to takie mało szczegółowe, przynajmniej w okolicach dworca, a potem to już nikt nas nie zaczepiał.
      (Info dla fanów gondoli, cena wywoławcza niby stówka, ale można zjechać do 70 euro).
      • bywalec.hoteli Re: 50 euro za wstęp do miasta 10.07.26, 17:07
        a może byś w tym czasie, hukerski, zrobił coś pożytecznego zamiast od rana do nocy przesiadywac na forach i meczach przed telewizorem?
        • engine8t Re: 50 euro za wstęp do miasta 10.07.26, 20:52
          bywalec.hoteli napisał:

> a może byś w tym czasie, hukerski, zrobił coś pożytecznego zamiast od rana do n
          > ocy przesiadywac na forach i meczach przed telewizorem?

Np dzieci?
          • bywalec.hoteli Re: 50 euro za wstęp do miasta 10.07.26, 21:24
            Na przykład
            • qqbek Re: 50 euro za wstęp do miasta 10.07.26, 23:13
              bywalec.hoteli napisał:

> Na przykład

Przecież on ma dwójkę, czyli 100% normy bywalcze... nie każdy jest stachanowcem, jak ty, dążącym do benefitów związanych z KDR ;)
              • bywalec.hoteli Re: 50 euro za wstęp do miasta 11.07.26, 00:26
                XD
                • qqbek Re: 50 euro za wstęp do miasta 11.07.26, 00:38
                  bywalec.hoteli napisał:

> XD

W końcu!
                  Bywalec na luzie, doceniający ironię i nie wkurzający się na komentarz "pod włos", bo wie, że to wszystko z sympatii wynikało, a nie ze złośliwości.
                  Trzeba się na następne piwo umówić!
                  • tbernard Re: 50 euro za wstęp do miasta 13.07.26, 10:11
                    Engine sugerował, że ironia może mieć cycki.
                  • bywalec.hoteli Re: 50 euro za wstęp do miasta 13.07.26, 10:25
                    qqbek napisał:

> Trzeba się na następne piwo umówić!

I to jest jeden z najważniejszych i najmądrzejszych wniosków w tym wątku :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka