dodekanezowiec 13.08.26, 16:59 Na oparach w weekend, pod korek w poniedziałek :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nousecomplaining Re: Od 17ego ma wrócić CPN 13.08.26, 17:15 Ale nie wiadomo, w jakiej formie. Donaldinio coś mówił o obniżeniu vatu, ale jakoś nie usłyszałem nic o odgórnym narzuceniu cen. Może nie dosłyszałem (mam nadzieję)... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Od 17ego ma wrócić CPN 13.08.26, 19:05 nousecomplaining napisał: > Ale nie wiadomo, w jakiej formie. Donaldinio coś mówił o obniżeniu vatu, ale ja > koś nie usłyszałem nic o odgórnym narzuceniu cen. Może nie dosłyszałem (mam nad > zieję)... Dosłyszałeś. Wlasnie czytam ze z 23 na 8% VAT. Budżet wytrzyma wszystko - zeby tylko słupki poparcia rosły.. Odpowiedz Link Zgłoś
sclass Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 11:42 trypel napisał: > Budżet wytrzyma wszystko - zeby tylko słupki poparcia rosły.. Jak długo? 5 lat? 10? To jest wszystko na kredyt, byle wygrać wybory. Co dalej? "Bez ograniczania wydatków Polskę czeka zderzenie się ze ścianą. A to oznaczałoby ogłoszenie niewypłacalności." www.rp.pl/polityka/art43653871-prof-leszek-balcerowicz-zamiast-happy-endu-bedzie-zderzenie-ze-sciana?utm_source=salesmanago&utm_medium=email&utm_campaign=redakcja&utm_content=hity-art43653871-prof-leszek-balcerowicz-zamiast-happy-endu-bedzie-zderzenie-ze-sciana&smclient=acd86630-6799-437c-a831-946828f96bfb Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 13:54 sclass napisał(a): > trypel napisał: > > > Budżet wytrzyma wszystko - zeby tylko słupki poparcia rosły.. > > Jak długo? 5 lat? 10? To jest wszystko na kredyt, byle wygrać wybory. > Co dalej? > "Bez ograniczania wydatków Polskę czeka zderzenie się ze ścianą. A to oznacz > ałoby ogłoszenie niewypłacalności." > > www.rp.pl/polityka/art43653871-prof-leszek-balcerowicz-zamiast-happy-endu-bedzie-zderzenie-ze-sciana?utm_source=salesmanago&utm_medium=email&utm_campaign=redakcja&utm_content=hity-art43653871-prof-leszek-balcerowicz-zamiast-happy-endu-bedzie-zderzenie-ze-sciana&smclient=acd86630-6799-437c-a831-946828f96bfb Budżet jest napięty jak baranie jaja. Litr tańszy o złotówkę. Do 31 sierpnia. Potem znowu będzie jak było. Idealny prezent na powroty z wakacji, a potem możecie znowu płacić pełną stawkę. Tusk dał wolne rządowi i bryknął do Gdańska. Jutro go na świecie Wojska Polskiego nie zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 13:34 > Wlasnie czytam ze z 23 na 8% VAT. Ale chodzi mi bardziej o to, że Tusk powiedział mniej więcej tak: "Obniżymy vat, co powinno spowodować obniżenie cen na stacjach o 1 zł, zasada ta będzie obowiązywać do końca sierpnia". Nie powiedział nic o tym, że będą kontrolować stacje i karać za niewprowadzenie obniżek, tak jak to było poprzednio. "powinno spowodować"... BTW, dzisiaj zatankowałem na BP w mojej okolicy za 6,96 zeta, więc i tak znacznie taniej niż np. w Austrii czy we Włoszech (dopiero co stamtąd wróciłem). Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 13:40 Ale chyba nie wątpisz po co to jest. :) Na pewno nie po to zeby bylo tobie lepiej. A potem jeszcze bedzie swietna wymówka ze w budzecie brak na cos bo tyle wam daliśmy :) Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 13:52 > Ale chyba nie wątpisz po co to jest No to jest oczywista oczywistość : ) Wszystkich polityków tego uczą na pierwszej lekcji z socjotechniki. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 14:55 trypel napisał: > Ale chyba nie wątpisz po co to jest. :) > Na pewno nie po to zeby bylo tobie lepiej. > A potem jeszcze bedzie swietna wymówka ze w budzecie brak na cos bo tyle wam da > liśmy :) > Szkoda jednak ze nikt nie powie - Skoro ropa 7 netto (8,61 brutto) a nie 5 netto (6,15 brutto) to z litra 1,61 VAT ma ten budżet a nie 1,15. Wiec ten budżet im tak bardzo nie ucierpi skoro będą mieli przez 2 tyg. 8% z 7 zl (56 gr) a nie 23% z 5 zl. Zmierzam do tego ze na drożyznie na co dzień państwo tez zarabia. Koncerny tez bo przeca cena za ryzyko, cena za ryzyko! Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 16:57 dodekanezowiec napisał: > trypel napisał: > > > Ale chyba nie wątpisz po co to jest. :) > > Na pewno nie po to zeby bylo tobie lepiej. > > A potem jeszcze bedzie swietna wymówka ze w budzecie brak na cos bo tyle > wam da > > liśmy :) > > > Szkoda jednak ze nikt nie powie - > Skoro ropa 7 netto (8,61 brutto) a nie 5 netto (6,15 brutto) to z litra 1,61 VA > T ma ten budżet a nie 1,15. > Wiec ten budżet im tak bardzo nie ucierpi skoro będą mieli przez 2 tyg. 8% z 7 > zl (56 gr) a nie 23% z 5 zl. > Zmierzam do tego ze na drożyznie na co dzień państwo tez zarabia. > Koncerny tez bo przeca cena za ryzyko, cena za ryzyko! Państwo to zarabia na wielu rzeczach. Np jest chyba największym beneficjantem inflacji. Odpowiedz Link Zgłoś
sclass Re: Od 17ego ma wrócić CPN 15.08.26, 12:23 Na gazie LPG nie zarabia. Z 2,99zł za litr podatku jest 60 groszy a z litra ON podatków jest 60 procent czyli w sumie 5zł. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 14:51 @nouse... 6,96 czyli zapewne 7,31 minus 35 gr W poniedzialek 6,41 minus 35 gr możliwe Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 15:38 > 6,96 czyli zapewne 7,31 minus 35 gr Dokładnie. > W poniedzialek 6,41 minus 35 gr możliwe No to będę lał bez opamiętania : ) Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 16:46 Benzynę? Sam produkujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 16:46 nousecomplaining napisał: > Benzynę? Sam produkujesz? Ale kto i co? Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 16:54 misiowaty sclass napisał, cytuję "Drogo. Ja mam za 2,99 zł" Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 16:59 Sprawdziłem incognito wchodząc. Miś napisal (któren sie byl uspokoił i mniej prowokuje). Jednakowoz chyba niedawno właściciele aut na gaz narzekali ze obniżka vat ich nie dotknęła stąd gaz prawie 4 a benzyna czy ropa 6. Takie zycie. Raz na wozie raz pod wozem. W ZSRR z kolei mówili na przyklad - nieważne ile zarabiasz w pracy, wazne ile nakradniesz. Żarówki w pracy tak nagminnie kradziono (zamieniano na niedzialajace) ze nawet jakichś parę kopiejek w obrocie- jako bardzo przydatny towar - kosztowała zużyta żarówka. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 17:06 > Żarówki w pracy tak nagminnie kradziono... Pracowałem kiedyś dawno temu przez chwilę w POLAMie w Katowicach. Nagminne było samodzielne odbieranie deputatu w żarówkach : ))) BTW, pierdzielę auta, którymi nie mogę wjechać na parking podziemny. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 10:08 Masz nadzieje na powrot cen regulowanych, zniesienie gospodarki rynkowej, oczekujesz, ze reszta spoleczenstwa sfinansuje ci jezdzenie samochodem w prywatnych sprawach? A mowili, ze kapitalizm jest najlepszy! Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 10:28 Ja? A gdzie to wyczytałeś szerloku? Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Od 17ego ma wrócić CPN 15.08.26, 10:51 kokosowy15 napisał(a): > Masz nadzieje na powrot cen regulowanych, zniesienie gospodarki rynkowej, oczek > ujesz, ze reszta spoleczenstwa sfinansuje ci jezdzenie samochodem w prywatnych > sprawach? A mowili, ze kapitalizm jest najlepszy! Lepsza anarchia niż ten rząd. W Warszawie PIS powinien zamontować licznik z zadłużeniem kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Lepsza anarchia ? 15.08.26, 14:01 Wiesz, co piszesz ? Calkiem ci nienawisc mozg uszkodzila Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Od 17ego ma wrócić CPN 13.08.26, 18:58 Nie da rady w moim przypadku Musze jechac w niedziele do Bawarii ALe ceny w PL nie sa straszne Kolo Cieszyna na jeden stacji 6,99, czyli 1,63 euro Jesczze wczoraj bylo na jednej stacji 7,42, czyli 1,73 euro, teraz jest tam 7,19 W Czechach zwykle 43 korony, najnizej 40 koron za litr, czyli od 1,76 euro do 1,64 euro CZyli w sumie na razie prawie tyle samo w PL i w Czechach, roznice sa minimalne... ALe juz w DE trudno zatankowac ponizej 2,05 za litr, przewaznie jest 2,15 W Austrii da sie zatankowac od 1,73, troche drozje niz w PL i Czechach Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 09:07 wislok1 napisał: > Musze jechac w niedziele do Bawarii To tak przy okazji, bo w niedzielę też w tym kierunku, to zapytam Monachium jadąc od północy to lepiej objechać z prawej czy z lewej strony kierując się dalej do Ga-Pa. Będę konkretnie ruszał rano ze Zgorzelca. Czy nie kombinować bo w niedzielę można spokojnie przez miasto przelecieć? Tylko rozumiem, że wtedy naklejkę musowo trzeba mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 12:59 W centrum bez plakietki nie da sie legalnie jechac Ale tam prawie zawsze sa teraz korki Jadac A9,skrecic na A92,potem A99,potem A96, Potem z A96 skrecic kolo Gilching na Starnberg. Przed Starnbergiem kierowc sie na Weilheim,potem na Murnau i potem na GaPa Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 17:11 W niedziele to mozna pojechac przez Starnberg, przez miasto i potem 952, po kilku kilometrach skrecic na 95 i jechac na GaPa W Starnbergu sa koszmarne korki w dni robocze, ale w niedziele powinno byc OK W Monachium granica strefy, gdzie trzeba miec zielona plakietke ekologiczna jest obwodnica srodmiejsca Mittlerer Ring pl.wikipedia.org/wiki/Droga_krajowa_B2R_(Niemcy) Odpowiedz Link Zgłoś
humorysta Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 07:49 2 tygodnie o ca 1 zeta/litr taniej. To żadne rewolucyjne obniżki, bo od 1 wrzesnia powrót do rzeczywistosci i znów drożyzna i to na dłużej. A sprawca tej drożyzny zajada sie stekami na Florydzie - . Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 09:19 A gdzie wyjechał ten CPN i skąd wraca? Dwa tygodnie dobroci dla strzyżonych owieczek i baranów. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 12:51 Na Mińskiej są ciągle 2 CPN-y. Jeden to Shell a drugi przy Carrefourze. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 13:11 A moj ulubiony CPN to ten maly na Lotniczej. Nigdy nie ma kolejek. Zawsze szybko i sprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 14:50 trypel napisał: > A moj ulubiony CPN to ten maly na Lotniczej. Nigdy nie ma kolejek. Zawsze szybk > o i sprawnie. > Kojarzę :) Ten blisko Astry i parku? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 15:21 Ten maly przy parku po drugiej stronie od astry. Ten drugi po drugiej stronie (duzy) jest znow najgorszym cpnem jakie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 15:34 trypel napisał: > Ten maly przy parku po drugiej stronie od astry. Ten drugi po drugiej stronie ( > duzy) jest znow najgorszym cpnem jakie znam. > Duży koło Tęczy? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Od 17ego ma wrócić CPN 15.08.26, 09:55 Przy okazji ostrzegam przed moimi okolicami dzisiaj bo od 15.00 mozna sie spodziewać 3.14ierdolnika wokol stadionu. Podobno jakis ważny mecz wiec zjedzie sie znow szemrane towarzystwo do tego policja i mamy przepis na blokadę tej części miasta do wieczora Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Od 17ego ma wrócić CPN 15.08.26, 10:49 trypel napisał: > Przy okazji ostrzegam przed moimi okolicami dzisiaj bo od 15.00 mozna sie spodz > iewać 3.14ierdolnika wokol stadionu. Podobno jakis ważny mecz wiec zjedzie sie > znow szemrane towarzystwo do tego policja i mamy przepis na blokadę tej części > miasta do wieczora > Ty facet jesteś czy baba? Manchesterem United a AC Milan dzisiaj we Wrocławiu. Nie zawsze masz okazję zobaczyć topowe drużyny. Trypel człowieku..... Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Od 17ego ma wrócić CPN 17.08.26, 22:26 boggi_dan napisał: > Ty facet jesteś czy baba? ... Trypla pytasz? Ty? Tak serio? 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 23:26 tbernard napisał: > Na Mińskiej są ciągle 2 CPN-y. Jeden to Shell a drugi przy Carrefourze. Carrefour to, rowniez stacja, przy Granicznej :) Choć Mc Donald przy Mińskiej. Kiedys nasz Shell koło Jaremki (Hyundaia nie będą sprzedawać, Chińczyki jakies, Mazda zostaje) byl drogi, teraz polubiłem bo ma nawet dobre ceny. I kiedyś Carrefotur byl tani, teraz rzadziej. Dzis wprawdzie 6,99 a Shell 7,34 jakos ale z aplikacja da rade rabat na Shell 20 a nawet 35 groszy mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Od 17ego ma wrócić CPN 15.08.26, 14:08 Nie wszystkie silniki tolerują paliwo z dodatkiem rabatu. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Od 17ego ma wrócić CPN 15.08.26, 14:10 Marokanskie auta bez problemu. Dodatek Rabatu nawet poprawia osiagi Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Od 17ego ma wrócić CPN 15.08.26, 15:08 trypel napisał: > Marokanskie auta bez problemu. Dodatek Rabatu nawet poprawia osiagi > W Maroku chyba Dacie robią Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Od 17ego ma wrócić CPN 15.08.26, 16:51 I stara fabryka nawet blisko Rabatu w Casablance jest. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Od 17ego ma wrócić CPN 14.08.26, 17:06 Karolek znowu pewnie niezadowolony... Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Od 17ego ma wrócić CPN 15.08.26, 10:44 agios_pneumatos napisał: > Karolek znowu pewnie niezadowolony... Karol dumnie reprezentuje Polskę dzisiaj w porównaniu do Tuska. Odpowiedz Link Zgłoś
sclass Re: Od 17ego ma wrócić CPN 15.08.26, 16:13 Oglądając paradę sprzętu który kupiliśmy w USA i Korei czuje się bezpieczniej w tym pięknym kraju nad Wisłą. Trochę dronów nam brakuje , ale samoloty są, czołgi i artyleria jest. Odpowiedz Link Zgłoś