Dodaj do ulubionych

OT - a tymczasem we Francji

11.09.26, 12:41
"Francja wycofuje się z planu obowiązkowej kaucji na plastikowe butelki; decydować o jej wprowadzeniu będą same samorządy.
To wyłamanie się z polityki narzucanej przez UE. Samorządy podniosły, że system kaucyjny zakłóci istniejący odbiór i recykling odpadów oraz podniesie koszty mieszkańcom, którzy już i tak płacą za śmieci." - Infopiguła

Można? Można!
Obserwuj wątek
    • marekggg Re: OT - a tymczasem we Francji 11.09.26, 13:39
      Recycling:
      1. jest drogi (drozszy niz produkcja)
      2. jest drogi, bo plastik plastikowy nie rowny
      3. segregacja plastikow - jest droga
      4. w roznych krajach, ludzie po prostu rzucaja butelki gdzie popadnie, potem przychodzi burza/tajfun i wszystko splokuje do morza. dla nich win-win. burdelu nie widac, i tak nie maja kasy zeby pojsc nad morze do hotelu.
      a ty sie turysto bogaty martw jak ci sie plywa z dzciakami w plastikowym gownie.
      • bywalec.hoteli Re: OT - a tymczasem we Francji 11.09.26, 13:47
        Rozmawiałem z właścicielem lokalnej firmy śmieciowej - mieli bardzo rozwiniętą segregację i odzyskiwanie plastiku.
        Po wprowadzeniu kaucji na butelki oni realnie stracili.
        W polskim przypadku wprowadzenie tego systemu było raczej bez sensu
        • marekggg Re: OT - a tymczasem we Francji 11.09.26, 13:52
          bywalcu, to ze stracil Jozek, to jego sprawa. wiesz ile ludzi stracilo po straceniu wprowadzenia komputerow zamiast maszyn do pisania?

chodzi o co innego.
          • bywalec.hoteli Re: OT - a tymczasem we Francji 11.09.26, 13:59
            marek, kompletnie nie rozumiesz

płacimy co miesiąc wielką kasę za odbiór posegregowanych śmieci

ja płacę prawie dwie stówy co miesiąc za od kod śmieci 5 osób

segreguje, place, firmy odbierają, w tym plastiki i metal, to działa

teraz nie tylko że płacę za odbiór plastików, płacę za napoje w plastikowych i metalowych opakowaniach

teraz ci debile wprowadzili dodatkowa opłatę 50 groszy do każdej butelki czy puszki. gdzie sklepy mają interes by te opłatę pobrać ale nie mają interesu by mi za to zwrócić i automaty potrafią często nie działać

dodatkowo płacę za to swoim czasem

w domu mam dodatkowy śmietnik na przechowywanie butelek i puszek

ci debile politycy zrobili ze mnie śmieciarza i jeszcze muszę za to płacić pieniędzmi i czasem

idiotyzm
            • marekggg Re: OT - a tymczasem we Francji 11.09.26, 14:06
              mozesz wszystko wyrzucac. przeciez nikt ci nie kaze segregowac. tylko twoje ego i twoj portfel kaze segregowac.
              • bywalec.hoteli Re: OT - a tymczasem we Francji 11.09.26, 15:09
                nieprawda Marku
                mam umowę z gminnym wydziałem smkeciarskim że będą odbierać ode mnie śmieci posegregowane

firmy smieciarskie w Polsce zainwestowały w maszyny do recyklingu plastiku, metalu i innych frakcji

plastików jest wiele rodzajów - jedne bardziej wartościowe inne mniej

i ich maszyny na taśmie potrafią to segregować z tych plastików i metali które ja wyrzucę

jaki sens to komplikować u utreudniac ludziom życie?
                • boggi_dan Re: OT - a tymczasem we Francji 12.09.26, 21:14
                  Kara za nie segregowanie śmieci to w rzeczywistości podwyższona opłata za gospodarowanie odpadami komunalnymi, która wynosi od 2- do 4-krotności standardowej stawki podstawowej ustalonej przez daną gminę. W domku prywatnym, czy w blokach. W Polsce dalej ludzie nie umieją się nauczyć segregować lub mają to w rzyci. A już do pojemnika BIO to wyższa jazda. W Niemczech na każdej kwaterze jak wół literami pisało w kilku językach. W Polsce to dalej problem.
    • vogon.jeltz Re: OT - a tymczasem we Francji 11.09.26, 13:44
      Kaucja działa zajebiście. Będąc w Polsce przez kilka tygodni nie widziałem ani jednej rzuconej byle gdzie butelki czy puszki.

A nie, przepraszam, jedną puszkę wyłowiłem z wody pływając kajakiem po jeziorze. Córka zobaczyła i kazała mi podpłynąć, bo "tato, kaucja"
      • bywalec.hoteli Re: OT - a tymczasem we Francji 11.09.26, 15:10
        przed wprowadzeniem systemu też nie widziałem takich śmieci za bardzo
        • bywalec.hoteli Re: OT - a tymczasem we Francji 11.09.26, 15:10
          Vogon, we Włoszech nie macie tego systemu, jak coś kupowałem u was to nie było żadnych kaucji
          • vogon.jeltz Re: OT - a tymczasem we Francji 11.09.26, 17:56
            Nie ma kaucji i śmieci są, k#wa, WSZĘDZIE.
            • bywalec.hoteli Re: OT - a tymczasem we Francji 12.09.26, 19:33
              vogon.jeltz napisał:

> Nie ma kaucji i śmieci są, k#wa, WSZĘDZIE.

u Was też nie zauważyłem zakrętek przytwierdzonych do butelek, jak to nie wprowadziliście tego idiotyzmu?
              • vogon.jeltz Re: OT - a tymczasem we Francji 12.09.26, 19:35
                Są wszędzie, nawet na kartonach z mlekiem
        • tbernard Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 12:48
          bywalec.hoteli napisał:

> przed wprowadzeniem systemu też nie widziałem takich śmieci za bardzo

Raczej za bardzo miałeś to gdzieś aby zauważyć. Bo nie kosztowało kaucji.
      • engine8t Re: OT - a tymczasem we Francji 12.09.26, 18:11
        vogon.jeltz napisał:

> Kaucja działa zajebiście. Będąc w Polsce przez kilka tygodni nie widziałem ani
        > jednej rzuconej byle gdzie butelki czy puszki.
        >
        > A nie, przepraszam, jedną puszkę wyłowiłem z wody pływając kajakiem po jeziorze
        > . Córka zobaczyła i kazała mi podpłynąć, bo "tato, kaucja"

Aby to dzialalo to musi byc poparte bieda.
        • dziewczynaengina Re: OT - a tymczasem we Francji 12.09.26, 18:27
          engine8t napisał:

> Aby to dzialalo to musi byc poparte bieda.

Bzdura. Bieda, to jest, jak ktoś nie ma na jedzenie, ogrzewanie... Teraz po prostu syfiarzom szkoda wyyyyebać puszkę przez okno samochodu, bo to tak, jakby drobniaki wyrzucali z portfela. Ludziom się nie da przemówić do rozumu i sumienia. Trzeba albo gadać do ich portfela, albo, ewentualnie- wziąć ich ostro za morde. Tylko to działa.
          • engine8t Re: OT - a tymczasem we Francji 12.09.26, 20:09
            dziewczynaengina napisała:

> engine8t napisał:
            >
            > > Aby to dzialalo to musi byc poparte bieda.
            >
            > Bzdura. Bieda, to jest, jak ktoś nie ma na jedzenie, ogrzewanie... Teraz po pr
            > ostu syfiarzom szkoda wyyyyebać puszkę przez okno samochodu, bo to tak, jakby d
            > robniaki wyrzucali z portfela. Ludziom się nie da przemówić do rozumu i sumieni
            > a. Trzeba albo gadać do ich portfela, albo, ewentualnie- wziąć ich ostro za mor
            > de. Tylko to działa.

A unas to jakis dziala. Od lat nam doliczaja za butleki i inne pierdoly. Nikt tego nie odnosci nigdzie aby kase odebrac. Wola wywalic przez okno albo do kubla. Jakby byli biedni to by nie wyrzucali kasy przez okno albo kubla tylko poszli "odsprzedac". Biedni w ncy grzebia po kublach , wybieraja i sprzedaja
            • marekggg Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 12:17
              widzisz engin, i znowu zgoda. chodzi o kase. to ludzi najbardziej interesuje.

w belgii to roznie bywa, my z zofia jezeli musimy kupic wode to tylko w butelkach szklanych. sklep odbiera jakos 5 centow za butelke. oczywiscie, moglbym wyrzucic, ale po co.
              no i to jedyna woda o ktorej wiem ze nie ma przykreconego korka.
              • boggi_dan Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 12:27
                marekggg napisał:

> widzisz engin, i znowu zgoda. chodzi o kase. to ludzi najbardziej interesuje.
                >
                > w belgii to roznie bywa, my z zofia jezeli musimy kupic wode to tylko w butelka
                > ch szklanych. sklep odbiera jakos 5 centow za butelke. oczywiscie, moglbym wyrz
                > ucic, ale po co.
                > no i to jedyna woda o ktorej wiem ze nie ma przykreconego korka.
                Chyba normalne masz skrzynkę i wymieniasz ją na pełną. A najlepiej to saturator do wody. Jak pisał only_the_godfather. Ludzie chodzą do marketów i kupują to badziewie najtańsze z plastiku. I stoją karnie pod butelkomatami. Proszę pani znowu się zapchał.
      • bolo2002 Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 10:10
        Marzyciel? Przyjedz do mnie -chodze na grzyby regularnie-sterty butelek, puszek i innych opakowań wszedzie. Chyba z choinki sie urwałes?
        • vogon.jeltz Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 10:56
          Och, że ty mieszkasz w jakiejś syfiastej enklawie - w to akurat nie wątpię. Syf w otoczeniu, syfiasty dwudziestoletni kopciuch i syf we łbie.
    • galtomone Re: OT - a tymczasem we Francji 11.09.26, 13:45
      bywalec.hoteli napisał:

> "Francja wycofuje się z planu obowiązkowej kaucji na plastikowe butelki; decydo
      > wać o jej wprowadzeniu będą same samorządy.
      > To wyłamanie się z polityki narzucanej przez UE. Samorządy podniosły, że system
      > kaucyjny zakłóci istniejący odbiór i recykling odpadów oraz podniesie koszty m
      > ieszkańcom, którzy już i tak płacą za śmieci." - Infopiguła
      >
      > Można? Można!

Czy mozna, to to sie dopiero okaze.

250 przez miasto mozna jechac? Ano mozna. Ale czy mozna, to jednak inna sprawa troszke.
    • dziewczynaengina Re: OT - a tymczasem we Francji 11.09.26, 13:56
      Od kiedy wprowadzono kaucję, z lasów "magicznie" zniknęły puszki i plastikowe butelki. Można? Można! Ja jeszcze poproszę kaucję na te j.ebane małpki.
      • trypel Re: OT - a tymczasem we Francji 11.09.26, 14:08
        Byłem przeciwko. Raz bo od razu przez to podskoczyły koszty smieci i to u mnie o 20% ponad a dwa ze u mnie tych butelek nie bylo bo żyje w czystym miejscu ale faktycznie teraz ciężko jakąkolwiek butelkę gdzies zobaczyc wyrzucona.
        Został mi jeden negatyw ale dotyczący tylko domkow- bandy szczeniaków rozrywających worki na plastiki i szukających łatwej kasy. A ja poten musze sprzątać
        • dziewczynaengina Re: OT - a tymczasem we Francji 11.09.26, 14:14
          A to u nas na wsi lokalny zul-celebryta wywala zawartość śmietników w poszukiwaniu puszek. Tylko, że gmina to natychmiast sprząta. A śmieci w lasach nie sprzątał nikt. Teraz jest naprawdę pięknie bez tego syfu. I dzikie zwierzęta się nie kaleczą puszkami. Dla mnie to jest ważne, narzekania wygodnickich mam gdzieś :P
        • marekggg Re: OT - a tymczasem we Francji 11.09.26, 14:19
          w Brukseli worki ze smieciami ludzie zostawiaja przed rzwiami w okreslone dni. i te sa rozrywane przez lisy albo kuny. bajzel ten sam
          • trypel Re: OT - a tymczasem we Francji 11.09.26, 14:21
            No u mnie teraz zamiast kun sa smarkacze szukajacy butelek. Na szczęście 1 x na 2 tyg
            Bardziej mnie wkurza jak to od razu wpłynęło na cenę wywozu śmieci.
            • dziewczynaengina Re: OT - a tymczasem we Francji 11.09.26, 14:27
              Nie dziadujcie ludzie i nie srajcie w gacie o każdy grosz. Jak cię boli, pomysl, że to nie jest pieniądz wyrzucony, tylko zainwestowany w dobrostan świata :P
              • trypel Re: OT - a tymczasem we Francji 11.09.26, 14:38
                To na wuj wszyscy przekonywali ze jak bedzie kaucja to koszty wywozu smieci spadną jesli pierwsze co operatorzy zrobili to podnieśli ceny? To nie buduje zaufania w komunikacji.
              • trypel Re: OT - a tymczasem we Francji 11.09.26, 14:39
                Swoją drogą jeszce zadnej butelki nie oddałem. Bo ile razy proboje to automat akurat nie dziala
                • marekggg Re: OT - a tymczasem we Francji 11.09.26, 16:36
                  ale nie dzialajacy automat to raczej nie jest blad systemu.
                  • trypel Re: OT - a tymczasem we Francji 11.09.26, 16:41
                    Dlatego odpuscilem i wrzucam do plastkikow jak do tej pory. Niech sobie ktos wezmie i odda. Nie bede śmierdzących starych butelek woził autem i szukał działającego automatu.
                    • boggi_dan Re: OT - a tymczasem we Francji 11.09.26, 17:52
                      W Polsce przedstawiano te same argumenty.. i weszliśmy w ten idiotyzm z przytupem. I wszystkie obawy się spełniły.

Może uda się wyjść z tego idiotyzmu, ale trzeba poczekać. Nie przy obecnej ekipie rządzącej. Argumenty z powietrza wzięte, bo lasy czyste. Pokłosie wygranej AfD w Saksonii? :-)))
                      Nabrali odwagi? Zabrali gminom dodatkowy dochód, wzmocniony tyloma kontenerami na odpady. A barany się cieszą, że planeta czysta.

• tbernard Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 12:58
                        boggi_dan napisał:

> A barany się cieszą, że planeta czysta.

Ja na miejscu barana też bym się cieszył, gdybym mógł spacerować i zajadać trawę na czystej łące zamiast na zasfyfionej.
                    • dziewczynaengina Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 18:43
                      trypel napisał:

> Dlatego odpuscilem i wrzucam do plastkikow jak do tej pory. Niech sobie ktos we
                      > zmie i odda. Nie bede śmierdzących starych butelek woził autem i szukał działaj
                      > ącego automatu.

Ty, tryper, nie lepiej wystawiać 2 pojemniki- 1 z plastikami, drugi z butelkami i puszkami? (Podpisany!!!) Wtedy faktycznie ktoś sobie weźmie i odda. I nie będziesz narzekał, że "smarkacze worki rozpruwają"? Chyba, że ty jesteś make life harder z powołania, to wtedy sorry bardzo za nieproszoną dobrą(!) radę :P
                      • trypel Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 18:57
                        Moj rejon nie ma pojemników na plastik. Pojemniki sa na bio, zmieszane, papier i szkło. Plastiki sa w workach.
                        Co 2 tyg odbieranych.
                        A to nasz zbiór plastikow kaucyjnych od początku sierpnia. Nowy pojemnik mowisz?
                        • dziewczynaengina Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 19:06
                          Napisałeś wyraźnie: niech ktoś sobie weźmie. I że gowniarze rozrywają worki w poszukiwaniu puszek. Jarzysz, że jak zobaczą, że zawsze w podpisanym pojemniku (obojętnie jakim) jest to czego szukają, przestaną rozrywać worek ze śmieciami? Noz kuswa jaśniej nie potrafię. W ogóle bez znaczenia, ile tych butelek i puszek macie, tu chodzi o wyrobienie nawyku u poszukiwaczy puszek...
                          • trypel Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 19:22
                            Nie uważasz ze zasadzenie kopa w dude za rozrywanie worków na czyimś chodniku wyrobiło by taki nawyk duzo skuteczniej?
                            • jackk3 Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 19:27
                              trypel napisał:

> Nie uważasz ze zasadzenie kopa w dude za rozrywanie worków na czyimś chodniku w
                              > yrobiło by taki nawyk duzo skuteczniej?
                              >
                              Jestem za. 100% skuteczności…
                              • engine8t Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 19:43
                                jackk3 napisał:

> trypel napisał:
                                >
                                > > Nie uważasz ze zasadzenie kopa w dude za rozrywanie worków na czyimś chod
                                > niku w
                                > > yrobiło by taki nawyk duzo skuteczniej?
                                > >
                                > Jestem za. 100% skuteczności…

W momencie kiedy wystawisz ten worek na chodnik to on chyba przestaje byc Twoim workiem?
                                • trypel Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 19:50
                                  W sensie samochód stojący na chodniku juz przestaje byc moim? :)
                                  Śmietniki tez stoją na chodniku. Nie sa moje?
                                  • engine8t Re: OT - a tymczasem we Francji 14.09.26, 01:28
                                    trypel napisał:

> W sensie samochód stojący na chodniku juz przestaje byc moim? :)
                                    > Śmietniki tez stoją na chodniku. Nie sa moje?
                                    >

W sensie jak wystawisz samochod i napiszez albo inaczej przkazez intencje ze to oddajesz komus.. Jak wystawisz samochod z napsem FREE.
                                • dziewczynaengina Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 19:56
                                  engine8t napisał:

> W momencie kiedy wystawisz ten worek na chodnik to on chyba przestaje byc Twoim
                                  > workiem?

Dobre pytanie. Niedawno oglądałam dokument, w którym policja czekała, aż podejrzany wystawi śmieci, żeby móc je legalnie przegrzebac, bez załatwiania nakazu. Czyli, wychodzi na to, że śmieci po "oddaniu ich ulicy" już nie są własnością tego, kto je wyrzucił. Chyba że coś źle zrozumiałam, to mi się zdarza ;)
                                  • dziewczynaengina Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 19:57
                                    *to chyba w USA się działo.
                                • jackk3 Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 20:04
                                  U nas nie ma worków. Sa specjalne pojemniki (3) które śmieciary automatycznie opróżniają. Kanada panie dziejku!
                                  • trypel Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 20:19
                                    No mam takie 4. Ale juz na plastki nie dostałem. W sumie i dobrze bo piąty za cholere by mi się nie zmieścił na przygotowanym miejscu.
                            • dziewczynaengina Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 19:53
                              trypel napisał:

> Nie uważasz ze zasadzenie kopa w dude za rozrywanie worków na czyimś chodniku w
                              > yrobiło by taki nawyk duzo skuteczniej?

Nie uważam. Bo odróżniam przyjemne, od skutecznego ;)

• vogon.jeltz Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 20:13
                              > Nie uważasz ze zasadzenie kopa w dude za rozrywanie worków na czyimś chodniku wyrobiło by taki nawyk duzo skuteczniej?

No właśnie nie.
                              • trypel Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 20:20
                                To trudno. Nie bede wystawiał poki nie uslysze śmieciarki.
                                • vogon.jeltz Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 20:28
                                  Miałem na myśli że kop w dupę nie będzie skuteczniejszy od wystawiania osobnego worka z kaucjowymi. A ty od razu reagujesz jak typowy Polak, zamiast zastosować rozwiązanie win-win dla wszystkich, które nic cię w zasadzie nie kosztuje.
                                  • trypel Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 20:42
                                    Bo jak wystawie 2 to rozerwa 2. Zreszta dlatego od paru msc liczba domow wystawiających worki dzień wczesniej spadla do paru.
                                    Teraz pojawiła sie nowa opcja. Podjeżdżają rowerem, chwytają i uciekają. Rozrywają dopiero w parku w krzakach. A nóż znajdą pare złotych. Chyba w ramach rozrywki.
                                    • vogon.jeltz Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 21:16
                                      > Bo jak wystawie 2 to rozerwa 2.

Jak będą mieli napisane "butelki i puszki z kaucją tu", to po co będą mieli rozrywać? Wezmą cały worek prosto do punktu skupu. Już drugiego dnia się nauczą. Przecież oni nie rozrywają tych worków ze złośliwością.
                                  • trypel Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 21:06
                                    Aha dodatkowe pytanie- jak szczyl rozróżni ze w worku 1 sa śmieci bezkaucyjne a w drugim kaucyjne?
                                    • vogon.jeltz Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 21:13
                                      > Aha dodatkowe pytanie- jak szczyl rozróżni ze w worku 1 sa śmieci bezkaucyjne a w drugim kaucyjne?

Napisz karteczkę albo mazakiem na worku. Ja pitolę, spędzasz tygodnie szukając rozwiązania przeciwko kunom, a tu najprostsze rzeczy nie chcą przyjść ci do głowy
                                      • trypel Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 21:17
                                        Naprawde? I gosc po ciemku rozrywajacy worek pierwsze sobie przeczyta? I uwierzy w napis- tu nie ma butelek.
                                        Bezpieczniej nie wstawiać worka. Sprawdzone.

Tutaj jest duza przewaga bloków i śmietników zbiorczych. Tam sobie mozna grzebać do woli bez strat.
                                        • vogon.jeltz Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 21:20
                                          > I uwierzy w napis- tu nie ma butelek.

Uwierzy - jak tylko się przekona, że w drugim worku są same takie. Co ci szkodzi spróbować? Jeśli w dwa dni nie zadziała, zawsze możesz wrócić do polowania na śmieciarkę.
                                          • trypel Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 21:26
                                            Spróbuję. Bedzie jeden duzy z napisem - tu nie ma butelek i jeden maly z 4 butelkami :) odbiór 25 września.
                                • tbernard Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 20:43
                                  trypel napisał:

> To trudno. Nie bede wystawiał poki nie uslysze śmieciarki.

A nie prościej będzie kupić sobie swoją śmieciarkę? Wtedy będziesz mógł ją widzieć i słyszeć w każdym momencie kiedy będziesz miał ochotę. Czy na śmieciarkę potrzebne jest jakieś specjalne pozwolenie?
                                  • trypel Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 20:44
                                    Brak miejsca na podworku.
                                    • vogon.jeltz Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 21:13
                                      > Brak miejsca na podworku

Parkuj na ulicy.
                                      • trypel Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 21:17
                                        Wtedy juz nie bedzie moja. Bo wystawiona na ulicy
                                        • vogon.jeltz Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 21:21
                                          > Wtedy juz nie bedzie moja. Bo wystawiona na ulicy

Ale wciąż będziesz mógł ją widzieć i słyszeć kiedy będziesz miał ochotę. A o to przecież chodzi.
                                          • trypel Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 21:24
                                            W jaki sposob bede mógł ja słyszeć skoro nie wolno zostawiac zaparkowanej z wyłączonym silnikiem? Nie klei mi się to
                                            • tbernard Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 21:37
                                              Po prostu wyjdziesz z domu wsiądziesz i odpalisz i będziesz ją słyszał. No chyba, że to wyciszona hybryda.
                                              • trypel Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 22:02
                                                Teraz tez ja słyszę a nie musze z domu wychodzić. I caly pomysl w 3.14zdu
                                                • tbernard Re: OT - a tymczasem we Francji 14.09.26, 00:58
                                                  trypel napisał:

> Teraz tez ja słyszę a nie musze z domu wychodzić. I caly pomysl w 3.14zdu

No ale to nie to samo co słyszenie akurat wtedy gdy masz na to ochotę. Teraz Tobie narzuca podstępny system kiedy usłyszysz śmieciarkę.
                                                  • trypel Re: OT - a tymczasem we Francji 14.09.26, 06:50
                                                    Jaki podstępny? Apke mam w telefonie. Wiem kiedy przyjadą. Słyszę z początku ulicy. Wymyślasz pr0blemy :D
                                                    Fajnie byloby pojeździć śmieciara, prawda, ale teraz ten diesel taki drogi a ona pewnie sporo pali
                                            • vogon.jeltz Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 22:41
                                              > W jaki sposob bede mógł ja słyszeć skoro nie wolno zostawiac zaparkowanej z wyłączonym silnikiem? Nie klei mi się to

Jak będziesz chciał usłyszeć, to se wyjdziesz i odpalisz. Kluczyki będziesz miał w domu, więc wciąż będą twoje
        • engine8t Re: OT - a tymczasem we Francji 12.09.26, 18:19
          Czekam kiedy Wasi zaadoptuja nasz system... Kaucje biora i teoretycznie masz prawo ja odzyskac i sklepy sprzedajace produckty z kaucja powinny je odbierac ale nikt tego nie robi wiec z tego zrobil sie super dodatkowy podatek i dla kogos tam niekontrolowana w sumie ekstra kasa.
          • trypel Re: OT - a tymczasem we Francji 12.09.26, 18:36
            Od poczatku dokladnie tak to dziala
            spidersweb.pl/2026/07/system-kaucyjny-ile-zostalo-wyrzucone-pieniedzy-luka-kaucyjna-polska.html
            • engine8t Re: OT - a tymczasem we Francji 12.09.26, 20:27
              Tylko ze u nas pojemniki do 0.5L (a wiec wszystkie puszki piwa i male butleki do wody to tylko 5c a wieksze 10 centow. To w sumie drobne grosze. U was to relatywnie 10x wiecej
              • boggi_dan Re: OT - a tymczasem we Francji 12.09.26, 21:20
                engine8t napisał:

> Tylko ze u nas pojemniki do 0.5L (a wiec wszystkie puszki piwa i male butleki
                > do wody to tylko 5c a wieksze 10 centow. To w sumie drobne grosze. U was to r
                > elatywnie 10x wiecej
                Czekam na artykuł w Gazecie Wyborczej, że „Polacy nie dorośli do systemu kaucyjnego”. Panele, wiatraki butelkomaty, kompost, sanepid, złom, elektryki a na koniec marsze wojskowe i grzyby atomowe . Ludzie pragną spokoju i miłości:))))

• only_the_godfather Re: OT - a tymczasem we Francji 11.09.26, 16:21
      Początkowo byłem przeciwny zwłaszcza jak okazało się, że firmy stracą na tym przez co samorządy będą płaciły więcej za wywóz odpadów. Ale teraz widzę pozytywy, jest mniej śmieci w postaci butelek i puszek, wszelkie maści panowie żule już nie żebrzą żeby poratować paroma groszami tylko zbierają butelki i puszki. Osobiście nie chciało mi się składować w domu butelek więc zainwestowałem w saturator.
    • wislok1 Re: OT - a tymczasem we Francji 11.09.26, 19:08
      Generalnie jednak przewazaja plusy systemu kaucyjnego, tam gdzie go wprowadzono....

Ludzie po prostu w wiekszosci chca odzyskac kase i nie wyrzucaja plastikow, szkla i puszek......

A zule wyzbieraja to, co mniejszosc ma w d....

Same plusy

Minus to koniecznosc kolekcjonowania tych opakowan kaucyjnych
      • boggi_dan Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 11:28
        wislok1 napisał:

> Generalnie jednak przewazaja plusy systemu kaucyjnego, tam gdzie go wprowadzono
        > ....
        >
        > Ludzie po prostu w wiekszosci chca odzyskac kase i nie wyrzucaja plastikow, szk
        > la i puszek......
        >
        > A zule wyzbieraja to, co mniejszosc ma w d....
        >
        > Same plusy
        >
        > Minus to koniecznosc kolekcjonowania tych opakowan kaucyjnych
        Może i dobre, ale trzeba zadbać też o sobie jak to robią Francuzi.
    • bolo2002 Re: OT - a tymczasem we Francji 12.09.26, 10:00
      Słusznie- i Francuz nie będzie śmieciarzem jak Polak !
      • marekggg Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 12:25
        zalezy od tego jaki francuz.
      • tbernard Re: OT - a tymczasem we Francji 13.09.26, 13:02
        bolo2002 napisał:

> Słusznie- i Francuz nie będzie śmieciarzem jak Polak !

Za to będzie jak Grek. Polecam wybrać się na przykład na Korfu i przyjrzeć się co przy drogach można zobaczyć. To już praktycznie trzeci świat przy Polsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka