Dodaj do ulubionych

jak sie poprawnie czyta "Buick"?

IP: *.autocom.pl 26.12.04, 13:14
pytam bo nie wiem - slyszalem dwie wersje i mimo ze angielski umiem w stopniu
zaawansowanym to mam watpliwosci - zwracam sie szczegolnie do rodakow za
oceanem :) pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Poll Re: jak sie poprawnie czyta "Buick"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 13:38
      Bjuk
      • Gość: tomek Re: jak sie poprawnie czyta "Buick"? IP: 80.51.168.* 26.12.04, 15:00
        Raczej bjik
        • jan.kulczyk Re: jak sie poprawnie czyta "Buick"? 26.12.04, 16:14
          [bju'ək]

Czyli najpierw [u] a potem krótkie e (ə), tzw. "shwa".
          Akcent na 1szej sylabie.

pozdro
        • Gość: poliglota Re: jak sie poprawnie czyta "Buick"? IP: *.client.comcast.net 26.12.04, 16:17
          bjulyk (to jest oczywiscie "l" jak w slowie "lodz" - nie mam polskiej
          czcionki). "y" czytasz troche pomiedzy "y" oraz "i" ale z wiekszym naciskiem
          na "y". natomiast "j" jest prawie bezdzwieczne.
          ciezki moze ten opis ale jak opisac slowo w innej pisowni.
          p.s. ostatnio hiszpansko jezyvzny facet tak zapisal "wesolych swiat" po swojemu
          aby mogl poprawnie wymowic: "besoguh swiond"
          dobre co?
          pzdr.
    • Gość: TO JA Re: jak sie poprawnie czyta "Buick"? IP: *.lax1-4.28.143.27.lax1.dsl-verizon.net 26.12.04, 16:25
      Bjuik. A nie zaden bjuk albo bjik.
      • 2pac8 Re: jak sie poprawnie czyta "Buick"? 26.12.04, 16:51
        wreszcie ktos poprawnie napisal. Dokladnie!! tzn. czyta sie:

BJUIK !!!!!!

temat jest o wiele szerszy, bo holera mnie bierze gdy slysze jak wszyscy nagminnie mówią TAŁRUS, PLAJMUF...

Ludzie!! nie trzeba wcale jeachac do ameryki zeby znac poprawna wymowę!!! bardzo czesto mozna uslyszec na filmach jak wymawiają to native speakerzy!!!

Ford TAURUS czyta się: TORUS !!!!! T - O - R - U - S czy to sie podoba czy nie to tak wymawiają ludzie w ojczyznie tego samochodu!!!!!!! ha ha ha!!!

Plymouth czyta sie poprostu: PLYMUT

Nie jestem do konca pewien jak sie powinno wymawiac Brougham (cadillac), ale ze tego co kilka razy slyszałem to: BROGAM
        • Gość: marcellus Re: do 2pac8 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 16:55
          a mnie cholera bierze kiedy widze jak ktoś pisze "holera". Gdy ktos sie bierze
          za jezykowe poprawianie innych to moze sam by sie jezyka pouczyl najpierw
        • Gość: ciekawski pewien jestes ? IP: *.client.comcast.net 27.12.04, 04:03
          2pac8 napisał:
          Ford TAURUS czyta się: TORUS !!!!! T - O - R - U - S czy to sie podoba czy
          > nie to tak wymawiają ludzie w ojczyznie tego samochodu!!!!!!! ha ha ha!!!

wiec mieszkam od kilku lat w ojczyznie Pana Forda i to co ja zaslyszalem to
          Taurus wymawia sie TORES.
          pzdr.
        • Gość: Robert Purysta językowy sie znalazł:) IP: *.aster.pl 27.12.04, 10:42
          A nie bierze cię CHolera, kiedy twoi koledzy czy inni natif spikerzy mówia
          biemdabliu zamiast powiedzieć tak jak Goethe nakazał? BeEmWe.

Uważaj zanim kogoś flekujesz za spolszczanie nazwy. Jankesy i Angole nie sa tu
          niczym nadzwyczajnym. Też przekręcają i gadaja po swojemu i tyle.

PS. Jak kupujesz kasetę do magnetowidu to Wiejczes czy Fałhaes?
    • Gość: Kazimirz Takiego swinstwa nie bierz do ust !!! IP: *.ipt.aol.com 26.12.04, 16:31
    • Gość: supersonic Re: jak sie poprawnie czyta "Buick"? IP: *.elknet.pl / 80.48.227.* 26.12.04, 17:21
      bjuik oczywiście."mimo ze angielski umiem" - Umiesz język? angielski być może
      znasz w stopniu zaawansowanym (w co jednak wątpię, heh), to polskiego
      nie "umiesz".
      • Gość: piotrek Re: jak sie poprawnie czyta "Buick"? IP: *.autocom.pl 26.12.04, 17:28
        tak polski znam gorzej niz angielski bo urodzilem sie i mieszkalem wiele lat w
        niemczech gdzie uczylem sie angielskiego i niemieckiego a polski slyszalem
        troche w domu i od nie tak wielu lat w polsce - i nie czepiaj sie bo zycze ci
        zebys znal jezyki tak jak ja polski a o nazwe wole sie dopytac bo nawet osoby
        znajace sie na markach roznie mowia
    • Gość: Poll Re: jak sie poprawnie czyta "Buick"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 18:16
      5 minut drogi od Flint mówią na swoje samochody Bjuk. To skrócona forma (i
      całkiem niepoprawna) ale tak mówią . To tak jak my mówimy
      (niepoprawnie) "dwajścia" na liczbe 20.
      • jan.kulczyk Re: jak sie poprawnie czyta "Buick"? 26.12.04, 18:46
        Od jakich Flint? (- zainteresował się grzecznie rozmówca)
        • Gość: Poll Re: jak sie poprawnie czyta "Buick"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 19:49
          Buick Motor Division, General Motors Corp.
          1051 E. Hamilton Avenue, FLINT 2, MIcigan 48 550, USA

Flint- to siedziba Buicka i miejsce zamieszkania tych co go składaja
          • jan.kulczyk Re: jak sie poprawnie czyta "Buick"? 26.12.04, 19:53
            Aaaa racja... rzekome miejsce urodzenia M.Moore'a (rzekome, bo urodził się faktycznie kilka wiosek dalej)
            • Gość: Poll Re: jak sie poprawnie czyta "Buick"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 00:56
              Niedaleko jest jeszcze Pontiak, Warren (Van Dyke), Darborn, Lansing,Troy ,
              Rochester ( Madonna) Sterling hgts. "nie Minenn" i pare innych
              • Gość: fazi_ze_sztazi Re: jak sie poprawnie czyta "Buick"? IP: *.client.comcast.net 27.12.04, 04:07
                must be somwhere in michigan .....

duzo sniego wam tam spadlo ? szkoda ze Chicago ominello na swieta....
                • jan.kulczyk Re: jak sie poprawnie czyta "Buick"? 27.12.04, 11:27
                  W tym roku zero sniegu na wigilie.
                  Co za kicha... ;))

<lol>
      • Gość: Molson Re: jak sie poprawnie czyta "Buick"? IP: *.sympatico.ca 27.12.04, 15:05
        Nigdy nie slyszalem zeby ktokolwiek mowil na liczbe 20 -dwajscia.Chyba ze jakis
        dziadek bez zebow co sepleni .
        • Gość: Poll Re: jak sie poprawnie czyta "Buick"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 16:35
          Jest wiele słow które inaczej piszesz inaczej czytasz. Idziesz po "chleP" a nie
          po chleB , zapalasz śFiatło a nie światło . Nie dasz rady wymówić szybko w
          zdaniu "śWiatło" wyraznie wymawiając W ;nie ma na to rady.
    • Gość: tig Re: jak sie poprawnie czyta "Buick"? IP: *.wroc.bauer.pl / 195.94.215.* 27.12.04, 08:45
      Jak amerykanie czytaja polskie nazwiska i nazwy po swojemu, to ja moge po swojemu :P
    • Gość: Siwy Re: jak sie poprawnie czyta "Buick"? IP: *.telia.com 27.12.04, 08:49
      Buick = fonet. Blik (nie mam polskiej czcionki "l" ma byc "l" )
    • Gość: molly Re: jak sie poprawnie czyta "Buick"? IP: *.pl / *.pl 27.12.04, 16:49
      heh przesiadz sie do Fiata... nie bedziesz mial problemu;))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka