Gość: ano IP: *.crowley.pl 07.01.05, 11:48 Czy ktoś może mi opisąc instalację na holzgas do auta?Zasadę i budowę ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Michal Re: samochód na holzgas? IP: *.fornfyndet.se 07.01.05, 12:12 Strach to zrobic,gdzy pozniej sasiedzi znajda mnie i ukamienuja ze pokazalem taka mozliwosc.Bedziez jezdzil z Brytwanka z przodu czy w kufsze? Osiagow nie bedzie ale narobisz strat duzo ekologicznych.Zacznie ginac sasiadom drzewo,bedziesz do lasu jezdzil nacichy wyrab.Zabierzesz biednym ludziom chrust. Nie nie nigdy.Zreszta idz do muzeum i wez instrukcje obslugi takiego czajnika z drugiej wojny swiatowej. Pzdr.Michal Link Zgłoś
woman_28 Re: samochód na holzgas? 07.01.05, 12:56 jak będzie tańsze niż LPG to na pewno znajdą się chętni. W pierwszej kolejności taksówkarze. Ci jakby mogli toby pchali te swoje pojazdy. Link Zgłoś
Gość: ANO HUE HUE HUE IP: *.crowley.pl 07.01.05, 13:50 Zapeniam , że przerabiac nie zamierzam chciałbym tylko wiedzieć na jakiej zasadzie auta na holzgas funkcjonowały.Co było czynnikiem roboczym? Gaz drzewny podawany do cylindra czy taż coś innego?:-)))) Link Zgłoś
pawlos17 Re: HUE HUE HUE 07.01.05, 14:00 ja juz swojego diesla przerobilem na taki holzgas, a instalacja jest tak skomplikowana ze wrzucam do kotla ktory znajduje sie w bagazniku w miejscu kola zapasowego wysuszona wierzbe energetyczna ktora uprawiam pod domem. I mam do tego czyste środowisko bo moja wierzba wyciaga 80% zanieczyszczen z gleby. Auto na hamowni uzyskuje 170 koni przy 5750 obr/min i 450 niutonometrow juz od 650 obr/min z 1,9 litra pojemnosci. Pozdr. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: HUE HUE HUE IP: *.fornfyndet.se 07.01.05, 14:30 Zasada jest prosta; Wsypane do pieca polana drzewa podpalone i nastepnie po rorzazeniu zamkniete.Wtedy wystepuje wydobywanie sie gazu drzewbnego ktory jesy odciagany i podawany do silnika.Wydajnosc strasnie 'slaba tyle ze sie to toczy okolo 40km /h i co chwila trzeba ladowac swierze drzewo.Czyli eksploatacja masowa to by ogolocila wszystkie przydrozne drzewa. Mozna dokonac tjuningu poprzez ; stara banke od mleka,wypelniamy do polowy karbidem,nastepnie zaolewamy litrem wody i zamykamy.Rurka ktora jest u gory banki z zaworem zwrotnym dostarczamy do silnika. Jedziemy i nagle duza gorka,wtedy odkrecamy kurek i gaz wpychany jest do silnika ten odzyskuje mocx i rwie pod gorke jakszatan,po podjechaniu zamykamy i jedziemy dalej na Holzgazie. Link Zgłoś
Gość: ano Re: HUE HUE HUE IP: *.crowley.pl 07.01.05, 15:08 no i teraz już coś wiem - dzięki Link Zgłoś
Gość: ktb Re: HUE HUE HUE IP: 141.11.234.* 07.01.05, 16:45 Jak masz czas oglądaj Discovery Channel. Widziałem jakiegoś Szweda, jak pomykał takim swoim truckiem po lesie. Myślę że jeżeli potraktujesz jakiegoś busa jako bazę konstrukcji to wyrobisz i się i będziesz mógł wozić 4 osoby 60-ką/h . Na krótkie odcinki, bo trzeba dokładać drewno do kociołka. Link Zgłoś
Gość: Kazimirz Ofszem sa holzgasuta , powarznie, rzadne rzarty IP: *.ipt.aol.com 07.01.05, 15:51 Np. alsace.bossue.free.fr/gazogen4.htm albo Opel rekord na gas: www.gengas.nu/bilder/toreson_opel.shtml rurzne auta na holzgas: www.gengas.nu/bilder/index.shtml a jak potrafisz po niemiecku to proszem bardzo holzgas forum,morzna sobie podyskutowac na temat holzgas : p208.ezboard.com/ffahrenmitholzgasfrm1 Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Ofszem sa holzgasuta , powarznie, rzadne rzar IP: *.fornfyndet.se 07.01.05, 16:21 No wlasnie gengas to po naszemu.Nawet rejestracja nasza Opel Rekord -80 med SMP-liknande härd, lecakulerenare och utan gaskylare. Opeln fungerar så bra att den nu används varje dag, även i jobbet och att dra släp med. Opel rekord z roku 1980 z SMP podobnym urzadzeniem.Z filtrem leca ale bez chlodnicy gazu.Opel funkcjonuje tak dobrze ze jest uzywany coidziennie nawet do pracy i moze ciagnac przyczepke. Jest duzo linkow wyjasniemn podana cala konstrukacja jak to wyglada i jak dziala. Szwedzi starsi opowiadali ze wczasie wojny wszystkie auta tak jezdzily na terenie szwecji,zreszta jak sie widzi kroniki to sa pokazywane te konstrukcjhe.nawet pare lat powojnie ludzie uzywali majac nieogranoiczony dostep do drzewa. No Kazimir tos nam zrobil radoche. Dzieki Pzdr.Michal . Link Zgłoś
Gość: 130rapid Re: samochód na holzgas? IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.05, 16:25 Były dwa artykuły na ten temat w "Automobiliście" 4/2000 i 6/2000. Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: samochód na holzgas? IP: *.honeywell.com 07.01.05, 17:04 www.cdaniluk.com/kubel_galeria.htm Popatrz tutaj. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: samochód na holzgas? IP: *.fornfyndet.se 07.01.05, 18:46 bedzie latwiej,naprawde ciekawe,patrze na te zdjecia i juz mam powiesc gotowa. www.cdaniluk.com/kubel_galeria.htm Pzdr.Michal Link Zgłoś