Dodaj do ulubionych

samochód na holzgas?

IP: *.crowley.pl 07.01.05, 11:48
Czy ktoś może mi opisąc instalację na holzgas do auta?Zasadę i budowę ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: samochód na holzgas? IP: *.fornfyndet.se 07.01.05, 12:12
      Strach to zrobic,gdzy pozniej sasiedzi znajda mnie i ukamienuja ze pokazalem
      taka mozliwosc.Bedziez jezdzil z Brytwanka z przodu czy w kufsze?
      Osiagow nie bedzie ale narobisz strat duzo ekologicznych.Zacznie ginac sasiadom
      drzewo,bedziesz do lasu jezdzil nacichy wyrab.Zabierzesz biednym ludziom chrust.
      Nie nie nigdy.Zreszta idz do muzeum i wez instrukcje obslugi takiego czajnika z
      drugiej wojny swiatowej.
      Pzdr.Michal
      • woman_28 Re: samochód na holzgas? 07.01.05, 12:56
        jak będzie tańsze niż LPG to na pewno znajdą się chętni. W pierwszej kolejności
        taksówkarze. Ci jakby mogli toby pchali te swoje pojazdy.
        • Gość: ANO HUE HUE HUE IP: *.crowley.pl 07.01.05, 13:50
          Zapeniam , że przerabiac nie zamierzam chciałbym tylko wiedzieć na jakiej
          zasadzie auta na holzgas funkcjonowały.Co było czynnikiem roboczym? Gaz drzewny
          podawany do cylindra czy taż coś innego?:-))))
          • pawlos17 Re: HUE HUE HUE 07.01.05, 14:00
            ja juz swojego diesla przerobilem na taki holzgas, a instalacja jest tak
            skomplikowana ze wrzucam do kotla ktory znajduje sie w bagazniku w miejscu kola
            zapasowego wysuszona wierzbe energetyczna ktora uprawiam pod domem. I mam do
            tego czyste środowisko bo moja wierzba wyciaga 80% zanieczyszczen z gleby. Auto
            na hamowni uzyskuje 170 koni przy 5750 obr/min i 450 niutonometrow juz od 650
            obr/min z 1,9 litra pojemnosci. Pozdr.
            • Gość: Michal Re: HUE HUE HUE IP: *.fornfyndet.se 07.01.05, 14:30
              Zasada jest prosta;
              Wsypane do pieca polana drzewa podpalone i nastepnie po rorzazeniu
              zamkniete.Wtedy wystepuje wydobywanie sie gazu drzewbnego ktory jesy odciagany
              i podawany do silnika.Wydajnosc strasnie 'slaba tyle ze sie to toczy okolo
              40km /h i co chwila trzeba ladowac swierze drzewo.Czyli eksploatacja masowa to
              by ogolocila wszystkie przydrozne drzewa.
              Mozna dokonac tjuningu poprzez ;
              stara banke od mleka,wypelniamy do polowy karbidem,nastepnie zaolewamy litrem
              wody i zamykamy.Rurka ktora jest u gory banki z zaworem zwrotnym dostarczamy do
              silnika. Jedziemy i nagle duza gorka,wtedy odkrecamy kurek i gaz wpychany jest
              do silnika ten odzyskuje mocx i rwie pod gorke jakszatan,po podjechaniu
              zamykamy i jedziemy dalej na Holzgazie.
              • Gość: ano Re: HUE HUE HUE IP: *.crowley.pl 07.01.05, 15:08
                no i teraz już coś wiem - dzięki
          • Gość: ktb Re: HUE HUE HUE IP: 141.11.234.* 07.01.05, 16:45
            Jak masz czas oglądaj Discovery Channel.
            Widziałem jakiegoś Szweda, jak pomykał takim swoim truckiem po lesie.
            Myślę że jeżeli potraktujesz jakiegoś busa jako bazę konstrukcji to wyrobisz i
            się i będziesz mógł wozić 4 osoby 60-ką/h . Na krótkie odcinki, bo trzeba
            dokładać drewno do kociołka.
    • Gość: Kazimirz Ofszem sa holzgasuta , powarznie, rzadne rzarty IP: *.ipt.aol.com 07.01.05, 15:51
      Np.
      alsace.bossue.free.fr/gazogen4.htm
      albo Opel rekord na gas:
      www.gengas.nu/bilder/toreson_opel.shtml
      rurzne auta na holzgas:
      www.gengas.nu/bilder/index.shtml
      a jak potrafisz po niemiecku to proszem bardzo holzgas forum,morzna sobie
      podyskutowac na temat holzgas :
      p208.ezboard.com/ffahrenmitholzgasfrm1
      • Gość: Michal Re: Ofszem sa holzgasuta , powarznie, rzadne rzar IP: *.fornfyndet.se 07.01.05, 16:21
        No wlasnie gengas to po naszemu.Nawet rejestracja nasza

Opel Rekord -80 med SMP-liknande härd, lecakulerenare och utan gaskylare.
        Opeln fungerar så bra att den nu används varje dag, även i jobbet och att dra
        släp med.
        Opel rekord z roku 1980 z SMP podobnym urzadzeniem.Z filtrem leca ale bez
        chlodnicy gazu.Opel funkcjonuje tak dobrze ze jest uzywany coidziennie nawet
        do pracy i moze ciagnac przyczepke.
        Jest duzo linkow wyjasniemn podana cala konstrukacja jak to wyglada i jak
        dziala.
        Szwedzi starsi opowiadali ze wczasie wojny wszystkie auta tak jezdzily na
        terenie szwecji,zreszta jak sie widzi kroniki to sa pokazywane te
        konstrukcjhe.nawet pare lat powojnie ludzie uzywali majac nieogranoiczony
        dostep do drzewa.
        No Kazimir tos nam zrobil radoche. Dzieki
        Pzdr.Michal

.
    • Gość: 130rapid Re: samochód na holzgas? IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.05, 16:25
      Były dwa artykuły na ten temat w "Automobiliście" 4/2000 i 6/2000.
    • Gość: TO JA Re: samochód na holzgas? IP: *.honeywell.com 07.01.05, 17:04
      www.cdaniluk.com/kubel_galeria.htm

Popatrz tutaj.
      • Gość: Michal Re: samochód na holzgas? IP: *.fornfyndet.se 07.01.05, 18:46
        bedzie latwiej,naprawde ciekawe,patrze na te zdjecia i juz mam powiesc gotowa.
        www.cdaniluk.com/kubel_galeria.htm

Pzdr.Michal
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka