Dodaj do ulubionych

Ludzie, doceńcie czyjąś uprzejmość!

25.01.05, 11:12
Sytuacja taka - droga dwupasmowa, na prawym pasie kolumna aut, potem przerwa,
znowu kolumna aut. Wyprzedzam kolumnę, widzę, że z tyłu dochodzi mnie inny
samochód, jadący szybciej. OK, wjeżdżam w lukę, żeby puścić szybszego (widać,
że zdąży spokojnie mnie minąć, kiedy ja jestem w luce), on przeleci, ja potem
dokończę wyprzedzanie. Apel - jeśli jesteście w tym 'jeszcze szybszym'
samochodzie, wyprzedzajcie, do jasnej ciasnej, z życiem, żeby nie zmuszać
puszczającego Was do hamowania w tej luce.

Apel ten kieruję zwłaszcza do panienki w białym Golfie III, która dziś na
Trasie Toruńskiej, na widok że ją puszczam, zwolniła zamiast przyspieszyć i
zmusiła mnie do hamowania. Może być pewna, że drugi raz już uprzejmy wobec
niej nie będę.

Pzdr
Niknejm
Obserwuj wątek
    • edek40 Re: Ludzie, doceńcie czyjąś uprzejmość! 25.01.05, 11:14
      Apelujesz o myslenie. To chyba zart.
    • emes-nju Re: Ludzie, doceńcie czyjąś uprzejmość! 25.01.05, 11:19
      Dla wlasnego swietego spokoju jezeli chcesz byc uprzejmy, nie oczekuj wdziecznosci.

Mozesz trafic na chama (czeste), mozesz trafic na bujajacego w oblokach (niestety tez czeste), mozesz tez trafic na panienke w bialym golfie III, ktora akurat w tym momencie zaczela poprawiac sobie usta i nie zauwazyla co dla niej robisz :-) Pisze to bez zlosliwosci - codziennie jezdze torunska i jechalem raz za panienka w wyzej wzmiankowanym pojezdzie, ktora w pewnym momencie siegnela do wewnetrznego lusterka, przekrecila je i zaczela sie malowac. Dla wzmocnienia efektu dodam, ze odbywalo sie to tuz przez zakretami przy Powazkach i przy predkosci ponad 100 km/h. Moze to ta sama...?

pzdr
      • Gość: manix Re: Ludzie, doceńcie czyjąś uprzejmość! IP: 83.168.106.* 25.01.05, 14:14
        ja zawsze staram się być uprzejmy."wpuszczając kogoś mam nadzieję że kiedyś i
        on wpuści kogoś.czasami nie tylko głupota jest zarazliwa.z pozdrowieniami dla
        wytrwałych"naiwnych"
        • emes-nju Re: Ludzie, doceńcie czyjąś uprzejmość! 25.01.05, 14:48
          Wpuszczanie innych zdaje egzamin! Zawsze, jezeli nie dezorganizuje to ruchu (nie bede uzywal ABSu po to, zeby kogos wpuscic!), staram sie wpuszczac. I w wiekszosci wypadkow taki wpuszczony wpuszcza potem nastepnych. Do zaobserwowania w korkach :-)

pzdr
    • remo29 Re: Ludzie, doceńcie czyjąś uprzejmość! 25.01.05, 11:20
      [...]
      > Apel ten kieruję zwłaszcza do panienki w białym Golfie III, która dziś na
      > Trasie Toruńskiej, na widok że ją puszczam, zwolniła zamiast przyspieszyć i
      > zmusiła mnie do hamowania.

To chyba dziś była jakaś zmasowana ogólnopolska akcja :)
    • wojtekg1981 Re: Ludzie, doceńcie czyjąś uprzejmość! 25.01.05, 11:46
      a moze ona chciala cie poderwac na numerek przy trasie a ty niezauwarzyles
      tylko sie wkur.... niepotrzebnie?
      • Gość: Herman Re: Ludzie, doceńcie czyjąś uprzejmość! IP: 213.134.156.* 25.01.05, 11:50
        Przeciez na torunskiej jest zakaz wyprzedzania, caly wroclaw o tym wie a ty
        wyprzedzasz.
        • niknejm Re: Ludzie, doceńcie czyjąś uprzejmość! 25.01.05, 12:54
          Napisałem "Trasie Toruńskiej", OK? ;-)
          Chodziło o W-wę.

Pzdr
          Niknejm
          • Gość: Herman Re: Ludzie, doceńcie czyjąś uprzejmość! IP: 213.134.156.* 25.01.05, 13:08
            niknejm napisał:
            > Napisałem "Trasie Toruńskiej", OK? ;-)
            > Chodziło o W-wę.

trzeba bylo tak od razu
            ludzie piszcie o jakie miasto chodzi bo torunskie kosciuszki itp sa w kazdym
            miescie. moi kumple z wrocka na torunska wroclawska mowia trasa torunska
    • szymizalogowany Re: Ludzie, doceńcie czyjąś uprzejmość! 25.01.05, 11:52
      Za dużo wymagasz od kobiet za kierownicą.
    • Gość: krot doceńcie czyjąś uprzejmość, a przeproscie za błąd! IP: *.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 13:13
      ja mysle ze sie nic nie zmieni dopoki policja sie za to nie wezmie, albo nie
      wiem co...
      ludziom jest ogólnie brak kultury i tyle i nie wazne czym jezdza, np.

sobota, godz. ok 15, W-wa, ulica Wawelska, w stronę wisły, na światłach przy
      pomniku stoi przede mna białe seicento z kratka nr WPR..., za kierwnica jakis
      totalny burak (potem mu sie przyjrzałem)...światło zielone a on stoi zagadany z
      pasażerem (nie musze dodawac ze natym odcinku korek jest chyba zawsze)...wiec
      trąbnąłem na niego, ale nie chamsko długo, tylko krotka..a burak wrzuca jedynke
      rusza i pokazuje mi "faka"...rece mi opadly..no tylko zajeb...w ryj i w ten
      sposób kultury uczyc...
      mi tez sie zdarza zagadac na swiatlach itp. ale jak ktos na mnie trabnie, to
      czym predzej startuję i "przeprzaszam" kierunkowskazami....
    • Gość: markus Re: Ludzie, doceńcie czyjąś uprzejmość! IP: *.lodz.dialog.net.pl 25.01.05, 13:52
      Ja mialem dzisiaj inny przyklad uprzejmosci. Jade lewym pasem za passatem, za
      mna fabia kratka, jedziemy rowno pare kilometrow, wyprzedzamy dluga kolumne aut
      na prawym, dojezdzamy do skrzyzowania - nagle pasek mocno zwalnia i awaryjne,
      no to ja wrzucam migacz, katem oka widze w lusterku ze kolumna na prawym juz
      sie zbliza, prawie jestem juz na prawym pasie, no ale co robi kolega za mna ?
      wrzuca chyba 2ke (silnik tej skodziny zawyl okrutnie) i wykorzystujac przewage
      miejsca wyskakuje zza mnie na prawy i swoim "blyskawicznym" manewrem
      wyprzedzania przyblokowuje mnie na tyle, ze juz musze puscic doganiajaca nas
      kolumne..potem oczywiscie zmiana swiatel na czerwone i wcale nie wku..ajace
      czekanie zastanawiajac sie czemu ten pajac nie mogl wykonac spokojnie manewru
      wyminiecia razem ze mna
      Wczesniej podobnie mialem z kratkami na pasach dojazdowych, powoli tocze sie
      wykorzystujac jego dlugosc zeby wbic sie w koncu w jakas luke, ale oczywiscie
      jak tylko jakas sie pojawi, nawet duza przestrzen na 2/3 auta to kratka za mna
      wykorzystujac sytuacje ze pierwsza znajduje sie na jej wysokosci wskakuje
      szybko tak chamsko przyspieszajac, ze uniemozliwia mi jednoczesna z nim zmiane
      pasu
      Nie wiem co z tymi ludzmi jest nie tak, faktem jest ze teraz zaczne bardziej
      zwracac uwage czy czasem kratka nie jedzie za mna bo ci ludzie to wyjatkowe buce
      • Gość: krot Re: Ludzie, doceńcie czyjąś uprzejmość! IP: *.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 14:26
        nie mam nic do kratek, ale naprawdę przeginają, jak to kratka z reklamami firmy
        zawsze mozna złożyc skargę podająs nr rej...
        lub młodzi biznesmeni(tak o sobie mówią)w swoich zejeb wozach...

pozdrawiam ciecia z toyoty bodajze corolli ktory z miesiac temu nie wpuscil
        mnie na ul. prostej w strone woli jak chcialem sie wlaczyc do ruchu, pokazując
        reką czy moge przed niego wjechac, a cham z zadartym nosem pokrecił głową że
        nie..a natepny za nim bez problemu mnie wpuscil..
        wyrównałem się z chamem i chciałem mu powiedzieć co o nim mysle ale odwrócił
        głowę w drugą stronę i udał że nie widzi....frajer....
        chyba nie wiedzial co to jest metoda suwaka, czyli jeden samochod z lewej i
        jeden z prawej...ale taki ciec nie zrozumie dopoki nie zarobi w pysk...brutalne
        ale prawdziwe....
        • remo29 To jeszcze ja cos dorzucę... [lekko OT] 25.01.05, 14:42
          Ja o jeździe pierd...nym lewym pasem. Codziennie(!) dojeżdżam szeroką drogą (dwa pasy w jedną stronę) jakieś 20 km. Ale co z tego że są dwa pasy, skoro codziennie(!)na horyzoncie prawego jedzie autobus/maluch/TIR/inny_zawalid roga a wszyscy inni jadą lewym?? Im gorsze warunki na drodze tym prędkość niższa, a pustka na prawym pasie większa. Połowa samochodów z lewego pasa jedzie z prawie identyczną prędkościa co zawalidroga na prawym! To po ch...j wszyscy tym lewym pasem sie pchają robiąc 10-kilometrowy sznurek? Nie można dojechać prawym pasem i te kilkanaście metrów za żółwiem zacząć wyprzedzać, po czym, po manewrze, wrócić na pas prawy? Ku..ca mnie bierze jak stałą prędkością jadę prawym pasem i jednocześnię w świetle prawa łamię przepisy, bo przecież wyprzedzam prawym pasem! Jak dojeżdżam do zawalidrogi, włączam kierunek i wjeżdżam na lewy pas (bezpieczną odległość zachowuję - mam dla kogo żyć...) to słyszę trąbienie, albo widzę błyskanie światłami... Sami lewostronni Londyńczycy, żesz ich mać...
          • porucznik-borewicz remo29 25.01.05, 14:58
            remo rozumiem cie doskonale
            ja tez jezdze codziennie z Myslowic do Katowic
            do Tychow , Jastrzebia, Zabrza Chorzowa bardzo czesto
            nawet na DTS buraki jada srodkowym a potem jest dziwna rzecz bo auta na trzech
            pasach DTS jada prawie ta sama predkoscia i nim sie powyprzedzaja jest porazka

to samo na Bochenskiego w Katowicach na odcinku od DTS do A4
            za kazdym razem barany w Tico Fabiach i innych bolidach blokuja lewy pas

banda niedouczonych kutasow

pozdrowienia ziomalu :-)
          • emes-nju Re: To jeszcze ja cos dorzucę... [lekko OT] 26.01.05, 18:34
            Nic nie pekaj! W Polsce mozna wyprzedzac po prawej jezeli wyznaczone sa co najmniej dwa pasy ruchu w tym samym kierunku.

A propos Londynczykow. Wiozlem kiedys moja przyjaciolke z Londynu po Warszawie. Oczywiscie klalem sobie z cicha na lewopasowcow. Kolezanka uslyszala moje mamroty wplatane w uprzejma konwersacje i spytala o co mi chodzi. Odpowiedzialem, ze irytuje sie bo w Warszaiwe prawy pas jest najszybszy. A ona mi na to, ze u nich tez! Od razu poczulem sie Europejczykiem :-)
        • sven_b Re: Ludzie, doceńcie czyjąś uprzejmość! 25.01.05, 15:35
          "chcialem sie wlaczyc do ruchu, pokazując reką czy moge przed niego wjechac, a
          cham z zadartym nosem pokrecił głową że nie.."

Osobnik idealny do rozwazan specjalistow kazdej katedry psychiatrii nt. pustych
          luk w ludzkiej psychice.
    • Gość: Plaga Komarów jestes amator i tyle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 14:31
      miszczu podobno pomykasz Civikiem VTi wiec wytlumacz mi w jaki sposob dajesz
      sie wyprzedzic cipencji w Golfie

w takiej furze to co najwyzej S 500 albo BMW 540 > moze cie pogonic

jestes amator i tyle
      • bocian4 plaga komarów - czy pryszczy na d.... 25.01.05, 14:58
        Jeżeli obowiazywało by prawo że czym wiecej koni to musi szybciej jeździć to
        wszyscy zdopingowani handlowcami w seicento z kratka grzejacymi maksymalna tych
        mini autek też by cisnęli maksymalnymi.
        Czyli pomijając fakt ze piszesz kompletną głupotę to sam sobie w głupocie
        zaprzeczasz - Civic VTi ma mniej koni od połowy mercedesóe, BMW, etc.
        • Gość: Mariusz uprzejmość IP: *.u.mcnet.pl 25.01.05, 16:08
          Ludzie generalnie nie myślą o skutkach dla innych. Celują w tym zwłaszcza
          kobiety i inne kobiety też to podkreślają a potem postępują identycznie. To
          chyba wynika z nieco innych procesów myślowych (innych to nie znaczy gorszych,
          choć akurat w samochodach....). Staram się zrozumieć przyczynę takich zachowań
          i zaobserwowałem, że ci słabymi samochodami z przerażeniem myślą, że ktoś ich
          nie wpuści jak będą musieli skręcić a starsze osoby mają chyba problem szybką
          oceną sytuacji. Często też ludzie są rozkojarzeni i w niektóre dni to plaga
          (stłuczek też). Generalnie ja chce być uprzejmy (ale też nie kosztem jadących
          za mną) i staram się to robić bezinteresowanie a że inni niekoniecznie są
          tacy...trudno.
      • niknejm Re: jestes amator i tyle 25.01.05, 18:35
        Synku, odklej się od czasu do czasu od 'Need for Speed' i weź głęboki oddech.
        Pomogło? Cieszę się.

Pzdr
        Niknejm
    • sven_b Re: Ludzie, doceńcie czyjąś uprzejmość! 25.01.05, 16:11
      Maly procent uczestnikow ruchu potrafi wystarczajaco czesto wyslac z mózgu
      wiazke fal ktora powraci i zostanie przetworzona na przytomna reakcje. Stad tak
      trudno nam zrozumiec zachowania niektorych podczas jazdy.
      • marbo17 Re: Ludzie, doceńcie czyjąś uprzejmość! 25.01.05, 20:31
        ludziska wsiadając do swoich wspaniałych rumaków przemianę przechodzą i jedno
        wszak im wtedy w głowie(jeśli tak nazwać można tą pustą odchłań)DO ATAKU!!!
        drogę w pole bitwy zamieniając.Pzdr.
        • paputerek Re: Ludzie, doceńcie czyjąś uprzejmość! 25.01.05, 21:48
          wypowiedzi na tym wątku są wspaniałe, zwłaszcza ostatnia svena_b

nawet po męczącym dniu miło mi tu zajrzeć
          pozdrawiam:)
          • sven_b Rowniez pozdrawiam (n/t) 26.01.05, 11:52
    • Gość: Jaro Bez kratki IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 26.01.05, 12:29
      No OK, Wyjechał gość z bocznej i nie zdążył wyprzedzić, sześć "lepszych" aut
      zamiast "po kolei" wyprzedzać, zwalniają i ... nic, dopędzam ich, nie widzę
      reakcji, więc wyprzedzam wszystkie siedem. Przeciwny pas wolny pooo horyzoont...

• p-iotr Re: Bez kratki 26.01.05, 13:11
        Geez, Jaro, czytasz czasem to co napiszesz?
        • Gość: Jaro Re: Bez kratki IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 26.01.05, 13:13
          >nie zdążył przyspieszyć< mmiało być... dzięki za uwagę....
    • Gość: abc Re: Ludzie, doceńcie czyjąś uprzejmość! IP: 212.160.172.* 26.01.05, 12:48
      niknejm,

piszac ten post liczyles, ze panienka w bialym golfie go przeczyta, czy ze
      uzytkownicy z forum wyciagna jakies wnioski?:)

pzdr

abc.
      • niknejm Re: Ludzie, doceńcie czyjąś uprzejmość! 26.01.05, 14:36
        Gość portalu: abc napisał(a):

> piszac ten post liczyles, ze panienka w bialym golfie go przeczyta, czy ze
        > uzytkownicy z forum wyciagna jakies wnioski?:)

Zdecydowanie to drugie. :-)
        Ale jak zobaczę ją w przyszłości w lusterku wstecznym, to będę nader ostrożny z
        uprzejmością wobec niej. ;-)

Pzdr
        Niknejm
        • Gość: manix na temat inaczej IP: 83.168.104.* 26.01.05, 18:23
          placę w sklepie na B.P.100złotówką.pani z uśmiechem wydaje mi
          123złote.mówię,pani się pomyliła.ona tracąc uśmiech,TO NIE MOŻLIWE.
          (podniesionym głosem)nie zdążyłem powiedzieć że za duzo mi wydała.co w takiej
          sytuacji wy byście zrobili????????Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka