Dodaj do ulubionych

Wspomaganie kierownicy

IP: *.eranet.pl 07.02.05, 14:44
Jaki olej dobry, ale i tani do wspomagania kierownicy w VW polo '95?
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: Wspomaganie kierownicy IP: *.fornfyndet.se 07.02.05, 15:02
      Nie mozna uzywac zamiennikow nie dopuszczonych przez fabryke.Koszt wymiany
      servo na nowy idzie w tysiace.
      Na ogol sa dwa rodzaje oleji.Jeden zwykly czerwony,taki jaki sie uzywa w
      skrzynmi automatrycznej,lub zielony wysokiej jakosci mineral ktory fabryka
      nakazuje do Citroena i Audi.
      Pamietaj ze olej w servo nalezy co dwa lata wymieniac. Jezeli servo piszczy
      podczas skretu to robia zawory zwrotne i jest sygnalem natychmiastowej wymiany
      oleju.Pzdr.Michal.
      • Gość: Zibi Re: Wspomaganie kierownicy IP: *.eranet.pl 07.02.05, 15:36
        Chodzi o to, że niedawno nabyłem autko i wspomaganie prawie mi nie działa.
        Pompa pracuje, wycieków nie ma, olej jest, ale jakiś wodnisty i dlatego chcę go
        wymienić. Może jakiś konkretny olej mi zaproponujesz.
        Dzięki za odzew.
        • Gość: Kazimirz A jak sprawdziles, ze wspomaganie nie dziala ? IP: *.triaton.com / *.triaton.com 07.02.05, 15:49
          ???
          Kreciles kierownica w czasie postoju w czasie pracy silnika i po jego
          wylaczeniu ?
          • Gość: Zibi Re: A jak sprawdziles, ze wspomaganie nie dziala IP: *.eranet.pl 07.02.05, 15:56
            Kręciłem podczas postoju i przy maksymalnym skręcie słyszę pracę pompy.
            Kręcąc kierownicą gasiłem silnik i odzczułem tylko niewielką różnicę - trochę
            większy opór. A może to nie wina płynu tylko czegoś innego?
            • Gość: Kazimirz Re: A jak sprawdziles, ze wspomaganie nie dziala IP: *.triaton.com / *.triaton.com 07.02.05, 16:12
              Sprawdz:
              -poziom oleju w zbiorniku wyrownawczym
              -naciag paska klinowego pompy wspomagania
              Potem pozostaje Ci kontrola pompy wspomagania i sprawdzenie dzialania zaworow
              sterujacych ukladem wspomagania przekladni kierowniczej.Oba te urzadzenia sa w
              warunkach warsztatowych nie do naprawy, chyba ,ze Twoim autem jezdzi jeszcze
              jakas osoba na ktora jestes smiertelnie obrazony.
              Niepokojacy jest fakt, ze nie odczuwasz roznicy, bez wzgledu na fakt, czy
              silnik pracuje, czy jest wylaczony.
              • Gość: Zibi Re: A jak sprawdziles, ze wspomaganie nie dziala IP: *.eranet.pl 07.02.05, 16:36
                Poziom oleju w porządku.
                Pasek naciągnięty.
                Pozostaje mi chyba podjechać do jakiegoś majstra i zdjagnozować problem.
                Dziękuję za wskazówki.
    • entry Re: Wspomaganie kierownicy 07.02.05, 20:54
      VW i Audi ma "swój" olej do wspomagania i tylko taki jest dopuszczony przez
      producenta. Oczywiście nie musisz kupowac w ASO, Castrol czy Mobil też
      produkuje, ale musi być na nim napisane że odpowiada normom tych producentów.
      Zawsze będzie droższy i zawsze będą wymienione w przeznaczeniu TYLKO te dwie
      marki (ewentualnie może pozostałe marki z koncernu).
      Podobnie Citroen ma tylko "własne" płyny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka