Dodaj do ulubionych

Citroen C6

10.02.05, 13:49
www.automobilismo.it/edisport/automobilismo/notizie.nsf/AllDocID/IDBBA833FF5E048ACC1256FA400332801?OpenDocument

Kosmos. Tył inspirowany poprzednim A6. Zwróćcie uwagę na wcięcie tylnej
szyby. Oczywiście zawieszenie hyd-pneu. Na początek 3.0 benzyna i dyzel 2.7.
W sprzedaży od jesieni.
Obserwuj wątek
    • szymizalogowany Re: Citroen C6 10.02.05, 13:53
      Brzydki jak każdy Citroen.

Jedyna zaleta jego wprowadzenia to większa różnorodność na ulichach jak będą
      jeździły takie pokraki.

W sumie to dobrze. Jakby każdy jedził pieknym CL albo 3 Coupe to by się
      opatrzyły.
      • edek40 Re: Citroen C6 10.02.05, 14:05
        A nie masz juz dosc ostatniego okresu, gdzie najpewniej marke samochodu rozpoznawalo sie po emblemacie? Moze zaczyna nastepowal wreszcie przelom w bezmyslnym aerodynamizowaniu nadwosi. Zupelnie jakby wszyscy producenci korzystali z tego samego softu: podobne zalozenia - podobny wynik.
        • szymizalogowany Re: Citroen C6 10.02.05, 14:10
          edek40 napisał:

> A nie masz juz dosc ostatniego okresu, gdzie najpewniej marke samochodu
          rozpozn
          > awalo sie po emblemacie? Moze zaczyna nastepowal wreszcie przelom w
          bezmyslnym
          > aerodynamizowaniu nadwosi. Zupelnie jakby wszyscy producenci korzystali z
          tego
          > samego softu: podobne zalozenia - podobny wynik.

Wygląd jest rzeczą względna. Mi się Citroeny nie podobają. Ale dla kogoś innego
          mogę być piękne.

Ja nie widzę dużych podobieństw w wyglądzie między serią 6, CL, serią 5,
          Bentleyem Continentalem GT, Aston Martinem DB9, nowym A8 czy serią 3 coupe.

A to tylko kilka przykładów modeli, które są dla mnie piękne.
          • niki27 Re: Citroen C6 10.02.05, 14:36
            szymizalogowany napisał:
            > Wygląd jest rzeczą względna. Mi się Citroeny nie podobają. Ale dla kogoś
            > innego mogę być piękne.

No właśnie. Mnie akurat c6 bardzo się podoba. Ale akurat moje gusta nie są dla
            nikogo tutaj tajemnicą. Dzięki zawieszeniu, ta limo może być jedną z
            najbardziej komfortowych na rynku.
            Raczej nie wróżę mu porażki VelSatisa (bo tam już LeQuement przesadził).
            • szymizalogowany Re: Citroen C6 10.02.05, 14:42
              Chętnie bym się testowo tym C6 przejechał. Ciekawe jak to zawieszenie działa
              naprawdę.

Kiedyś miałem okazję jechać XM, ale tamten samochód był niewiarygodnie
              podsterowny. Nie dało się jechać po zakrętach.

Co do stylistyki: jestem za różnorodnością. Niech jeżdżą C6, ale niech będą też
              BMW5 czy 3 Coupe, żebym i ja mógł coś wybrać :)
              • edek40 Re: Citroen C6 10.02.05, 15:14
                Wszystko jest kwestia gustu. Dla mnie nowa linia BMW to totalna porazka. I to na zewnatrz i wewnatrz. A nowe citroeny raczej mi sie podobaja, choc na pewno nic z tego bym nie kupil, bo cenie solidne samochody, ktore przekazuja kierowcy podstawowe informacje i to w miejscu, w ktorym powinny to robic czyli za kierownica.
              • jarek-44 Re: Citroen C6 10.02.05, 16:33
                szymizalogowany napisał:

> Kiedyś miałem okazję jechać XM, ale tamten samochód był niewiarygodnie
                > podsterowny. Nie dało się jechać po zakrętach.

Hydroactiv III generacji jest zdecydowanie "twardszy" niż to co było w XM'ie,
                czy Xantii. Niestety :-(
              • hubort Re: Citroen C6 10.02.05, 17:52
                > Kiedyś miałem okazję jechać XM, ale tamten samochód był niewiarygodnie
                > podsterowny. Nie dało się jechać po zakrętach.

Ale za to jest niewiarygodnie komfortowy :)
                A jak chcesz się przejechać czymś co się dobrze prowadzi w zakrętach to przejedź
                się Xantią Activą :-)
      • duze_a_male_d_duze_m Re: Citroen C6 10.02.05, 14:30
        szymizalogowany napisał:
        > Jedyna zaleta jego wprowadzenia to większa różnorodność na ulichach jak będą
        > jeździły takie pokraki.

Mam podobne zdanie forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=16225803&a=16225803
    • emes-nju Re: Citroen C6 10.02.05, 13:58
      Wreszcie Citroen powrocil do tradycji, cytujac Ciebie, kosmicznych samochodow. Bardzo trafnie nawiazuje do CX. A najwieksza zaleta nowej linii Citroena jest to, ze zaczynaja byc kochaj albo rzuc - wreszcie nie sa nudne jak flaki z olejem.

Mam tylko nadzieje, ze nie naszpikuja wnetrza tego samochodu takimi swiecacymi bajerami jak C4.
    • hehe.he Re: Citroen C6 10.02.05, 14:24
      przepiekny.

• radioaktywny Re: Citroen C6 10.02.05, 14:47
        Moim zdaniem wzornictwo francuskie jest obecnie jednym z najlepszych. W tym
        modelu dostrzegam nawiazanie do legendarnego Citroena Pallas.
        Włosi już zaczynają wymiekać :-)))
        Pozdrawiam
        • gradus2004 Re: Citroen C6 10.02.05, 15:30
          radioaktywny napisał:

> Moim zdaniem wzornictwo francuskie jest obecnie jednym z najlepszych. W tym
          > modelu dostrzegam nawiazanie do legendarnego Citroena Pallas.

moj dziadek w 77 kupil takiego CX 2200 Pallas... na tamte czasy to byl kosmos.
          Wtedy bylo tylko kilka takich w Polsce... jeszcze pod koniec lat 80 ludziom
          szczeny opadaly na jego widok... niestety autko praktycznie zgnilo w garazu bo
          pozniej nie mial sie kto nim zajac... :(
          • emes-nju Re: Citroen C6 10.02.05, 15:42
            gradus2004 napisał:

> moj dziadek w 77 kupil takiego CX 2200 Pallas (...) niestety autko
            > praktycznie zgnilo w garazu bo pozniej nie mial sie kto nim zajac... :(

Zbrodnia! Ale zrozumiala :-(
            • gradus2004 Re: Citroen C6 10.02.05, 17:33
              > Zbrodnia! Ale zrozumiala :-(

dziadek kupil CXa i niecale 3 lata pozniej umarl... potem wujek nim jezdzil
              dopoki to szpan byl ;) az ktoregos dnia wjechal w jakas studzienke kanalizacyjna
              i samochod przezyl mala powodz. Jeszcze wtedy naciagnal babcie na wymiene
              silnika ale pozniej to juz nim troche stracil zainteresowanie i w koncu auto
              wyladowalo na kolkach w garazu (malo nim jezdzil bo plywal na statkach). Jak
              bylem maly i przyjezdzalem do babci to zawsze lecialem do garazu i "jezdzilem"
              sobie CXem :). Niestety najpierw trzeba bylo sciereczka go troche z plesni
              oczyscic :(. Mialem plany, ze jak zrobie prawko to go odremontuje... Nie
              zdazylem bo rdza go coraz bardziej zjadala az ktos go w koncu za symboliczne
              pieniadze odkupil... moze to i dobrze bo i tak by mnie wtedy nie bylo stac na
              utrzymanie i wyremontowanie takiego auta ;).
              • emes-nju Re: Citroen C6 10.02.05, 17:52
                Tak to wlasnie zwykle wyglada z takimi samochodami...

Miejmy nadzieje, ze ten ktos, kto go odkupil, odremontuje go albo uzyje do reanimowania innego - w lepszym stanie.
                • gradus2004 Re: Citroen C6 11.02.05, 09:27
                  emes-nju napisał:

> Tak to wlasnie zwykle wyglada z takimi samochodami...
                  >
                  > Miejmy nadzieje, ze ten ktos, kto go odkupil, odremontuje go albo uzyje do rean
                  > imowania innego - w lepszym stanie.
                  >

od tego czasu to juz ladnych pare lat minelo... nie jestem pewien ale moze nawet
                  okolo 10... nawet jesli auto bylo odremontowane to teraz pewnie potrzebowaloby
                  juz nastepnego remontu :). Teraz to ten CX chyba by juz mial prawo do
                  zabytkowych tablic...
                  Sympatia do Citroenow mi pozostala i pewnie gdyby C4 byl dostepny jak kupowalem
                  swoje auto to bym sie moze na niego skusil :).
    • grzek Re: Citroen C6 10.02.05, 15:42
      Jest zdecydowanie inny niż wszystkie, ale czy w Polsce będzie okazja, żeby
      zobaczyć go na ulicach, czy trzeba będzie jechać do Francji. To sedan?
    • jarek-44 Re: Citroen C6 10.02.05, 16:00
      www.citroen.com/CWW/en-US/NEWS/NEWSRELEASES/LatestNewsReleases/20050210_C6.htm

www.autosieger.de/article4964.html

www.citroen.com/CWW/fr-FR/NEWS/NEWSRELEASES/LatestNewsReleases/20050210_C6.htm

• jarek-44 Polski link - Citroen C6 10.02.05, 16:30
        W uzupełnieniu do zagranicznych linków:

motoryzacja.interia.pl/news?inf=591180
        Wygląda inaczej niż:

www.citroen.pl/m3/lignage.html
        • jarek-44 Dla przypomnienia CX i SM 10.02.05, 16:54
          citroen.triger.com.pl/citroen_11.html
          citroen.triger.com.pl/citroen_17.html
          • niki27 Prawdziwa legenda - DS, czyli bogini 10.02.05, 18:12
            IMHO to był największy produkt w historii francuskiej motoryzacji:
            Citroen DS. Francuzi bardzo szybko zaczęli mówić na to autko "déesse"
            - czyli bogini.
            Bo bogini to była...
            Przecież ten samochód wyprzedził swoją epokę o całe lata świetlne! Miał nawet
            lampy doświetlacjące zakręt (tj. skręcalne)...

Dziś nawet u Angoli, zadbane modele Deesse osiągają astronomiczne ceny.

Ctroen idzie naprawdę w dobrym kierunku.

citroen.triger.com.pl/citroen_10.html
            • jarek-44 Re: Prawdziwa legenda - DS, czyli bogini 11.02.05, 12:12
              niki27 napisał:

> Ctroen idzie naprawdę w dobrym kierunku.

... tylko, że aktualny hydroactiv nie jest już tak komfortowy (czytaj -
              miękki), jak był w BX'ie, XM'ie, czy Xantii. A po co komu taki "sztywniak"?
              Jak kto lubi, żeby mu plomby z zębów wypadały to może kupić na mechanicznym
              zawieszeni "sztywno" zestrojonego np. VW, Opla, albo Hondę.
    • antytandeciarz interesujace auto 10.02.05, 16:15
      wciecie tylnej szyby nawiazuje niejako do CX

po ciekawym C4 jest jeszcze ciekawsze C6

linia boczna przypomina obecne Audi A8 w planowanej wersji Avant/Sportback

na zdjeciach nie pokazano sposobu otwierania tylnej klapy
      a otwiera sie zupelnie inaczej niz normalnie
      cala unosi sie do gory i przesuwa w kierunku tylnej szyby

szkoda ze C6 nie ma tylnego napedu
      ale moze bedzie wersja 4x4
      • jarek-44 Re: interesujace auto 10.02.05, 16:27
        antytandeciarz napisał:

> ale moze bedzie wersja 4x4

Może:
        motoryzacja.interia.pl/news?inf=589246
    • porucznik-borewicz Re: Citroen C6 10.02.05, 17:37
      niezly sprzet
      wyglada naprawde po citroenowemu :-)

szkoda ze w tej klasie Citroen nie pokusi sie o tylny naped
    • franek-b Re: Citroen C6 10.02.05, 21:35

> Kosmos. Tył inspirowany poprzednim A6. Zwróćcie uwagę na wcięcie tylnej
      > szyby. Oczywiście zawieszenie hyd-pneu. Na początek 3.0 benzyna i dyzel 2.7.
      > W sprzedaży od jesieni.

Wyglad naprawde OK. Co do tylu to sie zgadzam z GB, poprzednie a6.
      Dobrze, ze nie zrobili liftback'a jak zwykle. W koncu limuzyna:-)
    • lupus1 Re: Citroen C6 10.02.05, 21:45
      To jest druga cytrynka, która mi się podoba. Pierwsza to C4. Mam nadzieje, że nie bedzie tak jak z citroenami kiedyś- zanim wyjedzie z salonu już się sypie.
    • zubr_zalogowany Re: Citroen C6 10.02.05, 21:45
      nareszcie
      wspanialy
      citroen coraz bardziej wraca do formy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka