Dodaj do ulubionych

Wnętrza nowych BMW są do niczego - opinie:

22.02.05, 11:28
Takie opinie wyrażają hardocowi (bogaci) fani BMW:

"What do you think we need to do to send a message to BMW that they have lost
touch with their market? The exterior of their new cars I can live
with...maybe it will grow on me as time passes. The interiors...the worst
I've seen in any luxury car. I like the Cadillac interior more!! Can one man
really make a difference? If I don't buy the new M5 will it make any waves at
BMW? If 40 of us don't buy it will it make a difference? Why can Audi make
amazing interiors (see the all new RS4), Mercedes with the E55, Infiniti (yes
Infinit!) with the new M45...but the best BMW can do is I-drive and barren
wasteland of dashboard? It feels like a slap in the face after so many years
of loyalty. I hate to abandon BMW because of one man's vision. It's like how
they make worthless movies nowadays and put big name stars in them and
think, "people will come and pay even though the quality is terrible, because
of the big name star on the ticket". People will still buy the BMW because of
the name and the emblem, even though it's not up to snuff. A car is more than
an engine. It's more than performance. It's evident that BMW feels it sells
itself from the outside and not the inside. Me, I'm inside the car. The car
is for me and no one else. I want the inside of the car to be an extension of
who I am as well as the exterior. I don't mean to get up on my soapbox, but
what can we do??? There HAS to be something. The i-drive must be stopped!!
Okay, time to take my medication. How can article after article, review after
review, telling them that the i-drive is awful have absolutely no effect?!! I
just don't get it."

"I have been inside recent Audis and the quality & layout is generally
excellent.
There are a few very annoying things inside these Audis though. For example,
to reduce the number of dials & switches, many buttons have multiple
functions. If you want to manually turn down the heater fan blower speed, you
have to press a "function shift" button then adjust the temperature dial -
really annoying.
I agree that BMW interiors can seem sparse by comparison, but then you have
the option to go for a more luxurious look, especially with the Individual
program.
"

Takich opinii jest wiele. Ja pisałem, że nowe E60 w środku z tą budką to
porażka. Rozumiem, że takie wnętrze może się podobać fanom minivanów, ale nie
hardcorowym fanom M5, w szczególności takim z piniędzmi którzy kupują nowe
BMW raz na rok. Czy polityka tego koncernu zakłąda zmianę docelowej grupy
klientów? A może uważają, że jak mają genialny silnik V10 i genialny układ
jezdny oraz ładny wygląd z zewnątrz to wnętrze nie ma znaczenia?

Ale przecież wystarczy "skopiować" od Audi... to nie powinno być drogie.
Obserwuj wątek
    • uny Re: Wnętrza nowych BMW są do niczego - opinie: 22.02.05, 12:05
      a ja uważam, że cała nowa stylistyka BMW to jedna wielka porażka. w głowie mi
      się nie mieści jak można było tak spieprzyć porządne auto. objawy poważnej
      zapaści pojawiły sięprzy okazji 7-ki, a potem już było z "górki", każdy
      następny model był ogorszy (wizualnie), nowa 3-ka ma tył jak LANOS!!!
      • sajkopatyk Re: Wnętrza nowych BMW są do niczego - opinie: 22.02.05, 12:39
        A 5 ma tył jak stary Peugeot 406 . Takie opinie są też i w Polskich testach
        testowanych przez zwykłych ludzi . W BMW 645i napisali ,że już trzeszczało w
        środku . Wypowiedź testującego taksówkarza z Warszawy :
        tinyurl.com/3lowj
    • chris62 Re: Wnętrza nowych BMW są do niczego - opinie: 22.02.05, 12:56
      Fan minivanów niekoniecznie musi lubić budki w środku.
      Fan minivanów docenia to że nie musi szurać dupą po ziemi przy wsiadaniu do auta
      i to, że ma lepszą widoczność zza kierownicy. Fan minivanów jest ich fanem
      właśnie z powodu wnętrza bo jest obszerne, adaptowalne i ma dużo schowków co
      czyni pojazd wszechstronnym.
      Widać joystik nie przypadł do gustu wielu fanom BMW chyba jest zby skomplikowany
      dla nich (trochę techniki i człowiek się gubi) może to dobrze przesiądą sie na
      Golfy tam aż bije prostotą.
      • wahacz Nowy styl BMW jest piekny 22.02.05, 13:16
        Mi sie podoba i to bardzo. Bardzo lubie symetrie i krew mnie zalewala jak
        widzialem skrecona deske w starch bmw. Czulem sie jakbym jechal autem po
        chorobie popromiennej. Teraz wszystko jest proste duze powierzchnie ladnie ie
        elegancko. Moim zdaniem duzo lepiej.
        Zreszta to widac klienci glosuja nogami (portflami) sprzedaz 7 ki nie byla
        nigdy tak dobra jak tego modelu. 5 tez sie dobrze sprzedaje.

Co do audi - cenilem je za klasyczne wnetrze, natomiast nowe A6 w srodku to
        porazka skrecony brzydki kookpit jest nieergonomiczny.
        • bestfeler Re: Nowy styl BMW jest piekny 22.02.05, 13:22
          Akurat sprzedaż 7-ki jest jest na jako takim poziomie tylko za oceanem, w
          Europie sprzedż na tle poprzednika to porażka. klijenci rzeczywiści głosują
          nogami
          • franek-b Re: Nowy styl BMW jest piekny 22.02.05, 13:48
            > Akurat sprzedaż 7-ki jest jest na jako takim poziomie tylko za oceanem, w
            > Europie sprzedż na tle poprzednika to porażka. klijenci rzeczywiści głosują
            > nogami

Chrzanisz, w niemczech (najwiekszy rynek w EU) nowa 7 sprzedaje sie lepiej od S-
            klasy i duuuzo lepiej od A8.
    • edek40 Re: Wnętrza nowych BMW są do niczego - opinie: 22.02.05, 13:54
      Ogolnie rzecz ujmujac obecna stylistyka BMW silnie mi sie kojarzy z estetyka mebloscianek na "wysoki polysk" z lat siedemdziesiatych. Wnetrze zostalo rozbudowane o dopasowany stylistycznie do reszty telewizor w drewnianej obudowie (tez na wysoki polysk). Nie chodzi o idealne nawiazanie stylistyczne. Mam tu bardziej na mysli nachalnosc mysli "stylistow" obu mebli, bo nowe BMW to juz nie piekne przecinaki tylko wlasnie meble.
    • bejrutek Re: Wnętrza nowych BMW są do niczego - opinie: 22.02.05, 15:07
      Mi też za bardzo nie leżą. W środku czujesz się jak w gabinecie lekarskim.
      Przydałoby sie trochę mniej ostrych kątów i więcej ładniejszych plastkików. Ale
      najgorszy jest wyświetlacz iDrive, a dokładnie to w czym sie znajduje. Ja to
      nazywam muszlą klozetową. To wygląda jak dziura...
    • x_1000 To jak to jest? 22.02.05, 16:19
      Nikomu sie nie podoba a BMW wraz z wprowadzaniem kolejnych "spieprzonych"
      modeli bije rekordy sprzedazy?
      Poczytajcie sobie statystki sprzedazy zasrance a nie dziamgacie japami a kolo
      nowej 7_er nawet nie staliscie.
      • rafaum Re: To jak to jest? 22.02.05, 16:47
        x_1000 napisał:

> Nikomu sie nie podoba a BMW wraz z wprowadzaniem kolejnych "spieprzonych"
        > modeli bije rekordy sprzedazy?
        > Poczytajcie sobie statystki sprzedazy zasrance a nie dziamgacie japami a kolo
        > nowej 7_er nawet nie staliscie.

Bo większośc niezadowolonych z nowych BMW często nawet nie widziało tych
        samochodów na żywo, nie mowiac juz o posiadaniu środków na ich zakup.
        • uny Re: To jak to jest? 22.02.05, 22:21
          fakt, że nie posiadam środków na zakup tak drogiego auta nie powoduje u mnie
          zablokowania poczucia estetyki. nie podoba mi się i już. ktoś kiedyś
          powiedział, że o gustach się nie dyskutuje. powtarzam nowe modele BMW są
          brzydkie. przód 5-ki wygląda jak facjata jakiejś przchodzonej 60letniej damy z
          maksymalnie ponaciąganą skórą. ach te reflektory!
          a to że sprzedają się świetnie może siadczyć o tym, że konkurencja jest raczej
          kiepska
          • franek-b Re: To jak to jest? 22.02.05, 22:36
            uny napisał:

> fakt, że nie posiadam środków na zakup tak drogiego auta nie powoduje u mnie
            > zablokowania poczucia estetyki. nie podoba mi się i już. ktoś kiedyś
            > powiedział, że o gustach się nie dyskutuje. powtarzam nowe modele BMW są
            > brzydkie. przód 5-ki wygląda jak facjata jakiejś przchodzonej 60letniej damy
            z
            > maksymalnie ponaciąganą skórą. ach te reflektory!

Masz racje, o gustach sie nie dyskutuje:-) np. milosnik disco polo uwaza, ze
            Bethoven to obciach i sie nie da tego sluchac...

> a to że sprzedają się świetnie może siadczyć o tym, że konkurencja jest
            raczej
            > kiepska

taaak, co nie zmienia faktu, ze bmw jest lepsze od pozostalych...
            • uny Re: To jak to jest? 23.02.05, 08:10
              i tu się z szanownym panem zgodzę!
      • edek40 Re: To jak to jest? 22.02.05, 16:52
        Nie czytalem statystyk. Jednak z wielu zrodel slyszalem, ze to cos, co zamontowali pomiedzy fotelami wymaga przeczytania akademickiego podrecznika obslugi. Zakladam wiec, ze spora ilosc dobrze sytuowanych dziadkow nie kupi sobie siodemki, bo jest to instrumentum nieco zbyt skomplikowane. A siodemka zasadniczo do takiej wlasnie klienteli uderza. Z tego tez powodu siodemka sprzedaje sie kiepsko, bo mlodzi zamozni kredensem jezdzic nie chca, a starzy zamozni nie potrafia...
        • sympatico.ca Re: To jak to jest? 22.02.05, 16:59
          edek40 napisał:

> Nie czytalem statystyk.

To sobie poczytaj i zobacz jak sprzedaje sie 7 w Niemczech zwlaszcza w
          porownaniu ze swierzutkim i nijakim A8.

Die Top Ten der Oberklasse

1. BMW 7er: 7.672 Stück

2. Mercedes S-Klasse: 7.045 Stück

3. Audi A8: 6.670 Stück

4. Porsche 911: 4.194 Stück

5. Mercedes CLS: 3.293 Stück

6. VW Phaeton: 2.678 Stück

7. Toyota Lexus: 2.372 Stück

8. BMW 6er: 2.259 Stück

9. Jaguar XJ: 607 Stück

10. Lancia Thesis: 363 Stück
          • edek40 Re: To jak to jest? 22.02.05, 17:06
            Nie upieram sie. Posiadane przeze mnie informacje sa zaslyszane, a ten segment rynku nie interesuje mnie z racji zasobnosci portfela - jednak nowa linia BMW moze mi sie nie podobac mimo to. Widocznie tak jak wszystkie nowinki rynek musial sie przyzwyczaic. Ta statystyka potwierdza jednak moja wiedze na temat gustow Niemiaszkow. Trzy pierwsze pozycje zajmuja drogie kredensy bez wyrazu. Wydaje sie, ze powinni na blotnikach w standardzie grawerowac cene, za jaka wlasciciel kupil dane cacko. Zeby wszyscy wiedzieli dlaczego posuwa taka pokraka.
          • szymizalogowany Re: To jak to jest? 22.02.05, 17:28
            Po pierwsze - podaj linki do danych jak sie kształtuje sprzedaż modeli BMW
            3/5/7 w ujęciu ROCZNYM a nie miesięcznym - dane miesięczne niewile mówią ze
            względu na możliwe fluktuacje w krótkich interwałach czasowych. Po drugie pokaż
            takie dane za lata 2000/2001/2002/2003/2004 to sobie zoabczymy jak wypada
            sprzedaż ROCZNA E38 vs. E65 i E39 vs. E60 i ile czasu rynek potrzebował na jaką
            taką akceptację E65.

Ja takie dane widziałem na papierze lecz nie mogę się ich dokopać na
            www.bmwgroup.com
            Może komuś się uda?

Dodam jeszcze, że poproszę dane ogólnej sprzedaży a nie na jakimś konkretnym
            rynku.

Z tego co ja pamiętam to ogólna ilośc sprzedanych egzemplarzy dla BMW AG się
            zwiększa dzięki wprowadzeniu Mini, X3, X5.

Po drugie - pytanie na podstawie twoich marnych danych:

Jak to jest możliwe, że Mercedes S, model który za chwilę będzie wycofany
            sprzedaje się prawie tak dobrze niż jeszcze w miarę świeża seria 7 ? (pomijam
            Audi, które zawsze sprzedawało się gorzej niż Mercedes/BMW w tym segmencie)

Następnie - skoro jak tu piszą "znawcy" seria 7 idzie jak ciepłe bułeczki to po
            co BMW zapowiada tak gruntowny facelifting - coś takiego nie miało jeszcze
            miejsca w historii serii 7 ani serii 5. Ot tak generują sobie koszty czy co?

• kris_kelvin tak to jest 22.02.05, 18:41
              szymizalogowany napisał:
              > Po pierwsze - podaj linki do danych jak sie kształtuje sprzedaż modeli BMW
              > 3/5/7 w ujęciu ROCZNYM a nie miesięcznym - dane miesięczne niewile mówią ze
              > względu na możliwe fluktuacje w krótkich interwałach czasowych Po drugie pokaż

te zawirowania w wynikach miesiecznych sprzedazy o ktorych mowisz dotycza
              zazwyczaj wszystkich sprzedawcow a nie jesttak jak sugerujesz ze BMW nagle
              wyniki rosna a innym gwaltownie spadaja lub na odwrot. Poza tym byly juz na
              forum za inne okresy i chyba nawet za okres roku i mimo to bmw 7 prowadzila w
              wynikach sprzedazy.

> takie dane za lata 2000/2001/2002/2003/2004 to sobie zoabczymy jak wypada
              > sprzedaż ROCZNA E38 vs E65 i E39 vs. E60 i ile czasu rynek potrzebował na jaką
              > taką akceptację E65.

zwolennicy nowych modeli bmw przedstawili dane ze nowe bmw7 sprzedaje sie
              dobrze. jesli twierdzisz inaczej to ty przedstaw inne dane a nie zaprzeczasz a
              sam nic nie pokazujesz. twierdzisz ze jest inaczej udowodnij to

> Dodam jeszcze, że poproszę dane ogólnej sprzedaży a nie na jakimś konkretnym
              > rynku.

jak wyzej, na razie mamy dane z najwiekszego rynku niemieckiego i dane te mowia
              ze bmw7 kladzie prowaddzaca od wiekow w rankingach klase s i po prostu miazdzy
              slabiutkie audi A8

> Po drugie - pytanie na podstawie twoich marnych danych:
              > Jak to jest możliwe, że Mercedes S, model który za chwilę będzie wycofany
              > sprzedaje się prawie tak dobrze niż jeszcze w miarę świeża seria 7 ? (pomijam
              > Audi, które zawsze sprzedawało się gorzej niż Mercedes/BMW w tym segmencie)

mianowicie tak ze merc S chociaz duzo slabszy technologicznie od bmw 7 zawsze
              byl liderem rankingow sprzedazy klasy luksusowej ze wzgledu na prestiz i
              opinie. S zawsze prowadziala bo ma wizerunke ktorego brak bmw7. To ze bmw 7
              udalo sie teraz pokonac merca S swiadczy jak dobrym modelem i jak dobrze
              postrzeganym jest bmw 7. Dodajmy ze poprzednia 7 nigdy nie pokonala w wynikach
              sprzedazy Ski

> Następnie -skoro jak tu piszą "znawcy" seria 7 idzie jak ciepłe bułeczki to po
              > co BMW zapowiada tak gruntowny facelifting - coś takiego nie miało jeszcze
              > miejsca w historii serii 7 ani serii 5. Ot tak generują sobie koszty czy co?

kiedys jeden model sluzyl wiecj niz 10 lat teraz czas idzie abrdzo szybko do
              przodu a z nim technologia. To ze keidys auto produkowano 20 lat nie znaczy ze
              teraz auta sa gorsze.
      • warschawiak Bo burak szymi przyjechał do Warszawy ze wsi n/t 22.02.05, 16:54
        • szymiburaczany Re: Bo burak szymi przyjechał do Warszawy ze wsi 22.02.05, 18:52
          Ja juz jestem warszawiak ale moj dziadek przyjechal do Warszawy w wagonie
          towarowym wraz z babcia a tata przyszedl na swiat wlasnie w tym wagonie kolo
          beczek po sledziach.Ale co mnie to obchodzi,ja jestem prawdziwy juz warszawiak
          bo tu sie urodzilem,a ci co sie smieja z tego to mi zazdroszcza pochodzenia.
    • franek-b Die bestverkauften Autos im Jahr 2004 BMW 7 22.02.05, 22:33

> Takich opinii jest wiele. Ja pisałem, że nowe E60 w środku z tą budką to
      > porażka. Rozumiem, że takie wnętrze może się podobać fanom minivanów, ale nie
      > hardcorowym fanom M5, w szczególności takim z piniędzmi którzy kupują nowe
      > BMW raz na rok. Czy polityka tego koncernu zakłąda zmianę docelowej grupy
      > klientów? A może uważają, że jak mają genialny silnik V10 i genialny układ
      > jezdny oraz ładny wygląd z zewnątrz to wnętrze nie ma znaczenia?

Nie jestem fanem miniwanow, a bardziej mi nie odpowiadaja te drewniane wstawki
      (np. w bmw 6). Reszta OK.

> Ale przecież wystarczy "skopiować" od Audi... to nie powinno być drogie.

bleee... Szymi nie rozumiem jak moze Ci sie podobac wnetrze audi? ta
      beznadziejna kierownica z zegarami
      golfa/skody/seata/i_jeszcze_nie_wiadomo_jakiej_fabiedy...

Liczby, ktore byly pokazywane wczesniej, to nie jest miesieczna sprzedaz tylko
      ROCZNA (nawet w niemczech nie sprzedaje sie aut po min 70k euro 80 000
      rocznie:-)

www.auto-news.de/auto/fotoshows/anzeige.jsp?id=13910&picindex=6

Jak widac polityka zarzadu jest bardzo dobra. Zyski ma coraz wieksze:-)))
      Ponizej link gdzie znajdziesz financial statement, sa tam takie rzeczy, ze np.
      sprzedaz w 2004 (3 kwartaly) to przyrost sprzedazy samych bmw (bez mini i RR)
      to 9,7%. Jak porownasz poprzednie lata, to sprzedaz roznie nieprzerwania od n
      lat... Porownaj sobie te wyniki do tego co sie dzieje na rynku (srednie
      przyrosty rynku).
      Wg mnie przytaczanie opini, ze komus sie nie potoba to jest malo wiarygodne...
      coz, jakby wziasc frustratow z tego forum, to KAZDE auto bedzie skrytykowane, a
      wiekszosc opini prezentowanych tutaj to po lekturze auto szmaty.

www.bmwgroup.com/e/0_0_www_bmwgroup_com/2_investor_relations/2_2_publikationen/2_2_3_zwischenbericht_0904/BMWGroup_Q3_online.pdf

Jest to interim raport, czyli przed zamknieciem ksiag ale podaje dane za 3Q
      2004. Jak kazdy IS pokazuje stan na dany rok, stan w poprzednim i zmiane Y2Y.
    • zwykly_kierowca Re: Wnętrza nowych BMW są do niczego - opinie: 22.02.05, 23:07
      nie, faktycznie, tragedia, nawet nie ma miejsca żeby przykleić wiatraczek
      zapachowy na wywietrznik. Na mnie firma BMW niech nie liczy!
    • swoboda_t Ja tam się zgodzę 23.02.05, 15:42
      I nieważne są dla mnie wyniki sprzedaży. Starsze modele były
      stylowe,proporcjonalne,aleganckie. Te nowe są wg. mnie dość pokraczne,jakby z
      kamienia ciosane,wnętrza nie mają już tego sportowego charakteru, no i te
      dziwaczne klapy bagażnika :-/ Trójka niestety nie zmieniła trendu. Bangle
      pod sąd!!!
      • sympatico.ca Re: Ja tam się zgodzę 23.02.05, 15:57
        swoboda_t napisał:
        Bangle
        > pod sąd!!!

Dosc marzen wiochmenie,bierz sie za lopate i dalej do roboty,hehe!

• wujaszek_joe Re: Ja tam się zgodzę 24.02.05, 07:27
        poprzednia siódemka i trójka były pyszne. i komu to przeszkadzało?
        tamten model siódemy zawsze będzie piękny. jak stanieje to go sobie kupie i
        gazem zatruje;)
    • kapitankloss1 Re: Wnętrza nowych BMW są do niczego - opinie: 23.02.05, 16:36
      Macie tutaj statystyki ale z Kanady. Widac ze nowa 7-mka bardzo dobrze sie
      sprzedaje.

Ja tez nie lubie stylistyki nowych BMW, ale ludzie co je kupuja na to sie az
      tak nie patrza. Jak masz kase to trzeba pokazac ze nowym jezdzisz, bo niestety
      samochody luksusowe po 4-5 latach nie sa nic warte dla takich ludzi. Wtedy
      wszyscy sobie mozemy takie kupic wiec ekskluzywnosc posiadania takiego
      samochodu znika.

ROK.....1999...2000...2001...2002...2003...2004

3-Ser...6371...6051...7165...8581...8462...7727
      5-Ser...1848...2000...1802...1742...1744...2002
      6-Ser...0......0......0......0......0......478
      7-Ser...703....551....466....1002...760....605
      X3......0......0......0......0......0......2304
      X5......89.....1840...2802...3164...3352...2956
      Z3/Z4...0......543....409....17.....822....521
      Z8......0......37.....58.....14.....20.....5
      BMW.....9011...11022..12702..14520..15160..16598
    • traktorzysta Ja tam wolem swojom Skodem RS i Corollem żony 24.02.05, 07:13
      Ni podobuje mnie siem te nowe BiemwioooOO . Chociaż trochem przypominajom mnie
      rekiny z głębin co rzem oglądał na Dyszkawery ,a nowe Audi kojarzy mnie siem z
      krowom co chce wiecej trawy . Ja tam wolem swoje dyzle w Koroli i Skodziem .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka